Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения

Обединени патриоти

© Анелия Николова

Обединени патриотиПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Променлива облачност, както казват синоптиците. Трусовете през изминалата година бяха почти изцяло в три категории - шуробаджанащина и корупция, околна среда и чистота и държавен захват (captured state). Напълно възможно е в някоя от трите категории властта да се усети, че нещата не вървят на добре и да се стегне, но ще е далече от това да спре всички практики, които водят до скандали. Същевременно големи земетресения не очаквам. Сегашната формула на властта е стабилна, а никоя парламентарна или дори извънпарламентарна партия няма изгода от нови избори скоро. Накратко най-доброто, което можем да очакваме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За голяма промяна ще трябва да почакаме.
Колко важно е европредседателството?


- Европредседателството е важно от гледна точка на това България да покаже, че има капацитет да го осъществи успешно. Иначе се преекспонира, че то едва ли не е някакъв голям шанс да участваме в голямата световна политика.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- За балканските страни - по-скоро да. За отношенията между ЕС и Турция не мисля, че е нито изгодно, нито правилно България да играе ролята на куриер. В настоящата световна ситуация по-скоро ме притеснява какъв е европейският потенциал за водене на успешна външна политика, отколкото какво прави нашата дипломация.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Големи излагации не очаквам. Някой протекъл таван, счупена плочка и сгрешена бюрократична процедура вероятно ще има. Основният въпрос обаче е в това, че нетечащият таван, здравата плочка и липсата на бюрократични грешки не означава, че България е спряла да бъде последна по свобода на медиите, по правене на бизнес и по богатство.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Със сигурност от последните доклади по нищо не личи Европейската комисия да е решила, че напредъкът е достатъчен. Ако нещо подобно се случи, това ще значи едно от две неща. Или Комисията е решила, че ще създаде нов по-ефикасен механизъм за наблюдава правосъдието в България, или че й е писнало постоянно да пише доклади, които не водят до нищо. Вторият вариант е много опасен и би значил на практика, че Европа вдига ръце от нас и ни казва да се оправяме както можем. Аз лично очаквам докладите да продължат.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Не знам на тоя етап каква развръзка се очаква. Абсолютно безумие е в България да се решават въпроси, повдигнати в средата на миналия век, когато по света само в последните 20 години, цялата енергийна парадигма се промени три пъти. В момента световният разговор е за децентрализирания енергиен мениджмънт, което ще рече как най-ефикасно да се използват фотоволтаици и батерии, а не дали да се строят нови АЕЦ. Не че по света, а и в Европа няма страни, които да строят атомни електроцентрали. Просто това се случва по планове и финансови модели, които са направени преди години и дадената страна така си е планирала консумацията на енергия, че да има смисъл от нова централа. Но никой не се занимава тепърва да прави сметки и планове.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България?


- България извади късмет, че световните процеси се развиха по такъв начин, че страната ни спря да бъде основното място за геополитическото надцакване между Русия и Запада. На този етап нито за Путин е много важно дали ще дойде, нито за нас, нито за света.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Тече бавен и много спънат процес на модернизация в БСП в момента. Процесът или ще завърши с вътрешен бунт срещу Нинова, или ще бъде успешен и след няколко години социалистите ще са модерни леви. Или най-вероятно някъде по средата модернизиращите и реакционните сили ще се окажат в патова ситуация и модернизацията ще остане частична. Иначе не очаквам големи промени.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- В цял свят и цяла Европа вече има нова десница, но тя не е това, за което говорим тук. По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на английски "alt right" (алтернативно дясно). Та в този контекст да очакваме, че ще има нов "Реформаторски блок" номер 3 е крайно неподходящо. Сегашната ситуация е много различна от тази преди няколко години и съответно ако така наречената "демократична общност" иска да има представителство в следваща власт, трябва да се ориентира, още от сега, в новия световен, а и български контекст.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- Алтернативи на ГЕРБ винаги е имало. Първата алтернатива беше "Синята коалиция", която ГЕРБ успя да надиграе по такъв начин, че тя да се разпадне. След това алтернатива беше управлението на Орешарски, което хората изгониха от властта с масови протести. След това алтернатива беше "Реформаторския блок", който подобно на "Синята коалиция" беше надигран и оставен извън парламента.


Историята дотук ясно показва, че трудното не е да се появи нова алтернатива, а тази алтернатива да не колабира при първия досег с властта. Изобщо ако трябва да обобщим изборната история на страната в последното десетилетие, то обобщението би било, че ГЕРБ винаги е най-малко провалилата се партия по време на избори.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Наблюдавам Нинова, за да видя дали лявото в България за първи път от много време, ще бъде адекватно на историческия момент. Наблюдавам Радев, защото въпреки че е малко непохватен, засега много иска да бъде полезен. Следя Патриотите, защото от тях зависи дали българското alt right ще бъде опасно или полезно. И последно гледам Христо Иванов и ДСБ, защото съм в такава демография, в която е статистически най-вероятно такива хора да ме представляват в парламента.


На какво се надявате?


- В момента в целия свят се наблюдава едно голямо изместване в политиката. Дясното става крайно-дясно, лявото става крайно-ляво. Губи се средата, в която Западът беше свикнал да живее. Това разтуряне на либералния консенсус е едно на ръка. Случва се и друго - в последните поне два века светът се управляваше от бял мъж на средна възраст, който говори на английски. Две световни и една студена войни не успяха да променят това. А ние в момента живеем в последните години на това управление. Утре светът ще се управлява от друг тип човек.


Надявам се новият свят, в който ще се окажем съвсем скоро, да не е значително по-лош от сегашния. Надявам се и новият процес на поляризация в политиката да не доведе до някакви идеологически извращения, като национал-социализма и комунизма, ами да ъпдейтне политическия софтуер така че да е адекватен за времето, в което функционира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Този път съм съгласен с голяма част от твърденията на коментатора. Особено ми хареса визията, че България е спряла да бъде място за надцакване на Русия и Запада.

  Еретик
 2. 2 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Весело

  Авторът налбюдавал нинова и имал дори очаквания за адекватност от нея...От същата, която се поклони на паметника на тато, от същата, която се договаряше с решетников, от същата, на която демокрацията нещо й отнела и чиято всяка втора дума е русия...от тази ли се очаква модерност и адекватност?

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Гневно

  " На този етап нито за Путин е много важно дали ще дойде, нито за нас, нито за света."
  Според либералният щурмовак това че руският държавен глава не е посещавал България от 10 години е абсолютно маловажен въпрос! Важно е Ердоган да ни навестява редовно както и подопечните му да обикалят редовно и без покана бившият вилает!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  По реда на въпросите:
  1. Пленена държава.
  2. Всяка жаба да си знае гьола.
  3. В тройката сме по средата.
  4. Да не се изложим пред чужденците.
  5. Наличието на доклади е гаранция, че все още им пука за нас.
  6. Ако искате да видите как ще изглежда една построена АЕЦ "Белене" в близкото бъдеще - разходете се до Радомир.
  7. Да парафразираме една скорошна мисъл - където Русия отиде на гости, домакините стават излишни.
  8. Надежда всяка тука оставете или вижте т. 1.
  9. Надежда всяка тука положете, иначе т. 1.
  10. Управляващата върхушка е момента снимка на българското общество, т.е. каквото сме повикали, това се е обадило.
  11. Радев има добри ходове, но с изказванията си за Крим убива всяко добро впечатление. И не се предава.
  12. Промяната може и да трябва да дойде от нас, но без чужда намеса или без революция - няма как да стане.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  Този път съм съгласен с голяма част от твърденията на коментатора. Особено ми хареса визията, че България е спряла да бъде място за надцакване на Русия и Запада.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Това е някаква димка! Забрави ли какъв вой нададоха десните като чуха за поканата към Путин? Или те изразяват някакъв спонтанен народен протест против посещението не руският диктатор!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Като цяло анализа не е лош, е леко по-наляво от необходимото, но все пак.
  Но това :
  " По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на английски "alt right" (алтернативно дясно)...." идва прекалено.
  Някак си ляво-либералното изплува от текста.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 269 Весело

  "Накратко най-доброто, което можем да очакваме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За голяма промяна ще трябва да почакаме."

  С такива твърдения е по-добре да е НЕ отколкото ДА, а повърхностните анализи не донасят положителни отношения за мастото ни в политиката.

  mihala
 8. 8 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поради липсата на защита срещу вредното влияние от парите политиците са със съдба на жертви.
  При запазването на тази държавна грешка всеки политик е с подсигуряван провал.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Следял Нинова, за да видел дали БСП ще стане лява партия, или йок.
  Ами г-н Щурм, гледате в грешната посока.
  Ако има мърдащо ляво в тази държава, то е Мая Манолова и е омбудсман.
  Що всички се правят, че не виждат?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поредните лакърдии за 4%.
  Не ви ли омръзна, бе ?

  .
 11. 11 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  Значи да обобщим, ГЕРБ била "най-малко провалилата се партия" на всички избори, а нейната алтернатива "а ла" "Синята коалиция" (блокове, републики, манифести - последният да затвори вратата) колабирала "при първи досег с властта" (същото като с двете тройни коалиции на БСП?)... Наблюдавал Нинова, непохватния, но пък амбициозен Радев, неосъществените политически по "демографски" причини другари Бойкикев и ... ДСБ (! - тук май липсва име)... И? Какво излиза? Че причините за управлението на ГЕРБ вече три мандата се коренят само в "надиграването", а в никакъв случай в неспособността на опонентите й да управляват, хахах... Бих допълнила, че, не Костов, а ГЕРБ е инфилтрирала Нинова, Радев, Бойкикев в редовете на "ни ляво, ни дясното". За да им е по-лесно. С такива противници, при това малобройни, не е необходимо да си Гъливер, за да разкъсаш "въженцата" от лиги, с които някой се опитва да се добере до кацата с меда. И последните събития с измислените протести на кого ли не и за какво ли не го доказват. Политическите лилипути трябва да са много и да са обединени в усилията си. При тях, както винаги, е точно обратното.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Финалът е трепач обаче. :)

  Честно от къде ги намират тея анализатори не знам и от къде те си смучат изводите ми е още по-мътно. :)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Г-н Константинов остарява и намалява оптимизмът му...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#11] от "Непукистка":
  Боже колко нежно е обгрижен Радев, а за другото не виждам смисъл да те допълвам - не бих го казал по-добре - Хахахахх

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#14] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Тов. Радев им е гордостта, как няма да го обгрижват и прощават всички глупости, които натвори под тяхна диктовка. Помня, че, докато течаха последните минути на гласуването за президент, шофирах и слушах възторжените репортажи от районите на ДпС, които УЖ бяха издигнали Орехчо (също стар сДС-ар), а избираха Брадавичестия. Та, всеки от двамата сенчески почетни председатели, направи всичко, за да литнат самальотите и да се затвори "Винету". Сега, като си скроиха капите за пореден път, от Сараите оставиха некадърниците да се търкалят по нанадолнището (два-три пъти шамаросаха президента като за световно, извъртяха се за пореден път на 180 градуса за вота с Нинова, ритнаха Бойкикев отзад за Булгартабак) и поеха пътя към изместване на т.н "патриоти" и заемане на единственото достойно (според тях и за тях) място - на престола ДО Борисов. На Доган вече не му се струва, както беше при първото му тронно слово, че от Русия по-голяма няма. Сега за него е важно, че Борисов и Ердоган са "дружки", а от последния зависят няколко десетки хиляди електронни гласа за ДпС. Ще видим, както се казва.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  И все пак, Константинов, ще ни обясните ли ЗАЩО не споменавате името ГенералАтанасово? Да не би др. Малинов, заплашен от скорошното изпадане от топлото евродепутатско местенце, да е предявил претенции за неговата оставка и нов конгрес или каквото там? Няма да се учудя, ако Малинов не е в квотите на ДСб за изборите за ЕП, а Насо да се е заинатил като магаре на мост, веднъж стигнал до мечтаната... капра, хахах...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тези патриоти ме е гнус да ги гледам. Толкова са ми омразни. Никога не съм гласувал за тях. Както има един лаф интереса клати феса.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения"
  За каква идеология става дума, в днешно време няма идеологии, има само интереси.В България няма леви партии и движения, има само дясно, което обаче не е хомогенно. Различията им се основават главно на различни финансови интереси, а не на идеологически нюанси. Интереса клати феса, както казват някои.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Какви идеологически извращения, като те нямат идеология.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  И като си следял нинова какво, ами президентът Радев... и двамата са послушници на Кремъл и решетников.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  "Това е някаква димка! Забрави ли какъв вой нададоха десните като чуха за поканата към Путин? Или те изразяват някакъв спонтанен народен протест против посещението не руският диктатор!?"
  ==========
  Западът и Русия ще продължават да се надцакват някъде, а десните ще си пищят профилактично. След обвиненията за скандали при изборите в САЩ, Брекзит, Каталуня, Сирия и пр, нас са ни позабравили.

  Еретик
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Авторът се надява да се случат хубави работи, които най-много него ще устройват. Но се опасява и от точно обратното, да се случат неща, които най-малко него устройват. И то точно това ще стане, защото както казват животът е проклет и винаги се случва лошото. Достатъчно е светът да не се управлява от среден на ръст бял англосаксонец и целият му модерен, демократичен и красив свят ще рухне. Кой съм аз, че да му желая злото на автора, но той си го заслужава, щото му е много ограничен светогледа и късичък кръгозора. Не завиждам и на последователите му, вкл в този форум. Но нека всеки сърба, каквото си дроби, защото така е най-справедливо.

 23. 23 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мисля, че за да се нормализира политиката и за да се намали крайната поляризация, левите имат работа за вършене. Трябва да видят, какво донесе тази епоха на политическата коректност, тя е тежкото извращение при тях. В крайна сметка, политическата коректност, освен че подлудява обществото, прави самите леви слаби и неспособни на автентични политически действия.

  Ето тук интересна левичарска дискусия: https://www.youtube.com/watch?v=WsTuMmyHw8s

  При нас аномалията е, че дясното пространство се оказа свободно. Сигурно някоя партия-менте с претенции за дясна ще се появи, това е ясно. Защо в България няма десни политици, това ми е загадка.

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хахаха! И как се бори авторът с поляризацията? Че анализаторите в това издание до един са от неговата кръвна група. В днешния брой за разнообразие има и становищата на две нпо-та - “Фрийдъм Хаус” и “асоциация на европейските журналисти”, и те от същата кръвна. Всичко плътно около полюса, празно няма! Е, как точно да стане това с деполяризацията? Всички на верния полюс ли?

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Авторът се надява да се случат хубави работи, които най-много него ще устройват. Но се опасява и от точно обратното, да се случат неща, които най-малко него устройват. И то точно това ще стане, защото както казват животът е проклет и винаги се случва лошото. Достатъчно е светът да не се управлява от среден на ръст бял англосаксонец и целият му модерен, демократичен и красив свят ще рухне. Кой съм аз, че да му желая злото на автора, но той си го заслужава, щото му е много ограничен светогледа и късичък кръгозора. Не завиждам и на последователите му, вкл в този форум. Но нека всеки сърба, каквото си дроби, защото така е най-справедливо.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  Не сте прав, колега. Авторът хладно и без явни фаворити описва ситуацията, както прави вече в трети или четвърти пореден материал; откакто го следя настъпи тази лека стилистическа промяна.

  Дори това със залеза на света на " среден на ръст бял англосаксонец" не може един цитат да се извади в който той по някакъв начин това го одобрява или нещо подобно, просто констатира.

  Просто няма скоба в която да напише "о не, това е ужасно" или съответно "и това е
  чудесно" (както впрочем и относно процесите в БСП, при сините отломки, и дори световни процеси) и някои читатели не смогват на това неутрално изложение и почват проектират своите си емоциални предубеждения върху текста, според мен.
  Ако продължи в този си свой стил мисля че читателите ще свикнат, че при Минчев или Дайнов се очакват ерудирани апокалиптични емоции, а при Щурм и Кръстев—хладен прецизен неутралитет.

  Аз лично одобряват че в България в момента има и от двата вида анализатори. Подходите им се допълват взаимно. Всяка развито общесто има нужда както от непрекъсната агресивна критика на властта (Минчев, Дайнов), така и от неутрални анализи.

 26. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ние сме в положение-трай коньо за зелена трева или гладна кокошка просо сънува! Надуват ни като жаби и не знаем от ляво или дясно ще гръмнем.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И аз мисля, че надеждите свързани с Нинова и плахите похвали за Радев не почиват на основателни наблюдения и са изказни при пълна липса на резултати от действията и на двамата.
  Иначе е факт, че комбинацията ГЕРБ и т.н. патриоти се създаде и крепи на чист опортюнизъм за присъствие и облаги от властта - и това положение може да се окаже наистина "стабилно" доколкото "патриотите" вероятно си дават сметка, че подобна ситуация едва ли ще се повтори.
  Затова е нужно, при това без голямо отлагане и туткане, най-после да се стигне да една по-изчистена и по-възможност по-близка до оригинала десница, понеже никой не може реално да предскаже кога ще са следващите избори и липсата на готовност играе ( както се видя вече на два пъти) само в полза на ББ и дебелаците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK