2018 - преструктурирания в партиите и тестване на нови формули

Борисов показа, че без притеснение умее да влиза в нови роли и да поема в нови посоки. С това превъзхожда всеки един от политическите си съперници, смята Боряна Димитрова

© Николай Дойчинов

Борисов показа, че без притеснение умее да влиза в нови роли и да поема в нови посоки. С това превъзхожда всеки един от политическите си съперници, смята Боряна Димитрова"Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. и за очакванията и прогнозите им за 2018 г. В специалната тема "Годината" днес публикуваме мнението на Боряна Димитрова - управляващ партньор на социологическата агенция "Алфа Рисърч".


С какво ще запомните българската политическа 2017 г.?


- Първо участие на националистически партии в правителството. Безсилие на опозицията да повдигне реални проблеми и предложи алтернативи. Заявка за подреждане на Балкански пъзел.
Коя е думата на 2017 година в България?


- Ре-визия: Ре-визия на прехода. Ре-визия на приватизацията. Ре-визия на законодателството. Ре-визия на отношенията със съседите


Защо в края на 2017 управляващите се заеха да търсят виновни за "престъпната приватизация"?


- Поне три мотива могат да стоят зад тази заявка. "Укротяване" на политически или икономически опоненти; Отклоняване на вниманието от текущи престъпни деяния; Опит за създаване на нова идеологическа конструкция – "ощетените от прехода". Респективно, заявка за "маркетиране" и политическо представителство на този най-многоброен у нас електорален резервоар.


Какъв е приносът на Обединените патриоти в управляващата коалиция?


- Обединените патриоти разтоварват ГЕРБ от бремето да гребе срещу национал-популистката вълна, обхванала голяма част от Европа. По силата на сравнението придават по-европейски вид на големия коалиционен партньор.
И не на последно място, консолидират определени бизнес интереси.


Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на "дипломат и геополитик" /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?


- Борисов показа, че без притеснение умее да влиза в нови роли и да поема в нови посоки. С това превъзхожда всеки един от политическите си съперници. Премиерът не е експерт дипломат и геополитик. Той обаче е добър комуникатор, умее да впрегне в своя полза очакванията на събеседниците и да представи ситуацията като печеливша и за двете страни.


Проблемът е в честа смяна на позиции по един и същи въпрос. Това ограничава периметъра на ползите до краткосрочни победи и увеличава неизвестността пред дългосрочните ангажименти на страната.


Мнозинството или опозицията задава тона в парламента?


- В съдържателен план, без съмнение мнозинството успява да прокара своя дневен ред и решения по всички важни законопроекти. Ако говорим в стилистичен план обаче, езикът в това Народно събрание стига до нива по-ниски и от неговия рейтинг. Използваната реч и начин на общуване са само отражение на отчайващото качество на аргументите и дебатите. А то се предава по индукция от мнозинство на опозиция и обратно.


Чия партия е ГЕРБ?


- Типичен пример на лидерска партия, партия на Борисов. Същевременно, като голяма структура, в която е съсредоточена много власт, в нея започват да се обособяват кръгове, ядра, вкл. различни стилове на правене на политика, но нито един от тях не е витален извън Борисов. Той може да се лиши от всеки човек или структура; те не могат да имат самостоятелно съществуване без него.


Чия партия е БСП?


- Не мисля, че има по-точни думи от определението на покойния издател на в. "Дума" Стефан Продев, дадено преди двадесетина години – "партия на червените мобифони и червените бабички". Нищо не се е променило оттогава. БСП не стана партия на младите леви, както в Западна Европа от 60-те и 70-те години; нито на работниците; нито защитник на индивидуални човешки права или на екологични каузи. Оттук идва и периодично проявяващия се разнобой между БСП и ПЕС. Българските социалисти продължават да експлоатират носталгията на възрастните си избиратели, за да поддържат икономическия просперитет на наследниците на бившата номенклатура или за геополитическо преориентиране на страната. Всъщност, това са две прояви на една и съща цел.


Чия партия е ДПС?


- ДПС е пара-партия, нещо като, но по-силно от партия. При нея действат най-силни лоялности и зависимости, не защото лидерът й е най-могъщ, а защото почиват на съкровени идентификации на избирателите им – етнос, религия, род, семейство, страх от отлъчване от общността. Това го няма при другите партии, поради което и "обменът" при тях е много по-голям - от ОДС към НДСВ или ГЕРБ; от БСП към ГЕРБ или ОП пр. Обратното, опитите да възникне конкурентна на ДПС партия не дават резултат, точно защото тя се опира на екзистенциално важни за българските турци идентичности, отвъд тясно политическите.


Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?


- Опит за решаване на трудна задача – как да развие образа си на единствен реален опонент на ГЕРБ и Борисов, запазвайки национално-обединителния си имидж. Точно конкуренцията за ролята на "националния обединител", доведе до изнервеност и премиера, и президента. Тя предизвика и непреставащите открити баталии или удари под масата между тях – от избора на Грипените, та до мораториума върху новите медикаменти.


Има ли действително разделение на властите?


- Има неминуемо за съвременния сложен свят разделение на компетентностите и отговорностите, но липсва фундаментът – гаранциите за независимост и публичният контрол. За обикновения човек разграничението между двете обаче често е невидимо. Още повече, че обилно се преекспонира медийно чисто формалното, а не съдържателно разделение на функциите между отделните власти. Само дълбоки кризи (като изборът на Пеевски за шеф на ДАНС) "осветяват" този проблем и скандализират обществото. В останалите случаи върви тихо срастване между властите, "разделяно" не от взаимния им контрол, а от интересите на участващите в тях групи.


Европейска страна ли е България десет години след влизането в Европейския съюз?


- По-европейска отколкото преди 10 години. Поне в направления като: възможности за пътуване, образование, работа, пренос на модели и стил на живот. В други сфери обаче – ефективно правосъдие, равенство пред закона, противодействие на корупцията, защита на индивидуалните човешки права и солидарност оставаме по-близо до източните съседи на ЕС.


Каква 2018 година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- В навечерието на 2018 г. светът не е място, което да предвещава спокойствие за която и да е страна. Когато несигурността и непредвидимостта нарастват, дори малък конфликт може да се окаже с огромни последици. Това естествено важи и за България. Което пък изисква от всички много по-голяма отговорност, разум и воля.


Колко важно е европредседателството?


- През последните години прокремълската и антиевропейска пропаганда упорито налага клишето, че ЕС е нещо като "нов Съветски съюз" – няма споделени ценности, няма баланс на интереси, няма съгласуване на решения, само диктат на Брюксел. Европредседателството е шанс да разберем и усетим чрез медиаторската роля на собствените ни министри, институции, експерти, че Европа постига мир и благоденствие на базата на внимателно изработени правила и зачитане на общи принципи, а не чрез спуснати отгоре решения.


Българинът е проевропейски настроен, но все още твърде малко вярва в силата на българския глас и позиция. Успех за европредседателството е не толкова да създаде повече на брой европейци, колкото по-европейци.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- Успех е, че България постави въпроса за Западните Балкани и успя да включи темата в майската среща на върха на ЕС. Същевременно не мисля, че страната ни трябва да се задоволи само с "адвокатстване" пред останалите страни от ЕС. Добре би било тя да поеме активна роля за повече общи политики, проекти, духовни и културни пространства на Балканите. Що се отнася до диалога ЕС – Анкара, тук възможностите ни са по-ограничени. Ролята ни би била в поставянето на въпроси, които пряко ни засягат и в които сме развили наша експертиза.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Крайно време е да се отърсим от тези комплекси. Българите не заслужават по-малко от чужденците. Ако направим страната си добра за нас, ще е добра и за всички останали.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Възможно е само, ако Комисията по принцип се откаже от този механизъм.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Очаквам по-скоро мъчителен развой, борба на лобита, сблъсък на интереси. Прекалено взривоопасен е този казус, във всичките му аспекти, за да имат управляващите интерес да го тласнат към скорошна развръзка. Ако има развръзка, тя няма да е през 2018 г.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България?


- Точно по този повод, очевидно не. Едно такова посещение не би било триумфално, а Владимир Путин е показал, че се стреми към победни визити.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Кардинални промени не очаквам. Още повече, че 2018-та не е изборна година. Тя обаче ще е година на вътрешни натрупвания, преструктурирания, тестване на нови формули, очертаване на позиции.


Партиите, които успеят да срещнат духа на времето с подходящите личности и ентусиазма на симпатизантите, ще са най-печеливши в решаващата 2019 – годината на евро и местните избори.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- От 2001 г., т.е. от края на правителството на ОДС досега, само едно нещо е сигурно – че прогнозите за ренесанс на десницата се увеличават обратно пропорционално на нейната тежест. Ние, социолозите, също все вещаем възкръсване на дясното, а то все не се случва.


Ако останем в границите на разумната прогноза, са възможни два сценария. Първият, консолидиране на относително малка, но жизнеспособна модерна десница – по-технократска, либерална и солидарна. Вторият, възникване на по-голямо протестно движение - ако ГЕРБ по някаква причина изпусне духа от бутилката, а една нова десница успее да го овладее. Нито един от тях обаче няма да се случи "от само себе си".


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- Само в тоталитарните общества няма алтернатива. В демократичните има - и по-добри, и по-лоши алтернативи.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Бойко Борисов, Христо Иванов, Томислав Дончев. Имат потенциал и енергия да променят – важно е да се следи в какви посоки, с какъв размах и с какъв ефект.


На какво се надявате?


- На неизгубената ни способност да вярваме в доброто, но и да се гневим, когато е нужно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  " езикът в това Народно събрание стига до нива по-ниски и от неговия рейтинг. Използваната реч и начин на общуване са само отражение на отчайващото качество на аргументите и дебатите."

  Какъв език да ни отчайва, като качеството на избраниците е огледално на качеството на избиращите! Българският избирател това харесва, това избира.
  Себеподобни!

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1875 Весело

  Цитат:
  "Типичен пример на лидерска партия, партия на Борисов. Същевременно, като голяма структура, в която е съсредоточена много власт, в нея започват да се обособяват кръгове, ядра, вкл. различни стилове на правене на политика, но нито един от тях не е витален извън Борисов. Той може да се лиши от всеки човек или структура; те не могат да имат самостоятелно съществуване без него."

  Ааа, и освен на Вожда, ГЕРБ е и на Шамана! Кой я "построи" с "безвъзмвзден" труд и я "сложи" в ръцете на Доктора по психология?!
  А в "обособяването" на "кръгове, ядра, обръчи" няма нищо неестествено, за една партия от "лидерски тип", с дълбоки корени в идеологията на марксистко-ленинската философия, пречупена през мъдростта на Сталин!

 3. 3 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Удоволствие и учене е всеки контакт с Боряна Димитрова.
  Колкото до "десните", не съм оптимист за Христо Иванов. Той е симпатична жертва, но не и лидер. Трябва ни млад, ерудиран, образован, възпитан, културен демократ с поне два евроезика. Т.е., всичко, което ББ и пеево-цацаровия гьол не е.

  Navigare Necesse Est
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  От цялата поредица подобни интервюта, поднасям поздравлянията си за г-жа Димитрова.
  Най-доброто, смислено, аналитично и добре аргументирано мнение по всичките и зададени въпроси.

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Твърде жалки и конюнктурни са словоизлиянията срещу опитите за Ре-визия на престъпната приватизация.
  Още повече, че именно тази приватизация беше основната причина и катализатора който изпрати т.н. "автентична " десница в политическото небитие. И верочтно за дълго.
  Какво казва автора /и не само/- забравете?!? Който крал - крал, който позволил - позволил, стига толкова.Само, че по по дълбоката си социално-икономическа и политическа същност това, пладнешко разграбване може да се сравни единствено с последиците от извършената след 1944 национализация.
  А призивите - да се съсредоточим само към сегашната корупция е също несъстоятелна.
  Защото корените на сегашната корупция се крият именно в онова безхаберие. Борбата срещу сегашната корупция не бива да се протвопоставя срещу онова престъпно разграбване.
  Някои може би се надяват на забрава и и индулгенция, но едва ли ще ги получат

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ти, вярваш ли си...?! ГЕРБ няма да ревизират и да разследват нищо! Ама нищо! Поредната порция празни и високопарни приказки...! Старите, претоплени манджи на Борисов от едно време, когато обещаваше възмездие за заменките, за Белене и така нататък...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Най-смисленият, най-аналитичният и обективен (безпристрастен) коментар , предаващ с точни и ясни думи многовекторността в политика и поведение на партии, лидери, ситуации.

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#6] от "tww09306483":

  Въпроса е принципен.
  И аргумента, че това е само говорене, и че Борисов нямало /пак/ да направи нищо, е твърде несъстоятелен и манипулативен.
  Защото е насочен срещу търсенето на справедливост. Едната страна на нещата е целта, а другата - нейното изпълнение.
  Нека се тръгне в тази посока, със съгласие на всички политически сили и граждански движения, ако ще и с протести, а ако има опити за за замъгляване - то негативите ще бъдат понесени именно от вносителите на тази идея, и тези които овластеност да я реализират
  Иначе, да не подкрепя нещо, с аргумента, че априори то няма да бъде направено е не само абсурдно, то е по скоро опит на тези които не искат да бъдде разкрита цялата истина - да я торпилират предварително.
  Което , може би е и целта. Пито-платено, забравете
  Вие това ли искате? Вие одобрявате ли начина по който беше извършена приватизацията, и нейните последици?

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  За обективни ли искат да минат АЛФИТЕ ?:)

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "- В съдържателен план, без съмнение мнозинството успява да прокара своя дневен ред и решения по всички важни законопроекти. Ако говорим в стилистичен план обаче, езикът в това Народно събрание стига до нива по-ниски и от неговия рейтинг. Използваната реч и начин на общуване са само отражение на отчайващото качество на аргументите и дебатите. А то се предава по индукция от..."

  - "Бай Хуй"!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "- Успех е, че България постави въпроса за Западните Балкани..."
  - Успех е и признаването на това от Боряна Димитрова.

  "Ще има ли нова десница и при какви условия?"
  - Боряна Димитрова е прекалено фокусирана само върху "модерна десница – по-технократска, либерална и солидарна". Една консервативна десница също може да бъде по-технократска и солидарна. Консервативната десница има здравите корени на семейните ни традиции. Либералната десница има базиса на "нито-нито" като ЛГБТ и лозунга на ДаБ.
  Личностно едната тенденция се представя от хора като Муравей Радев, Москов, Плевнелиев, а другата - от Христо Иванов и Сашо Дончев, последният заедно с Румен Овчаров и Газпром в Топенерджи, което определено смущава.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Ерго, вече сме тоталитарно общество при тази липса на алтернатива. И в това се състои оптимизма ми. Тоталитарните общества се провалят с гръм...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Както винаги се борави с клиширани конструкции - тоталитарно общество, демократично общество, алтернатива. Доста съмнително, просто защото това, което минава за общество в България е овче стадо. И при тоталитаризма, и при демокрацията има закони - добри или лоши, но закони. Каква алтернатива в кошара без кучета, т.е. без законност? Алтернативата на нова вълча глутница? Май да. Трябва да си много зомбиран, така да се каже много тъпа овца, за да не проумееш, че страната се унищожава по всички линии, при това с активното участие на актуалната вълча глутница, подпомагана от лакействащи помияри, петимни за кокалче от трапезата на разкостваната България. А това, че Димитрова ще наблюдава Борисов, Иванов, Дончев - явно възлага големи надежди на тях, само затвърждава мнението ми за вълците и помиярите.

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  От цялата поредица подобни интервюта, поднасям поздравлянията си за г-жа Димитрова.Най-доброто, смислено, аналитично и добре аргументирано мнение по всичките и зададени въпроси.
  —цитат от коментар 4 на tsvetko_51


  Всички други (т.нар. минди)си прокарват опорните точки. Само Боряна Димитрова се опитва да опише ситуацията безпристрастно и в голяма степен успява.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ерго, вече сме тоталитарно общество при тази липса на алтернатива. И в това се състои оптимизма ми. Тоталитарните общества се провалят с гръм...
  —цитат от коментар 12 на penetrating


  Къде прочете в материала, че нямало алтернатива? Поне четете преди да почнете с опорките. Б. Димитрова казва, че алтернатива винаги има. Друг е въпросът, че може да е по-добра или по-лоша.

 16. 16 Профил на drago_senior
  drago_senior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може да изглежда на пръв поглед смешно, но при такива политици, алтернативата е тази: http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdanska-otgovornost-za-politicite/

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Браво бе, "Дневник", можело значи.
  Убеден съм обаче, че още утре ще ни ощастливят с поредния "анализ" на поредния шумкарски потомък

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Ех, не трябваше да пускате това интервю.
  Сега всички преди него изглеждат като творения на някакви полуграмотни истерици, затворени в ехо-стая.
  На Боряна - поздравления!

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  Много добро съдържателно интервю на Боряна Димитрова и обективно.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#8] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Естествено, че въпроса е принципен...! Поне аз не познавам някой, който да смята, че приватизацията е извършена справедливо и честно.
  Защо да е манипулация, че Борисов само говори? Какво е направил от това, дето го обещаваше през 2009-та година? Нищо...! Аз много добре се сещам, как Борисов обещаваше възмездие за заменките. Какво направиха ГЕРБ? Нищо. Какво им попречи? Не се знае...! Какво стана с мнението на Борисов, че Белене беше гьол? Какво стана с Цанков камък...? Даже, сараите на Доган щяха да се събарят! Вместо това, той си направи нови...!
  Независимо, че се мъчиш да ни обясняваш някакви небивалици и да доказваш, че ГЕРБ търсели истината, действителността показва друго...! Да вземем сам в предвид приватизацията на Булгартабак, извършена по времето на ГЕРБ. Не е минала давността и със сигурност има нарушения на договора. Какво се случва? Ами..., нищо! Или бъркам и това е манипулация, а...?!!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  За кой ли път Боряна Димитрова показва че е гербер по душа.
  Бягането по тъча, лавирането около неудобните въпроси и избягването на взривоопасните, но очевадни заключения няма да спасят давещия се!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  ...Трябва ни млад, ерудиран, образован, възпитан, културен демократ с поне два евроезика. Т.е., всичко, което ББ и пеево-цацаровия гьол не е.
  —цитат от коментар 3 на Schopenberg


  Радан Кънев отговаря на всичките ти изисквания.
  Какво направиха с него?
  Оплюха го по най-просташки начин и глупавата тълпа без дори да се замисли, пое с въодушевление всяка мръснишка думичка подхвърлена от мафиотските парцали, които все още някои наричат вестници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Предпочитаме да е ре-форма, ама...

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Респект!!! Скри ги обратно в мишите дупки. Имам честта да я познавам лично, и желая все така да е успешна!!!

  roo
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Гневно

  До коментар [#18] от "dogwoman":
  До коментар [#24] от "babyroo":

  Нещо съществено освен тези лицеви опори, венцехваления и глупави лозунги можете ли да кажете!?
  По времето, когато БСП беше на власт Б. Димитрова имаше много по-точен, печелещ хората изказ.
  Сега се чуди как да не засегне някоя по-болна тема.
  Защо например, не поразсъждава върху въпроси от сорта на:
  "Какво е отношението на обикновения българин към обира на КТБ и защо не се работи по откриване на истинските крадци?" или
  "Как се отнасят хората измамата около криминалната разпродажба на "Булгартабак?", или
  "Какво мисли тя за поредицата от унищожителни за сегашното управление статии в западни вестници?".....
  Ами прокараното по търлъци разрешение на ЮЛЕН да разруши уникалната Пирин планина.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ::))..Общо взето , добре , НО ......."
  "умее да впрегне в своя полза очакванията на събеседниците и да представи ситуацията като печеливша и за двете страни.::))) """""!?

  Няма да има печеливши и от ДВЕТЕ страни , Борянке , при :
  АЕЦ-а и противници ,
  Пирин, цецо и боко - и противници ,
  МАФИЯТА на власт - и ощетените от прехода :))).
  ЛУК , Боко,златев - и противниците , искащи ПЛАЩАНЕ на данъци ...:))
  А и Съдебна реформа - ТАЗИ на пеевски , боко и цацата !!??- И противници !!!
  КОЛКОТО и да се напъва Боко ...:)) Голяма реклама му правиш , но няма да стане ...Мутрите са елементарни ...:))) При тяха няма - и двете страни да са доволни ::))
  А и томиславчо- не го наблюдавай...Няма топки и е , все пак, педагог , ли беше ?? Не са му ясни нещата и е страхлив слагач ::))

  Това , на пръв поглед - на анализа ти ::))

  BIG AL
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ::))..Общо взето , добре , НО ......."
  "умее да впрегне в своя полза очакванията на събеседниците и да представи ситуацията като печеливша и за двете страни.::))) """""!?

  Няма да има печеливши и от ДВЕТЕ страни , Борянке , при :
  АЕЦ-а и противници ,
  Пирин, цецо и боко - и противници ,
  МАФИЯТА на власт - и ощетените от прехода :))).
  ЛУК , Боко,златев - и противниците , искащи ПЛАЩАНЕ на данъци ...:))
  А и Съдебна реформа - ТАЗИ на пеевски , боко и цацата !!??- И противници !!!
  КОЛКОТО и да се напъва Боко ...:)) Голяма реклама му правиш , но няма да стане ...Мутрите са елементарни ...:))) При тяха няма - и двете страни да са доволни ::))
  А и томиславчо- не го наблюдавай...Няма топки и е , все пак, педагог , ли беше ?? Не са му ясни нещата и е страхлив слагач ::))

  Това , на пръв поглед - на анализа ти ::))

  BIG AL
 28. 28 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До "храбреца": Гле ся, отворко. Познавам Боряна отпреди 89 г. И понее съм пълнолетен от дефиниран пол, моа да давам мнение. А ти оди я питай по това, дето не ти е ясно. Напр. за одиозната роля на Костов, Кънев, Иванов... Не вярвам да разбереш, но поне ще общуваш с разбиращи.

  roo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK