Делян Малки е първата крачка към Делян Велики

Делян Пеевски и Бойко Борисов в парламента

© Анелия Николова

Делян Пеевски и Бойко Борисов в парламентаВ края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Четете днес в специалната тема "Годината" оценката на Георги Гочев, класически филолог, преводач от старогръцки, главен асистент в Нов български университет (департаменти "Средиземноморски и източни изследвания" и "Право") и редактор в седмичника "Литературен вестник".


С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?


- С три тенденции, които ми се струват важни.
Първата: действа се на парче, на принципа "каквото дойде", управлението се носи по течението, без голям план, без стратегическа посока, целите се формулират на момента и според изгодните за нас обстоятелства. В краткосрочен план този опортюнизъм е печеливш, защото създава усещане за динамика и благополучие, но в дългосрочен е изключително вреден, защото води до ефекта на социалната купчина – едно объркано, дезориентирано общество, което не цени истински нищо и в което, заради липсата на устойчив модел и голяма цел, всяко нещо се е оказало само по себе си, без никаква връзка с друго. Това е лошото на опортюнизма – понеже всичко е ценно, накрая нищо не е ценно.


Втората тенденция: борбата с корупцията става все по-измъчена, все по-формална и беззъба, внушава се, че тя се води, само за да се угоди на институциите в Брюксел, докато т.нар. български народ има други приоритети. Симптоматичен в това отношение беше скандалът с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Уличен, че е уреждал близките си на ключови позиции в местната власт на Хасково, той беше уговорен от своите колеги и избиратели да не напуска партията. Забележете – уговорен да НЕ напуска! Това, което в една идеална ситуация би трябвало да се третира като престъпление и срам, у нас продължава да се третира като норма.


Което се случва и затова, защото корупцията се ползва с подкрепа отгоре, но се случва и защото е налице подкрепа отдолу, от голяма група редови българи, смятащи, че уреждането е напълно нормално. И понеже щетата от корупцията обикновено е индиректна – тя ги ощетява след време и някак абстрактно, – те не намират за нужно да упражняват натиск върху своите управници. Е, чувстват се ограбени, но от някаква голяма олигархия, докато малката олигархия стои в техните очи мила и невинна.


Това е голямата глупост на днешния ни живот. Делян Малки – да използвам още веднъж името на злополучния депутат – изобщо не е някакъв невинен симпатяга, който е направил добро на своите близки. Не! Делян Малки е първата крачка към Делян Велики.


Така се очертава и третата тенденция – избликът на презрение в обществения ни живот, всички тези "дебили" и "чепове за зеле", цялото това отровно самодоволство, което излъчват някои представители на настоящата власт. Ясно е откъде идва то – от усещането, че избирателят просто няма алтернатива. Но идва и от другото, за което говоря в горния параграф – от усещането, че същият този избирател е на едно морално ниво, с един и същ манталитет като своя управляващ. Това е тъжната истина – изобщо не би ти хрумнало да наречеш някакви хора "чепове за зеле", ако не си сигурен, че на тях им е все тая как ще ги наречеш, защото ги е грижа най-вече да ползват системата, която си създал и поддържаш. Ако перифразирам известната шега на Уди Алън за брака, българският управник мисли, че няма защо да си спестява презрението към някой, който е избрал такъв като него за свой управник.


Тези три тенденции – опортюнизмът на властта, търпимостта към корупцията и избликът на презрение в публичното слово – сигнализират за особената ситуация, в която се намира настоящият ни модел за свят – този на либералното, демократично общество. Преживяван като изтощен и вече неспасяемо увреден, той няма с какво да бъде заместен, поради което и съвсем естествено се замества с минало. Докато не се появи нов проект за свят, който е желан от мнозинството, ще се носим по течението и все повече хора ще се връщат към старите си механизми на мислене и действие, от които са се отказали с цената на някакъв компромис.


Коя е думата на тази година в България?


- Презрение. Цинизъм. Цинизмът обаче не е непременно лош – цинизмът може да е остър инструмент за отсичане на нещо, което изглежда неправомерно важно. Цинизмът може да е оздравителен, докато презрението е страшно, то мачка, травмира, без да лекува. Това е най-новата политическа коректност на българския публичен човек – презрението. Ако искаш да те слушат и да те четат, трябва да си презрителен, да мачкаш с думи. Преди ни се спестяваше нещо вярно, за да не прозвучи обидно; сега нищо не се спестява, за да не прозвучи невярно.


Защо в края на 2017 управляващите се заеха да търсят виновни за "престъпната приватизация"?


- Едната причина е тактическа – за да се съсипят определени хора.


Другата е да се създава усещане, че управляващите милеят за справедливостта – разбирана като разплата. Има обаче и трета причина, която е най-дълбока, и тя е, че освен икономически, приватизацията беше и психологически акт. Замислена като оздравяване на икономиката, тя беше проведена по такъв объркан начин, че в крайна сметка лечението се превърна в травма – икономическа, но още повече психологическа. Много българи се почувстваха ощетени и колкото и икономистите да им обясняват, че онези предприятия са били на загуба, тяхната стойност в икономически показатели е една, а в психологически – съвсем друга. Желанието за компенсация е на психиката, не на джоба.


Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на "дипломат и геополитик" /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?


- "Дипломат и геополитик" е малко угоднически етикет за нещо, което може да се каже и по-скромно. Тази роля, разбира се, се дължи до голяма степен и на личните качества на г-н Борисов – неговия опортюнизъм и грубовата му непосредственост, но се дължи и на друго, което е наследство още от времената на Живков – репутацията ни, че сме малки и своенравни, но лоялни, за разлика от други малки, които са хем своенравни, хем нелоялни. Във външната политика репутацията, изглежда, е доста трайна величина.


Но вижте, склонни сме да надценяваме моралния и интелектуален капацитет на западните политици – не мисля, че г-н Борисов е чак толкова по-лош и неприемлив в сравнение с голямата част от настоящия политически елит на Европа и Северна Америка. Склонни сме обаче и да подценяваме липсата на трезва преценка у същите тези хора. За тях едва ли е тайна, че г-н Борисов е толкова геополитик, колкото бай Ганю е предприемач. Не е тайна, просто в момента тази роля е допустима и може би нужна. Когато спре да е такава, г-н Борисов ще бъде побутнат назад – безцеремонно и усмихнато, както Тръмп побутна премиера на Черна Гора на срещата на НАТО.


Георги Гочев

Георги Гочев

Чия партия е ГЕРБ?


- На опортюниста и на този, който без морален проблем заобикаля институциите, крие данъци и плаща подкуп, но и на този, който го е грижа държавата да работи по-ефективно и в негова полза. На народняка, на носталгика по Живков и държавния ред на социализма, но и на онзи, който доволно пътува в чужбина, без да вади виза. На човека, който работи в държавната администрация, но и на работещия в голяма международна компания. На родителя, който съветва децата си да бягат навън, но и на някои от тия деца, които са се върнали от чужбина.


ГЕРБ е партията, събираща в момента най-много от образите на противоположните Българии, в които живеем.


Чия партия е БСП?

- До голяма степен на същите хора, на които е и ГЕРБ – опортюнистите, носталгиците по живота в социализма, умилените от бащинската ръка на властта, склонните да прибягват до уреждане и корупция. Ако ГЕРБ в лицето на Борисов е мъжкият символ на това общество, то БСП в лицето на Корнелия Нинова и Мая Манолова е неговият женски символ. ГЕРБ – това е редът, дисциплината, животът извън дома, БСП – това е битът с неговите грижи и животът в дома. Мъжкото и женското на редовия български живот! Оттам и усещането за една семейно-махленска идилия в парламента – всички тия оперетни спорове, под които на практика има една и съща социална действителност.


Чия партия е ДПС?


- На някаква много странна симбиоза между маргинализираните ни малцинства и най-високата, свързана с държавата олигархия. Партия със структура, олицетворяваща древната система на отношенията между патрони и клиенти. Партия на хора с огромно влияние, което дори няма нужда от парламентарна подкрепа, и заедно с това партия на граждани с реалното битие на роби. Партия, в която доброто и злото, моралното и неморалното, красивото и грозното са невероятно преплетени едно с друго. Партия, нанесла огромни вреди на страната, и заедно с това обгърнала себе си със святост. Партията на уродливото нещо КТБ и партията на Ахмед Догановия патриотизъм и Йордан Цоневата теология.


Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?


- Било поради самите правомощия на институцията, било поради опита на хората, които я представляват, българските президенти се занимават през повечето време не с реална политика, а с въпроса как изглеждат като президенти. Първата година на г-н Радев беше точно такава – протоколна. Учеше се да говори, да стои пред публика, да се снима до жена си. От тази гледна точка и оценката за него – нито най-добре стоящият, нито най-зле стоящият пред публика президент до момента. По чехли и къс панталон по-убедителен, отколкото по костюм. Усещане за военен в пенсия – като в американски филм.


Европейска страна ли е България десет години след влизането в Европейския съюз?


- Може би най-трудният въпрос в момента. Труден и защото трябва да обхване много аспекти от живота в България, труден и защото реалността винаги се разминава с идеала, но труден и защото Европейският съюз вече не е онзи Европейски съюз, към който се стремяхме преди десет години, а съвсем друг. Друг и поради непреодолимите различия на страните в него; друг и поради особената ерозия на европейските институции – впрочем, още in utero, още преди тези институции да са напълно развити; друг, най-сетне, и поради общата, световна криза на либерално-демократичния модел и вакуума, който се отваря след него.


И все пак в поне два пункта категорично сме повече европейска страна, отколкото бяхме преди десет години – като консуматори на стоки и услуги и като хора, които могат да пътуват в западния свят по свое собствено желание. Това не е малко, но не и толкова голямо постижение. Ние най-вече ползваме Европейския съюз като източник на блага и понякога – на дисциплина, но най-важните елементи от идеала на Стара Европа общо-взето не ценим. Личната ни свобода е на европейско ниво – българинът няма проблем с нейното устояване и дефиниране. Не е на европейско ниво обаче обществената ни свобода – нея малцина я ценят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  От статията:

  "...корупцията се подкрепя...отдолу..."

  Бах мааму,значи народа бил виновен за корупцията!? Ще припомня обаче,старата приказка,че рибата се вмирисва откъм главата.

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Прекрасен анализ. Голата истина за "мъдрия" български народ, избиращ "добрите" управляващи, които са призвани да го "оправят".
  80-те процента и чеповете за зеле се засегнаха.
  Истината боли, нали?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Един от големите проблеми на българина е липсата на скрупули и стремежът към бързо и лесно "успяване". Оттам и клиентелизма, шуробаджанащината, силата на олигархията, вездесъщата корупция.
  Може би е остатък от соца, когато нямаше значение какво можеш, а на кого си свой човек, какви връзки имаш, кой ще те препоръча.
  Всички бяхме сравнително взаимнозаменяеми, всеки от всичко "разбираше", талант и характер нямаха особено значение. Конкурсите бяха често с предопределен резултат.
  В училище беше въпрос на чест да не учиш особено, преписването и подсказването бяха израз на "солидарност"; в университета няколко души ходеха на лекции и с техните записки цял курс си вземаше изпитите. Ученолюбивите ги брояха или за будали, или за натегачи.
  Само връзките диференцираха, мотивация нямаше. Духът на индивидуализма и инициативата се изроди в нагаждачество, папкане, слушкане, присмиване над идеалистите, презрение към различните.
  В резултат станахме народ от намръщени и обезсърчени хора, все чакащи някой да "даде" и да "пусне".
  Трудно се преодоляват такива деформации в социума. Манталитетът се променя бавно, особено при липсата на еталони за пример - "всички са маскари". Джунгла от преплетени интереси и взаимозависимости.
  Затова и един милион избягаха при първа възможност.

  Imagination is as important as knowledge.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  До коментар [#3] от "BG Territory":Ти си тъпанар и долнопробен плювач по народа!
  —цитат от коментар 4 на deaf  До коментар [#4] от "deaf":

  Ти пък си много умен и уважаваш българския народ, нали?
  Ама как те е жегнал анализа, представа си нямаш.
  Разбира се, че когато ние с вас сме способни да "дадем" или "вземем" то и хората които сме избрали са такива. Те са нашите "хора", а и за какъвто/каквито си гласувал то ти явно се отъждествяваш с него/тях. Проблеми няма, но не си позволявайте да твърдите, че хората в комунистическия ни парламент са там защото те са искали.

  НИЕ СМЕ (ВИЕ СТЕ) ГИ ИЗБРАЛИ.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Преди време имах разговор с един 30 тина годишем нлад мъж относно това, което се случи в България през 90тте. Той искренно се възхищаваше и завиждаше на хората с куфарчета и мутрите, съжаляваше, че не се е родил навреме, за да постъпи в ДС, понеже било напълно нормално тези хора да използват опита си при разпрефелянето на баницата в своя полза. Считаше всичко, което се е случило за нормално. Друг юнак, който в момента се е закачил към разни хранилки ми обясняваше, че то нямало нищо лошо една работа да я вършиш два пъти по—дълго и три пъти по—скъпи, щото това било означавало, че и на неговата улица изгряло слънце и вече се отърквал в елита. Въобще сбърканите ценности водят до сбъркани икономически и пошитически решения и модели.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  В общи линии това е !! Имаше един стар виц за .."вярата в утрешния ден". Тя някак липсва . Има реализъм ,трудови колективи , социализъм (червен потник- червената линия). Това липсва ...УТРЕ ! Може и да е прав , може и УТРЕ да няма :(

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  Статия в типичен стил на популизма- вземаш малко от истината, за да създадеш някаква база за оплюването, след което яко чешеш в това направление. В края на краищата победоносно хвърляш на масата това, заради което е поръчана статията- и едните, и другите са МАСКАРИ, но ние не сме от тях! А поевропейчването на българите се свежда само до презряната консумация и мотаенето в краката на европейците в качеството на туристи. Това, че в Европа започнаха да забелязват България се дължи на наследеното от бай Тошо и носталгията по него, но и на това, че нивото на западните политици паднало и те се приближават до маскарите.
  И, да не забравим, ние всички сме слепи за тези очевадни истини, те са достъпни само на избран кръг от хора, които ни гледат сеира свише и от време на време ни подхвърлят по някой бисер от рода на "Вие сте 80 % дебили". Тоест, нещо подобно на тази статийка.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Не всичко в анализа е написано безпристрастно, всеки един от нас като му "опре яйцето до г*за" дава "почерпки" на лекари или други институции. Никой не може да ме убеди, че напълно е изкоренено това явление.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Не съществува такова животно наречено "ценности",както се заблуждаваш. Всичко е борба на един квант власт,срещу друг квант власт.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#12] от "Peni Nikol":

  Това е проблема, че се счита за нормално да дадеш и да вземеш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мого добър анализ!
  Ще акцентирам цитирайки пасажи, за да съм по-точен:

  "...едно объркано, дезориентирано общество, което не цени истински нищо ... заради липсата на устойчив модел и голяма цел..."

  "Това, което ... би трябвало да се третира като престъпление и срам, у нас продължава да се третира като норма."

  "...българският управник мисли, че няма защо да си спестява презрението към някой, който е избрал такъв като него за свой управник."

  "...За тях едва ли е тайна, че г-н Борисов е толкова геополитик, колкото бай Ганю е предприемач. Не е тайна, просто в момента тази роля е допустима и може би нужна. Когато спре да е такава, г-н Борисов ще бъде побутнат назад – безцеремонно и усмихнато ..."

  "... Учеше се да говори, да стои пред публика, да се снима до жена си.
  ... По чехли и къс панталон по-убедителен, отколкото по костюм. Усещане за военен в пенсия ... "

  Заглавието, разбира се:
  "Делян Малки е първата крачка към Делян Велики"

  И най- тъжната поне за мен констатация:

  "Не е на европейско ниво обаче обществената ни свобода – нея малцина я ценят."

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "Коя е думата на тази година в България?
  - Презрение. Цинизъм..."

  Беше ярко манифестирано от Даниел Кадик.
  Който се води либерал като Хр.Иванов. И като ДПС. :)

  Да, точно това е цинизъм.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Едно общество, за да същесрвува в естествено равновесие трябва да се придържа към някаква система или по друг начин казано, към определени норми на поведение, които ще осигуряват и справедливост за всички. Ако за дадено общество е нормално да се купуват гласове, да се краде от обществените фондове, който даде по÷голям подкуп, той да има право, то тогава трябва да има механизъм, който да осигурява хляб и зрелище на плебса, за да няма бунтове. Проблема на такива общества е че са като тенджера под налягане и никой няма сигурност, че разполага с имота си и живота си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чарли":Трябва да си пълен идиот или комунистическа подлога,за да твърдиш,че НИЕ сме ги избрали управляващите! Ето в момента по БТВ един продажник Лукарски се жалва,че псевдонационалистът Валери Симеонов си е заплюл сградата на СДС на "Раковска".
  —цитат от коментар 15 на deaf


  В този ред на мисли, ако никой не си "заплюе" сградата на Кърниградска, умнокрасивите некорумпирани защитници на реда и законността, те и радетели за "радикална съдебна реформа", вовеки ли смятате да обитравате незаконно държавната сграда, която трябваше да освободите още май месец?

 22. 22 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  До коментар [#20] от "deaf":

  Моля те, направи го. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 23. 23 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако прочета още веднъж думата опортюнист ще се застрелям.

 24. 24 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз съм КРАСИВ и УМЕН. Мога да ти дам и снимка да се убедиш в това.
  —цитат от коментар 20 на deaf

  А, нЕма нужда, нали те четем. Отчитайки "умността" ти, лесно можем да се досетим и за красотата...

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "Но идва и от другото, за което говоря в горния параграф – от усещането, че същият този избирател е на едно морално ниво, с един и същ манталитет като своя управляващ"

  Не мога да не се съглася с Гочев, че те, "лошите и корумпирани" управляващи са за съжаление представителна извадка от нас, средно статистическия избирател.
  Затова, дори когато ги ругаем, в нашите ругатни се промъква и сериозна доза завист, че ние не сме в подобна, видимо изгодна от гледна точка на битието позиция.
  Това, че има, имало е ще има и честни хора, въобще не променя общата картина и затова, за да се получи желаната промяна, при това с приемлива скорост, а не с мравешки крачки ( често пъти в различни посоки, по ленински, крачка напред, две назад:)) е необходима критична маса от хора, решени да живеят по правилата, такива каквито са, а не в личен план винаги да намират извинение, че си решават проблемите с познати, с пари и въобще извън закона.
  Едва тогава ще може да се упражнява ефективен контрол върху управляващите и нещата да започват да си идват на място.

 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чарли":Трябва да си пълен идиот или комунистическа подлога,за да твърдиш,че НИЕ сме ги избрали управляващите.
  —цитат от коментар 15 на deaf  Предполагам твърдите, че те (управляващите) самите са си се избрали, а не чичо Пешо и стринка Вута са гласували за тях. Народа ни е "прост" и си избира "прости" управници копия на него, а ти йъде си в системата - не знам, но явно не си изтрезнял още.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Там е работата,че не стига само "хляб и зрелища"! Революциите са вдигани не толкова поради бедност,а защото на хората им се повръща от деградиралият "елит" и искат нов Идеал.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  ”,а защото на хората им се повръща от деградиралият "елит" и искат нов Идеал”
  Дойдохме си на думата за ценностите и идеалите.Темата е философска и обширна, но както сам казахте, всичко опира до идеала, респективно ценностите на едно общество.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Баце я извади снимката със малкия Бойко, тая със зелените очила :-)

 30. 30 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  е необходима критична маса от хора, решени да живеят по правилата, такива каквито са, а не в личен план винаги да намират извинение, че си решават проблемите с познати, с пари и въобще извън закона.Едва тогава ще може да се упражнява ефективен контрол върху управляващите и нещата да започват да си идват на място.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  И към тебе питането от коментар 21 и като бонус - наистина ли мислите, че на фона на аферата с царските конюшни, партийната централа, предизборните трикове, екзалтираното чуруликане в хор с БСП и ДПС, някой наистина вярва, че сте нещо по-различно от тях?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":”,а защото на хората им се повръща от деградиралият "елит" и искат нов Идеал”Дойдохме си на думата за ценностите и идеалите.Темата е философска и обширна, но както сам казахте, всичко опира до идеала, респективно ценностите на едно общество.
  —цитат от коментар 28 на DDR


  Не,Идеалът е една ПОЛЕЗНА химера,която тласка народът към висините. За разлика от "ценностите"...

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#26:"Чарли"][/quote]

  Тоест,работниците на Ковачки имат избор дали да гласуват за него или не?!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  А сравнението с бай МУ Ганя/оня в" красивата "глава/, направо е върхът на логоричния гений.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Коя е думата на тази година в България?- Презрение. Цинизъм..."Беше ярко манифестирано от Даниел Кадик.Който се води либерал като Хр.Иванов. И като ДПС. :)Да, точно това е цинизъм.
  —цитат от коментар 18 на plebs


  Беше ярко манифестирано от гербаджйската банда когато лъсна Делянчо-добревата шуробаджанашка работа - от това по-голямо презрение и циницзъм - здраве му кажи!

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Columbus":

  Може би е остатък от соца...
  —цитат от коментар 5 на Columbus


  Не е соцът.

  "Следосвобожденската ситуация в описанието на Хаджийски: буржоазна революция без участието на буржоазията. Държавата се ръководи не от капиталисти, а от дребни собственици. Дребният собственик е политически силен, но икономически уязвим. Всъщност принуден е "да избира една власт, която създава един ред, който го обрича на стопанска смърт". Това противоречие поражда стил на демагогия и политическа лъжа. Дребният собственик е постоянно разочарован. Всяка партия в опозиция му обещава каквото иска. Идването на власт означава неизбежно изхабяване. Партийната борба се изражда в партизанщина. Опозицията е напълно деструктивна. "Опозицията почва да следи стъпка по стъпка правителството и всичките му неуспехи, зависещи и независещи от него, се приписват на политическата му негодност. Критиката е безогледна, партизанска. Тя има за задача не да обясни и осветли общественото мнение, а да го настрои срещу правителството. Тази критика с ревящо гърло се простира и върху деяния, които критикуващата опозиционна партия сама е вършила, когато е била на власт." Властта става източник на обогатяване. "Видното обществено положение в опозиция или на власт бе павиран път към управителните съвети... Политиците станаха наши хора, а интересите на дружествата станаха интереси на политиците, които при идването на власт знаеха как да се погрижат за тези интереси." "Наш човек" става фундаментално политическо понятие. Гротескно въплъщение на нашизма (термин, въведен от руските политолози) Хаджийски намира (той е винаги конкретен) в образа на един севлиевчанин, който без стеснение обявява публично: "Аз съм винаги от нашите... За мен всяко правителство е добро. Хората на опозицията мразя, тъй като, ако те бяха добри, нямаше да паднат от власт." Публиката натрапчиво се вглежда в канчето на управляващите. "Един видял едного чиновника в гостилница "Враца" да яде две порции месо." "Много мляко, каже, се продавало по улиците. Това всичко било само за чиновниците." Обезличаване на елита. Фронт на посредствеността."

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/7706

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Първата година на г-н Радев беше точно такава – протоколна. Учеше се да говори, да стои пред публика, да се снима до жена си. От тази гледна точка и оценката за него – нито най-добре стоящият, нито най-зле стоящият пред публика президент до момента. По чехли и къс панталон по-убедителен, отколкото по костюм. Усещане за военен в пенсия – като в американски филм."

  +++++++++++++++++++++++++ !

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 39. 39 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  И към тебе питането от коментар 21 и като бонус - наистина ли мислите, че на фона на аферата с царските конюшни, партийната централа, предизборните трикове, екзалтираното чуруликане в хор с БСП и ДПС, някой наистина вярва, че сте нещо по-различно от тях?
  —цитат от коментар 30 на Варадинов


  Долавям едно завоалирано признание тук май - "абе нашите са си пладнешки разбойници и крадци, ама и вие не сте по-различни..."

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Най-точният анализ до момента!

 42. 42 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Забелязвате ли,че до сега нито един "анализатор" не се възмути от народния представител Манол Генов,разследван от прокуратурата за купуване на гласове?

 43. 43 Профил на S.A.
  S.A.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ддействително Гочев припомня един уродлив феномен в нашето общество: бързото замитане под килима и забрава на случки и скандали, които във всяка европейска държава биха коствали поста на извършителя, вероятно и свободата му понякога.

  Става дума за скандалът около Делян Добрев. Няколко месеца и ... всичко е забравено и изпратено в небитието.

  Но какво се учудваме: нима същото не се случи и с "Ало, Ваньо"? История, недвусмислено показала, че премиерът-слънце спуска политически чадъри, но заметена под килима, мачкана и заглушавна, докато накрая никой не си я спомня. История, заради която Борисов трябваше да е вън от политиката, и която показва, че от герберунгелската безкритична рая не може да се чака никакви морал и принципност.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#45] от "S.A.":

  "но народът"

  Ступи, я пий една зелева чорба че почваш да мешаш концепциите - в един момент се изживяваш като представител на малък недоразбран елит, после почваш да бълнуваш че си народен трибун на онеправданите низини.

  То хубаво когнитивен дисонанс ама това твоето отива на откровена шизофрения

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Анализът няма слабо място. Сравнително безпристрастен и отчайващо верен.

 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":
  До коментар [#5] от "Columbus":
  Може би е остатък от соца...
  —цитат от коментар 5 на Columbus

  Не е соцът.

  Много уместен коментар, Лейди! Макар че трудно ще бъде разбран във форума на Дневник - тук и падането на България под турско се обяснява със "СОЦА"

  /не се чете/
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#42] от "tosho_toto":

  Ами тоя Манол Генов е купувал хора.
  Същите хора, за които говори Георги Гочев в интервюто!

  Ако ги нямаше тези, продаващите се, Манов Генов щеше да се купи само банан от супермаркета.

  Това мисли и казва "анализатора"(както го наричаш).
  Затова са в истерия и бокулизачите.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 52. 52 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "Варадинов":

  Аз пък не знам какво да мисля за анализатора Георги Гочев , като му гледам кадрото - дали е умен колкото е красив , или е красив колкото е умен ???

 53. 53 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":

  Не знам, не знам... Явно г-ца/г-жа Десислава на 17.12.2008 г. много е набрала, за да напише следното определение на "българи" в Urban Dictionary:

  "Българи: хора, живеещи в България или с български произход. Обикновено мислят, че тяхната страна е най-хубавата в света, с най-красивите жени и природа, макар че вероятно никога не са били в друга държава. Вярват, че са изобретили компютъра, ракията и шопската салата. Непрекъснато се оплакват колко бедни са, но не желаят да работят. Изобщо не им споменавайте „турското робство“, освен ако не искате да бъдете хванати в капана на 5-часов разговор за тяхното изкривено виждане за историята. Ако това стане, отворете прозорец или врата и те ще избягат с писъци, защото „течението“ може да ги убие."

  https://www.urbandictionary.com/define.php?term=bulgarian&defid=3555991

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 54. 54 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#53] от "baba_zozolana": отворете прозорец или врата и те ще избягат с писъци, защото „течението“ може да ги убие."

  Така е. Българинът се плаши най-много от 2 неща - да не се мине и да не настине.


  /не се чете/
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#54] от "Тони Шнайдера":

  Тц...! От три неща. И, да не натаковат жена му...! :)

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#30] от "Варадинов":

  Хората имат правото и свободата, да вярват в каквото искат...! Даже, едно време вярваха и на БКП...! :)
  В наши дни, хората вярват на Борисов, а пък се сърдят на Костов. Не се сърдят на Виденов, Беров, Станишев или Доган. Тяхна воля... Резултата от вярата им се вижда, като се разхождат по мръсни и кални улици, като дишат лош въздух и като имат мизерни доходи...! Избора си е на хората.
  Каква е твоята драма, че хората се сърдели на Костов? Ами, да продължават да му се сърдят...! Щом си мислят, че това ще реши проблемите с грешния им избор, нека да е така. :)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Най-добрите отговори от всички, предложени ни до момента. Верни, точни, ясни.
  Поздравления за Георги Гочев.

 58. 58 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#30] от "Варадинов":Хората имат правото и свободата, да вярват в каквото искат...! Даже, едно време вярваха и на БКП...! :)В наши дни, хората вярват на Борисов, а пък се сърдят на Костов. Не се сърдят на Виденов, Беров, Станишев или Доган. Тяхна воля... Резултата от вярата им се вижда, като се разхождат по мръсни и кални улици, като дишат лош въздух и като имат мизерни доходи...! Избора си е на хората.Каква е твоята драма, че хората се сърдели на Костов? Ами, да продължават да му се сърдят...! Щом си мислят, че това ще реши проблемите с грешния им избор, нека да е така. :)
  —цитат от коментар 56 на tww09306483


  ХОРАТА се сърдят , не на Костов , а на костовистите , защото , най-лошо е да те предаде брат (най-много критики идват от костовистите , а са хора с едни възгледи).
  А и ХОРАТА най-много са принизявани от костовистите (били глупави , че не ги избирали) - Кой се радва на обиди !?
  До коментар [#56] от "tww09306483":

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#58] от "aboto":

  "ХОРАТА се сърдят , не на Костов , а на костовистите...."

  Докато се чудите дали да се сърдите на Костов или на костовистите едни други сръчни люде ви отмъкнаха и гащите. И си ви клатят на воля. А защо не? След като Костов и костовистите бяха във властта преди 16 години само за четири години и са ви единствено виновните, а пък всички други преди и след тях са сълза Христова какво да ви правят? Да не би да искате да ви прОстят?

 60. 60 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#59] от "Един препатил":

  Много си патил , а като те чета - още МНОГО ще патиш , с тоз акъл !!!

 61. 61 Профил на Геновева Колева
  Геновева Колева
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ХОРАТА се сърдят , не на Костов , а на костовистите...."Докато се чудите дали да се сърдите на Костов или на костовистите едни други сръчни люде ви отмъкнаха и гащите. И си ви клатят на воля. А защо не? След като Костов и костовистите бяха във властта преди 16 години само за четири години и са ви единствено виновните, а пък всички други преди и след тях са сълза Христова какво да ви правят? Да не би да искате да ви прОстят?
  —цитат от коментар 59 на Един препатил


  Аз лично, както и всички мои познати не се усещаме "ограбени", нито със смъкнати гащи от когото и да било. Така могат да се чувстват само хора, които очакват някой да им дава от обществените пари, каквито без съмнение сте всички "автентични". Това именно ви създава и усещането, че сте "ограбени". Принципно, десният човек е съвсем наясно, че трябва да ДАВА на държавата, а не да очаква да ВЗЕМА от нея. Това очакване е дълбоко ляво, остатък от комунизма и ясно издава за какви "десни" става въпрос, когато ни убецждават как ги били "ограбили"! За да ти "ограбят" нещо, то първо трябва да ти принадлежи, нали? Можете ли да ми кажете едно нещо, което ви е принадлежало и "лошата държава" ви го е взела?

 62. 62 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Добре подбрани" анализатори,изпълняващи точно това,за което са ги наели.В медиите на аФтентичните,нищо ново под слънцето!

  sdg
 63. 63 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Г-н Гочев,дълбок поклон!
  Браво, е малко да се каже. Много ми хареса стилът!
  Мисля,че мястото Ви е в Редута.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 64. 64 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Намирам анализа на Георги Гочев за обективен и точен.
  От формулираните три тенденции на изминаващата политическа година отбелязвам третата, "избликът на презрение в обществения ни живот" и целия обяснявящ я абзац.
  Обяснява защо и какъв "дипломат и геополитик" е премиерът; каквото и да се добави след констатацията "г-н Борисов е толкова геополитик, колкото бай Ганю е предприемач", ще е излишно. Гочев е и безжалостно точен в характеристиката си за президента "По чехли и къс панталон по-убедителен, отколкото по костюм. Усещане за военен в пенсия – като в американски филм."

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално
 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Много хубаво описание на партиите и на париите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Европейска страна ли е България десет години след влизането в Европейския съюз?

  НЕ!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#60] от "aboto":

  До коментар [#59] от "Един препатил":Много си патил , а като те чета - още МНОГО ще патиш , с тоз акъл !!!
  —цитат от коментар 60 на aboto


  Тцъ. Аз моята съм си изпатил. Вие му мислете докъде ще я докарате докато продължавате в кервана да си лаете срещу Костов и да гледате как кучетата си вървят.

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#61] от "Геновева Колева":

  Типична герберска калинка! Заучени кухи фрази! Все едно слушам Томислав Дончев. И за какво иде реч - да се оплюят всички "автентични". Та герберунгелите да се изкарат "десни" и да не се види, че са си пладнешки хайдуци. Дори и с цената на явна фалшификация - тези тенекиени фрази са отправени към моя коментар, а не към коментарите на тези, дето жалейка жалеят как Костов ги бил ограбил и излъгал. Тях ги питайте какво им е взела демокрацията - на мен само ми е дала! Включително и възможността да питам:
  - кой спечели 720 млн. евро от препродажбата на БТК?
  - кой спечели 300 млн. долара от преобразуването на Брейди-облигациите?
  - с чии точно пари Делян Пеевски купува каквото купува?
  - кой натъпка парите на държавните предприятия в КТБ?
  - кой бутна КТБ?
  - колко пари са похарчени от фискалния резерв откакто ГЕРБ са на власт?
  - къде са 600 млн. лв. за реформата на болниците?
  - има ли го или го няма Сребърният фонд?
  - кой е действителният собственик на "Булгартабак"?
  - кой хариза 22 млрд. лв. на "национално отговорните бизнесмени" за самолети и яхти чрез безумното намаляване на пенсионните вноски?
  - кой насърчава служители и работодатели да укриват доходи и осигурителни вноски?
  - защо за осем години у нас са направени 220 км магистрали, а в Хърватия за десет години - 1000 км?
  - има ли поне една макар и мъничка реформа извършена в нещо от ГЕРБ? В образованието? В здравеопазването? В полициата? В армията? В пенсионното дело? В данъчната система? В съдебната система (опазил Господ!)?
  А ако на тролската бригада много ви се пише седнете и ми отговорете смислено - не с тъпанарските ви лозунги за "лиляви" и "автентични" - поне на два-три въпроса, пък после ще ни учите що е това "дясно".

 70. 70 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":
  Темата "защо сме такива българите" е голяма и не особено лицеприятна. Какви сме и защо е така? Доколко ни е виновно миналото или средата?
  Никой не иска да бъде дребен и незначителен, да го лъжат и минават, но много от нас нямат проблем с принизяването на всеки различен до общото ниво на посредственост и мишкуване.
  Хитреем и се скатаваме, за да не се минем. А че когато някой е минат, ще опита утре да си го върне, да прецака по реда си, не мислим.
  Важното е да ни е добре, лесно, весело, богато, на нас, днес, веднага. Ниски топки, тесни хоризонти.
  Нямаме свои герои.
  Нямаме role models.
  Към нищо извисено не се стремим. Няма смисъл, пък и защо да се хабим.
  За Левски и Ботев говорим с клишета и по навик. Времето било друго.
  Достойнството се счита за излишен аксесоар, ако не носи преки ползи и бързи "кинти".
  Мислим, че законите са, за да се заобикалят, ако сме достатъчно умни.
  Критикарстваме по инстинкт, почти първосигнално.
  Когато обаче сменим средата, нещата си идват на място - можем да играем по правилата. Стига повечето да ги спазват.
  И в тази, новата среда, където правилата се спазват, избягваме много да се доверяваме на други българи. Не ги знаем що за скрити лимонки и заклети тарикати са.
  Как можем да променим нещата, ако не започнем със самите нас и тези около нас?!

  Imagination is as important as knowledge.
 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#70] от "Columbus":

  Напълно прав сте. Позволявам си да споделя моето мнение, че всичко, което сте посочили се дължи на ниската степен на образованост на българския народ. Не на образование, а на образованост. Не зная как речниците определят "образованост", но за мен тя означава съчетанието на три вида образование:
  - научното - да знаем, че две плюс две може да е и четири, но най-често не е
  - духовното - да знаем, че когато на готин човек му е кофти - това е блус, а когато на кофти човек му стане гот - това е чалга; и че това, което другите знаят за нас се нарича репутация, а честта е това, което ние знаем за себе си.
  - гражданско - да знаем, че безплатно сирене има само в капаните за мишки.
  Тази ниска степен на образованост води до това, че, както посочва един автор още в 1914 г., българите нямат високи идеали, не са способни да погледнат по-отвисоко и по -общо на проблемите и като резултат смятат и пресмятат и накрая остават излъгани за голямо свое учудване.

 72. 72 Профил на bjf06545716
  bjf06545716
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По логиката на на "автора" - Георги Гочев е първата стъпка на Александър Николов/Спас от Кочериново/. Същият "стил", политубеждения, пък и замлъкна нещо уплашено през последните месеци...

 73. 73 Профил на bjf06545716
  bjf06545716
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо се трият коментарите, които съдържат сравнения между автора на тази статия и Фейсбук измамника Александър Николов...

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Много хубав анализ, особено на връзката между ситуацията в България и глобалната криза на либералните ценности. В отсъствието на такава криза никой не би търпял българските нива на корупция в ЕС.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много добър анализ, г-н Гочев. И точни изрази, без да са дразнещи.

  Благодарско и на Колумбус, Баба Цоцолана, Брамасол, Препатилия и всички, които по същество коментират. Аз ще си замълча, за да се насладя на смисления разговор, воден между сравнително малкото тролски включвания под тази статия.

  ________
  Дневничари, аман от това "изхвърляне" от профила! Добре, че пиша от компа, та преди да пратя коментар го копирам в клип-борда, за да не го загубя покрай всички поразии, дето направихте с "новия дизайн".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Само, че при демокрацията, главата на рибата е гласоподавателя. Така, че извода си е съвсем правилен - всеки народ си заслужава управниците.

 77. 77 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Много хора избират да не гласуват. И така дават много по-голяма тежест на работниците на Ковачки и (за да не ми изтрият коментара) ще кажа ромите на които се плаща за да гласуват "по съвест". С гласуване тези гласове олекват. По-малък процент са от всичките. Гласуването е гражданска позиция. Не я ли покажеш губиш право да критикуваш.

  Димитър Димов
 78. 78 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  От статията:"...корупцията се подкрепя...отдолу..."Бах мааму,значи народа бил виновен за корупцията!? Ще припомня обаче,старата приказка,че рибата се вмирисва откъм главата.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Аха, но в този случай обществото дава властта, затова то е главата...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#62] от "Svetlio":

  Въпросът е дали изброяването на проблемите и частично на причините ,които ги пораждат е и решението им, естествено , че не е, красивата реторика;генетичният ни статус, добрите ни пожелания и стремежи, са пътя по който стигаме до Ада на онова нещо, наречено битие, решението е в отказа да имаме , а това е невъзможно, именно поради генетичната ни програма, така ,че въртенето ни в кръг продължава. " Всички тук идваме ,голи и боси с рев първогласен и гладни безспир, После реката житейска ни носи , удря ни блъска ни и най-подир; Ето я вече заветната права, Много тъжни роднини , театър в шпалир, Само мене ме няма , вече ме няма И тръгнах си както дойдох Аз - Амин

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добър анализ.
  Не виждам светлина в тунела, ако я има ..какво беше най-вероятно е влак.

  В корените ни е това нагаждачество, няма махане.
  Виждал съм искрата в очите на студенти, когато се докосват до лице от политическия елит! Очите им блесват!

  Много изкривен народ, тъжно много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK