Българското самоунижение

От събора на русофилите край язовир Копринка през септември

© Николай Дойчинов

От събора на русофилите край язовир Копринка през септемвриНе може да бъдем български патриоти, без да обичаме Русия.
Ивайло Калфин – кандидат за български президент
"Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат."
Доналд Туск - председател на Европейския съвет


Между тези две изречения е пропастта, над която е надвесена днес България. За кой ли път отвън трябваше да ни напомнят да се самоуважаваме и че имаме собствено национално достойнство, докато у нас мнозина работят да ни върнат обратно в кошарата на тоталната власт.


Нашенското зло днес има две основни лица
– едното е рецидивите на комунизма, а другото е русофилството. Веднага пояснявам – не става дума за носталгия по комунистическата утопия, а за осъществената й практика, довела до антиутопия. Не става дума за любов към руския народ, а към руското самодържавие, което го държи в крепостно подчинение. Става дума за носталгия по терористична държава и за омраза към свободата.


Русофилството от този тип е израз на дълбоко вкоренен комплекс за малоценност, дълго и старателно внедряван в българското общество. Този комплекс се набива в главите още от детството, още от първите буквари и учебници, които пораждат чувството, че не сме самодостатъчна, независима и достойна нация, а че някой друг винаги се грижи за нас и това е нашият "голям брат" – Русия. Винаги и всякак Русия ни освобождава – от "византийско, турско и фашистко робство" и даже от комунизма, който сама ни е натрапила.


С подобна митология много трудно се спори. Още по-лошо е, че този комплекс създава чувство за недоразвитост и неспособност да се справим сами с огромните предизвикателствата на света, в който живеем.


Парадоксално, но може би най-точното определение на същността на русофилството дава първият български социалист Димитър Благоев: "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите."


Наистина не става дума за рационално обоснована вяра, а именно за суеверие, което умишлено и целенасочено се култивира от два века насам. То неизбежно доведе и до национални предателства от страна на русофилите и до поредни национални катастрофи. Да не говорим за предателствата на БКП, създадена именно за да бъде пета колона на съветския империализъм.
Басните за "добрата Русия" обаче не вървят самостоятелно, а в комплект с омразата към "лошата Европа", която "винаги ни е тъпкала, залъгвала и мразела", помагала на "вековните ни врагове" и пречела на Русия "да ни освободи".


Ужасният комплекс за малоценност в комбинация с басните за "добрия" Дядо Иван и "лошата" Европа води до раждането на


хибридни чудовища на "патриоти", милеещи за Русия, а не за България


За модерния русофил България е някъде между Големия брат и Лошата Европа и, както казваше незабравимия Бай Тошо, "трябва да се снишим, докато отмине бурята", та пак да се топлим под мишницата на евроазиатската империя (както казваше проф. Николай Генчев, там няма как да ни зашлевят).


Робското мислене, че от България нищо не зависи, че винаги трябва да се прикрепим към нагайката, да не мислим и да мълчим, е основното оръжие и на стария, и на "модерния" русофил. Омаловажаването на суверенитета на България за него не е от значение, важно е да сме с Кремъл на царете, генералните секретари или на днешната клептокрация.


За тези "патриоти" Русия не е страната на Пушкин, Толстой, Чехов и Булгаков


Те може и да не са чували за тях. Но прекрасно знаят кои са Сталин и Путин. Руските борци за свобода против руското самодържавие и съветско-комунистическото мракобесие за неграмотните ни патриоти са "юдео-масони". Свобода, равенство пред закона, разделение на и контрол над властта в държавата, граждански права и свободи за тях са "еврогейските ценности".
Обратно - самовластието, силната, неограничена от закони власт, терористичният режим над поробения народ – това са истинските евразийски ценности, прегърнати от днешна Русия. И искат тези "ценности" да се установят и у нас, както беше в "прекрасното време" на съветския комунизъм в продължение на половин век.


Днешните български, всъщност руски, патриоти вярват едновременно в православието и комунистическия идеал, който е пълно отрицание на първото. Но нали в това вярва техният нов идол Путин, който кощунствено сравни мощите на християнските светци с мумията на антихриста Ленин. В реакционната идеология на православно-славянското евразийство нашенските "патриоти" виждат спасение за България. Но това не е всичко – в днешния нацифициран болшевишки режим на Путин те виждат политическия модел, в който те ще бъдат новите господари, а народът ще бъде стадото, което те ще доят и стрижат.


Всъщност омразният за русофилите Европейски съюз се формира благодарение и на старите християнски ценности и традиции, които именно в комунистическа Русия радикално се разрушиха, а през посткомунизма християнството се превърна в "православие", прославящо в икони антихриста Сталин и Путин.


Какво, ако не ново средновековно мракобесие, е това?


Цинизмът им стига дотам да обявяват всички истински български патриоти за предатели. Но още Захарий Стоянов казва: "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."


Не се посвениха да осквернят дори името и паметта на Апостола на Свободата. Впрочем защо той е


Апостол на Свободата, а не на Нагайката


Защо иска да сме равни с другите европейски, а не евразийски и азиатски народи? Нямат отговор, разбира се.


"Който ни освободи, той ще ни и пороби" - това е пророческата истина, с философска дълбочина, но изкараха Захарий Стоянов "българомразец", защото е предал с тези думи същината на делото на Левски – да се освободим трябва сами, защото, ако друг го направи, ще го направи за своя интерес. А "освободените имат повече нужда от свобода, отколкото робът" (Пенчо Славейков).
А днес Левски е икона на неговите антиподи, на неграмотни "българи", обичащи повече чуждата държава и служещите на нейните интереси.


И погледнете нашите паметници, които трябва да пазят българската памет. Колко от тях въздигат и възвисяват български герои?


Със сигурност голяма част от паметниците в България възхваляват чужди герои, царе, генерали и армии, чужди на България национални предатели и агенти на чужда държава. Само в центъра на София – най-големият паметник е на съветската окупаторска армия, следващият е Братската могила на комунисти, партизани и руски шпиони, съдействали за тази окупация...


В Пловдив скромният паметник на Левски е сгушен в подножието на огромния монумент на съветския окупатор, кръстен с миловидното "Альоша", сякаш става дума за загинало във войната, разпалена от Сталин и Хитлер, нещастно руско момче, а не за съветската окупаторска армия. Същото е във Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора...


България е ретро музей,


резерват на съветски и комунистически паметници


до които просто няма място за български герои. Наскоро минавах през кюстендилските села – има главни улици с чисто нова табела "Ленин", "Георги Димитров", "Васил Коларов", "Владимир Поптомов", "Ворошилов".


Жалка работа, национален нихилизъм.


Иван Вазов пише стихотворението "Нови екове", което години наред е премълчавано от комунистическия режим. Именно Дядо Вазов, един от най-видните русофили, пише на русите, нападнали през 1916 г. България: "Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко – строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново!"


Днес "Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време. Устойчивите исторически отношения на България с Русия я правят уникална сред другите страни в ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната" (от официалния доклад на Конгреса на САЩ).


България плащаше до миналата година на Русия милиарди за основните си енергийни суровини.
В регистрирани у нас 51 415 фирмени досиета като гражданство на собственици или управляващи на тези фирми се среща "Руска федерация". Някои от тях са декларирали над 20 милиона лв. годишен приход, но повечето обявяват, че са без печалба или с нищожна печалба и не плащат данъци. 30% от икономиката на България е в руски ръце.


"Народе????"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Време е вече всеки що-годе грамотен българин да е наясно, че Русия е поробител на България, точно толкова, колкото и Турция. Историята е пълна със събития, действия и документи, които го доказват и това не подлежи на коментар.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Абсолютно точно написано!!!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  ''Общобългарския комитет „Васил Левски“ дори обвини в лъжа държавния глава, та се наложи от Президентството в спешен порядък да обясняват: „Фразата „който ни освободи, той ще ни пороби“ насочва към следния цитат: „Никому не се надявайте, – говореше той. – Ако ние не сме способни да са освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”. Цитатът е по книгата на Захари Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му“ (стр. 81), издадена в Пловдив през 1883 година.“

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  И първата стъпка към преодоляване на българското самоунижение е премахването на паметника на Съветската армия в София, Альошата в Пловдив и паметника на българо-съветската дружба във Варна. Незабавно!

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  та къде е разликата с речта на Туск?

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Държавата мълчи в лицето на правителство и особено ДАНС за паравоенните образования от изк*фели шапкари тръгнали срещу собствената си страна и народ. Защо ли?

  http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/paravoenni-gotvyat-revolyutsiya-100-hil-tragvat-na-3-mart-ot-vrah-shipka

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 535 Неутрално
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Най-голямото престъпление което Русия е подготвяла е било "обединението" Сърбия и България под ръководството на Крал Милан?! Сметките и на сърби и на руския политически елит са били до 20 години българската национална идентичност, език и култура, да бъдат претопени... Интересно, че и голямо българско лоби е имало, вкл. и Любен Каравелов?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Днешните български, всъщност руски патриоти вярват едновременно в православието и комунистическия идеал, който е пълно отрицание на първото. Но нали в това вярва техният нов идол Путин, който кощунствено сравни мощите на християнските светци с мумията на антихриста Ленин."

  Много лъжи бе!!! Путин вярва във всичко друго, но не и в комунизма. И който е чел интервюто на Путин ще да е разбрал, че нищо кощунствено няма в т.н сравнение на Ленин с мощите на светците. Така мислеха руските болшевици. Като отрекоха Бога, трябваше да сложат нещо на неговото място. С нито една дума Путин не го е одобрявал това нещо, просто обясни как са били нещата. Слаба статия!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Обичащите друга държава, в частност Русия, е трудно да бъдат наречени българи.
  Нямам нищо против Русия, но обичам България.
  Затова не обичам термините русофили/русофоби, защото това са руски термини създадени преди повече от 100 години за нуждите на имперската политика, използвани за маркиране на техните поддръжници с цел създаване на пета колона в други страни и за разслоение в обществото.
  Да сте чули българофили? Или американофили? Ще ги чуете евентуално от русофили :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Не съм съгласен с автора. Само малка част от българите приемат тази червена перверзия. Това е най-кресливата и най-продажна част от българите но все пак малка част.

  подпис
 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Русоробството е състояние на духа-на робския,наведен и сервилен дух.За нашенските русопоклонници Расия винаги е на първо място,независимо колко ни стриже,независимо че се сговаря с терористи и сатрапи като Асад и Ердоган.Най-страшните врагове са именно нашенските безсмислени русоРОБИ!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не става въпрос за самоунижение, а за умишленото унижение на честта и достойнството на българския народ, от една платена шайка “защитници “ на русия. Нормален българин не може да постави русия над България, а с платените коментари на руските слуги се цели да се срине точно този факт и за това те се представят за средностатистически българи, които уж застъпват тази гледна точка. Внушенията, че защитата на националните интереси на русия е идентична с защитата на националните интереси на България отдавна не е актуална сред олгинците и техните наследници в България.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":
  "Путин вярва във всичко друго, но не и в комунизма. И който е чел интервюто на Путин"

  Как ще разбереш в какво вярва Путин от неговото интервю. Логиката е елементарна. Не вярвай на Путин нито през интервюто му нито чрез малките путинчета

  подпис
 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Всъщност омразният за русофилите Европейски съюз се формира благодарение и на старите християнски ценности и традиции, които именно в комунистическа Русия радикално се разрушиха, а през посткомунизма християнството се превърна в "православие", прославящо в икони антихриста Сталин и Путин."

  Уф...не знаех,че Православието с толкова нова дата!!! Що за политически анализ е това, когато обекта на анализ се дамгосва набързо като антихрист? Типичният дуалистичен светоглед на родните ни радан кънчевци.

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  нямам какво д добавя.
  само въпросителните
  накрая трябва да бъдат удивителни.
  много отдавна не ми беше харесвало
  писание като усещане.

 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavur": Разликата в достъпен за тебе вид е в това, че Туск е научил български за да ни е удобно, а Кремъл ни караше да учим руски за да им е удобно ... ако не си рабтал все още - чомодан ... ти си знаеш

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ''Общобългарския комитет „Васил Левски“ дори обвини в лъжа държавния глава, та се наложи от Президентството в спешен порядък да обясняват: „Фразата „който ни освободи, той ще ни пороби“ насочва към следния цитат: „Никому не се надявайте, – говореше той. – Ако ние не сме способни да са освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”. Цитатът е по книгата на Захари Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му“ (стр. 81), издадена в Пловдив през 1883 година.“
  —цитат от коментар 3 на pavur


  Игра на думи, а посланието същото!!!

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Нашенските русофили не приемат свободата и правото на избор .Шизофренно тачат Расия но ламтят за благата на омразния Запад.Носят цветя на Альоша без да има и един загинал солдатин от ЧА в България,а забравят З.Стоянов и Левски.Угоднически продават Родината за похвала от Бащицата,надайки се да се върне безвремието на СИВ.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Nikolay Balabanov
  Nikolay Balabanov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Време е вече всеки що-годе грамотен българин да е наясно, че Русия е поробител на България, точно толкова, колкото и Турция. Историята е пълна със събития, действия и документи, които го доказват и това не подлежи на коментар.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски ☦


  точно толкова, колкото Османската империя*

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Много политици, бизнесмени, общественици печелят от малоумието и суеверието на част от гражданите. Те печелят чрез финансови пирамиди, чрез религии, чрез чудодейни лекарства .....
  КГБ си и имат своя бизнес ниша - малоумници на тема величие и превъзходство на простака пред образованите.
  Никой не може да ги измести от тази бизнес ниша в самата Русия, в Сърбия и в България.

  подпис
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Дори и най-деградиралата част от българите - нека ги наречем "малките путинчета" са все пак хора с техните си граждански права. Те са и ще си останат част от нас. Нека се научим да ги търпим, но да не позволяваме да ни причият големи вреди. Аз не виждам тенденция "малките путинчета" да успеят да доведат до сериозна промяна в политическия ред в България.

  подпис
 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ми крайно време е да въздигнем паметници на братята французи, холандци,люксембурци.. Не че има за какво..а от мазнене на най-високо ниво:-) След тази изопачаваща до ен-та степен платена статия даже ще бъде крачка назад..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Вкарването на предаността към Москва като необходимо условие да бъдеш истински патриот е най-йезуитското и най-манипулационно пропагандно творение на петата колона у нас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Както и предполагах М. Дойчев е от онази категория хора, които цитират З. Стоянов, но собствено не обичат твърде много Родината си. Ето една негова публикация на сайта на Българския Хелзински Комитет, в която той негодува, как така в българските училища се изучава може би най българското стихотворение "Аз съм българче":

  „Аз съм българче...” | Момчил Дойчев, 22 Октомври 2009

  Ако някой не е сигурен, ще го уверя – вездесъщото стихотворение „Аз съм българче” все още се учи от най-ранна детска възраст. Вероятно без много коментари от страна на учителките, било в детските градини, било в училищата, но със съвсем откроим патриотичен патос. Ефектът от това постоянство е, че независимо в колко променен свят живеят децата днес, те са закърмени със същото слово, с което и техните майки и бащи отпреди 25-30 години.

  Но има ли проблем в това? Краткият отговор е да, защото това стихотворение не е псалм от Библията, нито е детска молитва, в която молим Бог за спасение на душите и закрила, нито е възхвала на някакви общочовешки ценности.

  След големия зор да станем част от Европейския съюз, за нашите деца отново най-голяма радост трябва да бъде „Българин да се наричам” и то в съответствие със специално държавно решение от преди няколко години, стихотворението да продължи да бъде част от учебната програма на децата. Но нека поговорим за настоящето, толкова различно и противоречиво. Различно, поради естествения ход на историята, противоречиво, поради явната съпротива тази историческа естественост да бъде приета. Примерът вече бе споменат – докато станат първи клас, децата са обливани с любов към българското и родното, а след това постепенно започва присъединяването им към смисъла и значението на Европейския съюз. Въпросът е може ли да се получи плавно преминаване от едната към другата тема. Отговорът е, не, а доказателство са върлият патриотизъм, провинциализъм и нетолерантност, широко поддържани именно от родителите на същите тези деца. Достатъчно е човек да присъства на родителска среща на предучилищна група и да чуе как се прехвърля между учители и родители темата за „българското”, винаги с придихание и едва прикрито вълнение, за да се убеди в гореказаното.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Само у нас поклонници на чужда държава се събират и демонстрират родоостъпничество...под благия поглед на службите,правителство и съд.Кото само по себе си е СРАМ.И предателство към България.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите."

  Това с пълна сила трябва да се отнася и с крайното и сляпо американофилство.

  Изобщо всяко крайно филство към чужда държава е вредно за народа ни. И страната ни като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К": “.... Нека се научим да ги търпим, но да не позволяваме да ни причият големи вреди. ...“ Само, че- границите на това търпение са ясно очертани в НК - като например НК Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Раздел I. Престъпления против мира Чл. 407. Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години. Чл. 408. Който пряко или косвено, чрез печат, слово, радио или по друг начин се стреми да предизвика въоръжено нападение от една държава върху друга, се наказва за подстрекателство към война с лишаване от свобода от три до десет години. Чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
  ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА Раздел I. Измяна
  Чл. 95. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. / това е за нашите политици/
  Чл. 104. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Путин неотдавна обяви Ленин за ... православен светец.

  Дори тази архиперверзия се оказа недостотъчна, за да предизвика сянка на колебание в душите на тукашните комуно-православни "консерватори", които таман (тъсмо - тур.) бяха почнали да се "деленинизират".

  Каквото и да им спуснат от посолството, те го кльопат, смилат и повтарят като папагали.

  А как самообявилата се за "лява" БСП е носител на "дружбата от векове за векове" с "десния ристиенин" (от КГБ) Putain - подобни еретични въпроси не разбълникват мътилката под каскетите им.
  😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Казват, че основата на националното самосъзнание е националната история.
  Казват, че историята е закваската на националния дух.
  А какво е самосъзнанието когато историята е изкривена?
  Ами-и, ... изкривено.
  А какво се получава с недобра „закваска”?
  Ами, нещото за втасване, не втасва.
  И какво излиза – живеем с изкривено самосъзнание и неулегнал (не втасал) народен дух.
  Ми-и-и, че то, комай, си е точно така.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  До коментар [#9] от "von_seeckt":
  Ти защо винаги адвокатстваш на Путин? Каква ти е мотивацията?

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Нямам проблем с дежурния ОРАЗЪМ на тема Русия. Все пак ставаше дума за медия ,която търси дебат , различни гледни точки и тн. Беше време такива неща да предизвикават някакъв вид чувства. Сега е весело :)) Дано автора бъде командирован във Финландия , Швеция, Норвегия .......за да разбере логиката на техния дебат по темата РУСИЯ .

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":Ти защо винаги адвокатстваш на Путин? Каква ти е мотивацията?
  —цитат от коментар 31 на Alarmstufe: Rot


  Истината за нещата ме интересува. Не адвокатствам на никого. Дума няма да обеля, ако прочета един дълбок, балансиран анализ, който включва и положителните и отрицателните страни на Путиновия режим.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  Ми крайно време е да въздигнем паметници на братята французи, холандци,люксембурци.. Не че има за какво..а от мазнене на най-високо ниво:-) След тази изопачаваща до ен-та степен платена статия даже ще бъде крачка назад..:-)
  —цитат от коментар 23 на ostin22


  Никъде в статията няма подобни внушения. Не лъжи. Лъжата е грях.

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Гневно

  След такива статии, катастрофата на България се приближава.

 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  И още:
  "Не може да бъдем български патриоти, без да обичаме Русия.
  Ивайло Калфин – кандидат за български президент"

  Имаме Ден на Съединението, имаме Ден на Независимостта, но те не са ни национален празник.
  Не знам друга страна, която да чествува окупацията си. И то два пъти.
  Не знам друга страна, която да е пълна с паметници на окупатора си за да го слави, че я е окупирал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не съм съгласен с автора. Само малка част от българите приемат тази червена перверзия. Това е най-кресливата и най-продажна част от българите но все пак малка част.
  —цитат от коментар 11 на Иван К  До коментар [#11] от "Иван К":

  Проблемът е, че най-голямата част е тази, която нищо не знае, нищо не помни и от нищо не се интересува. Тази част съответно най-лесно и бързо се влияе от кресливи лъжци и жълти шок-новини, в които "абе сигурно има нещо вярно"

 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К":

  ти нещо бая си се объркал.
  Левски не е създал движението
  за да търпи. Търпенето,
  твоето търпене му се вика
  родоотстъпничество.
  Я да те питам ако замениш русия със турция
  пак ли ще си толко търпелив.
  нямаш никаква принципност, само полирана
  йезуитщина.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  страхотен материал разбира се дори прочетен по диагонал и на точното място в точното време . само за председателството ли ще има такива или поне до втора инстанция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alarmstufe: Rot":

  До коментар [#9] от "von_seeckt":Ти защо винаги адвокатстваш на Путин? Каква ти е мотивацията?
  —цитат от коментар 31 на Alarmstufe: Rot


  Положително отношение към Русия у нас имат два вида индивиди - рубладжии и исторически невежите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":

  Къде видя в България крайно американофилтво? Колко паметници на американци има в България? България плаща ли на Америка същите милиарди, които плаща на Росссия? Има ли сборище на американофили на яз. Копринка или то е на русофили? Има ли в България паравоенни отряди, които се кълнят във вярноист към Америка? Американци ли изкупуват имото по Черноморието? Американци ли масово регистрират фирми в България? Комунистите към САЩ ли искаха да ни присъединят доброволно, или към ССССР като 16-та република?

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  След такива статии, катастрофата на България се приближава.
  —цитат от коментар 35 на dedo pepo

  Нали? Какво ще правим без Росссия и рубли, направо не знам!

 44. 44 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#39] от "г-н Саранди Говедаров":

  седни си слаб две.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  Я кажи няколко положителни черти на путиновия режим.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#39] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Направил един тюрлюгювеч - омешал комунизъм, православие, русофилство......мазало отсекъде."

  Насранди,

  Тюрлюгювечът е в главите ви. Опитал съм се да ви го подскажа в предния си пост, но ... кой разбрал, разбрал. 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":Я кажи няколко положителни черти на путиновия режим.
  —цитат от коментар 45 на Alarmstufe: Rot


  Стабилизира държавното управление и спаси държавата си от разпад. Узъпти в някаква степен най наглите руски олигарси. Тръгна към сближаване с ЕС.

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":Къде видя в България крайно американофилтво? Колко паметници на американци има в България? България плаща ли на Америка същите милиарди, които плаща на Росссия? Има ли сборище на американофили на яз. Копринка или то е на русофили? Има ли в България паравоенни отряди, които се кълнят във вярноист към Америка? Американци ли изкупуват имото по Черноморието? Американци ли масово регистрират фирми в България? Комунистите към САЩ ли искаха да ни присъединят доброволно, или към ССССР като 16-та република?
  —цитат от коментар 42 на Alarmstufe: Rot


  В България виждам крайно американофилство сред някои български партии, сред някои български медии, сред някои българи (някои от тях впрочем с двойно гражданство (българско и американско)), които се изявяват по медии, форуми, блогове и т.н.

  В България има американски паметнци, последният е на американските пилоти загинали докато бомбардират наши невинни сънародници през ВСВ. Този паметник въобще не трябваше да се вдига. В София бяха кръстени много улици на различни американски политици.

  Относно милиардите, които плащаме на Русия, виж, червена алармо, ние плащаме на руски компании за газ и нефт. Нали не очакваш, че Русия трябва да си дава газта и нефта без пари!? Впрочем, много други европейски държави и компании също купуват руски нефт и газ.

  Надявам се знаеш, че ако не купуваме от Русия, то ще купуваме от някъде другаде и пак ще ги даваме тези милиарди, защото за да купиш нещо трябва да си платиш за него. И накрая, да не става недоразумение... аз твърдо подкрепям целта на няколко български правителства и президенти България да разнообрази източниците си на нефт и газ! Тоест, да можем да купуваме не само руски газ и нефт, но също така азербайджански, казахстански, ирански, иракски, алжирски и всякакъв друг вид. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Ще цитирам " Разликата между българофил и русофил е както между педагог и педофил". Не е моя мисъл.

 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  Браво Момчиле, изби рибата на форумното русофобство с този пасквил!
  "Русофилството от този тип е израз на дълбоко вкоренен комплекс за малоценност, дълго и старателно внедряван в българското общество. Този комплекс се набива в главите още от детството, още от първите буквари и учебници, които пораждат чувството, че не сме самодостатъчна, независима и достойна нация, а че някой друг винаги се грижи за нас и това е нашият "голям брат" – Русия. Винаги и всякак Русия ни освобождава – от "византийско, турско и фашистко робство" и даже от комунизма, който сама ни е натрапила. "

  Значи според авторчето македонците с измислената им история и държава са най-свободните и некомплексирани поне на Балканите и трябва да ни служат за пример? Едно са басните за добрият Запад който много ни съчувствал но тъй като нямал завоевателни намерение не ни освободил и друго е реалността че ако Русия не беше победила във войната от 1877-78 нас нямаше да ни има! А гордите и свободолюбиви русофоби могат като македонците да си измислят история как сами сме се освободили.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot":

  положителни няма разбира се , все пак сме съюзници в НАТО

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Време е вече всеки що-годе грамотен българин да е наясно, че Русия е поробител на България, точно толкова, колкото и Турция. Историята е пълна със събития, действия и документи, които го доказват и това не подлежи на коментар.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски ☦


  Е, хайде да не се оливаме чак толкова, става ли ?
  Османската империя е унищожила българската държава, българите са живели повече от 480 години под властта на султаните, всеки опит за въстание е бил кърваво смазван, голяма част от населението насилствено е принудено да смени религията си.
  Нужна е доста развинтена фантазия за да се приравни каквото и да ни е причинила политиката на руската държава (и СССР по-късно) с това което са сторили турците.
  Малко по-обективен подход при разглеждане на историята ще бъде по-полезен за възприемане на тезата ви отколкото еквивалента на площадните скандирания от времето на процеса срещу Г. М. Димитров например.

 53. 53 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Да, никой нищо даром не ни е дал. Само фондация "Америка за България" дава, ама после иска... И пак за влиянието на Русия четем от доклада на Конгреса на САЩ... в тоя шарен свят само две страни ли има, че все се лутаме между тях? Аме и аз се чудя защо Апостола е на Свободата, след като е нямало робство, а само "присъствие". Дневник, като пишете, поне следвайте единна политика, противоречите си по основни тези, за да защитавате идеи на дребно...

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  Време е вече всеки що-годе грамотен българин да е наясно, че Русия е поробител на България, точно толкова, колкото и Турция. Историята е пълна със събития, действия и документи, които го доказват и това не подлежи на коментар.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски ☦


  Мизийски дай тогава да преименуваме цар Освободител на цар Поробител и да искаме махането на паметника му? Такива умници като тебе сами ще докарат турците да ни освобождават и да възстановят османското наследство в София унищожено от поробителите руснаци!
  До коментар [#1] от "Мизийски ☦":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  .Поръчково - ясно...
  —цитат от коментар 39 на г-н Саранди Говедаров


  Разбираш ги ти поръчките.

 56. 56 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#53] от "Лео":

  я ходи при шаренкова да ти даде парцалче
  за паметника да го чистиш.
  аз ще му правя други работи.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  Щеше да си прав за нефта и газа ако лукойл нефтохим си плащаше данъците и ако не плащахме по високи цени за газ от повечето (дали не са и всички) европейски държави.
  Колко американофили познаваш? Между моите близки приятели има поне 5 русофила (избягваме темата русия за да не си развалим отношенията) и нито 1 американофил. Не казвам че няма такива в България. Но да сравняваш русофилството в и американофилството в България е ни повече, ни по малко НАГЛОСТ. Опитвате се да смесите либерализма и Европейската ориентация с чуждопоклонничеството Ви. Не бъркайте нещата, проевропейството е дотолкова, доколкото България е част от Европа и доколкото това е нейно добро. България за щастие никога не е била и няма да бъде част от Русия, затова русофилството (не говоря в културно отношение, аз много харесвам руска музика например) е равно на национално предателство и трябва да се криминализира.

 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Не прави внушения, подобно на другия позитатовец - нито в статията, нито в коментара на колегата става въпрос да заменим руските с турски или някакви други паметници.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#53] от "Лео":

  Лъжеш и манипулираш некадърно. Авторът защитава тезата, че Левски е настоявал Освобождението да е наше, българско дело, а не да чакаме руснаците да ни освободят. Никъде не се споменава, че под турско владичество е било много хубаво.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#53] от "Лео":Лъжеш и манипулираш некадърно. Авторът защитава тезата, че Левски е настоявал Освобождението да е наше, българско дело, а не да чакаме руснаците да ни освободят. Никъде не се споменава, че под турско владичество е било много хубаво.
  —цитат от коментар 60 на Alarmstufe: Rot


  Добре, така е! И какъв беше резултатът от опитите ни да се самоосвободим?

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  Стабилизира държавното управление и спаси държавата си от разпад. Узъпти в някаква степен най наглите руски олигарси. Тръгна към сближаване с ЕС.
  ***
  Путин имаше късмета по негово време да нарастнат драстично цените на нефта. Нищо не е направил той самият, а се е възползвал от ситуацията на пазара на горива. Озапти само онези олигарси, които оспорваха властта му. На другите раздаде държавна собственост. С какво Абрамович е по-малко нагъл от Березовски, например?
  За какво сближаване с ЕС говориш?

 63. 63 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не ви ли омръзна да пишете за Русия или с телешки възторг или телешка омраза?! Ставате за резил, а и честно, е и срамно подобни умотворения да се тиражират като анализи. Повярвайте - за руснаците и русофобите, и русофилите, са неадекватни. Никой руснак не уважава ура плямпалата. Те са ''полезни идиоти''.

 64. 64 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нещо страшно ли има в тоя текст та липсват коментари?
  За пръв път виждам такова пренебрегване на най-важния материал за днес!

  шуменско пиво
 65. 65 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Иване, Иване. Да знаеш колко бих се радвал да си прав. Уви. За съжаление комунистическия контрол през годините е произвел пптомствени русофили които бидейки предани на майка Русия получават по един или друг начин по някпя благина. И те наистина вярват, че Русия е по добрата алтернатива на ЕС. Обясняваха ми например, че случая Магнитски е пропаганда, ползвана от САЩ за повод за санкции.
  Това твое мнение е изключително опасно. Подценявайки заплахата, я правим по реална.

 66. 66 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Но още Захарий Стоянов казва: "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."
  ..............
  "В сърцето на тирана аз отворих една кървава рана, що няма да зарасне скоро. А Русия, тя нека заповяда"
  За тези които не се сещат от кого и от къде е цитатът - Захари Стоянов, "Записки по българските въстания", думи на Бенковски когато гледат от Балкана запалените от турците български села.

  Дейците на нашето революционно движение са били хора като всички други (по-будни и самоотвержени от съвременниците си разбира се) и разбиранията им са търпели развитие с натрупване на жизнен и политически опит. Не е коректно сега от дистанцията на времето да вадим отделни техни изказвания и да им ги приписваме едва ли не като техен мироглед само за да защитим своите сегашни политически пристрастия.
  Няма никакво съмнение и не е никаква тайна че Русия е започнала войната през 1877 г. за постигане на своите интереси. Но в крайна сметка това е един добър пример за съвпадение между нашите интереси и тези на една велика сила. Цялата "прогресивна общественост" в европейските страни се е възмущавала от зверствата при потушаването на Априлското въстание, но правителствата там не са си мръднали пръста да направят нещо, макар че фалирала Турция е била икономически на "дистанционно управление" от Франция и Великобритания. В този случай интересите на Великите сили не са съвпадали с нашите и реакцията им е останала само като гневни коментари по вестниците.
  Само 3 години след войната при разминаване на нашите и руските интереси нашите тогавашни държавници не са се снишили и изчакали да мине бурята, а са предприели действия за постигане на националния интерес. За колко такива съвременни политици можем да се сетим ? Аз си спомням само един (иначе никак не харесван от мен) - Иван Костов, когато се опъна на "Големия брат" и отказа да приемем косовските бежанци на наша територия, и в същото време отказа и достъп до въздушното ни пространство на руски транспортни самолети. За тези си две решения си заслужи уважението ми.


 67. 67 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И първата стъпка към преодоляване на българското самоунижение е премахването на паметника на Съветската армия в София, Альошата в Пловдив и паметника на българо-съветската дружба във Варна. Незабавно!
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  Не подминавай и т.нар. "руски паметник" на най-важния площад в Шумен.
  .................
  По-горе писах, че липсват коментари, но явно съм отворил статията още сутринта и не бях актуализирал прозореца. Сега видях, че са доста.

  шуменско пиво
 68. 68 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alarmstufe: Rot":

  Финансова, каква да е?

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  В България има американски паметнци, последният е на американските пилоти загинали докато бомбардират наши невинни сънародници през ВСВ. Този паметник въобще не трябваше да се вдига. В София бяха кръстени много улици на различни американски политици.
  ***
  Това не е паметник, а скромна паметна плоча, на територията на американското посолство. Не е на пъпа на София (Пловдив) и не засенчва всички останали сгради наоколо. Чий съюзник беше Америка по време на ВСВ? Какво направи Сталин, за да ги спре? Нели сме му братушки и много ни е обичал? Кои софийски улици са кръстени на американски политици?
  ***
  Нали не очакваш, че Русия трябва да си дава газта и нефта без пари!? Впрочем, много други европейски държави и компании също купуват руски нефт и газ.
  ***
  Не очквам, разбира се. Най-малкото от Росссия. Очаквам обаче да не купуваме газ само от Росссия, на специални, братски, завишени цени.
  Ти какво очакваш?

 70. 70 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  Лъжеш, винаги си бил едностранно ориентиран. Никога не съм виждал да оборващ неистина очерняща либерализма или проевропейството.
  Това те прави защитник не на истината, а на Путландия във всичките нюанси на тази измислена дума.

 71. 71 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":Стабилизира държавното управление и спаси държавата си от разпад. Узъпти в някаква степен най наглите руски олигарси. Тръгна към сближаване с ЕС.***Путин имаше късмета по негово време да нарастнат драстично цените на нефта. Нищо не е направил той самият, а се е възползвал от ситуацията на пазара на горива. Озапти само онези олигарси, които оспорваха властта му. На другите раздаде държавна собственост. С какво Абрамович е по-малко нагъл от Березовски, например?За какво сближаване с ЕС говориш?
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe: Rot


  Хайде за последно, че имам да свърша нещо. От 2000 до 2005 няма съществено увеличение на цените на нефта. Какво му е наглото на Абрамович? Каквото му кажат отгоре, това и прави. Той собствено няма никакви политически претенции. В началото на първия си мандат Путин държа една реч в немския Бундестаг, където предложи обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток. Европейските бюрократи под американско давление си направиха оглушки. Имаше и друга инициатива, Русия да влезе в НАТО. Пак нищо от страна на Брюксел.

 72. 72 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#52] от "nigel":

  Интересно, в световен мащаб османската империя е призната за най либералната империя към малцинствата си за всички времена. Пък ти вярвай на комунистическите притчи. Самия факт, че сме се съхранили като народ след 500 годишно османско владичество не говори в полза на глупостите, които изприказва.

 73. 73 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#71:"von_seeckt"][/quote]

  ...имаше и друга инициатива, Русия да влезе в НАТО...

  Пхаа, наистина си по зле и от най-т*пия руснак! Ще падна от смях!

  Имало едно време ссср...
 74. 74 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дори и най-деградиралата част от българите - нека ги наречем "малките путинчета" са все пак хора с техните си граждански права. Те са и ще си останат част от нас. Нека се научим да ги търпим, но да не позволяваме да ни причият големи вреди. Аз не виждам тенденция "малките путинчета" да успеят да доведат до сериозна промяна в политическия ред в България.
  —цитат от коментар 22 на Иван К


  Да не им обръщаме голямо внимание, не значи да ги оставим да си вършеят из България безконтролно и да сеят миризливата си пропаганда.
  Гледам оня фотос под заглавието и ми се повръща от картинката. Гордия лъв, царя на животните се с вил като хилаво коте, здраво пригепен от някаква гадна мечка излязла очевидно от сибирските пущинаци. Тоя фотос е пълна илюстрация на самата статия.
  Прав е автора завършвайки с питанката на Дякона:
  НАРОДЕ?????

  шуменско пиво
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":...всяко крайно филство към чужда държава е вредно за народа ни. И страната ни като цяло.
  .................
  Да, де! Проблема, драги ми Смехурко е в това, че русо-филството съществува съвсем реално и ежедневно, а не на символно ниво, докато американо-филството е фейк-явление, подпорна точка на вашата пета колона. За съжаление, издивясалият от червената пропаганда матрял продължава да се лъже лесно и да поглъща тая отровна лъжа без да се усети.

  шуменско пиво
 77. 77 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#72] от "George Svinarov":

  Оцелели сме, да, на косъм...
  Знаеш ли колко са били българите към края на 14-ти век? Към милион, милион и нещо. Точно толкова колкото са били по онова време англичани, французи, немци и която и да е съвременна голяма европейска нация или поне от същия порядък. А знаеш ли колко ставаме 1-2 века по-късно - 200 000! Дори и за онези времена това е бил екзистенс минимума за съхраняването на един народ, били сме на прага на изчезването! На кого според теб трябва да благодарим за това и за следствието от него сега да не сме 40-80 млн. колкото големите европейски нации, а един порядък по-малко?
  В същата връзка, ако Освобождението не се беше състояло през 1878г., а беше "почакало" до 1918г. и окончателното разбишкване на Османската империя, само и само да стане без омразната ви Русия, как мислите каква България щеше да има, стартирала 40 години по-късно, и какъв процент от българското землище и българския народ щяхме да спасим от ненаситните си съседи, дето даже и като прусаците на Балканите не успяхме съвсем да озаптим и да спасим всичко?

 78. 78 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#46] от "Norman Granz":...Насранди,
  Тюрлюгювечът е в главите ви. Опитал съм се да ви го подскажа в предния си пост, но ... кой разбрал, разбрал. 😆
  ..................
  Насрадовци не разбират! НасрандОВЦИ вярват! И от време на време блеят. С надеждата да подлъжат още някоя метилява офца да се присъедини към тяхното стадо!
  :)))

  шуменско пиво
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#58] от "George Svinarov":

  Интересен коментар си ми написал Георги... бих искал да пиша повече, но за съжаление нямам много свободно време, така, че накратко.

  Ако, Лукойл и Газпром не си плащат данъците в България, би трябвало да виним повече нашите правителства и държавни органи, които позволяват това да се случва. Защото знаеш приказката за лудия и баницата. Всяка мега компания прави всякакви врътки в законодателството на страната в която оперира за да плаща по-ниски данъци. Справка Гугъл и Ирландия.

  Относно приятелите ми... и аз имам само един - два американофили сред тях. Според мен американофилите в България са по-малко от русофилите. Редица социологически допитвания и проучвания показаха това през миналата и предишни години.

  И накрая... абсолютно съм убеден, че проевропейски курс и път на България е ПРАВИЛНИЯТ! Българите трябва и според мен мнозинството са проевропейски настроени!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#61] от "von_seeckt":
  И какъв беше резултатът от опитите ни да се самоосвободим?
  ***
  Резултатът беше, че цяла Европа и Америка нададоха глас срещу турските безчинства и нарекоха Турция "болният човек на Европа". Само въпрос на време беше сами да се освободим, без да е необходимо да плащаме на Росссия с 30 т злато, да издържаме руска окупационна армия, и да дължим вечна благодарност и подчиненост на Росссия.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":

  По същество си потвърдил написаното от мен. Абрамович няма претенции за власт, затова е толериран. Който застраши властта на Путин, му лепват криминално обвинение и му вземат бизнеса.

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#74] от "шуменско пиво":

  И на мен ми направи гнусно впечатление жалкия пършив лъв, по-малък от руската мечка.
  Ето това им е патриотизма на другарчетата.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Весело

  "Всъщност омразният за русофилите Европейски съюз се формира благодарение и на старите християнски ценности и традиции,"

  Като например гейбраковете?
  Осиновяването на деца от гейове?
  Признаването на 30+ пола?
  Да, сигурно така казва християнството?

  В Русия съм! В Русия съм!
 86. 86 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Силно, обективно послание!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  "Защо иска да сме равни с другите европейски, а не евразийски и азиатски народи? Нямат отговор, разбира се."

  Кои народи бе, авторе! та те са били всичките колонии! Китай, Виетнам, Индонезия, филипини, Индия!Особено Индия! Пакистан и бангладеш пък въобще не са съществували. Както и държавите из Африка и Арбия !

  В Русия съм! В Русия съм!
 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Весело

  "България плащаше до миналата година на Русия милиарди за основните си енергийни суровини."

  Ами границите са отворени бе авторе! Кой ви спира да си купувате енергийни суровини от Катар, Израел, Алжир, Норвегия, САЩ или където другаде си искате??
  Някой да ви е забранил?? 28 години не ви ли стигнаха?

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  И първата стъпка към преодоляване на българското самоунижение е премахването на паметника на Съветската армия в София, Альошата в Пловдив и паметника на българо-съветската дружба във Варна. Незабавно!
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  А във Виена ще го махаме ли? Или там е демократичен?

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  Държавата мълчи в лицето на правителство и особено ДАНС за паравоенните образования от изк*фели шапкари тръгнали срещу собствената си страна и народ. Защо ли?http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/paravoenni-gotvyat-revolyutsiya-100-hil-tragvat-na-3-mart-ot-vrah-shipka
  —цитат от коментар 6 на citoplast


  Никой от изброените от вас не е срещу българската държава и народ. Напротив! Защитава я от посегателствата си от неизбрани от никого брюкселски бюрократи, които си позволяват да налагат на страната ни каквото им хрумне, а нашите само да се съгласяват! Такова нещо, такава диктатура не е имало и по комунистическите години в България!
  Защо присъединихте България към ЕС и НАТО без одобрение от българския народ! Сега се готвите да направите същото и с еврото! Защо не го подложите на референдум като го иска народа,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#61] от "von_seeckt":И какъв беше резултатът от опитите ни да се самоосвободим?***Резултатът беше, че цяла Европа и Америка нададоха глас срещу турските безчинства и нарекоха Турция "болният човек на Европа". Само въпрос на време беше сами да се освободим, без да е необходимо да плащаме на Росссия с 30 т злато, да издържаме руска окупационна армия, и да дължим вечна благодарност и подчиненост на Росссия.
  —цитат от коментар 80 на Alarmstufe: Rot


  Що говориш глупости?! Значи руската редовна армия, заедно с българи, сърби, румънци и др. доброволци, едва печели войната, но ти казваш, че сме щели да се справим сами някой ден? Кога? Погледни опитите ни дотогава - никаква организация, предателства, апатия, липса на оръжия и муниции. С пет черешови топчета не се печели война. Никаква структура на комитетите и нелегалната дейност - турците хващат един и той изпява до един съратниците си. Какво става с прочутите комитетите на Левски? Дори нашите революционери са разбирали напълно, че тоя народ не може да се справи сам и основната им цел е била да предизвикат съчувствие у Русия или западните държави. Погледни, че 95% от хората са били неграмотни, с робско мислене, без самочувствие и са се намирали в сърцето на Османската империя - кога щеше да се вдигне целокупния народ, кой щеше да ги организира, как щяха да се въоръжат, как щяха да се подготвят, колко щяха да загинат и дали нямаше да се разбягат като срещнат няколко залпа на професионалната турска армия?!

 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  Комунистите към САЩ ли искаха да ни присъединят доброволно, или към ССССР като 16-та република?
  —цитат от коментар 42 на Alarmstufe: Rot


  Ами народа може да е искал!
  Сега как присъединихте България към ЕС и НАТО! Народа искал! Можете ли да го докажете? Къде е референдума?!

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK