И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност

София прайд 2017

© Юлия Лазарова

София прайд 2017Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около семейната маса, наложи се правителството да отложи ратификацията, а не се намират и юристи, които да се ангажират с експертен анализ и изводи какви задължения произтичат от влизането в сила на този документ на Съвета на Европа, ако бъде ратифициран.


Засега "Обединени патриоти" са групирали най-конкретно аргументите си срещу ратификацията на конвенцията, като главното им острие е насочено срещу евентуалното задължение за признаване на т. нар. трети пол. и еднополовите бракове.


"Пет члена променят цялата същност на конвенцията - с номера 3, 4, 12, 14, 60. А чл. 12 направо отваря вратата на еднополовите бракове", казва председателят на парламентарната комисия за младежта и депутат от НФСБ Славчо Атанасов.
Той извежда опасенията от разпоредбите на конвенцията, в които фигурира понятието "социален пол" /така е преведено на български английското понетие gender/ и задължението да се въведе изучаване на нестереотипните роли на пола. Така "традиционните роли на мъжкия и женския пол ще бъдат подложени на натиск за поведенчески промени в социалните и културните модели – натиск, който засега се нарича "насърчаване" - този извд прави ВМРО и допълва, че конвенцията ще задължи страната ни да дава статут на бежанци за хора с "особености на пола".


Не е вярно -


и в момента три закона забраняват дискриминация основана на пол


но те не са довели до скандализиращи последици, които да възмутят обществото и конкретно ВМРО.


Това са


- Законът за равнопоставеност на жените и мъжете;

. Законът за защита от дискриминация;
- Законът за убежището и бежанците.
Нито Истанбулската конвенция, нито Законът за убежището и бежанците задължава страната ни да дава бежанск5и статут на основание полова идентичност или сексуална ориентация. Задължава ни обаче да го защитим от дискриминация, основана на пол и сексуалнна ориентация. С други думи - конвенцията защитава от насилие както жените, което е имплицитно посочено в заглавието на документа, така и всички уязвими групи, а различният човек е уязвим по подразбиране, обясняват социални психолози.


И тъй като и БСП категорично се обяви срещу конвенцията, на въпрос на "Дневник" към Корнелия Нинова кои текстове ги смущават най-много, тя казва: "Онези, които въвеждат понятието "социален пол, нестандартна роля на пола и т.н.". С уточнението, че текстовете не са пред нея.


Проверка в текста на конвенцията показва, че "социален пол" се среща само в т. 3 на чл. 4 от документа. Той гласи:


"Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут."


А "Нестандартна роля на пола" не се среща никъде в документа


Нинова вероятно има предвид "нестереотипни роли на пола", термин, което се среща в т. 1 в член 14 — "Образование", и той гласи:


"Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."


Остава загадка защо юристите не желаят да коментират с името евентуалните последици от ратификация на конвенцията. Пожелал да остане анонимен правник обясни пред "Дневник", че юридическата страна на проблема е сложна, тъй като имало различни варианти за задължения за България, които могат да произтекат от ратификацията. Затова правителството и парламентът трябвало да обсъдят действията си само с експерти, без политизация, каквато в момента е обхванала всеки разговор за конвенцията. Защото - казва юристът, целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, без това да означава въвеждане и дори не насърчаване на трети пол.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  “...Не е вярно - и в момента три закона забраняват дискриминация основана на пол...“ ТОЧНО ТАКА- АМА - БИОЛОГИЧЕН ПОЛ, А НЕ ПО СОЦИАЛЕН ПО, ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ! Правен аргумент- чл.6 ал.2 от КРБ и http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/dccd9abf-7f5b-4ea7-9f2c-dc5d5de4afa7
  Решение № 14 от 10 ноември 1992 г. по к.д. № 14/92 г. за тълкуване на чл. 6 , ал. 2 от Конституцията (Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 1992 г.)....
  По изложените съображения и на основание чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията Конституционният съд
  Р Е Ш И:
  1. Равенството на всички граждани пред закона по смисъла на чл. 6, ал. 2 от Конституцията означава равенство пред всички нормативни актове.
  2. Социалните признаци за недопускане ограничения на правата или предоставяне на привилегии са посочени в чл. 6, ал. 2 от Конституцията ИЗЧЕРПАТЕЛНО.
  3. Привилегии, основани на посочените в чл. 6, ал. 2 от Конституцията социални признаци, СА НАРУШЕНИЯ на принципа за равенство на всички граждани пред закона.
  Ерго- следва да се сезира КС, да се образува конституционно дело и да се произнесе КС с решение за противоконституционност на доста членове и параграфи от ИК.

 3. 3 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  В българия от край време е тройна коалиция и като беше СеГо Гея шефче си беше сложил един Азер меликов в "Инфо системи" да правят КЕКС,е верно Педераки Стойлов остана в сянка ама ....та тоя Азер бачкаше тежка работа за 7000 Евро!!ами връзваше балони в офисите да са крсиви!!та в България няма дискриминирани такива де..от Инстамбул...

  Долу рушистите и фашистите
 4. 4 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ти да видиш!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ами като е така за какво ни е тази "заверка"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  В нашата конституция под думата “пол“ в чл.6 ал.2 от КРБ, се има предвид САМО биологичния пол. Кой го казва това, ли? Правната дисциплина “Конституционно право“ и по -специално- българската конституционноправна теория, която се изучава в тази дисциплина- тя го казва на всеки студент в 1/2ри курс в юф в България.

 7. 7 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тея не се усещат как си плюет на думите , тоест е безпредметно да се приема нещо , което и сега го имаме вписано в законодателството. Отчаянието е пълно на защитниците на тази конвенция.

 8. 8 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Необходим е бил правен анализ от страна на подписващите ПРЕДИ да подпишат. Това важи за всички страни, не само за България. Сега различните парламенти и общества започват коментарите, а промени едва ли са възможни. Много дефиниции наистина са написани йезуитски. А лош закон е неясният закон.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Някой от експерт - ЮРИСТИТЕ чел ли е въобще конвенцията и ако да - къде се говори за трети полове,гей бракове и подобни тъпотии.Чух даже,че мъже,които се "определяли"като жени щели да нахлуят в женски обществени тоалетни !???Почти съм сигурен,че повечето от пишещите тук също не са чели ВНИМАТЕЛНО /ако въобще са я чели/.Вероятно искате още от сега да потеглим към "братска" Евразия,тъй като само МЪДРЕЦИТЕ в Русия и Азербайджан НЕ СА ПОДПИСАЛИ дори конвенцията.Ако някой се прави на интересен ,нека не е за сметка на останалите !При нас поне не е съвсем така.Докато дойде "заповед до гарнизона" България взе,че подписа !

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8266 Любопитно

  Колкото повече аргументи за ратифицирането на Истанбулската конвенция вадят джендърите - толкова повече се оплитат !
  Сега излиза, че за има наистина справедливост - трябва да се преразгледа и '' Законът за домашното насилие'', като дискриминационен към родителя от мъжки пол !!!!

  [email protected]
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Весело

  В нашата конституция под думата “пол“ в чл.6 ал.2 от КРБ, се има предвид САМО биологичния пол. Кой го казва това, ли? Правната дисциплина “Конституционно право“ и по -специално- българската конституционноправна теория, която се изучава в тази дисциплина- тя го казва на всеки студент в 1/2ри курс в юф в България.
  —цитат от коментар 6 на някоя си

  Социалния избор на пол, дава възможност да те питат какъв е твоят социялен избор преди на те обидят по европейска директива! Даже е хубаво който има някакви неуредици с държавната администрация да афишира ,че е трансджендър за мине по-леко чиновническата машина!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":
  Като че ли основните противници на ИК клонят към еврАзия по политически причини. Ако ще сме против ИК, то трябва да е заради правни основания и от гледна точка защита на Европа от свръх-пост-модернистичните американски теории за пола.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8266 Любопитно

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Страшна работа, другарю - виде ли !
  Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката.
  А в началото на дискусията за Истанбулската конвенция беше една от четири, явно се увеличават...!!!!
  Другата седмица ще е всяка втора !
  Трябва да дадем отпор на Азебайджан , нали !

  [email protected]
 14. 14 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В нашата конституция под думата “пол“ в чл.6 ал.2 от КРБ, се има предвид САМО биологичния пол. Кой го казва това, ли? Правната дисциплина “Конституционно право“ и по -специално- българската конституционноправна теория, която се изучава в тази дисциплина- тя го казва на всеки студент в 1/2ри курс в юф в България.
  —цитат от коментар 6 на някоя си


  В констуцията е писано , че никой не бива да бъде дискриминиран , никой без ограничения и по какъвто и да е повод , тоест е безпредметно да се пояснява и по биологически или псилогически е този пол.

 15. 15 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нали имаше идея да се създаде Консултативен съвет по законодателството към Народното събрание с председател проф. Огнян Герджиков. Любопитно ми е дали изобщо заработи въпросния съвет.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 16. 16 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  “...Това са
  - Законът за равнопоставеност на жените и мъжете;
  - Законът за защита от дискриминация;
  - Законът за убежището и бежанците....“ Въпроси:
  1. Къде точно в Закон за равнопоставеност на жените и мъжете -
  https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136803101 , е вписан като критерии за недискриминация “социален пол“ и “полова идентичност“ или “идентичност, основана на пола“?
  2. ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
  Къде тук е вписан “критерия“ “полова идентичност“ и “социален пол“ като правнозащитени критерии за недискриминация?
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135472223
  3. Къде в Закон за убежището и бежанците, в Допълнителни разпоредби, са дадени “критериите“ “социален пол“ и “полова идентичност“ като критерии за недискриминация? https://lex.bg/laws/ldoc/2135453184
  Погледнах се в огледалото и видях нормална здравомислеща жена, юрист. Не съм сигурна обаче какво ще видят в огледалото, ако го погледнат, авторите на настоящата статия - Георги Ангелов и
  Петя Владимирова...

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8266 Разстроено

  Ужас !!!
  Не знаех, че и сега е забранена дискриминацията по полова идентичност!!!
  Като бях малък и се разревях дядо ми ми казваше "Какъв мъж си защо плачеш" А СЕГА ВЕЧЕ не мога да казвам това на внуците си или ТРЯБВА да го правя тихичко да не чуе онзи орган дето следи за изпълнение на конвенцията И ПОДКОНВЕНТНИТЕ НОРМАТИВИ !!!!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Така ли иначе повечето въпроси, които поставя конвенцията са решени в българското законодателство. Ако все още има нещо, което е пропуснато, то може да се реши със промени във законодателството, без да се ратифицира тази конвенция.

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 978 Весело

  Аре стига вече , джендъри , мендъри . втори , трети пол. Язе пък съм от петия пол , некой нещо да го боли от това?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun": “...Не знаех, че и сега е забранена дискриминацията по полова идентичност!!!..“ НЯМА ТАКАВА ЗАБРАНА!НИКЪДЕ В БГ. ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НЕ СЪЩЕСТВУВА ВПИСАН КРИТЕРИЙ, НАРЕЧЕН “ ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ“ И ТЕЗИ ДУМИ ДЕ ЮРЕ НЕ СА ЗАЩИТЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ В МОМЕНТА В Р. БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕТЕНДИРА, ЧЕ Е ДИСКРИМИНИРАН НА ОСНОВАНИЕ “ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ“, ПРОСТО ЗАЩОТО В НИТО ЕДИН НАШ ЗАКОН НИКЪДЕ НЕ Е ВПИСАН ТОЗИ КРИТЕРИЙ!

 21. 21 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да. Ние Нормалните хора се оказахме прекалено толерантни. Докато решихте да ни се качите на главите и да пробутате ИК, за да може да посегнете на децата. Светна ни лампичката, че освен че не бива повече да допускаме да ни насаждате вашите "ценности" трябва да обърнем сериозно внимание за забрана на пропаганда на извратености която цели отново децата.
  Тези неща ще.си ги правите необезпокоявани насаме в къщи. Както правим ние. Търпимостта към безобразията се свърши!!

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2415 Весело

  Айде пак интересни "пропуски" - половината конвенция е за даването на убежище на хора, които твърдят, че са преследвани в страните си заради полова или сексуална идентичност. Демек всеки пакистанец който сложи червило автоматично трябва да получи статут или поне да не бъде депортиран, щото в Пакистан ще го набият ако се появи така на улицата. Интересно как ще се доказва, че твърденията на тези лица всъщност са истина и те наистина са жертва на насилие там откъдето идват?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#18] от "voyko":


  Така ли иначе повечето въпроси, които поставя конвенцията са решени в българското законодателство. Ако все още има нещо, което е пропуснато, то може да се реши със промени във законодателството, без да се ратифицира тази конвенция.
  —цитат от коментар 18 на voyko


  Така прави в момента Великобритания.

 24. 24 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  “....Проверка в текста на конвенцията показва, че "социален пол" се среща само в т. 3 на чл. 4 от документа...“ Ха- това не е никакъв аргумент! Че и в Констиуцията на България думата “пол“ се среща САМО ЕДИН ПЪТ- в чл.6 ал.2 от КРБ, обаче- ИМА ЦЯЛО РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД по повод на чл.6 ал.2 от КРБ! Цитираният “аргумент“ ИЗДИША- няма нито логическа, нито правна обосновка и аргументация!

 25. 25 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Вероятно искате още от сега да потеглим към "братска" Евразия
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  Това малко като логиката на Баце - който не иска приемането на понятието "джендър", значи иска да претрепва от бой жена си.

  То така е и замислено от съставителите на конвенцията - ще смесим основната ни цел - джендър идеологията - с нещо съвършено безспорно (че насилието над жени е недопустимо; както и над мъже впрочем, но това е друга тема). Така ще дадем възможност за горната (по-скоро долна) логика.

  Само не знам кой е по-голям дебил - който изрича подобни твърдения, или който им се връзва. Впрочем знам - на тези, които ги изричат, им се плаща...

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  обаче предвид нокаута може да им цитираш Пулев " Кличко се държи като момиче"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Вярно нямало нищо ново под слънцето. Как се повтарят реакциите през цял континент и през 2-3-годишен интервал без никаква креативност.

  "Кампанията с дълга и интензивна (и скъпа) национална пропаганда използваше техники за психологическа манипулация, за да бомбардира цялата страна. Обикновеният човек почти не можеше да схване силата, която му се стоварваше. А това беше само началото. Аргументите не бяха рационални или истинни, а напълно емоционабни. На хората отново и отново се повтаряше, че тези, които се противопоставят на „гей брака“:

  • се противопоставят на демокрацията;
  • ще съсипят човешки живот;
  • са срещу човешките права;
  • ще навредят на международната репутация на Ирландия;
  • ще навредят на икономиката на Ирландия;
  • гледат благосклонно на дискриминацията;
  • са срещу любовта;
  • са отвратителни и фанатични;
  • са глупави и назадничави.

  Всичко това имаше ужасен ефект върху [едната] страна и галванизираше поддръжниците. Стигна се дотам, че хората, които упорстваха в поддържането на тези „назадничави“ убеждения, започнаха да бъдат смятани за малоценни от поддръжниците на гей браковете. Човек буквално можеше да загуби работата си заради това. Особено отвратителна отрова беше насочена към религиозните и Католическата църква. Много от [противниците] се уплашиха и бяха объркани, докато другата страна ставаше все по-дръзка и по-злостна."

  https://goo.gl/BCsLuP

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Тези от ЛБГТИ-тата съвсем се оплетоха.
  И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност - да, така е. Тогава защо да приемаме конвенцията?

  Нито Истанбулската конвенция, нито Законът за убежището и бежанците задължава страната ни да дава бежанск5и статут на основание полова идентичност или сексуална ориентация.
  Да видим какво пише:
  Член 60 — Молби за убежище, основани на пола
  ,,,,
  2 Страните осигуряват тълкуване, отчитащо особеностите на пола, на всяко от
  основанията на Конвенцията, а когато бъде установено, че преследването, от което се опасява лицето, е на едно или повече от тези основания, кандидатите следва да
  получават статут на бежанец съгласно съответните приложими инструменти.
  3 Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за
  разработване на отчитащи особеностите на пола процедури за приемане и служби за
  подкрепа на лицата, търсещи убежище, както и на насоки, свързани с пола, и
  процедури за убежище, отчитащи особеностите на пола, включително определяне на
  статут на бежанец и заявление за международна закрила.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  “... Защото - казва юристът, целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, ...“ :) Това може да го каже САМО адвокат на НПО:) НИКОЙ ДРУГ КОЛЕГА няма да твърди, че нещо, което НЕ СЪЩЕСТВУВА във вътрешното законодателство на Р. България, НЕ СЪЩЕСТВУВА като правнозащитени права и свободи в международен договор на ООН или в първичното право или вторичното законодателство на ЕС, било НОРМАТИВЕН/ Т.Е. ЗАКОНОВ/ КРИТЕРИИ за правна защита на бг. граждани:):):) “Дневник“, защо не попитахте проф. Пламен Киров за неговото конкретно мнение, а публикувате СУБЕКТИВНИЯТ ИЗКАЗ на правния интерес на колега, който е представил тезата на глбти - НПО-та, с които има сключен Абонаментен договор за предоставяне на правни услуги с въпросното НПО и чийто процесуален представител се явява?

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  никаква креативност , но пък висока рентабилност , уви и успеваемост

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Valeri Gerov
  Valeri Gerov
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз викам да приемем третия пол и образованието му първо, а после и тази конвенция за да могат да утихнат стратите покрай нея - като няма повече спорни точки (то не че сега има, просто има много тролове) няма за какво да се нижат глупости в редичка.

 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  А пол е:
  "„пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
  които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;"

  Т.е. авторите на статията авторитентно ни лъжат.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  До коментар [#19] от "todor._89":
  Нема да се косиш...
  Виж, Измисли още некой майтап по повод конвенцията...
  Не че много те бива, но важното е ти да се чуФстваш важен...

  [email protected]
 34. 34 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#31] от "Valeri Gerov": А аз казвам, че не само НЕ ТРЯБВА да се ратифицира ИК, ами трябва да се търси и НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ на онези, които са я приели и са я подписали, на това основание-
  https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2135708965
  КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД В сила за България от 12 януари 1951 г.)
  Член ІІ
  В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:
  b) причиняване на тежки телесни ИЛИ ДУШЕВНИ ПОВРЕДИ на членове на групата;
  c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо УНИЩОЖЕНИЕ;
  d) налагане на мерки за ПРЕОТВРАТЯВАНЕ НА РАЖДАНИЯТА в групата

 35. 35 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Горе-долу със същите аргументи като в статията, да видим дали насилието не е вече криминализирано. Всякакъв вид насилие: мъже - жени; мъже - мъже; жени - жени; жени - мъже. За справка https://m.fakti.bg/life/282362-bivshiat-na-jana-bergendorf-prizna-zashto-a-sadi-

  Та как точно ИК ще промени това?

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  Ами решението от ЕС е да не се иска да се доказва.

 37. 37 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "Личен свободен избор на полова идентичност"??? Личен свободен избор - това е много отговорно нещо. Направо да влезе в конституцията. Така се - така де пълен комплект свободи на личността.

 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мавродинов":

  Френд,не сме дорасли да спасяваме света от постмодернистичните американски ценности/по Нона Йотова днес в канал 3/.Нека да спасяваме по-добре нашите жени,деца,а защо не и мъже от посегателствата на "силния пол"!

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8266 Любопитно

  Евалла на Стамбулския ЕВРОферман !
  Значи вече не е нужни даже да има оплакване от жената за насилие, за да се вземат мерки за разтурване на семейството. Т. 18.4 "The provision of services shall not depend on the victim’s willingness to press charges or testify against any perpetrator." (единствените валидни текстове са англйския и френския), свободен превод "прилагането на тези услуги не зависи от това дали се жената иска да подаде жалба или желанието ѝ да свидетелствува против".
  Жената може да се настани в защитено силно охранявано жилище!
  Мъжът може да отиде директно в затвора!
  А децата могат да ги вземат социалните служби, дори ако съседа или някое НПО напише донос.

  [email protected]
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4691 Любопитно

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  Идеологизацията на отношенията винаги е водела към дълбоко разделение. В един момент притиснатите до стената решават, че няма какво да губят и те тръгват със своя агресия. Човещини, съдбини...
  Малко ми е смешно и тъжно след като зная, че след ратификацията ще последват качествени изменения в образованието на децата и текстовете изрично ще експонират тезата за социалността на половата идентичност и нейната защитеност. Така в САЩ стана с известнтата Title IX, да не говорим за gender-free toilets по кампусите.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Има две нещо, които са неоспорими.
  1. Сегашното законодателство не защитава в достатъчна степен жените. Следователно законодателството трябва да се подобри бързо (Конвенцията няма нищо общо)
  2. Всеки (не само в България) се упражнява да тълкува конвенцията. Освен това тя поражда разделение. Ерго, конвенцията не е достатъчно ясна и обединителна за иначе неоспорими цели като защита жа жените от насилие. Следователно, конвенцията има нужда от подобрение - в целите, в дефинициите, в обхвата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 300 Неутрално

  "целта е да бъдат защитени всички групи според ЛИЧНИЯ СВОБОДЕН ИЗБОР НА ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ"
  ????????
  Разбрахте ли сега каква е целта на конвенцията?

  slivizasmet.blogspot.com
 43. 43 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Я гледай тая снимка, поредната ЛГБТ пасмина, която си развява половата идентичност пред камерите, вместо да хванат малко мотиката (ама кво е туй мотика, ще питат те).
  Ама то на запад така са научени де.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 44. 44 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Не се отказват градовете. Явно е много важно да го пробутат това. Продажниците и те са на амбрузата да защитават това нагло нещо наречено които нвенция. Гнусно!

 45. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Естествено, че ще има промени - иначе какъв е смисълът да се ратифицира тази Конвенция? МОН вече популяризира конкурси, организирани от фондация с името "Джендър образование, изследвания и технологии", но доколкото разбрах, писмото на г-жа Кастрева (шефката на Регионалното управление на образованието - София-град) е било свалено от сайта - вероятно заради шумотевицата. - https://goo.gl/eko1sT

  П.П. Интересно какви са тези технологии, свързани с джендър образованието 🙄

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4691 Весело

  До коментар [#41] от "penetrating":

  Как мислиш ще реагира форумът ако поискаме изрично да се запише клауза за "защита на жената и тъщата" (обикновено свекървата е лоша и няма нужда от защита)? :-)

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  До коментар [#45] от "baba_zozolana":

  Ще екстраполирам на база известно познаване на образователнате системи и ще прогнозирам, че технологиите ще са от типа "предно пълнене", нещо като пушка-кремъклийка, слагаш с каквото искаш да гръмне и натъпкваш с шомпола.

 48. 48 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Има две нещо, които са неоспорими. 1. Сегашното законодателство не защитава в достатъчна степен жените. Следователно законодателството трябва да се подобри бързо (Конвенцията няма нищо общо)2. Всеки (не само в България) се упражнява да тълкува конвенцията. Освен това тя поражда разделение. Ерго, конвенцията не е достатъчно ясна и обединителна за иначе неоспорими цели като защита жа жените от насилие. Следователно, конвенцията има нужда от подобрение - в целите, в дефинициите, в обхвата.
  —цитат от коментар 41 на penetrating


  Как пък не защитавало жените , стига сте плямпали глупости , сегашното законодателство защитава всички в достатъчна степен, просто инстуции не работят добре , но те не работятр добре не заради расизъм към някого, за всички не работят добре.

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Да де, беше една от четири - като в Норвегия, където "четирима от всеки 10 мъже и всяка четвърта жена са жертва на домашно насилие" - от дискусията в аулата на СУ!

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#25] от "gogo63":

  То така е и замислено от съставителите на конвенцията - ще смесим основната ни цел - джендър идеологията - с нещо съвършено безспорно (че насилието над жени е недопустимо;

  "Ако не сложиш сирене в капана, мишката не влиза" - баба Тонка Обретенова

 51. 51 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  . Много от [противниците] се уплашиха и бяха объркани, докато другата страна ставаше все по-дръзка и по-злостна."https://goo.gl/BCsLuP
  —цитат от коментар 27 на baba_zozolana

  Да , ама тук не сме Ирландия, тук е точно обратният край на Европата. И може би затова тук е обратното, дори завършен популист и наглец като Боко изглежда уплашен и объркан. А всевъзможни български и руски патрЕоте, социалисти , дето бяха комунисти, попове , владици и пишман министри са все по-дръзки, злостни и яростни. И да, тези последните точно това правят и са такива:

  • се противопоставят на демокрацията;
  • ще съсипят човешки живот;
  • са срещу човешките права;
  • ще навредят на международната репутация на България;
  • ще навредят на икономиката на България;
  • гледат благосклонно на дискриминацията;
  • са срещу любовта;
  • са отвратителни и фанатични;
  • са глупави и назадничави.
 52. 52 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Общото впечатление от материала е как Дневник носи от девет дерета въпроси /в оригинал е "вода"/ за да хване някой от враговете на Конвенцията в грешка. Откъде всичкия този кураж да се прави на обективна медия по темата след водопада от публикации ,който излива ежедневно ,да се чуди човек ? Финала обаче е класика : няма значение дали сме прави ,сега да видите вие ,антилибералните еврофоби какви последствия ще има ! Щеше да е смешно ,ако не беше престъпно това отношение към бъдещето на България.

  Не отговарям на хейтъри.
 53. 53 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#49] от "patsis":

  Май всички цитират това европейско изследване от 2014 г.: https://goo.gl/Kd154y

  Резултатите по отделните въпроси и категории могат да се видят на: https://goo.gl/cPJ6yc

  Има обаче и по-ново, българско изследване: https://goo.gl/F5w4UH

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Остава загадка защо юристите не желаят да коментират с името евентуалните последици от ратификация на конвенцията"

  Некомпетентност?

 55. 55 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":Като че ли основните противници на ИК клонят към еврАзия по политически причини.
  —цитат от коментар 12 на Мавродинов


  Аз съм противник на конвенцията, но можеш да ми прочетеш подписа:

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 56. 56 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 248 Весело

  До коментар [#52] от "deviant": “...Общото впечатление от материала е как Дневник носи от девет дерета въпроси /в оригинал е "вода"/ за да хване някой от враговете на Конвенцията в грешка...“ Обаче некакси не успява- що ли така? :)

 57. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Те много неща са забранени и сега. Всъщност всички, които здравият разум е счел за правилни. Сега някакви болни мозъци опитват да пробутват нови неща под предлога, че сме били закостенели и недостатъчно толерантни.

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2904 Разстроено

  В момента по БНТ, която издържаме с данъци, върви "дебат" за Конвенция-та, такава подигравка със зрителите, която успява да изкара разлигавения Слабаков облечен в автомат почти "титан на мисълта"! Кошлуков, срам!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1107 Весело

  Преди няколко дни видях един коментар (мисля, по друг повод), който според мен може да се приложи пряко към спора за ИК: "Много е важно да можеш да различиш кравата от вола и да не търсиш теле под последния".

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#58] от "etty1":

  Доцента в тоя дебат нещо неподготвен ми се видя...

 61. 61 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating":

  Има и друго тълкуване за неразбирането на смисъла на Конвенцията ! Просто някои четящи са просто "функционално неграмотни"!

 62. 62 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Кара,нещо ми се губиш "в превода"!

 63. 63 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност"

  Тогава защо ви е Истанбулската конвенция
  Щото и насилието вече е забранено?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 64. 64 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Абе, какво пише в член 3?

  "пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
  Значи пол не значи биологичния такъв, а социалния такъв, тоест който всеки сам може да избере!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 65. 65 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Някой от експерт - ЮРИСТИТЕ чел ли е въобще конвенцията и ако да - къде се говори за трети полове,гей бракове и подобни тъпотии.
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  в член 3 се казва:
  "пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
  които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;

  От там насетне се казва, че не може да има дискриминация по отношение на пола, тоест по социално изградените роли, поведениея и т.н. Тоест ако един мъж се определя за жена трябва да му се разреши брак с мъж. Иначе е дискримниация!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 66. 66 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#9] от "doroteus":Страшна работа, другарю - виде ли !Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката.А в началото на дискусията за Истанбулската конвенция беше една от четири, явно се увеличават...!!!!Другата седмица ще е всяка втора !Трябва да дадем отпор на Азебайджан , нали !
  —цитат от коментар 13 на karabastun

  Дори да приемем, че е вярно, то за какъв период от време? последната седмица, месец или целия живот? Щото баба Гана може на младини да я е шамаросала насилие и ето, строго погледнато тя също се води вече преживяла насилие (някога)

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 67. 67 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Това малко като логиката на Баце - който не иска приемането на понятието "джендър", значи иска да претрепва от бой жена си.
  —цитат от коментар 25 на gogo63

  Еми толкова може да измисли Бойко! Все пак не блести с голям интелект.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 68. 68 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "Ако не сложиш сирене в капана, мишката не влиза" - баба Тонка Обретенова
  —цитат от коментар 50 на patsis


  Верно???

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Не прочели, не разбрали, не превели.
  Според римското право, незнанието на фактите би могло да е оправдание, но не и незнанието на законите.

 70. 70 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 446 Весело

  Притеснява ме некадърният преводач, който е превел думата „gender“ на английски, „genre“на френски като „ПОЛ“. Всъщност и на двата езика думата за ПОЛ е „SEX“, а Gender и Genre означават РОД - мъжки и женски. Във френски език има и неопределен род, а в по-богатия български съществува уникалния „среден род“, различаващ се от „среден пръст“ за невежите.

 71. 71 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana": . Много от [противниците] се уплашиха и бяха объркани, докато другата страна ставаше все по-дръзка и по-злостна."https://goo.gl/BCsLuP

  —цитат от коментар 27 на baba_zozolana

  Да , ама тук не сме Ирландия, тук е точно обратният край на Европата. И може би затова тук е обратното, дори завършен популист и наглец като Боко изглежда уплашен и объркан. А всевъзможни български и руски патрЕоте, социалисти , дето бяха комунисти, попове , владици и пишман министри са все по-дръзки, злостни и яростни. И да, тези последните точно това правят и са такива:

  • се противопоставят на демокрацията;
  • ще съсипят човешки живот;
  • са срещу човешките права;
  • ще навредят на международната репутация на България;
  • ще навредят на икономиката на България;
  • гледат благосклонно на дискриминацията;
  • са срещу любовта;
  • са отвратителни и фанатични;
  • са глупави и назадничави.
  —цитат от коментар 51 на tam17540965

  ------------------------------------------------------------------------------
  Добре казано, а защо им помагате с идиотската конвенция? Сами им навирате козове в ръцете.

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":
  Ммда, значи ако не съм харесал конвенцията - в Евразия...Това ми напомня, че преди време тия, дето не харесваха линията на Партията, ходеха пак там. По-точно в Сибир...

  Сега сериозно. Четох цялата конвенция и протокола...Пак повтарям, всичко написано в нея относно защитата на жените го има в действащото законодателство. Т.е. действащото в момента законодателство покрива целите на конвенцията. Толкова!
  Обаче си представих следната възможност. Да приемем, че конвенцията е ратифицирана. Някъде в долните класове една нормална българска учителка обяснява в час на класния следното:
  - всички хора се раждат равни по права;
  - жените са по-слабият пол и затова трябва да се ползват с необходимото уважение и защита от мъжете;
  - не е допустимо, а и незаконно, мъж да удари дори шамар на жена;
  - допустимо е, без значение дали е законно, жена да зашлеви шамар на мъж, който я обижда;
  - транссексуалността, е болестно състояние;
  - и т.н.
  Та значи по тази конвенция даскалицата дава фира...

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#39] от "karabastun":

  "Жената може да се настани в защитено силно охранявано жилище!"

  Като в хотел за проститутки?
  Тъй де, проститутките нали са уж на "икономическа печалба" (а не вреда), значи не са насилени.
  Ей, с тая конвенция сводниците се сдобиха и със сгради, предоставени от държавата в борбата за "икономическата печалба" на жениге и техните сводници-грамтаджии.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  "Демек всеки пакистанец който сложи червило автоматично трябва да получи статут "
  Разбира се. След като същите тия НПОшки забраниха търговията с органи, сега трябва да ги карат "живи".
  И правилно - много бъбреци се бяха загубили по пътя за Европа и бизнесът започна да замира. Пък и Хачим Таши вдигна цената. Неслучайно Косово първо подписва такива конвенции.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  "А в началото на дискусията за Истанбулската конвенция беше една от четири, явно се увеличават...!!!!"
  Разбира се, че ще се увеличава. Нали трябва да са "равни пред закона" с мъжете-жертви (Емил Кюлев, Илия Павлов или Мишо Бирата, за който се подозира, че камериерката му е посегнала).
  Така че до достигане на две пострадили жени от една има много мегдан.

 76. 76 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  "Остава загадка защо юристите не желаят да коментират с името евентуалните последици от ратификация на конвенцията."

  Освен конвенцията и 80-те страници обяснения към нея, на английски или френски, един юрист ще трябва да изчете и другите международни норми, които конвенцията цитира. Иска си работа, затова не бързат да се ангажират юристите, предполагам.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#19] от "todor._89":

  "Язе пък съм от петия пол , некой нещо да го боли от това?"

  Да, ама не получавате "услуги" (платени от държавата) от някоя джендър фондация. Ако няма услуги от джендър ибрикчия, кой ще знае, че Вашият пол е "превантивен" и "раждането" Ви е изкоренено (чл.12)?
  Всички активни борци, боркини, боравестити и другите бор-машинки ще са в потрес от Вашето и наше невежество отосно "светлото бъдеще" на петия пол.

 78. 78 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Към моя коментар [#76]: И като се замисля, няколко екипа юристи трябва да направят анализ на всичкия материал, дали има някакви рискове по въпросите, които ни тревожат. И това трябва да се плати като труд. От тази гледна точка референдумът е подходящият формат, за да се защитят публично позициите ЗА и ПРОТИВ от хора, които професионално и задълбочено са работили.

 79. 79 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 761 Весело

  Някой от експерт - ЮРИСТИТЕ чел ли е въобще конвенцията !
  —цитат от коментар 9 на doroteus

  И аз не съм я чел, но... я знам вече наизуст! :)

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 80. 80 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Петя, виж ми подписа. Въпрос от "образователна" джендър-програма.

  https://www.flagman.bg/article/148734

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 81. 81 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Децата са били питани например дали ползват общи тоалетни или в училището има отделни за момченца и момиченца. „Дано не приемат третия пол, защото тогава ще ни се наложи да строим и джендър тоалетни“, коментира училищен директор по този повод.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 82. 82 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Я да видим отрязък от образователната програма:

  http://new.glasove.com/public/olmdsvhwew/upload/image/Jan2018/2.jpg

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 83. 83 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А пък Слънчо вече обеща да няма тоалетна за джендъри:

  http://www.segabg.com/pic/12676/889726.jpg

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Весело

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Само, ако са в различни джендър групи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на @
  @
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Георги Ангелов и Петя Владимирова, вие лъжете безобразно. „И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност“ - избрали сте си това заглавие, за да внушите на аудиторията "няма страшно бе, какво толкова се впрягате, то и сега си е същото". Като си е същото, защо ЛГБТ-активистите и всякаквите грантоеди лаят като бесни кучета и заповядват "ратифицирай, ратифицирай, ратифицирай веднага!"? Няма български закон, в който да присъства понятието „джендър идентичност“, „полова идентичност“ или „идентичност, основана на пола“. Съществуващата в нашето законодателство защита от дискриминация, основана на пол и сексуална ориентация НЕ Е идентична на защитата от дискриминация на базата на полова идентичност, която въвежда Конвенцията.

  Дискриминация по пол означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали са жени или мъже.

  Дискриминация по сексуална ориентация означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали те са с хетеросексуална или хомосексуална ориентация.

  Дискриминация по полова идентичност /която Конвенцията иска да въведе/ означава различно третиране на индивиди в зависимост от това дали те са „цисджендър“ /индивиди, при които джендър идентичността съвпада с биологичния им пол/ или са „трансджендър“ /индивиди, чиято джендър идентичност не съвпада с биологичния им пол/. Това е нещо съвършено ново за българското законодателство. Важно е да се уточни, че джендър идентичността не се изчерпва само с двата познати пола. Т.е. не просто мъж се смята за жена или жена се смята за мъж. Има „небинарна“ полова идентичност. Например в тази статия на „Дневник“
  https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/09/2967806_ema_uotsun_vze_purvata_uniseks_filmova_nagrada/
  се говори за някоя си Ейжа Кейт Дилън /може да е суперзвезда, не знам/, която се определяла като "полово небинарна", тоест не се идентифицирала с нито един от двата общоприети пола. Всъщност тук положението е доста заплетено, защото „небинарна полова идентичност“ може да означава както отказ от идентификация с някой от двата съществуващи пола, така и идентификация И с двата пола едновременно. Джендърът е спектър от възможности и не се изчерпва само с двете възможности мъж/жена, казва сайтът genderspectrum.org, очевидно списван от специалисти по джендър-въпроси. В сайта на Американската психологическа асоциация http://www.apa.org/topics/lgbt/transgender.aspx сред категориите трансджендъри - транссексуални, джендъркуиъри, мултиджендъри и т.н., присъства понятието „third gender“ /ха, виж ти!/.

  Тази проблематика досега НЕ присъства в българското законодателство. Следователно твърдението на Георги Ангелов и Петя Владимирова, че „и сега е забранена дискриминацията по полова идентичност“, е лъжа.

  Твърдението на „анонимния правник“, който казал пред „Дневник“, че чрез защитата на „всички групи според личния свободен избор на полова идентичност“ не се въвежда трети пол, ще разгледам в отделен коментар.

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#76] от "Ivan Tcholakov":

  “Иска си работа, затова не бързат да се ангажират юристите, предполагам.”

  Тая конвенция е внесена в Съвета на Европа през 2009 г. Поради разногласия в правните термини е предложена за подписване (и ратфициране) чак през 2011 г.
  Да се надяваме и на правно становище (правни и икономически последици, административно (пре)структуриране на институции и ординерност/взаимодействия между тях) нейде 2056 г., ако Съвета на Европа още съществува.

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  До коментар [#61] от "doroteus":

  Моля :)
  Ще ми е интересно да го разбера, въпреки, че аз не коментирам смисъла на конвенцията изобщо. Аз констатирам два факта,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Така и не се отговаря на въпросът защо е необходимо ратифицирането на тази конвенция след като имаме толкова много закони които защитават същите права. По-важното, защо след като е за насилието над ЖЕНИТЕ /така ни го представят/ в нея въобще е въведено понятието "джендър" и толкова много се говори за него?

  И най-неинформираният вече разбра, че зад "джендър" фактически се крият хомосексуалисти, лезбийки, травестити, педераси... сами се хвалят, че били вече 70 вида и ставали все повече. Само че какво правят те в конвенция за защита на жените, на НОРМАЛНИТЕ жени? Всички жени лесбийки ли са та да слагаме джендър вътре /в които впрочем има и мъже/.

  Накратко казано пързалят ни. А изтикването на дискусията към "третият пол" е тактически ход. Опит да се измести и разводни дискусията в терминологични спорове. Не било казано точно "трети пол" ами нещо друго. И започват едни безкрайни уточнения. Не ме интересува трети пол ли е, джендър или каквото и ще да го нарекат. Защото името не е важно а че отзад стоят добре познатите ни сексуално извратени с традиционните им имена. Защото и да наречеш циганина ром от това той няма да стане римлянин ами ще си остане циганин.

  Да отговорят на простият въпрос: Има ли в тази конвенция "джендър"? Които самите автори на явлението ясно определят като сексуалните малцинства. И какво правят те при конвенция за защита на жените?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2790 Весело

  http://new.glasove.com/categories/video/277
  Щефен Кьонигер от "Алтернатива за Германия" за джендърманията

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А пък Слънчо вече обеща да няма тоалетна за джендъри:http://www.segabg.com/pic/12676/889726.jpg
  —цитат от коментар 83 на moloko


  Бе не е същата тоалетна... ама е подобна:

  https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201801/1517066135-0115-lesnovskii.jpg

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 92. 92 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Весело

  http://new.glasove.com/categories/video/277 Щефен Кьонигер от "Алтернатива за Германия" за джендърманията
  —цитат от коментар 90 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Твоят човек си е избрал социална роля с дълга коса.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 93. 93 Профил на @
  @
  Рейтинг: 312 Неутрално

  „Защото - казва юристът, целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, без това да означава въвеждане и дори не насърчаване на трети пол.“

  В началото целта на Конвенцията беше представяна така - „нека да защитим жените“. Който не приемаше Конвенцията, беше заклеймяван като примитив, който одобрява боя над жени.

  В началото присъствието на трансджендъри в Конвенцията беше обявявано за халюцинация.

  Днес вече главната цел на Конвенцията с представя така - покрай жените трябва да се защитят и „всички уязвими групи“. Все едно аз да напиша конвенция за защита на колорадските бръмбари, и между другото да включа в конвенцията и мухите, и пчелите, и комарите, понеже и те са живинки. Като включвам всички хрумнали ми живинки, защо изобщо трябва в заглавието да изтъквам, че става дума за колорадски бръмбари? Защо Истанбулската конвенция не е наречена „Конвенция за защита на уязвими групи“ или нещо подобно? И защо в текста на Конвенцията не са изброени ясно и коректно всички групи, които влизат в обхвата й, включително травестити, транссексуални и други, а се налага да се чете обяснителния доклад, за да се разбере какви точно индивиди се крият под шапката „gender identity“?

  Откакто се появи обяснителният доклад, присъствието на трансджендъри в конвенцията трябва да се приеме като абсолютно доказан факт. Няма никакви халюцинации - ачик-ачик в обяснителния текст са изброени различни категории трансджендъри.

  Сега да видим какво става с третия пол. В текста на Конвенцията не се говорило директно за „трети пол“, следователно такова понятие не влизало в обхвата на Конвенцията. По тази логика, щом в закона за защита от дискриминация никъде не е спомената думата „лесбийка“, лесбийките не влизат в обхвата на закона и не подлежат на защита от дискриминация. Всъщност в закона се говори за „сексуална ориентация“, и тъй като лесбийките попадат в обхвата на един от видовете сексуална ориентация /хомосексуалната/, те автоматично се включват в обхвата на закона. По същия начин чрез въвеждането на понятието „gender identity“ в Конвенцията автоматично се включва понятието „трансджендър“ /макар и да не е споменато в самия текст, а да е включено само в обяснителния доклад/, а с понятието „трансджендър“ автоматично се включва и понятието „third gender“ /за справка - коментар 86/, тъй като „third gender“ е един от видовете трансджендъри. Следователно третият пол реално присъства в Конвенцията и влиза в нейния обхват. Освен като вид трансджендърна идентичност, терминът „third gender“ /трети пол/ според мен спокойно може да се използва като синоним на самите трансджендъри. Първо, трансджендърната идеология като цяло се обявява против половата бинарност, и второ - „трансджендър най-често носи значението на „психологически пол“, както обяснява тази статия в Капитал

  https://www.capital.bg/light/tema/2015/09/30/2618894_tretiiat_pol/

  „Психологически пол“ не е ли трети пол, противопоставен на двата биологични пола?

  /Всъщност пълният цитат е „Трансджендър най-често носи значението на социален пол, психологически пол и измества по-стари термини като транссексуалност или трансполовост, като всъщност е много по-широк от тях.“ Виж ти, през 2015 г. терминът „социален пол“ се свързва с трансджендърите, а сега изведнъж - сакън, „социален пол“ няма нищо общо с трансджендъри./

  Връщам се към изказването на анонимния юрист - „целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, без това да означава въвеждане и дори не насърчаване на трети пол.“ Въвеждане има, и това е пределно ясно за всеки, който има поне два грама мозък. Въвеждането на понятия като gender identity и „трансджендъри“ в българското законодателство не цели защитата на някакви клети хорица, а цели докопване до нови и нови грантове, а също и докопване до държавно финансиране за разни „джендър проекти“ /за справка - чл. 8 от Конвенцията/.

 94. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1411 Весело

  "целта е да бъдат защитени всички групи според ЛИЧНИЯ СВОБОДЕН ИЗБОР НА ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ"
  До коментар [#42] от "sparti":

  А пък се чудя защо се ограничаваме само до ПОЛОВА идентичност, предлагам да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на РАСОВА идентичност. Ми така де, аз се чувствам чернокожа по идентичност, нищо че съм родена азиатка. :)

 95. 95 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Има

  До коментар [#76] от "Ivan Tcholakov":“Иска си работа, затова не бързат да се ангажират юристите, предполагам.”Тая конвенция е внесена в Съвета на Европа през 2009 г. Поради разногласия в правните термини е предложена за подписване (и ратфициране) чак през 2011 г.Да се надяваме и на правно становище (правни и икономически последици, административно (пре)структуриране на институции и ординерност/взаимодействия между тях) нейде 2056 г., ако Съвета на Европа още съществува.
  —цитат от коментар 87 на wanderer


  Аз пак ще изброя нещата, които ме притесняват и които съм забелязал:
  1. Елементи на Джедър идеологията в текста и духа на конвенцията.
  2. Разбирането за равноправието между мъжа и жената като равенство като резултат, а не като равенство във възможностите, т.е. положителната дискриминация.
  3. Обучението на малоленти и непълнолетни. Студентите да учат каквото си щат, имат си глави да преценяват.
  4. Мониторингът, фактическите цели на който ми се струват непредсказуеми.

  Ако рисковете са реални, реализацията им ще има необратими последеци, според мен. Не ми е до веселба. Референдумът ще си струва парите, трябва да има публичен сблъсък на аргументите в равнопоставен формат и задължително да участват юристи.

 96. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 364 Неутрално

  От безкласовото към безполовото общество! Джендер-марксизъм.

  Мърфи е оптимист!
 97. 97 Профил на @
  @
  Рейтинг: 312 Неутрално

  "целта е да бъдат защитени всички групи според ЛИЧНИЯ СВОБОДЕН ИЗБОР НА ПОЛОВА ИДЕНТИЧНОСТ"До коментар [#42] от "sparti":А пък се чудя защо се ограничаваме само до ПОЛОВА идентичност, предлагам да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на РАСОВА идентичност. Ми така де, аз се чувствам чернокожа по идентичност, нищо че съм родена азиатка. :)
  —цитат от коментар 94 на areta


  Супер идея. Аз пък предлагам да въведем свободен избор на принадлежност към биологичните видове, виреещи на планетата Земя. Човек може да не възприема себе си като човек, а като крокодил например. Или като смеска между крокодил и козел. Според мен е наложително спешно да приемем конвенция за защита на хората, смятащи се за крокодили, крокодилокозели и др. Който не приема това предложение, е дивак, селянин, чукундур, кон с капаци, и разбира се, антиевропеец.

 98. 98 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Твърдо ДА на третия пол!!!!

  Марс е изконна Американска територия!
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2790 Весело

  Ми така де, аз се чувствам чернокожа по идентичност, нищо че съм родена азиатка. :)
  —цитат от коментар 94 на areta

  Аз така в едно преброяване се писах китаец :)

  Имаше една тъпа графа, самоопределение или нещо подобно. Яд ме беше защото тя даваше възможност български граждани да се пишат турци. Мнозина цигани така направили, не е престижно да си циганин. А това изкуствено увеличава броят и правата на едно малцинство. И въобще води до разделение.

  Така че когато преброителката ме попита за нея казах да попълни "китаец". Тя доста учудена се опита да ме накара да го променя аз обаче упорствах, казах и "След като тъпо са дали възможност всеки сам да решава аз пък решавам да се пиша китаец. Такъв се чувствам" :) Накрая клекна и ме преброи като китаец :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Не, бре!Не става дума за джендърите и Геювити!А на снимката Гей-Прайда....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK