Наследниците на Спартак

Наследниците на Спартак

© Николай Дойчинов"Дневник" препечатва текста от портал "Култура"


Речта на Доналд Туск на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС разпали обществените емоции и "открадна шоуто" не само от родните политици, но и от артистичния (по своему) Жан Клод Юнкер. Човек научава много за себе си през погледа на другия, чужденеца. Дори когато този друг ни е политически роднина.


От европредседателството ще има поне две ползи. Първата е, че българската общественост ще се пообразова за функционирането на ЕС и може би част от хората ще почнат да правят разлика между Съвета на ЕС, Европейския съвет и Съвета на Европа. (За тези, които смятат че това са синоними, първите две институции са различни органи на ЕС, а последната е изцяло отделна международна организация, обединяваща 47 страни от Европа).
Втората полза е, че в рамките на шест месеца ще обръщаме малко повече внимание на това как изглеждаме в очите на другите. Тоест имаме шанс да опознаем себе си малко по-добре от обикновено.


Къде живеем


София е зелен, красив град, с множество интересни сгради. Същевременно от далеч е ясно, че в него не живеят хора с естетическо чувство към детайла. Градът се развива, има сериозно строителство, но също така на много места все още избива кал, която без дъжд се разпрашава. Това е белег за сравнително скорошно гражданство: по-тънък цивилизационен пласт, който стихиите от време на време отнасят. Улиците не се мият или това се прави веднъж годишно за Великден, което е в синхрон с някои неприятни исторически предразсъдъци на чужденците за нас.


Градоустройството се набива в очите на иноземеца с две неща. Първо, това е санирането на големи сгради на парче, което понякога ги превръща в шедьоври на Мондриан, но по-често просто дразни окото. По-досетливите биха си направили извода, че българите решават проблемите си сами и трудно се координират за общи действия. Неуредените общи пространства и тротоарите с не-евклидови повърхности потвърждават това усещане.


На второ място, централната част не се е превърнала все още в ексклузивно гето за бизнеса и богатите. Наред с лъскави сгради и постройки има и жилища и магазини за нормални хора. Това е демонстрация на егалитарния характер на българското общество, за което сериозното разслоение е патология, проблем. Единствено забраната за каруци в центъра на града не е в унисон с тази характеристика, но обяснението тук не е толкова в нетърпимост към бедността, а към малцинството.


Егалитаризмът се вижда и в облеклото на хората, което е доста униформено, особено що се отнася до зимното черно. На този фон претенциите за мултикултурност –църквите, джамията и синагогата – звучат малко повърхностно и декоративно. София не е град, който обича да показва многообразието си – по-скоро е срамежлив по отношение на различието.


Стените на целия център са нашарени с графити. Това му придава облик на краен квартал, където полицията е изпуснала нещата и законът се прилага отчасти.


Пролетно време всичко това потъва в Дионисиева зеленина и свежест, които бързо побеждават зимните наслоявания. Цъфналите кестени по големите булеварди и гледката на измитата Витоша внасят неочаквана елегантност и стил.


Градът функционира добре и при -20 градуса по Целзий обаче. Това е шок за англичаните, за които всеки сняг от над един сантиметър е природно наказание. Суровостта на планината показва, че българите не сме просто част от средиземноморската култура, а сме нещо по-различно, по-затворено и консервативно.


Кой ни управлява


Народът се отразява най-добре в своите управляващи и разкрива чрез тях най-интимните си душевни нагласи. Управляващите са и другият прозорец – освен градската среда, през който чужденецът опознава местните.


Това, което нашите политици разкриват в своята цялост, е колеблива, незавършена и неохотна европеизация. От времето на Иванчо Йотата и Михалаки Алафрангата европейски изглеждащите публични фигури са второстепенни и допълващи пейзажа. Доверието към тях е като цяло ниско, което отчасти обяснява и неудачите в кариерата на политици като Станишев, Дянков, Трайков или Плевнелиев. Най-показателно в това отношение беше мълниеносното сриване на рейтинга на Симеон Сакскобурготски в момента, в който от историческа легенда той се превърна в действащ политик.


Българите явно не се разпознават в хора, които напълно са интернализирали, или претендират, че са го направили, "западния" начин на живот. Харесват се по-скоро ниският център на тежестта, народният говор, слабото владеене на чужди езици, изгледът и чарът на здрав момък. Политиците бързо се ориентираха в тази среда и започнаха да естетизират тези нагласи, като навлякоха народни носии. Хипарливото декадентство от късния соц беше забравено и народностното преживя ренесанс. В началото на 90-те хората биха умряли от смях, ако някой политик се беше спретнал с потури и пояс. Днес това е нормата, което показва, че "европеизацията" е напреднала толкова, та мнозина започнаха да се страхуват, че ще загубим идентичността си. За чужденеца тези страхове със сигурност са силно преувеличени.


Второто впечатление, което "политическата класа" създава, е за дълбок и осъзнат светогледен цинизъм. Този философски цинизъм се роди в късния соц, когато идеологията беше вече мъртва и никой вече не вярваше в особените достойнства на комунистическия модел. Остана защитата на собствения интерес (разширен до семейството, племето, рода) като най-върховна ценност. През 90-те години – заради ентусиазма по демокрацията – имаше сериозна реидеологизация и цинизмът временно отстъпи. От 2001 г., но особено след 2009 г., цинизмът стана отново норма.


Това означава, че днес се ценят политици, които не действат и не вярват особено в сложни обществени идеологии, отвъд защитата на личностно, семейно и родово разбрания интерес. Това отсъствие на идеология обикновено описваме като "популизъм", който се изчерпва с клишета от рода на "следваме народната воля", "както ни наредят хората" и т.н.


Цинизмът има и друг аспект. Популярните политици днес имат един език за пред хората и друг – по-откровен и по-сексуално натоварен – във всекидневието си. Често между тези два езика настъпват преплитания, които с охота се раздухват от кафяво-жълтата преса (малцинствата "раждат като кучки", опозицията са "гейове и лесбийки", опонентите са хомосексуалисти и т.н.). Структурната задача на тази преса е да превръща втория, откровения и вулгарен език в първи – публичен. С това тази преса претендира, че разкрива "същността" на нещата. А в тази същност основното са договорки, временни съюзи, баланс на силите и "прекарване" на по-слабия – тоест реализацията на голи интереси.


В този смисъл чуждата оценка, че България е корумпирана, но не създава проблеми, защото с нея може да се договориш, не е много далеч от истината. Нашите политици започнаха активно използват тази "сговорчивост", за да трупат точки в международен план. Например, докато премиерите на Германия и Холандия биха имали трудности да оправдаят среща с турския президент Ердоган, ние нямаме подобни скрупули.


Договорките винаги зависят от преговорната сила – колкото по-силен изглеждаш, толкова по-добра сделка може да очакваш. Затова за нас е важно политиците да изглеждат дори физически силни, да могат да тръшнат на земята поне трима гладиатори от други краища на Европа.


Наследниците на Спартак ценят физическата сила, по което се доближават до руските си събратя. Тези събратя дотолкова са свикнали да търсят физическата сила в политика, че я откриват дори в маломерни по нашите стандарти екземпляри.


Разбира се, афинитетът към мъжката сила върви и с хомофобия, което би учудило древните спартанци. За да се разграничат от тях, днешните политици предпочитат налятата фигура с характерни изменения в коремната област и по-надолу.


Истинската реч на Туск


Всичко това е естетика – тоест как хората изглеждат. От естетиката не може да се направи извод дали човек или обществото са добри, или лоши. Важното в крайна сметка са делата – какво си направил, какви позиции си заел, какво си постигнал. Естетиката обаче е показателна както за силните, така и за слабите страни на дадено общество – тя разкрива и нагласи, които трудно се променят.


Дипломатът Туск ни описа героически – така, както бихме искали да изглеждаме в очите на другите. Вглеждайки се в себе си, ние, а пък и чужденците, имаме не чак толкова празнична и епична картина. Уважението към нас, което Туск успя да предаде, обаче е абсолютно автентично. Защото никой народ не е само герой и голмайстор. Най-уважавани са народите, които имат способност да се дистанцират от себе си, да се самоиронизират, да отсеят доброто, трайното, красивото, от лошото и грозното. Т.е. да се развиват към по-добро. С Вазов и Алеко ние сме доказали, че сме способни на подобна просвещенска саморефлексия.


Важно е да не го забравяме.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12866 Неутрално

  Туск ни погъделичка, даде ни огледало ...
  Тъжно е, че това виждаме в огледалото

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3785 Весело

  Горкият Туск. Ако знаеше как дълбоко ще засегне нежните души на тукашните ъпиниън лийдъри, муувъри и шейкъри, сигурно щеше да ни се поскара нещо на английски и да не се мъчи с Вазов.
  От няколко дни просто мира нямат да извадят на бял свят трети и пети план от речта му, белким спре да звучи като похвала, която трогва сърцето.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 326 Неутрално

  БОКО дали те разбра какво му казваш или ще продължаваме "да не се излагаме пред чужденците" :)

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11704 Неутрално

  Каза Даниел Смилов, щеше да е много чудно, ако не оплюе и словото или речта на Доналд Туск и да ни внуши как се е подиграл с нас или политиците.

 5. 5 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тази реч беше точно като футболните фанелки, които световни лидери подаряват на премиера, когато идват на посещение - премерила е пулса на българския дебат, интелектуалния капацитет на управляващите, облякла го е малко по-интелектуално, за да се хареса и на малцината по-така и готово. Каза няколко думи на български, за да разтопи до край несвикналата с уважение българска душа и ето го успехът. Вече всички са в захлас и мечтаят за премиер като Туск.

  Когато премиерът застана да говори след него, изглеждаше като примат, който иска да ви покаже колко хубаво може да бели банан. Впечатли се от това, че Туск е полагал усилия да изговори добре на български няколко изречения, сякаш не знае, че още при избирането му Туск едва говореше английски и беше обещал, че докато поеме поста (два месеца) ще го научи добре. И успя. Само че премиерът ни не е свикнал да получава нищо с усилия. Той никога не се потруди да научи английски и затова стои като глухоням на срещите на върха, където се решава съдбата на Европа, от която и България е част. Той е свикнал да му принасят и да си взима на цената на вашата мизерия. Затова и предпочете да не говори дълго, за да не разваля ефекта от речта на Туск. Той също добре знае, че на фона на европейската класа е примат, но пък го приемат като равен, идват му на крака, тупат го по рамото, галят го по главата, носят му фанелки и после си отиват. Значи не е нужно да се напъва като Туск.

  А през това време хиляди несъгласни са по улиците и искат правов ред. Не искат да им се внесе някой добре говорещ политик отвън, а ред, който да им позволи да участват.

  https://frognews.bg/novini/zashto-haresa-rechta-donald-tusk-sofiia.html

 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 244 Весело

  Спартак е за българите !! за ДС И КОМУНИСТИТЕ и ДЕЦаТА И "Спартакус"!!!!!

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 923 Весело

  Сравнете речта на Туск в Естония и в България и добре помислети преди да пишете ... Че така е много смешно ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  На някого текстът може да хареса, на другиго - не. За разлика от речта на Туск, която се хареса на всички. С изключение може би на самия Спартак.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Поздравления за Даниел Смилов - хубав анализ!

 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Начии...много е гаден тоя Туск мно-го!! От къде я измисли тая реч та та таа...та изнерви всичкото "политолог " и социолог в Бг-то ?! Ако я беше произнесъл Путин за 3-ти март щяха да венцехвалят, ама то Туск? ЕС? Ай да му се не види...сега агитпроп-а в Кремъл да се чуди какви да къдри за нашата история!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Статията на Смилов ме развълнува – в началото се смях с глас, но към края ѝ се натъжих. Защото е точно така. Всичко. А Туск е умен човек, любезен, дипломатичен. Но трябва да се замислим не за това, което каза, а за това, което не ни каза – в това, което премълча, там е истината.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Смилов, ти си Пишурката...

 14. 14 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 250 Разстроено

  Знаят, че лежим на стари ларви и решиха да ни погъделичкат егото. Но тъжната констатация е, че с минало не се живее. В момента нямаме с какво да се гордеем освен с миналото си. Тъжно е.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2947 Весело

  "Къде живеем

  София..."

  :) :) :) За такива има кукери - https://www.youtube.com/watch?v=a8WulZK50z0&feature=youtu.be

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  Най-уважавани са народите, които имат способност да се дистанцират от себе си, да се самоиронизират, да отсеят доброто, трайното, красивото, от лошото и грозното."
  най ценни са всъщност ... , а родилите такава мисъл са безценни . точно лесното намиране на такива е помогнало на Османската империя , точно такива са посрещнали СССР , точно нае и "демокрацията" , точно заради такива свободата на словото ще изтрие коментара , и точно заради такива има оптимистична част , гарант са за резултат 1.5% . всъщност днес и Пенчев имаше голямо интервю .... да същия Пенчев който беше широко отразен и който заяви "грешна инвестиция направих ..."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Много хора се вързаха на куртоазията на Туск !!!

 18. 18 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1723 Разстроено

  "в него не живеят хора с естетическо чувство към детайла" - за да познаваш детайлите трябват познания, осмисляне на тези познания, усещане за цялост, нееднаквост, хармония, трайност. За жалост чувството към детайлите все повече се притъпява, не само заради забързаността на ежедневието, не само заради стресираното от ДЕМОкрация общество, не само заради пренебрегването на класическите, исторически, морални ценности, а заради средата, която НИ предлагат, създават и налагат - среда на живот, удобна за всички. За съжаление...

  Коментиране на анализираното, вече...
 19. 19 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Стига бе, спрете се! Сън не може да ви хване, ако не плювате! Какъв напредък да очакваме след толкова мазохизъм!
  И този вече отсвирвам! Аман от смислови, райчевци, дайчевци, левчевци...пфу

 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  +++++++

 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Да се благодарят, че не подхВана и комунизма ,ами спря до Вазов!

 22. 22 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Вярно, напъваше се човекът, ама уж беше за добро! След това почти два дни се гордях със себе си и моят беден народ...

 23. 23 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 977 Неутрално  "Наследниците на Спартак ценят физическата сила, по което се доближават до руските си събратя."
  "Разбира се, афинитетът към мъжката сила върви и с хомофобия, което би учудило древните спартанци"
  Хайде да не търсим под вола теле. Защо смята Господина, че Спартак е и спартанец? Защото аз така го разбирам от тази съпоставка. Всеки слаботелесен неудачник се мисли, че е много интелигентен, когато е слаботелесен и е мека китка с което се различавал от мутрите.
  Знае ли Господина че стадионите-първообразът на днешните Джим-ове започват от днешните гръцки земи и са възприети от римляните. Преди хиладолетия траките са формирали своите мускули- Русия тогава не е била създадена. Ние сме пряко или косвено наследници на Гръко- римската цивилизация, такива са и повечето европейци.(Даже в ¨Дневник¨ имаше публикувано кръвно изследване от което се видя, че българите носим гените на славяни,траки, гърци, италианци и финикиици. Турски гени липсваха, защото бабите ни са спазвали морала!) На нашите земи са открити съкровища които свидетеслтват за развито изкуство, амфитеатри, римски бани..., Омир пише за траките, за колесниците, за великолепните и коне, за златните им доспехи...
  Здрав дух в здраво тяло е девизът на древните(A mens sana in corpore sano), а не на руснаците, както може би смята Господина. В Древна Гърция наказанието за хомосексуалистите е било смърт... Господина и това не знае. Американците са доразвили съвременните фитнеси, защото не само руснаците искат да са силни и здрави. Предполагам че не познавате и руските класици иначе не бихте се изказвали с такова презрение за руснаците. Но изобщо какво знаете?
  И като се смятате за неодоценен, не харесвате България и българското, идете да се доказвате навън, така както правя аз, например.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 24. 24 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "което отчасти обяснява и неудачите в кариерата на политици като Станишев, Дянков, Трайков или Плевнелиев"!? Недоверието? Не е ли обратното - недоверието в политиците и политиката дойде от твърде елементарните възможности на посочените да управляват съответните ресори. За главния ресор просто не говоря...

 25. 25 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 12187 Неутрално

  Удобно се споменава Спартак, а за Орфей се мълчи щото е сложен преди Кърджали.
  Та Спартак не е ли съгражданин на Орфей :-)

 26. 26 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":


  Горкият Туск. Ако знаеше как дълбоко ще засегне нежните души на тукашните ъпиниън лийдъри, муувъри и шейкъри, сигурно щеше да ни се поскара нещо на английски и да не се мъчи с Вазов.От няколко дни просто мира нямат да извадят на бял свят трети и пети план от речта му, белким спре да звучи като похвала, която трогва сърцето.
  —цитат от коментар 2 на dogwoman


  Коментарът ви заслужава да бъде прочетен отново. Кратък и точен, за разлика от статията.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9510 Неутрално

  Лошо е, че ние живеем само с миналото. Къде ни е бъдещето.

 28. 28 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#25] от "xali":
  ¨Та Спартак не е ли съгражданин на Орфей :-)¨
  Преобладаващоте становище на историците че не е, въпреки че има и такава теза, тя не е много популярна извън пределите на България.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4614 Любопитно

  До коментар [#25] от "xali":
  Удобно се споменава Спартак,
  =======
  Добро утро.
  Удобно за кого ?
  В западните виждания ,Spartacus трагичен герой , имал кратка победа и после е бил победен .....
  Може би Атила е много по удачно.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Добре е човек да осмисля и намира сам мястото си, в общата картина, а не да чака някой друг да му го посочва. Има и такива, които успяват да размърдат "сивото вещество в междуушието си", други, които намират "утеха" в самобичуването, трети, които с много вяра, чакат добрият пастир, вожд, цар, да ги избави от теглото, и четвърти, които с циничен "прагматизъм", се включват в "хора" славословещ поредния "незнаен юнак", сочещ пътя към добруването, което често се оказва лично Му добруване!
  Та, каквото е искал да каже Туск, го е казал, от Спартак до Стоичков! Сега е време за вникване в казаното, и в куртоазно-дипломатично неказаното, възприемано, от "венценосните", като поредното "поощрително потупване" или "погалване".

 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Обичам и ценя остроумието. В този смисъл статията ми хареса, нищо, че не ми каза нещо ново. Обаче не разбрах какво общо има Станишев с Дянков, Трайков и Плевнелиев.
  И от толкова слушане по телевизията на речта на Туск и после коментари, вече взе да ми идва в повече. Е, зарадвах й се, но нищо повече. Не вярвам, че има чак толкова многопластов замисъл. И споменаването на Стоичков по-скоро не ми хареса, защото не е намерил нещо по-известно от него да спомене.

 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 815 Весело

  Наследниците на Спартак ценят физическата сила, по което се доближават до руските си събратя. Тези събратя дотолкова са свикнали да търсят физическата сила в политика, че я откриват дори в маломерни по нашите стандарти екземпляри.

  ==============================================================================

  +++++++++++++++++++++++++++++
  :))))))))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  "...Най-уважавани са народите, които имат способност да се дистанцират от себе си, да се самоиронизират, да отсеят доброто, трайното, красивото, от лошото и грозното..."

  Сетих се за "Българския Великден или страстите български" на Тончо Жечев - един от малкото членове на бКП, когото дълбоко уважавам, точно заради тази книга. Не мога да забравя една негова фраза, или преклонението му пред английската нация, която била велика защото не се колебаела да покаже слабостите си (кирливите си ризи - негов израз). А днешните хора от първата редица са едни путьовци-милиционери.
  Съжалявам, мое мнение!

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#23] от "twe38546258":

  "...В Древна Гърция наказанието за хомосексуалистите е било смърт... "
  Ще ви поправя, в Древна Елада всеки втори е бил гей (не мека китка, напротив, били са много силни). И Ахил, и патрокъл, и много други. )Ахил май е бил малко наша кръв, но карай)

 35. 35 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  Същото важи и за армията на Александър Македонски

 36. 36 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#25] от "xali":Удобно се споменава Спартак,=======Добро утро. Удобно за кого ?В западните виждания ,Spartacus трагичен герой , имал кратка победа и после е бил победен .....Може би Атила е много по удачно.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Атила не е удобен на ЕС защото е от унгарците, а пък те нещо не се подават на дресировка и послушание.

 37. 37 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Автора доста добре се е вписал в циничния пейзаж, който описва. Еее добавил е и 20 кофи нихилизъм за разкош, браво :) малко го могат това в България - гаранция за прововерен и аФтентичен умнокрасавец :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 38. 38 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  До коментар [#23] от "twe38546258":

  "...В Древна Гърция наказанието за хомосексуалистите е било смърт... "
  Ще ви поправя, в Древна Елада всеки втори е бил гей (не мека китка, напротив, били са много силни). И Ахил, и патрокъл, и много други. )Ахил май е бил малко наша кръв, но карай)"
  В един период от историята, като този ранен дето цирате е възможно и да е боло така, но в по- голамата част от времето наказанието е било смърт. През различни периоди хомосексуализма е бил забранен и в Рим. Не извъртайте нещата както на вас ви се иска.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 5144 Весело

  До коментар [#5] от "tnk14543188":

  ,,...А през това време хиляди несъгласни са по улиците и искат правов ред....,,,

  Опаатези тва за Банскалии ли са отнася

 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 5144 Весело

  До коментар [#5] от "tnk14543188":

  ,,...А през това време хиляди несъгласни са по улиците и искат правов ред....,,,

  Опаатези тва за Банскалии ли са отнася

 41. 41 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Ех защо не съм поет като Смилов-Шурката
  Ех, че ода бих направил
  на баба си на хурката!

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 5144 Весело


  Наследниците на Спартак
  Даниел Смилов

  Даниел Смилов

  ,,Речта на Доналд Туск на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС разпали обществените емоции и "открадна шоуто" не само от родните политици, но и от артистичния (по своему) Жан Клод Юнкер. Човек научава много за себе си през погледа на другия, чужденеца. Дори когато този друг ни е политически роднина...,,

  ,,....човек научава много за себе си през погледа на другия...,,
  Ми така е другарю смилов. Като не знаете, че тракийски царе са помагали при обсадата на Троя, че по това време Тракийските царе са имали ненадминати коне и колесници. Кво да ва прая

 43. 43 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  За много години Доги и благодаря за чудесният коментар. Поздрави на Филипополис.
  Доста голяма част от коментиращите са прочели думите ти, което е още по-добре :)

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Легенди се носят за наситения със сексуални метафори професионален жаргон по висшите канцеларии. Бенковски се е обръщал към своята чета не с "братя", а с "чакмаци" (пушки). Не знам някой дали го е копирал и го е превърнал в мода, или им идва от таланта и възпитанието, но масово по висшите канцеларии си говорят на "к*рове". Примерно влиза сутринин шефът на парламентарната група и от вратата пита "К*рове, надървени ли сте днеска? Раята е као джената - не я ли клатиш дздрао, почва ъ мисли дза глуусти! "

 45. 45 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Основната част от анализа звучи като разговор на маса след няколко ракии, когато на всички оптимистичните духове са се изпарили, заместени от алкохолни изпарения и 40години стаж в "голямата политика".

  "Второто впечатление, което "политическата класа" създава, е за дълбок и осъзнат светогледен цинизъм. Този философски цинизъм се роди в късния соц, когато идеологията беше вече мъртва и никой вече не вярваше в особените достойнства на комунистическия модел. Остана защитата на собствения интерес (разширен до семейството, племето, рода) като най-върховна ценност. През 90-те години – заради ентусиазма по демокрацията – имаше сериозна реидеологизация и цинизмът временно отстъпи. От 2001 г., но особено след 2009 г., цинизмът стана отново норма." - с тази част обаче определено съм съгласен. Разбирам откъде идва този инстинкт за самосъхранение, но дали той е толкова нужен в днешно време? Обслужването на тясно личния интерес може да е добре в краткосрочен план, но не е нещо което една малка нация може да си позволи за напред.

  panem et circenses
 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мондиана":

  И аз така мисля.
  Освен това в статията се прекалява с това преклонение пред физическата сила. Какво общо има Станиешев с Плевнелиев? Липса на физическа сила? Нещо май е пресилено.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 891 Неутрално

  " централната част не се е превърнала все още в ексклузивно гето за бизнеса и богатите. Наред с лъскави сгради и постройки има и жилища и магазини за нормални хора. Това е демонстрация на егалитарния характер на българското общество, за което сериозното разслоение е патология, проблем.'
  всъщност причната е, че в центъра живеят предимно дошли в София преди 9.9. , а повечето новобогаташи не са сред тях! А са се заселили в софия след 9.9. !

 48. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Обаче не разбрах какво общо има Станишев с Дянков, Трайков и Плевнелиев..
  —цитат от коментар 31 на Мондиана
  Ами чети бре : "европейски изглеждащите публични фигури "
  макар че не симпатизирам на Станишев не мога да отрека, че се опита да направи БСП европейска левица . Уви, Не успя - лош матрял!. и сега, за конвенцията, се опита да е европеец, а не азиятец И Дянков не ми бе симпатичен, но е вярно че бе от "европейски изглеждащите''
  друг въпрос е защо точно тези е споменал. вероятно е искал да са от всички партии.
  а наистина - от БСП и ГЕРБ не е лесно да посочиш много "европейски изглеждащи"


 49. 49 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Ега ти комплексарския и гнусен материал...

 50. 50 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Интересна статийка. Само една корекция към г-н Смилов - между Спартак и траките и спартанците (от древна Спарта) има разлика. :-)

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3127 Любопитно

  "...тротоарите с не-евклидови повърхности..."
  Смилов и от геометрия разбирал:) Какви ще да са тези нееевклидови повърхности или пак е търсил ефекта от смелото ...словоблудие?

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Абсолютно несъгласен с частта, която коментира управляващите и защо са тъкмо такива. За някои избиратели, описаният модел важи. Лъжа е обаче, че сме имали положителни европейски личности и сме ги пропуснали. В политиката по правило се бутат странни и меркантилни хора, а тук това е изведено в правило.

  Мадридският дойде с обещания и като всички останали се хвана за наследствата.
  Радвахте се на Плевнелиев, докато се правеше на натовски ястреб и го разлюбихте, като каза пет приказки в полза на лифта. Съвсем го оплюхте, когато реши да нормализира живота си и си намери жена. Признавам, за него съм гласувал и ми е симпатичен, но като президент ме разочарова.
  Другият европеец се запомни само с това, че нарече премиера БХ.
  И тн.................
  Така че, поредните мераклии за власт да не се оправдават с матряла, който не е на нивото им.

  Еретик
 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#38] от "twe38546258":

  "Ще ви поправя, в Древна Елада всеки втори е бил гей (не мека китка, напротив, били са много силни). И Ахил, и патрокъл, и много други. )Ахил май е бил малко наша кръв, но карай"
  =================
  Ако човек вярва на американско шоу, и Иисус може да излезе Такъв. Хомосексуализъм е имало, но приложението му в момента се надценява тотално, защото такава е модата.
  Ако Ахил е обратен, защо свадата с Агамемнон все пак е за жена?
  Защо при опита за помирение микенецът предлага връщане на робинята с клетва, че не я е докосвал, прибавя робини от Лесбос и обещание да го вземе за зет? /Илиада" девета песен/. Другите обещания не споменавам, не са по темата.
  Защо Ахил и Патрокъл /братовчеди според някои източници/ не се гъделичкат един друг, а след вечеря ползват моми от разорени градове?
  Повече класика и по-малко американски "възпитателни" предавания!
  Почни с "Илиада", първата е.

  Еретик
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5191 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Не, не е объркал освен триизмерната геометрия на горкия Евклид има и такава с повече измерения и огънати пространства например- Калаби Яо, Риман, Лобачевски, всички са под знаменателя неевклидова геометрия.

  klimentm
 55. 55 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Гледам пролетариата е изпаднал в див възторг. Туск ви почеса, а вие ще се разтопите от кеф.
  Освен да ви предложа да си пуснете и сериала Спартак ... нали други поводи за гордост, нямате?

  There will be only war
 56. 56 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 250 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  В политиката не се казват истини.

  There will be only war
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5191 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Удивително е също че древните гърци без да са особенно големи математици са успели чрез геометрията да изразят много математически зависимости, и че петте закона на Евклид са станали фундамент на геометрията до наши дни

  klimentm
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5191 Весело

  До коментар [#55] от "The Grimm Future":


  То хубаво но какво общо имаме със Спартак?!

  klimentm
 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#55] от "The Grimm Future":

  "Освен да ви предложа да си пуснете и сериала Спартак ... нали други поводи за гордост, нямате?"
  ============
  Защо говориш във второ, а не в първо лице?

  Еретик
 60. 60 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Имаме, но не е там темата.

  There will be only war
 61. 61 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#59] от "Костадин Иванов":

  Умишлено, нарочно и целенасочено.

  There will be only war
 62. 62 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Много хубав текст, това за Дионисиевата енергия на пролетта и упоритото противодействие на зимата са нелоши наблюдения.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":...геометрия на Лобачевски
  ....»»Мани го този братушка.:) Неговата геометрия дава повърхности с отрицателна ( постоянна ) кривина-псевдосферата.
  Къде ли би могъл да я види Смилов по тротоарите?

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#25] от "xali":


  Удобно се споменава Спартак, а за Орфей се мълчи щото е сложен преди Кърджали. Та Спартак не е ли съгражданин на Орфей :-)
  —цитат от коментар 25 на xali


  Не мила, съселяни са...

 65. 65 Профил на Georgi Popov
  Georgi Popov
  Рейтинг: 285 Разстроено

  До № 14 - този казал така, онзи онака, но ти внимавай за разликата между "ЛАРВИ" и "ЛАВРИ".

 66. 66 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Това с "наследниците на Спартак" е страшен автогол от страна на Туск.

  Греда номер 1: Спартак е основна фигура в комунистическата идеология, поради фактът, че е първият роб, въстанал срещу господарите си. Не само въстанал, ами и отрязал порядъчно количество господарски глави. Карл Маркс го нарича "Най-блестящият герой от античността". По тази линия - голяма греда от страна на Туск.

  Греда номер 2: Българите - наследниците на Спартак, разбирай на траките. Това е контра-теория на редица историци, не само българи, а и чужденци, при това от преди 1944-та, че основен градивен елемент в българската генеалогия са славянските племена, които прабългарите заварват идвайки насам. Контра-пунктът е, че няма славяни има траки. Ето я и гредата: Това е теория силно развита от професор Фол и кръга около Людмила Живкова.

  Греда номер 2.1 - Теорията е интересна и на фашистката историография, която търси всячески начини да ни изкара различни от славяните, щото иначе ходи обясняват, че Хитлер, всъщност не ни счита за долна категория хора, както го е писал в неговата му борба.

  Греда номер 3 - Ами, ако вземе, че днес се появи някой нов Спартак и вдигне робско въстание в Брюксел, олицетворение на новият Рим? Какво ще прави милият Туск? Къде ще се крие?

  П.П. Наследниците на Спартак - тълкувателна фраза от изказването на Туск.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 67. 67 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Интересна статийка. Само една корекция към г-н Смилов - между Спартак и траките и спартанците (от древна Спарта) има разлика. :-)
  —цитат от коментар 50 на Читател


  Я, сега...подробности. Спартак, Спарта , Левски-Спартак, Спартакиада, Спартакус...последното на Смилов му е любимо.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 5005 Весело

  До коментар [#67] от ".NET":

  Ами така е във филма с Кърк Дъглас. Там викат :
  I am Spartacus !
  А не "Аз съм Спартак!"

 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  Защо някой не се опита да прочете текст на език, когото не владее, за да види колко е трудно. И то да го прочете така, че хем да не срича, хем публиката да го разбере. Представям си колко време и усилия е струвало това на Туск. И с такава задача не може да се справи сам - има нужда от помощник, владеещ български, за ударенията в думите. Абстрахирайте се от всичко останало, това усилие, направено от уважение и симпатия към българите, прави чест на Туск. Респект и адмирации!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cara Mia":


  Поздравления за Даниел Смилов - хубав анализ!
  —цитат от коментар 10 на Cara Mia


  И аз съм на същото мнение и не мога да разбера разсърдените и обидени текстове във форума - какво да правим да си затваряме очите пред простотията ли или поне да се опитаме да придвижим нещата напред.
  В края на краищата, без диагноза, няма как да се предпише лечение - другото е да ходим по знахари и гледачки, та да ни "оправят".

 71. 71 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 686 Неутрално

  "От европредседателството ще има поне две ползи. Първата е, че българската общественост ще се пообразова за функционирането на ЕС и може би част от хората ще почнат да правят разлика между Съвета на ЕС, Европейския съвет и Съвета на Европа. (За тези, които смятат че това са синоними, първите две институции са различни органи на ЕС, а последната е изцяло отделна международна организация, обединяваща 47 страни от Европа)"

  Само някой много скудоумен брюкселски чиновник може да роди идеята за две различни институции, наречени Съвета на ЕС и Европейския съвет. Пълна бюрократщина, чиято основна цел не е да решава реални европейски проблеми, а да възпроизвежда бюрократщина и създава скъпоплатени работни места за чиновници, които местят папки и държат ВИСОКОПАРНИ речи за СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ или (без)славното минало, без значение на какъв език са произнесени.
  Та в този смисъл аз лично въобще не се възторгвам, че един европейски чиновник говорил на български и споменал Спартак, предпочитам по-прост изказ, свързан с решаването на реалните проблеми, а не празни приказки.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 72. 72 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#69] от "султана глаушева":

  Одушеви и езика.....
  'Защо някой не се опита да прочете текст на език, КОГОТО..."

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Какво се е закъхарил Смилов за наследниците на Спартак?! Той се интересува от наследниците на Спартакус!Неговите сопонсори-също.

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#47] от "bgpatriot":

  Да ви кажа-по лични впечатления-голяма част от жителите на централните квартали са дошли точно след 9:09 1944-та.

 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  До коментар [#72] от "derek101":
  Правилно. Мерси. Падежната форма е само за неодушевени.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  До коментар [#72] от "derek101":
  Обратно😊

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK