Отчетът на прокурора-поет

Отчетът на прокурора-поет

© Анелия НиколоваОт доста време чета за периода непосредствено след 9 септември 1944 г. Натъквам се на неща, за които не съм подозирала и за които някога в училище ни учиха тъкмо противоположното. На всяка страница срещам факти, от които ме побиват тръпки. От историци, мемоаристи, разследващи журналисти са ни поднесени десетки и десетки човешки съдби – насилствено изкривени, прекършени, погубени, стъпкани. Статистическите данни за този период са чудовищни. Човешкото съзнание трудно може да се справи с престъпленията не! а с геноцида, извършен над нашия народ в периода след 44-та година. Това е един дълбоко травматичен период за нас, българите, а е известно, че към травматичните състояния се подхожда едва след време, бавно, деликатно, стъпка по стъпка, за да не се разтворят наново раните. Раните, които само привидно са зараснали.


Сигурно и този 1 февруари пред мемориала на жертвите на комунизма в парка пред НДК ще се съберем шепа хора – двеста-триста човека, а може и по-малко.


Сигурно и сега, както и предишната година, няма да има официални лица, нито официални речи, нито официални венци.
Сигурно и сега, както и предишните години, ще имаме чувството за непосилна тежест, за нещо, което жестоко ни задушава. Ще чувстваме техните погледи – въпросителни – върху нас. Ще усещаме изкривената им съдба, неизживения им живот, неговата осакатеност, болка, невъобразимото унижение, на което са били подложени, смазаното им достойнство, физическите мъчения, които са изтърпели. И най-богатото човешко въображение не би могло да си представи и част от тази реалност, в която те са живели. Да, усещаме ги, чувстваме ги до нас, виждаме ги почти – скръбни, мълчаливи, смирени. Не обвиняват никого, дори нас, техните потомци, които се лутаме, падаме, препъваме се. Не искат отмъщение – дори за убийците си.


Искат само едно – да уважаваме паметта им, да ги помним, да не допускаме никога повече онова, което те са преживели.


Искам да споделя по повод Деня за почит на жертвите на комунизма един документ, който от всичко, което съм чела досега, най-дълбоко ме шокира. Прочетох го в книгата на Нася Кралевска "България под комунизъм". Документът е доста известен, цитиран е в редица статии и книги, но неговата пределна искреност и невъобразим цинизъм си остават все така стъписващи. Той е толкова красноречив сам по себе си, че не се нуждае от какъвто и да е коментар. Това е отчетът, който главният "народен обвинител" по така наречения "народен" съд Георги Петров дава на Централния комитет на Българската работническа партия (комунисти) на 3 юли 1945 година:
Вярно е, че смъртните присъди изглеждат сравнително малко и незадоволително, но нека да надникнем в съдържанието на тези 2873 смъртни присъди и да избегнем повърхностното обсъждане на тези данни.
И наистина, кои лица разстреляхме?
Ами това са:
тримата регенти, между които един княз от Сакскобургготската династия, която е донесла толкова злини на Родината и народа ни;
поставихме на подсъдимата скамейка духа на "О боже почиващия Цар Борис III", за да го развенчаем като "народен цар" и за да го изтъкнем като главен виновник за страданията на нашия народ;
разстреляхме всички министри на три фашистки кабинета – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов, и половината министри на кабинета на Иван Багрянов – всичко 33-ма министри, между които трима министър-председатели;
разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила;
67 души народни представители от фашисткото XXV общо народно събрание.
Но само това ли?
Не, ний разстреляхме тоже целия висши военен съвет,
целия генерален щаб- около 47 души генерали, полковници и др.
разстреляхме целия апарат на кървавата фашистка полиция, всички директори на полицията,
всички Областни и Околийски полицейски началници, коменданти и Околийски управители, всички групови полицейски началници и цялата политическа полиция в страната, с малки изключения, разстреляхме всички малки и големи офицери, които не можаха да се укрият на фронта, и всички озлобени врагове по места, бандити и предатели и пр., и пр.
Имаме едно почти пълно кастриране на върховете на кървавия фашистки апарат в нашата страна.
Прочие, примерът, който даде нашият Народен съд, остава и ще остане ненадминат в международен мащаб, ще остане да блести като една скъпоценна корона в историята на нашия героичен народ.
Безспорно този резултат се дължи най-вече на нашата славна Партия, която пое тази акция почти изцяло в свои ръце и даде една здрава организация на това голямо народно дело.


И за да убеди началството си, че поставената му задача е изпълнена "достойно", Георги Петров сравнява:


Става вече ясно, че и в международен мащаб нашият Народен съд ще остане ненадминат
И наистина, вече месеци, близо година откак в Румъния бе смъкната фашистката власт, а Народният съд там остава само на книга – резултати никакви!
В Унгария – така изстрадала и разорена от агресията на кървавия фашизъм, Народният съд там издава такива меки присъди, че може смело да се нарече един чисто противонароден, пораженски съд.
Във Франция бяха осъдени съвсем малко политически престъпници и знаем как вяло бе проведена акцията на Народния съд, че може да се квалифицира като една гавра над революционния френски народ.
В Германия – главната централа на кървавия фашизъм и хитлеризъм, се вече приготовлява от Съюзниците не един истински международен съд, а по-скоро един възмутителен фарс
В Италия – всеопрощението на Съюзниците – отдавна са покрили чудовищните престъпления на фашистките престъпници.
Пък нека не се боим да се спрем и на братска Югославия. Вече от дълги месеци заседава там Народният съд, а резултатите са почти незабележителни.
И така, акцията на Народния съд наред върви извънредно вяло и в никакъв случай не обещава резултатите от нашия Народен съд.


Кървавото дело, с което прокурорът така се гордее, е поръчано от партията, извършено е в името на партията и затова той започва своето изложение с обръщение към партията:


"ДРУГАРИ, Преди всичко, благодаря на Ц.К. на Партията, за голямото доверие, което ми указа, като ми повери тежкия и с историческа отговорност мандат на Главен Народен обвинител при Народния съд. Този мандат аз поех с пълното съзнание за тежката отговорност пред Партията и българския народ. Дали съм се отчел за това голямо доверие – не знам! Това ще кажат Партията и народа. Но имам смелостта да декларирам, че аз положих всички усилия, поставих в действие всичките си физически и духовни сили, с които разполагах – за да изнеса с достойнство тежкия мандат и да заслужа доверието на Партията."


Обвинителят Георги Петров е и поет. Събрал е поетичното си творчество в обемист том, също посветен на партията: "Посвещавам на славната БКП – организаторка, ръководителка и учителка на нашия прекрасен народ (Г. Петров)". Там се съдържа едно програмно стихотворение – "Победа и отплата":


Летим,
летим,
летим! –
С крилата могъщи на бърз самолет
Победата славна ний браним – не спим,
А дебнеме зорко врага си проклет!


А още в първото си публично изявление на 12 октомври 1944 г., само няколко дни след като е назначен за "главен народен обвинител" поставя новата задача пред българската литература: "Тепърва пред българските писатели, поети и драматурзи се разкриват най-широки хоризонти за едно истинско народно творчество и чрез силата на своите дарования да могат да обрисуват неповторимата трагедия на българския народ, както и неговата безпримерна героичност в борбата с кървавия фашизъм."


Правоверните партийни следовници поемат неговото дело.


"Дневник" препечатва текста от Портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Неописуем цинизъм и загуба на човечност разкрива това изречение:
  "Вярно е, че смъртните присъди изглеждат сравнително малко и незадоволително, но нека да надникнем в съдържанието на тези 2873 смъртни присъди"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Респект пред Теодора Димова!!!
  Пореден силен и въздействащк текст!!!
  Добре е да се види какви "хора" са издавали присъди в така нареченият "народен съд" с какви мотиви и какво удоволствие са изпитвали от размазването на българският елит!!!
  Дълбок поклон пред жертвите на българският комунизъм!!!

 3. 3 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ето пример за урок в учебника по история.

  chavo64
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lady Zeppelin":

  По-голям цинизъм, че и в момента ни управляват комунисти едва ли има!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Отвратително. И този човек очевидно се гордее с постиганите "върхове"
  Впрочем и българите почти 50 години са го смятали за нормално. Разбираемо е защо това още ни държи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Съдейки по минусите оставам с впечатлението, че дежурните гепаджии по форум се чувстват засегнати, но истината боли!

 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ГЕРБ са просто модерното БКП - структура, организация, начин на комуникация, йерархия, популизъм, заиграване с тодорживковското "човек от народа"... Масите са толкова заблудени у нас, че нищо ново не могат да измислят. Лошото е, че уроците от миналото не са научени.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подобните на георги петров античовеци все още са се окопали в почти всяка държавна чиновническа канцелария - в изпълнителната власт, в Съда и Прокуратурата, в Народното събрание

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2151 Гневно

  Това, което е отчел този изрод действа и до днес. За жалост и за зла наша участ днес има не малко хора, които ще се възхитят (както на Григор Димитров, ако спечели турнир от големия шлем) от "постиженията" на народния съд.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Авторката, а нещо за самия Народен съд и съдиите в него? Мисля си, че присъдите са произнасяни и подписвани от съдии и съдебни заседатели, нали така?

 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Авторката, а нещо за самия Народен съд и съдиите в него? Мисля си, че присъдите са произнасяни и подписвани от съдии и съдебни заседатели, нали така?
  —цитат от коментар 10 на oliverstone


  Демек, груповата отговорност води до лична безотговорност. Нищо ново под слънцето. Както никога няма да видим Пеевски, Доган, ЦацарОФФ и останалите от Организираната Престъпна Група превзела държавата, така и никога няма да видим осъден комунист за престъпленията през съветската окупация и последвалия тоталитарен античовешки режим!

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Накой знае ли от колко часа е поклонението пред мемориала?
  Благодаря!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Никога повече комунизъм!

 14. 14 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ОБИКНОВЕН КОМУНИЗЪМ...

 15. 15 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#10] от "oliverstone":

  Т.нар. народен съд е извънреден и е конституиран в противоречи е действащата Търновска конституция. учреден е с наредба-закон на правителството на кимон Георгиев и е подписан от тримата регенти:
  Тодор Павлов
  Венелин Ганев
  Цвятко Бобошевски

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 16. 16 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#10] от "oliverstone":

  Конституирането, председателите на състави се избират от отечествения фронт, а обвинителите се назначават от тогавашния министър на правосъдието (минчо нейчев - комунист)
  По същество е орган за разправа с политическите противници

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Бог да прости жертвите на т. нар. "Народен съд"!
  Истината за тези събития не трябва нито да се забравя, нито да бъде преиначавана!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 18. 18 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#12] от "pavtaf":

  Дано тази информация Ви е от полза:
  http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/desnite-partii-kaniat-simpatizantite-si-da-pochetat-jertvite-na-komunisticheskiia-rejim

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#12] от "pavtaf":

  11 ч

 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Изповедта на въпросния касапин опровергава любимата опорка на форумния червениат, че същото било навсякъде в следвоенна Европа.

 21. 21 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Както винаги съм казвал и писал - България според българските комунисти и обвинителите в антиНародния съд е била най-фашистката държава в историята на планетата! Безродните ни комунисти са кървави антибългарски престъпници, слуги на враждебната на България московска сатрапия. Жалко, че не се намери един български Пиночет преди влизането ни в ЕС, сега вече е късно.

  Пазете се от доносника vesolr
 22. 22 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Неутрално

  При цялото ми уважение и съчувствие към жертвите, искам да вметна едно мое разсъждение.
  Когато се говори за жертви на комунизма, обикновено по инерция се подразбира, че това са само жертвите-некомунисти - политически противници на комунистите.
  За пострадалите комунисти или не се сещаме, или си казваме нещо от рода : "те сами са си виновни", "това са си били техни вътрешни междуособици, нас какво ни е грижа" ...

  Какво губим, ако подминаваме историите на пострадалите комунисти?
  Губим перспективата, че насилниците са били не просто комунисти, а комунисти - овластени от Съветска Русия, имащи доверието на Съветска Русия или борещи се за доверието на Съветска Русия, газейки локви от кръв.
  Губим перспективата, че за мнозина от пострадалите комунисти основната им 'вина' е била 'политическата неопитност' - недостатъчно подравняване по Съветска Русия, недостатъчно раболепие пред Съветска Русия.

  Какво бихме спечелили, ако узнаем историите и на пострадалите комунисти?
  Бихме разбрали по-добре новата си история.
  Че Народна Република България е протекторат на Съветска Русия.
  Че жертвите на тоталитарната власт са жертви на Съветска Русия, унищожени от послушните й оръдия у нас.

  Кой печели от нашето губене?
  Печелят наследниците на насилниците и наследницата на Съветска Русия.
  Те предпочитат вината за насилието да остане хвърлена върху абстрактното понятие 'комунизъм' и така погребана, вместо да се свързва с конкретна държава и предателството на нейните послушни оръдия спрямо България.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Много уместна и точна и припомняща статия към днешния ден.
  Това е ужасяващата картина и не мога да си представя, колко запикан сурат трябва да имаш, че да спориш и доказваш, че преди 89-а "хубаво си беше".

 24. 24 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  " Не обвиняват никого, дори нас, техните потомци, които се лутаме, падаме, препъваме се. Не искат отмъщение – дори за убийците си. Искат само едно – да уважаваме паметта им, да ги помним, да не допускаме никога повече онова, което те са преживели. "
  Който не познава историята си, той няма бъдеще

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK