Къде България може да сгреши и успее пред лицето на големите

Къде България може да сгреши и успее пред лицето на големите

© eu2018bg.bgВ следващите месеци и години действията на ЕС все повече ще бъдат диктувани от логиката и възможностите на Европа на много скорости. Гъвкавите коалиции все повече ще бъдат начинът да се преодолеят разделенията между страните членки – и това вече се започна да се случва: тези, които искат да има обща европейска отбрана, например, подписаха ПЕСКО (постоянното структурирано сътрудничество), а противниците му останаха отвън.


Под натиска на външните обстоятелства – непредвидима Русия, но и Тръмп, несигурен Близък Изток и надигащ се Китай, европейските страни ще търсят и консенсус по важни въпроси, дори и по тях решения да могат да се взимат с мнозинство. И така в следващите шест месеца България ще се окаже


в центъра на сложна геометрия от центробежни и центростремителни сили,
в която ще трябва да избягва патовите ситуации, каквато имаше по темата миграция, и да изгражда компромиси.


Точката, от която страната ни тръгва, е сравнително ниска: Изследване на Европейския съвет за външна политика сред дипломати и висши служители в 28те страни-членки, посветено на способността и желанието на държавите да се коалират помежду си, показва, че България е последна като възможен търсен партньор, а и е накрая по отзивчивост към запитвания за общи позиции с други страни-членки.


България е и предпоследна от 28-те по свързаност с останалите, когато става въпрос за търсене на общи интереси. Как ще действа България като ротационен председател – дали като обединител в името на европейско съгласие, или като пасивен наблюдател, който на практика ще подпомогне задълбочаването на разломите в ЕС – от това ще зависи и как по-нататък ще гледат на страната.


Извън темите от европейския дневен ред – миграция, сигурност и отбрана и реформа на еврозоната, основните предизвикателства ще дойдат отвън. Не особено ласкавите, понякога дори презрителни коментари по адрес на Върховния представител на ЕС Федерика Могерини, отчасти се дължат на празнословието ѝ и нейната поносимост към всякакъв род политици, но и на спирачките, които ѝ слагат страните-членки. Липсата на общо европейско външно действие много често е причинено от силните мнения и желания на националните парламенти, премиери и обществени мнения.


Външната политика на Съюза е в добрия случай сбор от тези гледни точни, а често и най-малкото общо кратно.


Четирите основни сили, които са съседи или партньори на ЕС – САЩ, Русия, Турция и Китай, имат собствен дневен ред, но едно ги обединява: интересът да разединят ЕС, да работят само с някои столици, избягвайки Брюксел. За страна като България и отвъд ротационното председателство е ключово да има широк фронт зад гърба си, за да устоява на натиска, а и да може да влияе на посоката на консенсус.


Какви са възможностите и ограниченията пред страната по тези четири теми?


Изследването на трансатлантическото значение на Тръмп показва няколко различни групи реакции в Европа.


Доминираща е надеждата, че "системата" около американския президент ще може да го озаптява и ще осигурява необходимата доза предвидимост в трансатлантическите отношения. Германия е водеща в тази група и подновяването американските ядрени гаранции към ФРГ я оставят засега в множеството на онези, които се надяват на цикличност и лесна бъдеща нормализация на отношенията.


Втората група е под влияние на "ефекта на месията". Най-отявлен неин член е унгарският премиер Орбан, който смята, че има позволението на американския президент да говори открито срещу либералната демокрация, имиграцията и правата на малцинствата. Лега Норд в Италия, която има сериозни шансове за изборите през пролетта, също споделя суверенистките, националистически и анти-емигрантски убеждения на Тръмп. Към този списък можем да добавим крайнодестните партии в Белгия и Холандия, а и Алтернатива за Германия (AfD). Управляващата партия в Полша припознава в Тръмп истинския защитник на християнските ценности срещу диктатурата на политическата коректност.


Третата група е тази на абсолютните опоненти, за които Тръмп е по-скоро антихристът, отколкото месията. Франция (въпреки добрите лични отношения на Макрон с Тръмп) е водач на тази група, към която се числят и страни като Италия, Латвия и Швеция. Взети заедно, първата и третата група доведоха през последните месеци до консолидацията на усилията за обща европейска отбрана.


И ако България логично принадлежи на първата група страни, отношението на Тръмп към НАТО е и ще продължи да бъде определящо за позицията на София. България неколкократно заяви, че ще достигне заветните 2% от БВП за отбрана до 2024 г. Финализирането на газовата връзка с Гърция, която ще ни направи независими от руския газ, ще е друг аргумент за сериозността на отношенията.


В европейски контекст обаче София ще пропилее златен шанс, ако вместо да се опита да придвижи напред PESCO, го отложи във времето с оправданието, че е лоялна на НАТО. Двете инициативи са несравними като мащаб и амбиция (разбира се, в полза на НАТО) и естествено могат да се допълват. Това е впрочем позицията и на Германия, която изключително разчита за сигурността си на НАТО.


Русия е разделяща тема в България, но не и в ЕС. Забележителното единство на Съюза по отношение на санкциите изглеждаше невъзможно през 2013та, но е факт от подписването на Минското споразумение насам. Дори страни, които са открито про-Путин като Унгария чинно гласуват всеки 6 месеца за удължаване на санкциите. Това ще се случи по всяка вероятност отново през юни, когато посланиците на страните към ЕС ще гласуват удължаването. Единствено евентуално предаване на Киев на руския контрол върху източната украинска граница може да предизвика промяна в позициите на ЕС – но това със сигурност не е в контрола на ротационния председател.


Същевременно проучване отпреди година показа голямото влияние и потенциал на Русия да влияе на политически партии в Европа и особено в Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия, където общата партийна система клони към анти-западни позиции. Това безспорно прави статуквото по-крехко, отколкото изглежда. Затова евентуално посещение на Путин в София е опасно и може да увеличи пробойните.


Отношенията с Турция изглеждат най-динамични към днешна дата, особено след заявеното от Ердоган желание да "стопли" политическия климат между Анкара и Берлин. Такова можем да видим след освобождаването и на останалите европейци, задържани в турски затвори по политически причини. Но моментът на нормализация неминуемо ще дойде тогава ще стане ясно какъв посредник е София.


Борбата с тероризма и икономическото развитие са две важни теми, по които може да се търси сътрудничество, но те трябва да бъдат отделени от преговорите за присъединяване на южната ни съседка към Общността - защото за членство вече не може да става дума. Турция търси модернизация на митническия съюз, защото над 60% от търговията на Турция е с Европейския съюз.


Южната ни съседка обаче също трябва да положи усилия – и София ще трябва да я насърчи да разхлаби хватката спрямо журналисти, независими анализатори и критикуващи режима в Турция. Същевременно България ще се опитва да озапти силен натиск или критики от страна на ЕС, каквито има в страни като Австрия. Тази сложна задача ще е от ключово значение за успеха на премиера Борисов, който силно персонализира двустранните отношения (заседание на Смесената работна група България-Турция не е имало от 2012 г.). Посещение на Ердоган в София, макар и не по време на Балканския съмит, ще е неизбежно предвид важността на отношенията.


Влиянието и присъствието на Китай в Европа се е увеличи значително от 2009 г., показва скорошен доклад на ЕСВП. Усилията на Пекин са в двустранен план, със специален акцент върху периферията на Европа. Китай прави собствена среща на върха с държавите от Централна и Източна Европа, т.нар. "16 + 1", и се възползва от кризата с еврото за мащабни поглъщания в Южна Европа. Впрочем, подходът тук не е много различен от това, което Китай предлага на африканските и други развиващи се държави: своеобразно нападение с множество проекти, които създават конкуренция между получателите, заеми на търговски лихви и силен натиск за постигане на идентични споразумения.


Но така или иначе Китай вече е в Европа, а София е заявила, че ще домакинства следващата среща "16+1". Освен, че ще доведе китайския президент или поне премиер в София, тази среща няма да помогне на българската икономика, а може да я застраши: България няма механизъм за скрийнинг на чуждите инвестиции. Освен това изглежда, че зад интереса на Китайската национална атомна корпорация и интереса й към Белене може да стои отново Русия, както това вече се случи със сделката за "Пирели" в Италия. А в европейски контекст срещата на страните от ЦИЕ с Китай изглежда като поредното подкопаване на шансовете за обща европейска икономическа и външна политика спрямо този нов глобален гигант – за което впрочем вина имат и големите страни-членки с изявени търговски интереси. Дългосрочно в интерес на България е да има целия ЕС зад гърба си когато говори с Пекин, вместо само Варшава, Загреб или Белград.


Председателството не би трябвало да е край или дори кулминация на усилията, а напротив - начало на процеса на депровинциализация на българската външна политика. Светът е твърде сложен, за да живеем само с надеждата, че той ще ни остави на мира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Зависи на какъв акък ще се събуди Корнелия.....
  или някой синдикалист!!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Къде България може да сгреши и успее пред лицето на големите"
  анализирай това . може да успее само ако сгреши ? грешка ще е да успее ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  С тия илитерати на чело, можем само да пълним страниците с бисери на пресата, нищо друго.

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Неутрално
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "В следващите месеци и години действията на ЕС все повече ще бъдат диктувани от логиката и възможностите на Европа на много скорости. Гъвкавите коалиции все повече ще бъдат начинът да се преодолеят разделенията между страните членки..."
  Не знам от къде се взе термина скорости, който според мен е неуместен, защото става дума не за скорости, а за желание или липса на такова за по-тясно обвързване и сътрудничестов межди членките за сметка, естествено на намаляване влиянието на местните национални институции.
  В този смисъл, дори и страна, която непрекъснато се споменава като "най-бедна, корумпирана и прочее все "хубави" качества, не само може, но бих казал трябва и ще има реална полза от колкото може по-тясна интеграция.
  Например, да си представим немски прокурори вместо нашите цацровци и/или сарафовци - вижда ми се много по-добре. Друга опция е еврото и европейски контрол над нашите банки, а не самостостоятелния Искров, дето "проспа' КТБ и т.н.
  И понеже нашите предводители едва ли сами ще се откажат от т.н. самостоятелност, ние сме тези, които сме им я дали и следователно ние сме тези, които (ако искаме де:)) можем да им я вземем.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Хубав задълбочен многопластов анализ...
  Не е за български политици - те са двумерни (дадоха ми, взех им)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "начало на процеса на депровинциализация на българската външна политика."
  С тези политици? Едва ли ще се случи.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Ниска била позицията на България... Ами естествено ще е така, никой не обича хитреци седящи на два стола /Европа и Русия/ а напоследък дори на трети стол /Турция/. Всеки си има едно на ума когато търси съюзник, такъв може да те предаде във всеки момент.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  Обичайните политкоректни бла-бла под формата на "анализ", който няма много общо с реалното положение. От него може да се остане с впечатлението, че ЕС е някакъв салон за благородни девици, които се срещат да побъбрят докато си пият следобедния чай.
  Горко му на оня политик, който би построил стратегията си на база подобни празни приказки......
  Всъщност сещам се за двама-трима, които постъпиха точно така и сега подсмърчат под опашката на коня......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  "...за което впрочем вина имат и големите страни-членки с изявени търговски интереси..."
  Леле колко политкоректен начин да се каже, че всъщност не ние, ами "големите" се споразумяваха с Китай (и Русия впрочем) за сметка на уж общия интерес на уж общия ни ЕС. Я да попитам: Унгарски канцлер ли придвижи "Северен поток" и прецака както Украйна, така и влизащи в ЕС страни като Словакия и Полша? Да не би румънски канцлер да беше турен след мандата си на специално измислен за него "много важен пост" с гигантска заплата в "Газпром"? Или говорим за абсолютно некорумпираните германски политици, например Шрьодер? И за чистичките и морални германски концерни от рода на "Сименс"? За автомобилните ще замълча, всички знаят...
  Тъй че, ако може, без илюзии, моля. Ние сме за ЕС, но нека малко по-прагматично подходим. Времената на телешки възторг отминаха.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  “Най-отявлен неин член е унгарският премиер Орбан, който смята, че има позволението на американския президент да говори открито срещу либералната демокрация, имиграцията и правата на малцинствата. “
  Хахаха! Орбан НЕ е соросоид, за да смята, че му е нужно позволението на когото и да било, за да говори открито каквото и да било!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "ЕС продължава да е политическо джудже, няма приоритети във външно-политически аспект"

  Каза възпитаника на Стоян Денчев и Митьо Гестапото, колегата на Рицар Попова, Цветлин Йовчев в телевизията на Пеевски.

  А сега го сравнете с "Външната политика на Съюза е в добрия случай сбор от тези гледни точни, а често и най-малкото общо кратно." тук!!! Аз ли задълбавам в конспиративни теории, или това е новата опорка на медиите на Цветан Василев??? Нарицателните "Пеевско-Прокопиеви" медии що говорят в единен хор???

  Външната политика на ЕС е ясна и точна - политика на дипломацията. Това еднозначно изкристализира в конфликта между Ким Чен и Тръмп, когато НАТО ясно заяви, че ще търси до последно дипломатическо решение.
  Дипломация и ОТБРАНА, а не дрънкане на оръжия, са еднозначно приетите ценности в ЕС

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  " става дума не за скорости, а за желание или липса на такова за по-тясно обвързване и сътрудничестов межди членките за сметка, естествено на намаляване влиянието на местните национални институции.В този смисъл, дори и страна, която непрекъснато се споменава като "най-бедна, корумпирана и прочее все "хубави" качества, не само може, но бих казал трябва и ще има реална полза от колкото може по-тясна интеграция. Например, да си представим немски прокурори вместо нашите цацровци и/или сарафовци - вижда ми се много по-добре. Друга опция е еврото и европейски контрол над нашите банки, а не самостостоятелния Искров, дето "проспа' КТБ и т.н.И понеже нашите предводители едва ли сами ще се откажат от т.н. самостоятелност, ние сме тези, които сме им я дали и следователно ние сме тези, които (ако искаме де:)) можем да им я вземем.
  —цитат от коментар 5 на tsvetko_51


  Много хубава мисъл. Ще ми се и на мен да се образува федерация на "европейските съединени щати", но реално "поемането на ръководството" означава също "поемане на отговорностите". За съжаление, политическата реалност е че немските (да речем) избиратели не биха искали да плащат (пряко или косвенно) за КТБ (или следващата българска банка, която ще бъде фалирана. Съответно и немските политици не бързат да се съгласят на европейски контрол над българските (а също - гръцките, испанските и италианските) банки.

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Хубаво четиво, ама Рапонът едва ли ще го разбере, дори и да го прочете два пъти.
  Защото той разбира ЕС като бездънна яма, от която може безкрайно да цоца мангизи.
  А "председателството" му трябва най-вече за да се мляска и тупа по рамото със заблудени европейски политици, като се надява, че по този начин ще си осигури "спокойствие".
  Спокойно да продължава да ни баламосва и лъже, докато разбойниците му крадат ли, крадат.
  Явно само ние можем да му нарушим спокойствието. Ако се събудим.

 16. 16 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 364 Неутрално

  кои големци по-точно, меркел ли ше дойде или ко ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK