Емил Кошлуков - доза за многократна (политическа) употреба

Емил Кошлуков по време на протест на служителите на ТВ7 през 2014

© Надежда Чипева

Емил Кошлуков по време на протест на служителите на ТВ7 през 2014Една шепа кресльовци тук, които се пишат баш европейци, критикуват, задъхани от злоба.


(Водещият на "Още от деня" по БНТ Емил Кошлуков в коментара си на 12 януари след речта на Доналд Туск при откриването на европредседателството.)


Не повярвах на ушите си. От екрана на обществената телевизия се издава присъда - с език и тон, за който няма оправдание. Присъда над една част от българите, които си позволяват да критикуват и протестират срещу решения на управлението, но участват наред с всички в издръжката на националната телевизия. Присъдата я произнася лично програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков, който според длъжността отговаря за стратегическото планиране на основния канал на БНТ. А от 8 януари е и с още една роля - водещ на публицистичното предаване "Още от деня".
А трябваше да се досетя за новото целеполагане не само в това публицистично предаване, но и на появата въобще в БНТ на Емил Кошлуков още с първия коментар на водещия в този ден. Тогава той представи "различен ракурс" към масовото убийство в Нови Искър. Водещият обясни, че извършителят не е бил намерен 9 години, за да бъде вкаран в затвора (това е задължение на полицията и прокуратурата) за друго престъпление и за това е отговорна Тройната коалиция и поправка в НПК от 2008 г. (вижте повече в края на текста*)


Масовите зрители не са длъжни да познават НПК и няма как да уловят манипулацията, че този текст се отнася за друго. Важно е да чуят обобщението на коментатора за доброто, което е извършено впоследствие от главния прокурор и ГЕРБ: "По-късно главният прокурор и депутати от ГЕРБ правят поправки през 2015 и 2017 г. Ако бяха послушали прокуратурата, той /престъпникът - бел. ред./ нямаше да излезе". Това заявява водещият, смесвайки процесуални норми с размера на присъдата. И без да обясни как и откъде е нямало "да излезе" осъденият, като не е бил намерен, за да влезе въобще в затвора.


Кошлуков по време на изслушването за кандидат за генерален директор на БНТ

© Надежда Чипева

Кошлуков по време на изслушването за кандидат за генерален директор на БНТ


И назначаването на Кошлуков за програмен директор в БНТ, а и настаняването му в ефира с публицистичното предаване "Още от деня" предизвикаха възмутени коментари и въпроси, особено от хората, които помнят политическата му кариера и после ролите му в медийни проекти на Цветан Василев, Делян Пеевски и близки до премиера.


А извън въвеждащите коментари (които тази седмица вече липсваха, но през студиото минаха по различни теми бивши партийни съратници на водещия от "Новото време")


ето как Кошлуков води предаването


На 11 януари са поканени по един депутат от ГЕРБ и от БСП да коментират изслушването във вътрешната комисия на главния прокурор и отговорни фактори от МВР за престъпленията в навечерието на европредседателството. "Какво каза главният прокурор" е първият въпрос на водещия. И аз бих попитала същото. Депутатът от ГЕРБ (Маноил Манев) обяснява, че главният прокурор е убедил комисията, че няма никакви съмнения че убиецът от Нови Искър е разкрит и той се е самоубил. Депутатът от БСП (Иван Иванов) казва: "Не бяхме напълно убедени...." и не довършва, тъй като депутатът от ГЕРБ го прекъсва "Какво значи не бяхме убедени, от чие име говорите". Намесва се водещият - забележете - не за да даде възможност на Иванов да довърши фразата си, а подканяйки Манев с въпроса "каква е критиката ви към думите на Иванов". Каква е, значи, критиката към Иванов - към същия, който изобщо не е изложил аргументи, защото не му беше позволено. Междувременно на екрана започват да текат кадри на премиера Борисов и Юнкер от тържественото откриване на европредседателството и темата е сменена.


Занимавам читателите с тези детайли, защото вярвам, че те сами могат да си направят изводите какво се случва с всекидневното публицистично предаване "Още от деня". Което досега наред с "Референдум", "История БГ", "Денят започва с култура", "Лачените обувки на българското кино" придаваше на БНТ образ на медиа с претенция за работеща и в обществен интерес, а не само във властови синхрон.


За властовия синхрон явно вече пряко отговаря програмният директор, който месец след настаняването му в БНТ (генералният директор Константин Каменаров така и не отговаря ясно защо го назначи на тази позиция) предизвика скандал с за цензура в предаването "Денят започва с култура".


В началото на седмицата от екипа заявиха, че има натиск какви въпроси да се задават и как да се представят гостите. Кошлуков реагира, че иска всички да работят повече и по-висок рейтинг. Генералният директор обяви конфликтът за комуникационен.


Скандалът обаче потвърди същинската роля на Кошлуков - видими впрочем и от екрана.


А на Кошлуков не може да му се отрече присъствие, и не само екранно


Той излиза на сцената през ноември 1989 г., когато като студент по Английска филология основава Независимото студентско дружество, което влиза в състава на СДС. Надареният с ораторски талант студентски лидер е с ореола на герой от по-ранен етап, тъй като има зад гърба си изтърпени 3 години затвор (1985 - 1988) за подбуждане към бунт в казармата, според публично известното за този негов период. През 1991г. заминава за САЩ където учи политология, завръща се през 1997 г.


Кошлуков в първите години на демократичните промени

© Живко Ангелов

Кошлуков в първите години на демократичните промени


Влиза отново в реалната политика през 2001 г., като става депутат с листата на новосъздаденото от царя НДСВ. Според мълвата бил подхвърлил по онова време пред съмишленици "абе ние да се закачим веднъж за царя, пък после ще го разиграваме като мечка". Писмено потвърждение не намерих.


Но пък през февруари 2004г. заедно с група депутати, които по-късно учредяват партия "Новото време", участва в отстраняването на председателя на парламента Огнян Герджиков и в опита за сваляне на "своя кабинет" "Сакскобургготски", вършейки работата на ДПС за предотвратяване продажбата на "Булгартабак" на стратегически инвеститор БАТ, която беше подготвена от правителството. Ето признанието на самия Кошлуков, че е обслужил на практика целта на ДПС, в интервю за агенция "Блиц" от 7 март 2010 г.: "Опитаха се да продадат "Булгартабак" но аз ги спрях. Шулева внесе предложението за гласуване в парламента, ние се развикахме и тогава падна председателят Герджиков."


Кажи ми докато МВР не ме вземе, какво шмърка Новото време **


В същото интервю Кошлуков казва, че избираемо място в кандидатдепутатските листи струвало между 50 хил. и 100 хил. лв, с уточнението, че на него не му се е случвало.

Кошлуков все още в политическа роля - европейски избори 2009 - като лидер на "Новото време"

© Георги Кожухаров

Кошлуков все още в политическа роля - европейски избори 2009 - като лидер на "Новото време"


Интересен момент от политическата активност на Кошлуков е идеята, подхвърлена от него през 2002 г. според публикации в медиите, НДСВ да издигне за кмет на София тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Той наистина се кандидатира за кмет, но три години по-късно, когато тройната коалиция окастри част от правомощията на главния секретар.


А от законодателната активност на Кошлуков ще се запомни с криминализирането на еднократната доза дрога, което той и Мирослав Севлиевски прокараха в Наказателния кодекс. С което улесниха полицията да отчита успехи за по някоя спипана цигара марихуана, или някой нещастник със спринцовка, за сметка на едрите наркодилъри, които си останаха на сянка.


През 2004 г. основава партия "Новото време" и става неин председател. След като през 2005 г. партията участва в изборите за 40-то Народно събрание, но не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента, Кошлуков тръгва от политическа към медийна кариера. Започва да води предаване "Таралеж" по телевизия Евроком. През 2009 г. участва и във Vip Brother 3 по "Нова тв".


Но телевизионният му опит е натрупан най-вече в телевизия ТВ7 в периода на тандема Цветан Василев - Делян Пеевски:

Септември 2010 г. - започва да води "Уикенд с ТВ 7", съботно-неделно предаване (тогава програмен директор на медиата е Светлана Василева - поканена от Цветан Василев).


Април 2011 г. - започва да води предаване "Факторът Кошлуков" по ТВ7.


Септември 2014 г. - става изпълнителен директор на TV7, през ноември същата година освобождава поста.


Септември 2015 г. - април 2016 г. - води "Факторът Кошлуков" по Канал 3, след като напуска TV7.


15 декември 2017 г. - става програмен директор на БНТ1. Същата вечер Слави Трифонов кратко коментира новината: "Емил Кошлуков станал програмен директор на БНТ. Трябва да се ощипя - по-малко щях да се шокирам, ако Кошлуков беше станал космонавт. Аз пък какво се шокирам, в тая държава Емил Кошлуков да стане програмен директор на БНТ си е нещо в реда на нещата."


Кой изпрати Кошлуков в БНТ, кой с кого го договори


Две неща правят впечатление: че най-продължителният медиен стаж на Кошлуков е натрупан в телевизията ТВ7, финансирана от Цветан Василев, но в периода, когато банкерът върви устремно напред в тандем с депутата Делян Пеевски. Това е периодът, в който Николай Бареков и прокуратурата направиха сензацията за бюлетините в Костинброд в деня на размисъл пред изборите на 13 май 2013г., а по-късно Бареков беше трансформиран в политическия проект "България без цензура".


И вторият впечатляващ детайл - че толкова е било важно да се кандидатира Кошлуков за шеф на БНТ и името му да започне да се свързва с обществената телевизия, та се стига до абсурдно решение: партийна телевизия, и то тази на Атака - "Алфа", да му издаде документ, че е бил една година програмен директор, за да попълни необходимия му управленски стаж. Досега не се намери потвърждение, че Кошлуков е работил в телевизия "Алфа". Значи не му пука дали някой му вярва - това качество е важно не само за екранната самоувереност на водещия, а най-вече - за бруталното налагане на правата линия от политкомисаря.


Кошлуков по време на изслушването за кандидат за генерален директор на БНТ

© Надежда Чипева

Кошлуков по време на изслушването за кандидат за генерален директор на БНТ


Значи новият програмен директор на БНТ 1 и водещ на предаване е ръководил програмата на партийна медия, санкционирана многократно за нарушения на основни принципи на Закона за радиото и телевизията, включително и за нарушаване на добрите нрави. Очевидно сега, когато "Атака" е коалиционен партньор на ГЕРБ, рамо до рамо с Патриотите, принципите са се променили, по-точно са се омотали. А след инструкцията към ДПС, дадена по Коледа от почетния председател Ахмед Доган, с която практически бе подкрепен Борисов по липса на алтернатива, вече няма значение с кого е съгласуван Кошлуков. Принципът на властта вече е "всички за един".


Затова стигаме до кой предложи Кошлуков за БНТ - познато, нали. Всякакви други въпроси са второстепенни. Затова и пропускам въпроса редно ли е програмният директор да е и водещ на предаване. В правилата на БНТ не е записана забрана. И все пак преди години предшественикът на СЕМ - НСРТ, обсъждаше този въпрос по повод назначаването на Светла Петрова за програмен директор, която водеше и публицистичното предаване "Екип 4". И въпреки че няма нормативна пречка, УС на БНТ реши, че не бива програмният директор да води предаване. Сега очаквам, че СЕМ няма да вземе отношение - ще се позове на законовата норма, че регулаторният орган не може да се меси в програмната политика на телевизиите. Той само... назначава.


Така ще си остане без институционално изясняване камо ли реакция политкомисарското бушуване на програмния директор - но през екрана ще познаете кой всъщност е властта и с кого е "съгласуван" Кошлуков. И това става все по-видимо. Докато Кошлуков ни обяснява, че е е лежал в затвора, за да имаме свобода на словото днес...Пак не вярвам на ушите си.


* Текстът на чл. 254, от НПК, с добавената алинея 4, визиран от Кошлуков, се отнася по принцип за насрочване на първото съдебно заседание на делата на първа инстанция, на което не е необходимо присъствието на подсъдимия. А не се отнася за действия след потвърждаване на присъдата от Върховния съд, след което осъденият трябва да бъде откаран в затвора, какъвто е коментираният случай "Нови Искър". С две думи: аргументът на водещия не ставаше за подкрепа на тезата му, че поправката в НПК е причината осъденият да не бъде вкаран в затвора.


** От песента на "Ъпсурт" - "Стига фира"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK