Бойко Борисов - господарят в света на думите

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовОт първия си ден като министър-председател Бойко Борисов полага огромни усилия, за да замести света на фактите със свят, съставен единствено от думи. В първите години очаквахме паралелният словесен свят, граден от него, рано или късно да се спъне – и разпадне – в реалността на фактите.


Междувременно обаче се случиха няколко неща, които промениха условията на играта. Светът навлезе в ерата на "след-истината", в която фактите нямат значение; а има значение как някой "се чувства" по повод някакви факти (или не-факти). Стана възможно възстановяването на онзи словесен конструкт, който политически вождове като Хитлер и Сталин наричаха "пропаганда" – конструкт, който няма общо с фактите, но все пак произвежда реален резултат, реално крепейки властта на съответните вождове.


България не успя да остане встрани от това. Само за две-три години 90 на сто от журналистиката се превърна в пропаганда на властта на "тримата шишковци". В ход е апогеят на това усилие – превръщането на БНТ, издържана с парите на гражданите, в пропаганден рупор точно на тази власт, която се занимава най-вече с отнемането на пари от гражданите.
Гражданите са на едно мигване от положението сами да плащат за собственото си обиране.


Подмяната на реалността на фактите с паралелната реалност на думите създава точно на Бойко Борисов


най-добрата възможна среда за виреене


Той е един от малкото хора, които наистина никога не са признавали приоритета на света на фактите; затова е уникално добре позициониран, за да постига целите си в свят, съставен само от думи.


И се справя, засега, доста успешно, преборвайки на този терен конкурентите.


Важна от тази гледна точка е скорошната му реч в Европарламента. С нея той отправяше послания не на "европейците" – а на нас.


Излъга, например – т.е. съобщи като факт нещо, което не съществува – за скорошна негова среща със "зелените". Че такава е нямало, е факт. Но от този факт не произлиза нищо съществено, тъй като целта на това Борисово послание е съвсем друга: да намали броя на участващите в протестите за Пирин, като ги накара, вместо да гледат в една посока, да се гледат един другиго под око: "Ти ли си ходил да си шушукаш тайно с Бойко?"


В същата реч Борисов нарече част от протестиращите свои "естествени партньори", с които би управлявал и днес, ако не се били разделили "на три партии", за да си имат "трима вождове". Това послание никому в Европарламента не говори нищо, защото то пак е за вътрешния пазар.


Посланието е отправено, очевидно, не собствено към партия "Зелените", чиито активисти са най-видими в протестите, а към различните "сини" партии, които също участват. Съобщението на Борисов към тях е следното:


"Момчета, защо да мръзнете по улиците,
след като можем да се договорим?


И за вас ще намерим някакви порции, били сме заедно в управлението, все пак..."
Разбира се, че в света на фактите нито "зелените", нито "сините" са "естествен партньор" на Борисов. Последното, от което той има нужда, е отново да се окаже в ситуацията да е обграден от политици, представляващи ценностите на модерната европейска цивилизация. Той не представлява нищо подобно – напротив, представител е на традиционното, до-модерно и не-европейско живеене на принципа "племе-вожд". Но тази негова оферта, ако подмами някого, ще постигне поне две цели, крайно ценни в света на думите, който той обитава.


Първо, ще отслаби протеста. От една страна, Борисов ще може да развява някакви физиономии по телевизионните студиа и да ги сочи като осъзнали се протестъри; от друга, останалите вътре в протеста отново ще се гледат под око, вместо да гледат напред: "Ти ли ще си следващият, който ще отиде при Бойко за порции?"


Второ, ще демонстрира на сегашните Борисови съюзници във властта, че са заменими. Че има кой да ги замести, и то такъв, който да е много по-приемлив за "Европа" от битовите балкански пишман нацисти.


Пак от Страсбург, Борисов прати насам още едно съобщение: в Пирин щяла да се строи само втора въжена линия и нито "керемида" повече. И тук адресатите са няколко и са само български.
Първият адресат са, отново, протестиращите и тяхното ядро – партията "Зелените". Целта е или те да повярват на "гаранцията" и да се успокоят; или да отидат при Борисов и да му зададат въпроса, който той най-много обича: "Какво ние да направим за теб, та този път да си спазиш обещанието?" Друг е въпросът, че при Борисов няма връзка между думи и фактически действия. Той ще им каже, каквото искат да чуят, ще ги компрометира в очите на обществото – а после ще направи точно каквото си е наумил.


Вторият адресат е изградилият се около Банско феодален конгломерат, съставен от монополиста "Юлен", местната власт, вицето Симеонов и (анти)екологичния министър Димов.


В света на феодалните зависимости, който Борисов изгради, този точно конгломерат става прекалено силен. Започва да си позволява прекалено много и да привлича прекомерен интерес. "Гаранцията" за една само въжена линия има за цел да внесе смут в конгломерата "Банско", както и да посее обществени съмнения в способността на Симеонов, Димов и останалите "патриотични" министри да спазват обещанията си.


Засега феодалните господари на Банско
си позволяват да оспорват Борисов


Кметът Икономов открито лобира за застрояване с още 40 000 легла и за още писти; а Нено Димов оня ден беше принуден публично да признае, че няма да тълкува политиката към Банско в посоката "един само лифт и нито керемида повече". Отговорът на Борисов може би ще е – да заобиколи цялата тази компания чрез подготвящите се нови политически проекти, чиято цел е да се ситуират като съюзници на ГЕРБ. Но повече по тази тема – някой друг път.


Отново на терена на думите,


Борисов виртуозно надигра
все по-неубедително пелтечещите социалисти


От миналите парламентарни избори Борисов разбра едно: ако успее да вкара БСП в положение да изговори някакви антиевропейски, антимодерни и антилеви думи, то към ГЕРБ веднага преливат едни 200 - 300 хиляди гласа, подплашени от БСП. Миналата седмица той успя да вкара БСП в точно два такива капана.


Първият бе смайващото поведение на БСП по повод т.нар. Истанбулска конвенция, чиято ясно заявена цел е "да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие". Няма – нито в Европа, нито където и да е в останалия модерен свят лява партия, която да застане срещу подобен документ. БСП го направи, и то с най-ретроградните, антимодерни аргументи, заставайки изрично на страната на "традицията". Това ликвидира всяка възможност БСП да бъде привиждана като лява партия, тъй като по дефиниция левите партии са против "традицията".


На този фон ГЕРБ отново изплува като проевропейската, модерна българска партия, какво вече успя да стори при парламентарните избори. Но Борисов вкара БСП и във втори капан, когато неговият министър на просветата най-сетне обяви, че в учебниците ще се изучава периодът 1944 - 1989 година. БСП веднага скочи против това, саморазкривайки се като допотопна комунистическа партия, а не – реален член на Партията на европейските социалисти.
Ако като резултат от подобни пелтечения нещо се случи с членството на БСП в ПЕС, то ГЕРБ – Борисов – веднага ще се намести на терена на прогресивната, проевропейска левица, обгръщайки целия политически спектър.


Рано или късно светът на думите, с който Борисов замества света на фактите, все пак ще се сгромоляса. Не можеш да лъжеш всички хора, за всичко и през всичкото време. Засега обаче Борисов продължава да печели, тъй като успява да вкара достатъчно хора в своя свят на думите, където той е господарят. Ще се спъне едва тогава, когато срещу него застане някой господар на фактите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Любопитно

  На господаря му се скараха

  Св. Синод излезе със становище против Истанбулската конвенция Копирано от

  На свое редовно заседание Св. Синод е взел становище против Истанбулската конвенция, която Народното събрание ще обсъжда утре.

  От Св. Синод призовават депутатите да не ратифицират Истанбулската конвенция, "в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система"! Очаква се в по-късните часове да бъде публикувано пълното становите на Св. Синод.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  Неприкрита завист лъха от пасквилчето на Евгений Дайнов!

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И на Меркел и беше дожаляло за празни думи , та да беше изчакала 2 дни и да прочете Дайнови , а тя при Бойко , та и не само тя , ами и половината от лидерите в Европа , все Бойкови глупотевини търсят , а не Дайнови .

  Много глупаци има !!!

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  Сега цял рояк служители на Цветанов ГЕРБ ще накацат тук тук ще започнат "Има той Дайнов такъв-онакъв......има те в ония що бият негрите.................."

 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1880 Весело

  ЕВГЕНИ ако си ПО ГРЪМОГЛАСЕН........!!!!?????.....БАТЕ БОБО И ТЕБЕ ШЕ ТЕ НАХРАНИ...........ти имаш ОПИТ в ТИЯ РАБОТИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Завист, за какво...? Че Борисов лъже толкова добре и убедително? Е, все пак трябва да му се признае, лъже достатъчно добре, че да може да се обяви за победител от изборите. Вярно, че всеки път номера му е един и същи и харизмата започна да се изтърква, но все още работи...
  Предполагам, че Борисов може да изкара един, два или три недовършени мандата. Но, когато падне, за ГЕРБ ще е страшно...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1878 Разстроено

  Баце е патологичен лъжец - факт. Проблемът е, че това не е проблем на Територията. А още по-големият проблем е, че безсрамните лъжи престанаха да са проблем и в Европа и света като цяло. Намираме се в епохата на постистината - факт.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Весело

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Завист, че колкото и думички да напише Дайнов - все не му вярват!
  А пък няма как да му вярват - щото не е истина...:)

  [email protected]
 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  и НЕ САМО ЗА герб И ФЕНОВЕТЕ МУ ! Като си помисля,че ще се появят Дайновци и ме втриса !Мисля обаче,че все още у нас акъллиите са повече от идиотите!

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално


  Евгений Дайнов е поел курс на към политически статии против премиера който е така либерален!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално


  Баце е патологичен лъжец - факт. Проблемът е, че това не е проблем на Територията. А още по-големият проблем е, че безсрамните лъжи престанаха да са проблем и в Европа и света като цяло. Намираме се в епохата на постистината - факт.
  —цитат от коментар 10 на BG Territory

  Във всяко напреднало неолиберално общество всяка истина е неудобна тайна, Баце по нищо не се различава от Меркел или Тръмп когато трябва да каже на черното бяло или празното - пълно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Те владеят България: Политическият Ал Капоне – домакин на елита на ЕС


  Борисов е смятан, не само в България, но и според международни издания, за част от организираната престъпност в страната през 90-те години на XX век. Много преди да стане политик, Борисов напуска системата на МВР и се захваща с частна дейност. Бизнес кариерата му стартира през 1991 г. с основаването на охранителната фирма „Ипон-1“ ООД. Според различни източници фирмата е част от една от най-големите престъпни групировки в България – СИК, занимаваща се с трафик с наркотици, финансови измами, кражби на коли и рекет.  Това се потвърждава от думите на Васил Костов, бивш охранител на престъпния бос Милчо Бонев – Бай Миле и който е свидетел на отношенията на Борисов с лидерите на българската организирана престъпност.  „Искам да ви разкажа как като охрана на Бай Миле съм присъствал на срещи, при които Младен Михалев-Маджо и Бай Миле даваха поръчка на Бойко Борисов да бъдат сплашвани, бити и пребивани хора. Присъствал съм и на среща, при която Бай Миле, Маджо и Бойко Борисов взеха решение да ме изпратят до Турция, за да занеса някакви работи. Не ми обясниха за какво става въпрос (впоследствие разбрах, че това са хапчета каптагон). Мога да посоча точно кога се случи това, дори къде бях отседнал в Турция. Като дойдоха хората в Турция, започнаха да ми обясняват как ще се заплаща в бартер с хероин за България“, пише в писмо от затвора през 2013 г. Васил Костов.  В него той твърди, че Борисов е замесен в канали за дрога и цигари, в черно тото, износ на горива и оръжие за други страни. Разбира се, последствия от разказаното от Костов за дейността на българския премиер няма, както и в много други подобни случаи, в които Бойко Борисов не представлява интерес за българската прокуратура.  Не е тайна също така, че Борисов поддържа връзки с бившата "барета" и сочен за престъпен бос Румен Николов – Пашата. Борисов е участвал в три фирми заедно с Румен Николов. Едната е “Цебра” ООД. В нея съдружници са и дългогодишната приятелка на шефа на “Ипон” Цветелина Бориславова и Живко Делчев, който пък е имал съвместна фирма с гравитиращия около сикаджии борец Рахмат Сукра. Другата фирма, където Борисов и Пашата са съдружници е “Интербулпред”. Освен тях в съдружието влизат и Чавдар Чернев и Димо Кръстинов.  Третата фирма, с която Пашата и Бойко Борисов са били съдружници, се е казвала “Тео интернасионал”, но впоследствие е продадена на Иво Каменов Георгиев, един от лидерите на варненската групировка ТИМ.  Тогавашната приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова също има съдружия с Румен Николов във фирма “Интерпрайм тобако”, където Пашата е представен с фирмата си “Арена 95”. Друга интересна фирма е “Ти Би Ай - 97”, където Бойко Борисов е съдружник с Тодор Толев. Последният е бил в бизнесотношения със Славчо Боянов Христов във фирма “Норд” ООД. А председателят на съвета на директорите на същата фирма Владимир Петев е съдружник от своя страна с друг човек от управителното тяло на бившата СИК - Георги Лялев.  Позабравен факт е, че срещу охранителната фирма „Ипон“ дори се води разследване за убийство. Убитият е имал дългове и на “Ипон“ било възложено да събере парите. От същия документ става ясно още, че от касата на “Ипон“ са били откраднати 500 000 лева и дръзкият крадец и приятелката му малко след това били намерени убити. Обстоятелствата около убийствата не са изяснени, не че разследващите са се старали въобще.  Връзките на Борисов с организираната престъпност се потвърждават и от думите на немския разследващ журналист Юрген Рот. В книгата си „Новите български демони“ вече покойния Рот отделя специално внимание на бившият главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов, като го нарича „политическия Ал Капоне“.  „Твърди се, че от началото до средата на 90-те години той е създал и поддържал контакти със съмнителни личности и фирми, за които има подозрения, че са натрупали състоянието си чрез изнудване и други незаконни дейности“, пише Юрген Рот. Там той разказва още как висш служител на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) му е споделил впечатленията си от Борисов през 2007 г., използвайки точно определението „политически Ал Капоне“.  „Не пожела да каже нищо повече, нито да обясни какво точно разбира под това определение.“ – допълва Рот и продължава: „Малко по-късно мой информатор ми разказа, че в изискания хотел „Кемпински“, в ресторанта на последния етаж, видял Борисов в компанията на една от водещите фигури на подземния свят – Младен Михалев–Маджо, който всъщност не бивало да се появява в България, защото бил заплашен от арест“.  Но тези впечатление са натрупани много години, след като самият Борисов напуска частния сектор и се прицелва в обществени постове. За стълба към тях се определя възможността му да влезе в близка връзка с бившия комунистически диктатор Тодор Живков и след това на Симеон Сакскобургготски. Както вече споменахме, една от версиите за достигането на Борисов до охраната на Живков е именно настояване от страна на Румен Николов – Пашата. Това се потвърждава от думите на покойния вече бивш председател на Българския футболен съюз и Българския олимпийски комитет, а и зет на самия Живков – Иван Славков.  Каквато и да е истината за назначението на Борисов като охранител на Живков, явно това натежава при поемането на следващия му ключов ангажимент – охраната на завърналия се в България монарх Симеон Сакскобургготски. Той охранява Сакскобургготски пет години, след което последният става премиер. Тогава изненадващо за всички политически анализатори Симеон назначава бившия си бодигард на един от най-важните постове в държавата – главен секретар на МВР, с което го превръща в оперативен ръководител на силовото ведомство.  Анализът на управлението на Борисов в МВР показва огромен брой неразкрити знакови убийства и съмнения за използване на влияние за подпомагане на ликвидирането на престъпни групи за сметка на техни конкуренти. Това обаче не са наблюдения единствено на български анализатори и журналисти. През 2011 г. печатното издание на американския конгрес “Конгрешънъл Куотърли” публикува обширна статия за Борисов, озаглавена “Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало”. В нея подробно се представя списък с неразкритите знакови убийства по време на секретарстването на Борисов на МВР. В статията се цитира секретен доклад за анализ на риска в България, изготвен по поръчка на частна банка, в който се твърди, че „най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната“.  В доклада пише, че “Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографи на предполагаеми криминалнопроявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов.  По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.  Това обаче не пречи главният секретар на МВР да бъде превърнат от задкулисни кръгове, предимно от бившата Държавна сигурност, в новата „бяла лястовица“ на българската политика. През 2005 г. Борисов е кандидат за депутат и оглавява две листи на партия Национално движение „Симеон Втори“. В резултат от изборите, НДСВ вкарва 53 депутати в 40-тото Народно събрание, сред които и Бойко Борисов.  Той обаче се отказва от депутатското място и остава на работа в МВР, която напуска същата година, за да се кандидатира за столичен кмет. Като независим кандидат Борисов печели вота в столицата и няколко месеца по-късно основава своята партия ГЕРБ, която е политически проект на същите „сиви кардинали“ от ДС. Както и с всичко друго, в което Борисов е замесен, кметският му мандат също протича под сянката на мащабни скандали.  Според публикации в медиите по време на кметуването на Борисов се появява и конфликт на интереси с приятелката му Цветелина Бориславова. Според информацията приятелят на дъщерята на Бориславова Стоян Сарийски е участвал в поръчка за 50 млн. евро за изграждането на софийското метро. Тогава Борисов отрича участието на Сарийски в изграждането на метрото, но журналистическа проверка го уличава в лъжа.  Дори и тези скандали обаче не представляват сериозен интерес за прокуратурата и Борисов необезпокоявано се напуска кметския пост през 2009 г., за да участва в парламентарните избори с партията си ГЕРБ, да ги спечели и в последствие да бъде избран на поста министър-председател на България.  През последните девет години Борисов управлява с незначителни прекъсвания България, като името му отново се забърква в множество корупционни скандали. Част от управленските похвати на Борисов си проличават в изтекъл в медиите запис на негови разговори с покойния вече бивш шеф на агенция митници „Ваньо Танов“. "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", е репликата на Бойко Борисов в записа. Уточнява се, че става дума за собственика на "Леденика" Михаил Михов и фабриката за бира в Мездра, чийто лиценз бе отнет в края на февруари 2010 г.  Премиерът обяснява на Ваньо Танов да се обади на Симеон Дянков и веднага да бъдат изтеглени хората от бирената фабрика. "Ако трябва обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва премиерът. Очаквано, той самият обявява записите за манипулирани. Прокурорът, който замита този скандал под килима е Пламен Георгиев. Същият е назначен по-късно лично от Борисов за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).  КОНПИ се превръща в едно от най-мощните оръжия, с които Борисов се разправя със свои конкуренти и критикуващи управлението. Георгиев неслучайно е сочен като бъдещ шеф на новата антикорупционна структура, която да се бори с корупцията по високите етажи.  В друг спуснат към медиите запис пък Борисов разговаря с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, в който отново лъсват управленските партии на бившия охранител. В записа се чува как служителят на Темида и земеделския министър наричат Борисов „шефе“ и обсъждат назначението на висши магистрати, поръчването и спирането на прокурорски разследвания.  Още по-мащабни пък са корупционните финансови скандали, в които също е замесено името на Борисов. Най-големият от тях е умишленото фалиране на КТБ. Според секретен доклад на Централното разузнавателно управление на САЩ Борисов е участвал в заговор с депутата Делян Пеевски за умишлен фалит на банката и атаката срещу нейния собственик Цветан Василев. Според секретния документ източник на тази информация е не кой да е, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.  „Според източника (Цветан Цветанов), ликвидирането на банката е било необходимо за облагодетелстване на политически и бизнес интереси. Източникът свидетелства, че няма причина да се мисли, че мажоритарният собственик е извършил престъпление. Той свидетелства, че премиерът Бойко Борисов и Делян Пеевски са заговорничели срещу Цветан Василев и са изфабрикували доказателства за слаб контрол и организация на банковия мениджмънт, с цел да придобият активи и собствености на банката след нейното затваряне ”, пише в документа.  Сред последните колоритни скандали, в които бе замесено името на Борисов е и т.нар. „Суджукгейт“. В него стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е рекетирал добрички бизнесмен за 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. От партията веднага реагираха, че суджукът всъщност не бил за премиера, а само се използвало името му.  В края на септември 2017 г. в медиите „изтече“ запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена - представител на турска корпорация. Този разговор разкрива, че премиерът Бойко Борисов е поискал 50 млн. щ. д. от турска компания. От записа се разбира още, че в аферата е замесено и името на главния прокурор Сотир Цацаров.  Записът беше разпространен от около 20 интерет медии, но нито Борисов, нито прокуратурата коментираха невероятно скандалното съдържание. В същото време експерти предположиха, че записът на раговора е дело на турските секретни служби.  Става дума за това, че на 13 май 2015 г. турският бизнесмен Юсуф Йозтюрк, който е председател на борда на директорите на компанията „Йозтюрк Холдинг“, е поискал да придобие банка "Виктория". За да стане това обаче е необходимо да се извършат някои предварителни действия. "Виктория" е собственост на КТБ, а КТБ е във фалит. Неин най-голям кредитор се явява Фондът за гарантиране на вземанията, който е налял 1,5 милиарда евро в КТБ и никой не може да придобие банка "Виктория", без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията. Затова турците предлагат да изкупят правото да събират кредитите към КТБ, които иначе Фондът за гарантиране на вземанията трябва да събира. Приложено е и писмо на Фондът от 12 юни 2015 г. с което се казва, че тъй като КТБ е обявена в несъстоятелност, лицензът й не може да възстановен, нито пък може да възобнови банковата си дейност. В същото време пък банка "Виктория" е действаща и придобиването й може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, които са собственост на КТБ. От разговорите се разбира, че за да се приеме офертата от българска страна, Борисов е поискал от чуждия предприемач сумата от 50 млн долара. Предвиждало се и среща, за да се договорят детайлите на сделката, като на нея трябвало да присъства главният прокурор Сотир Цацаров. За да мине всичко гладко, нашите представители настояли за сериозна охрана на мястото, където трябвало да се състоят преговорите.  Близо година преди този пореден скандал, в някои медии се появиха документи, които посоваха, че в Лихтенщайн прокуратурата разследва произхода на милиони, окито се оказали в сметките на премиера Бойко Борисов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пак нула реакция и от Борисов и от прокуратурата. По същият начин си затварят очите институциите и пре съобщения в руски медии, че Борисов е поискал над 50 млн долара, за да си затрае за очевидните криминални домогвания към компанията Виваком, която е част от активите на фалираната КТБ.  Описаните в тази статия скандални новини, свързани с Борисов, са само част от мащабната и противоречива биография на българския премиер, който вече е и домакин на елита на Европейския съюз. По всяка вероятност обаче гостите му не са запознати с всички тези пикантни подробности от бизнес и политическото развитие на Борисов. Или Борисов им е удобен и те си затварят умишлено очите за корупционните скандали, които съпътстват всяка крачка от неговия живот и дейност като политик и премиер. За него британският журалист и писател Миша Глени пише в книгата си „Мак Мафия“, което е филмирана от Би Би Си: „Типичен бракониер, превърнал се в дивечовъд“.  Фрог нюз

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Територията е "напреднало неолиберално общество"?!?
  Ти къде живееш? Баце неолиберал? Ха ха ха ха! :D

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Весело

  "Излъга, например – т.е. съобщи като факт нещо, което не съществува – за скорошна негова среща със "зелените". Че такава е нямало, е факт. Но от този факт не произлиза нищо съществено, тъй като целта на това Борисово послание е съвсем друга: да намали броя на участващите в протестите за Пирин, като ги накара, вместо да гледат в една посока, да се гледат един другиго под око: "Ти ли си ходил да си шушукаш тайно с Бойко?""

  Не е прав Дайнов, от тази интрижка произлезе днешното открито писъмце от герберските непеота :)... от които безспорно най-забавното е онова на баш ловджиите Клета Караянчева и Светлин Танчев... айде, до следващата статия

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1880 Весело

  ......ама то и друга статия имало за дайнов.........огладнел е...........там неговите аверчета се спасиха поединично и са си лапкат.....а той завалията се на куци коне ЗАЛАГА......да отива да ЦЕЛУВА РЪКА ......да МОЛИ ЗА ПРОШКА..........ше го НАХРАНЯТ И НЕГО.........да се чуди човек как не се е ОРИЕНТИРАЛ ОЩЕ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Повторение, за гербдажийте ..Скромна извадка ::)))

  Тодор Живков е колос, който историята ще оцени по достойнство.."
  Боко - 2009 год - в Чикаго

  До три години ще превърна България в средноевропейска държава...
  Боко ...2010 год. Пред Световнат банка

  Готов съм да остана и при червен кабинет ...
  Боко - главен секретар на мвр ...

  Нито лев народна пара за КТБ и истината , цялата истина за фалита на КТБ ..
  Боко ..2014 год.

  До 3 години ще се преборя с корупцията ..:))
  Боко ...2018 год..Европарламента ..

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Повторение, за гербдажийте ..Скромна извадка ::)))

  Тодор Живков е колос, който историята ще оцени по достойнство.."
  Боко - 2009 год - в Чикаго

  До три години ще превърна България в средноевропейска държава...
  Боко ...2010 год. Пред Световнат банка

  Готов съм да остана и при червен кабинет ...
  Боко - главен секретар на мвр ...

  Нито лев народна пара за КТБ и истината , цялата истина за фалита на КТБ ..
  Боко ..2014 год.

  До 3 години ще се преборя с корупцията ..:))
  Боко ...2018 год..Европарламента ..

  BIG AL
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  а дали на Дайнов му пука дали му вярват ? едва ли от това зависи хонорар . ако въобще има завист то тя е в тези поръчали лекцията .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  Баце е патологичен лъжец - факт. Проблемът е, че това не е проблем на Територията. А още по-големият проблем е, че безсрамните лъжи престанаха да са проблем и в Европа и света като цяло. Намираме се в епохата на постистината - факт.
  —цитат от коментар 10 на BG Territory


  Т.е. Боко Т е г-н Лъжа

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Весело

  "Засега обаче Борисов продължава да печели, тъй като успява да вкара достатъчно хора в своя свят на думите, където той е господарят."

  Чакайте бе, той нали е неграмотен, не може да върже на кръст две думи, които ги няма във "Винету". Сега изведнъж стана господар на думите.
  Ако цензурата на "Дневник" не ме страхуваше, щях да попитам Дайнов, до коя чашка ББ е неграмотен и след коя става господар на думите. Но понеже цензурата ме страхува, ще си замълча...

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Весело

  Баце е патологичен лъжец - факт. Проблемът е, че това не е проблем на Територията. А още по-големият проблем е, че безсрамните лъжи престанаха да са проблем и в Европа и света като цяло. Намираме се в епохата на постистината - факт.
  —цитат от коментар 10 на BG Territory


  проблемът е, че няма журналист който да напише "НПО на Цвета Караянчева с отворено писмо до Борисов, иска незабавна среща" :)

 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Войната на думите , в политиката - не е страшна ..Стига да не ни ЗАЛЕЕЕ и остане само тя ..

  Войната на лъжите, обаче, вече ни залива - между двете 'велики' партии- герб и бсп ...и оттам, можем да загубим всякаква връзка с РЕАЛНОСТТА, с ФАКТИТЕ ...:))
  Това сега ни е проблема ..:))
  Кой повече лъже- бсп или герб ...:))

  BIG AL
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Да де, но става въпрос за лъжите на Борисов. Това, дали някой вярва на Дайнов или не му вярва е една друга работа.
  Освен ако не искаш да ни убеждаваш, че Борисов не е излъгал за много неща или не си е сменял мнението за нещо по няколко пъти?

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Но , аз не съм песимист, като дайнов ...
  Както е казал другарят Маркс :
  Количествените натрупвания / на корупцията в живота / , ще доведат и вече довеждат до качествени измененя / в главите на гражданите / ..:))))

  BIG AL
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  Рано или късно светът на думите, с който Борисов замества света на фактите, все пак ще се сгромоляса.
  =======
  Това е много смела прогноза.
  Дори прекалено смела !
  После в политиката, думите са главния инструмент.
  А колко съответстват с фактите ?
  Със всички политици по света е така ....
  Думите на Меркел и Шулц , се разминават с фактите , къде къде повече ът тия на Борисов. .....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 715 Любопитно

  Сега цял рояк служители на Цветанов ГЕРБ ще накацат тук тук ще започнат "Има той Дайнов такъв-онакъв......има те в ония що бият негрите.................."
  —цитат от коментар 5 на stenli1


  Дневник, този коментар по темата ли е?? Че веднага ми изтрихте моя, който беше в отговор на един неадекватен, та до обиден коментар.

  И още, нима един коментар, постнал материал от повече от 250 реда от фрог нюз не е вид спам? Коментар 17.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Бацето просто повтаря като папагалче Меркел.. Нито магистралите, нито западните балкани, нито фондовете са негово мнение.. Те трябват на Меркел..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#17] от "tamplierr":

  Колко време ти отне тази разработка ?
  Сигурно си в отпуск , или това ти е работата ?

  Щото тука постоянно за милиционери и платени "писатели"идва реч .

 36. 36 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#17] от "tamplierr":


  До коментар [#17] от "tamplierr":Колко време ти отне тази разработка ?Сигурно си в отпуск , или това ти е работата ?Щото тука постоянно за милиционери и платени "писатели"идва реч .
  —цитат от коментар 35 на aboto


  А и много бързо се справи (освен , ако не си се подготвил предварително) .

 37. 37 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  .......аз ГЛЕДАМ ДЕЛАТА и съм ДОВОЛЕН ОТ ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ.........!!!!!!.....за ТРИ часа съм на БЯЛО МОРЕ, за ЧЕТИРИ ЧАСА на ЧЕРНО МОРЕ.......БАРАБАР С ПОЧИВКИТЕ.........СОФИЯ НЕ МОЖЕШ ДА Я ПОЗНАЕШ.......и не САМО.........и в БИБЛИЯТА ТОВА ПИШЕ......ПО- ДЕЛАТА ШЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ........!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 38. 38 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Аз пък смятам, че Истанбулската конвенция е антиевропейска. "Традиционните" ценности създадоха възможността да се поави Европейският съюз. Да сравнявам госпожа Меркел Голямата Коалиция с Конрад Аденауер ще е смешно.

  2. Наскоро, по повод на ИК видях едно социологическо проучване, което се интересуваше, колко мъже смятат, че е нормално да удариш шамар на жена и страховитите изводи от това. Ако наистина социолозите се интересуват от фактите, щяха да зададат въпроса "Съгласни ли сте Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана - ДА / НЕ". От тази гледна точка смятам, че БСП правилно направиха своя залог.

  3. Ами, като няма истинска дясна партия при съществуващо търсене и нагласи, вакуумът трябва да се запълни и БСП правилно ще краде гласове оттам, защо не. С подкрепата си за ИК ГЕРБ не печели, наби си автогол.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дайнов - поредна доза реч на омразата.

 41. 41 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#36] от "aboto":

  Чети бе мамин сладък -Фрог нюз там е тази статия :)

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 42. 42 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 43. 43 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "tamplierr":

  Аз , ако искам ще си чета сам фрог ,а не някой да ме фрогира без собствен коментар !
  Искаш ли да ти копирам нещичко на пик (за което също ще ми трябва МНОГО време) ?

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#17] от "tamplierr":

  +++++

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#17] от "tamplierr":

  +++++

 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Не ми се коментира Дайнов. Прекалено комсомолски ентусиазъм има в думите му. Нека да си гледа слънчевите панели и печалбата от тях, да се отоплява с дърва и да не пише за ФПЧ.

 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#31] от "Kami":

  Герберите си падате по доносите и лъжите

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#43] от "aboto":

  Вие герберите , само на ПИГ вярвате и на зеления Х

 49. 49 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Дайнов, читателите на дневник не са студентите от НБУ. Пиши вярно и смислено.

 50. 50 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абе, май Дайнов е господарят на думите и то на празните думи (да се разбира дрън, дрън). Бойко, поне от това което се вижда е на делата.
  А, интересно, Дайнов всъщност какво работи!?

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело


  ,,Бойко Борисов - господарят в света на думите
  Евгений Дайнов,,

  Евгений Дайнов

  А ве какво става, днеска само Женята ли ша читем

 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#48] от "hodounski":

  ,,Вие герберите , само на ПИГ вярвате и на зеления Х,,

  Първо, бъдете малко по културен. Второ никой не ви кара да не вервате на Жеята, а кой на кого си верва си е негова работа

 53. 53 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 927 Любопитно

  няма как един откровен илитерат да е цар на думите ,цар е в света на глупаците ,които му вярват ,или по скоро се правят че му вярват

 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#49] от "vista2":


  ,,Дайнов, читателите на дневник не са студентите от НБУ. Пиши вярно и смислено.,,

  Още по лошо, афтентично десни са. И Женята вече е на втора Миндянска от радост, че втора негова статия са печата тука в Дневник

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#47] от "hodounski":

  ,,Герберите си падате по доносите и лъжите,,

  Е не сне стигнали нивото на вас де, начело с Ристе риформътъ

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#33] от "BIG AL":

  ,,...бедно образование ...,,

  Е да образованието му е бедно не като вашите купени дипломи хи хи хи

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#47] от "hodounski":

  Както виждаш вас дори не ви оценявам

 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#41] от "tamplierr":

  ,,Чети бе мамин сладък -Фрог нюз там е тази статия :) ,,

  В рог нюс, лели малии, ти си бил ногу начетин ве, да читеш в рог нюс

 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#5] от "stenli1":

  ,,Сега цял рояк служители на Цветанов ГЕРБ ще накацат тук тук ще започнат "Има той Дайнов такъв-онакъв......има те в ония що бият негрите..................",,

  Ша накацат я, само вие ли имате право да коментирате тука. И като забранявате на другите да коментират тука това не е ли дискриминация

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  ,,....Борисов виртуозно надигра
  все по-неубедително пелтечещите социалисти...,,

  Въх малии, не моа да повервам, тва не е Женята

 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Бойко Борисов - господарят в света на думите?
  Много претенциозно и заобикалящо истината заглавие.
  Натрупаните с години факти с проявите на Борисов, определено дават възможност за свързване на думите с въпросната персона, но със съвсем друго звучене - Бойко Борисов - Лъжльото!

 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  ,,...На този фон ГЕРБ отново изплува като проевропейската, модерна българска партия, какво вече успя да стори при парламентарните избори. Но Борисов вкара БСП и във втори капан, когато неговият министър на просветата най-сетне обяви, че в учебниците ще се изучава периодът 1944 - 1989 година. БСП веднага скочи против това, саморазкривайки се като допотопна комунистическа партия, а не – реален член на Партията на европейските социалисти....,,

  Женя позапри са малце ве, автентично десните ша та отсвират ей разбери ма. Тва да фалиш ГЕРБ е ного лоша работа. По времето на Сакса га фалах ДСБ-ту бех се у желтото, ся кат фалам ГЕРБ-а ногу честу ма пратат у бан-ята

 63. 63 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Станишев харесва това, наздраве Женя,Хлъц

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Мдаааа.... Статията, поне по мое мнение, е от клас ТТ - тенденциозно тъпа. Такива статии ме превърнаха от човек, който мрази ГЕРБ, в човек с неутрална нагласа. Ако прочета още две-три подобни, току виж и молба за членство в младежката им организация съм подал. Още не съм навършил седемдесетте, дето се вика - и една трета от живота ми не е минал. При младежите, значи.

 65. 65 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Много точно казано:"пишман нацисти". То всичко е "пишман"" Затова обичаме да казваме:"хубава работа ама циганска" ; може и "българска". Няма и шанс да се оправи; не останаха българи. При 1300 джамии (каза го гордо Борисов) няма надежда за българските Християни. По време на турското робство Християнските църкви са строени дълбоко под земята; да се показват не повече от 1 метър, а на българите не са позволявали дори да яздят коне. Когато няма кой да ни завре в миша дупка, сами се завираме.

 66. 66 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":Завист, че колкото и думички да напише Дайнов - все не му вярват!А пък няма как да му вярват - щото не е истина...:)
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  А на Борисов глупотевините и лъжите казваш са чиста вода ненапита, а ?

 67. 67 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":Завист, че колкото и думички да напише Дайнов - все не му вярват!А пък няма как да му вярват - щото не е истина...:)
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  А на Борисов глупотевините и лъжите казваш са чиста вода ненапита, а ?

 68. 68 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 846 Неутрално

  И на Меркел и беше дожаляло за празни думи , та да беше изчакала 2 дни и да прочете Дайнови , а тя при Бойко , та и не само тя , ами и половината от лидерите в Европа , все Бойкови глупотевини търсят , а не Дайнови .Много глупаци има !!!
  —цитат от коментар 4 на aboto


  Тези лидери "идват" при Бойко - търпят го - защото той е избран от мнозинството от хората в България - въпреки че със сигурност имат идеална представа какво представлява той, и дълбоко го презират.

 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Бойко Борисов - господарят в света на думите
  ==============
  Политиката е думи, но при Борисов освен думи има и дела...и то материални, всеки може да ги види и пипне...а автора на статията,само думи и словоблудство с тях...

 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#17] от "tamplierr":

  За пръв път четох публикувания от Вас текст по времето, когато Борисов беше ПРЕДЛОЖЕН за главен секретар, малко преди назначението му. Тогава се въртеше в интернет и беше препостван къде ли не. Тогава ме изпълни с възмущение. Сега десетилетие и нещо, като го чета, виждам, че тук - там белите конци много яко прозират. В смисъл, че ако добре се познава контекстът на времето, е направо видно, че част от интерпретациите са повече от изкуствени, че част връзките, които се търсят, са допълнително присъчинени, а за останалото - информацията или идва отникъде, или източниците й са повече от съмнителни. Мисля, че ще ми трябват не повече от две седмици активно писане и интернет-дейност, за да убедя - примесвайки фактите с измислици и дорисувайки получената по този начин картина, че Корнелия Тъпото, или Мая Манолова, или резидентшата, или продавачката в кварталния магазин - по ваш избор, ръководи три международни мрежи за проституция и контролира всички канали за наркотрафик, минаващи през България. И всички ще вярват, защото е интересно да се вярва в подобни неща. Самата конструкция на текста - наративът му, ако ви е по-удобно, дава възможност да се направи доста категорична преценка за отношението му към фактите. А дори и да не беше така - а то Е, какво ме интересува, че във времето на мутрите, когато пресата ги възхваляваше като богове, а хората се хвалеха с това, коя мутра познават, Боку Тиквата също е бил мутра, след като В МОМЕНТА той все пак успява що-годе успешно да управлява България, а всички претенденти за същото или се провалят, или, когато им излезе късмета, успяват да разсипят всичко и да ни върнат години назад? И най-вече ме мъчи въпросът: при цялата агресия да бъде свален Борисов, защо всичко това все още съществува само и единствено под формата на пасквил? Цацаров го прикривал - хубаво. Ами преди Цацаров?

 71. 71 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Миндянски приказки под шипковия храст.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  "Не можеш да лъжеш всички хора, за всичко и през всичкото време. "
  Освен ако хората не го искат.

 73. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не семиотичен - елементарен логически анализ на предложения от уважавания от всички ни Тамплиер текст, го разкрива като несръчно скалъпен фалшификат. Или, ако не ви харесва чуждата дума - като неистина В НЕГОВАТА ЦЯЛОСТ.

 74. 74 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Интересно е, че най отявлените комундели във форума - като бастуна WWW и разни други, веднага скачат в защита на Тиквата. Жалко е, но е истина, че гербаджийската агитка по нищо не се различава от комуноидната такава. Както впрочем и Тиквата , заедно с неговите подгласници, висчки до един ченгета и бивши номенклатури на БКП, не се различават от БКП.
  Тук един истеричен гербаджия казва, че София не се познавала. Ами не знам не си ли подавате носовете навън, за да видите какво представлява една европейска столица. Извадете всички пари от фондовете на ЕС, с които се построи метро и магистрали и вижте какво е свършила реално властта. Нищо.

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Гледам шпицкомандите са се развихрили под статията. Няма лошо. Някои обаче са преиграли и са натряскали пост след пост. Сопрете се бре, Бойка не е света вода ненапита. Има си петна човекът независимо дали ви харесва или не. Иначе това което казва Дайнов за Бойка, поне според моето мнение е - изключително, по ориенталски, хитър словесен еквилибрист и манипулатор. Тези му качества не са задължително лоши, вътпросът а как се използват.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Гневно

  До коментар [#14] от "doroteus":
  "Мисля обаче,че все още у нас акъллиите са повече от идиотите!"
  -Ти не можеш да мислиш!!!
  В тоя сайт идиотите преобладавате.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#74] от "SSS":

  То хубаво, ама колкото пъти БСП - под една или друга форма идва на власт, толкова пъти тези фондове ги спираха. Така че и те не са даденост. И още - пари, и то много, имаше и по времето на златния дъжд - при правителството на Станишев. Нещо да промениха тези пари в България? Изкрадоха си другарите от БСП. Пък и не е само София. Цяла България се промени. Можело ли е още по-добре да бъде? Разбира се, че е можело. Но не и при която и да било от останалите видни днес на повърхността партии.

 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Я тамън си мислех, че ще изкараме седмица без да четем "професора"...

  Горките му студенти... Ама пък те са там да си купят дипломи, така че точно такива преподаватели им се полагат.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "изкрадоха си ги" - много ме мъчи невъзможността за коригиране след постване на текста.

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":"Мисля обаче,че все още у нас акъллиите са повече от идиотите!"-Ти не можеш да мислиш!!!В тоя сайт идиотите преобладавате.
  —цитат от коментар 76 на dedo pepo


  Е па ти що все се делиш от хората?

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Особено трогателна е тази част от статията на г-н Дайнов, която е с подзаглавие: "Борисов виртуозно надигра все по-неубедително пелтечещите социалисти". Направо ми дожаля за горките невинни, искрени, чисти социалистически души, които Дяволът в лицето на Борисов успял да "надиграе". Прощавайте, ама никой, абсолютно никой дума да не отронва за бесепарите, заповед всички светофари в зелено да светят, коги тръгнат към властта да има, те пак ще се насе... не, друга беше думата..... издънят. Съвсем сами. Както стана с "демокрацията, която им отнела много" и "изтезанията на дядовци". Просто защото такава им е природата. Защото са социалисти. Пък и каква виртуозност се иска, за да надиграеш Нела Тъпото и представителната й компания от олигофрени? Достатъчно е да дадат повече телевизионно време на нея, на Таско, на Жельо Бойчев или на Румен Гечев, и на нещастната им партия кьорав избирател няма да й остане.

 82. 82 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Любопитно

  защо г-н дайнов не напише същата статия, със същия патос, само че да е заострена към зИленитИ - "неистините" на тома белев и други подобни. ми колкото бб дрънка, толкова и любимите на г-н дайнов зИлени. с една дума - присмял се хърбел на щърбел. а едно време г-н дайнов пишеше интересно. явно е от егн-то вече.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Мдааа... Много още може да се напише, но май е време да приключвам с благотворителната просветителска дейност. И друга работа имам. Но: от още девет дерета вода да ми донесат, през още десет баира да минат, та крастави магарета от десетия да ми доведат, нищо няма да промени едно мое убеждение:

  Всеки опит за смяна на властта по време на Председателството може да идва само и единствено от същата посока, от която дойде идеята да ни пробутат Радев. В една пропагандна война, за наш Путя НЕГОВИ ХОРА да стоят зад Председателството, т.е., макар и на ужким, да ръководят ЕС, би била по-голяма победа от "избирането на Тръмп" или "организирането на Брекзит".

  А ако някой се надява, че покрай горното ще може и той да се вреди за някоя и друга "порция", както казва комшията Дайнов, той дори и глупак не е. Той е нещо много по-лошо.

 84. 84 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#77] от "gr52":

  С комунистите ли ще се сравняваш? Това ли ти е отправната точка?
  Ти като гербаджиите можеш ли да кажеш, защо Тиквата управлява с Сидеров - виден рубладжия - довчера лижеше задниците на комунетата и наричаше Пожарникаря престъпник?
  Да, всички крадяха, но милиционерската пасмина една от най наглите, лъжливи и крадливи. А с вас изобщо не се спори - също като с комунделите..

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#82] от "彼得。斯托亚诺夫":

  А стига бе! Моето ЕГН като е с къде-къде по-голям номер от неговия - да не би и аз да съм толкова оглупял? Е, моят баир е по-висок от този, на който е разположено село Миндя, ама все пак?

 86. 86 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#82] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Нещо с ЕГН-то не съм съгласен.То,това ЕГН, не се е променило.Променят се източниците на пари и от това идват промени и в мисленето.Та така е и при Дайнов.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#77] от "gr52":С комунистите ли ще се сравняваш? Това ли ти е отправната точка? Ти като гербаджиите можеш ли да кажеш, защо Тиквата управлява с Сидеров - виден рубладжия - довчера лижеше задниците на комунетата и наричаше Пожарникаря престъпник?Да, всички крадяха, но милиционерската пасмина една от най наглите, лъжливи и крадливи. А с вас изобщо не се спори - също като с комунделите..
  —цитат от коментар 84 на SSS


  Първо, кажи нещо смислено. Второ, обясни ми, кои са тези "вас", с които не може да се спори, та да ми е ясно, къде в мисловното пространство си ме позиционирал. Трето, ако "мога да ти кажа" всичко, за което ме питаш, това какво точно ще промени?
  ......................
  Така спорят на Битака: "мъ ти негу знайш ли гу какъв е", "една жена каза"... "пък баба му била"... и т.н., и т.н. Личностните характеристики на Борисов не ме интересуват. Нито пък ме интересува в систематично отъпявана и ограбвана България, при тази шибана политическа обстановка, когато всичко на ръба на бръснача се крепи, какви точно компромиси прави Борисов и какви комплоти сключва. Интересува ме само ще удържи ли положението или пак ще сринат България. За да я набутат в обятията на Путин.
  .....................
  Политиката не се прави от ангели. Ангелите ги рисуват по коледните картички, за да могат да си рекат хората: "Божкеей, и по-големи идиоти от мене имало!" Политиката се прави от хора, които МОГАТ да правят политика. А държавничеството - ами то е още по-трудно. И хора, които искат само да си начешат крастата, за него определено не стават. А тези, на които големият проблем е, че искат с политика да си изкарват хляба, защото за друго не стават, са боклук.
  .......................
  И на мен ми се иска нещо по-добро, по-чисто и свято от Борисов, винаги удържащо на думата си, дето може така да направи, че над тоя, дето си строи гараж, слънце да има, а над другия, дето до него чушки гледа, дъжд да вали, ама откъде да ти го докарам? От Марс ли? Или от родилното - без нито едно петно в биографията? Трудно е да бъдеш бог, момчето ми.
  .......................
  Борисов "работи" министър-председател, не свят отшелник, разберете го.

 88. 88 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#87] от "gr52":

  +++++++++++

 89. 89 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Безусловно "Бойко Борисов - господарят в света на думите" е правилно казано! Дава си думата когато реши, когато прецени си я взема обратно! Приемат го нормално на Запад не за това, че е Бойко, а за това, че от мнозинството е избран за министър председател, а доколко му вярват си е друг въпрос. Толкова наивни политици както са наивни избирателите му май няма.

 90. 90 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 261 Неутрално

  .Преди известно време Рашидов каза,че в България са остнали хора,които не стават и за чеп на кисело зеле.Той не е имал напредвид всички.Наистина интелигенцията излезе от България в последните 20 години и продължава да напуска страната.Като погледнеш всички тези,които управляват на чело с Борисов,с едно малко изключение,какъв интелект се вижда в тях,да започнем с Цветанов и Борисов,и няколко близки до тях,които ограбиха България и продължават да я ограбват.Те са много послушни на ЕС на ЕК,от които България няма голяма полза,дават им по малко пари,от които половината се крадът.България плаща повече пари за членството в съюза,отколкото получава.В зап.Европа пишат и се подиграват с Правителството на Борисов,като Англия Холандия и др.Меркел прегръща Борисов,но същевременно зад гърба му копае гроб,заради интереси.Скоро този съюз,ще се разпадне.Кои са тези ,които гласуват за ГЕРБ,няма и 15 %,другите гласове се копуват,гласуват тъпанарите,тези които не стават за чепза кисело зеле,както казва Рашидов

 91. 91 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#77] от "gr52":

  ,,... И още - пари, и то много, имаше и по времето на златния дъжд - при правителството на Станишев. Нещо да промениха тези пари в България? Изкрадоха си другарите от БСП....,,

  Дори на фискалният резерв посегнаха. Ноември и Декември 2008 година от ФР изчезват 4млр. лв. И от 12млр.лв. ФР. пада на 8 милиарда лева

 92. 92 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#84] от "SSS":

  ,,...Да, всички крадяха, но милиционерската пасмина една от най наглите, лъжливи и крадливи. А с вас изобщо не се спори - също като с комунделите..,,

  Е па при мюлцинерскатъ пасминъ нема министър 10% за който да пише и международната преса. Също така и премиерът не е нареждал на съдебната система да прибере на топло временно капо ди тути капи на мафиотите за да не бъде убит като един друг премиер преди него при управението на ОДС го направи

 93. 93
  SSS
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Много завистливо звучи, но след като човека заснел Петър Младенов, докато мрънка да дойдели танковете мина на служба при соПола нищо не ме учудва вече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#93] от "SSS":

  А бе остави ги ГЕРБерите, те нали и без друго според вас са прости. Обаче вие, които сте много умни и интелигентни, как така изпадате в екстаз от празните приказки на един комунист с бляскава кариера преди 1989? Не е ли странно? Не е ли лицемерно да се възмущавате от бившите комуняги в ГЕРБ, а да се възхищавате на един бивш комуняга?

 96. 96 Профил на Дани Урумов
  Дани Урумов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези лидери "идват" при Бойко - търпят го - защото той е избран от мнозинството от хората в България - въпреки че със сигурност имат идеална представа какво представлява той, и дълбоко го презират.
  —цитат от коментар 68 на xhi13317223


  Когато, благодарение на трите БКП-та - БСП, ДСБ и ДПС - Борисов бе принуден да подаде оставка и премиер стана Орешарски, нито някой идваше при него, нито той ходеше някъде - а уж и той беше избран от мнозинството от хората. В същото време Борисов имаше повече срещи с европейските лидери от официално избраната власт, като дори на една среща в Израел с Нетаняху ходи с патерица, понеже се беше контузил. Допълнителен факт за размисъл - дори когато ги покани за коалиционни партньори и формално бяха сред избраните от мнозинството от хората, никой не искаше и не се срещаше с Кънев, Атанасов, Караджов, Хр. Иванов... Някакви обяснения за този "феномен"?

 97. 97 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#87] от "gr52":

  "Личностните характеристики на Борисов не ме интересуват. Нито пък ме интересува в систематично отъпявана и ограбвана България, при тази шибана политическа обстановка, когато всичко на ръба на бръснача се крепи, какви точно компромиси прави Борисов и какви комплоти сключва. Интересува ме само ще удържи ли положението или пак ще сринат България. За да я набутат в обятията на Путин."

  Машаллах! Тоя БХ, тоя Български Херкулес, крепящ на ръба на бръснача... международното положение... да на падне Майка България... "в обятията на Путин"!!!

 98. 98 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Глупаци с малки байраци.

 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#9] от "tww09306483":и НЕ САМО ЗА герб И ФЕНОВЕТЕ МУ ! Като си помисля,че ще се появят Дайновци и ме втриса !Мисля обаче,че все още у нас акъллиите са повече от идиотите!
  —цитат от коментар 14 на doroteus


  Абсолютно - 90% акъллии и 10% идиоти, а не като по света 10% на 90%. Единствената прилика е, че и в двата случая десетте процента управляват.

 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Хубава ирония. Така представено, наистина смешно звучи. Особено за обятията. Трябваше да потърся друга метафора, но - писах бързо. И не, БХ не е Български Херкулес, най-обикновен Бай Хуй си е, но, по една или друга причина, този бай хуй в момента се е озовал в центъра на ставащото. И много неща от него зависят. А че на Путин му трябва разсипана България, тъй като една силна държава трудно ще бъде изцяло подчинена на влиянието му - ами за това цял куп руски документи се въртяха в интернет. Отделно това, което и сега си си стои в пресата им. И че другите партии няма да разчитат, че три мандата ще печелят властта, и по тази причинае всичките им членове ще бързат да си оправят положението - да награбят каквото могат, и да духнат, без да им пука какво става със страната, и това е вярно. Толкова пъти го гледахме, че наизуст го знаем.
  ..............................
  Какви са личните ми предположения? Че пак всички ще угаждат на дребнодушието си - кой по-яко напсувал комшията, и кой на кого натрил носа, и кой се уредил в данданията, докато къщата им гори зад гърба им. И това сме го виждали. И него наизуст знаем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK