Цензура и култура

Цензура и култура

© Скрийншот от БНТКогато един програмен директор започне да "свежда" какви въпроси да бъдат задавани на дадени гости в предаване за култура, още повече в обществена телевизия като БНТ, това вече не е редакционна политика. Това е намеса, прерастваща в цензура.


А когато същият този програмен директор нарежда даден гост в същото това предаване за култура да бъде изписан на екрана не с професионалното си занятие, а с партийната си принадлежност,


това е повече от сериозно нарушение на гражданските свободи
Да не говорим, че въпросът може да се обърне – впрочем каква е "политическата обективност" на самия програмен директор Емил Кошлуков, последователно преминал, доколкото си спомням, поне през три партии – от СДС, през НДСВ, към "Новото време" (на което бе дори лидер!)? Тази "политическа гъвкавост" ли е формулата на "медийния плурализъм", която ще гарантира високи професионални стандарти в неговата дейност като програмен директор и водещ на дискусионно политическо предаване, макар да навява мисли тъкмо за тесни пристрастия?


В този смисъл мониторингът на СЕМ над дейността на г-н Кошлуков е неминуем. Той е сериозно предизвикателство и не е ясно защо БНТ трябва да си го причинява. Бележка в кръга на шегата: не знам практически възможно ли е да се направи списък на кандидат-депутатите от формациите, чийто партиен кадър е бил г-н Кошлуков, при това с разместванията им из цялото политическо пространство. Ако СЕМ имаше такъв ресурс, резултатите от подобен експеримент щяха да се изключително интересни. Като представителна извадка за политическите нрави в обществото, в което живеем.


Но да не се отклоняваме от темата. А тя е, че намесата на Емил Кошлуков в предаването "Денят започва с култура" на БНТ изобщо не е "семеен скандал", нито само "комуникационен проблем".
И не е никак случайно, че на този опит за цензура реагираха две журналистически организации – СБЖ и АЕЖ, че подкрепата си на предаването дадоха СБХ и "Музикаутор", както и все повече хора, за които културата не е "лайфстайл", а поле за творчество и рефлексия. Нито е случайно, че в интернет върви подписка за оставката на Емил Кошлуков като програмен директор на БНТ 1.
"Денят започва с култура" трябва да бъде подкрепен, и то на всяка цена, защото е от малкото островчета, които носят


смисъл сред безброй комерсиализирани телевизионни пространства


на преливане от пусто в празно.


Мога да го заявя и като човек, една седмица "мъчил" се като гост-водещ на това предаване, който е изпитал на гърба си какъв зор е да се подготвяш до късна доба, особено докато изгледаш филмите или прочетеш книгите, които ще се обсъждат в сутрешното издание.


Последното е по повод намеците на г-н Кошлуков, че екипът "трябвало да работи повече". Явно той не си дава сметка как се правят всеки ден "100 минути за култура" – на живо, с репортажи и преки включвания, какъв е обемът от необходимата за това подготовка на Анна Ангелова и Димитър Стоянович, на Александра Гюзелева и Николай Колев.


Ето защо предаването е наистина уникално, както призна и генералният директор на БНТ Константин Каменаров. И то – заедно с "Библиотеката" и "История.бг." – направи много, за да заблещука искрица, за да започне аудиторията да възвръща интереса си към българската история и съвременната култура.


Да, но това става бавно и постепенно. И то не се измерва с високи проценти телевизионен рейтинг. Необходимо е време и още много усилия, за да се култивира наново вкус към четенето, да престанат да пустеят изложбените и концертните зали, необходимо е постоянно насърчение на вече утвърдените и възникващите алтернативни пространства за култура.


Небивалият успех на последния панаир на книгата в НДК, възраждащият се интерес към новото българско кино и театър, бурните спорове около опазването на архитектурното наследство обаче са знаци, че


нещо в полето на културата у нас се променя


Пак ще кажа – с цената на огромни усилия от страна на малко хора, които "копаят с игла кладенец", ако използвам едни думи на екзарх Йосиф. Екипът на "Денят започва с култура" е безспорно от тях.


Затова неговата защита е "защита на обществената мисия на БНТ", както писа тези дни проф. Нели Огнянова.


Иначе алтернативата е добре позната – "олекотяване" и "лайфстайл преработка" с оглед на пълно обезличаване.


Тогава "Денят (ще) започва с Кошлуков" по БНТ. И ще завършва пак с него.


"Дневник" препечатва текста от Портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7923 Любопитно


  Как се повтаря историята!
  Ммдааа - през 1989 -та година промените започнаха с Кошлуков. И сега завършват пак с него.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 313 Весело

  Кошлуков е началото и краят на всички неща!

  And all that jazz!
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2099 Неутрално
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1880 Неутрално
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Изхвърлете този ибрикчия.

 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2743 Гневно

  Хванал се за кобура...

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8642 Неутрално

  Много добро е написаното. Кошлуков даже не се крие, чии интереси защитава. Явно е свикнал да му плащат за услугите, които прави. Но не и в обществената телевизия.Може да отиде при проф. Вучков, много ще му отива. Помияри на БНТ не и трябват.

 8. 9 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не бива да критикуваме кошлуков. Никой не е имал и искрица надежда, че няма да се държи точно както очакваме. От пръдня боя не става. Искам да знам кой и защо го назначи!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 10 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 504 Неутрално
 10. 11 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Свобода за Дневник! Свобода за Комикс!

 11. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  много се смях като четох версията на кошлуков. настоявал, викат, хората да работели. ама не както те искат, а по кошлуковому. т.е. на лайфстайл попрището.

  някак шаячен призив отправи това ояло се кошлуково дете на раннопреходния преход: ако не бачкате с мотиката на лайфстайл попрището, сте се оказали протагонисти на поговорката пак от сущий тоз соц "учи, баба, за да не работиш". т.е. тия с културата нищо не правят, кайш.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Кошлуков е явление на прехода. Не е само той, има още няколко подобни птици, които си хвъркат насам-натам и все се намира няКОЙ да им предложи прилично място за кацане.
  Именно заради тези му качества го насадиха в БНТ, на което сметката плащаме всичките и е въпрос на СЕМ и на ръководството на БНТ да покажат наличие или отсъствие на характер - за съжаление, според мен по скоро второто,

 13. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  На всичкото отгоре и води предаваето след новините в 18 ч. Там лъсват способностите му. Посредствен човек с малък хоризонт.

 14. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Извисявате го прекалено. Той си е едно просто опортюнистче, готово на всичко за пари и власт. Епохата не е виновна.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре казано , г-н Николов ..:))
  А от мен - като няма кой , "културните" дейци в България , трябва да стават революционери - ПОНЕ е културата ...:)))) , а може и на улицата ..:))))

  BIG AL
 16. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Поне В културата ...:)))
  Простащината , цензурата завзема все по- големи 'области " на живота ни ...
  А ние сме го живели "това" - познаваме го..Знаем ги, кои и какви са ...:))
  Интелигентите , винаги са били най- добрите водачи - на революциите ...::))
  Няма как..Трябва ПРЕквалификация - и да ставаме - революционери ...:)))

  BIG AL
 17. 18 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По-добре щеше да е Гарелов. Сигурно и той щеше да си налага свои виждания, но тоя в момента е хлъзгав като охлюв. Ще кажете - ония е комунист, да, но това не му пречи да е доста по-ерудиран и културен от псевдо борци за демокрация, които винаги са търсили на хляба мекото. И какво стана на края? Бягаме от лошото, а отиваме на по-лошото, въпреки че предварително сме знаели резултата.

 18. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Не бива да критикуваме кошлуков. Никой не е имал и искрица надежда, че няма да се държи точно както очакваме. От пръдня боя не става. Искам да знам кой и защо го назначи!
  —цитат от коментар 9 на motochristo


  Хем трябва да критикуваме Кошлуков, хем знаем точно кой го назначи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  По-добре щеше да е Гарелов. Сигурно и той щеше да си налага свои виждания, но тоя в момента е хлъзгав като охлюв. Ще кажете - ония е комунист, да, но това не му пречи да е доста по-ерудиран и културен от псевдо борци за демокрация, които винаги са търсили на хляба мекото. И какво стана на края? Бягаме от лошото, а отиваме на по-лошото, въпреки че предварително сме знаели резултата.
  —цитат от коментар 18 на koalimar


  За разлика от Кошлуков, Гарелов е ерудиран по кадесарски.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 428 Неутрално

  “...да бъде изписан на екрана не с професионалното си занятие, а с партийната си принадлежност,това е повече от сериозно нарушение на гражданските свободи”.
  Не е вярно. На коя партия симпатизираш е лична информация. В коя партия членуваш е публична. Самото членство в партия е доброволен акт на публично обявяване на партийна принадлежност.

  Мърфи е оптимист!
 21. 22 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  е само не казвайте че тия трима говорители сами си пишат въпросите към гостите

 22. 23 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  и слепците виждат дългогодишната медийна завеса над красивата ни държавица...

 23. 24 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 225 Гневно

  Censorshit is censorshitty, к`во при`ика`ш !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK