България се върти в провинциалните си кръгове, би се радвала на успехи в художествената гимнастика

България се върти в провинциалните си кръгове, би се радвала на успехи в художествената гимнастика

© Министерският съветПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози. Четете всички в "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Малко по-скучно продължение на 2017-та. През 2017-та се развиха драмите около Брекзит, Тръмп, Каталуня, т.нар. Ислямска държава, Северна Корея, глобалното отдръпване на САЩ, преместването на власт и влияние към Китай, важни избори в Европа. Това е много за една година, ще продължи и през 2018-та, но няма да е изненада. България се върти в своите провинциални кръгове, нищо ново не я очаква, би се радвала на успехи в художествената гимнастика, например.
Колко важно е европредседателството?


- Не е толкова важно за страна без свой проект, намерения, дневен ред, без хоризонт. Но България ще бъде силно осветена отвън. Ще бъдат написани безпрецедентен брой статии в западни издания колко корумпирана, зле управлявана, нещастна и депресивна страна е. Вече има обзорни статии в този дух – най-бедна, най-корумпирана, ама пък кротка, не ни създава главоболия.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- България не е говорител на тези страни, това е нарцистично преувеличение. През 2017-та беше направена отдавна очакваната стъпка с Македония. Но влияние отвъд въпроса с Македония България няма. Това са страни от бивша Югославия, пред които България не е авторитет.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Във всекидневния смисъл на "посрещане на гости", малко като на сватба, не, какво толкова има да се излага. Но политически ще се разкрие, каквато е. Българският политик не е свикнал на западни журналисти, които могат да попилеят сенатор или премиер. Той е свикнал да се появи в "Панорама" или в сутрешен блок и там да прекара като в спа център с релаксиращи процедури.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Не. Но това е надценен символичен въпрос. Оценките нямат ефективност, пишат се в жанра на празнодумното бюрократично есе. Вдигат шум за три дни, след това всички ги забравят. Това не са политически инструменти, а рутинни одиторски доклади, част от документооборота в Брюксел.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Не, ако под развръзка се разбира окончателно решение, а то не може да е друго, освен прекратяване завинаги. АЕЦ "Белене" е ядрен вариант на Виенското колело, нещо като вечното завръщане към същото, вид проклятие в индустриална маска.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България през годината, вече стана ясно, че няма да е за 3 март?


- А какво да прави този човек тук? Той обяви официално кандидатурата си. Сега му трябват позитивни символни акции. Посещение в България не би било триумф, както в Сирия, например. То би било рутинно и вяло или да вдигне протести. Путин не е популярен в активните градски среди, той е величав селски образ.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- В този парламент може да подухне лек бриз, но склонност към буря и радикализация няма. Сътресения стават, ако предстоят избори, каквито не изглежда да се задават. Неврастеничните спазми в БСП са хронични, но не са промени, а сезонни колебания.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


-Трябва да има, но тя трудно ще се получи с радикално негативни нагласи и фокус върху "завладяната държава". Прословутата средна класа, която всички идеализират, в България се осъществява като домашен уют, осигуреност, бит, което е нормално. Но такава нагласа бяга от радикални послания и проекти. Това е проблем пред т. нар. десни партии. Затова и протестните вълни имат повече сила от десни партии. Но сега вече не е 2013-та, а големият протест си има свой миг. Отвъд тези принципни въпроси най-важният, но често подценяван момент е в това, че партията е много сериозен труд и посвещаване. Хората едва ли си представят каква жертва се иска от инициаторите.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- ГЕРБ все още е всеобхватно нещо. Той е тип език, комуникация, представи и прочие. Те извират от душата на онова, което наричат средна класа. ГЕРБ е форма, която отговаря и на желанието на избирателя хем да ругае властта, хем все пак да си я преизбира. Тя му е топло-душевно близка, той си я псува и кълне, ама къде ще ходи без нея, няма накъде, та пак си я избира за да може пак да си я ругае и така я кара в кръг. ГЕРБ добре вписан в тази форма.


Бойко Борисов е в брачни отношения с избирателя. Това е една нездрава и все пак доста здрава връзка. Тя може да превърне протестите в семейни скандали, без които не може, животът ще затихне. Те го оросяват и освежават, така че да почва отново следващия ден, за да не водят до разводи.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Доналд Тръмп, една безпрецедентна тенденция в САЩ и в света. Водачите на сепаратисткото движение в Каталуня. Това са по-интересните неща в световен план.


В България няма "фигури" за наблюдаване. Някакви хора ходят по телевизиите да си правят душове с розова вода. Но има казуси като КТБ, "Белене", Пирин, банки.


На какво се надявате?


- Да се подобри положението с медиите. Клишето за "завладяната държава" се разшири към медиите и можем да говорим за "завладяване на общество". Пример от края на 2017-та изглежда е БНТ. Надявам се да греша, но едва ли. Ще продължи и към БНР. Надявам се и тук да греша.


Последната самозащита на модерните демократични общества е публичността, дискурсивната сфера, свободното аргументирано говорене, а това са именно медиите. Когато всичко друго е зле, те остават и могат да коригират властта. Това става в САЩ последната година в безпрецедентни мащаби. Но когато публичната сфера е колонизирана и целесъобразно разстроена, гражданският живот се разпилява. Хората забягват в частните си пространства и подменят автентичната публичност с трапезни изпълнения, вицове, псувни, вайкане; а това е краят, в който сме живели преди 1990-та.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 469 Весело

  "Путин не е популярен в активните градски среди, той е величав селски образ."

  Дори само за това изречение си струваше да се прочете цялото интервю...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Ако годината е по-скучна от 2017-та, това няма да е лоша новина, а дали ще е така, предстои да видим.
  Що се отнася до другите въпроси и техните отговори, малко г-н Попов се е поизхвърлил със своята бая високомерна позиция - не би било лошо да се спусне малко от висините и да вземе някакво отношение по както се разбира скучните и провинциални за него наши проблеми.

 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "По традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози. "

  Това нещо ми напомня за телевизията преди 1989 г и предаването "Пожелахте да видите" , което винаги беше Пожелахме да видите .

 4. 4 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А това интервю , да попитам без микрограм неудобство, кой е задавал въпросите, и ... разбира се, кой ... или ... кой са задавали въпросите??? Щото липсват именцата и на единия, и на другия, ако не е било ... групов сровесен секс с неизвестни партньори, които били носители, опс, лапсус - притежатели на словесен ХИВ... И сега, какво, ако човек не е добре имунизиран, току виж след само един прочит и хоп, заразил се. За себе си не се безпокоя, щото съм израснал в достатъчно здрава семейна среда, демек съм си имунизиран още в деня на рождението ми...

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 469 Весело

  кой ... или ... кой са задавали въпросите???
  —цитат от коментар 4 на chichkovuychev


  Моля за разяснение - кой и кой колко души са щом "са" задавали въпроси? Освен това кой различен ли от кой и имат ли нещо общо с Алфред Маккой?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  За високомерието на г-н Попов сте напълно прав, колега. Поредният мърморко, който повтаря клишета. От думите му човек едва ли не може да си направи извода, че сме обречени да сме в това положение завинаги (както са си мислели "дисидентите" по времето на соца). А това не е така - всичко тече, всичко се променя.

  Колкото до сегашната година - според мен тя ще е значително по-динамична от 2017-та.

 7. 7 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Весело

  "България би се радвала на успехи в художествената гимнастика"
  И да задържи първото място по тикви сред населението!

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  "... Българският политик не е свикнал на западни журналисти, които могат да попилеят сенатор или премиер. Той е свикнал да се появи в "Панорама" или в сутрешен блок и там да прекара като в спа център с релаксиращи процедури. ..."!

  Ха-ха-ха-а-а-а-а-а...! Много точно казано! Нашата казионна журналистика нанася сериозни вреди на обществото ни. Не по малки от вредите на крадливите и продажни политици.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  " ГЕРБ все още е всеобхватно нещо. Той е тип език, комуникация, представи и прочие. Те извират от душата на онова, което наричат средна класа. ГЕРБ е форма, която отговаря и на желанието на избирателя хем да ругае властта, хем все пак да си я преизбира. Тя му е топло-душевно близка, той си я псува и кълне, ама къде ще ходи без нея, няма накъде, та пак си я избира за да може пак да си я ругае и така я кара в кръг. ГЕРБ добре вписан в тази форма."
  БКП?!?
  "Бойко Борисов е в брачни отношения с избирателя. "
  :)));)));)))
  " България не е говорител на тези страни, това е нарцистично преувеличение. Това са страни от бивша Югославия, пред които България не е авторитет."
  Е,няма как България да е авторитет пред Хърватска и Словения.:)))

 10. 10 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Българският политик не е свикнал на западни журналисти, които могат да попилеят сенатор или премиер. Той е свикнал да се появи в "Панорама" или в сутрешен блок и там да прекара като в спа център с релаксиращи процедури."

  Заслужава да бъде "Цитат на деня" -- заради основателната критика към "Панорама".

 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Българският политик не е свикнал на западни журналисти, които могат да попилеят сенатор или премиер. Той е свикнал да се появи в "Панорама" или в сутрешен блок и там да прекара като в спа център с релаксиращи процедури."Заслужава да бъде "Цитат на деня" -- заради основателната критика към "Панорама".
  —цитат от коментар 10 на boris_ivanov  До коментар [#10] от "boris_ivanov":

  Че даже да се размечтае за Х... !

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#9] от "objektivist96":

  България не е авторитет пред никого. И как може да е? Ако беше преуспяваща държава която сама си решава проблемите и обществото се стреми непрестанно да се усъвършенства можеше да е някакъв фактор пред съседите си. В место това хленчим за еврофондове, сунсидийки да заявим, нещо да усвоим, дървен материалец да изнесем. Правилно се е изразил господина - затънали в провинциалните кръгове. Това че Бойка напоследък го раздава геополитик и някакъв вид медиатор в отношенията м/у ЕС и Турция, въобще не означава че последният в действителност е реално такъв. Всеки мандат човека с помощта и овациите на партията си, си приписва ново амплоа...и не си изкарва мандата.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Провинциален анализ на провинциален автор за провинциална държава.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Интервюто е страхотно, Стефан Попов е на ниво, както обикновено.

  Ясно е, че "средната класа" по анцуг и маратонки и с паркиран "на зелено" джип (нов внос с газова уредба) няма как да намери общ език с такива хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#13] от "aralambi":

  ,,Провинциален анализ на провинциален автор за провинциална държава.,,

  Е не е като вашият Дайнов, на когото му са кефите колко бил велик, какви истини говорел само

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  До коментар [#13] от "aralambi":

  ,,Провинциален анализ на провинциален автор за провинциална държава.,,

  Е не е като вашият Дайнов, на когото му са кефите колко бил велик, какви истини говорел само

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Великолепно интервю с много точни попадения, макар че виждам със тревога, че започват да се повтарят с 25 годишна давност:
  - Радой Ралин беше оприличил Панорана на кварталната бръснарница на политиците - да отидат, да прочетат клюки, да побъбрят в компания, да ги разкрасят, накрая да ги изчеткат...
  - сблъсъкът с реални медии вече завърши катастрофално за Лиляна Павлова, а Борисов се е скрил и стига най-много до снимки с някои, които не ги е гнус или търсят подигравателен подтекст

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “България се върти в провинциалните си кръгове”
  Отсече потомственият аристократ! Само дето тонът му е на светлинни години от премерения аристократизъм!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "сидер":

  ""Е не е като вашият Дайнов, на когото му са кефите колко бил велик, какви истини говорел само"

  Нещо си се объркал, Дайнов не го понасям. Просто ме подразни израза "провинциални". Всяка страна в ЕС си има някакви собствени проблеми, които могат да се наречат "провинциални", дори и най-големите.

 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Страхотно интервю! Понеже няма какво да коментирам, за туй ще цитирам:

  "Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?

  - Във всекидневния смисъл на "посрещане на гости", малко като на сватба, не, какво толкова има да се излага. Но политически ще се разкрие, каквато е. Българският политик не е свикнал на западни журналисти, които могат да попилеят сенатор или премиер. Той е свикнал да се появи в "Панорама" или в сутрешен блок и там да прекара като в спа център с релаксиращи процедури."

  За съжелание все по-вярно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":
  +++Абсолютно вярно е всичко,което сте написал.
  Написах,че не можем да бъдем авторитет за Хърватска и Словения,защото са най-отдалечени от нас - не само като километри.:)))

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  " Клишето за "завладяната държава" се разшири към медиите и можем да говорим за "завладяване на общество". Пример от края на 2017-та изглежда е БНТ. Ще продължи и към БНР."
  Все по-страшно става.

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 984 Весело

  Интервюто е страхотно, Стефан Попов е на ниво, както обикновено.Ясно е, че "средната класа" по анцуг и маратонки и с паркиран "на зелено" джип (нов внос с газова уредба) няма как да намери общ език с такива хора.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Все си е друго ние простаците да прочетем нещо от аристократи които за да си изхвърлят боклука обличат смокинг и отиват с Ролс-Ройс до контейнера :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK