Отвъд юбилейната скръб

Отвъд юбилейната скръб

© Живко АнгеловТекстът на проф. Александър Кьосев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията.


Днес е ден за възпоминание на жертвите на комунизма. Не обичам такива дни, в които скръбта става юбилейна, не обичам патос – нито героизиращ, нито виктимизиращ. Защото юбилейната скръб е абстрактна – по някакви числа, колко души са загинали в лагерите и пр.


Моята скръб и паметта ми са конкретни


На този ден ще ви разкажа за един концлагерист, чичо ми Никола Кьосев. Единствен от синовете на дядо ми Гиго, кожар, дребен търговец, най-малкият, може би най-любимият, преди 1944 г. той получава пари и учи в Американския колеж, завършва го с отличие. След 9 септември обаче това добро образование веднага се превръща в голям недостатък – дюкянът на дядо ми е експроприиран, малкото пари се стапят, а той никъде не може да си намери работа.
Тогава – било е някъде през бедните 50-те години и с цел елементарен поминък, той се свързва със свои бивш учител от Американския колеж, който по това време е консул в американското посолство в София. Очевидно от чудене как да помогне консулът му дава идея да изработва фолклорни кукли, български сувенири, които американското посолство да подарява на свои гости от САЩ. Това е фатална грешка.


ДС не спи


и не след дълго чичо ми е арестуван, обвинен (ако въобще е имало някакво обвинение, не можах да разбера) за нерегламентирани контакти с чужденци, ужасни американци, и освен това и за шпионаж. Намекват му, че вътре в куклите има тайни съобщения, с които той предава на Врага важна информация за Родината. Това е истина, млади хора, не е зловеща шега. В резултат на това чичо заминава за неопределено време в Белене, на лагер. Излиза по същите неясни причини някъде след около година и половина, с тежка язва, която предизвиква кръвоизлив, спасяват го по чудо. След това години наред не може да си намери работа, работи на преса, какво ли не, накрая става преводач на техническа литература срещу хонорар – това работи почти до края на живота си, умря на 94.


Чичо Кольо не обичаше да говори за Белене


аз разбрах, че е бил там чак когато се върнах от казармата, на 22 г. Разпитвах го много, но той не искаше да разказва, разбрах само че е имало бой и комари, било бедно, грозно и мизерно, че мнозина са умрели. Впрочем, като стана дума за грозно – пътувал съм по Дунава с лодка и мога да ви уверя, че остров Персин и района на Дунав около Белене с малките островчета и каналите с величествени надвиснали дървета между тях са едно от най-красивите места, които съм виждал. Но за концлагеристите е било грозно.


Той сякаш се беше напълно разделил с този травматичен спомен. Не познавам по активен и жизнен, позитивен човек от него – беше активист на протестантската църква в София, събираше литература за родния, любимия Дойран, имаше огромна библиотека с много съчинения за Македония в нея, беше фотограф и филателист, събираше картички, четеше научна фантастика, обичаше децата, мене специално. И най-важното - беше пътешественик. Първо, по времето на късния соц, с писма – поддържаше връзка с много от своите съученици от Американския колеж, разселени къде ли не по света – през 90-те години гостувах на едни негови съученици в Лондон по негова препоръка. После започна да пътува реално, със сина си Любен, като всеки път спестяваше дълго за това, и посети какви ли не места и хора по света.


От подновения Американски колеж в София го откриха незнайно как и го направиха почетен ученик на училището, той беше щастлив, показваше ми албуми със съученици от 30-те години, албуми със свои фотографии от пътуванията. На стари години се хвана и направи родословно дърво на нашия дойрански род. Страдаше много от това, че внукът му се бе преселил в Германия и не поддържаше никаква връзка с него, с нас и България.


Това е историята


на погребението дойдоха ученици и учители от Американския колеж. Смятам, че чичо Кольо е един от малкото, които са превърнали Белене в жизнена енергия след това, повечето концлагеристи никога не успяват да направят това, мнозина оцелели се самоубиват години, понякога десетилетия след преживяното, посттравматичен синдром, прави го даже и Бруно Бетелхайм, един от теоретиците на концлагерния травматичен опит. Той се самоубива в същата нощ, в която нацистите са нахлули в Австрия, но 52 години по-късно.


Разказвам всичко това не само защото съм тъжен за подобни хора. А защото съм бесен от модния израз на глупави млади хора: "Айде стига с тия концлагери!". Те избързаха да затворят книгата на миналото, преди въобще да са я прочели; не – да са прочели и една страница. И сега спорят за третия пол. Да ви кажа от позицията на паметта – третият пол не е заплашително бъдеще, той е реално минало.


Трансхуманизмът не ни очаква, той вече е бил. Защото концлагерите са родили първите трансхуманоиди, хора без пол, без възраст, без социален статус, без джендър роли, без стереотипи, за които Примо Леви възкликва: "Нима това е човек?", а Агамбен помества техния "оголен живот" в самия противоречив център на модерното общество. Загубилите надежда, концлагерните "мюсюлмани" (не става дума за бежанци и ислямисти, четете Леви), са били първите екстремни същества отвъд пол и джендър, отвъд надеждата и човешкото. И днес честваме тях, отвъдхората от близкото минало. Навремето не е имало конвенции, които да ги защитават. Само ние, спомнящите си за тях, сме им останали.


А на другия полюс на екстремния концлагерен опит са онези, които са оцелели и не са се предали, които, обратно, са станали хора, запазили са воля за живот. Като чичо Кольо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Благодаря на Проф. Кьосев за този прекрасен текст!
  Историята ни трябва да се разказва и учи именно така - лично , с човешки мащаб и усещане съдбата на предците ни!

 2. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това трябва Жаблянов да го прочете , но за жалост едва ли ще го проумее...
  То и акъл трябва....

 3. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Разстроено

  питайте г-нКьосев и др.Тома Томов чиито баща е бил началник на лагера в Белене!Но и той както всички правоверни комунисти смятат "че така е трябвало".И във форума има хора за които Белене е било нещо "полезно"!?Там са настанявани според "полезните идиоти"враговете на народа".Комуннистите в БСП съвсем демагогски отклоняват темата защото са гузни но дълбоко в себе си одобряват направеното от дедите и бащите им.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 5 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  ,Днес е ден за възпоминание на жертвите на комунизма. Не обичам такива дни, в които скръбта става юбилейна, не обичам патос – нито героизиращ, нито виктимизиращ. Защото юбилейната скръб е абстрактна – по някакви числа, колко души са загинали в лагерите и пр.


  Моята скръб и паметта ми са конкретни....,,

  Господин Кьосев, малцина са като вас. Прочетох цялата статия, нямам думи

 5. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  ,Днес е ден за възпоминание на жертвите на комунизма. Не обичам такива дни, в които скръбта става юбилейна, не обичам патос – нито героизиращ, нито виктимизиращ. Защото юбилейната скръб е абстрактна – по някакви числа, колко души са загинали в лагерите и пр.


  Моята скръб и паметта ми са конкретни....,,

  Господин Кьосев, малцина са като вас. Прочетох цялата статия, нямам думи

 6. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Румен Радев къде е днес, какво прави?
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Там където е и БОЙКО БОРИСОВ

  Дето се преправяше на ДЕСЕН с

  МАНТРИТЕ ЗА УБИТИЯ СИ ОТ НАРОДЕН СЪД ДЯДО

  Мижи да те лажем

 7. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  питайте г-нКьосев и др.Тома Томов чиито баща е бил началник на лагера в Белене!Но и той както всички правоверни комунисти смятат "че така е трябвало".И във форума има хора за които Белене е било нещо "полезно"!?Там са настанявани според "полезните идиоти"враговете на народа".Комуннистите в БСП съвсем демагогски отклоняват темата защото са гузни но дълбоко в себе си одобряват направеното от дедите и бащите им.
  —цитат от коментар 4 на Messerschmitt


  Ако не отклоняваме темата, няма да се разминине само с гузност. Утре някой ще каже - връщайте АБПФК апартаментите - тогава какво правим?! Затуй най-добре да отклоняваме темата и да не се караме.

 8. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  След 1989 г. се запознах с някои от тези мъченици. Изключително скромни и тихи хора, които наистина не говореха за миналото, но то прозираше през техните думи и поглед.

 9. 10 Профил на ivopp
  ivopp
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  На обучение при Нинова и Жаблянов

 10. 11 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Светла им памет на несъгласните и жертвите на комунизма .

 11. 12 Профил на 1937-1941
  1937-1941
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Комунистите са предатели, терористи, нихилисти и интернационалисти . Най-големият им грях обаче (от който са производни всички останали) е, че са безбожници.

  Бог с нам!
 12. 13 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Единия пробвал немска десантна лодка на Панчарево и бил "несправедливо осъден", другия ходел да търси приятелски съвет от американски консул. И той бил "несправедливо осъден"

  Ми мен ми звучи доста резонно?
  Такива са били законите тогава!
  Как някой не каза " както си седях на пейката пред къщи и ме взеха и осъдиха,защото си седя"?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 13. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Каквото и да се напише за комунизма, все ще е малко. Най-тежко е изпиването на мозъка на българина. Там са необратими последиците. Прозрението, че продължават да ни управляват червени боклуци, явно не е стигнало до мозъка на сдухания пролетариат. Малко хора осъзнават колко са жестоки последиците от комунизма.
  За 30 години " преход" България вместо завинаги да скъса пъпната връв с Москва, народи нови съветски партии, като Атака и ПФ. ДПС е отдавна рубладжийско - интересчийска партия, начело с неговия ментор ченгето от ДС Доган. Боклуци като Сидеров и Симеонов са рамо до рамо с един безподобен милиционер - ББ.
  В президенството също фуражка. Съветска.
  Бог да пази България.

 14. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Румен Радев къде е днес, какво прави?
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Където и да е, отдава чест, т.е. козирува, за огромно съжаление.

  Бойко Борисов – това е лъжец и измамник.
  Интересчия и популист. Говори това, което ще се хареса на "широките слоеве от народа".

  Тези двамата стоят на върха на "kleta majka Bylgariq"!
  Цитирах текста на жалките пишман патриоти без грам ирония, тъй като и те са яхнали част от властта с една едничка цел – облага чрез предателство!

  Е, що за народ обитава тази територия, след като във почти всеки род има хора които са страдали от безродниците-комунисти и веднага след промените им връчиха властта отново, и отново, и отново...
  За текста, Александър К. – благодаря!!!

 15. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Гневно

  Невероятна гнусота! Умопомрачителна гавра с морала! Садистична разправа със собственият род. Безумно! Или крайно прагматично?
  Наистина ли прочетохте края на този ужасен пасквил?!
  Кьосев се гаври със собствения си чичо и със всички изтерзнани жертви на комунизма!
  Да обявиш чичо си-лагерника от Белене за трансхуманоид, трансджендър, безполов....
  Те думите не стигат!
  Сега остава и Вили лилков за излезе и да обяви "бившите хора " за първите трансджендъри. По Примера на Кьосев. НО не вярвам.
  Адска жестокост, надминаваща дори тази на комунисти и есесовци е да обявиш невинните жертви на народния съд, на лагерите на комунизма за трансджендъри. Да посегнегнеш по този начин и на горяните, те също са жертви на комунизма. Нечувано!
  Тези страдалци и борци НЕ СА ДЖЕНДЪРИ, БЕЗПОЛОВИ, ТРАНСХУМАНОИДИ и още по-малко мюсолмани!
  Всички невинни жертви са били ХОРА и са останали ХОРА. Оцелелите са запазили ЧОВЕШКОТО в себе си и си останаха ЧОВЕЦИ с МОРАЛ!
  КАКВО СИ ТИ Кьосев?!
  И какво сте вие дето сте се прехласнали в коментарите си по това
  словестно зверство на неолиберал-джендъризма?!
  ???

  P.S. Впрочем помня много добре как някога комунистите на власт се гавреха по същия начин със собствените си роднини- жертви, за да докажат как властта им принадлежи по право. Обявавхае за съветски, интернационални, отвъд човешкото...
  !
  !

 16. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Красиво и вдъхновяващо. Всеки нека си спомни за своя чичо Кольо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#16] от "AzDebil":
  "КАКВО СИ ТИ Кьосев?!
  И какво сте вие дето сте се прехласнали в коментарите си по това
  словестно зверство на неолиберал-джендъризма?!
  ???"
  "AzDebil"!
  Пропуснал си "съм"!
  80%!!!
  Съжалявам те искрено за неразбирането на текста!

 18. 19 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Красиво и вдъхновяващо. Всеки нека си спомни за своя чичо Кольо...
  —цитат от коментар 17 на penetrating


  На татко вуйчото - полк. Георги Сърмаджиев, заради чина си лежа до 1969 г. в Белене. Мълчеше какво е било, само на рождения ден на цар Борис с половин глас пееше Шуми Марица и Боже царя ни храни.
  Освен него и заради него пешкира го опра и сина му Влади - изключили го от университета.

 19. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Ами това е положението, дори тук има хора които са на акъла на Жаблянов, та какво остава за целокупния народ.
  Ако някой е пропуснал, прочетете текста и на Теодора Димова, за да видите отчета на първия Глвен прокурор след 9.9.44г за свършеното от т.н. народен съд за първите 9 месеца, та да се видят мащабите и причините за геноцида - то си е било като соцсъревнование между маринетните правителства на новопокръстените от Сталин соцстрани и според въпросния прокурор, ние сме го спечелили - т.е. не във всичко сме последни, в идиотщините можем да сме и първи.

 20. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Моят дядо, Бог да го прости, беше един от тези комунисти, които наричат "наивно вярващи". Нелегален член на комунистическата партия от 1936г., не е участвал в "антифашистката борба" освен като е приютявал някой "нелегален другар" в къщата си. Идва девети септември и дядо си казва: "Ето, дойде новият живот, да запрятаме ръкави". И заедно с неколцина други ентусиазирани комунисти още в първите дни на новата власт организират първото в България доброволно ТКЗС, или ако щете - "първия кибуц" като в Израел, без санкция отгоре, ей тъй, както са го мечтали. Всеки влиза доброволно с цялото си имущество в тази комуна и започват работа. Поради неопитност ли, поради некадърната регулаторна намеса на комунистическата власт ли, поради какви причини не знам, но кибуцът на четвъртата година фалира, и то на най-плодородната земя в България - Свищовско, при самоотвержения ентусиазиран труд на десетина семейства. И това преди насилствените ТКЗС-та, преди системата на колхозите да удуши българското село.
  Дядо ми започва да говори на глас: "Не става! Това е ялова работа! Съветските колхози не стават за България" - и този пророчески глас си го припомних при речта на др.Петър Младенов 45години по-късно, когато той през зъби призна същото, но и когато самата действителност опроверга социализма.
  Дядо води и с думи, и с делата си активна контрапропаганда на социализма - "Аз бях там, където вие отивате! Не става, пробвахме, изгоряхме!" - и това е ставало пред всички, случаят с тази комуна, с тази "лабораторна проба на социализъм" е станал широкоизвестен в цялата околия!
  ... И дядо изчезнал. За цяла една година. Нямало го никакъв, ни вест, ни кост. Баба го търсила къде ли не, почти се отчаяла, но не сложила черна забрадка, защото интуицията й казвала, "жив е Любен!".
  През тази година дядо бил в концлагера в Белене, изтезаван и мъчен за това, че е казвал истината, че е искал да предпази хората от грешния път, от задънената улица на съветския соц.
  И дядо мълча за това до 10-ти ноември, беше мъдър, весел и животолюбив човек.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 22 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "AzDebil":

  Ти дебил, да. Понимаеш

 22. 23 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#9] от "stedim":

  Точно тези мъченици ги забутаха в чета глуха, понеже бяха хора свикнали да си отстояват мнението. Къде къде беше по - лесно да си накупим пребоядисани комуняги и да ги кръстим демократи, те да свикнали да имат голям брат, дали руски дали американски все тази.

 23. 24 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Това е българският проблем: винаги сме крайни, много крайни. Тук във форума, днес, всички са срещу комунистите, докрай. И няма и дума за това, какво зло фашистите са направили малко преди 1944 г.
  Нашата история е лутане от единия до другия край, без баланс, без поука от случилото се. Това е присъщо на "зелените" нации, на неподготвените и на нациите без лидери....
  Днес с Райха, после със СССР, после с "демократите" и никога за България, за българите, за обикновенните хора....
  В резултат - последните в Европа, без изгледи за спасение!

  Сидо
 24. 25 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Чудех се, възможно ли е да се обединят жертвите на комунизма с конвенцията???
  Потресен съм!!! Позор...

  roo
 25. 26 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сидо":

  Объркаш си годините човек фашизъм в България имаше от 1944-1989.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Малко бие на спомените на разни хора след 9.9.44 за техни роднини - партизани и "зверствата на фашистите". А алегорията за трансхуманоидите дето нямали джедърни роли, е некъв допълнителен пълнеж, за постмодернистичен разкош. Уважение към мъките на чичото, обаче да го ползва за целите на либералната пропаганда, верно си е гнусотия.

 27. 28 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "AzDebil":
  Ама, много сте тъп , господине.
  ТрансНеХуманистите са ПАЗАЧИТЕ и РЪКОВОДИТЕЛИТЕ на лагерите!
  Не лагерниците!

  Ех, клета родино, каква безмозъчна фауна пъпли из географията ти! Пък и мнение има фауната...Еех...

  .
 28. 29 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Моят чичо Иван се е върнал от Гулаг през 1954, след смъртта на Сталин, избягали с другия ми чичо като млади комунисти в СССР през 1937. Съответно чичо ми Лефтер се води безследно изчезнал, но докато беше жив, чичо ми Иван/АБПФК/ си ходеше чинно да гласува за БСП. Майка ми пък си спомня за интернирания Буров във Дряново, как е ходил всеки ден да се разписва в милицията. Висок, достолепен мъж.
  А по темата за джендърите, ще припомня стария лаф: "Педераст не е полова ориентация, а тип мъжки характер".

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 29. 30 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Силен текст! Ето тази история трябва да се учи в училище.
  И да няма после изрази от млади хора, които твърдят с убедеността на олигофрена, че през комунизма било по-хубаво!

 30. 31 Профил на maa10377228
  maa10377228
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зачитайки се в последните два абзаца, провокиран от „станали хора“, отпратило ме към Вапцаров, се замислих дали пък не е по-уместно „останали хора“. Предишният абзац обаче тотално ме обърка. В двата абзаца се противопоставят одвъдхората - „хора без пол, без възраст, без социален статус, без джендър роли, без стереотипи“ наречени трансхуманоиди и хората – с всички тези определители – „като чичо Кольо“. На първите са останали само спомнящите си за тях, защото живи, те са били като „мъртвите живи“, а на вторите –признанието, че са станали хора – пак си мисля, че трябва да е „останали хора“, И тук, в съмнението какво е да си човек, се намесва конвенцията, „която да ги защитава“, спомената като липса покрай единствено наличното, и определителите, без които ставаш „одвъд човек“ - пол, възраст, социален статус, джендър роли, стереотипи. И объркването идва от въпроса – трябва ли да имаш джендър роля, за да бъдеш „отсам човек“

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK