Фалшивите новини: най-доброто, случващо се на журналистиката

Фалшивите новини: най-доброто, случващо се на журналистиката

© Георги Кожухаров"Фалшивите новини смущават много хора и причиняват реална вреда, но за медийни анализатори като мен те са добра новина, твърди професор Чарли Бекет. Никога не е имало друга медийна тема, към която да съм имал толкова голям интерес. Никога не съм бил по-ангажиран да говоря и да изследвам друга медийна тема и нейните последствия в такава дълбочина." Бекет е журналист, преподавател по медии в London School of Economics и директор на института за медии и общество Polis към същия университет. В края на годината, в която фалшивите новини често бяха по-голяма тема от истинските, а речникът "Колинс" ги обяви и за дума на годината, "Дневник" публикува пълния текст от блога за медии и общество на LSE с разрешение на проф. Бекет:


Фразата "фалшиви новини" може би ви е омръзнала до болка, но това е част от проблема.


А той е един от най-важните информационни проблеми на нашето време. Така е не само заради македонските тийнейджъри, които печелят от разпространение на лъжи. И не само заради екстремните политически формации, търсещи начини да сринат либералната демокрация. Дори не само защото Русия и САЩ имат президенти, които извличат политически и лични дивиденти от насърчаването на циничен, разрушителен нихилизъм и подхвърлят израза "фалшиви новини" като своеобразна реторична граната.
Фалшивите новини са канарчето в дигиталната минна галерия


Те са симптом на една много по-мащабна системна промяна, свързана със стойността и достоверността на информацията. И с начина, по който в бъдеще ще се справяме – в социален, политически и икономически план – със заплахите и възможностите съпътстващи новите комуникационни технологии.


Нека най-напред уточним, че фалшивите новини са всъщност цяла гама от дезинформация – от изфабрикуваните новини, манипулираното съдържание, използването на фалшив контекст и позоваването на фалшиви източници до пропагандата, очернянето и т.н.


Нека също приемем, че фалшивите новини може да не са изиграли решаваща роля в президентските избори в САЩ – там действаха много по-големи сили. Въпреки това според мен фалшивите новини бяха осезаема, макар и маргинална динамика за изместване на дневния ред и мобилизиране на подкрепа за Доналд Тръмп. Също така те показаха, че се случва мащабна промяна в посока към по-децентрализирана медийна екология, в която алтернативните източници на информация могат да имат по-голямо влияние отколкото преди.


Фалшивите новини умело експлоатират съществуващите дигитални мрежи от "Фейсбук" до имейл каналите с помощта на технологии като ботовете, даващи тласък на разпространението им. Но проблемът не е само технологичен. Той изисква от нас реалистично мислене за начина, по който хората разбират и споделят информация в дигиталната епоха.


Чувствата са не по-малко важни от фактите


Идентичността е също толкова силна мотивация, колкото и стремежът към истината. Тези неща не са непременно лоши. Те просто не се вписват в начина, по който традиционните медии и политици са свикнали да мислят за информацията и политиката.


Както съм писал и преди, макар фалшивите новини да имат своя комерсиален и технологичен контекст, те са преди всичко политически въпрос. Ние трябва да разбираме идеологиите на информацията. За всеки, който се занимава с информация, етиката вече не е нещо допълнително. Тя е неотделима част от икономиката на информацията. Доверието е валутата на свързаните в мрежа медии. Фалшивите новини ни дават уникална възможност да успеем, правейки нещата както трябва.


Най-напред трябва да погледнем в песпектива. Според мен повечето от реакциите по темата "фалшиви новини" са в духа на така наречената морална паника. Голяма част от това, които ние, а и Тръмп, наричаме фалшиви новини, пост-истина или информационен балон, са просто неща, които не харесваме или чувстваме като заплаха. Не съм сигурен, че бихме водили този дебат в средите на "либералните елити", ако Хилари Клинтън беше станала президент, а британците бяха гласували за оставане в ЕС.


Във Великобритания фалшивите новини намират сравнително по-слаба почва. Вероятно защото ние вече имаме медии с открити политически пристрастия и нашата общественост е свикнала с журналисти, политици и други комуникатори, склонни да изкривяват истината в полза на собствения си дневен ред.


Отварянето на медиите към по-разнообразни гледни точки и източници дава възможност за по-здравословни, по-широки дебати, в които обществеността има по-голямо участие. Но и най-ценните дебати, които водят до най-устойчивите политически решения, трябва рано или късно да се върнат в полето на реалността. Демокрацията се нуждае от доказателства, за да има политическа отговорност и отчетност.


Може да няма една единствена истина, но съществуват факти


Ако се окажем в ситуация – от каквато не сме далеч – в която всичко е относително, в която никой не приема условията на дебата, а към експертизата и емоционалната ангажираност се подхожда с недоверие, тогава от това ще загубим всички.


Информацията, данните, медийният дискурс – онлайн, по заявка, персонализиран, масово разпространяван, "неопосредстван" – вече е средата, в която се случва общественият и икономически живот. Ако тази среда бъде замърсена, тогава губещ ще бъде всеки, който се стреми към надеждност и достоверност. Погледнете случилото се с компании като "Юбер" и "Фейсбук". Те предлагат изключителни услуги, но действията и стратегиите им не бяха поставени в надеждна етична рамка. Те се оказаха в различна степен "фалшиви".


В моята журналистическа сфера фалшивите новини са най-доброто нещо


което се е случило от десетилетия насам.


Фалшивите новини дават на качествената журналистика възможност да покаже, че е ценна със своето знание, етика, ангажираност и опит. Те са звън на будилник, който ни подсеща да бъдем по-прозрачни, по-релевантни и да внасяме стойност в живота на хората.


Те могат да помогнат на медиите да развитият нов бизнес модел, основан на проверка на факти, опровергаване на митове и като цяло да ни накарат да се стегнем в качеството ни на алтернатива на фалшивостта.


Един от възможните ефекти на фалшивите новини е да провокират дебати, но също и действия. Виждаме, че дигиталните мрежи започват да действат, за да спрат достъпа на фалшивото съдържание до реклами. Свидетели сме на бум в проверката на факти в медиите. Създават се средства и политики, които да помогнат на потребителите да се ориентират в качеството на информацията. Виждаме нов интерес в развиването на медийна и новинарска грамотност.


И докато се заемаме с практическите и политически задачи, поставени от фалшивите новини, ето още няколко етически и стратегически идеи как различните сектори на информационния свят могат да подходят към предизвикателството:


- бъдете свързани – присъствайте и бъдете достъпни във всички платформи;


- бъдете куратори – помагайте на потребителите да стигнат до качественото съдържание, където и да е то;


- бъдете релевантни – използвайте езика на потребителите и ги "слушайте" креативно с помощта на данните;


- бъдете експерти – допринасяйте стойност, разбиране, опит, контекст;


- бъдете точни – чрез проверка на фактите, баланс и прецизност;


- бъдете хора – демонстрирайте емпатия, уважение към различията, конструктивност;


- бъдете прозрачни – посочвайте източниците си, поемайте отговорност, приемайте критика;


Социалните мрежи и организациите, разпространяващи новини, могат:


- да отсяват по-добре фалшивото съдържание;


- да дават на потребителите по-добри сигнали за качеството на съдържанието;


- да дават предимство на по-доброто съдържание чрез алгоритми;


- да работят за подобряване на медийната грамотност;


- да правят така, че повече ресурси и повече стимули да се насочват към надеждните и достоверни публикации


Институциите (в държавата, бизнеса, образованието) би трябвало:


- да са достъпни за комуникация там, където комуникират хората;


- да говорят на правилния език – диалогичен, човешки, дори с чувство за хумор;


- да бъдат релевантни;


- да бъдат отворени;


- да бъдат интерактивни;


- да бъдат реалисти – влиянието на медиите не е безганично;


Последната точка е важна. Медиите не са светът. Те са колкото причина, толкова и отражение на социалните, икономическите и политически проблеми.Проблемът няма да се реши чрез регулации. В много отношения това би било заплаха за добродетелите на отворения интернет. Няма да се реши и чрез медийна грамотност. Макар че, разбира се, по-добрата медийна грамотност винаги е желателна.


Това е дългосрочен проблем, който се развива бавно и постепенно. Той съществува от векове, заедно с идеала за добре информираното общество.


Той не може да бъде изкоренен, но може да бъде лекуван. И всяка инвестиция в това ще допринесе стойност в сферата на комуникациите и към обществото като цяло.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  Глупости.
  А рекламите какво са?
  Тях ще спираме ли?
  От чудодейния евтин прах за пране до "виж този магически трик за увеличение на пенуса си с 7 см" :D
  Или "вълшебни хапчета за отслабване, с екстракт от индианското растение годжи бери"
  :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  "използването на фалшив контекст и позоваването на фалшиви източници до пропагандата, очернянето и т.н."

  Я колко точно са описани похватите на умнокрасивите кирякстефчута които пращат 'материали' до 'западни медии' и цитират-недоцитират гърмят и плюват колко е гадна и корумпирана България

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Борбата с фалшивите новини е обречена. Когато 10 трола срещу теб сипят новина след новина, а заедно с тях още 90 маргинала запяват същото с истеричен глас, кой ще ти вярва на теб - сам и единствен? Каквито и аргументи да изкажеш, те ще ти отговорят "Лъжеш, не е вярно!" и ще пуснат следваща "новина". А който има сили да ходи да оборва и нея, нека да ходи.

  Демокрацията свърши. Никого вече не го интересуват ценности и общество, а борбата е чрез пропаганда да се убедят маргинализираните маси в обществото да гласуват за "правилния" кандидат. Тъй като те са мнозинство, то по настоящите ни конституции и изборни закони те ще определят победителя на изборите. Оттам-нататък се сетете за кого политиците ги е еня повече - за вас или за онези другите. Пример - сетете се дали някой някога ще направи нещо против отоплението на твърдо гориво в София :)

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Нека най-напред уточним, че фалшивите новини са всъщност цяла гама от дезинформация – от изфабрикуваните новини, манипулираното съдържание, използването на фалшив контекст и позоваването на фалшиви източници до пропагандата, очернянето и т.н."
  а подбора на снимка към материал на колко от характеристиките на професора отговарят ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#2] от "saint evlampi":Я колко точно са описани похватите на умнокрасивите кирякстефчута които пращат 'материали' до 'западни медии' и цитират-недоцитират гърмят и плюват колко е гадна и корумпирана България

  Не България, баджанак, а Управляващите я!!! 😎🎃🤑

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  А какво ще правим с фалшивото сирене, фалшивите кренвирши, фалшивия оцет?
  Баничка с маргарин и извара?

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#5] от "batzdravo":

  "Не България, баджанак, а Управляващите я!!!"

  Ахааа, некорумпираните светии са под опашката на коня като едни контемпорарни Диогени, а? И пишат анонимни доноси пълни с плюване по всичко до 'западните медии' като израз на невероятно будната си гражданска съвест. Дай да го запазиме това за първи април, а? Ще се получи много добре :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Фалшивите новини са канарчето в дигиталната минна галерия." Е тоя лаф ме разсъни окончателно в навечерието на празника. Веднага ми светна що интернет не е на нивото на баба Симеонка.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  А какво ще правим с фалшивото сирене, фалшивите кренвирши, фалшивия оцет?Баничка с маргарин и извара?
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  По-важно е, какво ще правим с фалшивите политици и държавници и техните полезни идиоти, любители на "по-малкото зло"?!

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#7] от "saint evlampi":
  "Не България, баджанак, а Управляващите я!!!"

  Ахааа, некорумпираните светии са под опашката на коня като едни контемпорарни Диогени, а? И пишат анонимни доноси пълни с плюване по всичко до 'западните медии' като израз на невероятно будната си гражданска съвест. Дай да го запазиме това за първи април, а? Ще се получи много добре :)"

  Тъй, тъй, баджанак! К'ви са тия, дет"се осмеляват да клатят "стабилността и сигурността", а сега и "председстелствуването" на Вожда?! Ма те са направо "откровени престъпници"!
  Цацаров да разпореди на Сарафов, да ги разследва и да "сезира", "контемпорарния Диоген" обитаващ КОНПИ!
  Нъл' тъй, баджанак!😂

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Най-големият проблем на елита, е че загуби монопола върху новините, т. е. загуби котрола върху информацията. Голям страх ги разтересе от това, особено след като осъзнаха, че Тръмп ги победи точно без подкрепата на медиите. Сега под благовидната борба с измислените фалшиви новини, които като процент са вероятно под 1 % от всички новини, се опитват да си върнат контрола. За целта впрегнаха всички големи социални медии, принуждавайки ги да правят откровена цензура. Има една българска поговорка: Покрай сухото гори и мокрото. Те го знаят много добре и ще го използват, за да наложат отново монопол върху информацията. Всички приказки за фалшивите новини и борбата срещу тях е мижи да те лажем.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  А какво ще правим с фалшивото сирене, фалшивите кренвирши, фалшивия оцет?Баничка с маргарин и извара?
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  поръчваме анализ водещ към Путин

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#10] от "batzdravo":

  /Цацаров да разпореди на Сарафов, да ги разследва и да "сезира", "контемпорарния Диоген" обитаващ КОНПИ!
  Нъл' тъй, баджанак!/

  Симпатяга, понеже очевидно стопляш бавно нека го кажа в прав текст - умнокрасивците сте обект на подигравки. Тея неща дето ги пишете за шишита мишита и прочие са си некви ваши лафове от седенката на отчаяните хлипащи недоразбрани псевдоинтелектуалци. Другите немаме общо с това колкото и да опитвате с изпитани соц ченгеджийски прийоми да прокарвате некви внушения.

  Ся моеш като истински умнокрасивец да ме питаш как е дежурството в районното на нова година, нали баджанак :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Във Великобритания фалшивите новини намират сравнително по-слаба почва. Вероятно защото ние вече имаме медии с открити политически пристрастия и нашата общественост е свикнала с журналисти, политици и други комуникатори, склонни да изкривяват истината в полза на собствения си дневен ред."

  Да заповяда господина в света на медийния авторитаризъм за да ни научи как става това. :)
  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии"
  Светът в който путински групи и медии се обявяват за демократични, ляво-либерални медии се обявяват за десни, всеки повик за демокрация се обявява за популизъм, а десни медии комай няма. :)
  Не могат да си представят тоталитаризма на мрежата на КГБ - ДС, илюстрирано от "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ". Което спокойно може да бъде продължено от нещо като "партиите на Румен Овчаров и Сашо Дончев - скачените съдове на Топенерджи и Газпром" :)

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  В България най-фалшивата новина е, че има стабилност. Да наречеш "стабилност" това, че за 8 години има 4 състава на Народното събрание, 7 правителства и нито един завършен четиригодишен управленски мандат си е "fake news" отвсякъде.

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  "и нито един завършен четиригодишен управленски мандат"

  Понеже очевидно не се усещаш нека ти посоча какъв умнокрасив гаф направи - това твое изказване прави на пух и прах всички глупости за 'диктатура' и 'цензура'. Браво.

  Как беше - ум царува, ум робува, 'ум' - умнокрасивец 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Fakenews 2.0

  http://cepa.org/EuropesEdge/get-ready-for-disinfo-2

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#13] от "saint evlampi":

  Бъркаш ме, баджанак, с плачещите, около теб, полезни идиоти и любители на "по-малкото зло"! ;)
  Демагогията не прави истината, по-малко истина, или неистина, за ваше съжаление. Вменяването на собствените недостатъци, като характерни за опонента "качества", е типичен пример за демагогските похвати на една отминала, но явно незабравена, прослойка от слугинажа на БКП. Не ме впечатляваш с опитите си да минеш за интелектуалец, чрез напъните си да ми обясниш, колко сме прости и псевдо, несъгласните с "по-малкото зло" и мафиотското управление на България, в лицето на ГЕРБ и ОП. При наличие на очеизвадни престъпления, извършвани от ГЕРБ и ОП, всеки, честен и разумен гражданин, би трябвало да се запита, как аджеба, по пътя към демократичното общество, постлан с добрите намерения на цяла плеяда демократи, се стигна до триумфа на Мафията в управлението на държавата ни. Заслужава си да се замисли, много сериозно, човек, ако може разбира се!
  Весело посрещане на Новата 2018 година!


 19. 19 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нелицеприятните новини не винаги са фалшиви и обратно ,официялните често са с голяма доза фалш.

  5ar8
 20. 20 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#18] от "batzdravo":

  "всеки, честен и разумен гражданин"

  Тея неспирни (и смешни) опити да си присвоявате позицията на унилатерална святост са може би най-трагикомичния аспект на умнокрасивата псевдоинтелектуалщина.

  Иначе весело и да сме живи-здрави. Другото ше си го напазарауваме

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Добри съвети - стават за настолно четиво за всички...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Разстроено

  До коментар [#20] от "saint evlampi":

  ....Иначе весело и да сме живи-здрави. Другото ше си го напазарауваме
  —цитат от коментар 20 на saint evlampi


  Кое е това друго, което ще си напазарувате? Разум, съвест, образованост, доверие, приятелство, любов? Това е най-гадното пожелание, което едва ли съществува някъде другаде по света. Защото много точно изразява душевността на българския мутро-вариант на соцмутанта.

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Разстроени 'интелектуалецо', защо реши че точно ти си изразител на всичките тия неща дето ги виждаш като ценности, а хората дето не пеят с теб са невежи реакционери?

  Самочувствието е хубаво нещо ама айде не се самозабравяйте толко некои ора, а? У големата картинка нито си некъв забележително образован и успешен нито си некъв забележително добродетелен а и да си, никой не ти е задължен с каквото и да било по тоя случай. Добре е най-накрая да почнете да го осъзнавате това 'моралните' стожери

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#22] от "Един препатил":Разстроени 'интелектуалецо', защо реши че точно ти си изразител на всичките тия неща дето ги виждаш като ценности, а хората дето не пеят с теб са невежи реакционери?Самочувствието е хубаво нещо ама айде не се самозабравяйте толко некои ора, а? У големата картинка нито си некъв забележително образован и успешен нито си некъв забележително добродетелен а и да си, никой не ти е задължен с каквото и да било по тоя случай. Добре е най-накрая да почнете да го осъзнавате това 'моралните' стожери
  —цитат от коментар 23 на saint evlampi


  Млък, бе! Не знаеш ли, че те са прави, когато съгрешат дори? Тя - Партията... пардон Петте Партии!!! Техен съидейник отдавна го написа:

  Аз крача с крачките ти бойни.
  Аз чувствам как тече кръвта
  от твойте рани многобройни,
  и аз горя, и аз туптя,

  туптя със пулса ти неравен —
  плът от твойта ЛГБТ плът, —
  подхлъзвам се и се изправям -
  щастливо боднах се на прът.

  Води, Петпартийо, води ме,
  под Бойкикевите знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!

  Във своята сурова строгост
  ти нежна като майка си.
  Аз всичко бих ти дал да мога
  да бъда твой лиляво син.

 25. 25 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":

  Ти си чуден образ на агресивната простотия и алчност.

  Викаш без морал да я караме. Ами ние, Българите като го имаме този морал, какво правим?
  Зорлем си викате революция.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":
  До коментар [#24] от "stoyaniva":

  Две нагледни доказателства, че герберските тролове ви вадят от бракуваните калъпи на "Позитано".

 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#25] от "Noal":

  "Викаш без морал да я караме"

  Това ти го викаш. Не бъркай халюцинацията ти за мен с мен.

  Иначе точно циврещите псевдоинтелектуалчета дето сте един файтон да плашите с революция не знам дали усещаш колко е трагикомично, но пък е симптоматично че когато губите с разлика на полето на хумора ви избива на насилие което пък на фона на това че сте мишки е невероятно забавно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#24] от "stoyaniva":

  Хахахаха, чудесна илюстрация на умнокрасивото верую. Лилавите другари вече открито тропат ядно и говорят за революция

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#28] от "Noal":

  Айде поредния умнокрасивец дето си е въобразил че е пратеник на дедо боже с мисия да раздава морални оценки.

  Красота

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#23] от "saint evlampi":До коментар [#24] от "stoyaniva":Две нагледни доказателства, че герберските тролове ви вадят от бракуваните калъпи на "Позитано".
  —цитат от коментар 26 на Един препатил


  Не позна! Никога не съм гласувал за ГЕРБ. За СДС и дори веднъж за ДСБ обаче съм.
  Проблемът ви, неокомсомолчета, е следният - досущ сте като предишните комсомолчета: "Който не е с нас, е против нас!" И лицемерието ви е същото, и меракът да се разпореждате с чужди пари, и напъните да направите другите насила щастливи - по свой сектантски калъп. И внимавай с опорните точки - в момента сте съюзници с "Позитано" по линия на "борбата срещу диктатурата", фабрикуването на фалшиви новини и "защита на светлите прогресивни ценности на приватизацията по корнел-прокопски". Да не ти издърпат ушетата и да не ти платят за троленето?

 32. 32 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много често една истинска новина се оказва фалшива, ако е затаяна част от истината. Пример:
  Медиите скоро гърмяха че фирмата Navigator Holdings ltd свързана с министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос внася в Европа втечнен газ закупен от Русия представяйки го за американски. Място на товаренето - новият порт Уст луга (на около 150 км. от Петербург):

  http://новости.ru-an.info/новости/строительство-самого-большого-на-балтике-современного-порта-усть-луга-успешно-завершено/

  Фактите дотук са верни. Но... втечненият газ не е метан (природен газ), а пропан-бутан. Проверка на съоръженията на Уст луга показва, че там има инсталация за експорт на 4 млн. втечнен пропан-бутан годишно. Но естествено няма терминал за втечняване на природен газ. (Скоро откриха вторият такъв терминал в Ямал).
  И американската фирма купува втечнен пропан-бутан (който е в големи излишъци в Русия) и го доставя до европейски клиенти. Обикновена търговска практика. Но уж истинската новина спестявайки на читателя вида на втечнения газ прави тази новина фалшива.

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Тоз пък другар какви македонски пубери го гонят. Писано е бая отдавна:

  "Именно във Виена още от ранна младост имах най-добрата възможност добре да се запозная с монополистите на тези оръдия на възпитание на масите и техните фабриканти. В началото неведнъж се изумявах как в продължение на много кратко време тази най-скапана от великите държави е успяла да създаде определено мнение, при това даже и в случаи, когато ставаше въпрос за безспорна фалшификация на действителните възгледи и желания на масите. В продължение на няколко дни печатът съумя от някаква смешна дреболия да направи най-великото държавно дело; и обратно, в такъв кратък срок тя успя да принуди да се забравят, сякаш открадна от паметта на масите, такива проблеми, които за масите, като че ли, бяха от важно жизнено значение.

  На пресата й се удаваше само за няколко седмици да изкара на бял свят никому неизвестни подробности и имена, с вълшебна пръчица да накара широките маси да свържат невероятни надежди с тези имена, с една дума, да им създаде такава популярност, която никога не се е изтривала по отношение на големите личности. Имена, за които само преди един месец никой не е чувал или е чул от слухове, получаваха огромна известност. В същото време стари и изпитани дейци от различни области на държавния и обществения живот като че ли умряха за общественото мнение или ги засипваха с такова количество гнусни клевети, че имената им за кратко време се превръщаха в символ на нечувана низост и мошеничество. Трябва да видите този долен еврейски маниер: изведнъж сякаш с един замах на вълшебна пръчка започва да се излива кал върху честния човек; не остава нито една долна клевета, която да не се стовари върху главата на тази невинна жертва; трябва отблизо да се запознаете с този метод на политическо убийство на противника, за да се убедите колко са опасни тези вестникарски негодници.

  Тези журналисти-разбойници не пренебрегват нито едно средство, което би им послужило да постигнат мръсната си цел.

  Те ще се помъчат да проникнат до най-големите семейни интимности и няма да престанат с гнусните си търсения, докато не намерят някаква дреболия, която ще раздуят стократно и ще използват, за да нанесат удар на нещастната си жертва. А ако въпреки всичките си издирвания не намерят нито в обществения, нито в личния живот на противника си нищо, което би могло да бъде използвано, тогава тези негодници прибягват към някаква измислица. При това те са твърдо убедени, че дори да последват хиляди опровержения, все пак нещо ще остане. От многото кал все нещо остава върху жертвата. При това тези мерзавци никога не действат така, че мотивите им да могат лесно да се разберат и разобличат. Боже, опази! Те винаги се правят на сериозни и „обективни“. Започват да приказват за задълженията на журналиста и разни подобни. Нещо повече, заговорват за честта на журналиста.."

  Сегашната грижа е , че научно - техническият прогрес разклати монопола на юдеите да лъжат и вече всеки може си лъже как си иска.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Фалшивите новини са хубаво нещо - аз от време на време пращам такива на Блиц и те ми ги публикуват. После се скъсвам от смях да гледам как грознотъпите ми ги цитират хахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако нещо трябва да се каже за журналистиката, то това е следното-Журналистиката е мъртва! Няма вече журнаялистика, има пропагандни централи. Няма вече обективни новини, има политически манипулации, фалшификации, информационни затъмнения и внушения. Новинарството се пренесе в социалните мрежи, хората от там се осведомяват.

 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#9:"batzdravo"][/quote]

  А Вие от неполезните .... ли сте?
  Или нагледно демонстрирате фейк-манипулациите?

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И в Дневник е така. Хората не се осведомяват от статията, а прочитат форумните коментари. Между многото тролене и простотия там все пак се явяват някои хора и някои коментари, които казват истината. А и в самия спор се ражда истината, в аргументацията.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  Бекет е прав, защото по начина по който се изкривяват (или скриват) новините можеш да съдиш за страховете и болежките на измамниците!
  Стига само да разбереш коя новина е фалшива и образът на мошеника изниква в цялата си "красота" пред теб!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  Фалшивите новини са хубаво нещо - аз от време на време пращам такива на Блиц и те ми ги публикуват. После се скъсвам от смях да гледам как грознотъпите ми ги цитират хахаха.
  —цитат от коментар 35 на Свинчуга


  Верно, фалшивите новини и фейк -манипулации са хубаво нещо за Вас.
  Щото друго не умеете и не можете...
  А, да, и да се симтите, че "грознотъпите"" не ви избират.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  Много точно си ги описал.А в ФБ тролските медии,са или позитански или на аФтентичните,това е видно по самите фалшиви новини,които създават.Самите статии са,основно лъжи за управлението,или за някой министър от ГЕРБ,никой друг не им е цел.
  —цитат от коментар 36 на Svetlio


  Грешката ти миличко е, че си избрал да стъпиш на хлъзгав камък (фалшива основа).
  И понеже като критерий за истинност поставяш само и единствено това дали е изгодно или неизгодно за ГЕРБ, стигаш до абсурдни и тотално нереални заключения!
  Обаче колкото и да я избягваш, тя истинската реалност рано или късно излиза пред теб и ти крещи в лицето - "Видя ли колко си глупав!? Схващаш ли как те преметнаха като парцалива палачинка в тигана!?"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-големият проблем на елита, е че загуби монопола върху новините, т. е. загуби котрола върху информацията. Голям страх ги разтересе от това, особено след като осъзнаха, че Тръмп ги победи точно без подкрепата на медиите. Сега под благовидната борба с измислените фалшиви новини, които като процент са вероятно под 1 % от всички новини, се опитват да си върнат контрола. За целта впрегнаха всички големи социални медии, принуждавайки ги да правят откровена цензура. Има една българска поговорка: Покрай сухото гори и мокрото. Те го знаят много добре и ще го използват, за да наложат отново монопол върху информацията. Всички приказки за фалшивите новини и борбата срещу тях е мижи да те лажем.
  —цитат от коментар 11 на xox55541929


  Добре си го написал, но имай предвид, че дедо Тръмп взема мерки за разбиване на монополите в интернет, които цензурират социалните мрежи. Тръмп ще даде възможност за възникване на много нови интернет платформи и ще им попречи на досегашните да цензурират. Виж как реват, че Тръмп премахвал неутралността на мрежите, които Обама наложи. Т.нар. неутралност като дума изобщо не отговаря на съдържанието. Неутралността се изразява в монопол и цензура на няколко либерални и глобалистки платформи, които координирано работят по глобалисткия и либерален дневен ред.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-големият проблем на елита, е че загуби монопола върху новините, т. е. загуби котрола върху информацията. Голям страх ги разтересе от това, особено след като осъзнаха, че Тръмп ги победи точно без подкрепата на медиите. Сега под благовидната борба с измислените фалшиви новини, които като процент са вероятно под 1 % от всички новини, се опитват да си върнат контрола. За целта впрегнаха всички големи социални медии, принуждавайки ги да правят откровена цензура. Има една българска поговорка: Покрай сухото гори и мокрото. Те го знаят много добре и ще го използват, за да наложат отново монопол върху информацията. Всички приказки за фалшивите новини и борбата срещу тях е мижи да те лажем.
  —цитат от коментар 11 на xox55541929


  Добре си го написал, но имай предвид, че дедо Тръмп взема мерки за разбиване на монополите в интернет, които цензурират социалните мрежи. Тръмп ще даде възможност за възникване на много нови интернет платформи и ще им попречи на досегашните да цензурират. Виж как реват, че Тръмп премахвал неутралността на мрежите, които Обама наложи. Т.нар. неутралност като дума изобщо не отговаря на съдържанието. Неутралността се изразява в монопол и цензура на няколко либерални и глобалистки платформи, които координирано работят по глобалисткия и либерален дневен ред.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-големият проблем на елита, е че загуби монопола върху новините, т. е. загуби котрола върху информацията. Голям страх ги разтересе от това, особено след като осъзнаха, че Тръмп ги победи точно без подкрепата на медиите. Сега под благовидната борба с измислените фалшиви новини, които като процент са вероятно под 1 % от всички новини, се опитват да си върнат контрола. За целта впрегнаха всички големи социални медии, принуждавайки ги да правят откровена цензура. Има една българска поговорка: Покрай сухото гори и мокрото. Те го знаят много добре и ще го използват, за да наложат отново монопол върху информацията. Всички приказки за фалшивите новини и борбата срещу тях е мижи да те лажем.
  —цитат от коментар 11 на xox55541929


  Добре си го написал, но имай предвид, че дедо Тръмп взема мерки за разбиване на монополите в интернет, които цензурират социалните мрежи. Тръмп ще даде възможност за възникване на много нови интернет платформи и ще им попречи на досегашните да цензурират. Виж как реват, че Тръмп премахвал неутралността на мрежите, които Обама наложи. Т.нар. неутралност като дума изобщо не отговаря на съдържанието. Неутралността се изразява в монопол и цензура на няколко либерални и глобалистки платформи, които координирано работят по глобалисткия и либерален дневен ред.

 46. 46 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#41:"ПРОРОК ИЛИЯ"][/quote]

  Очевидно са хубави и за вас, щом ги цитирате като някаква истина. При това от онзи медиен кенеф. Това мисля говори достатъчно за вас.

  Няма страшно де, голяма работа станала. Срамота ли е да си грознопрост? В никакъв случай.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 47. 47 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "Храбър":

  ако аз стигам до неверни заключения,покажи ми някой фейк новина от секира,брадва,хакнюз,тролнюз,гъделнюз,която да е за някого от БСП или аФтентичните?
  По това съдя че списващия тази медия,е или платен от Позитано,или от аФтентичните!

  sdg
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Дневник, чудесна статия сте публикували.
  Прочетете я!
  И весела и здрава Нова година!

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вижте конкретна фалшива новина. Пресата постоянно тръби, че рейтингът на Тръмп е много нисък. Но никога няма да съобщи новината, че на 26-ти декември в първата година на неговия мандат, рейтингът на Тръмп е абсолютно същият какъвто е бил рейтингът на Обама в същия ден от първата година на управлението на Обама. Измерени рейтингите и на двамата от една и съща агенция. нещо повече, никога няма да чуете новината, че рейтингът на Тръмп е абсолютно същият като на Обама при положение, че през годината са публикувани от медиите три пъти повече негативни новини за Тръмп, отколкото за Обама. Аз се съмнявам и в това три пъти, защото в медиите не съм видял добра новина за Тръмп, освен лоши.
  Друга фалшива новина. Във всички медии са публикувани петдесет и няколко статии за камионът, с който бе извършен терористичен акт в Ню Йорк, когато един ислямски хайван умишлено се вряза в тълпата. За камионът на Тръмп, който бе паркиран пред Мар-а-Лаго на единственото място, където има пролука и СНН можеше да снима Тръмп по време на игра на голф, за този камион медиите написаха няколко хиляди статии.
  Има си център, който се ръководи от един гей, бивш ръководител на кампанията на Хилъри, който за всеки ден определя какво ще се пише в либералната медия, върху какво ще се акцентира и какво ще се прикрива, командиде се подават до всичси либерални медии и ...както виждате, Дневник следва този дневен ред.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 258 Неутрално

  В България няма нищо,което да не е фалшиво,абсолютно всичко е фалшиво

 52. 52 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И на коя от посочените точки за истинска жърналистика отоговаря тънката Бойкикиевска манипулацийка със снимката до заглавието.

  На никоя товагищи, на никоя.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Вижте конкретна фалшива новина. Пресата постоянно тръби, че рейтингът на Тръмп е много нисък. Но никога няма да съобщи новината, че на 26-ти декември в първата година на неговия мандат, рейтингът на Тръмп е абсолютно същият какъвто е бил рейтингът на Обама в същия ден от първата година на управлението на Обама.
  —цитат от коментар 49 на gozambo


  То па, преди изборите се изписа тонова мастило, че Хилари ще спечели, че шанса за Хилари е 98% към 2% за Тръмп.

  Да не говорим за политическата коректност. Спестяването на истината. Ваденето на нещата извън контекста. Лепенето на етикети. Все начини за прокарване на определена политическа линия.

  То в Библията е записано "По делата им ще ги познаете". И то беше ясно че вече думите не вършат работа, а хората предпочитат да гледат делата. И се почна с фалшиви новини, реч на омразата.

  И после се чудят що доверието в големите медии падало. Доверието в мас-медиите е под 40% в САЩ. На толкова ниски нива никога не е било.

 54. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#46] от "Свинчуга":

  Няма страшно де, голяма работа станала. Срамота ли е да си грознопрост? В никакъв случай.

  Ама, разбира се, няма нищо страшно.
  Има само едно по-страшно нещо - да дращиш в онзи медиен кенеф и да се кефиш от това
  То даже не е страшно. То е смешно, фейк-борецо срещу фейк новините и манипулациите

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#55:"Павел Страхилов"][/quote]

  Сериозно? Имат си търсачка. Напиши "Радан Кънев" и се радвай. О, чакай, забравих, ти каквото прочетеш там го приемаш за истина. Дори ако съм го написал аз за да ти гледам сеира, хаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 58. 58 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#54] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Страшно? Надали е по-страшно, отколкото когато си разбрал че дядо коледа не съществува. Малко разочарование и ще ти мине.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#56] от "Star Trek Discovery":

  ами ако не сме ние да ви опонираме,ще си напишете по един коментар 30-те поддръжници на агнешките главички,няма да има какво повече да добавите,и всичко свършва с форума.

  sdg
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Весело

  Досега беше Тиквон, сега пак същото но с нещо като четина :-)

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Най прясната новина в която се споменава Бойко:

  http://www.mediapool.bg/borisov-i-vuchich-se-pozhelaha-prosperitet-na-balkanite-news273671.html

  Това не ви ли прави Лъжец който пуска фейк констатации?

 68. 68 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#63] от "Павел Страхилов":

  Вас да съм ви споменал някъде Другарю или вие сам си се припознахте? И да ви отговоря - годината е почти 2018, а вие още говорите за Костов. Нещо конкретно за днес? Някакви успешни реформи последните 10-15 години?

 69. 69 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#60] от "Свинчуга":Както съм писал и в Медиапул,тук съм за да ви бъркам в задните части,с боксова ръкавица.А и най обичам някой да ми дава наклон на у.я,и да се мисли за комсомолски секретар който да казва,кой къде да коментира.
  —цитат от коментар 65 на Svetlio


  Да да знам, на тебе само Боко може да ти дава наклон на това дето го нямаш. И секретаря от кварталния клуб на Партията.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 70 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#66] от "Павел Страхилов":

  Вие сте от вида "Стефанов-Варадинов" за това сте се припознали в предишния ми коментар...

 71. 71 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#56] от "Star Trek Discovery":

  "Системен терор който заглушава мненията на хората като вече даже си позволявате директно да заплашвате коментиращите"

  Господин умнокрасивец, от изброените кой конкретно и как точно тормози ваща изтънчена душевнос?

  Понеже споменавате и мойта изключително нескромна персона сред тормозещите може да ме ползвате за пример. Само имайте предвид че в тая тема един образ ми вика морален изрод и разправя как ше ми прави революция (на което аз разбира се яко се хиля) което поставя висока летва щото мойта реторика е много далече от това.

  Та дайте пример за реален тормоз над ваща изтънчена душевност ама не призраци в умнокрасива глава а истински като посочените от мен квалификации на един от високоинтелектуалните умнокрасивци в темата.

  Иначе ще си помислят безпристрастните че сте манипулативен лилав болшевик, не искаме това, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 72. 72 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#54] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Страшно? Надали е по-страшно, отколкото когато си разбрал че дядо коледа не съществува. Малко разочарование и ще ти мине.
  —цитат от коментар 58 на Свинчуга


  Направо убихте всичко детско у мен....

 73. 73 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#67] от "Star Trek Discovery":

  Това ли е "положителната новина" за Бойко,от страна на аФтентичните медии???
  Според мене това че двама лидери от балканите са си пожелали нещо,няма нищо положително или отрицателно като новина.
  Но виж,може да пуснеш още някой новини от Медиапул,които са десетина през една,как най корумпирана била България,а щяла да бъде председател на ЕС.
  И всеки измислен анализатор,е коментиран,стига да плюе по България и правителството.

  sdg
 74. 74 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#72:"ПРОРОК ИЛИЯ"][/quote]

  Ето, знаех си, здраво селско момче си, ще се оправиш.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  До коментар [#33] от "dosetliv":

  Поздравления , че си се досетил да цитираш най-известния австрийски художник.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не позна! Никога не съм гласувал за ГЕРБ. За СДС и дори веднъж за ДСБ обаче съм.
  —цитат от коментар 31 на stoyaniva
  и някой ти повярва? след като позицията ти е явно прогербасжийска! че и болшевишка - "ББ и ГЕРБ са прави, дори когато и грешат!"
  Че и примитивно, в гербаджийски стил плюеш по СДС и ДСБ., за които уж си гласувал!!
  има обаче нещо хубаво в червените и гербаджийските тролове - както нямат аргументи обвиняват опонентите си че са ... комунисти, болшевики... т .е. в това което червените и Гербаджиите са БИЛИ и още са!
  с,което окончателно забиват пирона в,ковчега на комунизма!
  а разликата е че гербаджиите не критикуват БСП - нали имат общ генезис , но критикуват "умните и красивите" че помагали на позитано! значи ако кажат че ББ, Пеевски ио цацаров са свързани с далавери - помагат на позитано? глупости! помагат на България! да се пребори с корупцията!
  ако някой види че те крадат гербаджии да си мълчи ли?
  друг въпрос е че "умните'' от много ум не посмяха с ритници да накарат СДС, ДСБ и ДСБ да се явят заедно! за да има по различен парламент! така че не оказа че не са толкова ''умни''!
  герберите се правят че не виждат и друга разлика - позитано иска сближаване с Путлер, докато "умните" критикуват ББ че твърде много играе по свирката на Путлер.!

 78. 78 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#76:"Павел Страхилов"][/quote]

  Ох просълзих се. Не, сега сериозно де - смях се с гъза си. Това е точно от грознотъпите излияния които обичам да чета. При това без да ти паля фитила. Евала, евала!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 79 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "Star Trek Discovery":

  типчето се смахна в разгара на новогодишните празници !

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Но и най-ценните дебати, които водят до най-устойчивите политически решения, трябва рано или късно да се върнат в полето на реалността. Демокрацията се нуждае от доказателства, за да има политическа отговорност и отчетност."

  Това е най-важното и тук е голям провал. Ала-бала, "пре-" и "пост-", маниерничене с новоизмислени думички - това пречи. Чепкането на маловажни теми - това пречи. Лобирането с уж неутрални тези - това пречи. "Ами и ние хляб ядем" - това пречи.

  Фалшивите новини са тривиален, лесен проблем.

 82. 82 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#70] от "Star Trek Discovery":"Вие сте от вида "Стефанов-Варадинов" за това сте се припознали в предишния ми коментар... "

  Цъ, не позна! Те са клонираните аватари на "двойната Лотхен" - "Кокетна-Непукистка"!;)
  Весело посрещане на Новата година!

 83. 83 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#70] от "Star Trek Discovery":"Вие сте от вида "Стефанов-Варадинов" за това сте се припознали в предишния ми коментар... "Цъ, не позна! Те са клонираните аватари на "двойната Лотхен" - "Кокетна-Непукистка"!;)Весело посрещане на Новата година!
  —цитат от коментар 82 на batzdravo


  Мне, ти грешиш. Майнатаунската примадона си регистрира такива, но предимно за да си цъка минусчета и плюсчета, защото й е особено важно да има минусчета и плюсчета. А и защото си забравя паролата и си прави нови акаунти - някои хора така и не разбраха че гинко билоба всъщност не подобрява паметта. Тя не е толкова благодатна за гаврене обаче, скучна е точно като лелка в критическата работеща на гише в общината. Та да, друг образ е това.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 84. 84 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#80] от "Павел Страхилов":

  "Аз съм от вида гъзобрък, дето ви разширява селфитата, кога ги няма мъдераторите на червендалестия нерез Прикопие да трият и цензурират. "

  Hasta la vista!

 85. 85 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 221 Неутрално
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#86] от "Павел Страхилов":

  Аве Умньо няма да ми държиш такъв тон бе сатанист долен. На връх Нова Година нямаш ли останала капка морал и достойнство?! Или май Водката го е подтиснала напълно. Отврат...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#86] от "Павел Страхилов":

  Надявам се по голямата част дето споделят идеите ви, да не са толково морално и душевно западнали...

 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Има ги доста и просто ги подминавам без внимание.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Послушайте отеца.

  Да изгоним от сърцата си всичко, което осквернява нашето естество, призова патриарх Неофит.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Alexander Aleksiev13 hrs ·Два дни ги чакам да се изпонапият и да се издадат кой пише просташки обидните за България кореспонденции за Агенция Франс прес - която се изложи, публикувайки черно на бяло, че третият мандат на Бойко Борисов бил започнал през април миналата година. :)“Професионалните” опозиционни медии като медиапул, Дойче веле, Дневник и пр. преписват анонимните статии и ги представят като мнения на френски наблюдатели, но клубзет се издаде:Автор - Весела Сергева, кореспондент на АФП в България.Ако българката-кореспондент не знае кога в България е имало парламентарни избори, не е ли редно да я изгонят с ритници от Франс прес за фалшиви новини?Пък и да ни се извинят???Хайде, ловете се пак на писанията в "реномирани" чужди издания и агенции. http://clubz.bg/62353-afp_jurnalistikata_e_bqgane_s_prepqtstviq_v_korumpirana_bylgariq
  —цитат от коментар 91 на Павел Страхилов


  Хохохо тука си прав. Просташко обидни са. Но не за България, просташко обидни са за простия пожарникар и сектата грознотъпи дето се радвате че ви признава че е прост подобно на вас. Трогателно, голям смях. Няма как да не се спукам от смях. Еми батка, какво да кажа - от толкова талант как пък някъде извън България някой не написа хвалебствено писмо за постиженията на Боко покрай всичко това. Айде вие сте таланти, ти специално примерно стоиш и стоически се бориш срещу покварата на Костофф тук. Що не прояви талант, твоят ентелектуален талант, да им напишеш нещо богоугодно което да публикуват? Сигурен съм че ще го поемат както Труд поемат всичко написано от другарката пСевда. Еми ти си виновен. Ти и никой друг. И преди да се правиш на възмутен внимавай да не те издам на районния партиен секретар. Че много мразя кисели типчета навръх нова година.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  "Фалшивите новини са канарчето в дигиталната минна галерия." Е тоя лаф ме разсъни окончателно в навечерието на празника. Веднага ми светна що интернет не е на нивото на баба Симеонка.
  —цитат от коментар 8 на man_un

  Точно така е ! По-старите помним "фалшивите новини" и вицовете в друга система как проспахме "гибелта на канарчето" ... докато "уйде кояня у рякъта" :-) тогава знаехме, че са "фалшиви новини", ама ги повтаряхме ... защото така ни се искаше да бъде. явно сега пак има проблем и идват промени - това не са само "вражески елементи", а явно е обществена необходимост, иначе ако никой не подеме "фалшивата новина" тя ще си отмре сама.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Гозамбо, не се спря с фалшивите новини. Рейтингът на Тръмп не е стигнал този на Обама, напротив:
  The three-day averages released on December 28, 2009 -- the day Trump cited in his tweet -- showed 51% approval for Obama with 43% disapproval. On December 28 of this year, Gallup released a three-day average showing 38% approval for Trump with 56% disapproval.

  Изцяло са промили съзнанието ти във Фокс Нюз и другите пропагандни организации.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#39] от "gozambo":

  Ти в частност си носител на лъжата и дезинформацията. Редовно пробутваш откровени измислици като истина и дори когато фактите доказват противното ти нямаш доблестта да се извиниш а продължаваш смело напред - с поредната лъжа.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#96] от "dark'star":

  Само дето не сме ги повтаряли защото така ни се искаше, а защото който не ги повтаряше, нямаше да получи шоколадче.

  Сега правят точно това - повтарят едни красиви заклинания, които изглеждат много куул, защото не само на манекенките им се иска да има рай на земята.

  Не знам кое е по-фалшиво апокалиптичните черни краски или розовките захарни облачета.

 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#56] от "Star Trek Discovery":ами ако не сме ние да ви опонираме,ще си напишете по един коментар 30-те поддръжници на агнешките главички,няма да има какво повече да добавите,и всичко свършва с форума.
  —цитат от коментар 61 на Svetlio


  Леле колко си забълбукан!
  Ти форума само за разправии ли го използваш?
  А къде отидоха размяната на мнения и идеи полезни и за двамата участници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK