И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност

София прайд 2017

© Юлия Лазарова

София прайд 2017Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около семейната маса, наложи се правителството да отложи ратификацията, а не се намират и юристи, които да се ангажират с експертен анализ и изводи какви задължения произтичат от влизането в сила на този документ на Съвета на Европа, ако бъде ратифициран.


Засега "Обединени патриоти" са групирали най-конкретно аргументите си срещу ратификацията на конвенцията, като главното им острие е насочено срещу евентуалното задължение за признаване на т. нар. трети пол. и еднополовите бракове.


"Пет члена променят цялата същност на конвенцията - с номера 3, 4, 12, 14, 60. А чл. 12 направо отваря вратата на еднополовите бракове", казва председателят на парламентарната комисия за младежта и депутат от НФСБ Славчо Атанасов.
Той извежда опасенията от разпоредбите на конвенцията, в които фигурира понятието "социален пол" /така е преведено на български английското понетие gender/ и задължението да се въведе изучаване на нестереотипните роли на пола. Така "традиционните роли на мъжкия и женския пол ще бъдат подложени на натиск за поведенчески промени в социалните и културните модели – натиск, който засега се нарича "насърчаване" - този извд прави ВМРО и допълва, че конвенцията ще задължи страната ни да дава статут на бежанци за хора с "особености на пола".


Не е вярно -


и в момента три закона забраняват дискриминация основана на пол


но те не са довели до скандализиращи последици, които да възмутят обществото и конкретно ВМРО.


Това са


- Законът за равнопоставеност на жените и мъжете;

. Законът за защита от дискриминация;
- Законът за убежището и бежанците.
Нито Истанбулската конвенция, нито Законът за убежището и бежанците задължава страната ни да дава бежанск5и статут на основание полова идентичност или сексуална ориентация. Задължава ни обаче да го защитим от дискриминация, основана на пол и сексуалнна ориентация. С други думи - конвенцията защитава от насилие както жените, което е имплицитно посочено в заглавието на документа, така и всички уязвими групи, а различният човек е уязвим по подразбиране, обясняват социални психолози.


И тъй като и БСП категорично се обяви срещу конвенцията, на въпрос на "Дневник" към Корнелия Нинова кои текстове ги смущават най-много, тя казва: "Онези, които въвеждат понятието "социален пол, нестандартна роля на пола и т.н.". С уточнението, че текстовете не са пред нея.


Проверка в текста на конвенцията показва, че "социален пол" се среща само в т. 3 на чл. 4 от документа. Той гласи:


"Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут."


А "Нестандартна роля на пола" не се среща никъде в документа


Нинова вероятно има предвид "нестереотипни роли на пола", термин, което се среща в т. 1 в член 14 — "Образование", и той гласи:


"Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."


Остава загадка защо юристите не желаят да коментират с името евентуалните последици от ратификация на конвенцията. Пожелал да остане анонимен правник обясни пред "Дневник", че юридическата страна на проблема е сложна, тъй като имало различни варианти за задължения за България, които могат да произтекат от ратификацията. Затова правителството и парламентът трябвало да обсъдят действията си само с експерти, без политизация, каквато в момента е обхванала всеки разговор за конвенцията. Защото - казва юристът, целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, без това да означава въвеждане и дори не насърчаване на трети пол.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK