Колкото повече се влошат условията, толкова повече шансове има за нова десница

В края на миналата година Христо Иванов посреща протестиращи от "Булгартабак" след разпространения доклад на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабанда.

© Юлия Лазарова

В края на миналата година Христо Иванов посреща протестиращи от "Булгартабак" след разпространения доклад на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабанда.Избори 2023

По традиция след оценките за миналата година "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози.


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...


- Властта ще се задържи на власт - въпреки вътрешните и външни вълнички.
Колко важно е европредседателството?


- За Европа – нула, за България – минус (разходите), за властта – плюс (ръкоплясканията).


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- България нищо не може да успее, нито да не успее, защото в ЕС не е България – там са нейните представители. Тяхната цел очевидно е да изтъргуват подкрепата на България за страните кандидат-членки така, че да има полза първо за тях лично, после – за партията им, трето – за властта им, и ако е останало нещо, на последно място за България. В медиите това ще бъде представено в обратен ред, като за партийната и личната полза няма да се казва изобщо.


От посредничество винаги има смисъл – когато посредниците са хора, които разбират как се прави външна политика. С дребни хитрини може да се влезе в медиите, което за дребните хитреци е добре, те достойнство нямат, а за достойнството на държавата не ги е грижа. Ще унизяват представителите ни, а униженията ще ги преживяваме ние.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Организационно – не, това го можем още от соца. На този приятен организационен фон ще видим как интелектуалните, моралните и естетическите излагации гостите изобщо не ги забелязват. Окото им няма да трепне, камо ли да отворят уста!


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Думата "напредък" в този контекст звучи шеговито. Сигурно е сложена, защото не се използва думата "назадък", а "регрес" е непатриотична чуждица.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Не.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Да, ще станат още по-основни.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- Колкото повече се влошат условията, толкова повече шансове има за нова десница. Дали ще бъде по-малко лоша от старата е въпрос.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- "Да, България" вече се появи. Тя е политическа алтернатива не само на ГЕРБ, а и на целия партиен концерт. Но ако въпросът е за електорална алтернатива – отговорът е не. Защото лозунгът "Кради стабилно!" е не само общопартиен – той е общонароден лозунг. Близко сме до социалистическия идеал за "общонародна държава".


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Христо Иванов. Защото засега успява да бъде различен от всички. В корумпирана общонародна държава това е политически героизъм.


На какво се надявате?


- Крадливата политическа стабилност забавя, но засега не спира икономическото развитие. Надявам се "бялата" икономика да се развие по-бърже от "черната" и "сивата" и да стане достатъчно силна, че да им наложи някои реформи. В резултат мафиотите и крадците ще започнат да печелят по-малко, като за компенсация ще бъдат временно оставени на мира. Салдото ще бъде положително и ще отива за България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2023


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK