Ще разберем ли все пак какво ни се случва през 2018 г.

Борисов и Меркел

© Reuters

Борисов и МеркелВероятно ще подкрепим стара Европа, а не егоистите в ЕС. В отплата Брюксел ще си затваря очите за задушаването на свободните медии и липсата на борба с корупцията, пише Ивайло Дичев в прогноза за европредседателството за "Дойче веле".

Най важни ми се виждат средносрочните избори за Конгрес и част от сенаторите в САЩ. Дали американците ще санкционират алтернативно-дясната политика на Тръмп, която внесе хаос в световния ред, разби единството на Запада и маргинализира страната? Бедните разбраха, че цялата шумотевица е заради данъчните подаръци на най-богатите и орязването на социалните програми; образованите се увериха, че човекът е печално некомпетентен – и рейтингът му се срина до исторически ниско ниво. При промяна на мнозинствата в двете камари може да се мечтае дори за импийчмът, например по руската връзка. Но нека не се залъгваме, с туитъра и буфонадите си Тръмп не слезе от сцената нито за ден през 2017 г. Нали знаете, че няма лоша реклама? Най-реалистично ми прозвуча прогнозата на журналист от CNN: с преекспонирането си Тръмп просто рискува да досади на избирателите.


Хем добра, хем лоша новина


Другото важно външнополитическо събитие ще дойде от Германия. Ако там Меркел и евроентусиастът Шулц се разберат за широка коалиция, Макрон ще има сигурен партньор за реформирането на ЕС, а Англия вече я няма да удря спирачки. Това е хем добра, хем лоша новина за нас. От една страна, силна Европа ще ни тегли напред, от друга обаче, новата европейска уредба ще бъде на концентрични кръгове ("скорости"), а нас в центъра няма да ни искат. Нали помните защо напуска Обединеното кралство? Заради мигрантите, но не от Сирия, а от България, Румъния и Полша. След като тези страни са толкова неразвити, та не успяват да задържат населенията си, можем ли да им дадем равни права с нас – разсъждаваха приятелите на Фараж. Страната ни ще бъде изправена пред трудния избор да подкрепи развитие в посока на зоните срещу това да бъде допусната, до примерно 3-та зона, или да се инати, рискувайки да бъде изхвърлена в 4-та.
Няма как да сме и на двете страни


Другата дилема ни поставя консолидацията на все по-антиевропейския Вишеградски блок. Няма как да сме и на двете страни. При гласуването на процедурите срещу Полша, подкопала независимостта на съда, този път застанахме при големите, но как ще е следващия път? Местни популисти (та даже Нинова!) се кълнат в Орбан, само че - дори да продължаваме да вярваме, че орди от мигранти ще ни подменят ДНК-то – границата на Унгария е вътрешна, нашата - външна. И ако решим да застанем на страната на егоистите, които отказват европейска солидарност, рискуваме при нова криза да се озовем в положението на Гърция и Италия. Вероятно нашите все пак ще подкрепят стара Европа; в отплата Брюксел ще си затваря очите за задушаването на свободните медии, за липсата на борба с корупцията, за участието на крайно десните във властта. Германците му казват реалполитика.


Водеща е символиката


И тук идва прословутата външнополитическа активност на г-н Борисов, харесвана от всички. Ще успеем ли да си създадем балкански блок, който да брани регионалните си интереси? Би било добре, но едва ли ще стане в обозримо бъдеще. Първо, тук няма достатъчно силен център, около който той да се консолидира; Гърция, която до преди кризата имаше някакви амбиции, днес е съсипана икономически, а управляващите я (справедливо или не) не са добре приети в ЕС. Румъния и Хърватия традиционно не искат да имат нищо общо с този регион. Както знаем на Балканите, всеки презира всеки, всеки гледа да предаде комшията на някоя "велика сила". Ще следим внимателно дали от историята и символичните действия тази година ще последва нещо, поне жп линия до Скопие.


Председателството ни тук няма какво да помогне, дано всички вече са го разбрали; можем да се борим за "дневния си ред" на всяко друго председателство. Водеща е символиката: не сме значи второ качество, вижте, дадоха ни да ги председателстваме. А ние примираме от гордост, малко като момчето, на което бащата дава да покара колата на някоя поляна. Важното в тези инициативи е човешкия контакт между политиците, изграждането на доверие, стиковането на трансевропейски партийни идентичности, а този процес е бавен.

Нови формации?
Твърде възможно е председателството да се превърне в сцена за граждански протести – вече се очерта една такава възможност с подаряването на Пирин на офшорния концесионер, който бил кипърски безработен. Ще се появят и други. Ще ги бият ли? Ще оградят ли НДК с телени мрежи? Не че европейските политици ще се захванат с нашите проблеми: външният поглед у нас катализира иначе позаспалото гражданско общество. Да ви припомня ли протестите на "Екогласност" в градинката "Кристал" по време на Световния екологичен форум?


Подобни граждански действия биха могли да активизират консолидирането на нови партийни формирования. През 2017 г. десните не успяха да се организират; грешката им е, че слагат каруцата пред коня - наместо да идентифицират онези социални групи, чиито интереси ще изразяват, чакат експерти да ги оформят идейно (в реформаторския период пък беше граждански съвет). Новите леви също опитаха една обединителна инициатива около освобождаването от данъци на най-бедните, но БСП просто я прилапа и обезсили. На терена са потенциални популярни лидери като президента Радев, Слави Трифонов и защо не Мая Манолова, която отбеляза невероятен скок в доверието с отдадеността си на важни за хората каузи. Поне една нова формация ще има през тази година, особено ако пък ако се стигне до предсрочни избори след лятото.

Фалшивите новини


Накрая, през 2017 г. фалшивите новини (според "Бъзфийд") генерираха повече трафик, отколкото през 2016 г. И това въпреки многобройните опити за противодействие, включително от самия Зукърбърг. Любимата ми топ партенка е: "Служител в моргата кремиран по погрешка, защото бил легнал да поспи на работното място" (един милион прочитания). У нас расистки страсти подхранваха с новини като "Бежанец от Сирия изнасили пони в зоопарк в Берлин".


Защо не успяваме да се преборим с дигиталната напаст? Защото самото понятие "фалшива новина" загуби смисъла си. Тръмп употребява непрестанно израза срещу онези, които го критикуват. Съвсем същото направи ГЕРБ, когато във "Фейсбук" отвори страница, наречена "Регистър на фалшивите новини": сякаш случайно, там са основно изказвания на политическите им противници. По подобен начин говори, разбира се, и другата страна. Ти си фейк, не, ти си фейк.


Това си е старата политическа пропаганда, работа на политиците е да се нападат. Фалшиви новини означава, че онези, на които се доверяваме за безпристрастна информация, ни лъжат – медии, учени, дори приятелите ни в социалната мрежа. Фейковете са измислени художествено, така че да ни възмутят, заинтригуват, разсмеят, да потвърдят предубеженията ни и да ги препратим, без да проверим. После идва обратната новина, препращаме и нея, после нещо съвсем трето и така до пълното размазване на образа.


Ако тенденцията продължи, май няма да разберем какво точно ни се случва и през 2018. Както не разбрахме нищо за КТБ, за "Белене", за "Булгартабак", за "Дунарит".

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6738 Любопитно

  Моля Диев да се изразява в първо лице - ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО !
  ''Вероятно ще подкрепЯ стара Европа, а не.......'' !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6738 Любопитно

  Ще разберА ли все пак какво Ми се случва през 2018 г. ???
  Моля Дичев да се изразява в първо лице - ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО !
  До коментар [#1] от "karabastun":

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Много добра статия за сравнително ляв професор!

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  "В отплата Брюксел ще си затваря очите за задушаването на свободните медии и липсата на борба с корупцията"
  Той Брюксел и досега си затваря очите, а това не е добре за никого, освен за управляващите.

 5. 5 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 869 Гневно

  "Вероятно ще подкрепим стара Европа, а не егоистите в ЕС. В отплата Брюксел ще си затваря очите за задушаването на свободните медии и липсата на борба с корупцията, пише Ивайло Дичев в прогноза за европредседателството за "Дойче веле"."
  Омръзна ми разни kaput-и от Дойче Веле да ми се правят на Георги Марков.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  ами зависи къде ще гледа/чете автора .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3169 Весело

  "Бедните разбраха, че цялата шумотевица е заради данъчните подаръци на най-богатите и орязването на социалните програми"

  Ивайло Дичев да не е заел ръководна роля в някое БКП!? Само комунде може да изопачава американската програма за стимулиране на бизнеса с конкуретни данъци и намаляне на намесата на държавата върху пазара с раздаването на пари.

  "Ако там Меркел и евроентусиастът Шулц се разберат за широка коалиция"

  Дичев, защо не погледнете реалността - Шулц може да е (заклет) европеец, ама никакъв ентусиазъм не гори в него за широка коалиция с Меркел.

  "Нали помните защо напуска Обединеното кралство? Заради мигрантите, но не от Сирия, а от България, Румъния и Полша."
  Ние помним. Въпросът е защо Дичев лъже като дърт циганин? Обединеното кралство не искаше да плаща високите разходи на евробюрократите. А баш про-европееца Дейвид Камерън (чийто баща си държи "футляра" в панамска офшорка), плашеше гордите англичани, че полският водопроводчик и просещите румънци и българи ще му вземат хляба.

  "И ако решим да застанем на страната на егоистите, които отказват европейска солидарност, рискуваме при нова криза да се озовем в положението на Гърция и Италия"
  Ако изпаднем в положението на Гърция с тоя растящ държавен дълг, то е ясно че тройката кредитори няма да прояват никаква европейска солидарност, а напълно егоистично ще ни ударят с най-високата лихва. А да се сравняваме с Италия е просто смешно - няма нищо общо между "мозъка" Иван Искров (или друг гроб-ски мозък) с тоя на Марио Драги, въпреки че последният надмина "американската мечта" по печатане на финансови облекчения ( дотук 860 млрд. евро, раздадени на "наши", опс солидарни банки с отрицателна лихва).

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3169 Любопитно

  Много добра статия за сравнително ляв професор!
  —цитат от коментар 3 на nikolaimi


  Колко лъжи още трябва да се включата за да стане статията отлична?

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  "Защото самото понятие "фалшива новина" загуби смисъла си."

  Да не е обратното, г-н Дичев!? От престараване в политическата пропаганда, измислици и фантазии с цел усвояване на грантове, Вие се загубихте в полето на Истината.

  "Фалшиви новини означава, че онези, на които се доверяваме за безпристрастна информация"
  Как така се "доверявате"!? Тя, информацията да не Ви е любовница? Винаги се проверява - по логическо самосъгласуване, по източник на финансиране/генериране, по друг независим източник и ако не противоречи на природните закони (гривитационни, полово-размножителни и енергийни), се възприема. Всичко останало е "смях и забава"... с цел "усвояване на едни пари". Демек циркаджийство.

 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3304 Весело

  .........................."Служител в моргата кремиран по погрешка, защото бил легнал да поспи на работното място" (един милион прочитания)..................

  Бе ще разберем.
  Към 25 декември 2018-та ще знаем повече....даже всичко за 2018-та.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Мдааа...
  ГЕРБ задушава свободните медии.
  Да се чуди човек, как още не са закрили "Дневник".

 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3304 Весело

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Какво е общото със статията?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#12] от "Росен (Путлер капут)":
  Ани това си част от статията:
  "Вероятно ще подкрепим стара Европа, а не егоистите в ЕС. В отплата Брюксел ще си затваря очите за задушаването на свободните медии и липсата на борба с корупцията, пише Ивайло Дичев"

 14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#13] от "atmanpg":

  Та пак да попитам.
  Какво общо има статията?

  Стара Европа, Брюксел....какво общо има викам?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Как можем да се разберем какво ни очаква през 2018г? "Гражданско общество" все още е химера. Безвремието и безхаберието ще продължат. До година до амина.

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Дичев май е сега не е наясно какво се случва в Европа и на Балканите.

  Брекзит е продукт на нагло манипулиране на общественото мнение, а не на източноевропейските мигранти.
  Не е вярно, че на Балканите "всеки презира всеки" - хубаво е от време на време да се ходи в съседните държави, да се говори с хората. Нещата са много по-нормални и спокойни и добра воля не липсва дори у назадничавите и изолирани сърби.
  Вишеградците не са егоисти.
  Скоростите в ЕС не са някакъв клуб на привилегированите, а въпрос на избор и воля да се върви напред, когато не всички са съгласни с дадена политика - ето например, България ще е част от Европейската прокуратура, докато други държави избраха да не влизат в този "концентричен кръг" (както го нарича Дичев).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK