Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения

Обединени патриоти

© Анелия Николова

Обединени патриотиПо традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината".


Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?


- Променлива облачност, както казват синоптиците. Трусовете през изминалата година бяха почти изцяло в три категории - шуробаджанащина и корупция, околна среда и чистота и държавен захват (captured state). Напълно възможно е в някоя от трите категории властта да се усети, че нещата не вървят на добре и да се стегне, но ще е далече от това да спре всички практики, които водят до скандали. Същевременно големи земетресения не очаквам. Сегашната формула на властта е стабилна, а никоя парламентарна или дори извънпарламентарна партия няма изгода от нови избори скоро. Накратко най-доброто, което можем да очакваме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За голяма промяна ще трябва да почакаме.
Колко важно е европредседателството?


- Европредседателството е важно от гледна точка на това България да покаже, че има капацитет да го осъществи успешно. Иначе се преекспонира, че то едва ли не е някакъв голям шанс да участваме в голямата световна политика.


Ще успее ли България да защити каузата на балканските страни, които се стремят към членство в ЕС? Ще успее ли да се намеси в диалога ЕС - Анкара?


- За балканските страни - по-скоро да. За отношенията между ЕС и Турция не мисля, че е нито изгодно, нито правилно България да играе ролята на куриер. В настоящата световна ситуация по-скоро ме притеснява какъв е европейският потенциал за водене на успешна външна политика, отколкото какво прави нашата дипломация.


Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?


- Големи излагации не очаквам. Някой протекъл таван, счупена плочка и сгрешена бюрократична процедура вероятно ще има. Основният въпрос обаче е в това, че нетечащият таван, здравата плочка и липсата на бюрократични грешки не означава, че България е спряла да бъде последна по свобода на медиите, по правене на бизнес и по богатство.


Възможно ли е 2018 г. да е последната, в която Европейската комисия оценява в доклад напредъка в правосъдието и вътрешния ред?


- Със сигурност от последните доклади по нищо не личи Европейската комисия да е решила, че напредъкът е достатъчен. Ако нещо подобно се случи, това ще значи едно от две неща. Или Комисията е решила, че ще създаде нов по-ефикасен механизъм за наблюдава правосъдието в България, или че й е писнало постоянно да пише доклади, които не водят до нищо. Вторият вариант е много опасен и би значил на практика, че Европа вдига ръце от нас и ни казва да се оправяме както можем. Аз лично очаквам докладите да продължат.


Ще има ли развръзка казусът "АЕЦ Белене"?


- Не знам на тоя етап каква развръзка се очаква. Абсолютно безумие е в България да се решават въпроси, повдигнати в средата на миналия век, когато по света само в последните 20 години, цялата енергийна парадигма се промени три пъти. В момента световният разговор е за децентрализирания енергиен мениджмънт, което ще рече как най-ефикасно да се използват фотоволтаици и батерии, а не дали да се строят нови АЕЦ. Не че по света, а и в Европа няма страни, които да строят атомни електроцентрали. Просто това се случва по планове и финансови модели, които са направени преди години и дадената страна така си е планирала консумацията на енергия, че да има смисъл от нова централа. Но никой не се занимава тепърва да прави сметки и планове.


Президентът Радев покани Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще дойде ли руският президент в България?


- България извади късмет, че световните процеси се развиха по такъв начин, че страната ни спря да бъде основното място за геополитическото надцакване между Русия и Запада. На този етап нито за Путин е много важно дали ще дойде, нито за нас, нито за света.


Очаквате ли промени в основните политически партии?


- Тече бавен и много спънат процес на модернизация в БСП в момента. Процесът или ще завърши с вътрешен бунт срещу Нинова, или ще бъде успешен и след няколко години социалистите ще са модерни леви. Или най-вероятно някъде по средата модернизиращите и реакционните сили ще се окажат в патова ситуация и модернизацията ще остане частична. Иначе не очаквам големи промени.


Ще има ли нова десница и при какви условия?


- В цял свят и цяла Европа вече има нова десница, но тя не е това, за което говорим тук. По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на английски "alt right" (алтернативно дясно). Та в този контекст да очакваме, че ще има нов "Реформаторски блок" номер 3 е крайно неподходящо. Сегашната ситуация е много различна от тази преди няколко години и съответно ако така наречената "демократична общност" иска да има представителство в следваща власт, трябва да се ориентира, още от сега, в новия световен, а и български контекст.


Възможно ли е да се появи алтернатива на ГЕРБ? Каква?


- Алтернативи на ГЕРБ винаги е имало. Първата алтернатива беше "Синята коалиция", която ГЕРБ успя да надиграе по такъв начин, че тя да се разпадне. След това алтернатива беше управлението на Орешарски, което хората изгониха от властта с масови протести. След това алтернатива беше "Реформаторския блок", който подобно на "Синята коалиция" беше надигран и оставен извън парламента.


Историята дотук ясно показва, че трудното не е да се появи нова алтернатива, а тази алтернатива да не колабира при първия досег с властта. Изобщо ако трябва да обобщим изборната история на страната в последното десетилетие, то обобщението би било, че ГЕРБ винаги е най-малко провалилата се партия по време на избори.


Кои политически фигури ще наблюдавате внимателно и защо?


- Наблюдавам Нинова, за да видя дали лявото в България за първи път от много време, ще бъде адекватно на историческия момент. Наблюдавам Радев, защото въпреки че е малко непохватен, засега много иска да бъде полезен. Следя Патриотите, защото от тях зависи дали българското alt right ще бъде опасно или полезно. И последно гледам Христо Иванов и ДСБ, защото съм в такава демография, в която е статистически най-вероятно такива хора да ме представляват в парламента.


На какво се надявате?


- В момента в целия свят се наблюдава едно голямо изместване в политиката. Дясното става крайно-дясно, лявото става крайно-ляво. Губи се средата, в която Западът беше свикнал да живее. Това разтуряне на либералния консенсус е едно на ръка. Случва се и друго - в последните поне два века светът се управляваше от бял мъж на средна възраст, който говори на английски. Две световни и една студена войни не успяха да променят това. А ние в момента живеем в последните години на това управление. Утре светът ще се управлява от друг тип човек.


Надявам се новият свят, в който ще се окажем съвсем скоро, да не е значително по-лош от сегашния. Надявам се и новият процес на поляризация в политиката да не доведе до някакви идеологически извращения, като национал-социализма и комунизма, ами да ъпдейтне политическия софтуер така че да е адекватен за времето, в което функционира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Този път съм съгласен с голяма част от твърденията на коментатора. Особено ми хареса визията, че България е спряла да бъде място за надцакване на Русия и Запада.

  Еретик
 2. 2 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 229 Весело

  Авторът налбюдавал нинова и имал дори очаквания за адекватност от нея...От същата, която се поклони на паметника на тато, от същата, която се договаряше с решетников, от същата, на която демокрацията нещо й отнела и чиято всяка втора дума е русия...от тази ли се очаква модерност и адекватност?

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2658 Гневно

  " На този етап нито за Путин е много важно дали ще дойде, нито за нас, нито за света."
  Според либералният щурмовак това че руският държавен глава не е посещавал България от 10 години е абсолютно маловажен въпрос! Важно е Ердоган да ни навестява редовно както и подопечните му да обикалят редовно и без покана бившият вилает!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 410 Неутрално

  По реда на въпросите:
  1. Пленена държава.
  2. Всяка жаба да си знае гьола.
  3. В тройката сме по средата.
  4. Да не се изложим пред чужденците.
  5. Наличието на доклади е гаранция, че все още им пука за нас.
  6. Ако искате да видите как ще изглежда една построена АЕЦ "Белене" в близкото бъдеще - разходете се до Радомир.
  7. Да парафразираме една скорошна мисъл - където Русия отиде на гости, домакините стават излишни.
  8. Надежда всяка тука оставете или вижте т. 1.
  9. Надежда всяка тука положете, иначе т. 1.
  10. Управляващата върхушка е момента снимка на българското общество, т.е. каквото сме повикали, това се е обадило.
  11. Радев има добри ходове, но с изказванията си за Крим убива всяко добро впечатление. И не се предава.
  12. Промяната може и да трябва да дойде от нас, но без чужда намеса или без революция - няма как да стане.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2658 Любопитно

  Този път съм съгласен с голяма част от твърденията на коментатора. Особено ми хареса визията, че България е спряла да бъде място за надцакване на Русия и Запада.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Това е някаква димка! Забрави ли какъв вой нададоха десните като чуха за поканата към Путин? Или те изразяват някакъв спонтанен народен протест против посещението не руският диктатор!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Като цяло анализа не е лош, е леко по-наляво от необходимото, но все пак.
  Но това :
  " По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на английски "alt right" (алтернативно дясно)...." идва прекалено.
  Някак си ляво-либералното изплува от текста.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 318 Весело

  "Накратко най-доброто, което можем да очакваме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За голяма промяна ще трябва да почакаме."

  С такива твърдения е по-добре да е НЕ отколкото ДА, а повърхностните анализи не донасят положителни отношения за мастото ни в политиката.

  mihala
 8. 8 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поради липсата на защита срещу вредното влияние от парите политиците са със съдба на жертви.
  При запазването на тази държавна грешка всеки политик е с подсигуряван провал.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Следял Нинова, за да видел дали БСП ще стане лява партия, или йок.
  Ами г-н Щурм, гледате в грешната посока.
  Ако има мърдащо ляво в тази държава, то е Мая Манолова и е омбудсман.
  Що всички се правят, че не виждат?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Поредните лакърдии за 4%.
  Не ви ли омръзна, бе ?

  .
 11. 11 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1946 Весело

  Значи да обобщим, ГЕРБ била "най-малко провалилата се партия" на всички избори, а нейната алтернатива "а ла" "Синята коалиция" (блокове, републики, манифести - последният да затвори вратата) колабирала "при първи досег с властта" (същото като с двете тройни коалиции на БСП?)... Наблюдавал Нинова, непохватния, но пък амбициозен Радев, неосъществените политически по "демографски" причини другари Бойкикев и ... ДСБ (! - тук май липсва име)... И? Какво излиза? Че причините за управлението на ГЕРБ вече три мандата се коренят само в "надиграването", а в никакъв случай в неспособността на опонентите й да управляват, хахах... Бих допълнила, че, не Костов, а ГЕРБ е инфилтрирала Нинова, Радев, Бойкикев в редовете на "ни ляво, ни дясното". За да им е по-лесно. С такива противници, при това малобройни, не е необходимо да си Гъливер, за да разкъсаш "въженцата" от лиги, с които някой се опитва да се добере до кацата с меда. И последните събития с измислените протести на кого ли не и за какво ли не го доказват. Политическите лилипути трябва да са много и да са обединени в усилията си. При тях, както винаги, е точно обратното.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Финалът е трепач обаче. :)

  Честно от къде ги намират тея анализатори не знам и от къде те си смучат изводите ми е още по-мътно. :)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Г-н Константинов остарява и намалява оптимизмът му...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1343 Весело

  До коментар [#11] от "Непукистка":
  Боже колко нежно е обгрижен Радев, а за другото не виждам смисъл да те допълвам - не бих го казал по-добре - Хахахахх

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 15. 15 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#14] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Тов. Радев им е гордостта, как няма да го обгрижват и прощават всички глупости, които натвори под тяхна диктовка. Помня, че, докато течаха последните минути на гласуването за президент, шофирах и слушах възторжените репортажи от районите на ДпС, които УЖ бяха издигнали Орехчо (също стар сДС-ар), а избираха Брадавичестия. Та, всеки от двамата сенчески почетни председатели, направи всичко, за да литнат самальотите и да се затвори "Винету". Сега, като си скроиха капите за пореден път, от Сараите оставиха некадърниците да се търкалят по нанадолнището (два-три пъти шамаросаха президента като за световно, извъртяха се за пореден път на 180 градуса за вота с Нинова, ритнаха Бойкикев отзад за Булгартабак) и поеха пътя към изместване на т.н "патриоти" и заемане на единственото достойно (според тях и за тях) място - на престола ДО Борисов. На Доган вече не му се струва, както беше при първото му тронно слово, че от Русия по-голяма няма. Сега за него е важно, че Борисов и Ердоган са "дружки", а от последния зависят няколко десетки хиляди електронни гласа за ДпС. Ще видим, както се казва.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 16. 16 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1946 Весело

  И все пак, Константинов, ще ни обясните ли ЗАЩО не споменавате името ГенералАтанасово? Да не би др. Малинов, заплашен от скорошното изпадане от топлото евродепутатско местенце, да е предявил претенции за неговата оставка и нов конгрес или каквото там? Няма да се учудя, ако Малинов не е в квотите на ДСб за изборите за ЕП, а Насо да се е заинатил като магаре на мост, веднъж стигнал до мечтаната... капра, хахах...

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 17. 17 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тези патриоти ме е гнус да ги гледам. Толкова са ми омразни. Никога не съм гласувал за тях. Както има един лаф интереса клати феса.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  "Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения"
  За каква идеология става дума, в днешно време няма идеологии, има само интереси.В България няма леви партии и движения, има само дясно, което обаче не е хомогенно. Различията им се основават главно на различни финансови интереси, а не на идеологически нюанси. Интереса клати феса, както казват някои.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Какви идеологически извращения, като те нямат идеология.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6889 Неутрално

  И като си следял нинова какво, ами президентът Радев... и двамата са послушници на Кремъл и решетников.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  "Това е някаква димка! Забрави ли какъв вой нададоха десните като чуха за поканата към Путин? Или те изразяват някакъв спонтанен народен протест против посещението не руският диктатор!?"
  ==========
  Западът и Русия ще продължават да се надцакват някъде, а десните ще си пищят профилактично. След обвиненията за скандали при изборите в САЩ, Брекзит, Каталуня, Сирия и пр, нас са ни позабравили.

  Еретик
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Авторът се надява да се случат хубави работи, които най-много него ще устройват. Но се опасява и от точно обратното, да се случат неща, които най-малко него устройват. И то точно това ще стане, защото както казват животът е проклет и винаги се случва лошото. Достатъчно е светът да не се управлява от среден на ръст бял англосаксонец и целият му модерен, демократичен и красив свят ще рухне. Кой съм аз, че да му желая злото на автора, но той си го заслужава, щото му е много ограничен светогледа и късичък кръгозора. Не завиждам и на последователите му, вкл в този форум. Но нека всеки сърба, каквото си дроби, защото така е най-справедливо.

 23. 23 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Мисля, че за да се нормализира политиката и за да се намали крайната поляризация, левите имат работа за вършене. Трябва да видят, какво донесе тази епоха на политическата коректност, тя е тежкото извращение при тях. В крайна сметка, политическата коректност, освен че подлудява обществото, прави самите леви слаби и неспособни на автентични политически действия.

  Ето тук интересна левичарска дискусия: https://www.youtube.com/watch?v=WsTuMmyHw8s

  При нас аномалията е, че дясното пространство се оказа свободно. Сигурно някоя партия-менте с претенции за дясна ще се появи, това е ясно. Защо в България няма десни политици, това ми е загадка.

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Хахаха! И как се бори авторът с поляризацията? Че анализаторите в това издание до един са от неговата кръвна група. В днешния брой за разнообразие има и становищата на две нпо-та - “Фрийдъм Хаус” и “асоциация на европейските журналисти”, и те от същата кръвна. Всичко плътно около полюса, празно няма! Е, как точно да стане това с деполяризацията? Всички на верния полюс ли?

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Авторът се надява да се случат хубави работи, които най-много него ще устройват. Но се опасява и от точно обратното, да се случат неща, които най-малко него устройват. И то точно това ще стане, защото както казват животът е проклет и винаги се случва лошото. Достатъчно е светът да не се управлява от среден на ръст бял англосаксонец и целият му модерен, демократичен и красив свят ще рухне. Кой съм аз, че да му желая злото на автора, но той си го заслужава, щото му е много ограничен светогледа и късичък кръгозора. Не завиждам и на последователите му, вкл в този форум. Но нека всеки сърба, каквото си дроби, защото така е най-справедливо.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  Не сте прав, колега. Авторът хладно и без явни фаворити описва ситуацията, както прави вече в трети или четвърти пореден материал; откакто го следя настъпи тази лека стилистическа промяна.

  Дори това със залеза на света на " среден на ръст бял англосаксонец" не може един цитат да се извади в който той по някакъв начин това го одобрява или нещо подобно, просто констатира.

  Просто няма скоба в която да напише "о не, това е ужасно" или съответно "и това е
  чудесно" (както впрочем и относно процесите в БСП, при сините отломки, и дори световни процеси) и някои читатели не смогват на това неутрално изложение и почват проектират своите си емоциални предубеждения върху текста, според мен.
  Ако продължи в този си свой стил мисля че читателите ще свикнат, че при Минчев или Дайнов се очакват ерудирани апокалиптични емоции, а при Щурм и Кръстев—хладен прецизен неутралитет.

  Аз лично одобряват че в България в момента има и от двата вида анализатори. Подходите им се допълват взаимно. Всяка развито общесто има нужда както от непрекъсната агресивна критика на властта (Минчев, Дайнов), така и от неутрални анализи.

 26. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние сме в положение-трай коньо за зелена трева или гладна кокошка просо сънува! Надуват ни като жаби и не знаем от ляво или дясно ще гръмнем.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  И аз мисля, че надеждите свързани с Нинова и плахите похвали за Радев не почиват на основателни наблюдения и са изказни при пълна липса на резултати от действията и на двамата.
  Иначе е факт, че комбинацията ГЕРБ и т.н. патриоти се създаде и крепи на чист опортюнизъм за присъствие и облаги от властта - и това положение може да се окаже наистина "стабилно" доколкото "патриотите" вероятно си дават сметка, че подобна ситуация едва ли ще се повтори.
  Затова е нужно, при това без голямо отлагане и туткане, най-после да се стигне да една по-изчистена и по-възможност по-близка до оригинала десница, понеже никой не може реално да предскаже кога ще са следващите избори и липсата на готовност играе ( както се видя вече на два пъти) само в полза на ББ и дебелаците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK