Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни

Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни


Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на японски премиер в историята. То е част от обиколката на делегация, включваща и представители на десетки компании, в балтийските страни и на Балканите. Абе обяви в неделя в Рига, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, особено в информационните технологии, транспорта и медицината. Двамата с латвийския му колега Марис Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение ЕС-Япония.


Преди това в Естония японците обявиха, че ще се присъединят към центъра на НАТО за киберотбрана в Талин. Стъпка по стъпка ние ще научим как НАТО би могла да бъде полезна за Япония и в каква степен Япония може да бъде от полза за НАТО, заяви пред журналистите Норио Мураяма, говорител на японското министерство на външните работи.


По повод тази историческа обиколка на премиера Шиндзо Абе "Дневник" предлага коментар на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен:
Докато всички са се съсредоточили върху глобалните амбиции на Китай, една друга азиатска сила - Япония, демонстрира нов начин за използване на "мека сила". Тази седмица японският премиер Шиндзо Абе е на обиколка в 6 държави от Източна Европа - Сърбия, България, Румъния и трите балтийски страни. Това е наистина една историческа първа визита на японски министър-председател. Тя отразява разбирането на Япония, че бъдещето на международния икономически ред ще се определя във и заедно с Европа.


Някои от тези държави - Сърбия на първо място - са част от големия план на Китай за нов Път на коприната. Обещанията за безплатни кредити и нова железопътна инфраструктура тепърва трябва да се материализират, но Китай не пести усилия да спечели източноевропейските страни. Абе заявява на тези страни, както и на света, че ако глобалните мрежи на доставки имат значение, то същото важи и за споделените ценности и интереси. И той разполага със силен пример за това - споразумението ЕС-Япония за свободна търговия.


Сделката ЕС-Япония трябва да се довърши


Търговското споразумение, което е най-голямото в света, ще даде на икономиките ни голям тласък, ще намали мита и търговските бариери. За страни като България, чийто премиер бе сред водещите преговорите, то ще отвори нови пазари за земеделски износ. Японски компании вече започнаха да обявяват, че ще започнат нов бизнес в България, ще наемат хиляди служители и ще донесат допълнителни приходи за дребните компании от снабдителните вериги.


Но това споразумение е важно за нещо повече от взаимноизгодни икономически и търговски връзки. Европа и Япония споделят общи ценности - демокрация, върховенство на закона, дух на международно сътрудничество. Завършването и ратифицирането на тази сделка изпраща сигнал, че две от най-големите световни икономики ще бранят международния ред, както и свободната и честна търговия.


Този сигнал има значение и защото глобалната система е подложена на атаки - както в сферата на сигурността, така и на търговията. Русия скъса списъка с правила в международните отношения и за пръв път от Втората световна война насам завзе европейска територия със сила. Москва оркестрира сложна кампания за намеса в западните общества, целяща намеса в избори и подронваща доверието на хората към правителства и институции.


Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни


Под повърхността на китайските инвестиции


Китай, от друга страна, разпростира влиянието си в Европа по доста по-модерен и прикрит начин. Между финансовата криза и 2015 г. китайските инвестиции в ЕС скочиха 10 пъти. През 2016 г. те се увеличиха с още 77%.


Пристигането на тези инвестиции трябва да се приветства, но ако почовъркате под повърхността, ще видите, че, изглежда, става дума за преследване на други цели. Китай например фокусира много от инвестициите си в държави, пострадали от кризата в еврозоната, каквато е Гърция. През последните месеци Атина промени политиката на ЕС към проблема в Южнокитайско море и дори към спазването на правата на човека в Китай. В други случаи Китай разширява активите си в Северна Европа за снабдяване с високи технологии, които често може да бъдат пригодени за военни цели. Пекин се е фокусирал и върху страни от Централна и Източна Европа чрез т.нар. Група 16+1, в която членува и България.


Китай обаче не връща услугата на европейските инвеститори и предприемачи. В действителност европейските инвестиции в Китай намаляха с 25% между 2015 г. и 2016 г., включително защото европейските инвеститори се оплакват от пречки, създавани им от една система, даваща преференции на китайските държавни монополи.


Система за ранно предупреждение


За да се гарантира продължаване на свободната и местната търговия, Европа се нуждае от средства за защитата ѝ. Едно от най-новите предложения пред ЕС е създаването на система за ранно предупреждение, която да проверява потенциални инвестиции и да задейства алармата, ако те може да са опасни за европейските стратегически интереси. Това предложение няма да попречи на държавите да приемат чуждестранни инвестиции, но ще приравни ЕС с останалите участници в Г-7, сред които е и Япония, по разполагане със сходни защити, гарантиращи, че икономиките им няма да бъдат похитени от подкрепяни от държавата монополи.


Българското председателство на Съвета на ЕС ще изиграе много важна роля в усилията по-бързо да бъде постигнато споразумение по това предложение.


Да защитим западните ценности и правила


В крайна сметка следвоенният консенсус се е формирал около принципа, че капиталистическите, търгуващите икономики са предимно либерални демокрации. Но в 21 век капитализмът и либералните демократични ценности започнаха да се разделят. Възходът на Китай може да бъде шанс за Европа и други демократични страни.


Но той трябва да бъде управляван според западните дефиниции за ценности и правила. Ако протекционизмът "Америка на първо място" позволи Китай да пренапише правилника за международни отношения, това може да се превърне в "Америка на последно място", както и за Европа.


Ето защо работата на ЕС и Япония да постигнат това търговско споразумение е много важна. Освен търговските ползи то изпраща мощен сигнал, че окопаването на САЩ няма да доведе до това западният свят да изостави ценностите си. Това търговско споразумение е и за свободата и ние се нуждаем от помощта на Япония, за да я защитим.


Андерс Фог Расмусен е ръководител на консултантската компания Rasmussen Global. Той е бивш генерален секретар на НАТО и бивш премиер на Дания. Текстът е предоставен на "Дневник" от компанията, преводът и заглавието са на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Бихме могли да станем врата на Япония към Европейския пазар, ама Мама не дава.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Доста смело изказване от страна на Расмусен по отношение не ограничаването на европейските инвестиции в Китай. Да, под натиска на сегашния американски президент Китай отстъпи за американските инвеститори, време е и Европа да наложи подобен тон.

 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добър коментар на Расмусен. Всичко е обхванато: НАТО, Япония, ЕС, споделени ценности, търговия, икономически и културни взаимоотношения. Остава ускорена ратификация при българското председателство. Впечатленията ми от японците са, че харесват и ценят Европа във всичките и измерения.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Какви общи центости с Япония? Един сирийски бежанец не са приели.

 5. 5 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Харесвам Япония и японките, приветствам това посещение, което е голама чест за нас, но от друга старана искам да отбележа, че.....
  Япония губи по повечето показатели при сравнение с Китай. Япония е достигнала зенита- БВП се разширава с около 1 процент, а Китай е по- средата на пътя- около 7% на година. Япония е най-задлъжнялата държава в света след САЩ естествено, но последните сами си печатат долари за да си плащат задълженията, но да не се отклонявам. Япония дължи 238% от БВП или всеки всеки японец дължи около 82 000 Долара. За сравнение "мързеливите гърци" дължат 180% от БВП, а всеки грък 32 500 Долара. Ето ви и някои икономически данни за сравнение между двата азиатски гиганта:
  https://countryeconomy.com/countries/compare/japan/china

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 6. 6 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Харесвам Япония и японките, приветствам това посещение, което е голама чест за нас, но от друга старана искам да отбележа, че..... Япония губи по повечето показатели при сравнение с Китай. Япония е достигнала зенита- БВП се разширава с около 1 процент, а Китай е по- средата на пътя- около 7% на година. Япония е най-задлъжнялата държава в света след САЩ естествено, но последните сами си печатат долари за да си плащат задълженията, но да не се отклонявам. Япония дължи 238% от БВП или всеки всеки японец дължи около 82 000 Долара. За сравнение "мързеливите гърци" дължат 180% от БВП, а всеки грък 32 500 Долара. Ето ви и някои икономически данни за сравнение между двата азиатски гиганта:https://countryeconomy.com/countries/compare/japan/china
  —цитат от коментар 5 на twe38546258

  Дълговете на Япония са към японски компании, които пък получават преференции от държавата

 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Смятам че споразумението ще се реализира скоро. В това няма съмнение. Япония ни откри главно чрез киселото мляко. Сега преоткриват и вкусната ни храна вообще. И са голям пазар!! Определено ще инвестират у нас.

 8. 8 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#6] от ".":

  Дългът си е дълг, та смяташ че японските компании няма да си търсят дълговете ли, за да не навредят на Япония. Все пак дай линк, ако имаш да видим към кого и колко дължи Япония, за да не говорим празни приказки? Нека и аз да понауча нещо...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Много добър коментар от Расмусен.Не трябва да губим време и по-бързо да ратифицираме търговското споразумение.
  Любопитно ми е да прочета повече за тази система за ранно предупреждение в областа на инвестициите.
  Не на последно място - не е ли приятно да има нормалност в отношениета между държави с сходни ценности и принципи.Това му липсва на ЕС в отношенията с други наши съюзници wink wink :p

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "Китай например фокусира много от инвестициите си в държави, пострадали от кризата в еврозоната, каквато е Гърция" !! При нас пак гол БАЙ..... Х . Ами да идват китайците/юпонците , барабар с китайките/японките и китайчета/япончета .........та някой да живее по тези места. Сега по върха ( София ) ще се врътнат и ще избягат при своиите офшорки. Българя няма къде да се дене .!!

 11. 11 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Гласувам с две ръце за бързо приемане на Япония в Европейския съюз, та ако ще да е евро-азиатски, стига да не е Евразийски. Имаме общи ценности, приятели и врагове! Нека Япония замести мърморковците от Англия - поне ще ни научат да бачкаме качествено!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  "Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на японски премиер в историята. То е част от обиколката на японската делегация,"

  То е също така и ЧЕСТ за България , че е уважена от такава могъща икономическа сила като Япония. Това височайшо японско внимание трябва да бъде оползотворено от нас по най-добрия начин.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#12:"tacheaux"]"То е също така и ЧЕСТ за България , че е уважена от такава могъща икономическа сила като Япония. Това височайшо японско внимание трябва да бъде оползотворено от нас по най-добрия начин.[/quoteщ
  Да им шътнем реактора от Белене.

 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1562 Неутрално


  До коментар [#6] от ".":Дългът си е дълг, та смяташ че японските компании няма да си търсят дълговете ли, за да не навредят на Япония. Все пак дай линк, ако имаш да видим към кого и колко дължи Япония, за да не говорим празни приказки? Нека и аз да понауча нещо...
  —цитат от коментар 8 на twe38546258

  търси гугъл-
  breakdown of jgb holders

 15. 15 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Само да вметна за незапознатите че проектоспоразумението за търговия и инвестиции между ЕС и Япония не страда от недъзите на СЕТА или ТТИП. Японците се съгласиха да произвеждат по европейски стандарт, когато изнасят за тук, а пък за превес на корпорациите над държавата и дума не може да става! Отделно демократичните ценности! Дано скоро подпишем, преговорите са на финала!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До Европа се нуждае от Япония,за да разбере как се защитават територия,ценности,традиции. Япония е приела досега 20 бежанци,от които половината ги е изгонила обратно. Японците не искат никакво смесване на техния народ с други народи. Те си пазят традицията и културата. Не им трябва диверсификация, за тях мултикултурализмът е обществен враг. Европа трябва да се наечи от Япония на национализъм. Япония търгува с всички и навсякъде, но Япония е затворила своите граници за хора, за вредни глобалистки идеи, за чужди традиции,чужди култури и религии.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Срамно е да се сравняват западните ценности с тези на Япония !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Любопитно

  До коментар [#13] от "blondofil":

  Да им шътнем реактора от Белене.
  ================
  Да си го поправят и ползват?

  Еретик
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#9] от "rwe33471675":

  Не на последно място - не е ли приятно да има нормалност в отношениета между държави с сходни ценности и принципи.
  ============$
  Я дай няколко примера "с сходните" принципи !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Трудно е да се каже повече от това, което е написано в статията.

 21. 21 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#14] от ".":

  В 193 страници информацияпрегелдани набързо от мен, аз линчно не успях да открия това което казваш. Тежестта на доказването пада, върху този който твърди, а не върху този които отрича. Ти биеш център в момента.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Срамно е да се сравняват западните ценности с тези на Япония !
  ======$
  И що да е срамно , юнане ..... ;) ?
  Тръпна от нетърпение да видя стокообмена на ценности и принципи. ...!
  Ха да видим колко харакирита ще видим в европейския парламент .....
  Или как японците ще усвоят европейския манталитет на двустандартна политика ?
  Веделя е ..... :)....малко весело да става !

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  Пардон.... :)
  Неделя е !

  Bukalemun
 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Посещението на Абе има и друго измерение. Китай е велика сила и налага интересите си. В което няма нищо необичайно - великите сили го правят хилядолетия наред. Но винаги е добре за икономиката да има алтернативи, за да не може една сила да се налага неограничено.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Япония е достигнала зенита- БВП се разширава с около 1 процент,
  —цитат от коментар 5 на twe38546258


  Имено поради тази причина Япония търси начин да се разширява навън.
  Всички фактори, необходими за голям растеж са налице в източна европа. Липсват пари и ноу хау, но за Япония не е проблем да ги донесе.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Андерс Фог Расмусен: "ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни"
  Отново ценности и свобода. Скъсаха се от клишета. Целият свят е привлечен да пази ценностите и свободата на ЕС. А японците не знаят това, те искат само да правят пари в Европа. Последното е добра новина - конкуренция между Япония и Китай на европейска територия звучи оптимистично и перспективно за Европа.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Бих приел японците да идват и търсят своето място в Европа. Всеки има право на място под слънцето. Но той по-скоро идва да руши построеното. "Защита на ценности", "ранно предупреждение", все едно е тръгнал на война. Много се надявам Боко да не се хване на въдицата, но и силно се съмнявам. Той на всеки е готов да се подмаже.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Весело

  "Но той по-скоро идва да руши построеното." А именно братската ни нерушима дружба със Севенокорейския народ, изградена на общите ни азиатско-комунистически ценности.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  " Възходът на Китай може да бъде шанс за Европа и други демократични страни.
  Но той трябва да бъде управляван според западните дефиниции за ценности и правила. Ако протекционизмът "Америка на първо място" позволи Китай да пренапише правилника за международни отношения, това може да се превърне в "Америка на последно място", както и за Европа."-край на цитата

  Някой може ли да я разбере тази мисъл?
  Оказва се, че Европа не може да си конролира икономиките и да предпази собствените си страни, че Гърция е станала Троянски кон на Китай в ЕС, че Източна Европа е място, за което се бият Русия, Китай, Япония кой да го вземе и да го привлече към себе си, Тръмп виновен!! Китай никога не е преставал да бъде националист и протекционист. Тук изкарват Тръмп виновен за китайския национализъм и протекционизъм. Между другото, Япония е почти същия националист и протекционист като Китай. В Япония няма бежанци и никакви хора не се допускат да се заселват там , още по-малко да се натурализират. На японския пазар почти нищо не се внася отвън, протекционизмът им е толкова изпипан в тънкости, че вследствие националистическата пропаганда самите японци не искат да ядан неяпонски храни, да карат неяпонски коли и пр.
  Ако в този цитат се прави намек, че САЩ започват да водят егоистична политика, та затова страдат европейците, то нека уточним, че политиката на САЩ засяга Западна Европа, а не Източна Европа. Вследствие създаването на по-добри условия за бизнес се очаква отлив на капитали от Европа в посока САЩ, но от Западна Европа. От Източна Европа няма как да има отлив, защото Източна Европа е занемарена и опоскана провинция, от която няма какво да се отлива. Вследствие на егоистичната политика на Западните Европейски държави, Източна Европа едва диша и се е превърнала в лесна плячка за китайци, японци, руснаци. На всичко отгоре от ЕС не позволяват на източноевропейците да водят протекционистична политика и да защитят икономиките си.
  Тази статия показва, че ЕС е спирачка пред просперитета на Източно европейските страни и техните икономики стават зависими от външни за ЕС сили. Съответно и техните държави ще изпадат под чужда зависимост. Най-доброто лекарство в този случай е политика на националистически протекционизъм на икономиките. Китайски, японски, рески национализъм и протекционизъм не може да бъде преборван с европейска ненамеса на държавата в икономиката. между другото, Германия също води портекционистична политика, но не позволява на други да водят същата политика. Германия е хванали всички финансови и политически лостове в ЕС, станала е монополист, върти цялата политика в своя полза , но на страните от Източна Европа не им разрешава да вземат каквато и да е мярка да защитят собствените си производители.

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Идеята на Расмусен е ясна, той като натовец се опитва да спаси Източна Европа от китайска хегемония. Това е и признание, че ЕС не може да помогне на Източна Европа в икономическо отношение, а Западна Европа не е конкурент на Китай, Япония и Русия в икономическо отношение. Защо Западна Европа не направи нужните инвестиции в Източна Европа? От Западна Европа идват само вредни съвети, педерастии и вързващи ръцете на источноевропейците разпореждания. Расмусен вижда, че Източна Европа е беззащитна и се нуждае от протекция. И тази протекция той търси от японците. Той избира по-малкото зло. Япония в Източна Европа срещу Китай. Да дойдат японците, за да не идват китайците. Това е голям срам за Европа и ЕС. На ЕС парите за Източна Европа отиват само за корумпиране на местните елити, за да ги правят послушни. Икономическите съвети на ЕС са безполезни. Източна Европа се нуждае от защита, от протекционизъм върху икономиките си. Вижте Южна Корея какво направи с протекционизъм и национализъм. Тайван. Япония. Китай. Сега ще видите и САЩ. Единствените, които остават без протекционизъм върху икономиките си са Източно Европейските страни, благодарение на ЕС. Единствените в света. Западноевропейските държави си пласират потекционизма по един или по друг начин. Видяхте скандала с тираджиите и Макрон. Макрон удари българските тираджии с протекционистични мерки.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Непропорционалното развитие на двустранните връзки с Китай няма да остане дълго без последствия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#14] от ".":В 193 страници информацияпрегелдани набързо от мен, аз линчно не успях да открия това което казваш. Тежестта на доказването пада, върху този който твърди, а не върху този които отрича. Ти биеш център в момента.
  —цитат от коментар 21 на twe38546258

  Ми има графики, 40% от дълга е към Японската централна Банка. Другите са към частни лица и фирми, външните заеми са много малки.
  Японското правителство взема от частни лица и фирми заеми за да ги раздава пак на тях. Като издава облигации.
  Разликата със САЩ е огромна, САЩ взема пари от нищото, ФРС му дава една хартия на която пише колко трилиона долара и тн. Реално ФРС печата тия пари и ги пуска в обръщение а покритието им е от всички стоките на цял свят, защото долара е световна валута.
  Япония взема реални пари назаем от физически и юридически лица и с тия пари раздава на същите тези японски граждани и фирми. Ако има момент на печатане, той е в банката, доколко тя е капитализирана, има ли тия пари реално. Печатането на йени за експортно ориентирана икономика като японската също е добро нещо. Междувременно японското чудо след втората световна война до голяма степен се дължи на ниският курс на йената. Тогава, американските управници на победена Япония определят курс наказателен и едва ли не с подигравка - 139 йени за долар /по памет пиша, / което обаче прави японските стоки конкурентни.
  Япония има огромен търговски обмен с Китай, в пъти по голям отколко с ЕС. Тия приказки на Расмусен за Китай Абе едва ли даже ще прочете,

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не подлежи на дискусия фактът, че Китай, Япония, Южна Корея, Русия в политиката са националисти, в икономиката протекционисти. А вече и САЩ тръгва по този път. Успехите на останалите са ясни, но нека споменем Русия. Забелязали ли сте, че в Дневник отдавна спряха да пускат статии за мизерното положение в Русия и дефицитът на стоки вследствие ембаргото. Само преди няколко месеца пуснаха статия, че руснаците започнали да си правят собствени френски сирена. Това информационно затъмнение говори само за едно- Русия започва да замества западните стоки със свои. И няма да се учудя, ако след някоя и друга година започне да изнася, например сирена за България или друго. Това е благодарение на протекционизма- руското производство възкръсва. Протекционизмът е гарант за конкуренцията. Когато държавата се откаже от протекционизъм, тя на практика се отказва от съществуването на собствени национални производства, защото световните глобални монополи веднага ги унищожават като конкуренти. Протекционизмът е този, който запазва производства като българските мотокари и електрокари и им осигурява съществуване. Преди да има конкуренция трябва да има съществуване. Не може да си конкурент, ако допуснеш унищожаване на собственото ти производство.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#29] от "gozambo":

  Германия също води портекционистична политика, но не позволява на други да водят същата политика. Германия е хванали всички финансови и политически лостове в ЕС, станала е монополист, върти цялата политика в своя полза , но на страните от Източна Европа не им разрешава да вземат каквато и да е мярка да защитят собствените си производители.
  ======
  Оха бе ! Направо си сгазил лука !
  На това в Европа му викат общ европейски дом !
  Лошо седларов !

  Bukalemun
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#32] от ".":

  , САЩ взема пари от нищото, ФРС му дава една хартия на която пише колко трилиона долара и тн. Реално ФРС печата тия пари и ги пуска в обръщение а покритието им е от всички стоките на цял свят,
  ==========
  Само че хората по света вече спряха да вярват в това.....
  Затова сега се залага на нещо по доверително. ....биткоина !
  Да видим докога !

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#32] от ".":

  До коментар [#14] от ".":В 193 страници информацияпрегелдани набързо от мен, аз линчно не успях да открия това което казваш. Тежестта на доказването пада, върху този който твърди, а не върху този които отрича. Ти биеш център в момента.

  —цитат от коментар 21 на twe38546258

  "Ми има графики, 40% от дълга е към Японската централна Банка. Другите са към частни лица и фирми, външните заеми са много малки.
  Японското правителство взема от частни лица и фирми заеми за да ги раздава пак на тях. Като издава облигации. "
  ПРОБЛЕМЪТ МИ В ЖИВОТА Е, ЧЕ НАДЦЕНЯВАМ ХОРАТА.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Когато се обсъждат ползите и вредите от протекционизма, нека хвърлим поглед върху качеството на икономическата наука и квалификацията ва икономистите,които твърдят, че протекционизмът е вреден. В САЩ само един на четиридесет и двама икономисти са прогнозирали, че данъчният закон на Тръмп ще има положително влияние върху икономиката. Останалите 41 души са дали грешна прогноза, че законът е във вреда на икономиката на САЩ. Същите тези хора са също толкова грешни и за протекционизма. Тук дори не става въпрос за грешки. Тук става въпрос за фалшива икономическа наука,основаваща се на фалшиви,ненаучни теории.

 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  европейците да се съединяват и да станат 1 млрд население като китайците
  100-200 млн европейски жени по 3-4 деца за период от 10 години са 400-800 млн новородени европейци

 39. 39 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#38] от "dearblue":

  "европейците да се съединяват и да станат 1 млрд население като китайците
  100-200 млн европейски жени по 3-4 деца за период от 10 години са 400-800 млн новородени европейци"
  Работи се по въпроса, та нали заради това вкарваме чистокръвни разпладници от Африка.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 40. 40 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  европейците не могат да отглеждат деца
  всички които идват в европа са нашественици
  както навремето европейците са били нашественици по различни краища на света

 41. 41 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  японците имат скъпи стоки защото им е скъп труда
  докато китайците имат огромен брой работници и вече имат собствени разработки

 42. 42 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  расмунссен е забравил втората световна война
  с изгорелите газове от автомобилите и самолетите планетата ще стане газова камера скоро

 43. 43 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 475 Неутрално

  ЕС върви " успешно"в посоката Разпадане по пътя на пожарникарите. Основните ричини са същите като с Византия и СССР: безверие, безхаберие и корупция. Който не си знае историята тежко му и горко на ЕС в това състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK