Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни

Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни


Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на японски премиер в историята. То е част от обиколката на делегация, включваща и представители на десетки компании, в балтийските страни и на Балканите. Абе обяви в неделя в Рига, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, особено в информационните технологии, транспорта и медицината. Двамата с латвийския му колега Марис Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение ЕС-Япония.


Преди това в Естония японците обявиха, че ще се присъединят към центъра на НАТО за киберотбрана в Талин. Стъпка по стъпка ние ще научим как НАТО би могла да бъде полезна за Япония и в каква степен Япония може да бъде от полза за НАТО, заяви пред журналистите Норио Мураяма, говорител на японското министерство на външните работи.


По повод тази историческа обиколка на премиера Шиндзо Абе "Дневник" предлага коментар на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен:
Докато всички са се съсредоточили върху глобалните амбиции на Китай, една друга азиатска сила - Япония, демонстрира нов начин за използване на "мека сила". Тази седмица японският премиер Шиндзо Абе е на обиколка в 6 държави от Източна Европа - Сърбия, България, Румъния и трите балтийски страни. Това е наистина една историческа първа визита на японски министър-председател. Тя отразява разбирането на Япония, че бъдещето на международния икономически ред ще се определя във и заедно с Европа.


Някои от тези държави - Сърбия на първо място - са част от големия план на Китай за нов Път на коприната. Обещанията за безплатни кредити и нова железопътна инфраструктура тепърва трябва да се материализират, но Китай не пести усилия да спечели източноевропейските страни. Абе заявява на тези страни, както и на света, че ако глобалните мрежи на доставки имат значение, то същото важи и за споделените ценности и интереси. И той разполага със силен пример за това - споразумението ЕС-Япония за свободна търговия.


Сделката ЕС-Япония трябва да се довърши


Търговското споразумение, което е най-голямото в света, ще даде на икономиките ни голям тласък, ще намали мита и търговските бариери. За страни като България, чийто премиер бе сред водещите преговорите, то ще отвори нови пазари за земеделски износ. Японски компании вече започнаха да обявяват, че ще започнат нов бизнес в България, ще наемат хиляди служители и ще донесат допълнителни приходи за дребните компании от снабдителните вериги.


Но това споразумение е важно за нещо повече от взаимноизгодни икономически и търговски връзки. Европа и Япония споделят общи ценности - демокрация, върховенство на закона, дух на международно сътрудничество. Завършването и ратифицирането на тази сделка изпраща сигнал, че две от най-големите световни икономики ще бранят международния ред, както и свободната и честна търговия.


Този сигнал има значение и защото глобалната система е подложена на атаки - както в сферата на сигурността, така и на търговията. Русия скъса списъка с правила в международните отношения и за пръв път от Втората световна война насам завзе европейска територия със сила. Москва оркестрира сложна кампания за намеса в западните общества, целяща намеса в избори и подронваща доверието на хората към правителства и институции.


Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни


Под повърхността на китайските инвестиции


Китай, от друга страна, разпростира влиянието си в Европа по доста по-модерен и прикрит начин. Между финансовата криза и 2015 г. китайските инвестиции в ЕС скочиха 10 пъти. През 2016 г. те се увеличиха с още 77%.


Пристигането на тези инвестиции трябва да се приветства, но ако почовъркате под повърхността, ще видите, че, изглежда, става дума за преследване на други цели. Китай например фокусира много от инвестициите си в държави, пострадали от кризата в еврозоната, каквато е Гърция. През последните месеци Атина промени политиката на ЕС към проблема в Южнокитайско море и дори към спазването на правата на човека в Китай. В други случаи Китай разширява активите си в Северна Европа за снабдяване с високи технологии, които често може да бъдат пригодени за военни цели. Пекин се е фокусирал и върху страни от Централна и Източна Европа чрез т.нар. Група 16+1, в която членува и България.


Китай обаче не връща услугата на европейските инвеститори и предприемачи. В действителност европейските инвестиции в Китай намаляха с 25% между 2015 г. и 2016 г., включително защото европейските инвеститори се оплакват от пречки, създавани им от една система, даваща преференции на китайските държавни монополи.


Система за ранно предупреждение


За да се гарантира продължаване на свободната и местната търговия, Европа се нуждае от средства за защитата ѝ. Едно от най-новите предложения пред ЕС е създаването на система за ранно предупреждение, която да проверява потенциални инвестиции и да задейства алармата, ако те може да са опасни за европейските стратегически интереси. Това предложение няма да попречи на държавите да приемат чуждестранни инвестиции, но ще приравни ЕС с останалите участници в Г-7, сред които е и Япония, по разполагане със сходни защити, гарантиращи, че икономиките им няма да бъдат похитени от подкрепяни от държавата монополи.


Българското председателство на Съвета на ЕС ще изиграе много важна роля в усилията по-бързо да бъде постигнато споразумение по това предложение.


Да защитим западните ценности и правила


В крайна сметка следвоенният консенсус се е формирал около принципа, че капиталистическите, търгуващите икономики са предимно либерални демокрации. Но в 21 век капитализмът и либералните демократични ценности започнаха да се разделят. Възходът на Китай може да бъде шанс за Европа и други демократични страни.


Но той трябва да бъде управляван според западните дефиниции за ценности и правила. Ако протекционизмът "Америка на първо място" позволи Китай да пренапише правилника за международни отношения, това може да се превърне в "Америка на последно място", както и за Европа.


Ето защо работата на ЕС и Япония да постигнат това търговско споразумение е много важна. Освен търговските ползи то изпраща мощен сигнал, че окопаването на САЩ няма да доведе до това западният свят да изостави ценностите си. Това търговско споразумение е и за свободата и ние се нуждаем от помощта на Япония, за да я защитим.


Андерс Фог Расмусен е ръководител на консултантската компания Rasmussen Global. Той е бивш генерален секретар на НАТО и бивш премиер на Дания. Текстът е предоставен на "Дневник" от компанията, преводът и заглавието са на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK