Как изчезна корупцията

Карикатурата е нарисувана за "Дневник" от Алла и Чавдар Георгиеви от Дружеството на невъзпитаните карикатуристи и "Прас-прес"

© Алла и Чавдар Георгиеви

Карикатурата е нарисувана за "Дневник" от Алла и Чавдар Георгиеви от Дружеството на невъзпитаните карикатуристи и "Прас-прес"Завесата се вдига и на сцената е Бойко Борисов в европейски фрак и цилиндър. Асистира му Корнелия Нинова в стилно трико и с шапка ушанка. Номерът започва, като асистентката развежда на синджир пред публиката едра, космата и доста свирепа корупция, така че всеки да се убеди, че е истинска. Корупцията носи плакат: "И в детските градини ме има!". След това я настаняват на един добре осветен стол, докато останалата сцена потъва в тъмнина. Музиката елегантно нагнетява напрежението. Борисов бавно обикаля корупцията и методично я покрива с вестници. След това изведнъж се хвърля с цялата си мощ върху нея, смачква вестниците на топка и...


корупцията я няма под тях! Изчезнала е!


С този номер, наречен "Вот на недоверие за корупция", България ще се яви на Политическата Евровизия 2018. Той беше предпочетен пред алтернативата "Да намалим корупцията на половина", при който тя се разрязва с трион през кръста. При подобни номера никой, разбира се, не вярва, че корупцията наистина е изчезнала или че й се случва нещо лошо.
Къде е корупцията?


И начинаещите илюзионисти знаят, че успехът на фокуса зависи от отвличането на вниманието на публиката. Хората трябва да си мислят, че корупцията е там, където всъщност тя не е. Да я търсят в детските градини, например. Да я намират в инциденти, които се случват навсякъде по света – при купилите си "Бентли", да кажем.


Българската корупция обаче не е основно инцидентна и административна. Откъм такава корупция нито сме най-зле, нито ще учудим света. Това, което е специфично за нашия случай, е, че става дума за системен проблем, за завладяване на цели органи на държавата от съвсем конкретни интереси. Проблемът е на горните нива на управление, а не най-долу при изпълнителите.


Всяка корупция е сделка – quid pro quo. Но не всяка сделка е размяна на плик с пари. Транзакциите може да са изключително сложни и разсрочени във времето. Системната корупция у нас се демонстрира в две сложни "мега-сделки", за които никога няма да намерите писмено сключен договор.


Съдебно-прокурорската сделка


България е единствената страна в Европа, където прокуратурата си е "извоювала" статус на де факто безконтролен орган. Т.е. управляващите мнозинства в поредни парламенти – включително и конституционното такова – се "отказаха" от въвеждането на ефективни механизми, търсещи отговорност на началника на прокуратурата. Не само че такива механизми отсъстват, но и там, където има техни зародиши – като във ВСС, мнозинството полага изключителни усилия да избере хора, които са удобни на главния прокурор и съмишлениците му. Ако даден магистрат започне да се еманципира, системата му прави байпас и създава специализиран съд, така че важните дела да не стигат до неговата институция. Т.е. управляващите осигуряват безконтролност на прокуратурата и нейния магистратски шлейф.


Какво дава прокуратурата, за да е сделката взаимноизгодна? Oфициално корупция сред управляващите у нас няма. Тя винаги и чудодейно се появява само и единствено сред неудобните на властта и някъде в опозицията. Сред тези, които издават опозиционни вестници. Или министрите от бивши коалиционни партньори. Или сред други групи, съвсем случайно несвързани с управляващите.


Прокурорската страна от сделката е трудна и изисква усилия. Все пак трябва да има усещане, че не се действа избирателно. И за целта идват магически формули, подобни на следната: на проверка подлежат всички, закупили имоти над 500 000 лв. или "Бентли". От тази формула по-прозорливите могат да заключат единствено, че г-н Делян Пеевски нито има "Бентли", нито скоро е купувал скъп имот.


Представете си, обаче, ако беше станала грешка и на проверка подлежаха всички, придобили акции за над 500,000 лева в наскоро приватизирани компании. Или пък тези, които стоят зад офшорки, участвали в закупуването на акции за над 500 000 лева и т.н. Подобни грешки обаче не могат да станат, защото "сделката" изглежда се изпълнява изключително добросъвестно.


Политико-медийната сделка


Другата системна сделка у нас е между определена медийна група – която няма нужда от реклама - и правителството на власт. Каквото и да е то. Тази медийна група предоставя безрезервна подкрепа за управляващите и искрена, изобилна омраза към техните опоненти. Каквито и да са те.


В замяна медийната група получава от политиците толериране на нейния де факто монополен статус в определени пазарни ниши, нескончаем поток от министри по техните студиа, еврогрантове, назначаване на нейни ръководни и знакови лица в БНТ и други по-малки благини. Но най-вече управляващите поемат ангажимент да са "неутрални" по отношение на сблъсъците между различните "олигарси". T.e. да твърдят, че ако някой вижда проблем в системната политико-медийна сделка, то той е задължително от кръга на друг "олигарх", изпаднал в немилост спрямо властта.


Тази сделка също се изпълнява добросъвестно и дори основни политици не схващат иронията на капана, в който са. В крайна сметка, ако си премиер на държава, в която някакви "олигарси" се разправят в публични скандали и чрез институциите на държавата, проблемът не е техен, а твой. Ти си техният политически параван.


Ревността на асистентката


БСП се опитва да е опозиция на управляващия модел, но всъщност е в ролята на негов асистент и по двете сделки. Впечатляващо беше, че БСП организира цял вот на недоверие без да се докосне дори периферно до споменатите медийно-прокурорски проблеми. Борисов сигурно е плакал от умиление по време на дебатите – такава солидарност той едва ли е очаквал дори от коалиционните си партньори (ДПС включително).


До 2009 г. и през 2013-2014 г. БСП бяха титуляр по системните сделки и затова може би сега гузно си мълчат. Но и по тази причина, когато Нинова се бори с корупцията, колкото и да е ревностна, всъщност дрънчи на кухо. Този звук се чу много ясно, когато по отношение на "ЦУМ-гейт" тя смело критикува Гергов и го изгони (заслужено) от ръководството на партията си, но за същото прегрешение не обели дума срещу високопоставеното държавно длъжностно лице, участвало в срещата. Вече май БСП са даже забравили, кое беше то.


Президентът Радев също се позиционира като борец с корупцията и дори прояви дързост – върна за преразглеждане едно от последните назначенията на предишния ВСС. Но жестокостта му се сломи и оттогава и той дума не е обелил по същество за двете гореспоменати сделки. Т.е. и той бори корупцията там, където я няма – под вестника.


Финален монолог


"Моделът на управление – хубав или лош – беше ефективен и страната вървеше напред. Представете си фалира футболен отбор. Или, хайде, предприятие със стотици работници. Обаждаш се на банкер от доверена на властта банка и той някак намира парите да помогне. Прекарал влоговете, хитрецът, през някакви си негови фирми (SPV) и от там ги раздавал. От тях дал и за създаване на медии, които също помагаха на правителството. (А бе какво помагат – бистришки тигри същи.)


Та, казват, банкерът раздал и на много други. По милион за независими коментатори, по сто хиляди на месец за прокурорски абонамент и т.н. Кой като консултант на фирми или външен продуцент в медии, кой направо на касата без бележка – най-чиста работа. А и най-важното: предприятия много се накупиха с парите от банката – отидоха все при доверени лица, които ценят доброто управление. И така беше: едни купуват, други надзирават, трети държат здраво в регулаторите, съда и прокуратурата. Не съм светил на всички, не знам какво са правили. Но имахме усещане за отбор.


Банката тръгна за беля да фалира обаче. Отборът се разпадна, почна едно самоизяждане... С някои жертви го възстановихме, но провалът си е провал, дори когато е малък и контролируем. Някои веднага го нарекоха "корупция", "завладяна държава". И заради тези 5% от БВП загуба можеше да пропадне големият ни управленски, исторически успех. Магистралите, удвояването на икономиката...Всичко хубаво да бъде изтрито, да остане непризнато.


Няма да го допуснем! Историята трябва да се поправи само с тази една думичка – корупция. Не да се трие, а да се обезсмисли, да се изпразни от съдържание. "Корупция" да значи и всичко, и нищо.


Понякога си мисля дали тази страна може да се управлява по друг начин. Имало уж такъв в прехвалената Европа. Но сигурно там и материалът е друг, макар че не го вярвам. В крайна сметка аз направих каквото можах и не виждам други наоколо, които да могат повече. Вие виждате ли?"


Завеса.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Авторът разбрах какво предлага. Корупцията ще намалее от малко към голямо.Първо дребната, после нагоре. Няма как да вдигнеш щанга от 100kg ако не можеш да мръднеш 50.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 373 Неутрално

  По-точно как изчезна държавата и остана само корупцията :(

 3. 3 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 496 Весело

  Даниелчо започва яко с изчанчена драматургична картина в стил Възкресия Вихърова, но постепенно се плъзга към радиотеатър за младия слушател и завършва като обикновен ивент на нпо-джендъри. М-мм, народът е крив, ъфкорс.

 4. 4 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  На кандидатите да гепят власт (или да се разпищолят като кърджалии) им трябва това което наричам holy token - претекст че са свети изразители на борба толкова свята че всичко в нейно име е оправдано. 'Борбата' с корупцията е точно това за русоробите. За пореден път обаче 'десните' умнокрасивци пеят по същата партитура. Слочаенос?

  Use your Illusion
 5. 5 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Докато има живи комунисти, ще има и корупция!

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Измислих "крилата фраза". Ще пребъде през вековете.
  Докато престъпленията на Църквата не се разследват и накажат строго според законите на страната, корупцията, измамите и общата престъпност ще цъфтят.
  Който сгафи, бързо "става" набожен, за да изглежда по-почтен.
  "ДАНС в Църквата" ще бъде новото ми лого.


 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  "Попът" е гол. Вече всичко е ясно.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  долнобробен ФАРС , НО на такава публика ,такова театро

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Все по бездарни манипулации, в стил в България има престъпления, за разлика например от САЩ, Германия, Холандия, където няма.

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  Чудесна статия и анализ! Няма какво повече да се добави! Не търсете борба с корупцията и некадърното управление в ГЕРБ, БСП и ДПС. Само матряла може да се разправи с държавната мафия!

 11. 11 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Чудесна статия! Споделям напълно размислите на автора.
  Корупция във всички сфери на държавата - здравна, пенсионна, митници, земеделие и гори и т.н. зависи само - дали има или няма читаво правораздаване. Без съдебна реформа всико е един голям театър. И още пет Цаци да се сменят, все тая, ако няма кой да им потърси сметка. А "Цум-Гейт" е толкова дребен скандал, на фона на останалите простотии на прокуратурата, че бледнее към прозрачност.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Не съм против съдържанието, а срещу формата. Жалък напън за оригиналничене.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 14. 14 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Положението е толкова отчайващо... За съжаление само революция може да помогне, но няма кой... на половината от населението така им промиха мозъка сегашното ДС, че сигурно сънува мускула на ББ всяка нощ, а на другата половина им го промиха през Соца...

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Поредния пасквил на Смислов.Пак опит за защита на ИК.Що се отнася до Чавдар Николов-нека си драска,ама шефа му -Сашо Дончев няма да копа в Добруджа.

 16. 16 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Още по-голямата манипулация е да ни убеждавате, че ситуацията в България е напълно нормална и навсякъде по света било, както е тук.
  НЕЕ, в Германия, Франция, Дания не е както е в България. И там..подобна действителност не е нормална.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Авторът и петте партии "експерти" имат голям задел в празното дрънкане на менчето по корупцията.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  В България корумпция нема. Боко й премаза главата така както Цецо счупи гръбнака на организираната престъпност.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 394 Неутрално

  пиеската е добра , финала е малко недодялан ? защото същината е след падането на завесата . Тогава изчезналата корупция е внимателно извадена и е на софрата със останалите ;артисти; , за да поделят приходите ? от разни каси , осигуровки и фондове , събирани ;доброволно;

 22. 22 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ехее що народ се изреди в коментарите да нарича черното бяло. Чакай да ви питам, по същество вие с кое точно не сте съгласни или искам прекалено много мислене от вас А не ви плащат за това все пак. Смехурковци!!!

 23. 23 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Преди година баце каза: "няма корупция".
  Точка.
  Кой не е съгласен?
  Янко ти ли?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 24. 24 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Преди година баце каза: "няма корупция".Точка.Кой не е съгласен? Янко ти ли?
  —цитат от коментар 23 на Чарли


  А и др. Горанов се е изокал по темата: Като няма осъдени, значи няма корупция.
  http://www.mediapool.bg/goranov-koruptsiyata-e-vestnikarsko-vnushenie-news274907.html

  Къде е Бисеров, другари?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":


  Все по бездарни манипулации, в стил в България има престъпления, за разлика например от САЩ, Германия, Холандия, където няма.
  —цитат от коментар 9 на svoboden


  Никой и никога не е твърдял, че има място в света, където да липсва корупция и всякакви видове кражби и далалвери.
  Разликата е в размера - за отделните случаи става дума не за абсолютния, а относителният такъв, а за масовите сцени в готовността за участие на определен дял от населението.
  И в двата случая сме шампиони, защото дори с примера с КТБ, който Смилов дава, става дума за 5% от БВП, а за масовата част, вие познаватели хора, които никога не са давали бакшиш за да се спасят от един фиш за превишена скорост или някаква дребна медицинска измама, от типа фалщив болничен/диагноза или нещо подобно?

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#4] от "saint evlampi":

  Тези, които държат в момента властта, какво правят с нея...? Ползват я, за да обслужват Пеевски и отбора около него. От време на време крещят: Помощ, едни лоши хора ни пречат и ни обиждат незаслужено! Ту имало корупция и се борели с нея, ту нямало или се били преборили с нея, ту ни обясняват, че и другаде по света имало затова да сме спокойни... Вече не знаем има ли..., няма ли...? Не знаем правят ли се реформи, не се ли правят, защото вече били завършили, а пък после пак ги почват...! Както се казва и по-горе, отвличане на вниманието, докато правят други фокуси.
  Докато ни правят фокуси, резултата се вижда. България твърдо е най-бедна и изостанала в Европа. Каквото и да ни говорят, резултата е този. Или съм се объркал? :)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "Къде е корупцията?
  И начинаещите илюзионисти знаят, че успехът на фокуса зависи от отвличането на вниманието на публиката. Хората трябва да си мислят, че корупцията е там, където всъщност тя не е."

  Чудесно!

  "С оглед мащабите на явлението е ясно, че на „Мултигруп” не може да се гледа само като на прецедент. Самото начало на българския преход към демокрация, неговите деформации и изкривявания са пряко свързани и зависими от тази групировка. Ако в началото на прехода България е редом с другите страни от Източния блок и има шансове да реформира бързо своята икономика, да промени обществения статус и да се превърне в нормална държава, то главна заслуга това да не се случи има тъкмо „правителството на „Мултигруп”, чрез което клановете на бившата партокрация на Българската комунистическа партия (БКП) и остатъчната мрежа на Държавна сигурност (ДС) дефакто управляват страната, без да носят политическа отговорност за това.
  ...
  Тук вече – нека дебело подчертаем това – не става дума само за търговски интереси. Става дума за геополитически амбиции, чиято цел е българската икономика да изпадне в зависимост от руските енергийни доставки. „Мултигруп” се поставя в услуга на тези зависимости, превръща се в български агент на „Газпром” и на руските енергийни олигарси. А това е роля, която отново подчертава родилните белези на групировката – нейната обвързаност с ДС и бившата комунистическа партия.

  „Топенерджи” АД е регистрирано на 23 май 1994 г. с акционерен капитал от 60 млн. лева и дялово участие 50/50 на „Газпром” и „Булгаргаз”. С това държавният статус на компанията изглежда гарантиран, но всъщност не е така. В управителните органи на компанията фигурират основни лобисти на „Мултигруп”: в надзорния съвет са Никита Шервашидзе, Иван Колев и Николай Вълканов – при това не като представители на държавните институции, а като физически лица, в управителния съвет пък – Сашо Дончев, който е и единият от двамата, представляващи „Топенерджи”[45].

  Голямата изненада обаче е председателят на управителния съвет – това е не друг, а самият Андрей Карлович Луканов.[46] Тази новина предизвиква шок в БСП – още повече, че самият Луканов публично заявява, че напуска политиката и навлиза в бизнеса. В действителност е поканен да заеме този пост от Илия Павлов[47], и то именно за да бъде нещо като политически гарант, който да утвърди позициите на „Мултигруп” в „Топенерджи“ и да съдейства за геостратегическите цели на групировката – тя да се лансира като основен посредник при доставките на природен газ от Русия и основен подизпълнител при строежа на газопроводи...."
  Из "Корупционният модус на 90-те – „Мултигруп”"
  http://corruptionbg.com/Korupcionniqt-modus-na-90te

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#22] от "crusible":

  Е, те са тук в ролята си на амбразурчици, не очаквай друго.
  Иначе театрото повдига един интересен въпрос относно участието на БСП и съвсем ясно показва, че те са опозиция, колкото да влязат в роля. Реално си мълчат оглушително по всички големи гафове.


  А на тема корупция, и айки предвид, че Цацата е участник в корупция и това беше ясно още преди избирането му, няма как резултатът да е друг.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Най-големият номер на дявола е, да ни убеди, че не съществува.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  прокуратурата си е "извоювала" статус на де факто безконтролен орган. "
  по действията на този безконтролен орган се произнася съд с присъда . така работи демокрацията . и от кого е безконтролен след денонощните излияния , че Пеевски , Борисов , Гергов ....... диктували на прокуратурата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 462 Неутрално

  То какво да коментира човек, статията е добра, за съжаление коментарите продължават в описания стил...бау, бау...ам, ам...

 32. 32 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#3] от "zakkwylde":

  Май не си си изпил още кафето, я опитам пак нещо малко по-кохерентно?.. :) :)

 33. 33 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Да погледнем ли статистиката на падналите в сьда обвинения на прокуратурата?... Там изрочно ги учат как да напишем обвинителен акт с пороци..

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 142 Весело

  До коментар [#5] от "Коте":

  Айде сега малко крайности, все едно корупцията е измислена от комунистите. Навсякъде си има корупция. И преди е имало, и сега има. Разликата е, че на Запад се внимава и се преценява "дали си струва" - т.е. или го правим за много пари, или не ме занимавай. Те затова там няма как да подкупиш ченге например с 20 евро или да подариш на някой саниратен инспектор 2 кила пастърма и 3 кила суджук, защото ако го хванат, губи много, много повече.

  P.S. По никакъв начин не защитавам комунелите, просто съм обективен.

 36. 36 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 439 Весело

  Не търсете борба с корупцията и некадърното управление в ГЕРБ, БСП и ДПС.
  —цитат от коментар 10 на iceman_bg

  Ами те споменатите формации са съдружници-съучастници.

  Ехее що народ се изреди в коментарите да нарича черното бяло. Чакай да ви питам, по същество вие с кое точно не сте съгласни ...
  —цитат от коментар 22 на crusible

  Формата не им харесвала, авторът не им харесвал ... но по същество нищо не могат да кажат срещу съдържанието, защото то е доста добро отражение на действителността.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 37. 37 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  "Или съм се объркал?"

  Не, не си се объркал - сега за разлика от соца НЯМА уравниловка и е напълно естествено някой като тебе да е забележимо по-зле от някой реално умен и кадърен. Но е хубаво че умнокрасивците окончателно се определихте - радикални левичарчета борещи се държавата да ги 'оправя' и да ги поставя в класации. Браво

  Use your Illusion
 38. 38 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 439 Весело

  ... на Запад се внимава ...
  —цитат от коментар 35 на fuzzy

  Там сякаш им аи някакви остатъци от старовремското понятие "чест". Никой отговорен фактор не желае заради съмнително-компроментирано решение медиите да го 'разнесат' и 'да го направят за 5ст'.
  Тука, в страната на гьонсуратите, в подобна ситуация подобен индивид гордо вдига чело и ти обяснява, че черното е бяло. Ако ли пък не е супер-нагъл, а е само средно нагъл - тогава казва "Нищо лошо не съм направил" и не дава обяснения какво се е случило.
  Щото знае, че общественото мнение няма значение, и че важното е да се разбере с прокуратурата.
  Ако ли пък е от лицата с медийно обслужване - през съответните медии се развихря кампания с тези, контра-тези и ре-контра-тези, насред която средно-статистическия граждан - с неукрепнало мнение по въпроса - само мига на парцали и вдига ръце - само и само "да спрат да го занимават".
  И те в един момент спират да го занимават - и продължават да си правят какво си правят винаги.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 39. 39 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Власто-народната сделка (превръщането на материала в клиенти) ми се губи в есето. Както и да е.

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добра статия ..
  1.Това се постигна , / НИЩО на яве / , с "антикорупционния закон " - на Боко, пеевски, доган и сие ..
  2.НЯМА зам. главен прокурор- лично отговарящ за борбата с корупцията - без да е нужно ПРОМЯНА на Конституцията ..Боко се уплаши - ако го има ..
  3.Отново БЕЗотговорен цацаров..
  4.Става дума - именно - за РАЗДЕЛЕНИЕТО на ВЛАСТИТЕ !!! Нещо, което НЕ искат комунистите , Боко, цаци, доган , пеевски и цялата мафия , на власт !!
  5.Оплюти бяха тези депутати - те дори не влезоха в Парламента - които ИСКАХА именно такива промени !!
  6.По стара комуно традиция- всичко се решава от ЕДИН или трима - сега ...Толкова ..

  BIG AL
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И най- важното ..Борба с даден опасен прецедент от живота в една държава , се ЗАПОЧВА ОТГОРЕ- надолу ..:)) От Ал Капоне- не от дребните доставчици на къркането, проститутките и т.н...:))

  ПРЕВЕНЦИЯТА , превантивната функция на ЗАКОНА !!!
  Вкарваш в панндиза няколко ЕДРИ риби - за начало и показваш, че няма да има "покриване" - за никого ...Банални неща - от практиката - от много години по света -като в Румъния ...:))
  И всеки, вече , ще си помисли - щом ТОЗИ осъдиха, вкараха в пандиза - едрата риба - КАКВО остава за мен !!!
  И продължаваш надолу по веригата ...
  НО КАК , другари от ДС-БКП- олигарси, с които даже играеш на карти, потомствени, нови муцуни , стари съдружници , руски агенти , хора на власт- сега , боковци и калинки , и сие ,
  да ВКАРАШ в пандиза в - БЪЛГАРИЯ !!???
  Това ни е проблема ...
  Страхливци, МУТРИ, комуноизтърсаци , руски агенти , потомсвени слуги на расия , червени боклуци, ДС мутри , слугинаж червен - сега и т.н...са СЕГА НА ВЛАСТ !!!

  BIG AL
 42. 42 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 142 Неутрално

  До коментар [#38] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  Всъщност разковничето се крепи в понятието "корупция", което имат там и което имаме тук. Именно за това казвам "там се внимава", защото ако ги хванат, жална им майка. На прима виста не мога да се сетя за корупционен скандал на Запад от Словения и да е за сума под половин милион евро.

  Иначе съм напълно съгласен с Вас относно манталитетът на бг политика, а и колкото и да е странно, и в нашата страна има служители с морални устои, които не можеш да ги вкараш в игра. Лошото е, че са малко и като цяло не могат да стигнат до позиции, които да им позволят да променят обстоятелствата в техните ресори.

 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И кой да го направи ??

  Разбира се, че в България ИМА почтени ЮРИСТИ - дори и от старото поколение, честни профита , но ТЯХ няма кой да избере ТАМ- където са нужни здрави ..........................::))
  Не ги искат , избягват ги , страх ги е от ПОЧТЕНИ и честни хора - тя тази мафия - червено- гербаджийска ..>:))
  И сега ще видите какви палячовци ще си изберат- по квотата- заедно, задружно - боко и пеевски ,и нинова , и цацата, и делянчо , и прочие ИЗМЕТТА , която е на власт ...

  BIG AL
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И не предполагах, че толкова силно, важно и бързо, 'цар парица' , ще стане водещ стимул . в посткомунистическа България ..
  Но, какво да се чудя- от обирачите на мандри и агентите на сталин ...::))
  Нямаше лустрация, нямаше ПОНЕ няколко големи процеси - за съветските агенти и синчетата им . И пак ни обраха ..
  .Увредените генно ...
  Лилето се гордее с дядо си ..За какво говорим , изобщо ...:))
  Вече 28 години !!???
  И отново, и отново разни комедианти, мутри, ченгета , изтърсаци червени - пак и пак , и пак - на власт ...!!???
  Вижте тази трагична сбирщина в Парламента сега и днес ...

  BIG AL
 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И внимавайте да не занесете някоя кутия бонбони на някой лекар- цацата дебне ...:))
  Не може и не трябва корумпирани хора , неграмотни, прости , ограничени, бивши ДС мутри, слугите на БКП , потомствени руски агенти - да управляват една държава, която държи да е в ЕС- и да спазва Европейските ценности, да бъде Демократична и просперираща дуържава и т,н,,,
  Малка държава сме и МОЖЕШЕ бързо да стъпим на краката си - и други да ни дишат прахта ,
  НО ...си държим на власт тези екземпляри, които пак и още , и още , и още , ще ни загробват , провалят ,...
  И почто всички - са ЧЕРВЕНИ !!!
  Червен , български ОТПАДЪК !!!

  BIG AL
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ккава е разликата , питам аз , когато преди 1989 година, за да бъде подследствен и осъден някой БКП член , се ИСКАШЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ от Градския им комитет- за по- дребните , и от ЦК на БКП- за по- важни другари ???
  Сега се иска разрешение от мутанти на власт - цацаровци, боко и сие мутри на власт !!??
  Т., е . пак от ДРУГА власт !!??

  BIG AL
 47. 47 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Понякога си мисля далитази страна може да се управлява по друг начин"Да,можеше и се управляваше-1997-2001г.С течение на годините разбрах изцяло разликата.Насочваха ни към детайлите,а от значение беше посоката,макар и през пустиня.Няма справедлива приватизация,особено такава по спешност.И изобщо справедливостта(пък да не говорим за болшевишката) води до застой.10-15 години пазарна икономика,конкуренция и повечето безмозъчни лапачи,тарикати,мутри ,ченгета и комунистически синчета щяха да оттечат в ла...та.Те и сега фалират,но властта ги реанимира с евосредства и бюджетни такива.Проблемът е,че тези,които могът вече не искат да се занимават с бизнес.Или изобщо са се спасили.Друг Костов може и да се намери,обаче ентусиазъм за строителство на нова,европейска всъщност нормална държава-вече е много трудно.

 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  За съжаление не е само медийната група на Шиши слуга на статуквото, а почти всички медии, с много малки изключения. В трите големи национални телевизии по всеки важен въпрос се канят за коментар по един представител от ГЕРБ и един от БСП. По този начин се опитват да внушават противопоставяне и най-важно – внушават липса на алтернатива. Ако поканят (много рядко) някой истински опозиционер, то го канят сам, не и като опонент на някой от управляващите, за да няма истински спор, за да не се видят истинските проблеми, за да не лъсне фалшът на така наречените борци с корупцията.

 49. 49 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#35] от "fuzzy":

  А знаете ли защо е така - имат съд и правосъдие. А и присъдите още по времето накралица Виктория, са били изпълнявани публично.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#48] от "Fiji":

  "Ако поканят (много рядко) някой истински опозиционер"

  Аз даже мога да вляза в ролята ми на бележит учен и да формулирам теоремата на Евлампенщайн за определяне на истинските автентични опозиционери:

  Истинският автентичен опозиционер е с два процента представителство на избори и като го покажат по телевизора говори каруцарски за баймуй и некви подобни вероятно с идея да покаже колко жестока цензура има. Частен случай на истински автентичен опозиционер е такъв който от позиция във властта разцепва нарисуван десет процента дясноцентристки про ЕС и НАТО вот. Което нека някой друг бележит учен да формулира кой ползва.

  Умнокрасивият цирк не съм вярвал че може да е толко забавен

  Use your Illusion
 52. 52 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 142 Неутрално

  До коментар [#49] от "Алф":

  Моето лично мнение е следното - и тук имаме съд и правосъдие, разликата е, че там имат закони, написани като хората. Е, вярно, нямат си Цаца, ама то като имаш правна рамка като хората и Цацата да го сложат в такава държава начело, и той би видял зор да прави нещата, които прави тук. Пък и там масово самите съдии имат авторитет в обществото, тук...малко не е баш така. Но при един качествен закон, без написани глупости от капацитети като Данчо Ментата, онзи пишман-председател на Правната комисия (все не мога да му запомня името) и останалата сган в парламента, дори и тук има възможност да се усети напредък в тази област. Все пак има съдии, които наистина могат да бъдат наречени магистрати.

 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Ех, ДаниелО, ех СмилО, защо така песимистично завърши статиятО?!
  Радвай! Корупцията тук е Триумф на мултикултурализма, а не онова дето го писО преди три дни.
  Джендър-корумпЕ е защитена социално-полова роля.
  От дискриминация разбира се!
  !

 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Корупцията е тръгнала от комунистическият режим и ще продължава докато има комунисти.

 55. 55 Профил на ангел марков
  ангел марков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Определено считам, че най важната сделка не е намерила място в анализа, а това е сделката енергийно лоби - парламент. ще посоча само дава примера, които са показателни и представляват едни от най мощните генератори на корупция:
  1. Прехвърлената от Народното събрание в нарушение на Конституцията, на ЗНА и на ЗЕЕЕ компетентност за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт "общи условия за продажба", от КЕВР на търговските дружества в енергетиката (Д. в. бр. 108/2001 год.).
  2. Параграф 22 на приетия през 2007 и влязъл в сила през 2008 год. ГПК, съдържащ текста: за задълженията на потребителите и на асоциациите им - неизправни длъжници, могат да се издават заповеди по чл. 410 ГПК. Световната правна практика не познава втори подобен случай - с нормативен акт да се определя изправността и неизправността на страните. Според параграф 22, каквито и правонарушения и закононанарушения и нарушаване на човешките права Топлофикация, винаги и без изключение е изправната страна. А потребителите, каквато и сума да не са заплатили, са неизправни длъжници. Че когато не си платил нещо си длъжник, никой не оспорва, но че е неизправен длъжник - да ме извиняват партийните мекерета наречени депутати. С този текст"Народното" събрание осъжда чрез нормативен акт гражданите да заплатят всяка произволна сума, като резултат от системните правонарушения и закононарушения на Топлофикация, бе да се изисква от монополиста каквото и да било доказателство за изпълнени задължения, определени в Закона за енергетиката.

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3961 Весело

  ,,Как изчезна корупцията,,

  ,,Завесата се вдига и на сцената е Бойко Борисов в европейски фрак и цилиндър. Асистира му Корнелия Нинова в стилно трико и с шапка ушанка....,,

  Найстина си го заслужаваме да ни наричат...... щом като сами ние си изкарваме ,,кирливи,, ризи. Никой народ в Балканският полуостров не е като нашия, да изкарва някакви ,,кирливи,, ризи и да ги развява из Европа, вижте ни значи колко сни лоши

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3961 Весело

  До коментар [#48] от "Fiji":

  ,,...Ако поканят (много рядко) някой истински опозиционер, то го канят сам, не и като опонент на някой от управляващите, за да няма истински спор, ...,,

  Ми как да го канят този истински опозиционер да спори с някой от управляващите. Парен студена каша духа, нима не помнят вулгарния израз на най умния, най начетения, Радан, когато той се извини само на тези от ДСБ и на никой друг. Ами ако някой ,,истински,, опозиционер,, пак в ефир напсува с най вулгарна псувня противника в спора и каже като Радан, извинявам се само на тези от петте партии и на никой друг

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  ,... щом като сами ние си изкарваме ,,кирливи,, ризи. Никой народ в Балканският полуостров не е като нашия, да изкарва някакви ,,кирливи,, ризи и да ги развява из Европа, вижте ни значи колко сни лоши
  —цитат от коментар 56 на сидер

  Решението е да си изперем и изгладим ризите, за да не са кирливи. Колко време могат да се крият и замитат под килима едни кирливи ризи? Патриотизъм не е да се правиш пред света на такъв, какъвто не си, а да си направиш нещата така, че да няма какво да криеш и от какво да се срамуваш.

 59. 59 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Никога не са ми искали или не съм предлагал подкуп.
  Така е и с моите роднини.
  При вас как е?
  Партийната пушилка в момента (заради европредседателството) навява мисли за лесното манипулиране на българина.

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#59] от "Минувач":

  И с мене е така, ама като ги четеш тука май на всичките в този форум са искали подкуп и те са го давали, кво да ги праиш, тролчета тетьови ненагушени

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#37] от "saint evlampi":

  В тази връзка е добре да ни обясниш, защо тогава Борисов обеща 100 милиона за милиционерски заплати, ами не ги отряза и да ги прати да работят повече.....?! :)

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#53] от "AzDebil":

  И друг път съм казвал, че никът ти отговаря превъзходно на същностната ти хуманоидна характеристика.

 63. 63 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#51] от "saint evlampi":

  Най-напред се ограмоти, след това може и да успееш да формулираш теореми.
  Троловете правописа за нищо го нямате, но иначе сте много речовити.

 64. 64 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#44] от "BIG AL":

  Един свестен коментар! ++++

 65. 65 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Разстроено

  До коментар [#27] от "plebs":

  Абсолютно и изцяло съм съгласен. И статията ми харесва именно заради илюзорния елемент в началото - точно въплъщава не само корупцията, а и фиктивната опозиция, която ни облекчава от задължението да бъдем истинската критика на властта.

  Няма начин тези хора, които от 90те насам работят заедно по една или друга линия, да си бъдат реална контра колкото и да се напъват за пред камерите. И точно това е най-пагубната форма на корупцията по наш'те земи - властимащите и опозицията не се различават драматично във вижданията си. Така де, коалиционните партньори варират във всяко ново издание, но статуквото не се разклаща и трайните интереси на всички "играчи" продължават да се обслужват.

  panem et circenses
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Чекай, чекай...

  Верно, че Законът повелява -- първо и главно,
  Защита на законните права и интереси на физически и юридически лица.

  Същевременно:
  Едра "риба", както и дребна, е Невинна докато (евентуално) не бъде доказано противното.

  До коментар [#41] от "BIG AL":

  И най- важното ..Борба с даден опасен прецедент от живота в една държава , се ЗАПОЧВА ОТГОРЕ- надолу ..:)) От Ал Капоне- не от дребните доставчици на къркането, проститутките и т.н...:))

  ПРЕВЕНЦИЯТА , превантивната функция на ЗАКОНА !!!
  Вкарваш в панндиза няколко ЕДРИ риби...

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Допълнение...

  Заповед издадена по ГПК чл. 410 и чл. 411 угодно за монопола Топлофикация
  е в нарушение на повели на Върховния закон с непосредствено действие КРБ,
  на ЗЗП... на самия Граждански процесуален кодекс за искови производства,
  каквито в частност са заповедните... в анти-процесуален ред.

  Издава се предубедена Заповед за недоказан кредитор срещу недоказан длъжник и, ако "длъжникът" успее да възрази, следва предубедено "истинско" исково производство с анти-случайно назначен съдебен състав,
  вече компрометиран с прибързано издадена предубедена заповед угодна за ищец "гнет за граждани и държава" заслужаващ фалит,
  според констатация на Национален омбудсман през 2014-2015 г., понастоящем Конституционен съдия.

  Топлофикация си има "държава в държавата", но не само този монопол има.

  Заповеди по ГПК чл. 410 са издавани с преобладаващо стандартен "образцов" текст,
  предубедено "за" ищци против недоказани длъжници,
  нетърпеливо за недоказани парични задължения и още по-абсурдно,
  нетърпеливо за предстоящи "вземания" за сметка на недоказани длъжници
  ... на "база" незнание и уговорка за безотговорност,
  във ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЛЪЖНИКА, такава:

  Заповедта е издадена единствено (на основа) на информация от заявител/кредитор и не проверявана от съда.

  Тоест, заповедта е издадена при още неуведомена и непредставена ответна страна, само по непроверявано заявление по ГПК чл. 410 от самозван кредитор.

  Дотук има страна недоказан "длъжник" и реална улика, че страната кредитор корупционно е кредитирала автора на издадена заповед.

  Оттам насетне компрометираният автор на пристрастна и безотговорно произведена ищцеугодна заповед, естествено,
  брани ищеца, дефектната заповед и себе дори...

  До коментар [#55] от "ангел марков":

  Определено считам, че най важната сделка не е намерила място в анализа, а това е сделката енергийно лоби - парламент. ще посоча само дава примера, които са показателни и представляват едни от най мощните генератори на корупция:

  1. Прехвърлената от Народното събрание в нарушение на Конституцията, на ЗНА и на ЗЕЕЕ компетентност за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт "общи условия за продажба", от КЕВР на търговските дружества в енергетиката (Д. в. бр. 108/2001 год.).

  2. Параграф 22 на приетия през 2007 и влязъл в сила през 2008 год. ГПК, съдържащ текста: за задълженията на потребителите и на асоциациите им - неизправни длъжници, могат да се издават заповеди по чл. 410 ГПК.

  Световната правна практика не познава втори подобен случай - с нормативен акт да се определя изправността и неизправността на страните. Според параграф 22, каквито и правонарушения и закононанарушения и нарушаване на човешките права Топлофикация, винаги и без изключение е изправната страна. А потребителите, каквато и сума да не са заплатили, са неизправни длъжници. Че когато не си платил нещо си длъжник, никой не оспорва, но че е неизправен длъжник - да ме извиняват партийните мекерета наречени депутати.

  С този текст"Народното" събрание осъжда чрез нормативен акт гражданите да заплатят всяка произволна сума, като резултат от системните правонарушения и закононарушения на Топлофикация, бе да се изисква от монополиста каквото и да било доказателство за изпълнени задължения, определени в Закона за енергетиката.

 68. 68 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#5] от "Коте": Докато има живи комунисти, ще има и корупция!

  Докато има ГЕРБ, ще има живи комунисти, докато има ГЕРБ, ще има корупция, докато има ГЕРБ, ще има пеевски и цацаровци, изчезва Тиквата, изчезва ГРОБ, изчезва корупцията и помен не остава от мазните Шишита.

 69. 69 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как така без корубция? Има два вида корубция-полезна, когато те обслужва и вредна,когато обслужва друг!

 70. 70 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Икономедия, не забравяйте, че някои от сайтовете ви са зад пейуол и някои хора за дали истински пари за написването на тази диария.
  Представете си сами как бихте се почувствали, когато дадете парите си и получите в замяна подобна "статия".

 71. 71 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1349 Разстроено

  Ей другари , то много страшно станало у нас бе ! ? Май вече няма оправяне ! ! Ето какво ни донесе 1 век комунизъм - каша в главите на хората и нищо не е истинско ! !
  Като им разказвам тези неща тук в Германия(западната) те не ми вярват че има такова обезщетяване на средния българин ! ? !

 72. 72 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1349 Разстроено

  Към пост 71 - да се чете ОБЕЗВЕРЯВАНЕ вместо обезщетяване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK