Медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски (кратка история)

Делян Пеевски

© Анелия Николова

Делян Пеевски"Дневник" публикува откъс от "Бяла книга за свободата на медиите в България", представена днес (вижте цялата във файла). Тя а е проект на Съюза на издателите в България, осъществен от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания. В тази част - "Медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски" - авторите са обобщили как Пеевски увеличава медиите и влиянието си.


Репортаж от представянето и дискусията четете по-късно в "Дневник".


Делян Пеевски започва да гради медийната си империя още през 2007 г. с придобиването на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика" от дотогавашния издател Петьо Блъсков. Медиите са изпаднали в сериозни финансови затруднения и за тях отдавна се търси купувач. Намират го в лицето на новоучреденото дружество "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГ), еднолична собственост на Ирена Кръстева. Сделката е финансирана от КТБ.
През първите години Пеевски не се афишира като собственик, въпреки че контролира както редакционната политика, така и бизнеса. Едва по-късно, през 2014 г., депутатът от ДПС нарича вестниците "моите медии", а година по-късно майка му му прехвърля 50% от собствеността в тях. Така реално той излиза "на светло".


Стъпка по стъпка Пеевски в партньорство и с финансовия гръб на банкера Цветан Василев гради своята медийна империя, която постепенно се попълва с национални и регионални вестници, телевизии, онлайн сайтове, разпространителски агенции, печатница, пийпълметрична агенция, инфраструктура за дигитално телевизионно разпръскване и пр. Семейството изкупува фирмите за разпространение на печатните медии, като в момента контролира над 80% от разпространителския пазар. За период от 7-8 години


групата инвестира (по консервативни оценки) над 500 млн. лв. в медии


Само в TV7 групата влага 300 млн. лв., вестниците поглъщат над 120 млн. лв., а с още 80 млн. лв. банката кредитира изграждането на печатница в София. С лихвите задължението надхвърля 100 млн. лв. Същата две години след фалита на банката Делян Пеевски придобива обратно през свое дружество на публична продан от съдия-изпълнител за 4.4 млн. лв. Ако се погледне по-широко и се сметнат и парите за придобиването на НУРТС (комплекс от антени за разпространение на радио-телевизионния сигнал с национално покритие), както и за покриване на лихвите по отпуснатите кредити, към днешна дата инвестициите в медиите най-вероятно биха достигнали около 800 млн. лв. (400 млн. евро).


Там, където няма пряка собственост, Пеевски придобива контрол под формата на натиск през разпространението, през отпускането на кредити от КТБ или като скрито участие и влияние върху редакционната политика. Това лесно може да се види през темите и опорните точки в уж независими медии, които в един глас следват зададения тон на "Монитор" и "Телеграф".


През периода 2007 - 2012 г. Делян Пеевски започва да изкупува и фирмите за разпространение на печатни медии. Той придобива както Национална агенция "Разпространение", така и по-малки регионални разпространителски фирми. Бизнесът се консолидира основно в две дружества, получавали финансиране от КТБ - "Карне М" и "ВИП пропъртийз". По-късно следва още по-голяма консолидация под шапката на търговската компания на производителя на цигари "Булгартабак" - "Табак маркет" (и двете дружества под контрола на Делян Пеевски). "Табак маркет" отправя искане до Комисията за защита на конкуренцията за разрешение на сделка по придобиване на осем фирми за разпространение на печатни медии. Тази сделка е ключова, тъй като съсредоточава в едно дружество, от една страна, бизнеса с продажбата на цигари, а от друга, разпространението на печатните издания. В този момент Пеевски получава сериозна подкрепа от страна на държавата в лицето на КЗК. Комисията не открива свързаността на Делян Пеевски с купувача и продавачите, въпреки че такава може да бъде доказана, и разрешава сделката. С това бездействие реално


КЗК разрешава тоталното монополизиране на пазара на печатни медии


През следващите години следва разрастване на мрежата на "Табак маркет" (известна под търговското си наименование Lafka) из страната отново с подкрепата на институциите, но този път на местно ниво. Схемата може да се онагледи със случая в Благоевград, но се прилага на десетки други места. "Табак маркет" подава до общината инвестиционно предложение да постави павилиони за цигари и вестници в града. Кметът по това време (от ГЕРБ) лично го внася за разглеждане в общинския съвет, който гласува "за". Обектите се дават без търг или конкурс. Те са на топ места в центъра на града, в жилищните квартали и на спирките на градския транспорт и се намират на метри от вече съществуващи търговски обекти. Случаят предизвиква протеста на другите търговци, явявали се за обектите на конкурси, но от него не произлиза нищо. По подобен начин в десетки други населени местните общински съвети гласуват и одобряват Lafka да получи апетитни терени без конкуренция и на преференциални цени. В момента веригата има над 1000 обекта в 130 населени места.

Делян Пеевски в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Делян Пеевски в парламента


Вмешателството на Пеевски на медийния пазар в България води до неговото разцепване през 2012 г., когато е създаден втори, алтернативен съюз на издателите – Български медиен съюз. Година по-рано някои от медиите напускат единствената дотогава браншова организация - Съюз на издателите в България. Към новия съюз се присъединяват медиите, които са под контрола на Пеевски, а първоначално самият той става председател на новата организация. Така на пазара ясно се открояват изданията, които са в орбитата на депутата от ДПС, и тези, които отстояват независимост. В годините след това срещу издатели и журналисти от Съюза на издателите в България следва системен натиск.


Смисълът на инвестициите на Пеевски в медиите е далеч от желанието да се печели от класическа издателска дейност. Медиите са необходимият инструмент, с който може да се подменят темите в обществения дневен ред, да се премахват противници или подкрепят индивидуални интереси, да се контролира информацията, която достига до обществото. Нещо повече -


те често биват използвани за политически рекет


Два примера онагледяват казаното по-горе: През 2009 г. се провеждат парламентарни избори в България. Проучванията сочат за победител тогавашния кмет на София и настоящ премиер във вече трети мандат Бойко Борисов. По онова време той е противник на групата около КТБ и на Делян Пеевски. В продължение на месеци контролираните от Пеевски медии провеждат черна кампания срещу ГЕРБ и лидера на партията Борисов, а стилистиката изпада до нива, в които той е оприличаван на тиква. Непосредствено след изборите и след своеобразна сделка с новия премиер Борисов медиите рязко сменят тона към него и започват да възхваляват всяко негово действие.


Друг пример е поведението на пеевските медии през пролетта на 2014 г., след като става ясно, че между двамата партньори – Цветан Василев и Делян Пеевски, има тежък конфликт. Депутатът впряга целия си медиен инструментариум в атака срещу банката и лично срещу бившия си партньор Василев, когото обвинява в източване, кражба и опит за убийство. Медиите му създават обществено напрежение и паника, които събарят банката в рамките на дни. Мрежите на влияние на КТБ в държавата в този момент се прехвърлят към депутата от ДПС Делян Пеевски.


Моделът КТБ


Медиите в орбитата на Делян Пеевски са важна съставна част от един модел, познат като модела #Кой или модела КТБ. Около КТБ се оформя мощна схема за търговия с влияние, която обслужва изцяло интересите на този, който е на власт в момента.


Благодарение на медийната сила, с която разполагат, както и чрез финансирането на редица небанкови инициативи (включително политически) собственикът на банката Цветан Василев и неговият тогавашен партньор Делян Пеевски придобиват сериозно влияние едновременно и върху управляващата партия, и върху опозицията и независимите лидери на обществено мнение. Държавата, вместо да се противопостави на този модел, го подкрепя, като концентрира депозитите на държавните предприятия в КТБ. Това се случва в разгара на световната финансова криза, когато всички останали банки и инвеститори са с ограничени ресурси. Този модел води до непрекъснато възпроизводство на политическата власт и контрол върху ключови икономически активи, Висшия съдебен съвет, прокуратурата, независими институции и регулатори. В резултат банковият надзор в централната банка и Комисията за финансов надзор си затварят очите пред порочните практики в КТБ, като кредитирането на свързани лица например. По-късно, през 2014 г., небанковото поведение на банката КТБ я довежда до фалит. Пряката цена на този фалит се оценява на над 5% от БВП на България.


Завладяната държава


След фалита на КТБ и последвалото падане на правителството на Пламен Орешарски опитите за тотално завладяване на държавата и вторично ограбване на активите на КТБ продължават. Пречка пред пълното подчинение на държавните институции е участието на Реформатoрския блок в правителството "Борисов 2". В блока членуват партии и политически лидери, които отстояват независимост от интересите на задкулисната група около Делян Пеевски, който от своя страна е прехвърлил подкрепата на медийната си група върху управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.


В следващите три години (2014 - 2017 г.) се провежда масирана координирана кампания между медиите, контролирани от Пеевски, прокуратурата и Бойко Борисов за раздробяване на демократичната общност и дискредитиране на нейните политически лидери. Като краен резултат от тази масирана многогодишна кампания в парламента няма нито един политически представител на демократичната десница и около 20% от населението в София и големите градове остават без политическо представителство в Народното събрание.


Победата на ГЕРБ и националистите на парламентарните избори през 2017 г. и сформирането на кабинета "Борисов 3" с негласната подкрепа на ДПС отварят вратата към пълното "приватизиране" на държавните институции. Затвърждава се своеобразният модел "Пеевски", който обединява политическите и личните интереси на лидерите на няколко партии около кабинета "Борисов 3", разполага вече с 2/3 от гласовете в парламента и има силно влияние върху единствената опозиционна партия в парламента - БСП.

Маскирани като борба срещу корупцията, се създават редица нови инструменти, които ограничават базови граждански права и правото на собственост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  КОЙ преживя и тази коледа.До кога ?.

 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Медийният монопол на Делян Пеевски и олигархията нямат аналог по мащаб, нямат нищо общо с демокрацията като принципи, нямат нищо общо с Европа като ценности. Това е чисто руска присадка в български условия. Ако това не те дразни, потърси форумите на пеевските парцали и се търкаляй с наслада в тяхната "истина".

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Весело

  До коментар [#2] от "slonsco":

  Как няма като имат да връщат едни пари на руснаците.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Пеевски няма как да е сам в тази игра.
  Прекалено мащабно е, дори и за неговите мащаби...

 6. 6 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълен смях! "Монитор" и "Телеграф" били завладели медийния пазар? Не знам кой чете тези малотиражки. Веднъж си взех "Телеграф" заради кръстословиците. Иначе в "Лафка" редовно виждам да разпространяват "Капитал". Е, по разбираеми причини няма как да видя и "Дневник". А от телевизиите на Пеевски - ТВ 7 умря. Остана само кабеларката ТВ3. Толкоз.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  Любопитно ми е кога др.пеевски ще се "хлъзне на сапуна"?Твъъъърде високо се качи.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1389 Весело

  Пълен смях! "Монитор" и "Телеграф" били завладели медийния пазар? Не знам кой чете тези малотиражки. Веднъж си взех "Телеграф" заради кръстословиците. Иначе в "Лафка" редовно виждам да разпространяват "Капитал". Е, по разбираеми причини няма как да видя и "Дневник". А от телевизиите на Пеевски - ТВ 7 умря. Остана само кабеларката ТВ3. Толкоз.
  —цитат от коментар 6 на tnk14543188

  Така де. И Пеефски напусна страната, нама го. И бизнес няма повече никакъв, и ОП не печели. И прокуратурата добре работи. :)

  Ние сме всички слепи,глухи и тъпи - 80%. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#7] от "zawert":
  Като те слушам, оставам с впечатлението, че БСП, ДПС, ГЕРБ и ОП никога и по никакъв начин не са притискали по никакъв начин Да,България или ДСБ по време на кампанията и след това. Ами какво търсиш тука, като си толкова възмутен?! Меан медиите, които работят за олигархо-комунизма ме отвращават и няма сила, която да ме накара да ги чета и да съветвам техните читатели кое е свобода и е добро за България. Направи и ти така. Интересна е тази склонност към мазохизъм на всички, които бранят олигархо-комунизма във форумите. Ами не си късайте нервите - четете вашите материали и си общувайте със себеподобните. Какво ви пречи да заживеете в комфорт?!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Ключово участие на държавата и конторлните органи.
  Точно това го прави олигарх...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Няма да е зле този текст да се преведе на европейски езици и да се раздаде на еврочиновниците.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много постна статия. От нея разбрахме, че "Медийната империя" на Пеевски се сътои от Монитор, Телеграф, Политика (това даже не знам какво е) и ТВ7.

  Ако списващите подобни статии имат истински доказателства, че Пеевски държи контрола над медиите в БГ - да кажат точно и ясно с кои медии и как точно е свързан. Иначе се приравняват до нивото на същите тия парцали, срещу които уж роптаят.

  Разпространистелския бизнес на Пеевски незнам до колко може да се нарече империя, след като в във въпросната Лафка се продават и всички "правилни" вестници на конкурентите му. Отделно, че печатните издания така или иначе отдавна не са основен източник на информация.

  Така, че да се говори, че Пеевски с една фалирала телевизия и два печатни парцала държи медийния пазар е просто смешно и тъпо.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "virtual brain":

  Последното изречение ти го каза, а доводи в подкрепа не липсват :)

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Давам КОЗ - КОЙ предложи през 2013 м.юни Пеевски за ШЕФ НА ДАНС ????

 16. 16 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така ли пък не се намери някой да го гръмне тоя след нова година? Толкова много убийства, а тая свиня остана жива...

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Алтернатива на на Пеевски - чети внимателно!БЪЛГАРСКИ МЕДИЕН СЪЮЗ - председател-Валери Запрянов/Дума/,зам.председатели - Светлана Шаренкова и Тодор Батков ! Следва контролен съвет - Красимир Гергов - председател и членове - Степан Ерамян,Николай Малинов и др.И ми се говори за СВОБОДА НА СЛОВОТО !"Хвани едните - удари другия!"

 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ЦЯЛА СУТРИН ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ГЛЕДАХ МИНИСТРИ ЗАММИНИСТРИ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ И НИТО ЕДИН ИНАКОМИСЛЕЩ ЗА ЦЯР И МЕ ФАНА СРАМ , ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ВИДЯХ ДА СИ ДАДЕ МНЕНИЕТО,ПОДЛИЗУРКОВЦИ ПОДЛИЗУРКИ , ДОТАМ ЛИ Я ДОКАРАХМЕ БЕ

 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  путин?

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Пълен смях! "Монитор" и "Телеграф" били завладели медийния пазар? Не знам кой чете тези малотиражки. Веднъж си взех "Телеграф" заради кръстословиците. Иначе в "Лафка" редовно виждам да разпространяват "Капитал". Е, по разбираеми причини няма как да видя и "Дневник". А от телевизиите на Пеевски - ТВ 7 умря. Остана само кабеларката ТВ3. Толкоз.
  —цитат от коментар 6 на tnk14543188


  В почти всички провинциални градове (без големите Пловдив, Варна, Бургас и подобни) се доставят единствено парцалите на Пеевски и тези на Блъсков, а те изразяват едно и също мнение. Така в провинцията няма алтернативно мнение и хората там нямат възможност да преценят кое е вярно и кое не е!
  А такива манипулатори като теб получават стотинки за да лъжат из медиите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Много постна статия. От нея разбрахме, че "Медийната империя" на Пеевски се сътои от Монитор, Телеграф, Политика (това даже не знам какво е) и ТВ7.Ако списващите подобни статии имат истински доказателства, че Пеевски държи контрола над медиите в БГ - да кажат точно и ясно с кои медии и как точно е свързан...
  —цитат от коментар 13 на niakoi_si

  Ето ти пост #20!
  Там съм го казал.
  Ха сега отречи го....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  ти лично ли оди по села и паланки да проверяваш? инак тия във варна и тия в койчово Койнаре гледат едни и същи телевизии и то главно предаванията на халваджияните. аз човек седнал да чете вестник или да го купува,специално във варна виждам все по-рядко. та халваджияните не са ли медийни императори,дето сбират куцо и сакато пред телевизора,а?

 23. 23 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В почти всички провинциални градове (без големите Пловдив, Варна, Бургас и подобни) се доставят единствено парцалите на Пеевски и тези на Блъсков, а те изразяват едно и също мнение.
  —цитат от коментар 20 на Храбър


  Глупости! Ами аз съм от провинциално градче. В нашенската "Лафка" ги ими всички основни издания. (вече споменах, че съм виждал и "Капитал"). А сутринста си взех "Галерия" - едит от малкото независими опозиционни вестници.

 24. 24 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И двамата, дядо попе и двамата!
  Всички червенобузи олигарси наред!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 25. 25 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "гарата":

  Те, в Европа отдавно го знаят всичко това.
  На мен ми е по-интересно, защо продължават тази любовна увертюра с мутрата.

 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#25] от "foreverman77":  До коментар [#12] от "гарата":Те, в Европа отдавно го знаят всичко това.На мен ми е по-интересно, защо продължават тази любовна увертюра с мутрата.
  —цитат от коментар 25 на foreverman77


  Поради липса на по-добро решение...Другият вариант е доста проруски...

 27. 27 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Както пишеше в един изключително неграмотен коментар в БЛИЦ под статия как олигархията и задкулисието клевети Пеевски, имало много лесен начин България да се изчисти и да тръгне напред, и той бил да се гледа кой пише срещу Пеевски, съответно значи е соросоид и агент на задкулисието, мафията, Прокопиев и Костов, и моментално доживотен затвор или нещо от сорта. Тъй че - мислете му. Народът си иска Пеевски, а не мафия и задкулисие.

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":Алтернатива на на Пеевски - чети внимателно!БЪЛГАРСКИ МЕДИЕН СЪЮЗ - председател-Валери Запрянов/Дума/,зам.председатели - Светлана Шаренкова и Тодор Батков ! Следва контролен съвет - Красимир Гергов - председател и членове - Степан Ерамян,Николай Малинов и др.И ми се говори за СВОБОДА НА СЛОВОТО !"Хвани едните - удари другия!"
  —цитат от коментар 17 на doroteus


  Това ме заинтересува. Без уважаваната от мен редакция да ми се сърди, именно този постинг, а не статията дава значимата информация по случая.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ами този БМС - български мото спорт, предполагам, се оказва същото "Общество русофили" плюс клонингите им, всички на руска издръжка....

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Трябва бойкот на медиите на Пеевски.

 31. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Не съм похарчил и стотинка в Лавка. Поне това зависи от нас: къде и за какво да си харчим парите.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  ". А от телевизиите на Пеевски - ТВ 7 умря. Остана само кабеларката ТВ3. Толкоз.
  —цитат от коментар 6 на tnk14543188

  И сега БНТ1.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  тази статия е по-скоро история на политиката, отколкото на медиите в България.
  друг е въпросът защо Съюзът на издателите се занимава с това, и каква е целта на тази хроника.

  Истината ни прави свободни.
 34. 34 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  единствената добра новина, която е пропусната е, че вестниците са все по-малко влиятелни и тиражите им падат постоянно. телевизията върви по същия път. интернет ги измества и там поне монополът в дистрибуцията няма значение (освен ако не отменят интернет неутралноста).

  Истината ни прави свободни.
 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Вижте, не ми се иска да бъда разбран неправилно. Нормален човек не би застанал на страната на Пеевски и компания. Но да се търсят съюзници сред най-големите врагове на България - хора, продавали многократно интересите й, нанесли и огромни вреди, мразещи я до дъното на душата си, "патриоти", но не спрямо страната ни, а спрямо най-големия й враг - по-лош вариант от този не мога да си представя. Още повече, че е ясно защо ТОЧНО СЕГА са луднали и ще си съдерат задниците да се пулят, плезят, кривят и гъзят пред публиката....

  Няма как да се съюзиш с абсолютни отрепки и да не си спечелиш презрението на всички.

 36. 36 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 730 Разстроено

  "Междумедийни войни" продължава !
  В момента гледаме епизода "Нова надежда"...

 37. 37 Профил на Kald Mann
  Kald Mann
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Статията не ми каза нищо ново. Коментарите под нея обаче(слава Богу, не всички), доказват отново, че напълно си заслужаваме съдбата!

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Монополизирането на медиите е станало с благословията на КЗК, защото зад това стоят руски интереси.
  В замяна на това бюджетната агенция е една супер бухалка срещу европейските вериги, глобява ги на какви ли не основания!

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не съм похарчил и стотинка в Лавка. Поне това зависи от нас: къде и за какво да си харчим парите.
  —цитат от коментар 31 на gripen


  Аз също. Но на ЛАФКА не им пука, след като хиляди лапнишарани трият билетчетата на лотарията.

 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пеевски не е никой!
  Той просто е един наемен управител. Никакъв олигарх не е - плащат му заплата (е, добра заплата), за де стои на топа на устата! Утре, ако стане неудобен, ще го сменят с някой по-приветлив...
  ДПС стои зад всичко това. Доган е големият олигарх - той и другите ченгета от ДС!

 41. 41 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Заявеното от М. Горбачов, по време на възродителния процес, че политиката спрямо „тюркоезичното малцинство“ в България е несправедлива, се възприе като промяна на курса в Москва спрямо България, превръщайки по този начин „възродителния процес“ в сериозен пасив на режима. Същевременно асимилационната кампания спрямо „тюркоезичното малцинство“ започва да се върти на празни обороти под влияние на мощни международни фактори. Анализаторите на ДС тогава и част от ключовите фигури по високите етажи на БКП, виждайки резултатите от „перестройката“ на Горбачов осъзнават, че със социализма е свършено и се организират в подготовката на план за контрол върху държавата вече в условията на демокрация. В плана се залага на правилото: „Управлява този, в който са парите“. За гарантиране на дълговременна устойчивост на плана се разчита на създаването на политически проект, използващ етническата карта като мощен инструмент за влияние. В частност да се използва и за зашита от възмездие и търсене на отговорност. За начало на действие на плана се счита решението да отстранят Тодор Живков и официалното обявяване на края на възродителния процес на пленума от 29 декември 1989 г.
  Така се създаде ДПС и „паралелната власт“.
  Паралелната власт, изцяло съставена от представители на ДС, отлично владееща всевъзможни техники и методи за гарантиране на устойчивото си съществуване създаде добре осигурени структури, които да виждат и чуват всичко и навсякъде и структури с които да наказват в дискретна координация с аналогичните официални такива.
  Информацията се разглежда от паралелната власт като мощно средство за влияние, поради което се полагат целенасочени усилия за овладяване на медийното пространство.
  Но информацията, обработвана от компютърни технологии в изпълнителната власт трябва да се контролира „от близо“, защото от това зависи основно обема на паричният поток към паралелната власт. По тази причина електронно правителство, такова, каквото е в умните държави не се случва и едва ли някога ще се случи.
  Поради нарастващия натиск от европейската комисия да се изгражда електронното правителство по установените правила, принуждава паралелната власт да смени политиката и назначи по-доверени свои кадри в управлението на поредната имитация на правене на електронно правителство. Видимо се забелязва подмяна на ръководни кадри в сектора от лобито на Спас Русев с тези от обкръжението на Пламен Вачков.
  Особен момент във финалната част на управлението на Пламен Вачков като шеф на ДАИТС в тройната коалиция е подготвеният проект на договор за съвместно изграждане на електронното правителство на България с Русия, пуснат за съгласуване в държавната администрация. Същевременно е регистрирано едномесечно присъствие на Пламен Вачков в аналогичната на ДАИТС структура в Москва, изцяло под контрол на ФСБ, непосредствено преди да бъде назначен за шеф на ДАИТС.
  Друга особеност, която се забелязва в последните 2 години е, че изглежда е разработен нов план за ускорено вземане на невзетото и безцеремонно смазване на всякаква съпротива с активно включване на контролираните медии.

 42. 42 Профил на Ефросина
  Ефросина
  Рейтинг: 8 Весело

  Не видях името на автора, иначе щях да му напиша на лично да поправи "два(та) премиера" АХАХА! ХАХАхаххаАХАХАХАХХА :Д :Д

  офоф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK