Що е джендър и има ли почва у нас

Що е джендър и има ли почва у нас

© Антон ПоповТрети пол, бременен човек, Истанбулска конвенция и какво ли още не се стовари върху главите на българската аудитория само за няколко месеца. Получи се все едно някой влетя посред католическа неделна литургия някъде през 1800 г. и извика "Човекът е произлязъл от маймуната" - пълен шок и неразбиране. Само с тази разлика, че вече е 2018 г. и политиките, свързани с пола, отдавна са част от света, към който твърдим, че принадлежим, а именно - цивилизования.


С редица законови положения, включително добре познатото ни платено майчинство, тези политики са част и от живота ни вече десетилетия. Време е всички да свикнем с това и


позата на скандализирани традиционалисти,
насъщна за популисткия политмаркетинг,
да стане излишна
Затова обаче е нужно първо публиката да си изясни основните понятия, които към днешна дата са специализирани, дори маргинални. Това от своя страна е просветителство, с което не се захваща нито една истински масова медия или национална институция. А нещата, много ясно, няма как да станат от само себе си.


В цялата какофония постоянно се прокрадва натрапчивата чуждица джендър. Пробутват я къде ли не - "джендър брак", джендър като трети пол, джендър като всякакъв род плашило и безсмислица.


На български джендър може да се преведе като социалното лице на пола. На английски различаваме между sex и gender - две думи, за които на български имаме общата дума "пол". Казано в едно изречение, sex съответства на биологичната ни принадлежност, а gender - на всички социални роли, които изпълняваме, бидейки мъж или жена. Първоначално може да звучи малко объркано, но ако сравним различни култури и епохи, веднага става ясно, че обществените очаквания и повели спрямо половете съществено се различават според времето и мястото.


Кой и по какъв начин изкарва прехраната, кой как и колко има право да харчи, кой какви отговорности носи по отношение на дома, на децата, здравето и обучението им; как мъжете и жените общуват с членовете на семейството си и с други хора, както вкъщи, така и навън и още неща, които приемаме за естествени, са всъщност културно определени. В този смисъл естествени означава такива, с които сме свикнали от най-ранна възраст. Моделите обаче могат да са много различни.


Дали поличка носи истинската жена, или я носи истинският шотландец -
въпрос именно на културни модели


Докато външните телесни полови белези съвместно с хормоните и гените се смятат за природно предопределена полова принадлежност, всички останали аспекти на това да си "мъж" или "жена" като социални роли, жизнен проект и представа за себе си са социално изградени - джендър. Това включва още езика и употребата на тялото, говоренето, навиците, които приемаме за "мъжки" или "женски". Разбирането за границата между природните и социални аспекти на пола, т.е. за границата между пол и джендър, се променя динамично през годините на социални изследвания. Обобщено може да се каже, че границата между приеманото за природно дадено и за социално конструирано плавно, но постоянно се измества по посока на увеличаване разглежданите като социален продукт характеристики на пола и намаляването на считаните за природно присъщи такива. Това също не е толкова трудно за разбиране - дали отглеждаме кукли Барби, облечени в розово и блестящо, или отглеждаме амазонки, готови на всякакъв род битка, зависи изцяло от начина на отглеждане, а не от Х или У хромозомата. Вероятно и двата типа жени обаче считат, че това е естествената им роля.


Всяка култура възпроизвежда стереотипите си за половете в новите поколения и ги учи на тях от най-ранна възраст. Така представата за истински мъж някъде из бразилските джунгли включва изпитание като това да понесеш стотици болезнени ухапвания от отровни мравки, а в Израел представата за истинска жена включва и военна служба.


Понятието джендър присъства в различни хуманитарни дисциплини на университетското образование у нас, а Софийският университет предлага магистърска програма "Социални изследвания на пола", чието название на английски е тъкмо Gender Studies. Въпреки това абсолютно единен превод на gender у нас не е постигнат. В литературата може да се срещне като социално конструиран пол, социопол, дори родов пол. Въпреки това разбирането на термина в академична среда е, общо взето, еднозначно и почти безспорно. Пропускът тук е по-скоро в тоталното му отсъствие от терена на средното образование.


Точно както от екстравагантна идея еволюцията с естествения си подбор е станала масово достъпна в образованието концепция, така и разбирането за обществените правила като изградени от самото общество може да бъде всеобщо достояние. Какво е мъжът и какво е жената в обществото решава самото то.


Няма такова нещо като истинска или по-истинска женска или мъжка роля


Отвъд бременността, раждането и кърменето, предопределени от биологията, формите на участие на двата пола в отглеждането на децата, в трудовата сила и в обществения живот са практически неограничени. Ако днес виждаме ясно очертани полета, подходящи за единия или другия пол, това отразява джендър моделите ни. Те не винаги са били каквито са днес, нито пък ще останат непроменени в бъдеще.


В смисъла на всичко дотук джендър е едно от понятията, които ни помагат да разберем по-добре собствения си свят. Не е някаква заплаха или мръсна дума, не е свързано по необходимост нито с хомосексуалност, нито със смяна на пола (които от своя страна също не представляват заплаха за хетеросексуалните). Що се отнася до понятия като "бременен човек", "трети пол", "съгласие" (за сексуален акт) и т.н. изрази и думи, които също разбуниха духовете, тук вече навлизаме на терена на юридическия език. Това, което в целия шум остана неизказано, е, че всички тези понятия и категории са насочени към тесни групи хора с основната цел да регулират правния им статут. По същество те нямат и не биха имали никакво отношение към огромния процент от населението.


По-доброто масово разбиране на всички тези теми е особено нужно сега, за да се намалят безогледната политическа спекулация и насаждане на необосновани страхове, които наблюдаваме. Джендър - основополагащото понятие в този спектър - отразява социалните представи за половите роли, т.е. конструкциите, насложени над биологията. Да си даваме сметка, че повечето ни житейски избори са предопределени от възпитанието и мисленето ни, а не от биологията - това е есенцията на цивилизованото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  авторката упорито ни доказва със статията си, че е неомарксистка - неслучайно и заглавието ѝ е комунистическо - няма лошо, все пак има нужда и от крайно леви издания като Дневник и крайнолеви авторки като дамата

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Трети пол, може и да има у нас - ама аз искам някой да ми покаже половите му органи !

  Може и да не на живо - може и на картинка / политкоректна картинка / !!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело


  ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ПОЛА

 4. 4 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Такова нещо като трети пол няма!
  Ако някой държи да се самоопределя като ТО, си е негово лично решение, но не разбирам защо с това трябва да са парадира?!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Дали поличка носи истинската жена или я носи истинският шотландец -
  въпрос именно на културни модели.
  ========
  Точно така !
  Културния джендър е много важен.
  И ако не бъде обособен и разбран , никак не е малък риска , някой ден , някой брюкселски тарикат да се усмели да каже , че нестинарските или кукерски танци са допотопни и изживели времето си неща .

  Bukalemun
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "hhhuuunnnn":

  Абсолютно.
  Правителствата нямат работа да се месят в обществени процеси, които протичат по съвсем различен начин.
  Българите са спрели да носят потури не защото някой си е подписал конвенция, а защото това е станало обществена норма бавно и по еволюционен път.
  Не мога да си спомня в нечия предизборна програма да са обяснявали, че ще регулират "социопола" по какъвто и да било начин или ще включват в учебната програма кой като какъв се изживява.
  Това са лични и интимни неща, които никой, ама никой друг освен свободната личност няма право да решава, насочва, оформя, подтиква и т.н.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "Да си даваме сметка, че повечето ни житейски избори са предопределени от възпитанието и мисленето ни, а не от биологията - това е есенцията на цивилизованото."

  Много се е объркала авторката.
  Възпитанието и мисленето ни са продукт основно на биологията.
  Биологически човек е най-съвършенното животно, със съответните ДВА пола на този вид. Ясно и категорично определени в момента на зачеването.(има и девиации, но те са предмет на медицината, не на антропологията).
  Цивилизацията е продукт на Разума, а той е присъщ именно на хомо сапиенс.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Затова обаче е нужно първо публиката да си изясни основните понятия, които към днешна дата са специализирани, дори маргинални."

  Публиката е наясно. На виталност са обречени тези, които могат да се възпроизведат. Неспособните за възпроизводство са обречени на отмиране.

  Така е казала Природата /БОГ/. Другото е от Лукавия.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Добре че беше авторката да ни светне. Оказва се че баба Стана била от третия пол!!!
  Пиеше, псуваше и биеше аргатите и семейството - хора да станат, работеше за 3-ма.
  Как се гледа челяд ако мъжът ти е убит на фронта
  Иначе цяло село за ГОЛЯМА ЖЕНА я има и споменава.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  Извинете, ама да попитаме.

  Шизофрениците, дето се самоопределят

  като "НИЕ"

  Те ЧЕТВЪРТИ МНОЖЕСТВЕН ПОЛ ли се явяват ?!?!

 11. 11 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Трети пол, бременен човек, Истанбулска конвенция и какво ли още не се стовари върху главите на българската аудитория само за няколко месеца. Получи се все едно някой влетя посред католическа неделна литургия някъде през 1800 г. и извика "Човекът е произлязъл от маймуната" - пълен шок и неразбиране." - цитат от статията
  Ами точно така си е! Както и днес не е доказано, че човек е произлязъл от маймуната, така и третият пол го има въпреки твърденията на някой политици и някакви хора имащи се за хуманисти!
  Теорията на Дарвин за произхода на човека си е недоказуема, но не е приета за аксиома! Макар да не отричам, че е възможно журналистите да са произлезли от маймуните!

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Има единствено партийни другари, които държат по бюрата си разни социологически проучвания какво харесва и какво мрази "простата като задник, но величава по мощ народна маса" (използвам оригиналния им жаргон от кафенетата около жълтите павета). И гледат каква възможност ще се открие, да завъртят нещата към еврогеювити, тарамбукити и еврейската конспирация, които са изплели пъклен план за ликвидиране на най-умния и древен народ на света (защото му завиждат на заложби като ум и полов атлетизъм)

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Това за "третия", "четвъртия"....и така нататъка....пол
  са само и единствено логически конструкции
  на ексцентрици, които трябва да осъзнаят,че
  има утвърдени с хилядолетията вътрешновидови правила,
  които изключват ексцентризма и са пределно простички
  и природосъобразни.
  Погледнете другите същества населяващи Земята.
  Те си съществуват кротко и природосъобразно,без
  да тровят съзнанието си - собственото и това на
  околните с ексцентрични конструкции като "трети" пол
  и прочее.....

 14. 14 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deemer":

  Защото в Европа и в частност България - ВИНАГИ темите около СЕКСА са КРИВОРАЗБРАНИ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ала-бала с цел да се дадат специални привилегии на хомосексуалните.Пълни глупости са, че жените и мъжете досега имали само едни роли в обществото.Имало е жени воини и жени,които са вършели типично мъжки дейности, когато са оставили вдовици или мъжете им са отсъствали.Имало е и жени владетели от най-дълбока древност.В днешният свят нещата с нищо не са по-различни.Целта на подобни пасквили е да ни внушат, че хомосексуализма е нещо нормално.

 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Тц..тц..тц.. в България не приемате никакво разминаване между пол и джендър. И всепак се разминават.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Тц..тц..тц.. в България не приемате никакво разминаване между пол и джендър. И всепак се разминават.
  —цитат от коментар 16 на half truth


  За шопа е по-лесно да седи пред клетката на жирафа и да твърди, че "Ете такова животно нема!".

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#7] от "Molossian":

  Цивилизацията е продукт на Разума, а той е присъщ именно на хомо сапиенс.
  =======
  И Херодот бе хомо сапиенс . И по негово време имаше цивилизация и разум ,но нито се е редял по опашки за органични домати през януари , нито си е скубил косите , че не си е купил повече биткоини !
  И бъди сигурен ......неговото IQ е било доста по високо от днешния цивилизован индивид.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  За шопа е по-лесно да седи пред клетката на жирафа и да твърди, че "Ете такова животно нема!".
  —цитат от коментар 17 на cinik


  И го твърдят настървено и упорито. Всякаш като заметем джендъра под стъпката и вече не съществува.

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ала-бала с цел да се дадат специални привилегии на хомосексуалните.
  —цитат от коментар 15 на mushashi


  Ние да им дадеме равни права. За специални после ще мислим.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#16] от "half truth":
  Я тогава обясни с прости думи какво трябва да се разбира под думата"джендър".

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":
  Ами те имат равни права с останалите.Хомосексуалзма нито се преследва от закона, нито някой им пречи да живеят и правят секс с когото си поискат.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#16] от "half truth":Я тогава обясни с прости думи какво трябва да се разбира под думата"джендър".
  —цитат от коментар 21 на mushashi


  Ами от статията става ясно, че това е случаят, когато си папагал, но се чувстваш кокошка и очакваш обществото да уважи чувствата ти.

 24. 24 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  T.нар. дисциплини "Gender studies" са абсолютна бутафория и изобщо не могат да се класифицират като наука. Това са дисциплини, които са базирани на постмодернизма и забележете марксизма (не е шега). Темата е добре разяснена от канадския професор Jordan B. Peterson, който има youtube канал с огромна аудитория.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  "Докато външните телесни полови белези съвместно с хормоните и гените се смятат за природно предопределена полова принадлежност, всички останали аспекти на това да си "мъж" или "жена" като социални роли, жизнен проект и представа за себе си са социално изградени - джендър. Това включва още езика и употребата на тялото, говоренето, навиците, които приемаме за "мъжки" или "женски".
  ====================
  Демек, ако жена ми ходи на работа и носи пари, а аз готвя и ходя по моловете съм полово мъж, а джендърската - жена, щото това било роля?
  Ай бегай!

  Еретик
 26. 26 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1127 Весело

  Социално моделиран пол- джендър ... какво общо има с биологичните полове, които са два :) Става въпрос за поведения в обществото различни от общо приетите за даден пол в биологичен план... които си имат своите съвременни наименования за всяка разновидност . Въпрос на време е да започнат да ни убеждават, че т.нар. "трети пол" също е биологично обусловен :)
  Въпроса опира до опазване на ценностната система на биологичните полове, които ще бъдат застрашени... давайки равни права на т.нар. джендъри да осиновяват и отглеждат ... себеподобни :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 27. 27 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Трети пол, бременен човек, Истанбулска конвенция и какво ли още не се стовари върху главите на българската аудитория само за няколко месеца. Получи се все едно някой влетя посред католическа неделна литургия някъде през 1800 г. и извика "Човекът е произлязъл от маймуната" - пълен шок и неразбиране.

  Неразбиране най-вече от страна на авторката, която очевидно не е наясно, че теорията не е, че човекът е произлязъл от маймуната, а че имаме общ прародител. Оттам нататък как да взема на сериозно поредната калинка?

  Впрочем Калинката, тук се опитаваш да прокарваш политкоректни идеи като трети пол с неполит коректен език - така било в цивилизования свят. Ми то на Запада, който даваш на пример, не е прието да се говори, че другите култури са нецивилизовани.

  Въобще двойка по няколко параграфа. Авторката да не се мисли за върха на сладоледа при такива елементарни грешки и непоследователност.

 28. 28 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До към края на 60те думата "джендър" е имала същото значение като думата "секс", но след това е било променено от феминистки и политически коректни и има за цел да разбие половите стереотипи. Но вместо това само ги засилва. Ако видите списъка с определения на социалните полове предложени от фейсбук (сисджендър мъж, сисджендър жена, интерсекс мъж, интерсекс жена, мъж към жена, жена към мъж и т.н.) само засилват стереотипите за двете социални роли - мъжественост и женственост. Ясно е, че в различните места по света мъжете и жените изживяват половите си роли по различен начим, но пак остават само две, това не създава нова. А относно хората родени с биологични белези и на двата пола - представете си, че от лявата ви страна има 5 души с кутийка кока-кола, а от дясната 5 души с кутийка пепси, а вие държите в едната си ръка кока-кола, а в другата пепси. Това не създава нова напитка, а си остават същите две. Имам още много какво да кажа в защита на тезата, че има само два пола (мъж и жена) и само две социални роли, които могат да бъдат изживяни по различен начин (мъжественост и женственост).

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":Ами те имат равни права с останалите.Хомосексуалзма нито се преследва от закона, нито някой им пречи да живеят и правят секс с когото си поискат.
  —цитат от коментар 22 на mushashi


  Хайде сега. Не могат да сключват граждански съюзи и от тук нататък всички последствия. Не могат да се наследяват, да ползват болнични един за друг, да осиновяват.. да се развеждат ..

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#22] от "mushashi":

  Хомосексуалзма
  ========
  Кога хомосексуалността стана хомосексуализъм ?
  Стига сте си измисляли все нови и нови термини !
  Ей така са се създавали нови течения ......обединяващи отделни индивиди с общи белези , в глобални формирования. ....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Джендър било социална конструкция и можело значи да е различен от биологичния пол - разбираш ли.

  Ма така утре ще искате и годините да си сменяте. Начи биологично съм на 25, ама понеже съм мигрант, мързелив и пр. се самоопределям на 15 години. Съответно почват да важат други закони.

 32. 32 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Аха. Т.е., джендър е английската дума, с която са обозначили влиянието на културата върху биологичния пол. И за това трябва да има толкова статии? Джендър, та джендър.

  В нашето общество (а и не само в нашето) джендърът си е естествен. На силиконката в чалготеката и да ѝ обясняваш за джендър, female empowerment и подобните, едва ли ще ѝ влееш нещо в главата и едва ли изведнъж ще реши да се държи като мъж, т.е .да си смени джендъра. Хахахах...

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Весело

  статията не засяга най-важните проблеми, ако си сменя пола ще мога ли според закона да се пенсионирам по рано, и ще ми плаща ли здравната каса лечението на простатата
  ако това е да го сменям

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":
  Е как да не могат да се наследяват? Кой им пречи да правят завещание в полза на друг човек? А не могат да се женят, защото бракът е съюз между мъж и жена.А и само семейство от мъж и жена може да осинови дете . Не мисля, че е добра идея дете да се отглежда от сексуално извратени. Множеството изнасилвания на деца от хомосексуални свещеници доказват това. Случаите са хиляди и десетки хиляди. Което не е случайно.

 35. 35 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#31] от "realguru":

  Ти се шегуваш, но и такова движение има - за това, че е важно на колко години се чувстваш, ама ептен насериозно се опитват да го пробутат като концепция. Възрастни да ходят на детска градина, а млади - да взимат пенсия. Засега това идва в повече дори на защитниците на редица други странни каузи.

 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#34] от "mushashi":

  Не ти е лесно на теб!
  Света се променя, а ти не.
  Опитваш се да го убедиш да си стои същия, но той се променя..., а ти не...

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Полезна статия. За съжаление от коментарите се вижда, че има нужда от още образование по въпроса.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi":Не ти е лесно на теб!Света се променя, а ти не.Опитваш се да го убедиш да си стои същия, но той се променя..., а ти не...
  —цитат от коментар 36 на ivan_


  Светът с променя откакто свят светува.Днес лобито на сексуалните извратеняци е силно.Утре не се знае как ще е.Да не се окаже,че да плачат за днешните си права.Щото тия ,дето се молят по пет пъти на ден стават все повече.И не ги долюбват особено.

 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  сексуално извратени.
  —цитат от коментар 34 на mushashi


  Уж сексуалните предпочитания на различните джендъри не ни интересуват, пък държиме да ги наричаме извратени, защо?
  Искат да имат семейства, като останалите. Да вървят по улицата ръка за ръка, без някой от тези с "правилните" сексуални предпочитания да ги скандализира. Не е много.

  На мен мениджъра ми е гей, омъжен за друг гей. Много качествен човек и ръководител.

 40. 40 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Статията изповядва класически морален релативизъм. Подбират се някакви изолирани и чудновати обичаи от различни култури (да кажем, шотландци с полички и израелски жени с автомати), и на тяхна база се казва, че всички стереотипи за мъжа и жената зависели от местната култура, вместо да има универсално-утвърдени схващания, приложими за цялото човечество. Оттук нататък искат да ви убедят, че е съвсем нормално за 90% от населението жената да ходи навън на работа, а мъжа да гледа децата и да готви вкъщи.

  Типичен марксистко-културен похват.

 41. 41 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Статията е компилация от комунистически брътвежи реанимиращи болшевизма през 2018 година. Диктатура на малцинството над мнозинството, ленинизъм в действие. Единственият начин да се прокара тази политика е или задкулисно или чрез преврат. Сега опитват първия, ще преминат и към втория.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#39:"half truth"][/quote]

  Наричам ги извратени,защото са такива.Извратен означава ненормален,неестествен.Няма нищо естествено в това мъж да прави секс с друг мъж.
  И кой им пречи да си вървят ръка за ръка по улиците?Няма такава законова забрана.А пълна защита никой не може да ти гарантира.И аз ако сложа шалче на ЦСКА ако ме срещнат левскари може и да ми строшат главата.

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#42] от "mushashi":

  бе какво ти дреме, щок мако си смениш пола може да се състезаваш като жена, защо да не пенсионираш 5 години по-рано с по висока пенсия. щом закона го позволява

 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Мусаши,
  пак завъртя плочата...

  Нормалното и естествено природно предназначение на половите органи е да участват във възпроизводството и в отделителната система.
  Според твоите "интересни" разбирания сексът за удоволствие между мъж и жена без зачеване също следва да се дефинира като ненормален...

  Хайде успокой се малко, никой не ти е изял закуската, че да се пениш толкова под подобни теми...

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#40] от "vantage7":

  Да, много правилно си забелязал - хем нямало нищо универсално валидно, хем всички да си сменим схващанията с техните щото нашите били погрешни и остарели. И такива като авторката не виждат противоречието.

 46. 46 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#41] от "Български патриот":

  Точно това е целта, да се приравни ненормалното (което е да кажем 1%) с нормалното (което е 99%). След идеологическата промивка, ненормалното става нормално (50%), а старото нормално се изтиква в ъгъла.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":Мусаши,пак завъртя плочата...Нормалното и естествено природно предназначение на половите органи е да участват във възпроизводството и в отделителната система.Според твоите "интересни" разбирания сексът за удоволствие между мъж и жена без зачеване също следва да се дефинира като ненормален...Хайде успокой се малко, никой не ти е изял закуската, че да се пениш толкова под подобни теми...
  —цитат от коментар 44 на ivan_


  Не ви ли омръзна да ми приписвате думи,които никога не съм казал.Най-естественото нещо на света е любовта между мъж и жена.Колкото и левотолерастите да ни втълпяват друго.

 48. 48 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":

  Имало е времена и култури, при които е било прието, че истинска любов може да има само между мъже, а жените са за размножаване.

  "Най-старите европейски образци са от Древна Гърция, където еднополовите връзки между мъже понякога служат за педагогически инструмент и контрол над раждаемостта. Изследователи на епохата, като Кенет Доувър, обясняват че тези взаимоотношения не са били заместител на брака между мъж и жена, а са съществували като негова предпоставка и допълнение. Сред древните гърци била възприета педерастията, но не и отношенията между зрели мъже с равнопоставен социален статус. По традиция зрелият мъж (erastes – любовник) избирал юноша за свой любим (eromenos) и го превръщал в обект на посвещение и обожание. Очаквало се любовникът да осигури на любимия си необходимото обучение, да го закриля и насочва в процеса на възмъжаване, и да го издигне до съответния статус на свободен гражданин."

  О, темпора, о, морес.

  Но не за това става дума в статията, ако спориш от тази гледна точка, от която се опитваш, по-скоро ще загубиш.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":Имало е времена и култури, при които е било прието, че истинска любов може да има само между мъже, а жените са за размножаване. "Най-старите европейски образци са от Древна Гърция, където еднополовите връзки между мъже понякога служат за педагогически инструмент и контрол над раждаемостта. Изследователи на епохата, като Кенет Доувър, обясняват че тези взаимоотношения не са били заместител на брака между мъж и жена, а са съществували като негова предпоставка и допълнение. Сред древните гърци била възприета педерастията, но не и отношенията между зрели мъже с равнопоставен социален статус. По традиция зрелият мъж (erastes – любовник) избирал юноша за свой любим (eromenos) и го превръщал в обект на посвещение и обожание. Очаквало се любовникът да осигури на любимия си необходимото обучение, да го закриля и насочва в процеса на възмъжаване, и да го издигне до съответния статус на свободен гражданин."О, темпора, о, морес. Но не за това става дума в статията, ако спориш от тази гледна точка, от която се опитваш, по-скоро ще загубиш.
  —цитат от коментар 48 на nemeria


  И тогава е било отклонение,а не норма.Любовници на дъртите гейове са ставали младежи от бедни семейства,които искали да пробият в обществото.Кой млад мъж ще предпочете дърт гей пред красиво младо момиче?Сама пишеш,че отношенията са биил между хора с различен социален статус-богати гейове и бедни младежи.

 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#47] от "mushashi":

  Кои са "ви"?

  Кое тогава е неестественото при секс между жена и жена или между мъж и мъж или между комбинация от мъже и жени (в смисъл 3 ма или повече човека)?

  Щом секса не е за възпроизвеждане, а за удоволствие кое определя естественото и неестественото?

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#49] от "mushashi":

  Мусаши,

  не се обиждай, но не си моралния съдник на планетата, за да определяш кое е естествено, нормално, приемливо, норма и т.н.

  Хайде научи се да изразяваш собственото си мнение, а не да се опитваш да определяш сам обществените норми.

  Никой не ти казва да одобряваш еднополовите връзки, имаш своето право да си против тях. Но не обяснявай дали са нормални, природни и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 293 Весело

  Няма почва у нас "джендера" ....:-)) Щото българинът е толкова беден, че често няма пари за едно дете да отгледа нормално. А ако все пак успява някак нормално да го гледа, държавата току му реже някои суми, щото имал доход. И за разнообразие ни отвличат вниманието с някакъв си трети пол, дето деца не ражда.

  Евгения Христова
 53. 53 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 677 Разстроено
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":Кои са "ви"?Кое тогава е неестественото при секс между жена и жена или между мъж и мъж или между комбинация от мъже и жени (в смисъл 3 ма или повече човека)?Щом секса не е за възпроизвеждане, а за удоволствие кое определя естественото и неестественото?
  —цитат от коментар 50 на ivan_


  Ами то точно това се опитват да ни втълпят сексуално извратените-че сексът между мъже е естествен.Като всяко малцинство искат да разширят редиците си.

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#49] от "mushashi":Мусаши,не се обиждай, но не си моралния съдник на планетата, за да определяш кое е естествено, нормално, приемливо, норма и т.н.Хайде научи се да изразяваш собственото си мнение, а не да се опитваш да определяш сам обществените норми.Никой не ти казва да одобряваш еднополовите връзки, имаш своето право да си против тях. Но не обяснявай дали са нормални, природни и т.н.
  —цитат от коментар 51 на ivan_


  Имам си право на мнение и си го изразявам.В качеството на какъв ще ми казваш какво да пиша?100 пъти съм ти казвал-като не ти харесват коментарите ми просто не ги чети.

 56. 56 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#49] от "mushashi":

  Ъхъ, "младежи от бедни семейства" като Александър Велики. Такива са били нравите. Нищо не се практикува от всички в дадено общество, та това да ти е критерия, че не било нормално. Въобще тя статията е за едно, ти като във вица за краставиците пелтечиш за своето.

  Вместо да отваряш темата за хомосексуалните, да беше поставил въпроса защо аджеба ни е нужно и ние да си въведем социопол като в момента единствено което пречи на човек от даден биологичен пол да си го проявява както иска и да заеме каквато ще традиционно-нетрадиционна роля, са досадни роднини, което си е личен проблем, а не обществен. И как ако социопола е социална конструкция, която искат да бъде премахната, то логично е по-добре да не говорим за нея, за да изчезне от само себе си, а не да я рамкираме законово.

 57. 57 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Пример от коментари в Twitter по повод на промиването на мозъците на децата в канадските училища по повод на джендъра. До това ще се стигне в един момент с тази конвенция. https://twitter.com/jordanbpeterson/status/948413832367501312

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#54] от "mushashi":

  Мусаши,
  не си ти човека дето определя кой е извратен и кой не.

  Споделяй си мнението, форума е за това, но си споделяй мнението, не ми натрапвай кое е нормално и кое не е нормално.

  Сам по себе си секса за удоволствие е неприроден, само хората го практикуваме.
  При животните секса е само с цел възпроизводство.

  Сега как си с лезбийките, те извратени ли са?
  А как е с две жени и един мъж, извратено ли е?
  А двама мъже и една жена?

  Някакво степенуване ще правиш ли, 100% извратено, 75% извратено...

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#55] от "mushashi":

  Ти не изразяваш своето мнение, това е нещото, което ти подсказвам.
  Ти опитваш да поставяш глобални норми като това кое е нормално...

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#49] от "mushashi":Ъхъ, "младежи от бедни семейства" като Александър Велики. Такива са били нравите. Нищо не се практикува от всички в дадено общество, та това да ти е критерия, че не било нормално. Въобще тя статията е за едно, ти като във вица за краставиците пелтечиш за своето. Вместо да отваряш темата за хомосексуалните, да беше поставил въпроса защо аджеба ни е нужно и ние да си въведем социопол като в момента единствено което пречи на човек от даден биологичен пол да си го проявява както иска и да заеме каквато ще традиционно-нетрадиционна роля, са досадни роднини, което си е личен проблем, а не обществен. И как ако социопола е социална конструкция, която искат да бъде премахната, то логично е по-добре да не говорим за нея, за да изчезне от само себе си, а не да я рамкираме законово.
  —цитат от коментар 56 на nemeria


  Александър е бил един от стотиците гръцки управници живели през вековете в древна Елада.Така че надали е типичният пример.А е бил и бисексуален.То е имало папа жена,ама е изключение нали?
  И нищо не налага промяна в съществуващото законодателство относно половата идентификация.Всичката врява е в резултат на сили извън България.Левотолерастите се стремят да налагат тези идеи в колкото е възможно повече държави.И за целта не пестят пари.Не си ли си задавала въпроса как една дясна медия отведнъж стана рупор на левичарството?

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#54] от "mushashi":Мусаши,не си ти човека дето определя кой е извратен и кой не.Споделяй си мнението, форума е за това, но си споделяй мнението, не ми натрапвай кое е нормално и кое не е нормално.Сам по себе си секса за удоволствие е неприроден, само хората го практикуваме.При животните секса е само с цел възпроизводство.Сега как си с лезбийките, те извратени ли са?А как е с две жени и един мъж, извратено ли е?А двама мъже и една жена?Някакво степенуване ще правиш ли, 100% извратено, 75% извратено...
  —цитат от коментар 58 на ivan_


  Кой ти натрапва каквото и да е било?Казвам си мнението-затова съм се регистрирал във форума.Не си ти човекът,който ще ми казва какво да пиша.

 62. 62 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ами то излиза,че и шефките на бизнеси и куп престижни други организации,учреждения,институции и т.н. са джендъри. Социален пол -мъжко.

 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Казано в едно изречение, sex съответства на биологичната ни принадлежност, а gender - на всички социални роли, които изпълняваме, бидейки мъж или жена. Първоначално може да звучи малко объркано, но ако сравним различни култури и епохи, веднага става ясно, че обществените очаквания и повели спрямо половете съществено се различават според времето и мястото.

  Опитах се да схвана нещо от словоплетството на г. жа Джендър, но не ми стигна търпението да се подлагам на мазохизъм . Казано с една дума , ако иска да ни убеди , че това нещо трябва да се гласува и да ни стане Закон , от който нищо не се разбира , да бъде така добра да ПРЕВЕДЕ Конвенцията , и по- точно словото ДЖЕНДЪР на български . Защото Конвенцията трябва да бъде НА БЪЛГАРСКИ език Защото през ВСИЧКИ епохи , по целия свят ,на всички езици , е имало думи , които на български са се превеждали мъж , жена , момче момиче . И никога някое от тези понятия не се е превеждало на български като "социална роля " или като "език на тялото " Та добре е госпожата преди да дава акъл с неразбрани бръщолевения , с извинение , да бъде така добре да се обърне към ЗАКЛЕТИТЕ преводачи , които са превели документа , и да им каже , че са функционално неграмотни . Иначе тя ще остане в позиция на функционално непригодна за ролята , с която се е нагърбила да изпълнява . И от която не може да се разбере мъж ли е или момиче . Между другото , , ако гледаме езика на тялото , много е възможно , ако гледаме невнимателно , да не можем да различим мъжко от женско .

 64. 64 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Тия ще ни докарат до тая степен че вече ще е забранено на интервю да определяме кандидатите за мъж или жена WTF! Според мен е излишно объркване на понятията... Бременен човек да има само и единствено ако той е жена т'ва е работата. Мъжете не могат да забременяват и слава богу! :)

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  "И Херодот бе хомо сапиенс ."

  В матряла не иде реч за хомо сапиенс, а за хомо соросоидус.

 66. 66 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тов, което казва авторката го написахме вчера. В този случай става дума за типаж.
  Когато обаче няма контекст в прав текст най-близката смислова дума е пол.
  Даваме пример:
  На вратата на кенефа понякога пише - all gender toilet. Това не значи, че има и японска дупка и соц асъл клекало и вътре расте храст - според социалните предпочитания на ползвателите.
  Та така.. с разбирането на ханглйския.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#61] от "mushashi":

  Аз не ти казвам какво да пишеш Мусаши...

  Намеквам ти, че не си "краля слънце" да пишеш за себе си във второ лице...

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Оле майкоооо...... леви и десни заедно на амбразурата, срещу ограмотяването на нацията. В началото на миналия век и процеси са водили срещу учителите , преподаващи еволюцията, наречени маймунски процеси.

  Хора, ако сте твърде тъпи за да го разберете - няма лошо. Не е грях. Обаче не пречете на другите, моля ви. Да не ставаме като в Швейцария, която дала последна избирателни права на жените, тъй като на рефенрдумите гласували само мъже и те отказвали - мястото на жената било вкъщи, не в политиката(джендър роля :) )

  15.02.1989 - 07.02.2018
 69. 69 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#64] от "buiko":

  А ако мъж по биологичен пол си смени пола и забременее? Тогава, при условие, че здравия балкански мачовизъм ( обикновено чикиджийство на дърти чичаци) какво казва, при условие, че такова животно с такава шия нема?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 70. 70 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#64] от "buiko":А ако мъж по биологичен пол си смени пола и забременее? Тогава, при условие, че здравия балкански мачовизъм ( обикновено чикиджийство на дърти чичаци) какво казва, при условие, че такова животно с такава шия нема?
  —цитат от коментар 69 на Мазутная Коптилка


  И как ще забременее?
  Как ще си "произведе" яйцеклетки?

 71. 71 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  Кога можем да очакваме статия на тема "Хиджабът - символ на женското освобождение в ерата на Тръмп"? Там от където е дошло това безумие има много такива статии. Падението на "Дневник" вече става неудържимо...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 72. 72 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мазутная Коптилка":

  Транссексуална жена - биологичен мъж с операция за смяна на пола - не може да забременее. Науката в момента не е в състояние да създаде изкуствена матка за тях с приходящите биологични особености за износване на бебе.

 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ,,Трети пол, може и да има у нас -...,,

  Да има го и то е среден род единствено число. То детето е в среден род единствено число, което го няма никъде по света. На Англичаните им направило впечатление, че в Българския език има три рода: Мъжки, Женски и среден род, като среден род се отнася за малки деца, без да се определя полът им

 74. 74 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Статията демонстрира и една друга техника за манипулация, перфектно описана от Дейвид Айк като "totalitarian tiptoe" (бавно тоталитарно крачене).

  Казват ви изрично, не, сега няма да защитаваме третия пол и гейовете, а ще обсъждаме само "джендъра". Дългосрочната цел обаче е именно първото, а сега само загряват водата за жабата.

 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#70] от "dobri_i":

  Чрез набиване на хормони - тялото само ще си ги произведе след хормоните и присаждането на съответните органи. Освен това не говорим за от къде са дошли органите - говорим след като са присадени - от какъв пол е този човек? И бременен човек или бременна жена е? :)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#71] от "Тюфлекчия":

  Аз доста преди това очаквам - Зловредното образование - враг номер едно на пръжките с лук и домошарка от джанки, 50 градуса

  15.02.1989 - 07.02.2018
 77. 77 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тюфлекчия":

  И това ми било дясна медия, вииш ли...

  На запад само най-изпадналите ляво-либерастки кочини биха публикували такъв бълвоч.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  До коментар [#75] от "Мазутная Коптилка":

  Симпатяга, нали разбираш, че няма как да поставяш такъв въпрос, при положение, че хипотезата ти е невъзможна в момента? Това е и по повод другия ти пост - за "зловредното образование". Явно в твоето квартално училище не са те научили какво е "аргумент" в спор и какво - безмислени глупости.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#70] от "dobri_i":Чрез набиване на хормони - тялото само ще си ги произведе след хормоните и присаждането на съответните органи. Освен това не говорим за от къде са дошли органите - говорим след като са присадени - от какъв пол е този човек? И бременен човек или бременна жена е? :)
  —цитат от коментар 75 на Мазутная Коптилка


  Ако си вярваш на подобни глупости имаш нужда от лечение.То ако с хормони се ставаше жена или мъж,щеше вече да има подобни трансформации.Ама няма.Колкоот и хормони да им бият,природата си е програмирала женското и мъжкото/изключвам редките случаи на хермафродити/.

 80. 80 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Получи се все едно някой влетя посред католическа неделна литургия някъде през 1800 г. и извика "Човекът е произлязъл от маймуната" - пълен шок и неразбиране."

  машаллах за сравнението. не го прочетох останалото.

  ма що не каза поне жената "все едно някой по време на петъчната молитва в джамията хвърли парче сланина".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 81. 81 Профил на pataran
  pataran
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Айде, подписаха и на секундата ни подпукаха с пропагандни статии за промиване на примитивните ни мозъчета. А случайната или не аналогия с Дядо Благоевото фундаментално писание ни подочва какво ни чака...

 82. 82 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  От девет кладенеца вода ще ни донесете, само и само да ни пробутате изкривените си представи за хората и да ни подчините на идеите на либерастите за нормалност. Идва ми наум фразата на бай Ганъо:" На маймуни ни направихте, маскари с маскари".

 83. 83 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 676 Неутрално

  половината коментари или не са прочели статията или не са я разбрали - говорят за трети пол....
  А статията дава една теоретична постановка за понятието ''джендър" различно от биологичното "пол".
  Но въпреки че тази постановка има основание, симпатизантите ѝ , иначе образовани хора, не са умни! и не осъзнават, че се държат комунистически, болшевишки. защото искат РЕВОЛЮЦИОННО, доктринерски да променят нагласи установени с векове. навлезли в съзнанията на хората. Ами не става И ефекта е обратен!
  интересно е че и хора с развито екологично мислене, знаещи, че природата е сложен организъм и е опасно да се бърка грубо - искат да се бърка грубо в социалните нагласи!!

 84. 84 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  половината коментари или не са прочели статията или не са я разбрали - говорят за трети пол.... А статията дава една теоретична постановка за понятието ''джендър" различно от биологичното "пол".Но въпреки че тази постановка има основание, симпатизантите ѝ , иначе образовани хора, не са умни! и не осъзнават, че се държат комунистически, болшевишки. защото искат РЕВОЛЮЦИОННО, доктринерски да променят нагласи установени с векове. навлезли в съзнанията на хората. Ами не става И ефекта е обратен!интересно е че и хора с развито екологично мислене, знаещи, че природата е сложен организъм и е опасно да се бърка грубо - искат да се бърка грубо в социалните нагласи!!
  —цитат от коментар 83 на bgpatriot


  Та подобни идеи освен по болшевишки няма как да се наложат.Виж как в редица държави измислиха понятието"език на омраза"-а си казал нещо против подобни неща и веднага те глобяват или дори осъждат.

 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално


  Дали поличка носи истинската жена, или я носи истинският шотландец -
  въпрос именно на културни модел"

  Трънки . Въпроса не е в културата , а в желанието да поддържаш националната си суета . Това го правят и културни и некултурни шотлавдци . И българите, с национални носии по някои празници

 86. 86 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Прекрасна статия. Поздрав за авторката. Ако има неразбиране на текста, най-вероятно е защото е написана на научен стил. Внимателнят прочит разкрива съвсем друг аспект на коментарите за хомо-, лесбо и др. Поздравявам Дневник за дадената трибуна на знаещите.

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тюфлекчия":. Падението на "Дневник" вече става неудържимо...

  Падението не е на Дневник . Падението е на тези , дето с пхарафите си ще направят така , че Сульо и Пульо да могат да претендират за каквото и да било , , позовавайки се на тази ратификация .

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#73] от "сидер":Българския език има три рода: Мъжки, Женски и среден род,

  Да де , ама няма три ПОЛА . А род и пол - ехеее...

 89. 89 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Защо се опитват да ни убедят че черното е бяло, във природата има
  два пола всичко друго е психическо отклонение !!!

 90. 90 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#24] от "oziris7":

  Можеш ли да ми дадеш линк към видеото или да напишеш заглавието? Рових се из ютуб каналът му, но не го намерих.

 91. 91 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аргументът на авторката е един: Тези и тези неща са така, защото в цивилизования свят е така. По тази логика аз пък мога да предефинирам какво е това цивилизован свят и да започна безсмисления спор.

  Bill C-16 в Канада цивилизован ли е? Не, тоталитарен закон е.

  Ако се допусне правото да се занимава със социалните роли на пола, отваря се възможност те да се реконструират с правови средства по желание от тези, които са на власт. И тук вече въпросът не е просто академичен, познавателен. Въпросът е, че се дава власт на държавата за намеса в интимна област на взаимоотношенията на човека. Правото няма работа там, и без това експанзията му в живота на човека в други аспекти идва в повече.

  А, никакъв неомарксизъм в училищата, моля.

 92. 92 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#39] от "half truth":
  "Искат да имат семейства, като останалите. Да вървят по улицата ръка за ръка, без някой от тези с "правилните" сексуални предпочитания да ги скандализира. Не е много."
  =============
  Децата се раждат само по един и същ начин. Нека живеят заедно, но осиновяването на дете означава да бъде вкарано в сбъркан модел. Иначе не бих им отнел правото на унаследяване или семейните радости.


  Еретик
 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Да си даваме сметка, че повечето ни житейски избори са предопределени от възпитанието и мисленето ни, а не от биологията - това е есенцията на цивилизованото.”
  Аха. Разбрах. Ще съм цивилизована, ако тегля майна Райна на биологията и слушам госпожата авторка на това бижу, която ще ме възпита и ще ме научи на правилното мислене! Само един въпрос: ако все пак ползвам тампони, както ми диктува биологията, нецивилизована, невъзпитана и немислеща ли ще бъда?

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#93] от "султана глаушева":

  И аз смятам че биологията(генът) има основна функция в характера на човека,останалото като околна среда и възпитание играе малка роля във формирането на характера.

  klimentm
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#89] от "valtoro":

  В природата има същества с два пола,има такива които си сменят пола,има всичко но това между другото,дори човешкия ембрион в началото на развитето си няма определен пол.

  klimentm
 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Разстроено

  До коментар [#86] от "vista2":

  Изключително вярно,ужасяващо е как се трактува всичко от коментиращите!

  klimentm
 97. 97 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":Трети пол, може и да има у нас - ама аз искам някой да ми покаже половите му органи !

  Виж сега братчед, "джендър" идва от джендър-мерист - член на охранително подразделение, който поради много дежурства няма време за секс.

  /не се чете/
 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Само един въпрос: ако все пак ползвам тампони, както ми диктува биологията, нецивилизована, невъзпитана и немислеща ли ще бъда?
  —цитат от коментар 93 на султана глаушева


  Точно носенето на тампони не ти го диктува биологията. Баба ми, светла й памет, родена през 1920 г. на село, ми казваше, че когато била момиче селянките не носели нито тампони, нито превръзки, а току се забърсвали с калчищените си ризи по време на мензис, а после ги изпирали. На нея, когато й дошъл мензисът, била прогимназистка в близкия град и съседката й, гражданка, я научила как да си ушие превръзки, а тя после ушила и за майка си и лелите си на село. Примерът ти с тампоните подкрепя тезата на авторката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Аргументът на авторката е един: Тези и тези неща са така, защото в цивилизования свят е така. По тази логика аз пък мога да предефинирам какво е това цивилизован свят и да започна безсмисления спор.Bill C-16 в Канада цивилизован ли е? Не, тоталитарен закон е.Ако се допусне правото да се занимава със социалните роли на пола, отваря се възможност те да се реконструират с правови средства по желание от тези, които са на власт. И тук вече въпросът не е просто академичен, познавателен. Въпросът е, че се дава власт на държавата за намеса в интимна област на взаимоотношенията на човека. Правото няма работа там, и без това експанзията му в живота на човека в други аспекти идва в повече.А, никакъв неомарксизъм в училищата, моля.
  —цитат от коментар 91 на Ivan Tcholakov


  Много точно. Отваря се вратичка държавата да се занимава със социално инженерство. На подобно нещо източно европейците сърбаха попарата 45 години и няма начин да мине.
  ---------------------------------
  "Това също не е толкова трудно за разбиране - дали отглеждаме кукли Барби, облечени в розово и блестящо, или отглеждаме амазонки, готови на всякакъв род битка, зависи изцяло от начина на отглеждане, а не от Х или У хромозомата."
  ***
  Тук е мястото да припомним за нелепата смърт на Мичурин, който паднал от магданоза...

 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Весело

  Хайде и един виц за тампоните: Пепеляшка тръгнала на бал в двореца, но й дошъл мензисът. Тогава добрата фея й дала един тампон и я предупредила:
  - Да се върнеш до полунощ. Иначе тампонът ще се превърне в тиква.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK