2018 - брюкселско време до юни и буреносни облаци наесен

Може би посещението на Путин ще се състои в периода между 6 и 9 септември. От историята знаем, че това е другият период, в който руснаците имат навика да посещават България.

© Николай Дойчинов

Може би посещението на Путин ще се състои в периода между 6 и 9 септември. От историята знаем, че това е другият период, в който руснаците имат навика да посещават България.По традиция след оценките за миналата година "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...


- С брюкселско време през първата половина на годината и буреносни облаци наесен.

Колко важно е европредседателството?
- Важно е, не на последно място заради провинциалните представи, с които продължаваме да живеем. България има проблем със собствената си идентификация, доста по-сложно оплетена от "брюкселската дантела".


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- Малко прекалено е да се възлагат всички надежди на "адвокатстването" на София. Но, да, Западните Балкани имат по-голям шанс за европейска видимост. Във втория случай импулсът е дори повече от Анкара към София, отколкото от София към Анкара.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?

- Едва ли с течовете в НДК (на които станах свидетел) ще "оттече" и европредседателството.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Възможно е, ако в преконфигурирането на ЕС се създаде периферия, която вече не подлежи на строг контрол. Но това няма да е сигнал за напредъка на България, а за изоставането на обединена Европа.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Това е въпросът на годината. И по "развръзката" ще разберем за Брюксел или за Москва сме се вързали.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България през 2018 ?

- За голямо съжаление на президента Радев стана ясно, че Владимир Путин няма да може да дойде в страната ни на 3 март. Може би посещението ще се състои в периода между 6 и 9 септември. От историята знаем, че това е другият период, в който руснаците имат навика да посещават България.


Ще има ли нова десница и при какви условия?

- При условие че здравият разум в демократичния спектър надделее, което е редно да се случи не по-късно от началото на пролетта. И, второ, ако формирането на тази "нова десница" стане на базата на принципи, а не на механичното съшиване на отломки от стари партии.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- Алтернатива на ГЕРБ могат да бъдат тъкмо тези около 500 000 граждани, които не са представени в сегашния парламент. А казуси като АЕЦ "Белене" са червената разделителна линия в политическото поле.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Може би най-правилно е българската политика да се наблюдава в "негатив": какво най-вече притеснява Бойко Борисов, кое е нещото, срещу което основно гласува ДПС или докарва до бяс медиите на Делян Пеевски. Сборният отговор ни дава и профила на политическите фигури, които би трябвало да наблюдаваме с оглед на обществения интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK