Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения

Обединени патриоти

© Анелия Николова

Обединени патриотиПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Променлива облачност, както казват синоптиците. Трусовете през изминалата година бяха почти изцяло в три категории - шуробаджанащина и корупция, околна среда и чистота и държавен захват (captured state). Напълно възможно е в някоя от трите категории властта да се усети, че нещата не вървят на добре и да се стегне, но ще е далече от това да спре всички практики, които водят до скандали. Същевременно големи земетресения не очаквам. Сегашната формула на властта е стабилна, а никоя парламентарна или дори извънпарламентарна партия няма изгода от нови избори скоро. Накратко най-доброто, което можем да очакваме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За голяма промяна ще трябва да почакаме.
Колко важно е европредседателството?


- Европредседателството е важно от гледна точка на това България да покаже, че има капацитет да го осъществи успешно. Иначе се преекспонира, че то едва ли не е някакъв голям шанс да участваме в голямата световна политика.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- За балканските страни - по-скоро да. За отношенията между ЕС и Турция не мисля, че е нито изгодно, нито правилно България да играе ролята на куриер. В настоящата световна ситуация по-скоро ме притеснява какъв е европейският потенциал за водене на успешна външна политика, отколкото какво прави нашата дипломация.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Големи излагации не очаквам. Някой протекъл таван, счупена плочка и сгрешена бюрократична процедура вероятно ще има. Основният въпрос обаче е в това, че нетечащият таван, здравата плочка и липсата на бюрократични грешки не означава, че България е спряла да бъде последна по свобода на медиите, по правене на бизнес и по богатство.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Със сигурност от последните доклади по нищо не личи Европейската комисия да е решила, че напредъкът е достатъчен. Ако нещо подобно се случи, това ще значи едно от две неща. Или Комисията е решила, че ще създаде нов по-ефикасен механизъм за наблюдава правосъдието в България, или че й е писнало постоянно да пише доклади, които не водят до нищо. Вторият вариант е много опасен и би значил на практика, че Европа вдига ръце от нас и ни казва да се оправяме както можем. Аз лично очаквам докладите да продължат.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Не знам на тоя етап каква развръзка се очаква. Абсолютно безумие е в България да се решават въпроси, повдигнати в средата на миналия век, когато по света само в последните 20 години, цялата енергийна парадигма се промени три пъти. В момента световният разговор е за децентрализирания енергиен мениджмънт, което ще рече как най-ефикасно да се използват фотоволтаици и батерии, а не дали да се строят нови АЕЦ. Не че по света, а и в Европа няма страни, които да строят атомни електроцентрали. Просто това се случва по планове и финансови модели, които са направени преди години и дадената страна така си е планирала консумацията на енергия, че да има смисъл от нова централа. Но никой не се занимава тепърва да прави сметки и планове.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България?


- България извади късмет, че световните процеси се развиха по такъв начин, че страната ни спря да бъде основното място за геополитическото надцакване между Русия и Запада. На този етап нито за Путин е много важно дали ще дойде, нито за нас, нито за света.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Тече бавен и много спънат процес на модернизация в БСП в момента. Процесът или ще завърши с вътрешен бунт срещу Нинова, или ще бъде успешен и след няколко години социалистите ще са модерни леви. Или най-вероятно някъде по средата модернизиращите и реакционните сили ще се окажат в патова ситуация и модернизацията ще остане частична. Иначе не очаквам големи промени.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- В цял свят и цяла Европа вече има нова десница, но тя не е това, за което говорим тук. По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на английски "alt right" (алтернативно дясно). Та в този контекст да очакваме, че ще има нов "Реформаторски блок" номер 3 е крайно неподходящо. Сегашната ситуация е много различна от тази преди няколко години и съответно ако така наречената "демократична общност" иска да има представителство в следваща власт, трябва да се ориентира, още от сега, в новия световен, а и български контекст.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- Алтернативи на ГЕРБ винаги е имало. Първата алтернатива беше "Синята коалиция", която ГЕРБ успя да надиграе по такъв начин, че тя да се разпадне. След това алтернатива беше управлението на Орешарски, което хората изгониха от властта с масови протести. След това алтернатива беше "Реформаторския блок", който подобно на "Синята коалиция" беше надигран и оставен извън парламента.


Историята дотук ясно показва, че трудното не е да се появи нова алтернатива, а тази алтернатива да не колабира при първия досег с властта. Изобщо ако трябва да обобщим изборната история на страната в последното десетилетие, то обобщението би било, че ГЕРБ винаги е най-малко провалилата се партия по време на избори.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Наблюдавам Нинова, за да видя дали лявото в България за първи път от много време, ще бъде адекватно на историческия момент. Наблюдавам Радев, защото въпреки че е малко непохватен, засега много иска да бъде полезен. Следя Патриотите, защото от тях зависи дали българското alt right ще бъде опасно или полезно. И последно гледам Христо Иванов и ДСБ, защото съм в такава демография, в която е статистически най-вероятно такива хора да ме представляват в парламента.


На какво се надявате?


- В момента в целия свят се наблюдава едно голямо изместване в политиката. Дясното става крайно-дясно, лявото става крайно-ляво. Губи се средата, в която Западът беше свикнал да живее. Това разтуряне на либералния консенсус е едно на ръка. Случва се и друго - в последните поне два века светът се управляваше от бял мъж на средна възраст, който говори на английски. Две световни и една студена войни не успяха да променят това. А ние в момента живеем в последните години на това управление. Утре светът ще се управлява от друг тип човек.


Надявам се новият свят, в който ще се окажем съвсем скоро, да не е значително по-лош от сегашния. Надявам се и новият процес на поляризация в политиката да не доведе до някакви идеологически извращения, като национал-социализма и комунизма, ами да ъпдейтне политическия софтуер така че да е адекватен за времето, в което функционира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK