Трябва по-голяма свобода на медиите, това ще е тежка битка

Премиерът Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Премиерът Бойко БорисовПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Не очаквам особени трусове. Политически страната се намира в балансирано състояние. Това не е непременно добре, има ред неща, които трябва да бъдат яко разклатени, но надали ще се случи. Възможно е някой тъмен вътрешен политически конфликт да предизвика трусове. Опитът да се стартират грандиозни енергийни проекти и интересите около тях са подобен потенциален източник.
Колко важно е европредседателството?


- Не е много важно. То е нещо като МВА (Mагистър по бизнес администрация) за държавната администрация. Администрацията ще се пооткрехне, ще започне да общува малко повече с външния свят и това е. България няма да се възползва от председателството, за да прокара рязко свой интерес, ще се държи прилично. Всичко ще мине спокойно. Много по-важно е каква работа ще свършим в Брюксел, отколкото дали капе покривът на НДК.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- Трябва да решим първо какво означава успех. Ще помогнем на балканските страни да направят една крачка към по-смислена интеграция, но това не означава, че ще получим от тях някаква безрезервна благодарност. Много е важно заедно с външнополитическите акции да се активизират и икономическите взаимоотношения. Важно е да се подкрепи сътрудничеството на малките и средни предприятия в региона, особено в сферата на новите технологии. Проблемът е, че това са компании, които нямат нищо общо с държавата, дори странят от нея.


В диалога с Анкара можем да играем някаква роля, но трябва да внимаваме с идеята за България като посредник. Тя не е невъзможна, но е трудна и изисква значително доверие. Никой няма особена нужда от България в разговорите си с Турция, а още по-малко пък с Русия. Бихме могли обаче да бъдем смислени участници във взаимоотношенията с Турция. Не с Русия.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Това опасение ми е крайно чуждо. Не ме притеснява. Важно за нас е да си свършим работата и да научим нещо.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Надали. България си е спечелила репутация на страна, която има нужда от доста намеса, критики, наказания и подкрепа. Все още се държим незряло.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Надявам се да има положителна развръзка и да бъде окончателно и завинаги прекратен. Проектът няма никакво икономическо или енергийно основание. Всеки сериозен и необвързан енергиен експерт или икономист знае това. Колкото по-категорично приключим тази история, толкова по-добре.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението...


- Изборите в Русия са едно много добро основание за отложено посещение. Отказът му е една добра новина. На нас ни трябват сериозни отношения с Русия. Те в момента са лоши. Противно на популярното схващане, сериозните отношения с Русия минават не през историческия псевдославянски сантиментализъм, а през една твърда позиция на България по отношение на всички опити на Русия да се меси в домашните ни неща. Само тогава Русия ще ни зачита за нещо повече от чирак и ще гледа на нашата политическа и бизнес класа сериозно. Тогава и Путин е добре дошъл в България.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Не.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- Не знам какво означава нова десница. Ако въпросът е за едно ново СДС, възможно е да има. Така наречените десни партии си дават сметка, че провалят своите избиратели с нелепи кавги и неясна посока. Напоследък те започнаха да говорят за новите технологии и за някои други по-конкретни неща, които може да консолидират избирателите им. Те също трябва да си забранят използването на думата "десен". Трябва да признаят, че българската консервативна партия е ГЕРБ и съответно да намерят друга ниша, друг вход. Ако се съберат, разберат и предложат нещо повече от борба с лошите имат сериозен шанс.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- БСП може да се превърне в алтернатива на ГЕРБ, но за това трябва да се освободи от носталгията си по измисленото минало.


Министърът на образованието дано предложи радикална програма за повишаване на стандарта на образованието, казва Юлиан Попов

© Анелия Николова

Министърът на образованието дано предложи радикална програма за повишаване на стандарта на образованието, казва Юлиан Попов


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- У нас ще следя по-внимателно министъра на образованието с надеждата, че ще предложи радикална програма за повишаване на стандарта на образованието.


Ще наблюдавам Йорданка Фандъкова с надеждата, че ще задвижи дълбокия процес за изчистването на въздуха и събирането и обединението на всички страни, които трябва да вземат участие в този процес.


Ще наблюдавам главния архитект на София с надеждата, че борбата му с варварското застрояване на София ще започне да носи успехи.


Извън България – Нарендра Моди, министър председателя на Индия. Посоката и успехът на Индия до голяма степен ще определят бъдещия баланс между демокрациите и останалите.


На какво се надявате?


- На по-голяма свобода на медиите в България. Това ще е тежка битка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  За да има по-голяма свобода на медиите според мен трябва да се прекъсне "пъпната връв" с медийните асоциации към които принадлежат и да се признае,че журналистите трябва да могат да дават точна и обективна информация,без да съдържа внушения,в тон с пристрастията на" Началника ".
  на съответната медия.Според мен най-малка и даже никаква е намесата на политическите сили,които и да са те ,на власт в страната.

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 548 Гневно

  На какво се надявате?
  - На по-голяма свобода на медиите в България. Това ще е тежка битка.

  Никоя незапочната битка не е тежка!

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Весело

  ++++++++........!!!!!!

  На какво се надявате?- На по-голяма свобода на медиите в България. Това ще е тежка битка.Никоя незапочната битка не е тежка!
  —цитат от коментар 2 на гарата


  ++++++++++.........!!!!!!!

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Весело

  БСП алтернатива на БСП2 ... БСП2 била дясна и консервативна ... Да се смееш ли или да плачеш ... За бившите кадри на ДС в ГЕРБ нито дума ... Колко удобно ....

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Трябва по-голяма свобода на медиите, това ще е тежка битка
  --------------------------------------------
  Каква битка , какви 5 лева...
  Не виждам нито един недоволен от статуквото в медиите на Прокопиев,Пеевски, Дончев, Донев и всички други измислени "издатели".
  Журналистическата професия в България е на смъртно легло.
  Има разни ПР експерти , опитващи се да се представят като журналисти.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "БСП може да се превърне в алтернатива на ГЕРБ, но за това трябва да се освободи от носталгията си по измисленото минало."
  Алтернатива на ГЕРБ? Бойко, а Бойко е ГЕРБ, изпитва не само носталгия по миналото, ами направо го превъзнася – "не можем само да боядисаме това, което Бай Тошо е построил".

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Обичайно Попов е умерен и много точен в трактовката на конкретните въпроси.
  Ако говорим за политика и действащите политици, добре е ако внимателно прочетат мнението на такива като настоящия автор, на Боряна Димитрова и се опитат да съобразят действията и намеренията си с тези наистина експертни мнения.
  Що се отная до свободата на словото и конкретната работа на журналистите, наистина положението е много тежко, да не кажа отвратително.
  За съжаление, аз не виждам и някакви реални възможности за подобрение, освен разбира се електронните сайтове, което обаче съвсем не е достатъчно.
  Необходимо е поне една голяма телевизия, някое и друго радио и някой и друг вестник, които да са извън капана на властта, за да може да се говори за промяна, а такива на хоризонта няма.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  От този министър на образованието не може да се очаква реформа за добро в българското образование. Още при Миглена Кунева управляващите , които и да са, потвърдиха че имат панически страх от училище да излизат мислещи деца.
  А ГЕРБ? ГЕРБ нямат място в Българската политика. Нищо. Нито консервативно, нито дясно има там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  БНТ ги е страх като се протестира срещу интересите на собственика на ПИБ и репортажите са им манипулирани или направо цензурирани. Националната телевизия следва да е безпристрастна.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Весело

  Тц, тц, тц, какви верни неща казва Попов.
  Сега синьо-зелено-лилявите ще го намразят внезапно, първият (коментар 4) вече е в потрес от "предателството"........

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най после нещо смислено . Браво. Ето как стават нещата. Без изфъргания и глобални обобщения като парад на кухите мисли.

  Но утре идва Дайната и повежда коня към ряката.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Да не си направил нито една реформа в продължение на три мандата. Да не желаеш да направиш нито една реформа и да имаш наглостта да се наричаш десен!
  Абе Борисов!
  МВР-то ви с пръст не е пипнато, при военните е същото положение, администрацията е десет пъти по-голяма от необходимото, малкият бизнес, който е в основата на евентуалното бъдещо развитие на България се гърчи под гнета на назначените, червени олигарси......
  Жестоко се лъжеш, че сте десни ако само се разправяш с Нинова за глупости!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  За мен по-точна терминология е:
  ГЕРБ - не-леви
  БСП - не-не-леви

  'щото каквото и да са, нито ГЕРБ са десни, нито БСП са леви...

 14. 14 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако са останали все още десни хора (консерватори + десни либерали) в България с политически амбиции, моля ги да помислят добре и да направят дясна партия начисто. Забелязвам, че има десни хора, които очакват, че ГЕРБ може да се промени отвътре. Няма да стане, то е като да искаш от Дисни да се занимава с кино и да се откаже от бизнеса с пластмасови и плюшени играчки. :-)

 15. 15 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Трябва да признаят, че българската консервативна партия е ГЕРБ и съответно да намерят друга ниша, друг вход.

  Не само партия, ами и консервативна - леле мале ...

  #killwhitey
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Начи има един дрът виц от соца за свободата на изразяването.
  Говорят си Брежнев и Никсън на някаква среща. И Никсън натяква на Брежнев:
  - У нас има свобода! Всеки може да извика: "Долу Никсън!", без да го преследват за това.
  А Брежнев му отговаря:
  - И у нас е свобода и всеки може да извика "Долу Никсън!" ...

  Иначе - те' ви от флагмана на булгаристанските медии:

  https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26219270_10208478430956684_3013543083093014266_n.jpg?oh=68a06477aca58c2a7c103a62d0ab3b61&oe=5AB413A8

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  "Ще наблюдавам Йорданка Фандъкова с надеждата, че ще задвижи дълбокия процес за изчистването на въздуха и събирането и обединението на всички страни, които трябва да вземат участие в този процес.

  Ще наблюдавам главния архитект на София с надеждата, че борбата му с варварското застрояване на София ще започне да носи успехи."

  Аз пък нямам никаква надежда по тези проблеми. "Варварското застрояване" на София ше си остане върварско, след като продължават безконтролно да издават разреления за строежи, а въздухът на София изисква сериозни, упорити, постоянни и решителни действия, за които няма никаква воля, хилавите мерки, обявени напоследък са само
  отбиване на номера.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "по-голяма свобода на медиите в България. Това ще е тежка битка."

  Дааа, тежка битка за свобода на словото и медиите.
  Битка с "консерваторите" на Боко и "либералите" на Шиши /Доган/.
  Много показателен пример колко изпразнени от съдържание са обичайните политически понятия в България.

 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Смислени и стегнато, въпреки ,че не с всичко съм съгласен. Но, как гадно са извадили журналята, последното изречение от контекста и са го лепнали за заглавие !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Хубав Фокус върху проблемите и възможностите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Те също трябва да си забранят използването на думата "десен". Трябва да признаят, че българската консервативна партия е ГЕРБ и съответно да намерят друга ниша, друг вход."

  ГЕРБ консервативна партия? Опазил ни бог!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "българската консервативна партия е ГЕРБ"
  Пълна с довчерашни комунисти , милиционери и мафиоти.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Трябва по-голяма свобода на медиите, това ще е тежка битка

  Обаче Юлианчо и брат му се заели правилната позиция в окопите на Дневник. И фъргат - чак от Англия!

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Медиите според мен имат доста голяма свобода, ама щом анализатора казва, кой съм аз да се съмнявам. :)

 25. 25 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 85 Неутрално

  В БГ, за разлика от много страни на запад/изток цензура няма.

  Всеки, абсолютно всеки може да си направи сайт и да пише в него каквото мисли/стига да не нарушава законите на Републиката, но гледам и в тези случаи няма кой да реагира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK