Ето колко вредни са фойерверките

Ето колко вредни са фойерверките

© ReutersТекстът е на "Дойче веле"


Всички, които възнамеряват да посрещнат 2018 с бомбички и фойерверки, трябва да прочетат този текст. Мнозина подценяват новогодишната пиротехника. А тя вреди далеч не само на ушите ни. Експерти бият тревога.


При посрещането на всяка нова година Карл Лаутербах изпълнява един и същи ритуал: затваря плътно прозорците и отива колкото се може по-навътре в жилището си. "Фините прахови частици от фойерверките представляват сериозен риск за здравето. Ако ги вдишаме в новогодишната нощ, те остават в тялото ни през цялата година", уверява здравният експерт и политик от германската Социалдемократическа партия.
За него гърмежите по Нова година са "подценявана опасност". Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, могат да проникнат в мозъка и да причинят хронични възпаления. Не е изключено дори да доведат до деменция, твърди експертът. Най-уязвими са възрастните хора, уточнява Лаутербах и добавя, че замърсеният въздух увеличава и риска от инфаркт.


Фойерверките са като цигарите


Някои германски общини вече забраниха фойерверките на определени места в централните градски райони. Други обмислят дали да не наложат тотална забрана. А политиците постоянно призовават гражданите да внимават с пиротехниката в новогодишната нощ. Целият дебат междувременно придоби нова насока: вече не се акцентира върху това, че във въздуха се прахосват много пари. Набляга се по-скоро върху страничния ефект от гърмежите: замърсяването на въздуха. Празничните ракети вече се разглеждат като сериозен риск за здравето - вредата от тях се сравнява с вредата от цигарите и дизеловите автомобили.


Противниците на празничните фойерверки разполагат със сериозни аргументи: всяка година в Германия покрай гърмежите в новогодишната нощ във въздуха се отделят пет хиляди тона фини прахови частици, твърдят от Федералната служба за околна среда. Това отговаря на 17 процента от количеството фин прах, произвеждан от цялото пътно движение в страната за една година. Според Европейската агенция за околна среда, замърсеният въздух в Германия е причината за преждевременната смърт на 60 000 души на година.


Мислете за ушите, пръстите и дробовете си!


"Призоваваме хората да ограничат фойерверките", казва пред сп. "Шпигел" Уте Дауерт от Федералната служба за околна среда в Десау. Отговорничката за чистотата на въздуха добавя, че след новогодишната нощ в големите градове се измерват "изключително високи стойности" на фини прахови частици във въздуха, причинени от празничните фойерверки. А от това страдат най-вече хората, предразположени към определени заболявания, например астма, добавя тя.


В спешните отделения на болниците пък се тревожат не толкова за пациентите със смущения в дишането, колкото за онези, които постъпват с увреждания на слуха, с откъснати пръсти на ръцете или с различни изгаряния. По никое друго време на годината в спешните кабинети на постъпват толкова много хора, колкото в новогодишната нощ, твърдят лекари.


"Шпигел" цитира специализираното издание "Deutsches Ärzteblatt", според което в Германия в новогодишната нощ на 2013 цели осем хиляди души са си причинили увреждания на вътрешното ухо. Цитиран е и хирург от спешното отделение на университетската клиника в Хамбург, който казва, че зачестяват тежките травми от фойерверки, причинявани най-вече от нелегални пиротехнически устройства, произвеждани в Китай, Италия или Източна Европа.


Обороти в размер на милиони


В Германия обаче се продават все повече фойерверки - въпреки опасността, която произтича от тях. През 2016 оборотът от продажбите е достигнал 137 милиона евро - значително повече, отколкото преди 10 години. А политиката не смее да наложи забрана на този вид бизнес, тъй като празничната пиротехника е много популярна сред германците. Все едно някой да им забрани гриловете в дворовете им.


Най-силният инструмент на властите в борбата срещу бомбичките и фойерверките в новогодишната нощ си остават противопожарите мерки. Т.е. пиротехниката може да бъде забранена само поради опасност от възникването на пожар. В някои общини вече са забранили фойерверките в историческите центрове на градовете - тъй като ракетите могат да подпалят покривната конструкция на някоя историческа сграда. Само в Берлин в нощта срещу 1 януари 2017 противопожарни екипи са гасили общо 433 пожара, а в полицията до сутринта са постъпили 3123 спешни обаждания - основно свързани с използването на пиротехника в празничната нощ.


Традицията да се пускат фойерверки тръгва от Китай: през 7 век в провинция Хунан монахът Ли Тиан гонел злите духове и демони с барут. В Европа пиротехниката дълго време е била удоволствие само за аристокрацията - правели се фойерверки на сватби или кръщенета. През 18 век градските управи и по-заможните граждани започнали да организират и обществени фойерверки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK