2017 - управление, интегрирано в господстващата олигархия

Бойко Борисов изглежда се справя добре поне с част от международните си ангажименти, смята Огнян Минчев

© Велко Ангелов

Бойко Борисов изглежда се справя добре поне с част от международните си ангажименти, смята Огнян МинчевВ края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес - отговорите на политолога Огнян Минчев. Още мнения четете в специалната тема "Годината".


С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?


- С консолидиране на едно управление, което е все по-тясно и видимо интегрирано в господстващата олигархия. С ерозията на българската демокрация.
Коя е думата на тази година в България /Жана Попова предложи в "Култура" да е "постцензура"/?


- Умора - умора от безперспективното въртене в кръг.


Защо в края на 2017 управляващите се заеха да търсят виновни за "престъпната приватизация"?


- По две причини. Първо, за да имат инструмент за "законно" отнемане на бизнеса на непослушни и "не-свои" хора. Второ, за да делегитимират политическите организации вляво и вдясно, които са участвали в приватизацията, защото просто са били на сцената преди ГЕРБ. Така ГЕРБ ще остане единственият "чист" - незамесен в приватизацията политически фактор.


Какъв е приносът на Обединените патриоти в управляващата коалиция?


- В най-добрия случай, много противоречив. От името на Обединените патриоти в правителството влязоха като министри хора, пряко свързани с господстващия олигархичен кръг в страната. Защо? Сигурно е имало някакъв процес на мотивиране...


Оценявам като положителни някои от инициативите на вицепремиера Симеонов и като твърде проблемни - други негови инициативи. Напоследък имаме неприятната възможност да си припомним и позициите на Волен Сидеров по ключови проблеми на българската принадлежност към НАТО и ЕС.


Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на "дипломат и геополитик" /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?


- Бойко Борисов изглежда се справя добре поне с част от международните си ангажименти. Очевидно си е изградил позиция на доверие в Брюксел, което му дава възможност да предприема стъпки във вътрешната политика, които консолидират властта му отвъд установените публични принципи на демократично управление.


Мнозинството или опозицията задава тона в парламента?


- Опозицията е по-гласовита, което е нормално. Мнозинството е ориентирано към колкото се може по-тихомълком прокарване на нарежданията, идващи "отгоре" - въпреки, че за законодателната власт не би трябвало да има "отгоре".


Чия партия е ГЕРБ?


- ГЕРБ е партията на статуквото. Парите и властта са у правилните хора и сега е важно да има стабилност. Това изправя БСП в невъзможност да се пребори за властта - две водещи партии на статуквото са прекалено много. А да се превърне в алтернатива БСП не успява.


Чия партия е БСП?


- На старото крило на посткомунистическата олигархия, борещо се за своето оцеляване в конкуренция с новото статукво на олигархично господство (ГЕРБ, пирмидата КОЙ и т.н.)


Чия партия е ДПС?


- Етнополитическа и корпоративна пирамида в относителен упадък, контролираща пряко и непряко ключови сектори от икономиката и институциите на държавата.


Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?


- Като поредица от опити за социализация в една непозната му досега роля и професия.


Има ли действително разделение на властите?


- Не.


Европейска страна ли е България десет години след влизането в Европейския съюз?


- Отчасти да. Ако не бяхме страна членка, отдавна щяхме да бъдем една безразделна мутренска сатрапия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK