България е болното дете на Европа

Бойко Борисов и партньорите във властта

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и партньорите във власттаВ края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес публикуваме оценките на политолога Петър Щурм Константинов. Четете специалната тема "Годината".


С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?


- Парламентарните избори от началото на годината и последвалата управленска коалиция доминират годината в политически план. И доколкото настоящия парламент не представлява добре обществото, защото липсва така наречената "демократична общност", то правителството е сравнително точно отражение на обществената воля. А също и на политическите процеси, които текат по цял свят.
Инак два процеса дефинират българската 2017-та политическа година. Първият е, че това управление е кулминацията на управленската философия на ГЕРБ. Борисов и компания за първи път се чувстват толкова комфортно в управленската си позиция и доколкото от тях може да се очаква да свършат полезна дейност за общото благо, това е форматът, в който имат най-голям потенциал да го направят. Същевременно, обаче, заради този комфорт и моделът на пленената държава (captured state) се реализира с невиждана в последните години сила. Големият политически скандал на 2017-та беше това развихряне на механизмите на пленената държава.


Коя е думата на тази година в България?


- "Европредседателство" е думата на годината. Не защото европредседателството е толкова значимо международно събитие, а защото е перфектен пример за политическите и административни дефицити в страната. Все пак предстои в следващите шест месеца да видим как страната ще се справи с това, иначе малко, предизвикателство.


Защо в края на 2017 г. управляващите се заеха да търсят виновни за "престъпната приватизация"?


- Не мисля, че изборът на момент за атаката е част от по-голяма конспирация. Моментът е сега, защото сега е могло да се алокират ресурси за подобна кампания. Целта на тази кампания, разбира се, не е да се направи сериозен преглед на най-новата стопанска история на страната. Целта е да се ударят неудобни личности, или да се превземат привлекателни активи. Понякога се получава, понякога - не. Без значение от успеха на кампанията, в дългосрочен план, тя винаги води до загуба за обществото. С развитието на модела на пленената държава от последните десетина години, България изпадна критично от добрите позиции във всички анализи за развитие на бизнес и инвестиции. Интересното в случая е, че тъй като и без това страната е най-бедна в ЕС, това не се усеща толкова директно и толкова бързо от обикновения човек и за това няма огромен обществен отпор. Вместо това големият удар е и ще е върху социалните и държавни системи като здравеопазването, образованието, пенсиите и отбраната, които страдат и ще страдат от икономическите последствия на модела на пленената държава.


Какъв е приносът на Обединените патриоти в управляващата коалиция?


- Патриотите са съвсем на място в сегашния политически и управленски модел. Днес, а и в последните години, България не се управлява от партии, които имат определена идеология, която да води до управленските им планове и позиции. Вместо това страната се управлява по племенна логика. Доколкото патриотите връщат поне малко и поне на думи някакъв идеологически елемент в политиката, позиционирайки се по-крайно от Борисов и компания, приносът им е положителен. Ако изобщо нещо хубаво ще се случи на следващи избори в страната, то ще бъде провокирано точно от идеологически сблъсък, в който патриотите, естествено, ще са от едната страна.


Мнозинството или опозицията задава тона в парламента?


- Опозицията се представя малко по-добре от средното в парламента в момента, но това няма никакво значение. Народното събрание е загубило всякакъв обществен интерес и легитимност.


Чия партия е ГЕРБ? БСП? - ДПС ?


- В момента и трите партии представляват интересите на определена малка група хора. Точно поради това не съществува съществена разлика нито между идеологическите им послания, нито между поведението им в разделението власт-опозиция. Допълнително в целия свят в момента тече процес на пренареждане на политическите идеологии. Така че да очакваме от нашите партии, които в момента са сто-двеста години назад в развитието си, изведнъж да наваксат и да се окажат в положението, в което светът беше преди 10 години, е наивно. Преди 10 години трябваше ГЕРБ да е партията на обикновените хора - държавните служители, свободните професии, учителите и т.н. БСП да е партията на работниците в индустрията и в услугите. А ДПС да е на малцинствата, страдащи от дискриминация. Това никога няма да се случи, защото светът се промени. В САЩ Тръмп спечели с гласовете на работниците, чиито градове са пред колапс заради износа на индустрията в глобалния свят. В Англия лейбъристите постигнаха рекордна избирателна активност на младото, космополитно поколение. В Германия либералите се превърнаха в защитниците на "Крепост Европа". И в трите случая идеологиите са обърнати наопаки от това, с което бяхме свикнали.


А това, което ще се случва в България в следващите години е, че противопоставянето ще се базира на две оси. От една страна ще бъде локализъм срещу космополитност, защото това е етосът на времето, в което живеем. От другата страна ще бъде анти-системността срещу статуквото. И трите български партии, за които става дума, със сигурност ще са в полето на статуквото.


Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?


- Имах по-големи очаквания за настоящия президент, но към момента изглежда, че човекът няма да надскочи себе си и да се превърне във вътрешния враг на гнилата система. Въпреки това Радев изглежда президентски, и като изключим един-два пъти, в които се оказа от грешната страна на обществения дебат, засега не е нито успешен, нито неуспешен президент.


Има ли действително разделение на властите?


- В България не съществува разделение на властите по начина, по който теорията на демокрацията си го представя. Тук има две други неща. Първото е положително, второто е отрицателно. Първо, има острови на независимост. Някой съд някъде в страната някак си е успял да си извоюва независимост. Някоя и друга медия са останали независими. Пък дори и някоя държавна агенция, или дори държавна медия, или университет някак си не са влезли в общата схема. Второ, в България има парцелиране на властта. Управляващият елит се договаря помежду си "туй е мое, туй е твое". А тези два феномена се обясняват един друг. В състоянието на парцелираност на властта, все се намира група от хора желаеща да работи в полза на обществения интерес, която намира начин да остане независима. И това се вижда както в полето на традиционното, силно, разбиране за разделението на властите - винаги има един-двама министри или зам.-министри, които не са в общата схема, някой депутат, който очевидно поставя интереса на избирателите си, пред този на партията си, някой партиен лидер, който малко се опитва да модернизира партията си, и някой съдия, чиито решения не зависят от силните на деня, така и в полето на "мекото" разбиране за властите и разделението им - независими медии, държавни институции работещи в полза на обществото и т.н. Разбира се, към момента, "островите на независимостта" са многократно по-малко от "парцелите на властта".


Европейска страна ли е България десет години след влизането в Европейския съюз?


- Така както през 19-ти и 20-ти век Османската империя е болният човек на Европа, днес България е болното дете на Европа. Детето, което все си харчи джобните за глупости, излиза навън необлечено и получава двойки в училище. Европа, разбира се, си има много по-важни приоритети от това да се занимава с нас, а и й е пределно ясно, че не би било особено ефикасно да го прави. Така България твърдо стои извън Европа към днешна дата. Парадоксалното в случая е, че самата Европа започва бързо да се променя и вече не би било възможно вътрешен опит за превръщането на България в европейска страна да е успешен. Единственият положителен сценарий би бил ако бъдещата Европа пак е нещо хубаво и ако България тръгне в същата посока. Тогава след 10-20 години България може би ще е европейска страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  За десет години членство в ЕС, България няма как да се излекува от метакстазите на комунизЪма.
  Всичко останало е от Гошо Тарабата.
  За 15-20 години да построим онова, което другите са постигнали за векове.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "България е болното дете на Европа"

  Това е преувеличено. Съгласен съм с автора, че положението в България като цяло не е добро, но ако говорим за болно дете на Европа би трябвало да посочим страни като Украйна, Молдова или Босна и Херцеговина. Ако, говори за ЕС болни деца може би бих определил България и Румъния. А, лошото дете на ЕС безспорно е Полша, защото срещу нея започна наказателна процедура за отнемане на техния глас при взимането на решения на общо европейско равнище.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Интересен анализ. Хареса ми. Аз бих избрал "пленена държава"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На България още и трябват приказки където доброто и красивото е в края след дълго послушание, а България наистина е послушна.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  В Германия либералите се превърнаха в защитниците на "Крепост Европа"
  ======
  Те никога не са мислили иначе !
  Пуснаха мита за обединена Европа , но паралелно на това си плетяха кошницата.
  И какви са габаритите на "европа" ?
  Русия и вишеградската четворка , Европа ли са ? Не .
  Каталунизирана Испания е всичко друго, но не и европа.
  Италия вече и за ботуш на европа не става.....
  Балканите ....:) ....освен географски , те никога не са били европейски !
  Англия ? .....нека всеки сам прецени !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  Комунде, а болната ти матушка явно не е в Европа според теб :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Доста пресилена статия. Ако бяхме болното дете на Европа, нямаше да бъдем председател на ЕС. Това показва голямото доверие, което партньорите ни от ЕС имат към нас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 671 Неутрално

  :-)Ами то като изключим Германия и териториите около границите и..всичко изглежда болнаво.. Та зависи как се сравнява..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Твърде много автентично твърдение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  До коментар [#8] от "EU defender":
  Кога едно дете е болно , помниш ли ?

  Bukalemun
 13. 13 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ти остави ами под европейския задника България какво голямо лайно се заформя...

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1437 Весело

  Болно, болно...колко да е болно...дет се вика болен здрав носи...

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Виждам какво се опитваш да внушиш, руснако. Плитко е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  България не е "болното" дете на Европа! Тя е отвлечената и изнасилвана, от който му падне, псевдодемократ! Управлявана, от поколенията, наследили инстинктите на предците си, алчност, злоба, завист! Все хубави, човешки качества! А за капак и "компетентни диагностици" на "Стокхолмския синдром", завладял част от "народонаселението" на тази "територия".
  Ама пък каква "сигурност и стабилност" царят, и единодушие между, каракачанките и "полезните" идиоти! Направо ум да ти зайде!😇

 17. 17 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "липсва така наречената "демократична общност" "

  Това са лекарите , но защо са в кавички - сигурно защото толкова са лекари - по скоро са кибици !

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#13] от "ywu53306982":

  Нищо не е загубено !
  Проблема е защо и кой цели налагане на диагнозата "болно дете" ...
  Сякаш на други места всичко е окей !
  Днес по света е хаос , войни , болести и мизерия ....
  И като теглиш чертата , Балканите се оказват една относително облагодетелствена зона .....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "...страната се управлява по племенна логика..."
  "...Народното събрание е загубило всякакъв обществен интерес и легитимност..."
  Точно! Не може и да бъде иначе в държава доминирана от "...Борисов и компания...". Константинов е възпитан човек и естествено не е използвал точния израз - "...Борисов и бандата му...". И това е истината за България - държава унищожавана от бандитизма на върхушката си.

 20. 20 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вчера Гочев , а днес Щурм - утре Денев ... Йоло Денев .

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много плоски анализатори извади Дневник тая година.

 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  "България е болното дете на Европа"
  Дете, родено от родители с болни мозъци и осиновено от Европа.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Комунде, нали точно радикални русофоби като тебе например всеки път тръбите, че Русия не е била европейска държава. Ако, за теб Русия е евопейска държава кажи си.... за мене Русия от географска гледна точка е европейска и азиатска държава (доста повече азиатска).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1941 Весело

  Смешно ми е, когато чета, гледам,слушам и вдъхвам аромата на морализаторските напъни на родната ни журналистика. По съвокупна корумпираност журналистите в България са начело в топ-листата, заедно със съдии, адвокати и прокурори!

 25. 25 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма късмет тоз народ- пет века диви и кривокраки анадолци са бесняли на главата му, после половин век червендалести шопари пият кръвчицата му след като избиват цвета на нацията, а сега внуците на същите социалистически боклуци се изживяват като демократи и либерали хрантутейки циганската напаст докарана преди пет века на Балканите от кривокраките анадолски примати..
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Мислех и аз да сложа 2-3 реда под оценката на Петър Щурм Константинов,но ти си ме изпреварил. Поздравления от мен.++++++++++++++

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Много плоски анализатори извади Дневник тая година.
  —цитат от коментар 21 на niakoi_si


  АВТЕНТИЧНИ, СЪР!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Весело

  Тази година "Дневник" постигна нови висоти в хумора, сатирата и забавата - успя да изтипоса "анализите" на всички до един, без никакви изключения, потомци на червената номенклатура.
  Форумните "аФтентично десни" умнокрасивци си изпотрошиха клавиатурите да ги подкрепят и да се съгласяват "колко е зле".
  Благодаря ти, мило дневниче, че така добре забавляваш адекватната част от форума.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "Детето, което все си харчи джобните за глупости, излиза навън необлечено и получава двойки в училище. Европа, разбира се, си има много по-важни приоритети от това да се занимава с нас, а и й е пределно ясно, че не би било особено ефикасно да го прави. Така България твърдо стои извън Европа към днешна дата. Парадоксалното в случая е, че самата Европа започва бързо да се променя и вече не би било възможно вътрешен опит за превръщането на България в европейска страна да е успешен. Единственият положителен сценарий би бил ако бъдещата Европа пак е нещо хубаво и ако България тръгне в същата посока. Тогава след 10-20 години България може би ще е европейска страна."
  Има нещо вярно в подобно съждение, но все пак ми се струва малко пресилено. Да, болно е, но не е умряло, та да чакаме Европа да се промени, та ние да възкръснем.
  Аз бих казал, че сме по-скоро сме в случая "Болен Гошко за кокошка". Странното е че, номера все пак минава, вероятно по причина, че ЕС си има доста по-сериозни проблеми и докато все пак влизаме в някакви общи критерии ( например за размера на бюджетния дефицит) и подкрепяме общоевропейските решения, когато опира до гласуване, ние оставаме извън вниманието на институциите, които би трябвало да ни дърпат ушите и така кретаме малко извън реалността.
  Но все пак има и положителни неща в страната и те не са (слава Богу) резултат на някакви специални правителствени и официални усилия, а на инициативата и предприемчивостта на отделните хора, което автоматично подобрява гражданското усещане за независимост.

 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Имаше едно време "една болна империя империя". Каква ирония на историята :( Болна и и умираща. Гледам различни шамани ,които се позовават на " свръх възможността " на българина да оцелява. Не и този път , не и сега....

 30. 30 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  За пръв път нещо интересно в тази рубрика. Например това за парцелираната държава и за изключенията от правилата даже на отделни министри или депутати. Макар че в момента не се сещам за изключения точно в тези среди.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Болното дете на Европа само да не завърши като болният човек на Европа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ъхъ...!
  Добре, че една Турция начело с Ердо `ан остана, че иначе Европа е потънала. Да ти имам празното анадолско самочувствие...!

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#10] от "venci4":
  Няма късмет тоз народ- пет века диви и кривокраки анадолци са бесняли на главата му, после половин век червендалести шопари пият кръвчицата му след като избиват цвета на нацията, а сега внуците на същите социалистически боклуци се изживяват като демократи и либерали хрантутейки циганската напаст докарана преди пет века на Балканите от кривокраките анадолски примати..

  Все пак съм длъжен да Ви припомня, че първата част от написаното от Вас не е политкоректно.
  Защото, според новиия проевропейски и проатлантически прочит на историята, именно българския народ е живял 5 века щастливо и е съжителствал и просперирал именно поради благородното и великодушно присъствие на ....../даже нямам думи да опиша комунистическите Ви сквернословия, относно нашите анадолски покровители.
  И да не би да искате да кажете, че северноазиатската страпия е дала началото на нашето освобождение през 1878??!? Боже, опази.
  Иначе, за другото сте безспорно прав. Именно партийните и комсомолски апаратчици, техните деца и внуци, славещите безспирно и учещи ни на марксистко-ленинската идеология, икономика и атеизъм, ДС-ари, както и обикновени и откровени мошеници и дребни градски тарикати, за една нощ превърнали се в единствените и незаменими демократи и носители на Истината, и получавайки /възмездно, разбира се/ огромни материални активи/ се опитаха и опитват, цитирам Ви: " да пият кръвчицата му"
  За нещастие /или щастие/ този народ бързо ги разбра и отряза от управлението.
  Вероятно за доста дълго...

 34. 34 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В тази държава, каквото и да се случва, винаги ще се намери някой, който от позицията на псевдо-мъдрост, да нарисува най-мрачната картинка. Ще се самоунишожим - физически по пътищата и психически - от такива анализи.

 35. 35 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Като повториш 10 пъти,че един човек е болен и той наистина се разболява....Много по-болни има в Европа и никой не се е загрижил толкоз,колкото нас ни оплюват.Явно служим за помпане на тъпанарското самочувствие на еврогейовете от Брюксел...Споко,БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ винаги са били и ще бъдат независимо от мераците на заинтересованите славяни и др. да ни заличат като нация!!!

 36. 36 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Не се знаело накъде върви Европа, не се знаело и къде отива България но ако някъде се срещнели България щяла да стане европейска държава. Ако оставим настрана вероятноста два хаотично движещи се елементи да се срещнат е пренебрежимо малка, ако все пак се срещнат то вече Европа ще бъде като България а не обратно.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5285 Неутрално
 38. 38 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Болнави сме, но оцеляваме.
  Успяваме някак. Често пъти и с късмет.
  Засега.

 39. 39 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  България няма да се справи с отговорностите и задачите около европредседателството. ТЕ! ТЕ! НЯМА ДА ЗАТВОРЯТ ХИЛЯДИТЕ КАЗИНА И СТОТИЦИТЕ ЗАЛОЖНИ КЪЩИ! ТЕ! НЯМА КАК ДА СКРИЯТ ХИЛЯДИТЕ НАРКОМАНИ ПО ЦЕНТРАЛНИТЕ УЛИЦИ НА СОФИЯ, НИТО ПРОСЯЦИТЕ, НИТО МРЪСОТИЯТА.Те, няма да са в състояние да се справят с организацията по настаняването, изхранването и транспорта на гостите. Те, няма да могат да оправят задръстванията по улиците и километричните колони от автомобили. Те, няма да могат изобщо да оправят организацията на движение, така както е в Будапеща, Париж, Мюнхен и Рим. Ние акъл не щем, ПАРИ ПРОСИМ и за това повече от 140 години тъпчем на едно място... не като раците, дърпаме назад.

 40. 40 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 330 Неутрално

  "Имах по-големи очаквания за настоящия президент."Що за анализатор може да си,за да имаш очаквания от президент промотиран от Решетников,Гочето,"европейския елит"на БСП и подпрян от мощния з-к на Йотова?.И "опозицията се представяла малко по-добре от средното"Не твърдя,че анализаторът е кънчовец,но споредмен имаме нужда от по-високо от средното нива анализатори!!

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3452 Любопитно

  До коментар [#36] от "dorn":

  Не се знаело накъде върви Европа,....
  =======
  Накъде върви Европа ?
  Въпроса е сериозен.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По-скоро болният пенсионер. Децата имат потенциално бъдеще

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Много силни внушения. Бих казал, че фантазията на мнозина работи яко.

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  "Това е преувеличено. Съгласен съм с автора, че положението в България като цяло не е добро, но ако говорим за болно дете на Европа би трябвало да посочим страни като Украйна, Молдова или Босна и Херцеговина. Ако, говори за ЕС болни деца може би бих определил България и Румъния. А, лошото дете на ЕС безспорно е Полша, защото срещу нея започна наказателна процедура за отнемане на техния глас при взимането на решения на общо европейско равнище. "
  =================
  Да добавим Гърция, затънала в дългове и с навици, същите като нашите, Унгария, която не слушка батковците...........

  Еретик
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Доста пресилена статия. Ако бяхме болното дете на Европа, нямаше да бъдем председател на ЕС. Това показва голямото доверие, което партньорите ни от ЕС имат към нас.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  То тва е по график. Такваз е процедурата.

 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Дефиницията за болно дете отразява действителността. най вече поради грешни модели на поведение. Какви наши идоли могат да се мерят с преуспели идоли американци? Разбира се за това е виновна журналистиката. Пеевски е антиидол и той отблъсква мнозинството от политическия живот, защото ако се биеш със свиня ставаш свиня.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":Комунде, а болната ти матушка явно не е в Европа според теб :)
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Точно това си помислих , ние ако сме болни , то какво е Росия с нейните природни богатства. ?

 48. 48 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Относно заглавието - помним времена когато бяхме МНОГО ПО-БОЛНИ, но вече оздравяваме. Разбира се, след толкова продължително и тежко боледуване, само наивници могат да очакват бързо да си стъпим на краката.

  Под заглавието вече не ми се чете - този автор ми е ясен много отдавна. ;)

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  "Не твърдя,че анализаторът е кънчовец,но споредмен имаме нужда от по-високо от средното нива анализатори!!"

  Прав сте! Няма нужда от безполезно плямпане. Какво правихме досега? Докъде стигнахме и защо? И какво може, и какво следва, и какво трябва да се направи занапред? Президентът не направил това което трябва. А какво трябваше да направи и как? Дайте съвет на президента, той може да го прочете. Той животът е сложен, политиката още по, но дай някакви насоки, предложи нещо, даже и да грешиш. Иначе къв е смисъла?

 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 748 Любопитно

  България е болното дете на Европа?!
  Детето, което все си харчи джобните ("усвоените" фондове) за глупости (бетон + асфалт), излиза навън необлечено и получава двойки в училище ("циганизация"). Европа, разбира се, си има много по-важни приоритети от това да се занимава с нас, а й е пределно ясно, че не би било особено ефикасно да го прави. Така България твърдо стои извън Европа към днешна дата ( между Европа и Азия)!

  До коментар [#1] от "4ort":
  За десет години членство в ЕС, България няма как да се излекува от метастазите на комунизЪма.
  Всичко останало е от Гошо и Тошо!
  И призива "дайте да дадем" и за (15-20) години да построим онова, което другите са постигнали за векове! Наивници! Балъци куци!

  Единственият положителен сценарий би бил ако бъдещата Европа се окаже нещо хубаво и ако България тръгне в същата посока, а не както прави обичайно. Тогава след (10-20) години тя може би ще е европейска страна. Надеждата умира последна!

 51. 51 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 814 Неутрално

  България - сирачето на Европа. Вечно отлъчена в страни (не става въпрос за последните 28 години) използвана, хокана и ограбвана от Европа. Вечната изкупителна жертва и жив щит срещу мюсюлманското нашествие. Ако погледнем назад във времето на всеки ще му стане ясно защо сега се намираме в това положение. Това, че българите са си изградили защитни механизми, които не се считат за европейски ценности е изцяло свързано с прякото и екзистенциално оцеляване на народа и страната.
  Някакви новоизлюпени дрисльовци рожба на модерни разбирания искат глобализацията тук да изпревари дори другите държави. Само ще спомена, че годишния дефицит във фонд пенсии е старо наследство, което ще мъкнем още 10-20 години, а ефектът ще се усеща поне още 30.
  И да - страната постигна много от влизането си в ЕС и ще постигне още повече. За мен най-яркото свидетелство е огромното понижение на лихвените нива у нас, което донесе и ще носи в бъдеще огромни позитиви.

 52. 52 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре де, защо всичко това излиза точно преди българското председателство? Тези констатации бяха ли известни в ЕС преди този момент, или едва сега фокуса ги показва на широката европейска общественост. Аз защо не си спомням Туск или Юнкер или съответните еврокомисари вместо да тупат тулупа по рамото да му бяха казали тези тревожни факти в лицето и да бяха изисквали бърза промяна?!?!? Защото когато се отнася за българите и България, няма проблем за кочината, а когато се отнася за останалата Европа критериите рязко се вдигат и тук става "болното дете"? В следващия момент тулупа се разхожда триумфално и безалтернативно из Европа и никой не му прави знак ,че е "болен". Дали ГЕРБ щяха да минат 4% на изборите ако Юнкер каже в прав текст че управлението на България не отговаря на никакиви европейските критерии. Защо не го казва, ама като опре до председателство и започват да се притесняват чрез медиите си? Какво е това двуличие?

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Болното" дете не е точното определение за положението на България. Освен това има различни болести, едно е да си болен от настинка, друго е от някаква по-сериозна болест. Бих определил България на осиновеното циганче на европейското семейство, което не е забравило циганските си маймунджелъци и никой в семейството не желае да превъзпитава. Детето засега е здраво, само малко му текат сополите, цапа навсякъде и все още има склонност към кражби на каквото може да докопа, да излъже където мине номера и да суче отколкото майки намери.

 54. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Не съм съгласен , че сме болното дете на Европа. Аман от оплаквания.

 55. 55 Профил на hcx42545382
  hcx42545382
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":
  Еех как ти се ще,това което го говориш да е вярно.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  "За мен най-яркото свидетелство е огромното понижение на лихвените нива у нас, което донесе и ще носи в бъдеще огромни позитиви."
  До коментар [#51] от "nqma zna4ka koi":

  Грешка! Това само означава, че парите не работят, икономиката не работи, нищо не работи. Пълна стагнация и липса на всякакъв изход.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#44] от "Костадин Иванов":

  Да, напълно съм съгласен с вашето допълнение. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#53] от "Oggie Petkov":

  Ти българин ли си ???

 59. 59 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  България е "болното дете на Европа", защото единствената "алтернатива" на червената мутро-олигархия се оказаха децата и внуците на червената мутро-олигархия, а образованите и умни млади хора бяха принудени да напуснат страната.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 60. 60 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 532 Неутрално

  трябва да си доста болен или злонамерен, за да наречеше здравото болно и обратно - на автора му се ще да сме болни, а той да се прави на доктор, но за целта следва да търси психотерапевт, а не да да ни залива с фрустрациите си само защото вестникът е комунистически

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 61. 61 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Болно, болно...колко да е болно...дет се вика болен здрав носи...
  —цитат от коментар 14 на BGman1


  Да, добре че е отрудената здрава селска българска ръка да храним неблагодарните европейци. Да им даваме пари да построят някой друг километър магистрала след като си приберат комисионните по джобовете :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci4":Няма късмет тоз народ- пет века диви и кривокраки анадолци са бесняли на главата му, после половин век червендалести шопари пият кръвчицата му след като избиват цвета на нацията, а сега внуците на същите социалистически боклуци се изживяват като демократи и либерали хрантутейки циганската напаст докарана преди пет века на Балканите от кривокраките анадолски примати..Все пак съм длъжен да Ви припомня, че първата част от написаното от Вас не е политкоректно.Защото, според новиия проевропейски и проатлантически прочит на историята, именно българския народ е живял 5 века щастливо и е съжителствал и просперирал именно поради благородното и великодушно присъствие на ....../даже нямам думи да опиша комунистическите Ви сквернословия, относно нашите анадолски покровители.И да не би да искате да кажете, че северноазиатската страпия е дала началото на нашето освобождение през 1878??!? Боже, опази.Иначе, за другото сте безспорно прав. Именно партийните и комсомолски апаратчици, техните деца и внуци, славещите безспирно и учещи ни на марксистко-ленинската идеология, икономика и атеизъм, ДС-ари, както и обикновени и откровени мошеници и дребни градски тарикати, за една нощ превърнали се в единствените и незаменими демократи и носители на Истината, и получавайки /възмездно, разбира се/ огромни материални активи/ се опитаха и опитват, цитирам Ви: " да пият кръвчицата му"За нещастие /или щастие/ този народ бързо ги разбра и отряза от управлението.Вероятно за доста дълго...
  —цитат от коментар 33 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Ох просълзих се....ма се сетих че имаме министър от шесто ДС, премиер с партийна книжка в джоба напуснал работа поради отказ да се деполитизира, партизанска внучка и прочее типчета в правителството и ми стана едно цинично-смешно такова :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тъпо, тъпо не се издържа. Защо ли ме научи мама да чета!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 64. 64 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  За голяма наша радост, България е болното дете на Европа, а не болното дете на Северна Азия или не дай Боже, болното дете на Турция.
  Пукнете се, русофили и туркофили!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 65. 65 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 600 Весело

  България е болното дете на ОНД а не на Европа!

  Марс е изконна Американска територия!
 66. 66 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 225 Весело

  В края на годината "Дневник" спази традицията си и купи философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес публикува оценките на политолога Петър Щурм Константинов който използва едно клише което се е отнасяло за Османска Турция. В наши дни точно такъв пример е Русия на Путин, но купените политолози считат, че с това ще впечатлят някого. Пленената държава = Паралелната държава на другарката Корнелия = клише след клише, всичките социалистически. 2017 година е най-добрата във финансово отношение година от всички от 1989 година до сега и заедно с Европейското председателство са най-големия трън в очите и задниците на социалистите и техните клакьори. А 2018 очевидно ще е още по-успешна.

 67. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  В края на годината "Дневник" спази традицията си и купи философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес публикува оценките на политолога Петър Щурм Константинов който използва едно клише което се е отнасяло за Османска Турция. В наши дни точно такъв пример е Русия на Путин, но купените политолози считат, че с това ще впечатлят някого. Пленената държава = Паралелната държава на другарката Корнелия = клише след клише, всичките социалистически. 2017 година е най-добрата във финансово отношение година от всички от 1989 година до сега и заедно с Европейското председателство са най-големия трън в очите и задниците на социалистите и техните клакьори. А 2018 очевидно ще е още по-успешна.
  —цитат от коментар 66 на Ivan Stoyanoff


  Хахахаха, идва забавна година наистина, ще гледам с кеф пулещи се тъпо калинки, като изплющяни с мокър парцал зад врата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 68. 68 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 966 Неутрално

  ...... 2017 година е най-добрата във финансово отношение година от всички от 1989 година до сега и заедно с Европейското председателство са най-големия трън в очите и задниците на социалистите и техните клакьори. А 2018 очевидно ще е още по-успешна.
  —цитат от коментар 66 на Ivan Stoyanoff


  Хммм, интересна мисла...

  Онзи ден един друг интервюиран говреше за опортюнистичния подход в управлението на страната, което в краткосрочен план може и да има позитивен тренд на развитие, но в дългосрочен да се окаже пагубен... Та в този ред на мисли, дали е по-добре да имаме "най-добрата във финансово отношение година", за сметка на една изцяло разрушена държава - институционално, политически, социално и пр. и пр. ...?

  Държава, в която думата на един неграмотен пожарникар от Банкя, оказал се премиер по стечение на обстоятелствата тежи повече от всяка една институция, закон, или процедура?

 69. 69 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Между другото, да ви светна за една опорка безплатно - НЯМА друга година в която процентът на ползващите интернет да е бил толкова висок, благодарение на правителството и най-вече на г-н Премиерът. Ура!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 70 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Болнави сме, но оцеляваме.Успяваме някак. Често пъти и с късмет.Засега.
  —цитат от коментар 38 на hammurabi


  За оцеляване цял живот се борят плъховете и хлебарките. Човек трябва да работи, а в нашата държавица да се бори за по-добър живот. За съжаление тук пречещите на развитието са много- милиционерски партии, бесепета, депесета и едни 80%...

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Весело

  Още 10/20 години?! Че така ще стане половин век!
  Бавно работи еволюцията у нас!

  klimentm
 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  За съжаление така е, и така ще бъде докато оставаме вторачени в Русия вместо да се сравняваме с добрите неща в Европа и да се учим от тях, а не да се само успокояваме че щом сме по-добре от руснаците, значи сме ОК.

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3268 Весело

  До коментар [#72] от "daskal1":


  Освен това генетично май сме предразположени към подобни заболявания?!

  klimentm
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#73] от "klimentm":

  Сакън, пепел ти на устата :-)

 75. 75 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Кажи нещо за партньорите от Германия, дето ни пращат подвижните си комини, за партньорите от Белгия, които ни пращат отровени яйца, за Холандия, която директно си каза колко сме корумпирани, и за всички останали западни "партньори", които проивеждат трето качество храни за трето качество хора (нас).
  Партньори, ама някои са по партньори и по-равни.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  За голяма наша радост, България е болното дете на Европа, а не болното дете на Северна Азия или не дай Боже, болното дете на Турция.Пукнете се, русофили и туркофили!
  —цитат от коментар 64 на Athanatos


  А за евроатлантически гробища не си ли мечтаеш?

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2687 Любопитно

  "България е болното дете на Европа"Дете, родено от родители с болни мозъци и осиновено от Европа.
  —цитат от коментар 22 на mara71


  Или диагнозата "болно дете" е поставена от смахнат доктор с цел да усвои средства по клинична пътечка "Грант"?

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  По-скоро дебилното дете.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2687 Любопитно

  " И доколкото настоящия парламент не представлява добре обществото, защото липсва така наречената "демократична общност", то правителството е сравнително точно отражение на обществената воля."

  Последно, "отражението" точно ли е или "не представлява добре обществото"?
  Дали е задължително да си болен от биполярно разстройство за да се водиш политолог!? Или трябва и щипка шизофрения да се добави за да се възприеме правния нихилизъм като "кредо верую"?
  Защото така наречената "демокритична общност" се оказа няма, безговорна като пеленаче (или като гробари) и не можа самата себе си да опознае, "да изговори". Па камо ли нечие доверие да спечели.

 80. 80 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Смешно ми е, когато чета, гледам,слушам и вдъхвам аромата на морализаторските напъни на родната ни журналистика. По съвокупна корумпираност журналистите в България са начело в топ-листата, заедно със съдии, адвокати и прокурори!
  —цитат от коментар 24 на Дон Кихот


  И как е, ЦРУ, КГБ, МОССАД, или нещо турско-китайско е платило на автора този път?
  Вашите осведомители от Сириус какво казват?

 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Всъщност можем да построим физическите неща, но не можем толкова бързо да си сменим манталитета. За съжаление това отнема много време и е невъзможно да се ускори, уви.

 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Дрън, дрън. Никакво доверие ни нямат и ни гледат с огромно подозрение, просто не могат да ни прескочат за председателството. Което между другото е доста формална роля и нищо не зависи кой знае колко от страната, така че не можем да направи големи бели.

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ето извадени тезите в текста (максимум една-две да съм изпуснал в бързината). Не виждам нищо неясно, некоректно, или грешно в тях. Огромен плюс на автора за внятния стил изложение, освен всичко друго.

  1
  И доколкото настоящия парламент не представлява добре обществото, защото липсва така наречената "демократична общност", то правителството е сравнително точно отражение на обществената воля. А също и на политическите процеси, които текат по цял свят.

  2
  Борисов и компания за първи път се чувстват толкова комфортно в управленската си позиция и доколкото от тях може да се очаква да свършат полезна дейност за общото благо, това е форматът, в който имат най-голям потенциал да го направят. Същевременно, обаче, заради този комфорт и моделът на пленената държава (captured state) се реализира с невиждана в последните години сила. Големият политически скандал на 2017-та беше това развихряне на механизмите на пленената държава.

  3
  "Европредседателство" е думата на годината. Не защото европредседателството е толкова значимо международно събитие, а защото е перфектен пример за политическите и административни дефицити в страната. Все пак предстои в следващите шест месеца да видим как страната ще се справи с това, иначе малко, предизвикателство.

  4
  С развитието на модела на пленената държава от последните десетина години, България изпадна критично от добрите позиции във всички анализи за развитие на бизнес и инвестиции. Интересното в случая е, че тъй като и без това страната е най-бедна в ЕС, това не се усеща толкова директно и толкова бързо от обикновения човек и за това няма огромен обществен отпор.

  5
  България не се управлява от партии, които имат определена идеология, която да води до управленските им планове и позиции. Вместо това страната се управлява по племенна логика. Доколкото патриотите връщат поне малко и поне на думи някакъв идеологически елемент в политиката, позиционирайки се по-крайно от Борисов и компания, приносът им е положителен. Ако изобщо нещо хубаво ще се случи на следващи избори в страната, то ще бъде провокирано точно от идеологически сблъсък, в който патриотите, естествено, ще са от едната страна.

  6
  А това, което ще се случва в България в следващите години е, че противопоставянето ще се базира на две оси. От една страна ще бъде локализъм срещу космополитност, защото това е етосът на времето, в което живеем. От другата страна ще бъде анти-системността срещу статуквото. И трите български партии, за които става дума, със сигурност ще са в полето на статуквото.

  7
  В България не съществува разделение на властите по начина, по който теорията на демокрацията си го представя. Тук има две други неща. Първото е положително, второто е отрицателно. Първо, има острови на независимост. Някой съд някъде в страната някак си е успял да си извоюва независимост. Някоя и друга медия са останали независими. Пък дори и някоя държавна агенция, или дори държавна медия, или университет някак си не са влезли в общата схема. Второ, в България има парцелиране на властта. Управляващият елит се договаря помежду си "туй е мое, туй е твое".

  8
  Европа, разбира се, си има много по-важни приоритети от това да се занимава с нас, а и й е пределно ясно, че не би било особено ефикасно да го прави. Така България твърдо стои извън Европа към днешна дата. Парадоксалното в случая е, че самата Европа започва бързо да се променя и вече не би било възможно вътрешен опит за превръщането на България в европейска страна да е успешен. Единственият положителен сценарий би бил ако бъдещата Европа пак е нещо хубаво и ако България тръгне в същата посока. Тогава след 10-20 години България може би ще е европейска страна.

 84. 84 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#20] от "aboto":

  Вчера Гочев , а днес Щурм - утре Денев ... Йоло Денев .
  .......
  Напомня ми филма ОПАСЕН ЧАР
  " роднина , милиционер, роднина, милиционер"

  Тук е същото
  грантаджия до грантаджията

  Анализатори неземни.

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 937 Неутрално

  :-)Ами то като изключим Германия и териториите около границите и..всичко изглежда болнаво.. Та зависи как се сравнява..:-)
  —цитат от коментар 9 на ostin22


  комундер, дали така мислят милионите от Африка, Близкия изток, Азия и Русия които са хукнали към Европа? Дали и хилядите млади българи, които са хукнали на запад от Сърбия споделят мнението на извратените бг русофили?
  А пък и аз лично познавам много комунета-русофили, изпратили децата си на запад от Сърбия, и нито един да ги е пратил в Русия или Китай!

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":за мене Русия от географска гледна точка е европейска и азиатска държава
  ...>> 75% от територията на Русия е в Азия, но само 22% от населението.

 87. 87 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Все ревем, че сме зле, а като дойде празник, ще се изпотрепят да минават граноцата по посока на гръцките курорти. Тези неща не се правят без пари, това е доказателство за стандарт.

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#83] от "patilanskomeze":

  "Не виждам нищо неясно, некоректно, или грешно в тях. "

  Ами отвори очи за да видиш!
  1. Как парламентът представлява обществото - чрез избирателната система или чрез виртуалната измислица "демократична общност" (за демократи се броят и Георги Първанов, и Александър Томов, и Данчо Салфетката).
  2. "моделът на пленената държава" - тая простотия като Гьобелс ли ще я повтаряте белкем някой да се върже?
  4. "С развитието на модела на пленената държава" - хем "пленена, хем се развива!? По-логично би звучало "с деградацията на ..."
  5. "България не се управлява от партии, които имат определена идеология," Ако идеологията е панацея на развитието, то България беше управлявана 45 години от партия с определена идеология ... и се докарахме до просешка тояга.
  6. "което ще се случва в България в следващите години е, че противопоставянето ще се базира на две оси" Това изобщо не е вярно - противопоставянето винаги е било ЗА и ПРОТИВ привилегии.
  7. "разделение на властите по начина, по който теорията на демокрацията си го представя" - Къде "теорията на демокрацията" е реализирана по отношение на разделението? В президентска република, в парламентарна, в конституционна монархия или в абсолютна монархия? Какво общо имат "медиите" (информационните потоци) в разделението на властите? Освен това, когато Шарл дьо Монтескьо е говорил за разделение на властите, не е имал и понятие за публични регистри, които са къде къде по-ефективни за контрола върху властите.
  8. "Европа, разбира се, си има много по-важни приоритети от това да се занимава с нас" Това е паракдосално мислене! Всъщност ние, България се занимава с Европа. Договорът за Европейския съюз предполага и задължава всяка страна-членка да се занимава с общите проблеми. Това, че сме прости и/или не знаем какво искаме е друг въпрос.
  Ама с такива политолъжци не е учудващо, че сме на тоя хал. После народът им бил виновен.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2687 Весело

  До коментар [#87] от "proza":

  "като дойде празник, ще се изпотрепят да минават границата по посока на гръцките курорти."

  Европейска солидарност ... към по-бедните братя. Може ли да сте толкова безчуствен към гърчените ни съседи от тройката кредитори!? Поне някаква съпричастност, че гърците са се набутали със скъпа "натовска" техника за да вардят общата ни граница?

  "Тези неща не се правят без пари, това е доказателство за стандарт." Това важи само за натовския стандарт - 2% от БВП за ... американско въоръжение.
  Иначе повечето неща се правят с мерак, без пари (винаги могат да се напечатат). А стандартът се получава, когато меракът съответства на реалността. А сме зле, защото имаме твърде много голи мераци без покритие от възможностите ни. Като например да пазаруваме "евтин" газ от Калифорния или "модерни" изтребители от пустинята в Аризона.

 90. 90 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?"

  За бойко борисов гласуване.

 91. 91 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#87] от "proza":"като дойде празник, ще се изпотрепят да минават границата по посока на гръцките курорти." Европейска солидарност ... към по-бедните братя. Може ли да сте толкова безчуствен към гърчените ни съседи от тройката кредитори!? Поне някаква съпричастност, че гърците са се набутали със скъпа "натовска" техника за да вардят общата ни граница?"Тези неща не се правят без пари, това е доказателство за стандарт." Това важи само за натовския стандарт - 2% от БВП за ... американско въоръжение.Иначе повечето неща се правят с мерак, без пари (винаги могат да се напечатат). А стандартът се получава, когато меракът съответства на реалността. А сме зле, защото имаме твърде много голи мераци без покритие от възможностите ни. Като например да пазаруваме "евтин" газ от Калифорния или "модерни" изтребители от пустинята в Аризона.
  —цитат от коментар 89 на wanderer


  Имам някаква фобия, Гърция да ми плати 1 млр. евро на сметката ми, които са и подарени.
  Като чета за Пуерто Рико и Гърция, пълно различие при вземане на дължимите данъци.Искам и аз 1 млр.€ подарък от централната банка, без да се плаща обратно. Мога да си купя с тези пари жилище

 92. 92 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Хайде де! БГ има още много да се учи на висша корупция! Манесман, Фолксваген, Петер харц (на чието име взеха, че кръстиха соцпомощите), Фолкерт, комуто плащат под масата милиони, за да не се занимава с това, което му е работа - профдеятел, Менсдорф(грипените), Баваг, Хипо Алпе Адриа, всичките банки, без изключение, в които наляха трилиони , Грасер(бившия финмин на А), Баваг, ....да продължавам ли? Нашето е друго - едни портят други. И еврожурналята, и еврочиновниците се хващат на снесените доноси, за да регистрират активност, а доносите идват от българи. Което, от където и да го погледнеш,си е позор пар екселанс!

  Мърфи е оптимист!
 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Малкия Дайнов пак е нацвъкал....Не знам защо си играете да пускате еднакви статии от уж рсзлични социолози..

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#52] от "zyx":

  Еееех,как се надявате нако отвън да смаже ГЕРБ,та да може и вие поне в параламента да влезете...

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Весело

  До коментар [#60] от "hhhuuunnnn":

  На лилявите България.им е болна,защото не ще и неще да хареса 5Файтона Партии,не ще и не ще!Както и да им сменят имената на платформи ,курнизи и разни такива!
  .

 96. 96 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България докато не запо4не да работи като държава няма да стане
  Има вероятност бог да ги е наредил даим дава земи и България закъсня ,той ги видял като много работливи и им дал най лодородните земи

 97. 97 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кви са тези плоски анализи, аз в трети курс се справях по-добре. Базисна пропаганда - успехите се подценяват, а неуспехите се надценяват. Нощник твърди ли въобще, че е по-коректен от Пеевските медии или са един дол дренки от двете страни на барикадата?

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#97] от "xax":

  Дневник твърди,ама никой не му вярва.Е,може би най-върлите костовосити!Другите са тук заради форумците.Не заради статиите.Колко хваща пропагандата тип "Дайнов/Смилов/ и други чеда начервената нименклатура" е ЯСНО-ДСБ-0,5% Дай,България-1,2% Толкоз.

 99. 99 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Подобни гръмки заглавия са нелепи и като ги чета си мисля за късогледството на някои анализатори. Все едно света се върти около държавица, чието общо население е сравнимо с това на град като Мадрид.

 100. 100 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2215 Весело

  "България е болното дете на Европа."

  Болно, но гръмогласно и със завиден апетит!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK