Размисли без страсти за Банско

Размисли без страсти за Банско

© Надежда Чипева, КапиталМежду Коледа и Нова година Министерският съвет одобри промяна в плана за управление на национален парк "Пирин" като даде възможност за строителство на спортни съоръжения в ски-зоната и на водохващания в близо половината от територията на парка, който от 1983 г. е в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Природозащитници излязоха на протести срещу решението, а жители на региона организираха прояви в негова подкрепа. Междувременно концесионерът на ски зоната над Банско - компанията "Юлен" обяви идеен проект за нов кабинков лифт и официално потвърди намерението си да внесе инвестиционен проект. По този повод "Дневник" публикува анализа на Петър Ганев и Иван Брегов от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Новата година започна ударно с голям протест в отговор на правителствените решения за Пирин. Тъй като казусът е правно-икономически, в тази статия ще представим общия поглед на икономист и правист, които са познати в позициите си в защита на частната инициатива, както и срещу политическата корупция и опитите за овладяване на съдебната система.


Отправна точка на изложеното в този текст са две публикации на ИПИ, които са показателни за позициите ни спрямо корупцията в страната, от една страна и развитието на регионите и конкретно Банско, от друга. Ключов в случая е публикуваният доклад на ИПИ от март 2017 г. "Отстъплението на демокрацията в България", които описва проявленията на "превзетата" (или "захванатата") държава – корупцията по високите етажи на властта, овладените институции, зависимите медии, както и разрушителния икономически популизъм. Другият доклад е изготвеният от ИПИ "Икономически профил на община Банско" (август 2016 г.), който е най-актуалният документ с цялостен поглед върху социално-икономическите процеси в Банско. Двата доклада са публични и препоръчваме всеки да ги прочете в тяхната цялост.


Какво се гласува за Пирин?
В края на миналата година правителството разбуни духовете с предложението да се промени Плана за управление на Национален парк "Пирин", както и да се гласуват промени в концесионния договор. След най-различни политически совалки, в крайна сметка се стигна до гласуване на промени в Плана за управление на Пирин между Коледа и новогодишните празници. Промени в концесионния договор така и не бяха гласувани. Към момента взаимоотношенията между концесионер и държава на практика не са променени, като това може да се случи вследствие на отправено официално инвестиционно намерение.


Причините да се търсят подобни промени са публично известни – в текущия План за управление на Национален парк "Пирин" е забранено всякакво строителство и съответно е абсолютно невъзможно да се мисли за втори лифт или каквато и да е било друга инфраструктура. Промените в Плана за управление на Пирин гласят, че в т.нар. "зона за туризъм" (2,2% от парка) и в "зоната на сгради и съоръжения" (0,6% от парка) ще могат да се изграждат писти и съответните съпътстващи съоръжения, като се минава по следния ред – внася се инвестиционно предложение, а то се подлага на екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда. Нормално е, при успешно преминаване през цялата процедура решението за реализиране на инвестиционното намерение да върви ръка за ръка с промени в концесионния договор – такива няма как да има преди да се премине тази процедура.


Нужен ли е втори лифт?


Развитието на зимен туризъм в национален парк неизбежно противопоставя икономическите съображение с екологичните такива. Търсенето на баланс между двете означава, че абсолютна истина няма как да има. Това обаче не пречи да се заема една или друга добре аргументирана позиция. В Икономическия профил на Банско ясно сме посочили, че сред перспективите за развитие на зимния туризъм в региона са подобрението на предлаганата услуга, в т.ч. и достъпността до планината. Ръстът на туристите през последните години е факт (удвояване на пренощувалите лица от 120 до 235 хил. души в община Банско за периода 2008-2015 г.), което неизбежно води и до проблемите с достъпността на планината в зимния сезон – главно поради притока на между 20 и 30 хил. чужденци на месец в периода декември-февруари плюс още около 10 хил. българи на месец в същия период.


Накратко, дори при съществуващата леглова база и туристически поток, без да се правят каквито и да е било нови писти, проблем с качването на тези туристи в планината през зимата има. Ако извадим от уравнението съображенията за корупция и захванати институции, втори лифт, изцяло в рамките на зоните за туризъм и за съоръжения, който е преминал през екологична оценка, е напълно обоснован. Конспиративните аргументи, че 1) няма опашки и снимките са нагласени и 2) нарочно се правят опашки от концесионера, не просто си противоречат, но и играят изключително лоша шега на протестиращите, тъй като насила ги хвърлят в загубен дебат и ги отдалечават от силните им позиции – законност и екология.


Правовата държава и развитието на зимния туризъм в Пирин


Всъщност големият дебат не е за нуждата от втори лифт, а за начина, по който беше взето това решение и за евентуалните злоупотреби, които могат да последват. Макар решението да следва правната логика – ако искаш втори лифт, трябва да промениш плана за управление на Пирин, начинът, по който беше направено това (набързо и между празниците), сякаш сам повика народното недоволство.


Протестът има своите чисто антикапиталистически и ляво-екологични нотки, но в неговата основа лежи едно много просто схващане, а именно, че ако се отвори вратичката за някакви съоръжения в Пирин, правителството, в услуга на нечии бизнес интереси, може да направи един куп глупости във вреда на природата. Аргументът, че има нов план за управление на Пирин, но той се обжалва в съда и затова се правят тези бързи промени в стария, звучи прагматично само на пръв поглед. Проблемът произтича от това, че този аргумент се използва от власт, която не печели никакво обществено доверие по отношение борбата с корупцията. Включването на съответните медии в защита на правителството също не помага, а по-скоро катализира недоволството.


Тук няма да влизаме в генералния спор за законността на строителството в национални паркове – познат като спора за запетайката в член 21 от Закона за защитените територии. Важното в случая по-скоро е какви са гаранциите, че веднъж като се отвори вратата за нови инвестиции в туристическата зона на Пирин, ще се спазят всички законови норми. Ако има инвестиционно намерение и съответно последват екологични оценки, то този процес ще подлежи ли на контрол?


И този казус се озова в съдебната система


Някои събития от изминалата година будят притеснение именно в посока конкретния казус за Банско, за който промяната в плана за управление на Пирин не е първата спорна стъпка. Като първо действие, още през лятото на 2017 г. бяха приети изменения в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). С редица текстове се ограничи правото на гражданите и НПО да обжалват административните актове, с които се одобряват оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на "обекти с национално значение". Стандартът в България е обжалването на административни актове да се провежда пред две съдебни инстанции, а този закон, без основание, отменя основен принцип в административното право и процес. Предвид факта, че няма ясно правило как един обект се определя като такъв с "национално значение", то е напълно възможно и някое съоръжение в Пирин да мине по този ред.


Второто решително действие е властта, която от години е проводник на политически интереси в ущърб на независимостта на съдебната власт, да се сдобие с чисто нов централен административен съд. Предколедно, в услуга на безконтролността на всяко действие на управляващите и подчинената администрация, председателят на правната комисия в парламента предложи изменения в административния процес. Те предвиждат да се създаде нарочен съд, който да разтовари от дела Върховния административен съд (ВАС). В редица случаи новият Централен административен съд ще се явява и касационна инстанция при решения на административните съдилища в страната. Един вид, ако не стигнат политическите усилия да подчиним конкретен административен съд или ВАС, то е време да си създадем нов, който ще решава по щенията на властта.


Протестът е полезен дори с втори лифт


Независимо от различните позиции по този казус, това че годината тръгва с автентичен протест, е добра новина. Автентичен, защото провокира гражданска енергия от широка маса хора, които в голямата си част не са корупционно зависими. Автентичността на протеста няма отношение към отправените искания и заетите позиции по скалата ляво-дясно.


Новината е добра, защото при рекорден икономически растеж и в началото на европейското председателство е най-лесно и съответно опасно да се мълчи за корупцията в държавата – един вид за да не се излагаме пред чужденците. Взаимодействието между купени медии и готвени промени в съдебната система отново показват, че в този казус проблемът не е развитието на туризма в Банско, а провалът в борбата с корупцията у нас. Там трябва да се търсят и решенията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Интересен поглед. И последните две изречения обобщават: " Взаимодействието между купени медии и готвени промени в съдебната система отново показват, че в този казус проблемът не е развитието на туризма в Банско, а провалът в борбата с корупцията у нас. Там трябва да се търсят и решенията."


 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  От нета:
  "Размисли за " Годината на Лифта"
  (Уточнение - никой не ми плаща за този пост, но от интервюто на Симеонов по БТВ,разбрах, че швейцарските курорти следят нашия казус с лифта и даже плащат пари на протестиращи.Моля ако някой курорт го чете това, да се свърже с мен тук, за да уговорим сътрудничеството ни.Имам най-голям интерес към Давос, но ще преговарям и с други алпийски части.)
  2018 по принцип е годината на кучето,но в България тя е "Годината на Лифта". Седя си аз в едно кафе в Порто и се опитвам да се наслаждавам на латето ми.Но се разсейвам, фейсът ми е луднал, снимки, лайфове от протести. Направо се чуствам изолирана тук в спокойна Португалия, изпускам екшън голям, тук нищо се случва толкова вълнуващо. И си мисля къде съм бляла по Коледа, че чак сега разбирам какво точно се случва в любимата родина. Ами къде - карах сърф май, а пък там по плажовете няма обхват. То и нищо друго няма де, няма и барове. Кафето от един предприемчив дядо си го купувам, който обикаля плажовете с каравана. И си мисля, абе тези португалци нищо не разбират от развитие на туризъм - от 1794 км. плажна ивица, само 400 км. са развили и то пак недостатъчно според нашите български експерти. Ами останалите километри - национален парк, а то пък само пясък, даже защитени животни нямат, какво толкова пазят там. И този дядо го оставят да монополизира северно-португалските плажове. Трябва спешно да им се пратят Ангелкова, Симеонов и Юлен да им развият природните дадености. Понеже то си е абсурдно, как нямат хотели на плажа, даже каравани нямат, а пък какво остава за баровете, да няма нито един бар с посредствена хаус музика от 2001. Как въобще идват туристи тук се чудя. И как въобще са ги избрали за световна дестинация на годината. А иначе имат всички предпоставки да се развият и те като нас. Манталитетът им е същия, корупция си имат, но явно са си мързеливи по природа и явно не им се занимава просто. А пък туризмът носи около 30 процента от държавните приходи. Как се получава това,без всичко да е застроено. Нещо може би са се объркали, трябва това Каролев да го провери задължително.
  Така..а за прословутата втора кабинка. Ами то всъщност аз искам втора кабинка, и трета искам, даже най-добре би било да идва совалка да ме взима от нас и да ме сваля на пистата, че нали нямам кола. И всички говорят за това как било в Австрия и Швейцария и че Банско с тях се конкурира и трябват и тук влекове и писти. Ами то и аз много искам курортите ни да са като алпийските, а плажовете като португалските. И след като имаме еднакви виждания с концесионерите, аз всъщност си мисля,че по скоро съм за контра-протеста,чисто рационално погледнато. Ама нещо се обърквам, уж познавам Австрия и Швейцария,а пък нищо общо няма с Банско. Не знам тези всичките политици къде са ходили и от къде са се вдъхновили да развият Банско. Може би разни специални курорти,които не са достъпни за простолюдието.
  Нещо много се обърквам вече и реших да проверя, защо така се получава. Сравнявам любимите ми алпийски курорти с Банско.

  Лех, Австрия - леглова база 8200 , 305 км. писти
  Давос, Швейцария - леглова база 14 500, 300 км. писти
  Mayrhofen, Австрия - леглова база 8600 ,157км. писти (всъщност 605км в Zillertal)

  Ами не знам кой как се е развивал, но като погледна визуализацията, еми очевидно е че в Банско има някакъв огромеееен проблем, който и 5 лифта още няма да го решат. Как се е стигнало дотук, вече е въпрос на друга тема.
  Да не говорим символа на простотия в който се превърна това прекрасно място.
  Аз лично в Лех с около 50 лифта пак съм чакала на огромни опашки. И въобще какво значи това има огромни опашки? Какъв е този аргумент? И в Помпиду има огромни опашки, но не знам да са тръгнали да правят нов музей.
  Та когато се спре концесията на офшорката Юлен,когато кмет на Банско не е Икономов, а някой като тиролските кметове, които първо искат инфраструктура, преди да строят лифтове и налагат запор на нови хотели, когато лифтовете на Витоша проработят, когато се направи Визия за Банско 2080,тогава ще подкрепям и совалки до Пирин.

  Дотогава R.I.P. Банско, беше ми приятно и мерси за всеки момент в горите ти. #savepirin

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Аз пък не мога да пиша за Банско без страсти, защото всяко лято ходехме там и горе в бунгалата при хижа Вихрен. Чудесни спомени имам. Но тогава Цеко, великият сега бизнесмен и собственик на Банско и Пирин, беше просто един студент, който беше наемател на една механа в центъра на Банско, където печеше шишове и наливаше вино.

 4. 4 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Интересно, какъв ли щеше да е напливът в Банско, ако Витоша НЕ беше трайно задушена от същите мутри, които стоят зад Юлен?!
  И не само Витоша.
  Безобразията на офшорния концесионер далеч не са само екологични.
  И проблемът НЕ е в това дали да има втори или трети лифт, а в това че с тази дейност са се заели закоравяли престъпници. Екологията и ски-туризма НЕ са несъвместими, но не и когато с тях са се захванали мутро-милиционерите.

 5. 5 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Съгласявам се с доста неща. Факт - опашки има (личен опит). Факт - твърденията за фотошоп, изкуствено правене на опашки (?) - неистина и лоша шега за протестиращите.
  Факт - протестиращите се отдалеìха от силата си - твърдят, че протестират за екология, природа и др. Факт - не трябваше да позволяват да се политизират нещата...или може би от самото начало позицията им, протестът им и самите те са полтически обвързани? Може би...така изглежда май...Ще виждаме...

 6. 6 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 649 Неутрално

  ..... от интервюто на Симеонов по БТВ,разбрах, че швейцарските курорти следят нашия казус с лифта и даже плащат пари на протестиращи.
  —цитат от коментар 2 на Лелка
  освен важността на еко-каузата, сред причините да симпатизирам на зелените е и наглата, примитивни и нечистоплътни манипулации на опонентите им. ориентирана към първосигнално мислене. внушаваща омраза към по-образованите, към софиянци, към младите, към хора с кауза !!
  внушението е "вместо като тебе да си седят и си пият ракийката - взели да протестират! хайде холан, нали ние с теб не бихме си развалили рахата, явно много им плащат!".
  И това от хора представящи се за патриоти, обичащи сега да говорят за саможертвата на Ботев. Що не питат колко са му платили?

 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Весело

  От статията става ясно , че юридически и икономически погледнато няма проблем. Значи от сега се протестира за евентуални нарушения в бъдеще. Аз се чудех защо няма кьорав еколог при пожарите и незаконните сечи , а те били заети с превенциална екозащита.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 280 Неутрално

  От статията става ясно , че юридически и икономически погледнато няма проблем. Значи от сега се протестира за евентуални нарушения в бъдеще. Аз се чудех защо няма кьорав еколог при пожарите и незаконните сечи , а те били заети с превенциална екозащита.
  —цитат от коментар 7 на todor._89


  Ох, много добре казано...Ако не беше тъжно, щях да се смея с глас...

 9. 9 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 649 Неутрално

  допълнение: ето действен начин да се противостои на лъжците
  казват "Платени били протестите ... " Ок - организираме се и на съд!!!! допускам че има и платени, може би т. белев и да има лична изгода, ама аз нямам и още поне 1000 нямат. Та събираме се всички присъствали на протестите, които гарантирано не сме били платени и ги съдим за обида уронваща достойнството!
  помислете: ако поне 1000 заведем дело за скромната сума от 1000 лева. как ще се отрази на лъжеца! дори и за 500 лв. да го осъдим стават 500 000!
  това е наложителното действие, и го пиша напълно сериозно!
  Организират ли го 5-те партии - ще докажат че са сериозни и стават за нещо. Аз веднага ще се включа и ще даря сумата за партията/ите/ които поемат организацията. А организацията не е сложна!
  Ако не се опитат , а все някой от тях четат тук - жалко - имат добри идеи но не стават за политици - и може да ме загубят като участник в протестите, че и като гласоподавател.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Щом има опашка за лифта значи е твърде евтин.

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":

  Ти защо не се захвана? Много пролетарско мислене.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Банско и Пирин са само подмолен начин на група политически червени шайки да пречат на България и да се докопат по втория начин до властта, ако могат! Всичко друго е лъжа и измама!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":

  Да разбираме, че концесионера е проблема?! Ми кажете го бе хора, да се смени и толкоз. То на нормалните хора им е ясно до къде свършва екологията ви, до носът ви. Що не протестирате срещу циганите, които изсекоха "Западния парк"в София, Самоковското землище, Ихтиманското и къде ли не?! Или там черните и белите мури са в пубертета и според "професорите" Белев и Ковачев, може?!

 14. 14 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 355 Неутрално

  господата икономист и правист пропускат необходимостта от екооценка на самите промени на Плана за управление, преди те да бъдат приети от правителството, съгласно сега действащото законодателство на Република България. Липсата на такава оценка прави решението на правителството лесно оборимо в съда.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":Да разбираме, че концесионера е проблема?! Ми кажете го бе хора, да се смени и толкоз. То на нормалните хора им е ясно до къде свършва екологията ви, до носът ви. Що не протестирате срещу циганите, които изсекоха "Западния парк"в София, Самоковското землище, Ихтиманското и къде ли не?! Или там черните и белите мури са в пубертета и според "професорите" Белев и Ковачев, може?!
  —цитат от коментар 13 на shule


  Тия не ги интересува екологията бе човек! Нали ги видя какво направиха в Кресненското дефиле-хем запалиха пожара, хем се скриха да не гасят! Това са млади комунета, на които "екото" е само повод да пречат на България да се развива, за да могат да казват колко лошо е в ЕС! Пък и препечелват яко от швейцарски туристически фирми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":Ти защо не се захвана? Много пролетарско мислене.
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Е как да мисли друго, като е комуне! Това са хора, които нищо в живота си не са построили и все в чуждата паница гледат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 610 Неутрално

  След като в БГ основни цели са развитието на туризма и селското стопанство, наличието на опашки е факт то не виждам никаква причина да няма лифтове. примерно в Швейцария хората си имат лифтове и влакове масово в планините ако че са хардкор еколози, само нашите пишман протестъри са все по-свети от папата.
  Ако ще ни е приоритет екологията да се бутат всички лифтове да се залесят пистите, прави се по една площадка в планината и с купони, веднъж в живота на всеки гражданин да може да иде и да види, за да не пречи на мечките

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Развитието на зимен туризъм в национален парк неизбежно противопоставя икономическите съображение с екологичните такива. Търсенето на баланс между двете означава, че абсолютна истина няма как да има."

  Думата "баланс" в случая може да се разбира по 2 начина. Единият е да се търси компромис между 2 противоположни позиции: развитие на туризма и опазване на съществуващата природа. А вторият вид смисъл на думата "баланс" е да се търси красиво вписване на новите съоръжения в съществуващата природа. Това означава - ако се строи нещо ново, то да е възможно най-доброто и най-красивото. Така, както се строи в Швейцария, Австрия или Франция. И при всички случаи да се благоустроят новопостроените квартали на Банско, включително с някакъв вид модерен обществен транспорт от историческия център на Банско до лифтовите станции.

 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Весело

  Банско и Пирин са само подмолен начин на група политически червени шайки да пречат на България и да се докопат по втория начин до властта, ако могат! Всичко друго е лъжа и измама!
  —цитат от коментар 12 на lz2

  Така де, нова ви е последната опорка - протестът бил/станал полититически. :)
  Ами тия дето го взеха това решение, най-подло по празниците, какви са, бе, не са ли политици!? На тях не може ли да им се търси политическа отговорност за действията? Естествено, че протестът е и политически. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  [quote#19:"virtual brain"][/quote]

  Никакви опорни точки! Аз съм индивидуалист и разпознавам комунистите и зад най-красивите фрази! Особено пък зад тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":Ти защо не се захвана? Много пролетарско мислене.
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Офшорния капитализъм, другарю капиталист-милиционер НЕ е за всяка уста.
  В герберско-бесепарския ви 'капитализъм' едни неща са отредени за цековчета и пеевчета, а има работа и за такива като тебе, дето им го лъскат ..имиджа.

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":Да разбираме, че концесионера е проблема?! Ми кажете го бе хора, да се смени и толкоз. То на нормалните хора им е ясно до къде свършва екологията ви, до носът ви. Що не протестирате срещу циганите, които изсекоха "Западния парк"в София, Самоковското землище, Ихтиманското и къде ли не?! Или там черните и белите мури са в пубертета и според "професорите" Белев и Ковачев, може?!
  —цитат от коментар 13 на shule


  Тъпа опорка, бе мунчо.
  Опитай пак с горите в Амазония или с червеите при прокопаването на метрото.
  -----
  'Що не протестирате срещу циганите, които изсекоха "Западния парк"в София, Самоковското землище, Ихтиманското и къде ли не?'
  ----
  С други думи, твърдиш че герберската шайка не може да озапти престъпността или е част от нея?
  Кое от двете?


 23. 23 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 524 Неутрално

  дано се намери баланс между бизнес и екология, защото това излизане на нож не е от полза за никого. аз лично смятат, че е добре да има втори лифт, ,като разбира се преди това всичко мине през нужната екологична оценка. защото да се спира развитието не е ок. да не се мисли за екология също не е. нужен е баланс.

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Весело

  Вече два часа на написания от мене коментар №7 виждам само минуси и нито един опит за антитеза , посочване на грешки в него или опит за обоснован спор. Явно и за форумните екоактивисти(терористи) важи правилото: По-шумния печели спора.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#19:"virtual brain"]
  —цитат от коментар 20 на lz2
  Никакви опорни точки! Аз съм индивидуалист и разпознавам комунистите и зад най-красивите фрази! Особено пък зад тях![/quote]

  Палячо си.
  И аз разпознавам палячовците.

 26. 26 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#22] от "ali_ibn_isa":

  С други думи, твърдиш че герберската шайка не може да озапти престъпността или е част от нея?
  Кое от двете?
  ........................
  Мне,
  доста ясно си го е казал човека.
  Протестите ви са политически и екологията е само претекст.
  Ако това не ти е ясно, значи няма какво да ти се говори повече.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Твърде разводнено описание на проблема, което остава без акценти.
  А радостта от автентичния протест може да бъде само в бъдеще време защото независими (несвързани с управляващите по един или друг начин) протести под 5000 души са "невидими" за Борисов.
  Това не е така за протести, които са свързани с него. Тогава и 100 души са много, а лобистките "протести" на бели покривки са невидими за останалите, докато не се видят последствията, като решението за Банско, например.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Що не протестирате срещу циганите, които изсекоха "Западния парк"в София, Самоковското землище, Ихтиманското и къде ли не?!
  —цитат от коментар 13 на shule


  Защото там няма спонсори.
  Тези "еко" организации от какво се издържат? От членски внос? Айде бе!
  Слуàйно едни конкуренти в Швейцария и Австрия не се ли явяват спонсори?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "ali_ibn_isa":

  Абе тъпак, нищо не твърдя. Питам, питам, защо ви няма там където наистина трябва да бъдете и естествено не можеш да ми отговориш смислено. Защото фактите говорят, а както добре знаем когато те говорят и боговете мълчат.

  "С други думи, твърдиш че герберската шайка не може да озапти престъпността или е част от нея?"

  И накрая изплю камъчето, НИКОГА НЕ ВИ Е ВЪЛНУВАЛА ЕКОЛОГИЯТА, тя е само претекст, а работата е политическа. Но с лифт или без лифт с ГЕРБ или без тях вашата пасмина ще си е на 2,3 % това е.

 30. 30 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  По-скоро страсти без размисли е положението най-вече.

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Интересно, какъв ли щеше да е напливът в Банско, ако Витоша НЕ беше трайно задушена от същите мутри, които стоят зад Юлен?!И не само Витоша.Безобразията на офшорния концесионер далеч не са само екологични.И проблемът НЕ е в това дали да има втори или трети лифт, а в това че с тази дейност са се заели закоравяли престъпници. Екологията и ски-туризма НЕ са несъвместими, но не и когато с тях са се захванали мутро-милиционерите.
  —цитат от коментар 4 на ali_ibn_isa
  Трудно ми е да не се съглася с повечето неща, които казваш. Цеко ми е адски антипатичен. Това с Витоша е безобразие и е скандал, че никой не му търси отговорност вече толкова много време.

  ОБАЧЕ. Не съм съгласен заради (оправданата) омраза към Цеко Банско да се затлачва. Най-доброто решение беше държавата да построи втория, третия и колкото там лифтове трябва и да обяви търг за концесия за тяхното използване. И да гледа в търга да участват реномирани международни оператори, а не само познати наши герои. Така стана с летищата по морето. Това е пътя ако искаме да се развиваме като ски дестинация.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  допълнение: ето действен начин да се противостои на лъжцитеказват "Платени били протестите ... " Ок - организираме се и на съд!!!! допускам че има и платени, може би т. белев и да има лична изгода, ама аз нямам и още поне 1000 нямат.
  —цитат от коментар 9 на bgpatriot
  Т. Белев е "професионален" еколог. Той е част от малка котерийна група "експерти" за които екологията е източник на издръжка. Човек винаги трябва да има едно на ум като го слуша какво говори.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "Взаимодействието между купени медии и готвени промени в съдебната система отново показват, че в този казус проблемът не е развитието на туризма в Банско, а провалът в борбата с корупцията у нас. "
  И който още не го е разбрал, е от ония 80 %, вие знаете какви.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов":

  Откъде идва това решение? Ако данните в тоя доклад са верни, туризмът в Банско трябва да се изтрие от лицето на земята на секундата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#4] от "ali_ibn_isa":

  Повечето туристи в Банско са гърци и руснаци. Разбира се им и доста от бивша Югославия, както и не малко британци. От българите, определено софиянци са най-много, но като цяло българите в Банско са малцинство. Доста е скъпо за българи, дори за софиянци. Хотелите са сравнително евтини, но кръчмите и картата за лифта ти правят престоя там доста солен.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 36. 36 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  Комунистически мафиот не може да развива туризъм, всъщност нищо не може да развие. Може да гепи и дотам. Това как Банско било конкурент на Австрия, или Швейцария е отвъд анекдота. Може да го твърди само някой, който и на картинка не е виждал тамошните курорти. У нас идват на почивка люде от ниския ценови сегмент и това няма да се промени. Аргумента за развитие на туризма е също смешка, толкова ще се развие, колкото и на Слънчев бряг. Данъци няма да има, 'щото нали той един "кипърец", прибира кинтите. Изхода е бойкот на всички цекови бизнеси от банката, през банско, та до таксита ОК. Сигнали до ЕК, за нерегламентирана държавна помощ, неясни данъчни схеми и пр.

 37. 37 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  Комунистически мафиот не може да развива туризъм, всъщност нищо не може да развие. Може да гепи и дотам. Това как Банско било конкурент на Австрия, или Швейцария е отвъд анекдота. Може да го твърди само някой, който и на картинка не е виждал тамошните курорти. У нас идват на почивка люде от ниския ценови сегмент и това няма да се промени. Аргумента за развитие на туризма е също смешка, толкова ще се развие, колкото и на Слънчев бряг. Данъци няма да има, 'щото нали той един "кипърец", прибира кинтите. Изхода е бойкот на всички цекови бизнеси от банката, през банско, та до таксита ОК. Сигнали до ЕК, за нерегламентирана държавна помощ, неясни данъчни схеми и пр.

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Комунистически мафиот не може да развива туризъм, всъщност нищо не може да развие. Може да гепи и дотам. Това как Банско било конкурент на Австрия, или Швейцария е отвъд анекдота. Може да го твърди само някой, който и на картинка не е виждал тамошните курорти. У нас идват на почивка люде от ниския ценови сегмент и това няма да се промени. Аргумента за развитие на туризма е също смешка, толкова ще се развие, колкото и на Слънчев бряг. Данъци няма да има, 'щото нали той един "кипърец", прибира кинтите. Изхода е бойкот на всички цекови бизнеси от банката, през банско, та до таксита ОК. Сигнали до ЕК, за нерегламентирана държавна помощ, неясни данъчни схеми и пр.
  —цитат от коментар 37 на fio41315648


  Пак комунистически простотии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK