Истанбулската конвенция: видяхме какви хора управляват България

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже привличат общественото внимание върху насилието над жени.

© Юлия Лазарова

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже привличат общественото внимание върху насилието над жени.За да се промени, България има нужда от просветени и смели лидери. Но случаят с Истанбулската конвенция показа, че ако сред управляващите има такива хора, те очевидно много добре се прикриват. Коментар от Ясен Бояджиев за "Дойче веле":
Още първите дни на новата година дадоха красноречиво доказателство за това какви хора управляват България. И какъв е техният интелектуален и ценностен "багаж". Не че не беше известно и преди това, но заради европредседателството можеше да се очаква, че ще се поприкрият, за да не компрометират старателно изгражданата роля на цивилизована европейска държава, която се ръководи от върховенството на закона, зачита и закриля правата и достойнството на всички свои граждани. Уви, оказа се, че дори на това не са способни.


Революционната конвенция


Още на първото си заседание правителството прие проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета. Експертите я оценяват като революционен документ, който за пръв път създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на преследване и насилие, както и за възпитание от най-ранна възраст в толерантност и зачитане на равенството между половете.
Би могло да се очаква, че в България, където всяка трета жена е била подлагана на някаква форма на насилие, тази конвенция ще бъде приета лесно и без съпротива. Уви, и това очакване не се оправда. Да, правителството в края на краищата я прие, но след срамен пазарлък, с много резерви и твърде крехко мнозинство.
Съпротивата бе оглавена, естествено, от т.нар. националисти, но те не останаха сами. Цели осем министри гласуваха "против" - включително няколко от министрите на ГЕРБ, сред които и, забележете, министърът на образованието и науката. За да не останат по-назад, към тях побързаха да се присъединят и т.нар. социалисти, както и СДС - днешният призрак на някогашния носител на демократичните промени.
"Аргументите" на противниците


Впрочем лидерът на последните би всички с абсурдното твърдение, че заради конвенцията жените спортистки щели да бъдат дискриминирани, когато се състезават с мъже. При кандидатстване за работа пък жените можело да бъдат изместени от мъже, преоблечени като жени. Аргументите на останалите противници на конвенцията не са по-състоятелни. Като бдителни привърженици на "нормалните сексуални отношения" и безкомпромисни защитници на "традиционните национални ценности" те съзряха опасност конвенцията да доведе до "узаконяване не третия пол и на еднополовите бракове", да принуди България да приема "травестити от Иран" и да наложи "учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм" и "индоктриниране на децата в училище по тези теми".


Всички тези "опасности" са напълно измислени, защото в конвенцията няма нищо подобно. Съдържащата се в нея дефиниция за пол като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете", по никакъв начин не подменя биологичния пол. Тя се отнася до онези наслагващи се над биологията социални конструкции и стереотипи, които така или иначе, независимо от желанието или нежеланието на противниците на конвенцията, съществуват във всяко общество и често стават основание за насилието срещу жени. Като например, че жената трябва да си стои вкъщи, да пере и готви, да си мълчи и безпрекословно да изпълнява каквото ѝ се каже. Предвидените образователни мерки пък нямат никаква връзка с въпросите на сексуалността (въпреки че е крайно време и по тези въпроси училището да измести улицата), а се отнасят единствено до равенството между половете и стереотипи като този, че момичетата са непълноценни спрямо момчетата.


За да твърди обратното, човек трябва или да не е чел конвенцията, или да е недобросъвестен, или самият той да е жертва на предразсъдъци и невежество, поради което да не разбира какво чете.


Не е просто недоразумение


Съпротивата срещу конвенцията и аргументите на противниците ѝ са много повече от някакво недоразумение, което е плод на неосведоменост и затова подлежи на изчистване в хода на дебата. Защото да поставяш условия, за да подкрепиш борбата срещу насилието, дефакто означава толериране на това насилие. Заради посочените "аргументи" може да се стигне дори до отхвърляне на конвенцията в парламента (за което на практика се изказаха три от петте партии в него) или до приемането ѝ с някакви срамни съпътстващи уговорки и декларации.
Има обаче и нещо още по-срамно и страшно. Така нареченият дебат по Истанбулската конвенция на практика представлява унизителен пазарлък с правата и съдбите на различни групи в обществото. В случая този пазарлък звучи така: ще ви угодим за правата на подложените на насилие жени, но само при условие че по никакъв начин няма да повдигате въпроса за правата на хората от "третия пол", за хомосексуалните, бисексуалните, трансджендър хората (т.нар. ЛГБТ общност). Забележете например как се говори за еднополовите бракове - сякаш са нещо поне толкова страшно, ако не и по-страшно от боя и изнасилването на жени.


Съдбата на "различните" в България


В България отношението към тази група хора има три основни характеристики. Първата е пренебрежение и стигматизиране, основано на безпросветност и предразсъдъци. Реалността е много по-сложна от представите и не зависи от желанията на защитниците на "традиционните ценности" и "нормалните сексуални отношения". Така например науката отдавна е установила, че навсякъде и във всички времена е имало хора, които под влиянието на физически, психологически или други фактори не се вписват в бинарната квалификация на половете. Днес многообразната група на хората с междинен или "трети" пол представлява около 1,7% от световното население.
Втората характеристика е дискриминацията, пример за което е отношението към еднополовите бракове. В България на книга всички са равни пред закона, но еднополовите двойки са лишени от правото да уредят по законен начин отношенията и живота си.


Третата характеристика е, така да се каже, активната омраза. Тези хора не застрашават никого с нищо. Самите те обаче от ранна възраст живеят в потайност, страх и ужас, защото са подложени на враждебност, унижение и тормоз. А нерядко и на насилие.


Такава е съдбата на "различните" в България. Такава е доминиращата тук среда. Дали и в каква посока се променя тя - това е спорно. Сигурно е обаче, че за да стане България държава, която се ръководи от върховенството на закона и защитава правата и достойнството на всички свои граждани, са нужни просветени и смели лидери, които да се противопоставят на масовите предразсъдъци. Случаят с Истанбулската конвенция показа за пореден път, че сред управляващите такива или няма, или много добре се прикриват. Но пък изобилства от хора, които очевидно смятат, че защитата на човешкото достойнство не спада към т.нар. традиционни национални ценности.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  пренебрежение и стигматизиране, основано на безпросветност и предразсъдъци.
  ________________
  Някак толерантността към хора с нетрадиционна сексуална дезориентация започва да се вменява ,че е неразделна част хората които са умни а а други са Първата е пренебрежение и стигматизиране, основано на безпросветни и с предразсъдъци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1152 Весело
 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой вече да се съмнява откъде идва натиска? Очаквам и от българската редакция на DW да се изкажат.

 4. 4 Профил на qza47547095
  qza47547095
  Рейтинг: Неутрално
 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  То и корупцията у нас е масов предразсъдък - а липсата на просветени и смели лидери обрича борбата срещу нея на провал. Какво очакваме за осмисляне съдържанието на някаква купешка дума "джендър".

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1840 Весело

  Няма значение какъв джангър е жената, стига да е с бурка.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До преди историята с тази социално полова конвенция бях на мнение, че гей темата е само една от стрелите на мащабната атака на Запада срещу Русия. Сега мисля е ясно за всички, че именно гей темата е основната причина за русофобията. Преди измислиците с допинга, преди историята с Крим и Украйна, западняците си играха на бойкоти, защото Русия забрани ГЕЙ ПРОПАГАНДАТА към непълнолетни. Няма да ѝ го простят.

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  Много вода има да изтече докато поомекнат бетонените чутури на “родолюбците”.
  За съжаление има голям страх предубеждения незнание - всичко това води до войнствена агресия....
  Нелицеприятна гледка /особено когато се основава на митове - видите ли толерантен трудолюбив образован (и потентен разбира се!?) бил българина ....
  Само дето доста продължават да си честитят банята...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8420 Гневно

  Видяхме и какви хора се прикриват зад Истанбулската конвенция !
  В действителност ТОВА Е БОРБА срещу брака, срещу семейството, срещу жената като майка; и срещу децата !!!
  Маркс и Енгелс са В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ БОРБА!!!
  Те настояват за:
  1. премахване на семейството;
  2. еднакво включване на мъжа и жената в работния процес;
  3. обществено възпитание на децата.

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Вече наистина започнаха да стават досадни с тези приказки за правата на различните и за липсата на толерантност към тях в нашето общество. Напоследък се обръща толкова много внимание на тези, които по една или друга причина са различни, че забравиха за обикновения човек. А това пренебрежително отношение към нормалните хора не поражда у тях никакво съчуствие към анормалните.Така че когато опънем ластика много в едната посока, и го пуснем, той тязко отива в другата посока, ЕС ще ни наложи със сила либератските си виждания за света, но това не значи, че ще ни убеди в своята правота, времената на диктат не са си отишли.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Видяхме ,че 8 от министрите са функционално неграмотни.Не могат да разберат еди документ.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Дневник, понеже мненията на експерти, психолози, политици и професори не минаха, сега, според заглавието, давате думата и на самата конвенция? Да бяхте публикували и различно мнение или анкета поне...

 14. 14 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Понеже материалът съдържа лъ... алтернативни факти, ето ви линк към конвенцията https://rm.coe.int/168046246f

  Чл. 3 и чл. 4 са най-интересни.

  Чл. 3в конкретно посочва, че пол няма нищо общо с биологията.

  4.3. пък конкретно обяснява, че пол и социален пол са две различни неща.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Вчерашната статия на Калин Янакиев и днешната на Ясен Бояджиев ще бъдат обругани, защото е трудно да се приеме реалността. И веднага се описват всякакви измислени заплахи. Но тук е така.

 18. 18 Профил на bui26546885
  bui26546885
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия дето се хвърлят така здраво в защита на конвенцията , мисля Карбовски ги определи идеално /че и го осъдиха за думите му даже/ - "гейове фашисти". Дано е останал здрав разум сред депутатите и не допуснат тоя документ да бъде подписан. После ще има едни дела, едни призиви за промяна на законите и т.н. Позната и отиграна схема и винаги ги пробутват левичарските изстъпления в текстовете на уж полезни и важни за обществото документи.
  Правата на жените в Б-я са защитени и от конституцията и от останалите закони. Ама тука въпроса въобще не е за техните права, само за магаре ги ползват тия мотиви.

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Обяснение защо авторът говори като партиен секретар - с презрение и погнуса към неподчиняващите се на партийната повеля - има и то е, че авторът е бил партиен секретар - при това в програма Хоризонт - тоест, на много високо място в идеологическата армия. Разлика между комунистическите идеолози и либералните такива няма - те са същите и проповядват същото.
  А сега отивайте да веете зелено-червеното знаме в борбата срещу тирана и за връщане на комунистическата диктатура с дрешката зелена либерал-демократичност!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8420 Любопитно  ''Неправителствени организации приветстват действията на всички прогресивни сили в правителството и държавата по посока на ратификация на Истанбулската конвенция. ''
  -------------------------------------------------------
  Много култури са загинали от морална дегенерация.
  Ала това, че моралната дегенерация бива налагана ЗОРЛЕМ политически и културно, е нещо ново ???

  karabastun1@abv.bg
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Самият факт че гранто-соросоидите ...
  —цитат от коментар 7 на qza47547095


  Това с "гранто-соросоидите" и "либерастите" се изтърка. Пробвай със световната конспирация, фалшивите новини и рептилиите... хаха ха!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 24. 24 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 588 Гневно

  Професионалните "жертви" не искат права, а привилегии.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Май-май гадните западняци са решили да го отсвирят, кофти работа, ще търсят друго значение на "Е"-то в четирибуквието. Но няма се плашите, където Европа там и Евразия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Либерастко-педерастки шериат ни налагат, това става. Време е тихото мнозинство в Европа да излезе по площадите и да си върне демокрацията!
  —цитат от коментар 25 на qza47547095


  Не става, пропуснахме момента. Само някакъв катаклизъм може да обърне посоката. Нищо чудно скоро пред много европейци да се открие изборът "чалма или мъжка снаха".

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Обяснение защо авторът говори като партиен секретар - с презрение и погнуса към неподчиняващите се на партийната повеля - има и то е, че авторът е бил партиен секретар - при това в програма Хоризонт - тоест, на много високо място в идеологическата армия. Разлика между комунистическите идеолози и либералните такива няма - те са същите и проповядват същото. А сега отивайте да веете зелено-червеното знаме в борбата срещу тирана и за връщане на комунистическата диктатура с дрешката зелена либерал-демократичност!
  —цитат от коментар 19 на hhhuuunnnn


  Досега четох конвенцията...НО само до частта, в която е вмъкнат някакъв "социален пол".За мен такъв "дзвер няма".Да са живи и здрави девиантните.Не желая да приема, че нормалното психо-социално развитие на "хомо-сапиенс" има каквато и да е връзка със съпровождащите генетични, или по-скоро патологични промени в развитието му. Приемам го като нагло и може би и потенциално опасно за децата ни внушение от страна на НЕадекватни политици.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Дойче със зеле видели. Бошке какви гении имало в тая медия!

 33. 33 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#9] от "B52":

  Явно всеки, който има различно от вашето мнение, моментално е дамгосан, като Бай Ганьо. Предразсъдаците, от които гей-активистите се оплакват не им пречат, когато ги използват самите те. Защото ако попитате, повечето българи, дали имат против да се създаде административен режим, който да орегулира отношенията между една гей двойка, но да не се нарича брак, повечето няма да имат нищо против. Но, както знаем за хомосексуалните, еднополовите бракове са само стъпката, към осиновяването на деца. Процес, за който за тяхно съжеление са непригодни.

 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#30] от "Stanko":

  Какви глупости плещиш само! Какви чалми, какви пет лева. Тука иде реч за тихото узаконяване на съществуването на ТРЕТИ пол на Планетата! Какъвто никой няма по рождение/освен някои хермафродити-малък%/. Та именно ислямът не търпи отклонения от писаното за половете. А те са само ДВА. Третите са наложени от не много земен "разум".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kami":

  Един американски оратор беше дал много свеж пример по въпроса. Както знаем, пола и възрастта са биологически непроменими признаци. Та , както не можеш да се самоидентифицираш като 30 годишен при положение, че си на 60, така и не можеш да се самоидентифицирап, като транс,интер,мега или каквото и да е сексуален.

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1019 Весело

  т.е. законодателството ни е шит, хората в правителството не могат да четат, а тези дет' могат - не схащат прочетеното, гласуването пък е на стаден принцип...

  къде е новината само не разбирам.

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Поредната!
  Но няма лошо. Да се види. Те сами си показват за какво иде реч.

  По тази конвенция де що има защитник, по талавизур или в статия - все е едно и също.
  Забелязахте ли?
  Пет думи/пет реда в началото за насилието над жени и после излиянията, ако са в писмен вид - целият ферман - гейовете, та гейовете!
  Дето има една народна приказка - то "лудото" само се показва ...

  Та ако натискът за тая Конвенция беше наистина основно срещу насилието, то нямаше да е такава кампанията.
  QED! Конвенцията е нагъл опит да се подпъхне, измамвайки обществото, съвсем друго.
  Прословутата система на джендърите, на която тази Конвенция ще отвори вратата вече институционализирано някакви неизвестни на родителите, за тях безконтролни, нахъсани, тежко индоктринирани активисти да промиват мозъчетата на децата.
  Това е!

 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1053 Весело

  Конвенциите проговарят! Като на Бабинден! ДВ от над 30 години е станция за грубо натякване
  1)натякваха ни-че трябвало да си плащаме дълговете! По 5 пъит на предаване. После опростиха на Гърция 100 пъти повече, от колкото на нас!
  2)Натякваха ни,ч е-трябвало да подобрим правата на "турското етническо малцинство"! Ние регистрирахме дпС , направихме ги вечен балансьор, раздавхме им порции! Дадохме им под аренда съдебната система и цели скетори, акто дърводобив и транспорт! За да угодим на Ясенбояджиевци! Това доведе до нечувана корупция и разпад на държавността!
  3)Стотици хиляди пъти ДВ натякваше на търпеливите си като вол слушатели,че -Полша, Чехословакия и Унгария били много по-напред от нас! И трябвало час по скоро да вървим по техните стъпки! Полша, Унгарич, Чехия и Словакия пак са пред нас! Но те НЕ ПОДПИСВАТ И НЕ РАТИФИЦИРАТ таз соросоидна конвенция! За 3-ти пол, социален пол, непреследване на содомията, както е в Канада и холандия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Какво общо има този текст с насилие спрямо жени?
  "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете".
  С какво ИЗКОРЕНЯВАНЕТО на обичаи и традиции, основани на стереотипните роли за жени и мъже ще премахне насилието? Авторът чел ли е изобщо текста на конвенцията? Изкореняването на традиционните роли на мъже и жени цели съвсем друго - създаването на аморфна безполова маса, която е лесна за моделиране. Мерси! Достатъчно ни набиваха в главите "комунистическия човек", за да ни набиват сега "джендер човека"!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Ха, Дойче веле - какъв е техният интелектуален и ценностен "багаж"?

  Паралел между дъблинската и джендър конвенциите, сугестирано от Иво Никодимов: Дъблинското споразумение роди двузначността на понятията „мигранти“ и „бежанци“. През РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 604/2013 то стана задължително за страните членки. В него паралелно съществуват дефинициите „пространство на свобода, сигурност и правосъдие, отворена за онези, които, принудени от обстоятелствата, законно търсят закрила в Съюза“ и „никой не може да бъде върнат обратно, за да бъде подложен на преследване“. Едната дефиниция включва икономически мигранти, другата дефиниция ги изключва.
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :32013R0604

  В „социалния пол“ също е включена такава дву- или много-значност. Която може ПАК да стане задължителна. Защита на жената - ДА. Защита на детето - ДА. Ако щете защита на неспособните да се възпроизвеждат - пак ДА. "Социален пол" обаче - НЕ,НЕ и НЕ.
  Конвенцията не трябва нито да се утвърждава, нито да се отхвърля. Търси се Европа без широка свобода на тълкуването. Свободата на тълкуване пък си е адвокатско – съдийски лобизъм.

 44. 44 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Понеже материалът съдържа лъ... алтернативни факти, ето ви линк към конвенцията https://rm.coe.int/168046246f Чл. 3 и чл. 4 са най-интересни.Чл. 3в конкретно посочва, че пол няма нищо общо с биологията. 4.3. пък конкретно обяснява, че пол и социален пол са две различни неща.
  —цитат от коментар 14 на Stanko


  те твърдят, че това важало 'само за тази конвенция' един вид определения, но то е ясно че като започне да се копира от закон в закон накрая учителите по биология ще се гръмнат

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 45. 45 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  За съжаление Дойче Веле следва очевидно непреходните традиции на др. Гьобелс...
  Много ми е интересно една черта в германската народопсихология - лашкането от една крайност в друга.
  Също така ми е интересно, че германците на запад се оказаха, че и те са били под ботуш макар и миришещ по-различно от германците на изток.

 46. 46 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Промиването ма мозъци продължава с пълна сила.. Много пари има наляти, много НПОта и вестници се издържат от това.. Не могат да плюят срещу вятъра.. Нали утре и те парно и ток трябва да платят..

  Е верно журналята ще про/едадат морала си, христянските си ценности.. ама пък гладни и да стоят - един сандвич, една бутилка водка да не могат да си купят..

 47. 47 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 758 Неутрално

  А за смешните, жалки подаяния на западните и соростките либераски създания, някакви си 100-200 000 са смепни пари.. Но за жуърнялята и цоциолозите - дето няма с какво друго да се изхранват в БГ - 1000 лв са много пара, шъ знаете..

 48. 48 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 758 Неутрално

  конвенцията за защита на жените няма нищо общо със зашитата на жените от насилие.

  Едноственото важно в нея е да се пуснат педерасите и педофилите да правят рекламните си кампании и в УЧИЛИЩАТА..

 49. 49 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  С пълна сила върви обработката на общественото мнение. Откровено поръчкова публикация за мен. Безполезно е да влизам в спиралата на надприказването.

 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Понеже материалът съдържа лъ... алтернативни факти, ето ви линк към конвенцията https://rm.coe.int/168046246f Чл. 3 и чл. 4 са най-интересни.Чл. 3в конкретно посочва, че пол няма нищо общо с биологията. 4.3. пък конкретно обяснява, че пол и социален пол са две различни неща.
  —цитат от коментар 14 на Stanko


  Благодаря за пълния текст. Доста е неприятен - на базата му ,при добро желание, може да се разгърне Сталински режим .

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stanko":

  Преведено е с гъза си. Ще трябва преди гласуване в зала да се оправи.
  Ама проблемът никак не е юридически, а е лингвистичен.
  Просто на Български нямаме подходяща дума за gender.
  Трябва само sex да се превежда само като "пол", а gender се превежда по "социален пол" или по някакъв друг по-прецизен начин, дето да не се объркват.
  А те за gender превели "пол" навсякъде, с изключение на 4.3., където са го нарекли "социален пол", за да избегнат повторението.
  И по-глуповатите елементи настръхнаха, защото са неспособни на латерално мислене.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 52. 52 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  А пък от Глава 7 разбираме ,че всяка забулена мамалюга има право на убежище...

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 963 Весело

  Хатшепсут, жена по рождение, за да стане фараон, трябвало да се представя за мъж.
  Защото само мъж може да е фараон. Да, ама тя била фараон без да е мъж.
  Та така, хем по пол жена, хем по социална роля - мъж.
  Затова, според този форум, Нилското царство е изчезнало.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Нищо особено не е станало - др Сорос е ребрандирал предишния неуспешен опит за Гомо Советикус - https://ru.wikipedia.org/wiki/Homo_Soveticus , под вънкашност стара и под име ново (вероятно Гомо Соросоидус) , щото NWO със стария човек не може се изгради. Агитпропчетата се напинят, щото кой не се старае ше има донос и рязане на грант.

 55. 55 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#53] от "motochristo":

  Чудесен коментар!

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Самата статия е противоречива. Конвенцията хем била революционна, хем нямало нищо ново. Хем защитавала жените от насилие, хем въвеждала трети пол......
  Равенството е отбелязано в българската конституция. Насилието се наказва от закона. Достатъчно!
  Не намирам за необходимо да се извинявам, че съм образован, работещ, семеен, хетеросексуален българин, макар да се внушава, че такива кото мен са много опасни. Не, няма да ходя с червени обувки с токчета, дори и само за това, че такива обувки с номер 49 не се произвеждат. Няма да се обличам в розово заради друга щура идея, колкото да доказвам, че не съм насилник. Изобщо, ако някой ще ме обвинява за нещо, да звъни на 112.

  Еретик
 57. 57 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Покрай тази прословута идиотия, видяхме до какво висоти е достигнала наглостта на либерастите. Тези индивиди,чрез манипулации и пропаганда са си присвоили правото да определят нормите в обществото.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Конвенцията използва дрехата на борба с насилието срещу жени и т.н., за да вкара в законодателството т.нар. "identity politics", която на практика използва нео-марксистка идеология за постигане на равноправие между половете, расите, различни социални групи и прочие. Според тази идеология държавата трябва да се намеси, за да се постигне жадуваното равноправие, но това на практика води до нарушаване на принципите при които печели най-способният индивид. Резултатът е дискриминация на белите мъже, за сметка на чернокожи, мюсулмани, жени, ЛГБТ, малцинства и т.н.

 60. 60 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2522 Весело

  Ние и отпреди знаем, какви хора управляват България. Знаем, какви хора не искаме да я управляват, но мечтаем и за нови хора, които да я управляват в бъдеще. Лаещите срещу сега управляващите, за тяхна огромна мъка, не са сред тях!

 61. 61 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Всеки вижда, каквото иска или за каквото му плащат. Аз например видях, че българското правителство ПРИЕ конвенцията, нещо което все още не са направили не една и две страни членки на ЕС. Разбира се платените, като Бояджиев няма да отбележат този факт.

 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#59] от "oziris7":

  "Резултатът е дискриминация на белите мъже, за сметка на чернокожи, мюсулмани, жени, ЛГБТ, малцинства и т.н."

  Искаш да кажеш, дискриминация на белите мъже за сметка на белите жени.Това , според мен е позиция на комплексиран бял мъж, който не може да се примири, че бяла жена може да покаже повече способности, умения и интелект от него. Без да те познавам, дори само тази констатация е достатъчна, за да считам, че с право си комплексиран.
  По отношение на другите твърдения, ми е любопитно, как ти би се изразил, ако беше цветнокож, мюсюлманин или човек от малцинствата. Тоест , ако се откажеш от ореола на представител на висша раса. Всъщност, ти смяташ бялата си кожа, християнското вероизповедание и мъжкият си пол за знамение свише, което ти дава право на върховенство над всички останали, които нямат тази привилегия. Но това си е чист фашизъм! Или православен фундаментализъм, който с нищо не е по-добър от ислямския.,
  Може би ще кажеш, че Хитлер е бил прав?!
  ПС При всичките си кусури, българинът винаги е бил ТОЛЕРАНТЕН! Към пол, религия, народност, цвят на кожата, произход, социално положение. Сега се появи една категория индивиди, които усилено се мъчат да изведат българина от това му усещане за толерантност, насаждайки злоба и нетърпимост към всичко и всички. Те наивно смятат, че по този начин ще успеят да го вкарат в орбитата на самоизолиращите се нации. Тях ги знаем!


 63. 63 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":

  ПС При всичките си кусури, българинът винаги е бил ТОЛЕРАНТЕН! Към пол, религия, народност, цвят на кожата, произход, социално положение. Сега се появи една категория индивиди, които усилено се мъчат да изведат българина от това му усещане за толерантност, насаждайки злоба и нетърпимост към всичко и всички.
  .;.................................

  Мне драги ми смехурко.
  Става въпрос за естествената съпротива на здравия разум срещу натрапването на
  разни джендър измислици.

  Какво общо има социлната роля на пола, с насилието?
  Ей това , ако може някой да ми го обясни, много моля.

  Няма да може, също както никой не може да обясни смислено друга тъпотия като ëзик на омразата".


 64. 64 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Някой юрист да поясни дали след ратифицирането на конвенцията тя стои в йерархията над националното законодателство. Подозирам, че след подписването всеки шебек отвън може да упражнява натиск на България на основание на тази конвенция. Що не опитат да я пробутат за Европейска директива? Щото няма да мине. Затова конвенцийка - колкото шарани клъвнат толкова.
  Държавата няма работа в моделиране на оществото. Тя само поставя рамката. Активна намеса за да изравнява половете? Ще въвеждаме задължителни квоти за жените в мините и за мъжете в детските градини ли? Ае, по наклона социалните инженери. На държавата работата е да гарантира правата на личността. Оттам нататък толерантност се изгражда с доверие, а точно то насила или с насърчаване не се създава.

 65. 65 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":
  Искам да каже, че меритокрацията трябва да се запази като принцип при подбор на кадри, което означава най-добрият печели, независимо от пол, раса, религия и прочие. Другото е насилие над естествените процеси и резултатите от подобни експерименти не са позитивни -справка СССР и експеримента за овластяване на пролетарията, за сметка на способните индивиди.

 66. 66 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":
  Само са пример до какво води "Identity politics" в една сатиричен клип -модерното образование.
  https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

 67. 67 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 798 Неутрално

  поредната глупаво написана статия от тип вместо да изпише вежди вади очи.!!! И то след като проф Янакиев ясно обясни, че конвнцията няма нищо с трети пол, гейове ... а само защитавала жените от насилие,
  започва разумно"
  "Всички тези "опасности" са напълно измислени, защото в конвенцията няма нищо подобно. Съдържащата се в нея дефиниция за пол като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете", по никакъв начин не подменя биологичния пол. Тя се отнася до онези наслагващи се над биологията социални конструкции и стереотипи, които така или иначе, независимо от желанието или нежеланието на противниците на конвенцията, съществуват във всяко общество и често стават основание за насилието срещу жени. Като например, че жената трябва да си стои вкъщи, да пере и готви, да си мълчи и безпрекословно да изпълнява каквото ѝ се каже. "
  - Вярно е, да бе спрял до тук всичко щеше да е ОК. но глупака ясен обърка нещата!, в желанието са покаже колко е толерантен :и добавя напълно излишната и вредна част "Съдбата на "различните" в България"
  с която дава коз на опонентите , участници в путиновата хибридна война срещу Европа - "ето значи конвенцията е свързана с Гейските права!"
  Е. остава и варианта че и Ясен е ченге и е сложил услужливо последната част!
  Обръщам се към всички от ЛГБТ общност. намалете малко темпото, ако не искате да постигнете обратен ефект, който ще се обърне срещу вас. Ситуацията е сериозна и не е само ваша работа, А заплашва да се обърне и срещу проевропейската ни насоченост!

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  Не можахме да надскочим себе си , а и акъл от никого не вземаме.

 69. 69 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1840 Весело

  По една такава статия всеки ден и никой няма да гъкне срещу вежливите зелени човечета на Путин.

 70. 70 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 1173 Весело

  Не се плашете. Дойчетата са преди нас в свободата на печата хи хи :) А пък ние сме били назад хи хи :) разбирате ли за каква свобода става въпрос, хи хи :)

  Нещо като вица:
  Дядо Коледа: Снежанке, искаш ли да те науча да казваш хо хо хо, наобратно :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 71. 71 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 899 Весело

  Видяхме и какви хора се прикриват зад Истанбулската конвенция !В действителност ТОВА Е БОРБА срещу брака, срещу семейството, срещу жената като майка; и срещу децата !!!
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Абе ти вЕрно си голям бастун, ама не черен, а кух! :)))

 72. 72 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 899 Весело

  ... Ситуацията е сериозна и не е само ваша работа, А заплашва да се обърне и срещу проевропейската ни насоченост!
  —цитат от коментар 67 на bgpatriot


  Това от камбанарията на ваше село ли го провидя???
  Аман от празни чутури, които "мислят" само с долната си глава!

 73. 73 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 899 Весело

  Досега четох конвенцията...НО само до частта, в която е вмъкнат някакъв "социален пол".За мен такъв "дзвер няма".Да са живи и здрави девиантните.
  —цитат от коментар 31 на Kami

  Нищо не си разбрала, моме!
  Социалният пол няма нищо общо с "девиантите" (що за глупав неологизъм?!), а изразява нагласите на "широките народни маси" за социалните роли на биологичния пол. Ще рече, "традиционните" роли на мъжете и жените в обществото.
  Сега "зацепи" ли?

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Чл. 3в конкретно посочва, че пол няма нищо общо с биологията. 4.3. пък конкретно обяснява, че пол и социален пол са две различни неща.
  —цитат от коментар 14 на Stanko


  Чл. 3 е лош превод. Думата там на английски не е sex (биологичен пол), a именно gender (социопол). И формулировката никъде не казва, че "пол няма нищо общо с биологията." Изопачавате.
  Чл. 4.3. Според социалната теория, откъдето идват тези термини, е точно така. От биологична гледна точка може човек, в много редки случаи, да е хермафродит (аномален "трети" пол). Но и хермафродит да се родиш, за обществото си мъж или жена. Т.е., социалните полове, във всички известни ни общества, са само два: мъж, жена. Затова хермафродитите, ако хермафродитизмът им не е толкова силен, че да умрат в ранна възраст, ги моделират медицински (с хормони и операции) и социално ( с психотерапия) да бъдат разпознаваеми като мъже или жени, въпреки че биологично никога няма да бъдат напълно мъже или напълно жени.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Всеки вижда, каквото иска или за каквото му плащат. Аз например видях, че българското правителство ПРИЕ конвенцията, нещо което все още не са направили не една и две страни членки на ЕС. Разбира се платените, като Бояджиев няма да отбележат този факт.
  —цитат от коментар 61 на zle_platen_trol


  Грешна информация даваш. Всички страни от ЕС са подписали конвенцията. 11 не са я ратифицирали, но са в процес на ратифициране, включително вече и България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Но, както знаем за хомосексуалните, еднополовите бракове са само стъпката, към осиновяването на деца. Процес, за който за тяхно съжеление са непригодни.
  —цитат от коментар 33 на encor3


  Конвенцията по никакъв начин не говори за хомосексуалност. Хомосексуалните се идентифицират като мъже или жени, не като трети пол, който не е ни мъжки, ни женски. Ако имате информация за противното, моля дайте линк към сериозен източник. А за ваше сведение, в България, като на много други места, хомосексуалните осиновяват деца като "самотен родител." И не са една и две хомосексуалните двойки, гледащи осиновени деца по този начин. Просто само единият родител е осиновител. Намерили са му цаката, не ги мислете.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не изкривявайте нещата. Браво на тези,които са против,защото зад хубавите обявени цели на Ист. Конв. стои добре замисленият план на гейовете. Никой управник не е виновен за манипулацията и смесените защита от насилие и гей "права" в 1. Хитри, хитри. А знаем и каква е позицията на американското посолство по темата. Все пак ви финансира фондация "Америка за България"

 78. 78 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ролите на мъжа и жаната са биологично, а не социално предопределени. Ролята на жената е да мие чинии, да мете и да готви, а на мъжа - да изкарва пари. Точка.

 79. 79 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1461 Гневно

  .....''Още в член 3, ал.„в“ Конвенцията дава следното определение, което е фундаментът на документа: „пол“ означава социално изградена роля, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“.

  Осмислихте ли?

  Полът е социална роля!
  Това влиза в крещящо противоречие с базовите ценности на християнската религия, на традиционния български морал и на българските закони, според които полът е биологичен белег.

  Определението, че полът е „социална роля“ взривява не само представите ни за човешкия род във вида, сътворен от Създателя, но и води след себе си последици, за които като общество не сме готови.
  Преведено на битово ниво това означава, че всеки мъж може да си определи социална роля на жена и обратно и останалите в обществото трябва да се съобразяват с техните лични представи за пола им.

  Фактически това е опит за извращаване на човешкия образ.  Практически това е джендър-доктрината „моят пол е моят избор“ на лесбийката от унгарско-руски произход Джудит Бътлър. Според нея „не съществуват мъже и жени, полът е една фантазия“.

  Още през 1990 година тя обяснява, че родовият пол (джендър) не е свързан с биологичния пол; че съществуват не два, а четири пола според сексуалната ориентация: гей, лесбийка, би-, транс., интер- или по друг начин сексуален; че семействата се определят не от брака и произхода, а чрез произволни актове на временна принадлежност; и че децата не се зачеват, а се „проектират” („designed”) и се отглеждат с помощта на всякакви технически възможности като даряване на семенна течност, сурогатно майчинство, изкуствена утроба и генна манипулация".
  Звучи чудовищно !!!! ''

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK