Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува статията на румънския журналист Мария Удреску за белгийския вестник "Либр Белжик", излязла в сайта Club Z. Заглавието и вътрешните заглавия са на редакцията. Оригиналното заглавие е "Как България, която поема председателството на ЕС, нарушава свободата на печата".


От 1 януари България поема председателството на Европейския съюз. Страната е най-лошият ученик в ЕС по отношение свободата на печата. Медиите са подложени на политически и финансов натиск.


Политически натиск, несигурност за работата, нападения, заплахи... Вече години наред свободата на печата линее в България, най-лошата ученичка в Eвропейския съюз по този показател. В момент, когато страната поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, редица журналисти и граждански организации, игнорирани или заглушавани от българската държава, се обръщат към Брюксел, за да бият тревога в лицето на все по-влошаващата се ситуация.
В годишната си класация "Репортери без граници" нарежда София редом с голям брой развиващи се страни и дори зад тях. "Корупцията и тайният сговор между медии, политици и олигарси са много често явление", подчертава организацията.


И това изкривяване има своето лице: Делян Пеевски. Депутат от Движението за права и свободи, партията на турското малцинство, този човек господства най-вече над медиите - и де факто над българската политика. На хартия неговата групировка New Bulgarian Media Group, включваща голям брой издания, включително шест от дванадесетте вестника с най-висок тираж в страната, един телевизионен канал и почти 80 на сто от разпространителската мрежа (част от изредените активи номинално не са собственост на Пеевски - б.р.).


Самоличнността на истинския суверен на тази империя обаче е публична тайна, а и самият Делян Пеевски дори не се опитва повече да я прикрива, като открито се хвали със "своите медии". И така, дали пък многбройните на пръв поглед медии в България не са просто лошо прикритие на един пазар, почти изцяло погълнат от New Bulgarian Media Group?


Законът и анонимността на медиите


Влиянието на медийния магнат е, изглежда, много по-значително от това, което се вижда официално. "Защото законът позволява известна степен на анонимност по отношение на истинските собственици на медиите", казва Стефан Тафров, български дипломат и журналист, един от основателите на първия опозоционен вестник в страната.


В резултат на всичко това олигархът, ухажван от политици от всички цветове, се е превърнал във валяк, мачкащ всеки опозиционен глас и журналистиката, достойна да се нарича с това име."Остатъчният плурализъм на българските медии е сериозно заплашен. Качествените независими медии стават мишена на всякакви преследвания. В това време медиите на г-н Пеевски се занимават с безогледна политическа пропаганда и практикуват долнопробна журналистика", предупреждава Стефан Тафров.


А беше време, когато България, освободена от 45 години комунизъм и съветско влияние, полагаше неимоверни усилия да усъвършенства своята демокрация. "Когато страната правеше усилия да изпълни критериите, за да се присъедини към ЕС, положението на медиите беше по-добро", си спомня Ирина Недева, председателка на Асоциацията на европейските журналисти в България и журналистка в общественото радио БНР.


Проблемите и икономическата криза


През 2004 г., три години преди страната да се присъедини към клуба на държавите членки, България заемаше 36-о място в класацията на "Репортери без граници". "Но проблемите започнаха да се появяват след икономическата криза. Засегнат бе целият световен печат, рекламният пазар се срина. В този контекст като сравнително малка страна България вече не е приоритетна за чуждестранните инвеститори. Те бяха заместени от онези български, които имат свой политически и икономически дневен ред", си спомня Стояна Георгиева, главен редактор на "Медиапул", малка, но все така влиятелна медия.


През 2010 г. германската пресгрупа ВАЦ се оттегли от България, сочейки с пръст "широко разпространените злоупотреби с власт" и "пазар, отровен от взаимното преплитане на олигарси и политическата власт". По този начин Делян Пеевски успя необезпокояван да изтъче мрежата на своите медии и да укрепи властта си.


На 14 юни 2013 г. лявоцентристкото правителство на Пламен Орешарски дори го назначи на поста директор на ДАНС. В страна, задушена от корупцията на политическа каста без всякакви задръжки, това назначение се превърна в капката, преляла чашата, и извади хиляди българи на улицата. Пламен Орешарски побърза да отмени решението си няколко дни по-късно.


Но злото бе сторено. Протестите продължиха седмици наред с искания за край на "олигархията" на власт, като някои видяха в тях кълновете на една "българска пролет". Година по-късно една банкова буря окончателно изхвърли Орешарски извън властта.


Българската политика и омагьосания кръг


Оттогава обаче, макар и властта да изпитва някои трудности от време на време – особено след оставката през 2016 г. на министър-председателя Бойко Борисов след победата на социалиста Румен Радев на президентските избори, всъщност българската политика се движи в омагьосан кръг. А демокрацията тъпче на едно място.


"През 2013 г. правителството беше про-Пеевски. В крайна сметка в действителност всички правителства са про-Пеевски, защото не могат без него", обяснява Теодор Захов, председател на Съюза на издателите в България.


От март 2017 г. Бойко Борисов е начело на коалиционно правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти", крайнодясна партия. "А Делян Пеевски, който формално е част от опoзицията, не спира да хвали сегашната власт", подчертава г-н Захов.


Който е срещу правителството е заливан с кал


Тези, които се осмеляват да предизвикват правителството, са заливани с кал. Прoпaгандната машина е добре смазана. През 2013 г. Делян Пеевски я използва, за да дискредитира протестното движение срещу правителството. "Това отключи медийна война", спомня си Ирина Недева. Днес медийната група "Икономедиа", чиито издания са особено критични към правителството, са мишена на медиите на г-н Пеевски, а вече и на правосъдието – което според някои наблюдатели е доказателство за липсата на разделение властите в страната.


Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) неотдавна започна процедура за конфискуване имотите на Иво Прокопиев, един от основателите на "Икономедиа". Според "Юроактив" опозицонни партии протестират срещу факта, че "режимът на Борисов, на (главния прокурор) Цацаров и на Пеевски превърнаха КОНПИ в оръдие за репресии срещу свободата на печата и свободата на изразяване".


Според г-н Захов "нашият проблем е как да надзираваме надзираващите. Можете да направите добри закони срещу корупцията, но всъщност да ги използвате срещу онези, които пречат, в случая свободните медии."


Ролята на обществените медии


Остават обществените медии – БНТ и БНР. "Същите тези медии, които при комунизма бяха възприемани от хората като рупори на властта, станаха по-независими и по-неутрални от частните медии благодарение на правилата за плурализъм, на които са подчинени, и на факта, че връзката там между икономическа и политическа власт не е така силна", обяснява Недева. Но тази независимост не се харесва.


Министърът на културата намери за подходящо да каже на един журналист, твърде "критичен" по неговия вкус "Не забравяйте кой ви храни" (става дума за бившия министър Вежди Рашидов - б.р.). "Това доказва, че политиците все още си мислят, че именно те хранят журналистите и затова могат да им налагат, каквото си искат", казва със съжаление г-жа Недева.


Именно затова промените в ръководния екип на БНТ създават опасения, че влиянието в нея на г-н Пеевски ще проникне и там.


Освен че са жертва на политически и съдебен натиск, журналистите са и обект на физически нападения. В началото на 2016 г. журналистът Стоян Тончев беше брутално пребит с бухалка, а нападателите го питали: "Кога ще спреш да пишеш?" През юли Петър Джанаваров, оператор от частната телевизия бТВ, беше ударен от националиста Петър Низамов. Три месеца по-късно колата на репортерката Зорница Ахманова беше опожарена.


Изоставените журналисти


"Много български журналисти се чувстват изоставени", въздиша г-н Тафров. В това време доверието на гражданите към четвъртата власт – и просто към властта – стремително пада. Според едно проучване на фондация "Медийна демокрация" едва 16 на сто от българите вярват в независимостта на медиите. "Публиката вече смята, че медиите са лоши. Хората си казват, че нощем всички котки са черни", отбелязва г-жа Недева.


Един въпрос възниква в лицето на тази ситуация: как е възможно свободата на медиите да бъде нарушавана в самото сърце на Европейския съюз? "Заради икономическата криза и проблемите в еврозоната, както и заради мигрантската криза ЕС беше прекалено зает и не можеше да решава проблемите с Централна и Източна Европа. ЕС предпочита стабилността и затваря очи за случващото се в тези страни. Има опасност, когато се събуди, да е късно", предупреждава г-н Захов.


Европари за евроскептични медии


Разпределянето на европейски средства от страна на правителството на някои медии "става по възможно най-непрозрачния начин", твърдят от "Репортери без граници". На практика – например откупуването на рекламно място – по-голямата част от средствата отиват при медиите, положително настроени към властта, тоест медиите на г-н Пеевски. Има изтичане на информация, че европейски средства отиват при... евроскептични медии. "Парите на европейския данъкоплатец дават власт на Пеевски и на олигарсите", заключава г-жа Георгиева.


Затова Ирина Недева смята, че Европейският съюз "има право да вземе мерки". "Това дори е негов дълг", казва г-н Тафров. "Мнозина искат ЕС да свърши работата вместо българите. Но това, от което всъщност най-много се нуждаем, е откровеност. Положението може да се промени, ако Европа и Европейската комисия в частност отново започнат да изпълняват мисията си да защитават свободата на печата и основните ценности на Европейския съюз."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Браво! Браво на Мария Удреску!
  Но, за нейно сведение, ЕК иска България да е стабилна, гласуваща правилно. Нещата ги знаят, но "искаме стабилност"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Все се чудя тая мафия толкова ли е тъпа, че си е избрала нелицеприятното и дразнещо нещо Пеевски за символ, та накрая да избухне матрялът от отвращение? Можеше да е някой симпатяга - примерно Данчо Ментата - гледаш го, че те мами и краде, но някак с усмивка и финес. И ти е по-леко.

 3. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Свободата на словото намалява след кризата...Не! След 2009г откак бай Х е на власт. Властта с европейски пари храни мафията. Ръководителите на ЕС се правят ,че не виждат ,но се надявам на европейските граждани. Парите са техни.

 4. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Еми готин е, как да не му дадеш !!!

 5. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Дебелан ПЕЕВСКИ Е ....ЕДНОПРАСЕ! с руски собственик!!!Долу Руската МАФИЯ И ЦАЦАРОВ!!!

  Долу рушистите и фашистите
 6. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Ако в България нямаше идиоти, повтарящи скандални за нормалния разум идиотщини, защото "във вестника тъй пише", Пеевски щеше да продава дини на Женския пазар.

  Пеевски просто запълва една ниша, удовлетворява една потребност. Глупавите хора обичат да бъдат лъгани. Давайки му потните си стотинки за в. Телеграф, будалите казват: Деляне, излъжи ни.

  И той ги лъже.

  А те си спират радиаторите, набиват банички с айрян, пцуят Костов и ликуват, че Трайчо и оня с брадата са останали извън парламента.

  Да ми е жал за тях ли? Може, ама некой друг път.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  Пропуснато е да бъде добавено, че същият е виден износител на цигари...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Пример
  Вчера, докато чакам синът ми на спирката на трамвайя, алабин, минава един дето видимо му се е разминало по Коледа. Живо тегло 150 килца. До него руса мацка - видимо тегло 45-46 килца. Гушнала го кат... Та така ше е:)

 9. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  именно,колега,именно. пеевски е грозен,дебел,нагъл,клише,което да запълва полезрението на пейзаните и да може лицето да бъде сочено с пръст,като символ на вездесъщата МАФИЯ(нещо гадно,мазно,грозно). насочването на отрицателната енергия на пейзаните към прасеевски ,като символ на задкулисието,кой ,пленената държава и прочие е процес на лобита и социални инженери на хранилка. самият пеевски е приел тая роля срещу заплащане. истинските мафиоти и олигарси даже не са българия,обаче се ползват с привилегията,никой да не ги закача и даже подозира.

 10. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  ,,... откак бай Х е на власт....,,

  Заради тези ви думи много малко и то прости хорица ще гласуват за вашите партии от ОФ-то. Защото си личи колко сте културни, че ако ви са даде власт на вас умните и кунтурните, комунъзма ще ни са види светъл строй и Делян Пеевски Севилският бръснар

 11. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Все се чудя тая мафия толкова ли е тъпа, че си е избрала нелицеприятното и дразнещо нещо Пеевски за символ, та накрая да избухне матрялът от отвращение? Можеше да е някой симпатяга - примерно Данчо Ментата - гледаш го, че те мами и краде, но някак с усмивка и финес. И ти е по-леко.
  —цитат от коментар 3 на Дундурук

  Да, Шиши е неприятен и като външност, но дори и хубавци започват да изглеждат грозни, когато си разкрият същността – например Бареков.

 12. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  ,,... че Трайчо и оня с брадата са останали извън парламента....,,

  Леле мале, министър изгонен от властта заради срещата му с Руски представители като министър в една звукоизолирана стаичка нейде по света, по негово признание и брадато момче което предлага хпротивоконституционна промяна на закона на съдебната власт, министърът на съдебната власт да назначава и уволнява прокурори. И след това същото това момче да ми говори и убеждава, че нямало ляво, нямало дясно, а той самият е по произход комунистически и като го питаш за произхода му мънка като ученик не знаещ урока си. Не мерси, стига ми този дето си признава, че като школник в армията е приет в БКП, но сега напук на някои хора не си е върнал партийния билет

 13. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#9] от "rincewind":
  ,,...Живо тегло 150 килца. До него руса мацка - видимо тегло 45-46 килца. Гушнала го кат... Та така ше е:),,

  Ми той може и да е от умните и културните, тя пълнотата не ходи само по комунистите

 14. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  ,,... Давайки му потните си стотинки за в. Телеграф, будалите казват: Деляне, излъжи ни....,,
  Ако ти ги четеш тези парцали, то аз ного отдавна дори Декорация не чета

 15. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Разстроено

  А нашите медии не смеят дори името на Делянчо да произнесат, камо ли да му направят портрет!

 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 18 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  А не е ли работа точно на журналистите да покажат на европейските граждани, че парите им данъци отиват за поддържането на престъпен режим в една държава член на ЕС?
  Библиотекаро-сарайската мафия и прилежащия й отдел Пропаганда са силни само на местна почва,

 18. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Неведнъж съм го писал, че за Делян е направен кастинг - възможно най-неприятния, и цялата нация го плюе и ругае, и затова му се плаща. Сега разбираме, че заплатата му не тежи на никого - бг мафията му плаща с европари.

  Само че и Удреску, и Стефан Тавров знаят много добре, че дебел Делян е депутат на ДПС ООД, т.е една партия е узурпирала горе-долу 80% от медийния пазар.
  Но и двамата знаят много добре, че повечето от медиите са с офшорна регистрация, т.е. реалният им собственик може и да е някой друг. Ахмед Доган? А кой стоеше зад Доган? Във всеки случай не е Ердоган.
  Да си припомним какво каза един бивш президент, че 80% от медиите били под кремльовски контрол. А един президент разполага с много достоверна информация.

 19. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Откъм червени тролове сме на първо място в ЕС и даже в Света.
  Пишат едно и също и шаблонно, като латерни са.
  Трябва да има според мен закон срещу троленето, но все пак да не забравяме, че тук още има бетони на "Орлов мост", още има червена фашистка партия, която си прави съвсем легално "конгреси", все едно сега в Германия националсоциалистическата германска работническа партия да продължава да си отброява конгресите, за нея да гласуват някакви болни и тя да е в Бундестага втората най-голяма партия.
  Ами ето това е България днес.

  ДБ=БКП
 20. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 538 Разстроено

  Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски?!

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":
  ... Браво на Мария Удреску!
  Но, за нейно сведение, ЕК иска България да е стабилна, гласуваща правилно! Нещата ги знаят, но "искаме стабилност"...!

  А тримата шишковци я осигуряват?!!!!
  И всичките "триещи" картончета обхванати от манията и те да станат "богати"!!!

 21. 22 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Пеевски задоволява една пазарна потребност за право-кибичещите, билето-търкащи същества в провинцията. За тях е важно във вестника да има кръстословица и голи каки на последната страница, кой ще ти чете сериозни анализи или ще тръгне да разкрива манипулации. Сайтове като блиц.бг и днес.бг са онлайн варианта на тези парцали и там е нужно само едно тъпо заглавие за да почне помия от безпросветни и клиширани коментари.

 22. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Интересно наистина! Европари за офшорни медии! Дали наистина е така?

 23. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално
 24. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Нищо неизвестно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Стефан Тафров, български дипломат и журналист, един от основателите на първия опозоционен вестник в страната.
  Кой е той? "Педалски глас"?Цялата статия е написана в името на Човека. Платена публикация.

 26. 27 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно ми е защо почти всички списуватели тука много наблягат на външния вид на Пеевси? Вероятно защото нямат агументи с които да го сразят.
  Иначе знаем коя правилна медия усвоява грантовете... Е, те не са европейски, а американски, та не се брои...

 27. 28 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Пеевски задоволява една пазарна потребност за право-кибичещите, билето-търкащи същества в провинцията. За тях е важно във вестника да има кръстословица и голи каки на последната страница, кой ще ти чете сериозни анализи или ще тръгне да разкрива манипулации. Сайтове като блиц.бг и днес.бг са онлайн варианта на тези парцали и там е нужно само едно тъпо заглавие за да почне помия от безпросветни и клиширани коментари.
  —цитат от коментар 22 на vantage7


  Нещо напротив да имаш срещу пазарната ниша заета от Пеевски? Билети за търкане се продават във всеки супермаркет и във всеки пощенски клон. И къде ли още не... А в "Лафка" съм виждал и книжното тяло на "Капитал".

 28. 29 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Пеевски задоволява една пазарна потребност за право-кибичещите, билето-търкащи същества в провинцията. За тях е важно във вестника да има кръстословица и голи каки на последната страница, кой ще ти чете сериозни анализи или ще тръгне да разкрива манипулации. Сайтове като блиц.бг и днес.бг са онлайн варианта на тези парцали и там е нужно само едно тъпо заглавие за да почне помия от безпросветни и клиширани коментари.
  —цитат от коментар 22 на vantage7


  Нещо напротив да имаш срещу пазарната ниша заета от Пеевски? Билети за търкане се продават във всеки супермаркет и във всеки пощенски клон. И къде ли още не... А в "Лафка" съм виждал и книжното тяло на "Капитал".

 29. 30 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На хартия неговата групировка New Bulgarian Media Group, включваща голям брой издания, включително шест от дванадесетте вестника с най-висок тираж в страната, един телевизионен канал
  ---
  Лъжи, лъжи и пак лъжи... Белким повярват ония 80 % според проф. Иво Христов. Кои от сериозните вестници са на Пеевски? Сещам се за "Монитор" ама кой ли го чете? Вероятно другите са "Шок", "Шоу" и други такива започващи с "Ш". Ами те си имат целева аудитория на която политиката им е през оная работа. Вероятно са с висок тираж. Но това може да е само повод за завист, а не за плюване.

 30. 31 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Гневно

  Една друга медийна група претендира да е най-голямата в България. И тя не е на Пеевски:

  Медийна група България вече 26 години е най-големият издател на печатни медии в страната и една от водещите информационни онлайн групи.

  http://www.mgb.bg

  Но пък ние имаме опорни точки да се заемем с Пеевски, удобно забравяйки за Огнян Донев.

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":,,... откак бай Х е на власт....,,Заради тези ви думи много малко и то прости хорица ще гласуват за вашите партии от ОФ-то. Защото си личи колко сте културни, че ако ви са даде власт на вас умните и кунтурните, комунъзма ще ни са види светъл строй и Делян Пеевски Севилският бръснар
  —цитат от коментар 11 на сидер


  Някои хора така си мислят че ще спечелят избори. Преди антикомунизъм , а делеха баницата с тях, сега против Пеевски а сигурно делят баницата с него. Развяват знамето на Пеевски , само и само да се докопат до власт защото не ги бива и една лафка да направят.
  Нали Баце ви даде власт , бре . Разнасяхте папки нагоре надолу и нищо не свършихте.

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За капак, май New Bulgarian Media Group не е собственик на цитираните медии, ако се съди от една стара публикация:

  Bulgaria’s Commission on Protection of Competition (CPC) has ruled to allow the sale of seven newspaper-publishing companies from New Bulgarian Media Group Holding to Media Maker Limited, owned by Irish national Patrick Halpenny.
  The deal includes several national dailies, including well-circulated newspapers Telegraph and Monitor, as well as 50 per cent in the publisher of the Veliko Turnovo local newspaper Borba.

 35. 36 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#34:"Красимир Донев"][/quote]

  Цитат 1: "Ясно се видя от изнесените документи по случая КТБ, че именно ДСБ са ползвали необезпечен кредит от банката точно по времето, когато подсъдимият Цветан Василев и съдружникът му Пеевски въртяха далаверите с парите на гражданите."

  Цитат 2: "И тези хора днес ни убеждават, че Пеевски бил много лош и едва ли не ГЕРБ го били подкрепяли - без обаче да приведат и едно валидно доказателство за нещо такова."

  Вие самият твърдите, че Пеевски е въртял далавери с парите на гражданите, къде са вашите валидни доказателства?

 36. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Браво! Браво на Мария Удреску!Но, за нейно сведение, ЕК иска България да е стабилна, гласуваща правилно. Нещата ги знаят, но "искаме стабилност"...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf1


  И каво точно означава - България да гласува правилно?
  Да се гласува за кого?

 37. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Откъм червени тролове сме на първо място в ЕС и даже в Света.Пишат едно и също и шаблонно, като латерни са.Трябва да има според мен закон срещу троленето, но все пак да не забравяме, че тук още има бетони на "Орлов мост", още има червена фашистка партия, която си прави съвсем легално "конгреси", все едно сега в Германия националсоциалистическата германска работническа партия да продължава да си отброява конгресите, за нея да гласуват някакви болни и тя да е в Бундестага втората най-голяма партия.Ами ето това е България днес.
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Хм.
  Ами, ами ако това се приложи, най-напред трябва да бъдете забранен точно Вие

 38. 39 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Дневник, какъв е този журналистически стандарт да препечатвате статия, като сменяте името и заглавието и? Това не е ли манипулация?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 39. 40 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Мръсни,гадни антибългарски писания...Да говорят такива неща за доброто момче!За едно от трите публични лица на България!И то точно сега,когато караме европейския локомотив!Не знам как е при другите,но аз като видя д.пеевски се гордея,че съм българин!Нали заради такива като него героите на майка България проливаха кръвта си.За да го има него и московските му господари...

 40. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Най-после се намери някой който да каже на Европа това което отдавна твърдя - че с еврофондовете те укрепват властта на олигарсите ни. И въобще не става дума само за медиите каквато е насочеността на статията. Става дума за милиардите които се наливат от еврофондовете в нас. Където по една "случайност" винаги печелят фирмите на "правилните" хора.

  Това впрочем започва още от планирането където приоритет се дава на крупните инфраструктурни проекти или едрите собственици а се загърбват нуждите на дребните и средни фирми, тези които са гръбнакът на средната класа. Така се подкрепя създаването на едра олигархия и унищожават наченките на средна класа. Толкова глупава ли е Европа да не вижда в КОЙ отиват парите и? Или просто така и е изгодно, купува си този който е на власт а останалото не я интересува.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 42 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Който е срещу правителството е заливан с кал /от медиите на Пеевски/-това е от текста горе.


  Това означава ли ,че Пеевски и ГЕРБ/като правителство/ са едно цяло ?

 42. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Който е срещу правителството е заливан с кал /от медиите на Пеевски/-това е от текста горе.Това означава ли ,че Пеевски и ГЕРБ/като правителство/ са едно цяло ?
  —цитат от коментар 42 на log_on


  Че вие не го ли виждате?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 44 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  С еврофондовете ЕС плаща на правителството да държи народа в подчинение.

 44. 45 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Оказва се , че принципът на "нежната революция " няма почва у нас ! Ако някаква чужда армия беше нагазила страната ни , да въдвори ред , правосъдие и демокрация, нещата щяха да тръгнат по ноти ! Някои , между които вероятно и аз, щяха да казват, че това е нарушение на международното право и прочие , но нещата щяха да тръгнат по правилния път и по начин, който е познат и традиционно приет от "народните маси" ! Народът винаги е подкрепял (или подчинявал на) силния , дори когато се е оплаквал от него ! Аз не виждам положително развитие на ситуацията в България. Ако минималната и средната заплата бележат някакъв растеж, то състоянието на свободата на словото и много други свободи се влошава катастрофално !Сами не можем да се измъкнем от трапа!Ако чакаме народът да помъдрее и се научи да разпознава приятели от телефонни лъжци, трябва да минат стотина години!

 45. 46 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  няма как на мафията да й пука по-малко за това което си написал, а тази марионетка не е капо ди тути капи

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK