Страхът от председателството

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко БорисовАко трябва да се определи коя е думата на 2017 година, то "европредседателство" със сигурност ще е един от най-сериозните кандидати. Особено в последните няколко месеца тази дума се използва за оправдание, извинение и обяснение на почти всичко случващо се в страната, независимо дали е политика или нещо друго. Още преди да е започнало, ние сякаш вече сме изморени от него и искаме да е приключило.


Няколко щрихи:


- Опозицията оповести, че в средата на януари ще внесе вот на недоверие срещу сегашното правителство и то по чувствителна тема, каквато е справянето с корупцията;
- Синдикатите обявиха, че може да се организират стачки заради неизпълнени социални ангажименти;


- Президентът ще внесе допълнителен смут ако наложи вето на лелеяния антикорупционен закон и това може да стане факт след няколкодена;


- БАН също обяви, че може да протестира ефективно, защото е застрашен екзистенц минимума на хората работещи в академията /те междувременно се отказаха, но в България всичко е предпоследно/;


- Полицаите заявиха през октомври, че имат готовност да продължат с протестите и по време на председателството.


На този фон другата седмица България официално ще започне да председателства Съвета на Европейския съюз за период от шест месеца.


Сериозна отговорност и ангажимент, които за половин година ще поставят страната


(или може би само в София) във фокуса на европейския и международен публично-правен живот.


Председателството е визитка на България, но не като най-големия производител на роза дамасцена в Европа (каквито реклами вървят), а като държава, която може на равни нога да участва във важните за ЕС теми, да предлага решения и самата тя да дава пример в политики, които са от значение за Съюза.


Това някакси остава неразбрано от тези, които се занимават с подготовката. До последно се изясняваха приоритетите (за сравнение Румъния, която ще председателства Съвета на ЕС в началото на 2019 г. говори за своите приоритети още от 2016 г.); вървят различни мероприятия, но те са по-скоро хаотични, без конкретен фокус и ясно послание. Темата за Западните Балкани вече се повтори толкова пъти и в най-различни формати, че почна да губи част от тежестта си.


За голяма част от хората, които сме външни наблюдатели на целия процес,


изглежда, че председателството се свежда до инфраструктурни операции за разхубавяване на столицата


и превръщането на българския министър-председател (който е един от старите лидери на Европа) в играч от международна дипломатическа величина.


Помнят се от времето на социализма посещенията на дипломатическия корпус в България в различни градове от страната, които за кратък период от време се превръщаха в Потьомкови села и за пред чужденците се показваше една лъскава фасада. Само на няколко метра зад нея обаче, лъсваше грозната действителност. Такова е и сегашното усещане, но то е съпроводено и от страх и от страна на управляващите. Доказателство за това е масираната пропаганда в последните седмици, че едва ли не цялото общество, начело с най-голямата опозиционна партия иска да провали председателството.


А страхът идва от там, че


реалните проблеми в страната трудно могат да бъдат замазани с фейс лифтинг на София.


Страхът идва и от там, че въпреки желанието за пълно овладяване на институциите и подчинение на гражданското общество, това все още не се е получило. Невъзможността да се установи (все още) повсеместен контрол и единоначалие поражда страха. Той се подсилва и от факта, за тези шест месеца гояма част от Брюкселската отегчена бюрокрация ще идва тук на място и хвърлянето на прах в очите ще бъде много по-трудно.


България от години е заложник на егото и политическите интереси на едно малцинство, което както по времето на държавния социализъм,


управлява със сплашване, страх, тормоз и опит за запушване на всяка уста, осмелила се да изрази различно мнение. Едно по същността си ляво малцинство, чиято единствена разлика със социализма е, че палитрата от инструменти в днешно време е много по-богата – огромен спектър от социални електронни и хартиени медии, през които да се отправят масирано едни и същи послания.


И понеже


сега малцинството изпитва страх, то още по-ожесточено използва целият този инструментариум,


за да подменя обществения наратив и да налага една паралелна действителност.


А всъщност председателството трябва да покаже дали България е достатъчно зряла да се справи с предизвикателствата не само в рамките на ЕС, но и в глобален мащаб. Това наистина е уникален шанс за израстване – над тесните балканско-ориенталски ограничения и над историческата обремененост.


Това е и шанс държавата да признае реалните си проблеми


и заедно с останалите държави-членки да потърси работещи решения за решаването им. Заявяването на проблемите и слабостите е индикатор за силата на едно управление, което не се страхува да признае несъвършенствата си.


На този етап, обаче, изглежда това няма да се случи. Наместо това, се очертава председателството да се превърне в арена на междуинституционални битки, в които няма победител.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Страх, защото си знаят възможностите. Само пред нас могат да се пъчат, колко са велики.

 2. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Боже мой, каква глупава, изпразнена от съдържание статия. Очевидно българската журналистика не е ударила все още дъното.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  ...което както по времето на държавния социализъм, управлява със сплашване, страх, тормоз и опит за запушване на всяка уста, осмелила се да изрази различно мнение...

  Както виждамев обаче авторката Биляна Гяурова - Вегертседер...аст се страхува да си каже мнението и направо са и запушили устата за разлика от времената Станишеви и Орешарски когато е бълвала подобни коментари !!!

 4. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Борисов пропусна всички шансове.
  Остана му само един, неумело подсказан от човек на "конкуренцията" в лицето на Иво Христов и неговите 80%...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Не съм съгласен с публикацията. Най–лесно е да се отрича всичко.

 6. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ама пред всичките вас 20-тина ли?!

 7. 8 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Представям си правителство ала Орешарски на власт по време на това председателство!

 8. 9 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Дневника продължава да подценява читателите си.С пдобни пасквили нито подкрепата за ГЕРБ ще намалее,нито някой ще хареса прокопиевите 5 файтона партии!

 9. 10 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много ясно и точно изразено мнение!
  Браво на автора!

 10. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Всяко по-голямо и добре финансирано мероприятие е разглеждано от власт имащите като възможност за "обогатяване", но не културно............и т.н.

 11. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Много се надявах пътят до летището най-накрая да бъде довършен покрай председателството. Но не би. Дали властта не успява да овладее положението, или положението се е нацупило заради някоя изпусната тлъста мръвка?
  https://frognews.bg/novini/patiat-kam-letishte-sofiia-gotova-chak-sredata-predsedatelstvoto.html

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 12. 13 Профил на mortishata
  mortishata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  че какво отрича? Като я гледам си казва какво е важното, а не да оправим НДК-то на културата

 13. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Весело

  Цитат:
  " Заявяването на проблемите и слабостите е индикатор за силата на едно управление, което не се страхува да признае несъвършенствата си."

  Това "Управление" няма несъвършенства, няма и слабости! То е съвършенно в краденето, и това му е единствената "слабост"! Но от наследниците на обирачите на мандри, толкоз!

 14. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#8] от "patrokalche":

  То пък, с това правителство сме цъфнали и вързали...! Да не говорим, какво ще срича премиера ни, на български...! Защото не знае две думи на друг език. Повярвай, европейците не се впечатляват от правешки хумор. Не се впечатляват и от асфалтирани улици... За тях, това е нормално. Председателствто, ще мине и замине. Важното е къде сме ние...! А мястото ни, в европейската статистика не е никак добро.

  Бивш tww09306483.
 15. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Европейският Кумчо Вълчо и трите прасенца.
  Имало едно време три прасенца които си имали държава, бивша животинска ферма...

 16. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Държавата да признае собственните си проблеми? Демек ББ ЦЦ и сие да кажат че са корумпирани,крадливи и най важното абсолютно неспособни и прости?! Наистина в коя парарелна вселена живейте???

  klimentm
 17. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Хаха, верно точно като при бай Тошо и дипломатическия корпус. Само дето бай Тошо беше по-дребен, но и по-умен от днешното чучело. Следващата реинкарнация ще е ММА боец и отбора силиконки възраждащи Син Сити за височаещото посещение.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Не беше ли ББ който каза нещо като "аз съм прост, вие сте прости, затова се разбираме"?
  Не ги подценявай, играта на бавноразвиващи се е стара политическа стратегия в слабите държави и средство за оцеляване на върхушките. Те и теста с кацата пълна л@на ще издържат безпроблемно при нужда.

 19. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Европредседателството е времето, в което Европа директно може да чуе за проблемите на страната ни, а те са огромна корупция и липса на върховенство на закона. Първото е следствие от второто. И да не смятат, че в Полша се отива към тоталитаризъм и диктатура, защото това вече е в България:
  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/da-teglim-chertata-balgaria-veche-e-diktatura-671966.html

  vesela
 20. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Цензура в медиите и манипулиране на обществото, грабежи и кражби от политици и олигарси - това приляга по-добре на авторитарното днешно управление в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 22 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  Най-обичам Христо-Ивановите НПО-шки да пишат анализи в газетата.. СМЕХ!

  Български институт за правни инициативи: София
  Тип: Фондация
  Сфера на дейност: Законодателство, застъпничество, публични политики
  Представляващи: Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер
  Членове на управителния орган: Биляна Гяурова-Вегертседер, Христо Иванов
  Членове на управителния орган по данни от ЦР: ЙОНКО МИЛАДИНОВ ГРОЗЕВ, ИВАНКА ПЕТРОВА ИАВАНОВА, ВЛАДИСЛАВ ПЕТРОВ СЛАВОВ, БИЛЯНА СТЕФАНОВА ГЯУРОВА

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 23 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Гневно

  Доста меко се е изразила авторката.
  Пропуснала е бруталните законодателни промени от последните месеци, насочени към окончателното овладяване на държавата. Ако някой саботира председателството, това са самите цървули от ГЕРБ/БСП/патреоти и останалата измет във властта, чиято наглост няма граници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK