Когато корупцията е толкова голяма, че губи основния си смисъл

Когато корупцията е толкова голяма, че губи основния си смисъл

© DW/dpaЧуждите медии неизменно описват България като най-корумпираната. Но заради някои особености на българската действителност мястото на страната в тази класация не е съвсем адекватно, казва Ясен Бояджиев в коментара си за "Дойче веле" под заглавие "Наистина ли България е най-корумпираната?".


На фона на трескавото оживление, обхванало държавата покрай европредседателството, в последните дни ярко се открои една дискусия, към която малцина остават безразлични: наистина ли България е "най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС"? Това твърдение се повтаря от години, но употребата му стана особено натрапчива напоследък, когато заради председателството изведнъж всички големи международни медии обърнаха поглед към страната.


Вярно и невярно


С първата част на твърдението (най-бедната...) проблем няма - всички са съгласни с нея. Както е известно обаче, за разлика от бедността, за която има статистически данни, измерването на корупцията е доста по-сложно, защото за нея може да се съди само по косвени признаци. Това, от една страна, води до силно поляризиране на мненията по темата, а от друга, дава възможност за прескачане от единия лагер в другия в зависимост от политическите пристрастия и от това дали "сме на власт" или в опозиция.
Затова, когато беше на власт, БСП силно се възмущаваше от твърдението, че България е "най-корумпираната страна в ЕС", а сега го смята за безусловно вярно, повтаря го непрекъснато и дори се кани да внесе вот на недоверие заради него. Въпреки че всъщност самата тя има големи (даже пионерски) заслуги за налагането му, а пък днес не смее да обели и дума за най-ярките му проявления в наши дни. Любопитен факт е, че ДПС не е толкова ентусиазирано по този въпрос, но това е тема за друг анализ.


В същото време управляващите и техните медийни защитници и симпатизанти поставят под съмнение и дори напълно отричат верността на определението "най-корумпирана" - всеки според натюрела и ролята, която си е избрал. От по-мекото наблюдение, че въпросните публикации "са доста подобни, да не кажа едни и същи", тоест клише, което се повтаря по инерция. До: "предубедени, поръчкови, лъжливи, интригантски писания", позоваването на които е "самооплюване и мазохизъм", тоест едва ли не международен заговор за очерняне. Кръвно обидени от тези публикации, те не спират да повтарят, че "корупция има навсякъде" и че дори, понеже сме "малка и бедна страна", тукашната корупция била като "детска игра" в сравнение с корупцията на големите и богатите, които ни назидават.
Относително и субективно


Да, наистина всички медии, дори и най-качествените, за краткост и повече яснота (а донякъде може би и поради леност) понякога имат склонност да свеждат някои очевидни неща до набор от шаблони, които повтарят без много-много обяснения. Но това, че заради твърде честа употреба даден израз се е превърнал в клише, далеч не означава, че той не е верен. Още по-несправедливо и абсурдно е да се говори за медии като "Гардиън", "Ди Цайт" или "Монд" така, сякаш става дума за неизброимите български медийни бухалки, оцветили всичко около себе си в кафяво.


Както стана дума, разговорът за корупцията винаги е съпътстван от доза относителност, условност и субективност. Особено в среда, в която отношението към нея е донякъде двусмислено, да не кажем благосклонно - в зависимост от това дали си от страната на плащащите или на получаващите. Тъй че е трудно да се каже дали България е точно първа по корупция в ЕС или не съвсем - зависи кой и как мери. Има обаче и някои безспорни ориентири, които съвсем ясно показват къде сме ние.


Ето ги ясните ориентири


Ако сравняваме само две отделни и сходни по предмета си корупционни сделки в България и в някоя от европейските държави, които са на обратната страна на класацията, е твърде вероятно да се окаже, че в България финансовите щети наистина са по-малки. Да допуснем например корупционен пробив при ремонт на булевард или при доставката на нови автобуси в София и в Берлин. Заради разликите в мащабите и в стандарта на цените източените там публични средства може наистина да се окажат повече.


В страни като Германия обаче подобни пробиви са по-скоро изключение. Докато в България са широко разпространена практика. Според миналогодишните анкети сред българския бизнес 70% от обществените поръчки в страната са нагласени. 88,5% от анкетираните смятат, че офертите на участниците са оценявани необективно, а над 80% - че в конкурсите има тенденциозно поставени условия в полза на конкретен изпълнител.


Друга съществена разлика е, че там вероятността "да те хванат" е голяма, докато тук е незначителна. Миналия месец официални данни показаха, че прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител или какъвто и да било друг представител на изпълнителната и законодателната власт.


Далеч по-важно е обаче, че ако там те хванат, вероятността да си получиш заслуженото клони към 100 процента, докато в България тази вероятност (особено за "едрите риби") клони към нула. По този показател България се откроява силно не само на фона на страни като Германия, но и спрямо, да кажем, "родината на мафията" Италия, а вече дори и спрямо Румъния, с която иначе вървим в пакет.


Когато корупцията става излишна


Някои биха окачествили липсата на хванати и наказани като доказателство за това, че тук корупцията е на път да изчезне. И в някакъв перверзно-парадоксален смисъл може и да са прави. Всъщност става дума за два парадокса, които се развиват паралелно, но в обратни посоки.


От една страна, с корупцията се случва нещо като гигантска колективна зрителна измама - когато нещо става толкова голямо, че не можеш да го обхванеш с поглед, започваш да не го забелязваш.


От друга страна, концентрацията на власт в ръцете на малка група хора прави излишна корупцията в нейния тесен смисъл. Няма нужда до купуваш или подкупваш някого, когато и без това владееш всичко - когато и трите власти се сливат в едни и същи ръце, когато контролираш всички държавни институции (включително тези, които би трябвало да те контролират), когато големи групи хора и цели бизнеси зависят или се страхуват от теб, когато разполагаш с почти пълен контрол върху медиите.


Разбира се, няма как да контролираш и чуждестранните медии. Но пък те рядко обръщат поглед към България. А и далеч не всички разбират в цялата им драматична дълбочина тези особености на българската действителност, които правят корупционното класиране на страната не само условно и относително, но и донякъде неадекватно. Вероятно е по-точно да се каже, че България е извън класирането.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Далеч по-важно е обаче, че ако там те хванат, вероятността да си получиш заслуженото клони към 100 процента, докато в България тази вероятност (особено за "едрите риби") клони към нула.
  ----
  Я да видим как се решават нещата "там":

  Обаче сме били бедни и корумпирани. И това написано в Мюнхен в деня, когато същият вестник информира, че френско-германски военнопромишлен гигант предложил на прокуратурата в Мюнхен споразумение да плати 80 млн. евро (откуп?), за да спре разследването за подкупи, плащани в Австрия във връзка с покупката на няколко бойни самолета. Надявам се, вече всички у нас са опознали добре типичното двуличие на Стара Европа и вече не се изненадват от подобни новини. Ако българският или полският наказателен кодекс предвиждаше възможност подследствените да се споразумяват с прокуратурата и срещу плащане на пари да не им повдигат обвинение, онези в Брюксел щяха да са оревали света и санкции да са ни сложили. Но за батковците - може.

  http://www.segabg.com/article.php?id=889042

 2. 2 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки си представя, че ако е на мястото на кмета/премиера/ министъра първо ще уреди себе си и семейството си. И когато кмета/премиера/ министъра действително първо уреждат себе си и семейството си, това се приема за нормално и в реда на нещата. Корупцията вирее там, където има търпимост към нея.
  От друга страна тя е като невидим данък на всички заплати, пенсии и придобивки. Ама понеже е невидим- няма проблем...
  Да не говорим колко чуждестранни инвеститори не искат да пипнат бизнес в БГ с ten foot pole точно заради ширештата се корупция...Ама те нали са лоши и само искат да ни експлоатират, така че пак няма проблем...

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  В един роман на Стайнбек пише как един попаднал в затвора и веднага се сблъскал в паразитите, но после свикнал с ухапванията и паразитите свикнали с вкуса му и така се възцарил мир.

  подпис
 4. 4 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 384 Неутрално

  извънсъдебното споразумение от вишеказания пример ще смали само наказателната отговорност и е по-скоро индулгенция, а не опит за подкуп!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  През комунизма всичките закупчици, бармани и бензинджии в махалата, до един с демонстративно висок станарт, бяха "печелили от тотото" по поне една шестица, 3-4 петици и дузина четворки. После дойдоха промените, тото мина към БСФС и един от първите поръчкови разстрели беше този на директора на тотализатора доц. Цветанов. После настанаха един странни маневри, направиха му даже отделно министерство. Директор стана майката на най-известния в момента български млад предприемач. При следващия директор пък "изтеглиха" два еднакви тиража, включително топките се завихряха по един и същи начин. Наскоро пък големия джакпот за 8 милиона го спечели кмет на селска община-отличник по усвояването с европроекти за 120 милиона на една носна кърпа място и повтарящи се изпълнители.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Не съм съгласен, че в по голяма държава става дума за по голямо крадене. В Англия преди 2 год хванаха двама депутати за надписване на разходи за пътуване, а един пък живееше под наем в депутатски апартамент, пък имал собствен който давал под наем. Сега и тримата са в затвора.
  А делян добрев и Цв. Цв. След всичките заеми от роднини, къде са?

 7. 7 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  извънсъдебното споразумение от вишеказания пример ще смали само наказателната отговорност и е по-скоро индулгенция, а не опит за подкуп!
  —цитат от коментар 4 на lyubos


  Ми не знам. Подозирам, че това, което ние наричаме корупция там му викат лобизъм.

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "tnk14543188":

  "И това написано в Мюнхен в деня, когато същият вестник информира, че френско-германски военнопромишлен гигант предложил на прокуратурата в Мюнхен споразумение да плати 80 млн. евро"

  Така е. Който твърди, че "там" корупция няма много (се) лъже. Какво, обаче, ни помага това на нас? Какво ще постигнем ако само викаме "вижте вас си"? По мое мнение копупцията в България вече е инстуционализирана и главата й е в партиите. Медии, съд, държавни органи - всички са вътре и единственият начин (евентуално) нещо да стане е всеки път, когато имаме възможност да поставяме въпроса отново и отново.

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тук няма прокоратура, която да се самосезира след журналистически сигнал както този за Ангелкова и баща и например. Даже по лошо, прокуратурата се самосезира само срещу критикуващи властта.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  През комунизма имаше разни творческо-спопански обединения Орфей, Естрада и пр. , който уреждаха с договор в чужбина "балерини" и "танцьорки на народни танци". След 1989 г. същите директори станаха продуценти на конкурси за красота и импресарии на модни агенции. При единия от конксурсите за Мис Бъглгария избухна бомба в мъжката тоалетна и уби брата на едното от момичетата. После и самият импресарио беше застрелян публично. Е, не беше заради 1000 входни билетчета по 2 лева...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Преди време , един от водещите граждани за Европейско развитие каза , рушвета е смазката на икономиката. А пък аз , нямам причина да не му вярвам.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  През комунизма всичките закупчици, бармани и бензинджии в махалата, до един с демонстративно висок станарт,
  —цитат от коментар 5 на cinik

  При бай Тошо нямало корупция, но се знаеха цените за да те назначат на позиция дето те бие чекмеджето по корема.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Разстроено

  "От друга страна, концентрацията на власт в ръцете на малка група хора прави излишна корупцията в нейния тесен смисъл. Няма нужда до купуваш или подкупваш някого, когато и без това владееш всичко - когато и трите власти се сливат в едни и същи ръце, когато контролираш всички държавни институции (включително тези, които би трябвало да те контролират), когато големи групи хора и цели бизнеси зависят или се страхуват от теб, когато разполагаш с почти пълен контрол върху медиите."

  И какво ни остава? Да избираме – тотална корупция или авторитарен едноличен режим?!

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Корупция има и то в големи размери, не можем да я изкореним лесно, трябва да се реже до здраво.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Тоест,съветваш хората да не пускат ТОТО,а да търкат от ония талони? Защото са истински?

 16. 16 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#1] от "tnk14543188":

  И скандалното въоръжаване на армията с неточния автомат Г36 в Германия не е корупция. Едва преди няколко месеца излезе на яве след филм на телевизия Феникс. Експертът, възпротивил се на сделката, два пъти се опитват да го изкарат луд. Осъдени няма и не може да има, защото фирмата е доставила това, което й е било заявено. Договорът е изпълнен.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "Вероятно е по-точно да се каже, че България е извън класирането."
  Думите са излишни.

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ясен пише много неясно. Кой къде при коя сделка е нагазил лука. Какво стана с разследващата журналистика. Искам имена на конкретни сделки, имената на собственици на фирма, спе1елила по втория начин някоя обществена поръчка.
  Тогава, ще ви кажа евалла.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално
  До коментар [#1] от "tnk14543188":По мое мнение копупцията в България вече е инстуционализирана и главата й е в партиите. Медии, съд, държавни органи - всички са вътре и единственият начин (евентуално) нещо да стане е всеки път, когато имаме възможност да поставяме въпроса отново и отново.
  —цитат от коментар 8 на grajdanin1


  Ма тя и там, корупцията е институционализирана. Има си закони за лобизма, правилници за прилагането им, в законите си има ценоразписи - до колко може да се дава за това или онова. Хората са напред с материала, а ние сме аматьори, но лека полека нещата ща се оправят.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 20. 20 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 635 Неутрално

  И в резултат кво се получава:
  - бокулизачите в един глас псуват всеки западняк, обвиняващ ни в корупция, щото при тях, при западняците, корупцията била много по-голяма и вездесъща.

  И се сещам за типичното - по комунистическо всеки опит на Запада да упрекне Лагера, че се нарушават обикновени човешки права, на секундата беше пресрещан с рефрена - " а вий що биите негрите?!Я кво пише в "Чичо Томовата колиба"?

  До там беше срината България...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 21. 21 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нали според самия ЕС сме на 12то място от 28те по корупция?! Това е доста далеч от 'най-корумпурана'. А на почетното 1во място бе Румъния, с прословутия си румънски модел.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  Добър материал за размисъл, за някои, и за тролене, за други! Политическите зависимости и нежеланието да се погледне, на корупцията, като на заразна болест, я подхранва и тя се увеличава като тумор, вместо да я "лекуваме", с "хирургични средства"! А шаманите на "сигурността и спокойствието", успокояват "племето" със "шаманене", за световен "заговор"! А и, я ги вижте, колко са по-зле, тия дето ни критикуват!!! Разни либерали, комунисти и всякакви други отрепки! А тук, в държавата на Мафията цари "ред, сигурност, спокойствие и стабилност"! И правилата са ясни, който не се отчита, подобаващо, се "елиминира" от хранителната верига! Строго, но "справедливо", по "законите" на Мафията!

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#14] от "Peni Nikol":


  Корупция има и то в големи размери, не можем да я изкореним лесно, трябва да се реже до здраво.
  —цитат от коментар 14 на Peni Nikol


  Така е, ако има кой да реже. И още нещо, според мен не по-малко важно, ако ще някой външен, да речем немец да реже, докато ние, на практика всички или поне повечето не се преборим с вътрешната си нагласа за намиране на, най-общо казано извънсистемни решения, на мястото на всеки "отрязан" ще никнат по двама.
  Защото всеки от нас, когато му дойде до главата някакъв проблем, па бил той и дребен, като акт за превишена скорост, първата му мисъл е да даде подкуп, за да се оправи или да търси връзки за същото.
  Просто тези, които в момента са на власт са някава, не дай Боже представителна извадка от нас и разликата е в позицията и респективно в мащаба, затова според мен трябва и дано по-бързо се образува критична маса от хора, наистина желаещи да се намали ( да изчезне е невъзможно) нагласата нещата да се решават под тезгяха, за да имаме някакъв успех с корупцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK