2018 - стабилност на застоя

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в ремонтирана зала на НДК

© Юлия Лазарова

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в ремонтирана зала на НДКПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози.


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Имаме стабилност на застоя и без европредседателството, по време на което не очаквам опозицията сериозно да се ангажира с това да "събаря" кабинета. Първата половин година на "Борисов" 3 беше обилно гарнирана със скандали и с оставките на влиятелни фигури от лагера на управляващите (Делян Добрев, Антон Тодоров, Димитър Главчев). Но проучванията, към началото на декември 2017г., показват, че картината, представяща съотношението на силите в политическата система, е замръзнала. Тя остава застинала и непоклатима в продължение на много месеци.
С други думи, нито БСП, нито останалите опозиционни сили могат сериозно да оспорят лидерската роля на ГЕРБ. Ако има вот на недоверие, към момента изглежда, че той ще бъде обречен на неуспех. Ако има някакви по-сериозни политически сътресения, вероятно те ще са след края на ротационното председателство.


Колко важно е европредседателството?


- България е заявила 4-ри основни приоритета за председателството на Съвета на ЕС: бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване; Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифрова икономика и умения на бъдещето. Тази програма е съгласувана с другите две страни от "триото": Естония, председател в момента, и Австрия, която ще поеме кормилото след нас ("акордирането", в най-общ план, разбира се, стана още през юни 2017г.).


Посочените приоритети несъмнено са важни. Въпросът е в това дали България реално може да постигне нещо по набелязаните цели.


В обществото има създадени нереалистични очаквания свързани с това, че ще бъдем ротационен председател на Съвета на ЕС. Последното не дава на която и да е държава правни основания за специално третиране от страна на другите страни членки. Някои политици и "общественици" обрисуват европредседателството така, както малките деца си представят рождения си ден, т.е. че всички други малчугани в класа, даже и учителките, ще трябва да им правят подаръци, че им се полага най-голямото парче от тортата, като преди това духнат свещичките под гръмки аплодисменти и пеят Happy Birthday. Няма такова нещо. Председателството, преди всичко, е възможност на страната да заздрави и повиши своя имидж; да покаже, че може да бъде лидер. В съвсем пряк, а не в преносен смисъл, това е вид мащабна ПиАр акция. При това съвсем не евтина. По предварителни оценки председателството, разходите за което се покриват от националния бюджет, ще струва около 150 млн. лева (повечето от тях вече са похарчени за ремонти).


Председателството няма как, само по себе си, с магическа пръчка да разреши проблемите около основни теми, които пряко ни интересуват: Шенген, членството в еврозоната и др.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- Ще отговоря на въпроса, но преди това с няколко изречения ще се спра върху българския интерес от интегрирането на Западните Балкани. Като оставим в скоби факта, че самият термин "Западни Балкани" е спорен, ключовите думи тук са икономически растеж и сигурност. Те са взаимосвързани, разбира се.


България, като балканска страна, а и ЕС като цяло, имат интерес от (политическа, икономическа и т.н.) стабилност в региона. Предизвикателствата към Западните Балкани са сходни: елити с проблемна легитимност; много ниски доходи (в сравнение със средните в ЕС); голяма емиграция; сложни и напрегнати междуетнически отношения (например, значително албанско малцинство в Македония – около 25% от населението) и т.н.


Регионални играчи като Русия, Турция, а и ИДИЛ целят разпалването на конфликтите на Балканите – по този начин биха отслабили и Европа, чрез т.нар. "ефект на разлива". Поради тези причини инициативата за приобщаване на тези държави е посочена като приоритет не само от България, но и от Германия, страна–лидер и мотор на съюза. Австрия, която ще поеме председателството след нас, също смята темата за стратегически важна. Така че, доколкото сме част от един по-голям отбор, нашите стъпки биха могли да доведат до резултати, които страната да използва, за да демонстрира лидерски качества и престиж. Освен това, България може само да спечели от изграждането на съвместни инфраструктурни проекти с другите балкански страни, от повишаването на търговския стокообмен с тях. Конкретно, като страна председател на Съвета на ЕС, България може да постави на дневен ред темата за Западните Балкани, както и другите приоритети (в рамките на председателството са планирани повече от 250 събития); може да стартира законодателни инициативи (например, редуцирането на таксите за роуминг между ЕС и Балканите); може да бъде посредник между тези страни и другите държави в ЕС и т.н.


Какви обаче са реалните перспективи пред тези страни за членство? Не мисля, че по-рано от 8-9 г. можем да очакваме дори най-бързо развиващите се страни в региона да се присъединят. Сърбия, например, има БВП на глава от населението, който е приблизително 70% от този на най-бедната страна в ЕС – България. Босна и Херцеговина дори нямат статут на кандидат. Освен това решенията за политиките на присъединяване към ЕС, се взимат с единодушие.


Що се отнася до другия елемент на въпроса – България се опитва да бъде посредник между Анкара и Брюксел. Но, фактът, че напоследък Анкара повдигна много остро старата тема за контрабандата на български цигари, която минава през нейната територия, и в която, както се твърди, са замесени фигури от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов, е ясен знак към София. Той може да бъде разчетен така: Ердоган смята, че българският премиер не лобира ефективно и успешно в Брюксел за интересите на Турция.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- За съжаление, да. В този контекст, един (не особено смешен) виц:


Какво си казали в Министерски съвет след като завършили ремонтите за европредседателството?
- Всичко е перфектно... Само да не завали.


Да се върнем към приоритетите за европредседателството. По отношение на "сигурността и стабилността", намерението на кабинета е: "укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси", като някои от основните теми по този приоритет включват: "миграция, ефективно, бързо и справедливо правосъдие" (съзнателно не изброявам всичко). Реализацията на този приоритет също няма да е безпроблемна.


Колкото и да е пропаганден 23-минутният филм на Елена Йончева "Граница", едва ли някой сериозно ще се наеме да твърди, че кадрите, които бяха показани (гигантската дупка под оградата, преминаващите необезпокоявано мигранти и сигналите, че нарушенията стават със знанието на корумпирани служители на гранична полиция, "покровителствани от най-високо място") са резултат от някакви специални видео ефекти. Като добавим и проблемите в съдебната система, за които свидетелства и последният мониторингов доклад на ЕК, и равнището на корупцията, трудно ще успеем да убедим останалите страни-членки, че можем да бъдем лидер в тази сфера.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Нямам основания да направя такава прогноза. Още повече, че фактите показват, че не можем да имаме претенции за премахване на мониторинга. Припомням песимистичното заключение на последния доклад: "Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен".


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Не. И към момента има достатъчно поводи за предсрочни избори, но при това съотношение на силите, което изглежда устойчиво, такъв вот изглежда безсмислено упражнение. Разходката до урните ще възпроизведе същата картина или нейни вариации.


Хипотезата, че ГЕРБ може да загуби подкрепата на Европейската народна партия и оттам да настъпи някакъв катаклизъм за властта, изглежда малко вероятна. Явно прагът на поносимост на партийното семейство е доста висок. Скандалите с представителите на управляващите у нас са игнорирани от европейските партньори на Борисов – виждаме в действие операция "широко затворени очи". Корнелия Нинова изглежда е успяла да постави под контрол вътрешнопартийната опозиция.


ДПС продължава да прави това, което умее най-добре – да търгува с всички, извличайки максимални дивиденти.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- Партии, които имат претенцията да са десни, не липсват в България. Големият въпрос е дали останките от традиционната десница, действайки заедно с "Да, България" (която не бих определил като дясна) и други формации, могат да родят нещо, което да застраши хегемонията на ГЕРБ. За момента, отговорът е по-скоро отрицателен – по-близката цел, която изглежда постижима е преминаването на електоралния праг. Важното е политиците, водещи тези формации да покажат, че са научили горчивите уроци на миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  Покъртителна снимка на госпожата в алено , скромно скръстила ръчички, на фона на облечените в найлон кресла.
  Едно подобно интервю с опит за политически анализ, явно не дотам добър, все пак изисква една по-сериозна фотография, уж министър говори...

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Кои са тези от "най-близкото"обкръжение на Борисов,които са замесени тясно с контрабандата на цигари ????Поименно,моля!!!

 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "По традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози."

  Искам Йоло Денев , защото , той човека си е в перманентна опозиция , а не като избраните до сега "независими" мислители - пък и няма с много да се различава от тях .

 4. 4 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бих се радвал да прочета нещо от Проф. Калин Янакиев , или от Проф. Константинов - може би и те са интелектуалци (малко) .

 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бих се радвал да прочета нещо от Проф. Калин Янакиев , или от Проф. Константинов - може би и те са интелектуалци (малко) .

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  В обществото има създадени нереалистични очаквания свързани с това, че ще бъдем ротационен председател на Съвета на ЕС. Последното не дава на която и да е държава правни основания за специално третиране от страна на другите страни членки. Някои политици и "общественици" обрисуват европредседателството така, както малките деца си представят рождения си ден, т.е. че всички други малчугани в класа, даже и учителките, ще трябва да им правят подаръци, че им се полага най-голямото парче от тортата

  Председателството на практика е едно голямо нищо. Само провинциалният манталитет на българските политици ги кара да се чувстват велики, участвайки в една съвсем тривиална процедура.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Пак статия встил- "ГЕРБ са много, ама много лоши, а ние автентичните сме най-най-най-големите ви спасители"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#2] от "doroteus":

  ,,Кои са тези от "най-близкото"обкръжение на Борисов,които са замесени тясно с контрабандата на цигари ????Поименно,моля!!!,,

  Ми как да ги кажат като не ги знаят, а си пишат ей така на аба, та дано некой умен са върже на въдицата и почне и той да пише , че има хора от контрабанда на цигари свързани с Бойко. Ми нали я знаеш една лъжа казана сто пъти става истина в България

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#7] от "lz2":

  Да бе да, хората ги разбраха какви са спасители и им духнаха под опашката

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":

  ,,Председателството на практика е едно голямо нищо,,

  Ееех, що не са афтентичните на власт, та да видим какви фанфари и вувузели ша букнат, каква голяма чест е това председателство за България

 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Друго е като ги имаш основите, нали Лилянке.
  Груби, недодялани но непоклатими, като египетска пирамида.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":,,Председателството на практика е едно голямо нищо,,Ееех, що не са афтентичните на власт, та да видим какви фанфари и вувузели ша букнат, каква голяма чест е това председателство за България
  —цитат от коментар 10 на сидер


  Афгентичните на власт! Голяма фантазия имаш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Забавно е да се следи как аФтентичните повтарят до скъсване един и същи похват - измислят си (или им ги спускат, знам ли) някакви идиотски "факти" за ББ, ГЕРБ, "корупцията, мафията, олигархията, КОЙ, Тръмп, джендърите и прочие, няма значение, и започват да ги борят, опровергават, разобличават и т.н. до безкрай.
  После се чудят защо никой не им се връзва на глупостите......

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бих се радвал да прочета нещо от Проф. Калин Янакиев , или от Проф. Константинов - може би и те са интелектуалци (малко) .
  —цитат от коментар 5 на aboto


  Аааа, сакън! Те не са от любимците на “най-обективната медия” Дневник. Виж - Петър Чолаков е интервюиран втори път за по-малко от две седмици (https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/23/3095871_2017_-_godina_na_bezprecedentna_cenzura_nevijdana_ot/ ). Тогава убедително заявявя, че имало безпрецедентна цензура и тези, които се опитват да критикуват правителството са преследвани. Затова днес пак го публикуват, като доказателство за цензурата.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Интервютата са правени едновременно - едно за изминалата година и едно за предстоящата.
  Така че сега ще ги изтъркалят още веднъж всичките "анализатори", вероятно без Боряна, че с нея стана гаф - в първата част не е наплюла достатъчно Боко.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  За тролчетата от герб ::))
  Цигари - с тонове , ПОКРАЙ ДАНС , митница , и Боко - шеф им е - заминаваха и заминават - за ИДИЛ и разни други страни- в и около Турция ...'Миниатюрни" стоки, предмети - дребни, незабележими ::)))

  ЛУК- покрай картите на Боко - НЕ плаща стотици милиони годишно - данък ...А за 10 години назад ???
  Последния ден на старата година - ПИРИН и Цеко ::)))На заседание на Мин. съвет ..:))

  Все факти - за главния анцунг....:))))

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Да не говорим за слепците от герба -
  да се свалели санкциите срещу Русия или
  АЕЦ-а и "миризмата" около него - с "докладите на БАН ..:)))
  Това не били факти - според тролчетата на Цв. ,,,:)))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А 'лобирането ' И за Сърбия - все по- тясно ЗА-ОБ-вързваща се с Путин ??? ::))...
  Или ЗА сръбската църква - озъбила се на Македонската ??
  За Сърбия ли ще лобира - анцунга ???

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А и да сравняваш цецка, мента , Боко, Цв., онзи кирилов-бавно мънкащия или ..калинките на Боко , лилето , и сие
  - с Юристи - перфектни , сравнително млади и даващи полезни ИДЕИ - срещу мафията на Цацата/ защитете го , бе ::)) / ,
  сие явно СЛАБОумие , милиционерско , неадекватно и ..избягващи да го правят ...
  Кой казва, че все още , мутрата и сие - не са излъгали около 1 милион души , но ДО КОГА ???
  Треска ги тресе и тролчетата....:))
  ОСНОВАТА на една държава - е ЗАКОННОСТА , а когато тя липсва , пик.й на тази държава ..:)))
  А и когато Законноста - не е в парламента , депутаите , а в ръцете на една прозаична мутра - то , тогава , какво да се каже../цензура/ , за такава държава ::))

  BIG AL
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А за 45 -те МИЛИОНА лева за ремонтите на НДК- някога ще видим ли , публично , КАЛКУЛАЦИЯТА - на лилето ???
  И за "обществените" поръчки - там ???
  Или са дълбока тайна - м-да - милионите профукани от Боко мутрата ...Бащиния са му ...:))

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А за 45 -те МИЛИОНА лева за ремонтите на НДК- някога ще видим ли , публично , КАЛКУЛАЦИЯТА - на лилето ???
  И за "обществените" поръчки - там ???
  Или са дълбока тайна - м-да - милионите профукани от Боко мутрата ...Бащиния са му ...:))

  BIG AL
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Сравнете с коментариите на Боряна Димитрова и открийте десетте ( най-малко) разлики:).
  Не че е казал нещо лошоили много неправилно..но сухо и бездоказателствено.

 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предното правителство на Герб-селтаци мина под мотото за съдебна и конституционна реформа. Резултат - поредните години загубени за хората и спечелени от олигарсите. Сега - председателството. След него - пак същото. Тия млн., ако ги беха дали за друго /ама к'во е то/ ефектът щеше /може би/ да е по-голям. Само да не стане работата, дето маймуната колкото по- се качвала, толкоз по- й се виждал червения з....к

 24. 24 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И аз да направя една прогноза - болката ще се увеличава

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Какво си казали в Министерски съвет след като завършили ремонтите за европредседателството?
  - Всичко е перфектно... Само да не завали."
  Както Боко все повтаря, да не си вадим сега кирливите ризи пред Европа. Сякаш те не знаят, що за стока сме.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Западните балкани - чувалът се завързва. Факт.
  Процесът започва от нас. Също Факт.
  Както започнаха кукерите.
  И мартениците.

  "Как се роди Кукерландия" - https://www.youtube.com/watch?v=QJRRi38FuuQ

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Кои са тези от "най-близкото"обкръжение на Борисов,които са замесени тясно с контрабандата на цигари ????Поименно,моля!!!
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  До коментар [#2] от "doroteus":

  Ма вие наистина ли не знаете? Трябва да е Емо Фаса. Това е гарантирано от Лазаров. Как кой Лазаров - онзи с георгиевската лентичка, личното момче на Йовчев. Тъкмо неговите служби подхвърлиха един лист на прокуратурата. Някакъв журналист се разрови и май го набиха - "Депутат създал държава клонинг за фалшиви цигари" https://www.24chasa.bg/novini/article/4085506

  Са, да не земете да си мислите, че е Бисеров, зам шефа на Парламента. Той изобщо не е свързан с БТ. Преводите му към Македония по никой начин не обслужват нелегалните фабрики за цигари в Македония и Сърбия. А и приказките, че е обиколил няколко партии са само партенка. Партенка, която даже го обяви за сив кардинал на некъв командир.
  :)

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Бих се радвал да прочета нещо от Проф. Калин Янакиев , или от Проф. Константинов - може би и те са интелектуалци (малко) .
  —цитат от коментар 4 на aboto


  До коментар [#4] от "aboto":

  Тия ги лустрираха бре! Лустрираха и едно поколение на ДСБ - "Изгубеното поколение на ДСБ" /Капитал/. После има наглеци да се оплакват, че у нас нямало лустрация. Как да няма. Я що народ лустрираха - Митов и Ангеличин за втори път щот са инати, Плевнелиев, Москов,Сотиров заради мажоритарните избори, Муравей заради консерватизма му...
  :)

 29. 29 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1388 Весело

  Ех, каква напращяла стабилност!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 30. 30 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Не знам защо, но това ми прилича на един единствен анализ (писан сигурно на Позитано), преразказан от всички апологети на псевдо десницата. Ама как пък един не каза нещо по-различно! Ще ме уморите от смях, анализаторчетата :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK