Приятел на истината ли е президентът Радев – държавният глава година по-късно

Президентът Румен Радев

© Юлия Лазарова

Президентът Румен РадевОще с първата си реч пред Народното събрание, произнесена на 19 януари 2017 г., президентът Румен Радев показа, че няма намерение да се задоволява с ролята на церемониал майстор. В репликата му към депутатите "остават ви още две седмици" някои видяха дребно заяждане и изпускане на нервите, други заговориха за посегателство над суверенитета на законодателя. Но със сигурност е имало и такива, на които се е понравило скастрянето на тружениците в яловия, ползващ се с ниска обществена подкрепа 43-ти парламент. Стана ясно едно – летецът, несвикнал да вижда таван над себе си, ще бъде активен президент, политик, който без притеснение ще отстоява вижданията си.


Какво свърши и как стои на трибуната
петият български президент днес, година по-късно?


Вместо да разглеждам като отделни аспекти външнополитическите и вътрешнополитическите ходове на г-н Радев, започвам с темата отбрана и национална сигурност, защото в нея те по необходимост се преплитат. Още докато течеше кандидат-президентската кампания, опонентите на авиатора целяха да хвърлят съмнение върху искреността на неговата претенция да бъде "натовски генерал".
Тук линиите на атаката към Радев бяха и остават преди всичко две: аферата "Решетников" и лобистки действия на държавния глава в полза на изтребителите "Грипен", които датират от времето когато е бил командир на ВВС (но има и други критики, например: отношението на президента към окупацията на Крим от Русия; отказаният достъп до секретна информация на началника на кабинета на Радев – Иво Христов, и т.н.).


Първата ос на офанзивата твърди, че кандидатът, подкрепен от БСП за президент е бил селектиран от Москва и препоръчан/наложен на председателя Корнелия Нинова. Втората, започната и развита от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, според когото Радев "не е приятел на истината", се базира на документи, за които се смята, че осветяват опит за въздействие на Радев върху процедурата за нов боен самолет.


Разбира се, значителна част от десномислещите избиратели не се нуждаят от дълбокомислени разяснения или "доказателствен материал", проблематизиращ лоялността на Радев. Те a priori се отнасят крайно недоверчиво към една "глава в облаците" долетяла на "Дондуков" 2 с помощта на керосин от непокаялата се наследница на комунистическата партия.


От своя страна, очаквано, апологетите на президента Радев отхвърлят посочените по-горе твърдения като клевети. В противовес те подчертават неговата активна и "балансирана" външнополитическа дейност. Припомнят че, ако и да отправи покана към Владимир Путин да ни посети, през първата година на своя мандат Радев се срещна с Доналд Тръмп, Емануел Макрон, Йоахим Гаук, Петро Порошенко, Папа Франциск, както и с редица други държавни ръководители, а в Брюксел бе приет от Юнкер, Туск, Таяни и Столтенберг.


Одобрението към президента


говори красноречиво за това дали ракетите на неговите опоненти са успели да го приземят, показва степента на ефикасност на техните кампании. Към декември 2017 г., Радев се ползва с одобрението на 57% от българите – значително повече от кредита, с който разполагат останалите политически фигури (цитираните данни са на "Алфа Рисърч"). Към момента изглежда, че изходът от двуострите сблъсъци, в които влязоха през годината държавният глава и адютантите на министър-председателя Борисов (Цветан Цветанов, Антон Тодоров и др.), е в полза на президента.


Популярността на Радев не е накърнена. С 33% доверие, Бойко Борисов вече дори не е политикът с най-висок "електорален кредит" в собствената си партия ГЕРБ (но да не забравяме, че това е третият му мандат, а участието във властта по правило води до изхабяване и овсекидняване на харизмата, ерозия в политическата подкрепа). Посочените числа трябва да бъдат изведени пред скобите на един анализ на работата на г-н Радев. Те показват как обществото оценява държавния глава на финала на първата година.


Същевременно трябва да имаме пред вид, че за разлика от картината описваща рейтинга на политиците, съотношението между основните политически сили са запазва в продължение на много месеци. ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Скандалите и усилията на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да дискредитира партията на Борисов се отразяват слабо върху подкрепата за партийната машина на ГЕРБ. Вместо това те отслабват позициите на ключовите фигури в нея.


Но нека да увеличим оптиката на анализа и влезем в по-големи детайли.


Още в началото на мандата си
г-н Радев бе изправен пред изпитание


На неговите плещи тежеше отговорността за сформирането на служебно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори. Първите оценки за служебния кабинет, оглавяван от проф. Герджиков, бяха че е сравнително добре балансиран. С малки изключения в него нямаше ярки партийни фигури. Изборите през април преминаха спокойно и като цяло в рамките на закона. Нямаше особени нарушения. Това бе успех не само за кабинета "Герджиков", а и за неговия конструктор Радев. От друга страна, ако върнем лентата малко назад, още с чистката сред областните управители, повечето кадри на ГЕРБ, маските започнаха да падат. Кабинетът показа истинското си лице.


Така стигаме и до аферата "Грипен". Служебното правителство одобри офертата на шведската фирма СААБ. Но, през октомври 2017 г., специална парламентарна комисия установи, че през юли 2016 г., по времето когато Румен Радев е бил председател на борда, ръководещ проекта за купуване на нов изтребител в Министерството на отбраната, бордът е променил условията на конкурса в нарушение на решението на Народното събрание. По този начин е декласирана офертата за употребявани Ф-16, предлагани от САЩ и Португалия. Според Антон Тодоров, още през 2014 г. Радев е изготвил "опорни точки" в полза на "Грипен", които е представил на тогавашния премиер Пламен Орешарски. Тодоров намекна и че Радев е получил 5 млн. евро, за да наложи офертата на СААБ.


Любопитно е, че въпреки разкритията на комисията и връщането на Ф-16 в състезанието, управляващите се ограничиха до нанасянето на удар върху имиджа на Радев (впрочем, не особено ефикасен, както показват цитираните по-горе данни). Причината – или ГЕРБ не разполага с достатъчно документи, с които да докаже недвусмислено лобистките действия на Радев и, на тази основа, да предприеме следващи стъпки срещу президента, или е взето решение тази информация да се пази като асо в ръкава, за "черни дни".


В качеството му на върховен главнокомандващ, генерал, летец и т.н. е нормално Радев да насочва посланията си към, грубо казано,


"патриотичната ниша"


за да увеличи своите политически ресурси. Думите на президента през март 2017г., че "намесата на Турция в българската политика е факт", както и че действията на режима на Ердоган са неприемливи, резонираха добре в този сегмент от политическия пазар. Твърдостта на Радев спрямо режима в Анкара се харесва, особено на фона на опасенията, които буди в обществото двойствената роля на етническите партии (ДОСТ, ДПС и т.н.). Да не забравяме, че самата изборна кампания за държавен глава, показа че Радев може да оползотвори силата на патриотичната вълнà и сърфира върху нейния гребен. От друга страна обаче, както разкри скандалът, разразил се през април 2017 г. около инициирания от Министерството на правосъдието, но под натиска на Президентството, проект за Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, с който се предлагаше уседналост за всички избори, това сърфиране не е лишено от рискове. Тук непремерените действия на "Дондуков" 2 създадоха впечатлението, че държавният глава се опитва да си присвои, в нарушение на Конституцията, правото на законодателна инициатива.


Важна част от работата на президента през изминалата година беше свързана с упражняването на едно от основните му правомощия –


налагането на вето


Например, Радев отказа да одобри кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд; той наложи вето върху т.нар. антикорупционен закон, както и върху част от Закона за бюджета на НЗОК (Параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби), и др. Макар, като цяло, мотивите за тези действия на президента да бяха добре обосновани, мнозинството в парламента показа мускули и не се съобрази с възраженията на държавния глава. Дебатът между институциите за бюджета на здравната каса, който включва мораториум за заплащането на нови лекарства, обаче завърши с победа за Радев. И министър-председателят Борисов, и министърът на здравеопазването Ананиев, впоследствие показаха, че са готови да се съобразят с мотивите на президента, а в края на декември парламентът отмени мораториума.


На базата на тези факти, се очертават


няколко основни слабости


които той трябва да адресира-


Първо, въпреки високия рейтинг, политическите ресурси на Радев остават ограничени. Въпросите тук са: дали президентът може да опредмети своята популярност и да я използва, ако това влиза в плановете му, за създаването на собствен политически проект; дали и как той може да се еманципира от ракетата носител БСП, за да води собствена политическа игра.


Като дебютант в политиката, човек който "произлиза" от съвсем различна институционална сфера и култура (армията), Радев на моменти все още трудно се ориентира в хореографията и символиката на политическия спектакъл. Въпреки това, през изминалата година той допусна сравнително малко грешки. Той в никакъв случай не е слаб оратор – демонстрира бърза реакция, самочувствие и с войнишката си, макар и леко дървена прямота по-скоро печели симпатии, особено на фона на кохортите от професионални празнодумци, които шестват в коридорите на българската политика.


Второ, профилът на съветническия щаб на г-н Радев остава прекалено тесен. Нормално е, като се има пред вид професионалния му опит, Радев да се доверява повече на хората с пагон, на приятелите и познатите си от армията, а също, по необходимост, да се вслушва и в гласа на "Позитано" 20. Както показа цитираният пример със законопроекта за уседналостта, съветите на този щаб далеч не винаги са адекватни. Като говорим за обкръжението на президента, макар по-скоро любим обект на занимание на жълтата преса, една от линиите на атаките срещу Радев беше и непремереният на моменти език и начин на поведение на неговата съпруга и първа дама – Десислава, както и ролята на летеца в нейното кариерно израстване.


Основното предизвикателство пред президента


има две страни – през следващите четири години той не само трябва да се опита да запази своята популярност, но и (ако има амбицията за това) да разшири електоралната си база. Какви са възможностите в този план? Например, по отношение на антикорупционния закон, позицията на Радев беше в съзвучие не само с линията защитавана от БСП, но и от извънпарламентарната опозиция. Особено в светлината на последните протести срещу направените от кабинета "Борисов 3" през декември спорни промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", е видимо, че екологията е значима тема, по която има остра обществена чувствителност. Президентът демонстрира интерес към темата още през март 2017 г., когато определи като прибързано решението на служебния екоминистър Ирина Костова планът за управление на Пирин да се изпълнява без екооценка. След разговор с президента и протестите на природозащитниците, министър Костова все пак подписа решение за извършването на екологична оценка за периода 2014–2023 г.


Въпросът е в това дали екологията е сфера, която президентът може да превърне в експлоатирана от него политическа златна жилка. Почти навсякъде по света зелените заемат лявата част на политическия спектър. Но, по обективни причини, в България много от тях по-скоро намират общ език с членовете и симпатизантите на традиционната десница. А тези природозащитници, които се определят като леви, не искат и да чуят за БСП. Така отново стигаме до това дали Радев може да се освободи от опеката на "Позитано" 20 без да загуби доверието на поддръжниците на Столетницата – трудна, но не невъзможна задача. Следователно, основният потенциал за експанзия на политическата подкрепа на Радев би могъл да дойде, например, от разочарованите избиратели на БСП, на левите гласове извън нея изобщо, на патриотите, и не на последно място на ГЕРБ. Що се отнася до традиционната десница, каквато и гъвкавост да демонстрира, президентът едва ли може я спечели на своя страна.


В заключение, засега Радев успява да


стои стабилно на политическата сцена


Но прекият ефект, резултатът от работата му трудно може да бъде определен като голям или значителен. Разбира се, упоритото противодействие на мнозинството в 44-ия парламент има съществен принос за това. Публичният образ, който Румен Радев гради и се опитва да наложи има няколко основни черти: на честен, прям патриот, непретенциозен човек със социална чувствителност, търсещ баланс във вътрешнополитически план, както и на международния терен – тук, особено, защитниците му се опитват задочно да го противопоставят на, според тях, "пристрастния" му предшественик Росен Плевнелиев. Темите с които Радев би могъл да се ангажира по-активно са: борбата с корупцията, защитата на свободата на словото, опазването на природата и др. Изобщо, президентът би могъл да се опита да спечели популярност, влизайки в ролята на критик и изобличител на скандалите, които управляващите непрекъснато генерират. Липсата на достатъчно правомощия за активна, реална намеса по посочените въпроси не означава, че държавният глава не може успешно да капитализира върху тях.


Основната опасност за Радев идва от това дали ГЕРБ и опонентите му като цяло могат да се възползват и задълбочат, ако използвам боксовата терминология, от аркадите, които вече отвориха в неговия имидж; дали могат да проникнат по-дълбоко през пукнатините и процепите в бронята на летеца. Въпросът дали президентът е приятел на истината остава на дневен ред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  След Румен Радев, очаквам следващият президент на Република България да се казва Слави Трифонов, Христо Стоичков, Милко Калайджиев или Азис. Или някой от същият ранг. А защо не и жена-президент? Сашка Васева или Мара Отварачката с нищо не отстъпват на Румен Радев.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#1] от "petyo9":

  най после хванахте кои нямат шанс .... дори и пред изброените

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Основна слабост на президента е политическият кон, който го вкара в политиката.
  За самолетите нормалният български гражданин може само да предполага кой е прав, защото не разбира нищо от бойна авиация.

  Еретик
 4. 4 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Повечето изказвания на Радев са кухи фрази, подобни на словоблудствата на Симеон, но много далеч от неговата подреденост.
  За изминалата година приносът на Радев към България е под нулата.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Защо да сме го "хванали" чак сега? Винаги съм вярвал на Бърнард Шоу, който казеа: "демокрацията е такав система за управление, която не позволява на един народ да живвее по-добре отколкото заслужава!"
  А за п(Р)езидента Радев - ще започна да го уважавам, когато го видя, че заема пробългарска позиция по някой въпрос, който и да е...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Приятел на истината ли е президентът Радев – държавният глава година по-късно

  Няма български ..политик" който да е приятел на истината. Нито един. Всички са приятели на всичко според заплащането.

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Президентът е великан. Цялото добро впечатление може да го изтрие само с една реплика за Крим.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не знам дали е приятел на истината. Но от това, че една година не му стигна да се отърве от сянката на Москва и от поддакващата роля спрямо Нинова, нито се научи да говори вълнуващо и интересно, си вадя извод, че ВВС напразно загуби един отличен пилот и офицер.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Любопитно

  ако радев успее да се справи с шайката ,мисията му ще бъде успешна ,все пак над два милиона българи го избраха именно заради това ?

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Още отсега е ясно, че ще има втори мандат.

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Неутрално

  На тоя етап освен мъки да "приземи" авиацията и активно молене за премахване на санкциите към русия друго не е свършил!

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#4] от "NikB":

  Съгласен с теб!Радев основно проявява% БУРНА ИМИТАЦИЯ НА ДЕЙНОСТ ПРИ ФАКТИЧЕСКО БЕЗДЕЙСТВИЕ".

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":


  Основна слабост на президента е политическият кон, който го вкара в политиката. За самолетите нормалният български гражданин може само да предполага кой е прав, защото не разбира нищо от бойна авиация.
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов


  Ами в политиката го вкара Борисов. Да обяснявам ли защо?

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не е възможно да е идеалния, но е най - добрия!

 15. 15 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Нито един. Всички са приятели на всичко според заплащането.
  —цитат от коментар 6 на koko65bg


  Ееее... това е.... Знаеш ли приятелю, умереният песимизъм е здравословен. Той ни предпазва ежедневно от глупави грешки. Но когато тоталното недоверие стане твое верую, стане твоя житейска философия - тогава капанът щраква и те се оказваш вътре. Неспособността да осъзнаеш, че не всички са маскари, че винаги има надежда и изход те правят безпомощен и беззащитен. Точно това искат ТЕ. Преди ни управляваха като насила ни караха да вярваме в глупавите ИМ идеологии. И който не вярваше, или вярваше не достатъчно искрено биваше репресиран или "изпратен" в някой от 86-те концлагера в България. Сега ТЕ се изхитриха. Сега ТЕ не искат дори и на ТЯХ да ИМ вярваме. Единственото което сега искат ТЕ е да не вярваме на никого и в нищо. Сега ТЕ пак ни управляват яхнали нашето недоверие.

 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  Още отсега е ясно, че ще има втори мандат.
  —цитат от коментар 10 на ВЕЛКОВ


  Е след като на тебе ти е "ясно" още от сега, няма да спорим!

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  '' Приятел на истината ли е президентът Радев – държавният глава година по-късно.''.......................................... тоя е руско мекере и няма нищо общо с президенската институция . Това че му расте рейтинга означава само едно - хибридната война на руските пълчища печелят територия и то европейска и то българска без да се гръмне пушка в защита на отечеството , камо ли да има убити рашисти .Бог да пази България от руските пълчища . Амин .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  Не е възможно да е идеалния, но е най - добрия!
  —цитат от коментар 14 на dedo pepo


  Аха най-добрия само, че сред самолетите!

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Много премерен точен,като пилот!За предходния,НЯМАМ ДУМИ...А И ОТ КАКТО СЕ ХВАНА С ОНАЯ СВИР -АДЖИИКА!НАЙ-ЧИТАВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ,ПОНЕ ДОСЕГА!

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#13] от "ВЕЛКОВ":

  "Ами в политиката го вкара Борисов. Да обяснявам ли защо?"
  ==================
  Да кажем, че улесни задачата му.

  Еретик
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  [quote#18:"citoplast"][/quote]

  дори не при самолетите , ами само при грипените .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 213 Неутрално

  У нас много трудно се постигат полжителни резултати от работата ни, главно поради манталитета който имаме.

  5ar8
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#10] от "ВЕЛКОВ":

  и как пък ще е ясно като всички анкети показваха , показват и ще показват нещо съвсем различно . тъй се печели то мандат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Приятел на коя истина?! Уф,не се ли разбра най-после,че просто е невъзможно да има само една истина?!
  А и да - истината може да помогне на някой политик да вземе властта,но веднага след това следва сблъсък на тази истина с реалността. И тогава се разбира що за стока е този политик...

 25. 25 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Приятел на коя истина?! Уф,не се ли разбра най-после,че просто е невъзможно да има само една истина?!
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Е, хора като мен винаги ще смятат, че има една ИСТИНА! Всичко друго е от лукавого...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Приятел на Решетников е!

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Радев като човек военен е свикнал да изпълнява устави. Не е визионер и само изпълнява директи подадени задкулисието.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  У нас много трудно се постигат полжителни резултати от работата ни, главно поради манталитета който имаме.
  —цитат от коментар 22 на 5ar8


  И какъв точно е манталитета, който имаТе?

 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Въртеше се из интернет документ от института, на който някога Решетников е бил директор - инструкции до русофилите и до БСП как да му организират кампанията на тоя. Това, което не пишеше пряко, но преминаваше като лайтмотив през целия документ беше, че видиотявания от ТВ-тата и от надминалата всички рекорди по тъпотия БГ преса български народ, само някакъв идиот, някаква карикатура може да се хареса. И ни го натресоха това безполезно чучу. По-голяма карикатура, по-смешно и глуповато изглеждащо нещо, на българската политическа сцена май не се е появявало.

 31. 31 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#16] от "citoplast":Защо се занимавате с глупаци и тролове?
  —цитат от коментар 28 на gr52


  Велков не е трол...

  Имало едно време ссср...
 32. 32 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "gr52":

  Нашенският.Прочети "На гости у дявола" на Смирненски.

  5ar8
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Еее, добра е статията. Най-малкото балансирана. Що се отнася до Радев, то към момента той няма алтернатива. На кого друг да се доверим, на кого друг да се уповаваме? На шайката ли или на патриотарите. На БСП им трябват още 10-15 години да се доизчистят, ако въобще продължат да го правят. ДПС си остана турска партия с бизнес интереси. Най-голямото и постижение е, че вече всички се страхуват от нея и никой не би я доближил. Ние имаме вопиюща нужда от Радев. Но още по-голяма нужда има той от нас. Нека бъде около него, нека бъдем близо до него. Защото сме сигурни, той има нужда от нас и ще ни потърси рано или по-късно. Освен всичко друго Радев е и гарант на нашата сигурност, Защото управляващите по всяко време могат да ни вкарат в конфликт и катаклизъм, който да ни довърши.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#32] от "5ar8":

  Разбрах. Вашенският. Ще се постарая да не ви идвам на гости. А Смирненски - ами горкият версификатор - и той като вашенската Миряна Башева, само си е въобразявал, че е поет. Но чел съм го де, и това, което цитирате, и него съм чел:

  "и пускайки пушек на синкави ленти
  прониза ме с поглед зелен."

 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#31] от "citoplast":

  Ами... Не знам, аз повече начинът, по който пише, гледам. Едно към едно е с този на троловете. Но може и да е от художествената самодейност на октолобесепарските среди. Няма да споря...

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":
  "Приятел на коя истина?! Уф,не се ли разбра най-после,че просто е невъзможно да има само една истина?!"

  Отново се цитира комунистическа теза , като тази , че всички били маскари. С твърдението , че имало не една , а много истини, комунистите искат да представят своята лъжа за една от многото истини. И обратно, с това твърдение комунистите искат да приравнят истината с лъжата и така да отрекат истината.
  И ти като колегата , който твърди , че всички са маскари си клъвнал на новата хитра стратегия на комунистите чрез своите "истини" да продължават да ни управляват. Тази стратегия се свежда до : Не вярвай в никого, всички са маскари , няма абсолютна истина.

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  Приятелю, що ги пишеш всичките тези глупости? Точно от пластмасово чучу - като ония, върху които окачват дрешките в магазините, подобрено с една флашка в задника имаме нужда сега. А що се отнася до автора - не го познавам, може и добро и умно момче да е, ама тук се е изживял като бояджия, и - мазал ли мазал с голямата баданарка. Или, ако не ти харесва горният тип образност - поливал с ибрика и бърсал с пешкирчето, докато го заболят ръцете. Защо си мисля, че може и свястно момче да е? Буквално се чувства как се е насилвал - при определени изречения, да ги напише. Предполагам, че после го е било срам, защото е наясно колко са верни.

 38. 38 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Куклата на конци радев ,президент на руското посолство само едно си бае:Да си покани путин да му целува ръцете пред всички!!!

  Долу рушистите и фашистите
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "ВЕЛКОВ":

  и още от сега е ясно, че България ще пордължава да бъде постсъветската кочинка.
  не че това е следствие от нещо което прави президента, по-скоро той е следствието

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":"Приятел на коя истина?! Уф,не се ли разбра най-после,че просто е невъзможно да има само една истина?!"Отново се цитира комунистическа теза , като тази , че всички били маскари. С твърдението , че имало не една , а много истини, комунистите искат да представят своята лъжа за една от многото истини. И обратно, с това твърдение комунистите искат да приравнят истината с лъжата и така да отрекат истината.И ти като колегата , който твърди , че всички са маскари си клъвнал на новата хитра стратегия на комунистите чрез своите "истини" да продължават да ни управляват. Тази стратегия се свежда до : Не вярвай в никого, всички са маскари , няма абсолютна истина.
  —цитат от коментар 36 на tacheaux


  Още от дяда ни Ксенофана се знае: "Мненията са много, а истината е една". Аз затова, като чуя че: "Всеки си има собствено мнение", и ме хващат дяволите. Разбира се, че си има. И Мунчо от Малоумницата, и Жельо Бойчев, и Кирил Зарков, и те, горките си имат собствено мнение, ама колко струва това мнение?

  Е, дядо Протагор друго разправяше, ама той, горкият, все за политици и адвокати си е готвил учениците. "Истината, вика, зависела от "разположението", т.е., от това, коя партия на какъв пост те е назначила. Ама мисля си, в наше време това само пред бесепари върви. Таман като за Нела Тъпото пардон, като за другарката Корнелия Нинова писано.

  А що се отнася до това чучу, за което е статията, при него за "истина - неистина" няма смисъл да се говори. При него модалностите са други: успял да го запомни - не успял да го запомни"; "успял да го каже без да се запъва - не успял да го каже без да се запъва".

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#38] от "marks_nazi":

  Много сериозна грешка в постинга Ви - изобщо не става дума за ръцете.

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Още отсега е ясно, че ще има втори мандат.
  —цитат от коментар 10 на ВЕЛКОВ


  На Позитано купиха ли вече следващите президентски избори?

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#39] от "Xumpomo name":

  Охххх... В днешно време оптимизмът е трудна кауза, но все си мисля - и от нас малко зависи. То наистина, при положение че цялата медийна индустрия работи като машина за оглупяване; при положение, че по стар руски модел се разчита най-вече на пропагандната машина - по един кабел в мозъка на всеки, е от трудно по-трудно, ама все пак... Демокрацията иска силни гласни струни. Толкова мощни гласове чух в този Форум, че е достатъчно само да не останат единствено в него чувани...

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "marks_nazi":Много сериозна грешка в постинга Ви - изобщо не става дума за ръцете.
  —цитат от коментар 41 на gr52


  И аз имах такива съмнения... :)

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Еее, добра е статията. Най-малкото балансирана. Що се отнася до Радев, то към момента той няма алтернатива. На кого друг да се доверим, на кого друг да се уповаваме? На шайката ли или на патриотарите. На БСП им трябват още 10-15 години да се доизчистят, ако въобще продължат да го правят. ДПС си остана турска партия с бизнес интереси. Най-голямото и постижение е, че вече всички се страхуват от нея и никой не би я доближил. Ние имаме вопиюща нужда от Радев. Но още по-голяма нужда има той от нас. Нека бъде около него, нека бъдем близо до него. Защото сме сигурни, той има нужда от нас и ще ни потърси рано или по-късно. Освен всичко друго Радев е и гарант на нашата сигурност, Защото управляващите по всяко време могат да ни вкарат в конфликт и катаклизъм, който да ни довърши.
  —цитат от коментар 33 на Judjuk


  Кажи си го в прав текст, при конфликт Русия-НАТО, България няма да застане на страната на кремльовците, това ти е мъката...

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не е възможно да е идеалния, но е най - добрия!
  —цитат от коментар 14 на dedo pepo


  И какво му е доброто?

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Колега,приписваш ми неща,които не само не съм казал,но и изобщо не съм си и помислял! И които просто не са верни,като ФАКТИ. Аз ЕДНОВРЕМЕННО твърдя,че има много истини,но заедно с това искам конкретни комунисти да бъдат съдени за престъпленията си,(примерно за "Възродителният процес"). Къде виждаш тук противоречие в думите ми?! Да,за някои комунисти,(и не само),"Възродителният процес" е оправдан и е Истина,но това не означава,че той не е тежко престъпление срещу човечеството,заради което подбудителите и изпълнителите трябва да бъдат пратени в дранголника.
  Не ми се мисли какъв ужас би настъпил в отношенията между хората,ако приемем,че съществува само една истина! (Което за щастие е абсолютно невъзможно.)

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedo pepo":

  Оххх.... Как да ти го кажем без да те обидим? ..... Добре, сетих се: От всички възможни постинги този е възможно най-тъпият.

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedo pepo":Оххх.... Как да ти го кажем без да те обидим? ..... Добре, сетих се: От всички възможни постинги този е възможно най-тъпият.
  —цитат от коментар 48 на gr52


  Много си деликатен :)

 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":

  Объркването при Вас е на понятийно равнище - за това колегата критикува постинга Ви. Не за това, за което си мислите. Не разграничавате "истина" и "мнения" - по нагоре съм подхвърлил нещо по този въпрос. Какво стои в основата на грешката Ви? Ами нещо елементарно: всеки ИЗЖИВЯВА собственото си мнение като истина.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":Приятелю, що ги пишеш всичките тези глупости? Точно от пластмасово чучу - като ония, върху които окачват дрешките в магазините, подобрено с една флашка в задника имаме нужда сега. А що се отнася до автора - не го познавам, може и добро и умно момче да е, ама тук се е изживял като бояджия, и - мазал ли мазал с голямата баданарка. Или, ако не ти харесва горният тип образност - поливал с ибрика и бърсал с пешкирчето, докато го заболят ръцете. Защо си мисля, че може и свястно момче да е? Буквално се чувства как се е насилвал - при определени изречения, да ги напише. Предполагам, че после го е било срам, защото е наясно колко са верни.
  —цитат от коментар 37 на gr52

  Цялото ти писание съм го цитирал. Пак да го прочетат и да оценят интелектуалните ти заложби. Но по никой начин не оспорвам правото ти на мнение. Нека и аз имам такова, нали ми е гарантирано от конституцията.

 52. 52 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#34] от "gr52":

  Чел си го и мже би си го разбрал.Аз Башева не съм я чел,а в коментарите си не влагам политическо пристрастие

  5ar8
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#50] от "gr52":

  Има разлика между вяра и истина,но не намирам такава между мнение и истина?!

  "Чувството за истина е средство за оцеляване на човека,властна воля." - Ницше.

  Тоест,когато работникът приема за (своя) истина,че капиталистът е гаден паразит,който го експлоатира,той работникът,го прави от стремеж да оцелее. Но и обратното е вярно - капиталистът приема за (своя) истина,че работникът е тъп и мързелив,точно за да може да го експлоатира и така самият той да оцелее. Вечната борба - Макрон обяви френските работници за "мързеливи",те пък го смятат за маша на гадните корпорации и обявиха стачки. И двете страни използват своята истина като оръжие.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Кажи си го в прав текст, при конфликт Русия-НАТО, България няма да застане на страната на кремльовците, това ти е мъката..."
  До коментар [#45] от "bez_ime2":

  Ей, работи ти въображението. Ама на четвърт капацитет. Ако беше цял, щеше да знаеш, че е по-добре да стоим далеч от конфликта, ако искаме да оцелеем. Мортос сме, на чиято и страна да застанем. Те се бият за световно надмощие, нас къде ни е далаверата. Я по-добре вземи се раззомбирай, ще се почувстваш като новороден.

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Добронамерена, наивна, избрана от Русия калинка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Пич, ще ти отговоря с една английска поговорка, като предварително се извинявам че ще бъде написана на английски. Просто си мисля че преведена на български остротата ѝ се губи. Truth is singular, its versions are mistruths!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Разстроено

  Радев е точно това което искаше Масква и БСП-военен свикнал да бъде командван,без фантазия и с наложен отгоре мироглед.крайно далеч от диплпмацията,сухар ,с комплексите на разтящия в службата...И безкрайно удобен на менторите си защото е независим (от него нищо не зависи) и безгласен(обажда се само по заповед отгоре)!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":Пич, ще ти отговоря с една английска поговорка, като предварително се извинявам че ще бъде написана на английски. Просто си мисля че преведена на български остротата ѝ се губи. Truth is singular, its versions are mistruths!
  —цитат от коментар 57 на tsyrvulan  До коментар [#57] от "tsyrvulan":

  Да,така е. Но е жизнено необходима. Истината. Какво да се прави...

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#58] от "Messerschmitt":

  Властта е в премиерският пост,но за него комунистите вече нямат мюре,което да пробутат.

 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  С позицията си за Крим и за санкциите срещу кремълските властимащи, авиаторът се омаза в червена антиевропейска кал, която няма измиване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "Кажи си го в прав текст, при конфликт Русия-НАТО, България няма да застане на страната на кремльовците, това ти е мъката..."До коментар [#45] от "bez_ime2":Ей, работи ти въображението. Ама на четвърт капацитет. Ако беше цял, щеше да знаеш, че е по-добре да стоим далеч от конфликта, ако искаме да оцелеем. Мортос сме, на чиято и страна да застанем. Те се бият за световно надмощие, нас къде ни е далаверата. Я по-добре вземи се раззомбирай, ще се почувстваш като новороден.
  —цитат от коментар 54 на Judjuk


  Абе как да ти кажем.... На този свят шушумигите най-много бой ядат.... Пък и малко късно е... Членове сме на НАТО и ЕС. С цената на една синекдоха - ние сме НАТО и ЕС. И влязохме в тях благодарение на товар че Иван Костов не се държа като шушумига, по Андрешковски, ами води възможно най-смелата, категорична и определена политика.

  След 89-та, когато се обсъждаше въпросът за присъединяването ни, идеята да си стоим настрани от всичко, та да станем Швейцария на Балканите, беше теза, която застъпваше БСП. По това време да се говори за ориентация към Русия беше голям срам и никой не го правеше. СССР току що се беше разпаднал.

  Та, БСП затова изпокраде българския народ: държавните пари, които се оказаха и партийни, задграничните дружества, пирамидите, банките.... - като станем Швейцария на Балканите, само от банки да печелим, демек, да имат какво да влагат в тия банки.

  Украина остана встрани и руснаците я попиляха. Югославия остана встрани и влезе в историята, но излезе от географията.

 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#51] от "Judjuk":

  Ами, благодаря, че си го цитирал. Но мисля, че ще оценяват не интелектуалните ми заложби, а стилистиката ми. Много си е добра, значи. Една такава хубава - хем ярка, хем образна.... абе какво да приказваме - като на много скромен и деликатен човек. А интелектуалните ми заложби - няма как да ги знаят. Те нали затова са заложби, не евидентност някаква.

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  Пак не успя да разбереш.... За друго ти думат всички: "истина" не означава това, което си мислиш. Добронамерено ти го казват, със симпатия... и аз също.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  Прочети пост №40 още веднъж. Тезата, която ти развиваш, вече е била развита от софиста Протагор - преди 25 века. Софистите - ми сложно е, днес за просветители някакви ги имат, но в тяхното време поне Сократ, Платон и Аристотел са ги смятали за откровени мошенници. Справка - диалозите на Платон, деветата топика на Аристотел...

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#10] от "ВЕЛКОВ":

  Въобще не е ясно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#9] от "Stewie":

  Викаш:Радев-президента на автвнтичните лиляво-розово-зелено-чревени!?Ами вие си знаете...

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#13] от "ВЕЛКОВ":

  Лъжеш,да казвам ли защо.Радев е спуснат на Нинова и Първанов в Москва,докато са на конгрес на Путиновата Партия(не и знам сегашното име)

 69. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Странно обективна статия за тази медия.

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Ама Плевню беше още по зле завалииката

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":Пак не успя да разбереш.... За друго ти думат всички: "истина" не означава това, което си мислиш. Добронамерено ти го казват, със симпатия... и аз също.
  —цитат от коментар 64 на gr52  До коментар [#64] от "gr52":

  Знам,че е добронамерено,но работата е там,че ти казваш,че нищо не съм разбрал,но пък ти и нищо не си обяснил като хората?! Всъщност въобще няма обяснение от твоя страна,освен че било сложно?! Кое му е толкова сложно,(за теб)?
  Ако някой учен е открил животоспасяващо лекарство,но то не действа и затова той обвинява простите пациенти,че не разбирали как да се лекуват с него,то трябва да обвиним и ученият,че не е разяснил ясно как на пациентите как да се лекуват с него.

 72. 72 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поредният кадър на БКП, подпомогнат от Борисов да стане президент и за първи път така нагло избран с помощта на руските селяци. Което означава, че държавата е един разграден двор, където всеки си прави каквото иска. Няма срама да стане президент по този безкрайно унизителен начин, оттам нататък няма какво да се продължава. Текат им лигите за пари и слава. Особенно госпожата му - тя си мисли, че нея са избрали и вече има сцена за самотните си старчески дни.

 73. 73 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Единствената им цел е да се сменят и да се награбят съответно. Кой наш министър председател не се обогати? Кой? Значи идват да си пълнят торбата, тя държавата си върви, нема начин. Дори и за едната заплата да е - не я заслужават, в положението, в което се намира страната. Хаос и безредици. Главаноци селски в парламента, селски скандали и нищо позитивно.

 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Странно обективна статия за тази медия.
  —цитат от коментар 69 на Лео


  Ако се имаш за обект - да, точно за тебе е писана. Статия като за обекти, демек. На медийна обработка, да речем. Аз предпочитам да се самоосъзнавам като субект. И статията никак, ама никак не ми харесва.

 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#70] от "shileto":

  Прав си. Не можеше да кара самальот.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#70] от "shileto":

  Росен Плевнелиев беше Велик Президент. Цялата мощ на русоробските медии не успя да заглуши гласа му. Ролята на един президент не е да се прави на някой от многото властови центрове. Така само сбърканяци като радев могат да я разбират. Ролята на един президент е да отправя послания. И Президент Плевнелиев не спря да го прави - каквито и лични нещастия да му се случваха, на каквито и обиди да го подлагаха. Можеш ли да ми кажеш поне едно послание, отправено от руския резидент радев? Само тъпизми плямпа. От първия до последния ще ги намериш в "Приключенията на Добрия войник Швейк през първата световна война" на Ярослав Хашек. "Прозорецът, господа офицери, се състои от стъкло и дървена рамка. Знаете ли вие какво е дървена рамка?"

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#73] от "cintaksis":

  Тук всъщност за резидента говорим. Премиерите ще трябва отделно да ги чепкаме. Но все пак: трудно ще ми докажеш, че Филип се е обогатил някак от премиерството си. Пък дори и бесепарския Виденов - такъв невъобразим идиот беше, че цяла България изнесоха партийните му другари зад гърба му, а когато го изритаха, трябваше да му търсят работа в някакъв сайт, че да не стои гладен. Приказките на едро не са за културни хора като теб. Прецизирай.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Абе как да ти кажем.... На този свят шушумигите най-много бой ядат.... Пък и малко късно е... Членове сме на НАТО и ЕС."
  До коментар [#62] от "gr52":
  Радев не казва, че ще напуснем НАТО. Но когато влизахме ни го представиха като блок за сигурност и колективна отбрана. А какво е сега? Крим си е руски, а ти наистина ли мислиш, че например Одеса е украински град? Абхазия част от Грузия ли е? Какво общо имат? Ами Южна Осетия? А Югославия какво беше? Има много неуредени териториални въпроси, но не бива с тях да се спекулира. Ако нямаше Майдан, Крим още щеше да е украински. Но вече светът е толкова разделен, че за всяко парче се бият. Оня ден американски военен кораб нарушил китайското пространство. Вчера турците бомбиха американското летище в Сирия. Днес прочетох, че всички немски кораби, пристанища, летища и пр са взети на прицел. Ако при конфликт янките вкарат тук ракети и самолети /а те точно това ще направят/, даваш ли си сметка за последствията? Те си имат своите цели и апетити, но ние защо трябва да сме съпричастни. За да станем жертва в името на какво? Само не ми споменавай за демокрации и ценности, че ще повърна.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#72] от "cintaksis":

  Подпомогнат от Борисов,пък вие глсувахте за него...

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#71:"deaf"][/quote]

  Малко дълъг стана разговора, с друг не бих го продължил - изморително е, но при теб има нещо интересно - формираш си свои понятия, и дори ги дефинираш. А това говори за много силен интелект. Проблемът е, че изясняването на ключови понятия - а "истина" не е просто понятие, тя е категория, обикновено е резултат от някаква културна традиция; "практика", както им вика Файерабенд. И рано или късно става предмет на една или друга теоретична дисциплина. Що е истина, какви са критериите за истинност, познанието като цяло са предмет на гносеологията; епистемологията в един по-тесен смисъл. И като всяка наука, тя изработва своя терминология - свой научен език, като подборът на думите, които ще влязат в него, и стипулацията им - скъсването с простонародните им значения, са предмет на особено внимание. Вероятно си много силен в някоя област на знанието, а към хуманитаристиката, и по-специално философията, просто не си насочвал вниманието си. Е, на това, което тук съм написал и селски даскал няма да завиди, ама... пишем бързо и без редакция - почти всички във Форума. А "сложно е" е употребих във връзка не с проблема за истината, а с оценката на философска школа, съществувала преди две и половина хилядолетия. Това е. И още веднъж - извинения за непрецизното писане.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#79] от "Judjuk":

  Ами не съм споменавал за демократични ценности. А светът... той винаги е бил сложен. Само за пропагандаторите и тези, които ги взимат на сериозно изглежда прост. Но простотията - ами тя е качество, коeто от пропагандатора и пропагандираните идва, не от света, който обсъждат. Така че ако започва да те боли главата от опита да обхванеш всичко - нормално е.... :)

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#82] от "gr52":

  Каквото не си казахме, остава за следващия път.

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#83] от "Judjuk":

  Съгласен. И аз малко се изморих.

 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#79] от "Judjuk":

  Американският военен кораб е спазил международните разпоредби и НЕ е нарушил китайското пространство.

 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Не знам колко е приятел на истината, но на Кремъл корнелана и комунистите е приятел.

 87. 87 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  '' ...Това че му расте рейтинга означава само едно...
  —цитат от коментар 17 на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ


  До коментар [#17] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  А дали му расте рейтинга???

  Февруари 2017: „Галъп”: 79% е одобрението за Румен Радев - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/galyp-79-e-odobrenieto-za-rumen-radev-2000833

  Рейтингът стремглаво пада! :)

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  КЛЕЛИЯ СЕ в Червените знамена на комунизма селяк от Хасковско, бе решил, че ще заиграе с джуджето-изолант, санкционирано от Света заради прояви съвместими с ръста му и мозъчното равновесие, почиващи на алкохолните емоции на едно население живущо на една обширна североазиатска територия.

  Най-неочаквано късоръстовия хипофизен недоносец опъна нервите на Радев по отношение на ЕЗИКА, ползван по съвместителство от руснаци и българи , бил от "македонския край" и за еврейския геноцид, по отношение на българските отклонения от общоприетата тогава норма, като отрече ролята на България за спасяването на собственита популация от въпросните у нас., приписвайките заслугите затова на съветската Червена армия.

  ПРЕДОВЕРИЛИЯ СЕ и изпаднал в червена еуфория Радев, вече бе поканил ИЗОЛАНТА да посети България, клякайки коленопреклонно.
  Всичко това дано му е било за урок, въпреки, че при първа възможност, той ще се разтопи от наивни подопечни и васални чуства, защото кръвта, клетвите и службата за вярност към Партията-майка БКП е по-силна от разсъдачните му рефлекси.

 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  НЕДОБОРА от интелигентен и образован политически елит, който разумно и с перспектива да управлява България се крие в престъпното му изтръгване насилствено от коренпрез 1944 -1960, чрез масови престъпления върху човешките права и криминални физически ликвидации, както и последващите масови приспособявания към ядрото от комунистически психо девианти и откровени необразовани простаци предали съдбините на България, на нейната икономика и политика пряко на впиянчена Москва.

  Плодове на тази неадекватна социална политика на дива нахална арогантност са и президентите на страната, министър председателите, правителствата и Парламентите след 1989.

 90. 90 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#81] от "gr52":

  "Файерабенд"

  Нима все още някой чете Фаербанд,Кун и Лакатош?!
  Шегувам се разбира се,аз също смятам че философията няма шанс да опише напълно заобикалящият ни свят,това е само мнение!

  klimentm
 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#90] от "klimentm":

  Ами... Аз ги чета. Тяхната силна мисъл прави моята по-малко слаба. Но в интерес на истината, и Фуко, и Барт ми доставят не по-малко удоволствие. А прехода към това, което обичам най-много - литературната класика, ми го дава Борхес... Ама всичко това е защото съм динозавър, изкопаемо отпреди времето на компютрите и задължителния английски.
  .........................
  Като съм почнал с хвалбите.... Цар съм на моторния трион, храстореза и фрезата!!! Видя ли сега!!! :D :D :D

 92. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Що се отнася до Файерабенд - може да му се вярва за всичко, освен за онова, което пише за себе си. "Срещу метода" - а това, което създава, ако бъде разбрано добре, също е метод. Бил ирационалист - невъзможността на по-слабия разум да разбере по-силния не е ирационализъм и идеята за типове рационалности също не е. Сравняваш с Бергсон и веднага ти става ясно, че това, файерабендовото, няма как да е ирационализъм. Рационализъм от най-чист тип, но много по-развит от дотогава предлагания. И само като въпрос: не те ли е впечатлявало, че това, до което той стига, едно към едно съответства с това, с което по същото време се занимават семиотици, лингвисти, психолингвисти и т.н., а малко по-рано - и културалните антрополози? Пък и на тази част от постмодернизма, която си струва да бъде четена? Е, може и да бъркам де. Аз, както правилно отбелязах по-горе, повече си падам по литературната класика.
  .......................
  Пак амфибола. Какво е "литература"?

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  До коментар [#92] от "gr52":

  " И само като въпрос: не те ли е впечатлявало, че това, до което той стига, едно към едно съответства с това, с което по същото време се занимават семиотици, лингвисти, психолингвисти и т.н., а малко по-рано - и културалните антрополози?"

  Очевидно е така,науката се намира в застой,имам в предвид голямата наука,онази на обяснението на физичните закони и описанието на Вселената, оправданието се търси все още.

  klimentm
 94. 94 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Президентската институция в България е без никаква реална власт и ако президентът реши по- някакъв начин да прояви характер, се получава комична ситуация. Или да променят законите за правомощията на президента, да му се чува гласът, да се съобразяват с него или да да закрият длъжността "ПРЕЗИДЕНТ", да не прахосват парите на държавата. Щом Радев има законодателна инициатива, нека предложи НОВ ЗАКОН ЗА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ ЗАКРИВАНЕ НА ИНСТИТУЦИЯТА. Кел файда от неговите речи, за които се подготвя с огромно старание!

 95. 95 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#17] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  я му расте, я не. кой вярва на алфа рисърч и Сие?

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK