Историята на една сварена златна рибка, или за учебен план 2019

Историята на една сварена златна рибка, или за учебен план 2019

© Велислава ПоповаКогато Комисията по досиетата започна да публикува първите списъци с доносници на комунистическите тайни служби у нас, дълго и наивно се чудих какво търсят в тях имената на толкова хора, оказали се в системата на образованието след 1989 г. После разбрах. Бързото забравяне на близкото минало трябваше да осигури плавния преход към новия опортюнизъм. Към властта на премълчаното престъпление "Народна република България".


Новата учебна програма по хуманитарни науки за 10-и клас, която влиза в сила от учебната 2019/2020 година, би трябвало да върне с 29-годишно закъснение липсващия смисъл на понятията комунизъм, репресивен апарат, "Народен съд", терор, атентат, съветизация, експроприация...


Ефектът от дългото мълчание се прояви като симпатично мастило в проучването на агенция "Тренд" от есента на миналата година. Според него 41% от анкетираните биха предпочели да живеят преди 10 ноември 1989 г., защото си искат обратно безплатното образование и медицинска помощ. Така за половината българи соцът се оказа "много як". Нещо като Ретро музеят в един от моловете на Варна, в който можеш да си направиш селфи с лъснати трабанти (без Берлинската стена) или с благо усмихнати восъчни тирани. Но не и да научиш историята им.
Смешките на новите леви


В паноптикума на захаросаната фабрика за насилие, закрита през 1989 г., няма и помен от документите на времето, в което политическите опоненти на народната власт неволно завъртаха до край крана на врялата вода в баните на следствените арести или скачаха през прозорците на кабинетите, в които бяха разпитвани като врагове на народа. Няма помен и от кошмара на лагерите в Белене, Куциян и Скравена. Така те се превърнаха в предизборни смешки на новите леви. Иначе нямаше да е възможно сквернословието на родения през 1982 г. народен представител от БСП Крум Зарков, че е закъснял за телевизионно предаване, защото "с друга група ченгета от Държавна сигурност кроели планове как да мъчат нечий дядо!".


Онези 41% от гражданите на днешна Българя, които предпочитат миналото пред бъдещето, вероятно самоуслужливо са изчистили от спомените си срамните опашки за кренвирши, тоалетна хартия и дамски превръзки, тайните магазини за дефицитни стоки, в които зад плътни завеси пазаруваха правоимащите и кучетата, пазачи на властта им, двуличието на държавните валутни аптеки, от които липсващи лекарства се купуваха с конвертируема валута, търгувана единствено на черния пазар.


Подарък за Първия


В учебниците, които четоха днешните 30 годишни българи, не пишеше и дума за "скопените" филми, за книгите с липсващи страници от годините на светлото минало, за съсипания от идеологическа несъстоятелност академизъм на висшето образованието, за отнетото право да пътуваш, да живееш и работиш там, където искаш...


В историята, която стратезите на българския преход инкриминираха, за да бъде забравена, има тежки глави за хилядите неблагонадеждни, изхвърлени от университетските аудитории заради "злоради пламъчета в очите" по време на антикомунистическата революция в Унгария през 1956 г. и Пражката пролет през 1968 г.


Историята на една сварена златна рибка, или за учебен план 2019

© Георги Кожухаров


От тази история бяха изрязани и страниците за "българския чадър", с който на 7 септември 1978 г. (подарък за рождения ден на диктатора Тодор Живков) комунистическите тайни служби екзекутираха в Лондон автора на "Задочни репортажи за България" Георги Марков. В нея няма и дума за т.нар. възродителен процес от началото на 80-те години, когато етническият произход на стотици хиляди български граждани беше използван като повод за оздравителна масова репресия за спасяване на потъващата диктатура.


За аутобаните и картофите


Не всичко било черно по време на тоталитарния режим в България, настоява Искра Баева. И ако беше само тя, щеше да е лесно. Само че днешните европейски нацисти имат същата стройна теория за истинската история на Третия райх. Според нея Хитлер създава процъфтяваща икономика с нулева безработица, елиминира престъпността и подобрява здравната система в Германия.


Между другото точно промитата история на българската комунистическа диктатура от 1944 г. до 1989 г. позволи на премиера Борисов да твърди в ранните години на кариерата си, че Хитлер е един от великите мъже в историята. Наред със Сталин и Мао. Вероятно оттам е и пристрастеността му към аутобаните и революционните идеи за преборване на бедността, безработицата и запустяването на земи чрез масово отглеждане на картофи.


Ако историята за трите банкрута на комунистическия режим (в края на 50-те, през 1977 и 1987 г.) не беше скрита от поколенията на прехода, те никога не биха се заслушали и в знаменателните му глупости за икономическия възход на "якия соц". "Една стотна от това, което е построил той (Тодор Живков) за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство". Така каза премиерът в едно от телевизионните си интервюта през 2010 г.


Кой свари аквариума?


Дотук доведе замазването на истината за времето от 1944 г. до 1989 г. - до калното блато на прехода, в което потънаха всички надежди за граждански рестарт. "Комунистите свариха от обществения аквариум рибена чорба, каза в началото на 90-те Адам Михник, главен редактор на полския вестник "Газета виборча" и един от най-яростните опоненти на комунистическия режим в страната си от 1968 до 1989 г. Сега на нашето поколение се пада задачата да направим от чорбата пак аквариум."


Връстниците на Михник у нас не успяха с експеримента. Провалиха се, защото упоената им нетърпимост към близкото минало се събуди като унизителна примиреност към днешната политическа посредственост. Но в първичния й бульон нещо може и да помръдне, ако след година тоталитарният режим в България действително влезе в утвърдената преди дни нова учебна програма по история и цивилизации за 10-и клас. Децата, които ще учат по нея, ще са едва 15 -одишни. Ако не спят в час по история, след още десет може и да отгледат златна рибка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Моля ви, говорете по същество! Става въпрос за престъплението комунизъм, което е в генезиса на всички последствия. Иначе излиза, че ако някой друг беше на мястото на бай Тошо, нещата щяха да са по-различни...

  dame
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  Една част от българите продължават да сънуват баничката от 0.10лв.и картата за Китен от 26лв.Без да съзнават че реално получаваха една трета от изработеното.Социализма е добър строй за лентяйте,нагаждачите и мързеливците.Познавам хора който за 20 трудов стаж бяха начертали 12 чертежа в Транспроект."Добрия" соц.ни вземаше отчисления за ОФ,Профсъюзи и сие...Единната щатна таблица пазеше некадърниците,награждаваше партииците и газеше кадърните.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Образованието е на първо място.
  Не е важна лустрацията, не е важно премахването на паметниците. За лустрация и за паметници започваме да си говорим когато осъзнаваме, че сме пропуснали да научим за какво става дума.

  подпис
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Има и много сълзи за "умиращото" българско село, но учениците едва ли ще прочетат, че селата се обезлюдяват след създаването на ТКЗС по подобие на савцките колхози.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Лошото е, че болшевиките у нас гръмогласно се обявяват за десни, управляваха като върли комунисти, пак под синьото знаме на демокрацията и сега "защитават" гаргите в Пирин, без да са ги виждали или да им пука за тях! Демагогията на комунизма е повече от жива днес!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  Иначе нямаше да е възможно сквернословието на родения през 1982 г. народен представител от БСП Крум Зарков, че е закъснял за телевизионно предаване, защото "с друга група ченгета от Държавна сигурност кроели планове как да мъчат нечий дядо!".

  ==========================================================================

  Във всяка една цивилизована страна, подобно изказване – цинична гавра с паметта на десетки хиляди жертви и милиони разбити животи – щеше да бъде краят на една политическа кариера. Не и в Гербария! Тук въпросният депутат кове закони против корупцията, гласува членове на ВСС и т.н. А преди това обиколи Европа като помощник на Пирински...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  До коментар [#5] от "lz2":

  Герберушката, който само хленчи за аФтентични, а не усеща тежкия дъх зад гърба си от другарите БСП–ДПС–ПотрЕоти... Само хабиш кислород!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Образованието е на първо място.Не е важна лустрацията, не е важно премахването на паметниците.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Не съм съгласен. И трите са еднакво важни. Обществената гангрена, наследена от съветското робство, може да бъде отстранена само със скалпел!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Между другото точно промитата история на българската комунистическа диктатура от 1944 г. до 1989 г. позволи на премиера Борисов да твърди в ранните години на кариерата си, че Хитлер е един от великите мъже в историята. Наред със Сталин и Мао. Вероятно оттам е и пристрастеността му към аутобаните и революционните идеи за преборване на бедността, безработицата и запустяването на земи чрез масово отглеждане на картофи.

  =========================================================================

  Водата ще заври в аква.... гербариума!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 322 Разстроено

  Време е одавна за тези промени! Премълчаването на скорошната история и активното покриване на информация, са едни от най-тежките престъпления извършвани над поколението на прехода. Другото е че хората от бившия елит, още са в елита и за тях промените са, че вече се казват по друг начин. А и имат достъп до по-голям пазар из Европата и Света.

  В училищата е нужно да се говори не само за историята ни, но и за различните форми на управление, за функционирането на държавата и МНОГО други теми. Образователната ни система е способна да създава и изгражда таланти във всякакви науки, но същевременно болшинството не са кадърни граждани. Липсата на добри основи за това как трябва да работи една държава оставя хората в последствие да се учат от незадоволителния пример, който имаме, или емигрирайки да могат да сравнят.

  panem et circenses
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Важно е историята да се изучава обективно, а не едностранчиво. Има и лична, и семейна памет по тези въпроси. Много ми е интересно какво ще пише след време в учебниците по история за годините на т.нар. преход - по-добре помислете за това. За комунизма е ясно, че мненията са 50% на 50%, по ред причини (с което не казвам, че този строй е идеален, много по-добър е директната демокрация по швейцарски модел).

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Весело

  Златната рибка нито е Златна, нито е рибка ....
  Плувайте, плувайте.....:)

  [email protected]
 13. 13 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#11] от "Читател":

  Абсолютно така е, но за хората които се превръщат в голяма част от активния човешки капитал на страната не е имало никакъв източник освен семейната памет (всички поколения от +- 80' насам).
  И после като дойдат избори заемаме двете (привидни) крайности - тия новите дето носят промени или тия старите дето едно време са правили хубаво. Нищо че и двете тези нямат много общо с истината.

  На мен пък ми е интересно, хората които активно изучават тематиката на ниво висше образование - политология, публична администрация, история - какво учат и къде отива наученото?

  panem et circenses
 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Весело

  Важно е историята да се изучава обективно, а не едностранчиво. Има и лична, и семейна памет по тези въпроси. Много ми е интересно какво ще пише след време в учебниците по история за годините на т.нар. преход - по-добре помислете за това. За комунизма е ясно, че мненията са 50% на 50%, по ред причини (с което не казвам, че този строй е идеален, много по-добър е директната демокрация по швейцарски модел).
  —цитат от коментар 11 на Читател


  Ето го и стандартното уж обективно коментарче в защита на комунизма. Естествено авторът гласовито се обявява против комунизЪма, но всъщност внушава, че не било чак толкова лошо, никак даже, че всъщност е нямало алтернатива, такъв бил животът и т.н.

  И номерът можеше да мине, ако не беше прибързаното и малоумно сравнение с т.нар. "швейцарски модел", чието непознаване е обратнопропорционално на възхвалата му от всички русороби по места, в Бълария и цяла Европа.

  Сега се очаква и друга класика – коментар на "разочарован, но убеден седесар–костовист", дисидент още преди всички дисиденти. :))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#14] от "c.b.o.":

  Ето какво казва статистиката на убедените дисиденти!
  ''за четирите години '90-'93 останаха без работа 1,955 милиона души; близо 40% от работната сила. ''
  Да оставим значи настрана, че подобна катастрофа не сме преживявали дори след трите катастрофални войни!

  [email protected]
 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Браво за утвърдената програма! Борбата за изучаването на комунизма в училищата тепърва започва и ще срещне сериозна съпротива сред чугунариата в образователната система.

 17. 17 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#14] от "c.b.o.": Ето какво казва статистиката на убедените дисиденти! ''за четирите години '90-'93 останаха без работа 1,955 милиона души; близо 40% от работната сила. ''
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Цитат без източник? Или просто няма източник.

  Беги снимай паметници на Ленин!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 18. 18 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Важно е историята да се изучава обективно, а не едностранчиво. Има и лична, и семейна памет по тези въпроси. Много ми е интересно какво ще пише след време в учебниците по история за годините на т.нар. преход - по-добре помислете за това. За комунизма е ясно, че мненията са 50% на 50%, по ред причини (с което не казвам, че този строй е идеален, много по-добър е директната демокрация по швейцарски модел).
  —цитат от коментар 11 на Читател


  Комунизма възхваляват или хора без знания за мащаба на престъпленията му (до 1989 това бяха почти всички, днес е непростимо), или хора без съвест, като другарката Баева и останалия чугунариат.
  В този смисъл нищо чудно 50% лично облагодателствани от режима наистина да одобряват онзи режим, като не щат да знаят или нехаят за пораженията от него.
  Семейната памет в моето семейство е категорична.

 19. 19 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Да оставим значи настрана, че подобна катастрофа не сме преживявали дори след трите катастрофални войни!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Тук си прав. Съветското робство ни докара до четвърта национална катастрофа!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Без да съзнават че реално получаваха една трета от изработеното.
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  Днес като гледам автопарка и вилните зони в България и се чудя дали и 1/3 от заработеното получавам...
  Едно е държавата да ти вземе 2/3 и да ги даде на "лентяите" (за което, междевпрочем, сега се борят доста северозападни нации), друго е собственикът ти да ти взема 2/3 и да си построи вила.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  Тази тема е много подходяща за интирвюто на Борислав Скочев пред сайта Фактор:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/borislav-skochev-propagandata-na-sotsnostalgiya-podgotvya-zavrashtaneto-na-totalitarizma-pod-nova-forma

  Да припомним: Борислав Скочев е авторът на книгата "КОНЦЛАГЕРЪТ БЕЛЕНЕ 1949-1987", изд. Сиела, чиято премиера ще бъде в понеделник, 22.01, в Гранд хотел София (трябваше да бъде в Офицерския клуб, но мястото е променено).

  Приятно четене! 😊

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  "интирвюто" > интЕрвюто!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Статията е абсолютен пасквил!
  Имаше си комунизма и лоши страни, но гладни гробища нямаше.
  Сега като има банани по-хубаво ли е?Явно 41% от хората не смятат че е!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 24. 24 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1030 Разстроено

  До коментар [#3] от "Иван К":
  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Образованието е най-важно, но няма да стане без лустрация и без публикуване на всички документи. Лустрацията е необходимост, защото една класа хора на всяка цена искат да предотвратят истината да излезе наявя.
  И с право, защото ако това се случи, матриала ще избеси по улиците воглаве с бащите и дядовците им, ако се разбере какво точно са правили.

  Моментът обаче е безвъзвратно изпуснат. Нещата бавно и беобратимо заминават.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 25. 25 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Има и много сълзи за "умиращото" българско село, но учениците едва ли ще прочетат, че селата се обезлюдяват след създаването на ТКЗС по подобие на савцките колхози.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  А сега кой им пречи да се оживят?
  Аз пък обикалям из България и смея да твърдя, че много хора се връщат на село, села край градовете оживяват.
  Това, което през 1944 са вършели 100 човека на ръка в селското стопанство сега го правят 2-3 с механизация. В цял свят е това. Не ви е виновно ТКЗСто. След формирането на ТКЗС и окрупняването и механизирането на земеделието има огромен ръст на продукцията и това е абсолютно безспорно! Друг въпрос е, че не е правилно да се прави с насилствени мерки.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 26. 26 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Иначе нямаше да е възможно сквернословието на родения през 1982 г. народен представител от БСП Крум Зарков, че е закъснял за телевизионно предаване, защото "с друга група ченгета от Държавна сигурност кроели планове как да мъчат нечий дядо!".==========================================================================Във всяка една цивилизована страна, подобно изказване – цинична гавра с паметта на десетки хиляди жертви и милиони разбити животи – щеше да бъде краят на една политическа кариера.
  —цитат от коментар 6 на c.b.o.

  И колко с тези жертви? Кажи ги колко точно са избити покрай 9.9.1944 и колко през останалото време?
  Сега демокрацията по-малко ли хора изби и прогони?
  През първата години на "демокрацията" имаше близо 2 милиона безработни! А нямаше още никакъв частен бизнес, дори една барака! Едва оживяхме!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 27. 27 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Важно е историята да се изучава обективно, а не едностранчиво. Има и лична, и семейна памет по тези въпроси. Много ми е интересно какво ще пише след време в учебниците по история
  —цитат от коментар 11 на Читател


  Ще пише ето това:
  Освен бурното промишлено строителство, в същия този период - 1952-1962 г. са построени и 15 000 км първокласен път, колкото е основната пътна мрежа в страната и в момента, при положение, че до войната в България е имало 17 км асфалтов път. До 1962 г. е изградена и цялата железопътна мрежа в страната.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 28. 28 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  Сега демокрацията по-малко ли хора изби и прогони?
  —цитат от коментар 26 на toyaga


  Дебилната опорка "всички са маскари". Колко хора изби демокрацията, в Белене, Скравена, къде? С "народен съд" ли, как? Марш при Корни да се хленчите какво ви било отнело демокрацията!!!

  През първата години на "демокрацията" имаше близо 2 милиона безработни!
  —цитат от коментар 26 на toyaga


  Нали затова говорим, че съветското робство ни доведе до четвърта национална катастрофа!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 29. 29 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Любопитно

  Освен бурното промишлено строителство
  —цитат от коментар 27 на toyaga


  И що фалирахме "само" три пъти по време на любимото ти съветско робство?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Любопитно

  за четирите години '90-'93 останаха без работа 1,955 милиона души
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  През първата години на "демокрацията" имаше близо 2 милиона безработни!
  —цитат от коментар 26 на toyaga


  (Кара)бастунът и тоягата един и същ чугун ли е?

  Май да.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#29:"c.b.o."][/quote]

  Че сега без 2 милиарда+ годишни евросубсидии какво щеше да стане?
  Всяка година щяхме да фалираме!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#31] от "toyaga":

  Що бе, нали викаш, че ЕС бил като СССР? Нали нямало разлика от едно време...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#32] от "c.b.o.":

  Сега е по-голяма и по-тежка диктатура.
  СССР поне не казвал каква да е формата на краставиците и колко вода да има в тоалетните казанчета. Нито пък е казвал да пускаме нелегални мигранти преминали държавната граница по престъпен начин.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 34. 34 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  https://dariknews.bg/novini/afera/kakvo-se-promeni-ot-vtorata-svetovna-vojna-498278

  "От 1945-1946 г. България реално възстановява своите индустриални възможности, които са равни на индустриалните възможности на страната от 1939 г. Числата от 1939-а са доста смешни. Тогава в България са се произвеждали 42 кв/ч електроенергия на глава от населението годишно. Едно число, което е пренебрежимо малко. В същата 1939 г. в България е имало само 17 км асфалтиран път. Това е пътна връзка Варна - Св. Константин и Елена, с курортното отклонение до Евксиноград. Другата пътна връзка е Пловдив - Пазарджик, единственият прав път, построен по онова време. По една санитарна статистика 1939 г. в България едвам 30% от жилищата са имали нужници. 1939 г. за първи път българските магазини за хранителни стоки се задължават да имат хладилници. Дотогава продавачите в „Халите" с вестници и ветрила са разгонвали рояците мухи, които са кацали върху месото."

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Любопитно

  За такива като бастун–тоягата:

  1985: БВП на България е 17 милиарда долара (по цени от 2016)

  2016: БВП на България е над 53 милиарда долара (по цени от 2016)

  Лоша демокрация, лош Костов, лош ЕС (и НАТО) !!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Весело

  До коментар [#33] от "toyaga":

  Освен това България е била председател на Съвета на СССР... нъл тъй? :))))))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 37. 37 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#35] от "c.b.o.":

  Номинала на БВП няма никакво значение.
  Хляба беше 30ст килото, билетчето за градския транспорт 6ст

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  "(Кара)бастунът и тоягата един и същ чугун ли е?

  Май да."

  Партията ги произвеждаше (делаше) еднакви като гири-пудовки.
  😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Любопитно

  До коментар [#37] от "toyaga":

  Как ще да няма значение? Ако се отчита покупателната способност, разликата е още по–голяма:

  1985: БВП (РРР) на България е 61 милиарда долара (по курса от 2016)

  2016: БВП (РРР) на България е 152 милиарда долара (по курса от 2016)

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 40. 40 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Разстроено

  Дори петата национална катастрофа, предизвикана от масовата приватизация на Виденов и престъпната криза 1996-1997, срива БВП (РРР) "само" до 52 милиарда долара (по цени от 2016), което пак е повече от 39–те милиарда БВП (РРР) през "златната" 1980 (по цени от 2016). За какво говорим изобщо? България на Тато може да се сравнява само със Зимбабве на Мугабе!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#40] от "c.b.o.":

  "България на Тато може да се сравнява само със Зимбабве на Мугабе!"

  Колега, ти направо го навря, където слънце не огрява. Но ако мислиш, че ще се засрами и ще млъкне, много се лъжеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#33] от "toyaga":

  "Сега е по-голяма и по-тежка диктатура."

  Вие комунистите сте безсрамници и безбожници, макар че се пишете "православни".

  На вас само Никола Гешев ви беше хванал цаката. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Гневно
  До коментар [#25] от "toyaga":

  След формирането на ТКЗС и окрупняването и механизирането на земеделието има огромен ръст на продукцията и това е абсолютно безспорно! Друг въпрос е, че не е правилно да се прави с насилствени мерки.
  ***
  Какво окрупняване бе, комундер. Става въпрос за насилствено отнемане на собственост!

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Гневно

  До коментар [#30] от "c.b.o.":

  Кара)бастунът и тоягата един и същ чугун ли е?
  ***
  (кара)Бастунът е вид тояга.

 45. 45 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Нека не млъква, нали затова му плащат. Но всяка негова лъжа, всяко внушение е и удобен повод да му се покажат фактите, да се разобличи гнусната пропаганда, на която служи!

  Ако българите не си мълчим, русоробите сами ще се откажат от рублите.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Гневно

  До коментар [#35] от "c.b.o.":Номинала на БВП няма никакво значение.Хляба беше 30ст килото, билетчето за градския транспорт 6ст
  —цитат от коментар 37 на toyaga


  Сега хлябът е 60-90 ст.. Тогава големите заплати бяха 300 лв. Сега са 3000 лв.
  Айде чупката обратно в Блиц!

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alarmstufe: Rot":

  През втората половина на 50-те е имало КУПОНИ за храна, които в някои градове са останали и до началото на 60-те години. Толкова по въпроса за "окрупняването". Разбира се, за текезесарската номенклатура имаше всичко, БЕЗ ПАРИ. Волгата спираше до блока (градината, месокомбината) и шофьорът хвърляше в багажника зарзават, ябълки, грозде, луканка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#32] от "c.b.o.":Сега е по-голяма и по-тежка диктатура.СССР поне не казвал каква да е формата на краставиците и колко вода да има в тоалетните казанчета. Нито пък е казвал да пускаме нелегални мигранти преминали държавната граница по престъпен начин.
  —цитат от коментар 33 на toyaga

  Пак лъжи. ЕС не само, че не ни е казвал да пускаме мигранти, ами даде парите за оградата, покрай която обикаля Елена Йончева за да търси пролуки.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":

  Навремето домакините се връщаха от бакалията с мрежичка, чието съдържание се събираше в джобовете на мъжки балтон.

  Днес излизат от Лидл, Билла, Кауфланд или Метро с количка, която запълва багажника на западен автомобил.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":Навремето домакините се връщаха от бакалията с мрежичка, чието съдържание се събираше в джобовете на мъжки балтон.Днес излизат от Лидл, Билла, Кауфланд или Метро с количка, която запълва багажника на западен автомобил.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz

  И пак вият срещу "немските бакалии".

 51. 51 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сега хлябът е 60-90 ст..
  —цитат от коментар 46 на Alarmstufe: Rot


  Броя. Не килограма.
  Не си внимавал в час.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 52. 52 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Разстроено

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Ето, то си пише в статията:
  "Ако историята за трите банкрута на комунистическия режим (в края на 50-те, през 1977 и 1987 г.) не беше скрита от поколенията на прехода, те никога не биха се заслушали и в знаменателните му глупости за икономическия възход на "якия соц". "

  Ако броим и фалита при Виденов, се получава средно по един държавен фалит на 10–на години от 1944 до Костов.

  Няма друг народ, който да може да издържи и оцелее при подобна хронична разруха. И това е само икономиката, без да броим ежедневната промивка на мозъци! Съветското робство е най–голямото зло сполетяло народа ни, то беше безкомпромисно унищожаване на българщината. Даже турците не успяха да я убият, а благодарение на българщината оцеляхме повече от 500 години. Братушките само за 50 години не оставиха и помен от нея, нищо което да ни свързва, обединява и кара да си вярваме един на друг. Никакви ценности, никакъв морал, нищо не е останало! Как да си вярваме, като доносниците не само не бяха наказани, но и забравени? Как да вярваме в доброто, когато палачите не получиха заслужена справедливост, а децата и внуците им ги заместиха на върха на държавата?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#52] от "c.b.o.":

  Колега, няма по-добра илюстрация на соца от съвременна Венецуела: държавата с най-големи петролни запаси в света, по-големи от тези на Русия или Саудитска Арабия, за едно поколение бе докарана от най-проспериращата държава в Латинска Америка до ГЛАД, най-буквален ГЛАД, до километрични опашки, като "пуснат" пилета или брашно!

  За какво говорим изобщо?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Аз затова съм против всякаква помощ за Венецеула – хуманитарна, икономическа, целева, каквата и да е! Нищо, че адски много харесвам и уважам венецуелците, които са ми най–симпатични в Лат. Америка заедно с колумбийците. Не, Венецуела, Куба, Сев. Корея, че Сев. Азия трябва да са за назидание на всички новоизпечени пишман революционери!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#51] от "toyaga":

  За това ли се хвана? И 1 лв. да е килограма, пак съотношението е подобно.

 56. 56 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Стандартна техника на куманезите-престъпници:
  1. Едно време беше супер, защото нещата бяха спокойни и евтини.
  2. Насилието и свирепият финансов провал нямат значение, защото не са се случили, а ако са се случили, са били заслужени/без значение.
  3. На 9 ноември всичко си е било екстра, а на 10 ноември внезапно и необяснимо страната е фалирала изненадващо заради промяната в режима, а не защото стопанството е пребивано в продължителност на 45 години.
  Трбява да им се признае, че го повтарят толкова убедително, че глупавите хора си кълват.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 57. 57 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "В историята, която стратезите на българския преход инкриминираха, за да бъде забравена, има тежки глави за хилядите неблагонадеждни, изхвърлени от университетските аудитории заради "злоради пламъчета в очите" по време на антикомунистическата революция в Унгария през 1956 г. и Пражката пролет през 1968 г."

  В този цитат се съдържа гигантска лъжа - хиляди били изхвърлени от университските аудитории. Колко хиляди бе, драги ? Откъде изрови тази лъжа ? С лъжи ли ще бориш комунизма ? Тук-таме има изхвърлени, ама хиляди...
  А защо приписваш случая Марков на комунистическия режим ? Досега английската правосъдна система не е осъдила убиеца, дори не е започнала дело по случая. Впрочем пропуснал си да кажеш, че Марков е галеник на комунизма. А и виждам и дума не казваш за Илия Минев - може и дори да не знаеш кой е, но виж за др. Марков е друго.
  И друго - само концлагери ли имаше по време на соца ? Ами "Златни пясъци" нямаше ли ? Не ходеха ли хора на почивка, на сватби, на кръщенета и т.н. ? Имаше ли закъснение на заплатите ? Имаше ли безработни ? И да, действително когато отидеш на лекар по ония години не беше нужно да минаваш през джи-пи и да му плащаш някаква такса, не беше нужно и на самия лекар да плащаш, така че защо ти е чудно, че има носталгия ? Че в училищата се правеха редовни профилактически прегледи на зъбите, че в предприятията имаше лекари, които също се грижеха за редовните прегледи.
  Впрочем - Спасов ти къде беше по време на соца ? Не си ли учил висше по ония години ? Ако е така, защо все още не си се отказал от това комунистическо висше ?
  Вярно е, че хората по ония години не смееха да гъкнат, но сега като имат възможност да крещят какво от това ? Впрочем как стои въпроса със свободата на словото в частните фирми ? Колко работници си позволяват да критикуват чорбаджиите ? Варненската корабостроителница има няколко хиляди персонал, а сега са останали около 150 човека - я ги разпитай за условията на труд и заплащане, а после се чуди защо имало носталгия.

 58. 58 Профил на jenminjibao
  jenminjibao
  Рейтинг: 374 Любопитно

  ЕЕЕЕЕХХХХХОООООУУУУУУ. Къде сте бе хора. Събудете сеееее!!!!!

 59. 59 Профил на jenminjibao
  jenminjibao
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Зеленото човече" на Путин да си ходи.Помогнете му.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Знанието е свобода. "Другарите" се плашат от свободни хора и затова продължава с робовладелството вече толкова десетилетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Една част от българите продължават да сънуват баничката от 0.10лв.
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  През 80-те години баничката в училищната лавка струваше 0,20 лв.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 62. 62 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#57] от "krf54523578":

  Доказано е , че с комуняга не трябва да се спори. Пише ти автора за престъпленията на комунистите, ти ми говориш за Златни пясъци. Оформен тъпанар. Да, имаше политически затворници, имаше лагери, имаше възродителен процес , имаше Чернобил, имаше тотален дефицит, повсеместна безработица, скрита разбира се с надути щатове и никому ненужни работни места . Кратуната ти даже не може да схване мащабите на бедствието, наречено комунизъм. Само баничките и тъпите профсъюзни станции са ви в главите. Бесило трябваше за вас. Другото ви е малко.

 63. 63 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Спасе, евала за статията👍👍

 64. 64 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Защото първо, нямаше лустрация и второ, остана онова население само от селяндури, които не се интересуват от миналото, защото нямат такова. Те живеят само в настоящето, за да ядат и се размножават. Е, и да четат Георги Г. но това е по принуда.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  "...Видели сме как изчезват личностите, как се унищожава човешката индивидуалност, как се корумпира духовен живот на цял народ, за да се сведе до безропотно стадо. Видели сме много от тези най-унижаващи човешкото достойнство манифестации, където нормални хора трябва да аплодират някакъв жалък нещастник, който се е самообявил за полубог и има маха снизходително от висините на своята полицейска недостъпност. Видели сме,
  че единствената цел в живота на тези другари е да държат със зъби и нокти властта, единствените им интереси са тези на собственото им грандоманско съществувание, единственото щастие, за което се борят, е тяхното собствено щастие и единствената служба, която имат, е да служат на чуждата държава – собственик на похлупака. Те си спомнят, че са българи, или пък забравят, че са българи според текущите нареждания на чуждото външно министерство, което ги е назначило. Те са толкова големи патриоти, че на няколко пъти, попаднали в хаос и безизходица, молят господарите си официално да присъединят България и да я
  превърнат в поредната губерния...."

  Да, Георги Марков трябва задължително да се изучава...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 66. 66 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Ако се отчита покупателната способност, разликата е още по–голяма:1985: БВП (РРР) на България е 61 милиарда долара (по курса от 2016)2016: БВП (РРР) на България е 152 милиарда долара (по курса от 2016)
  —цитат от коментар 39 на c.b.o.


  И като се вземе предвид намалялото с 2 милиона население, разликата става още по-фрапираща! Само дето средностатистическият българин тези пари ги гледа само на рекламата за търкане на картончета...

 67. 67 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#23] от "toyaga":

  Тази мантра е овехтяла дори за пенсионерски клуб,та какво
  става за интернет форум!Ако в социалистическия рай имаше свободни магазини пълни с мерцедеси,западна бяла и черна техника,шоколади и италиански обувки,надали населението щеше да живее в безметежно спокойствие.Да не говорим за управляващите мандражии.Москвичът не е чак такава стръв,че да е причина хората да се отказват от единствения(но неповторим)шпеков салам,в името на по-бързата му покупка.
  За подобни простотии,имам един отговор,който повтарям на дъщеря си-"Труди се ,учи ,пък да видим дали ще останеш гладна"

 68. 68 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Образованието е на първо място.Не е важна лустрацията, не е важно премахването на паметниците. За лустрация и за паметници започваме да си говорим когато осъзнаваме, че сме пропуснали да научим за какво става дума.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Да, но липсата на лустрация остави на водещи позиции и тези, които определят какво ще е образованието.

 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#14] от "c.b.o.":Ето какво казва статистиката на убедените дисиденти!''за четирите години '90-'93 останаха без работа 1,955 милиона души; близо 40% от работната сила. ''Да оставим значи настрана, че подобна катастрофа не сме преживявали дори след трите катастрофални войни!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  това е пряк резултат от фалитите на народната република. да ен мислиш, че ей така изведнъж хляба и парите са свършили 90-та година?
  бастуне, бастуне....

 70. 70 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Статията е абсолютен пасквил!Имаше си комунизма и лоши страни, но гладни гробища нямаше. Сега като има банани по-хубаво ли е?Явно 41% от хората не смятат че е!
  —цитат от коментар 23 на toyaga


  имаме свободата да не ходим на бригади (и да не се налага да хвърлям камъни в щайгите с грозде или някакви биологични отпадъци в лютеницата само защото са ме накарали да работя насила)
  имаме свободата да пътуваме. чудно ми е като беше толкова хубаво по соца защо гърмяха по границите? ама на излизане :)

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#26:"toyaga"][/quote]

  единият ми дядо е изчезнал веднага след 9-ти. другият е изкарал незабравимо време в Белене. и не бих имал угризение да гътна и следователя му и дъщеря му и малката му внучка ако ги пипна след като знам какво е правил. no remorse

 73. 73 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#71] от "blockblock":

  Не би било зле да се случи нещо, но мисля, че не осъзнавате силата, с която разполагат децата на режима. Просто не виждам дори малък шанс какъвто и да е опит в тази посока да успее.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 74. 74 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#70:"blockblock"][/quote]


  Не по-малко чудно е като всичко е било толкова зле по ония години защо никой не се отказа напр. от жилището си строено от комунистите или пък от висшето си образование получено тогава ? И как така е било много зле ама БКП/БСП на изборите след 1989 г. се класират я на първо, я на второ място по брой депутати ?! Вместо да вземат само 1% ? И как така комуниста Първанов 10 години бе президент ? Че дори на избори би демократа Стоянов ? Как така Радев, който бе подкрепен от БКП/БСП и бил човек на Кремъл спечели изборите като на втори тур размаза Цацева ? Аааа и друго - защо комунистката Цачева вместо да се скрие някъде, тя взе че се кандидатира за президент ? Ами комуниста Борисов защо още не си е посипал главата с пепел, заради това, че бе член на БКП ? Ами колко процента от парламентарната група на дясната ГЕРБ са били членове на БКП ? Какво прави в нея доносника Николай ? И т.н. Въпроси много.

 75. 75 Профил на Weekend Warrior
  Weekend Warrior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Впрочем как стои въпроса със свободата на словото в частните фирми ? Колко работници си позволяват да критикуват чорбаджиите ?.
  —цитат от коментар 57 на krf54523578


  Клетата комунистическа мишка дори не може да направи разлика между частна фирна и правителство. Свободата на словото има смисъл единствено в контекста на правителството.

  Винаги съм казвал, че комуноидството е преди всичко интелектуална недостатъчност. И морална, но това е друга тема.

 76. 76 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  А бе, друго си е Плевнята, вашия обичан вечен президОнт да ви рекне:

  Плевнелиев: Желая от все сърце на Бойко Борисов да изпревари Тодор Живков

  Хубаво щеше да е, да го цитирате :)

  https://offnews.bg/politika/plevneliev-zhelaia-ot-vse-sartce-na-bojko-borisov-da-izprevari-todor-671685.html

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#1] от "dame":
  "Става въпрос за престъплението комунизъм"

  И по какво се различава престъплението "комунизъм" от престъплението "империализъм", престъплението "капитализъм", престъплението "олигархия" (каквото е днешното състояние на страната, благодарение на "историци" като Спас Спасов и други хванати от улицата бай Ганьовци)?
  Какви са мотивите на престъпниците и какви са резултатите от "престъплението"?
  Или с пропагандата "престъпленията на комунизма" се прави опита да се прикрие пълната дебилност на днешните "интелектуалци"-грантаджии? Поне да беше "иновативна", а всъщност е старата песен на комунистите за "престъпленията на монархо-фашизма". При все че ни фашизъм е имало в България, ни комунизъм (все пак семейството не беше отменено и жените да са общи каквито са днешните напъни на либертастите).

 78. 78 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#75:"ifq41549078"][/quote]

  Ако не си толкова жалък, щеше да си смешен.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#72] от "blockblock":

  "другият е изкарал незабравимо време в Белене."

  Целият род на единия ми дядо е избит от румънците, когато нахлуват в Добруджа. Целият род на другата ми баба е изтребен от турците, когато бягат от Беломорска Тракия, половината род е затрит от българската царска войска на другия ми дядо, когато бягат от Струмица.
  Следва ли сега да "пипна" Симеон Борисов Сакскобургготски и всичко реститутки, чиито дядовци са крали навремето както Алеко Константинов ги е описал в "Бай Ганьо"?

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  До коментар [#67] от "rta48522758":
  "Ако в социалистическия рай имаше свободни магазини пълни с мерцедеси, западна бяла и черна техника, шоколади и италиански обувки,надали населението щеше да живее в безметежно спокойствие."

  Да не би в капиталистическия рай магазините да са пълни с космически совалки, яхти, хотели, замъци? И ако населението живееше в "безметежно спокойствие" какви са тия стачки, бунтове, въоръжени "армии" (ИРА, "неонацисти", "джихадисти"), мафии (Италия, САЩ)?
  Ако историята се измерваше с "бяла и черна техника", Китай трябваше отдавна да е заличен от земята. Да не говоря за вредния за здравето шоколад според стоматолози и НПОшки.

 81. 81 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Весело

  От раждането до смърта живота ни бе планиран и подредено по петилетки. Да имаше ред-лихвочисло, вноски за коли, опашки за хляб, банани за нова година, маслини само в София, безброй дефицитни стоки под масата...........и почивки по списък на профкомитета.Чакахме ние равните, а за по-равните превилегии, специални магазини и почивни станции с луканка 1,80лв/кг. Но имаше други, който се бяха докопали до чекмеджета, в сектора на дефицитните услуги........... Кражбата от държавното бе манна небесна.Е не всичко ни бе лошо-бяхме млади............,вярвахме,че идват щастливи времена. И най-после УРА.....и смениха ЧЕРВЕНАТА с СИНЯТА ЛЪЖА. А сега от какъв зор трябва знаем какво е било?Техните синчета и внуци и сега ни управляваят. Защо прябва да им разваляме сънищата? Пито-платено! 0надене и бито не се връща! Колко ти е пенсията? За мойта не питай-удари я тавана!

 82. 82 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Лошо няма да се учи и този период. Друг е въпросът какво точно е било това време. За мен най-близкото до истината е определението тоталитарна и авторитатрна политическа система с командно-административна икономика. И Дисни-ленд да я наречем, от това няма да се променят характеристиките. По ме вълнува въпросът кога ще има гражданско обучение в училищата, в което да се изучават следните неща: - Съвременни политически и икономически системи. 2. Нация и държава - унитаризъм и федерализъм. 3. Граждански и политически права и свободи. 4. Правителство на и за хората. 5. Политически партии. Избори и делегиране на индивидуални права, изборен процес. 6. Обществено мнение и тематични групи за натиск. 7. Народно събрание - функции и власт. 8. Президент - функции и власт. 9. Държавна и местна власт, администрация. Местно самоуправлени. 10. Бюджет. Национални и местни данъци. Социална сисема и социални плащания. 11. Съдебна система, видове съдилища, съдебни инстанции, процедури. Корекционни механизми, затвори. ограничения на права, реабилитация, помилване. Прокуратура. 12. Външна политика, международни договори, ратификации, правни инструменти. Всичко това може и трябва да се проподава след в 10 или 11 клас. И когато това се преподава, ще стане ясно и какво е репресивен апарат, трудово0възпитателни лагери и др.Приятно мислене. Днес няма мръсен въздух... засега...

 83. 83 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Статията е списък с насилие, което се планира да се вкара в учебен час с голямо настървение. Хем конвенция, хем това.

  Не е ли вярно, че и сега не само история, а и другите предмети са претрупани и то с частни мнения на авторитети. Още от пети клас по литература децата виждат в учебника повече не текст на поети и писатели за деца а патриотични и литературни теоретични излиянията на авторитети.

  И спират да четат изобщо, а тука за някакви дилеми какво е комунизъм се говори...

  Училищния курс по всеки предмет има учебен характер. Да насочи към задачите на предмета, да даде добри и лоши принципи и да разкаже за възможните начини за организация на обществото от миналото и сега. Училищният курс не е исторически факултет нито площад за митинги. Евентуалните въпроси за кандидат-студентите за исторически факултет *както и същото по други предмети) не трябва да са предмет на тормоз на всички.

  Уроците не са място за митинги за или против. Мисля че трябва да се спре веднага тази гавра.

  По въпросите за училищата трябва да спрат да се изказват безразборно политици и финансирани от тях фондации.

  Къде са учителите?

 84. 84 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Бастуна сигурно промива мозъчетата на варненчетата като учител по философия. След 10 ноември всички третостепенни "партийни работници" ( за които нямаше парче от икономическата баница ) бяха спешно преквалифицирани в учители, защото единственото нещо което можеха да им признаят от техните партийни школи бяха философските дисциплини. Използваики природните си качества на кариеристи повечето от тях после допълзяха и до дитекторски места, и докъдето докараха държавата преди, сега докараха и образованието.

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  варненският журналист Спас Спасов, ...собственост на Иво Прокопиев

  Личат му специализациите. Това е поколението което го готвеха да строи социализъм, пък той се отмени и се преориентираха правилно.

 86. 86 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Рекомунизацията тече с пълна сила. Притискат се медии, притискат се журналисти, комисии по държавните архиви, а алтернативите стават все по-малко. Хитови писатели като Свилен Русков или Алек Попов ни предлагат бози, в които като червена линия се прокрадва неизменния коми-въпрос - "Да, ама вие?". Слушаме го още след смъртта на Сталин, след унгарската и чешката революция, след докладите на Хрушчов, изобщо след... На българската манерка дори не повлияха комиксите в съветското списание "Огонëк" за ГУЛАГ през средата на 80-те години на 20 в. А комиксите са измислени именно за това - да набият истината в главата на олигофрени, които не могат или не искат да четат. Днес комунистите са толкова нагли, че дори вече не си правят труда да отричат престъпленията си, но неизменно се аргументират за тях с "Да, ама вие?". И вечно слушаме, как те са в процес на промяна. Правешкият лизгар Тодор също винаги беше на тази вълна пред масите. Но в душицата си, си остана предателят Янко със сталински манталитет.
  Обикновено критикувам г-н Спасов, но този материал е много ценен.

  CONTADOR GRATUITO!
 87. 87 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Хубаво е да се пише за престъпленията на комунизЪма, но точно от номенклатурна подлога готвена да ни яха по партийна линия е доста цинично, също като минчевци, кръстевци и други нагаждачи.

 88. 88 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лява и дясна омраза, която искат да вкарат в учебниците.

  А историята е нещо съвсем различно.

  https://www.youtube.com/watch?v=swOwUugjnuE

  https://www.youtube.com/watch?v=MN7FjWilv1I

  https://www.youtube.com/watch?v=L6tIZmM_jog

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK