Когато думите умрат

Протест против Истанбулската конвенция

© Анелия Николова

Протест против Истанбулската конвенцияСлушайки крясъците, заместили разговорите в българското публично пространство, напоследък се сещам за великолепната книга "Сапиенс" на Ювал Харари. Според тезата на автора в самото начало на човешката история на земята е имало не по-малко от половин дузина различни видове хора (homo). Накрая останалите са измрели и сме останали само ние, хомо сапиенс, поради една причина: имали сме най-развития език. С негова помощ сме могли да обсъждаме какво, как и с кого да правим. И тъй като този най-точен език е имал и най-пряка връзка с реалността, накрая сме се оказали най-успешните човеци, обричайки на изчезване неандерталци и прочие питекантропи.


Изводът: щом в основата на нашия успех е вграден точен език, с ясно съдържание на думите и добра връзка с действителността – значи, ако "разкачим" езика от ясното му съдържание и от действителността,


ще загазим като неандерталците едно време
Миналия път описах как Бойко Борисов успя да изгради един свят, съставен от думи, който няма отношение към света на действителността. Не всеки може това. А който може – като Борисов – се оказва, за кратко, цар в този изграден от него паралелен свят. И прогнозирах, че светът на реалността рано или късно ще се сблъска със света на думите и ще го разпилее като сутрешна мъгла.


Преди това да се случи обаче, става нещо друго. Самите думи, веднъж разкачени от действителността, втори път започват да губят своя собствен смисъл. Все по-малко описват онова, което е – и все повече просто разкриват онова, което говорещият носи в главата си.


Да започнем отново с Борисов. Като всеки човек, съсредоточил прекалено много власт в ръцете си, той по необходимост изгражда пропагандна машина, чиито думи да описват света така, че хората да бъдат постоянно убедени: да, само Той може да управлява; ако не е Той – хаос. Тъй като това никога не е вярно (още от Аристотел знаем, че не е важно кой, а как управлява), пропагандната машина е длъжна да произвежда


паралелен свят от лъжи, които да поддържат властта на Единствения


Тук обаче е заложен капан за самия Единствен. Рано или късно всички, изградили пропагандна машина в своя полза, стават жертви на същата тая машина. Знаят, че тя бълва лъжи (повечето от тях те самите са измислили и спуснали за изпълнение), целящи да увековечат тяхната власт. Но все пак започват да й вярват.


Когато синът ми беше на 5-6 години, рисуваше много и добре, както правят децата на тази възраст. И много го беше страх от слонове. Правеше следното. Нарисува силуета на слон. После го поглежда, писва "Страх ме е!" и хуква да се крие под масата. Нищо че той самият е нарисувал този същия слон, от когото бяга с писъци.


И с пропагандата става така. Нейният източник започва да вярва, че тя адекватно описва света. И изпада във все по-нелепи ситуации.


Видяхме това в речта на Бойко Борисов на годишната среща на "Капитал" с бизнеса и правителството. Речта му не беше посветена нито на правителството, нито на бизнеса. Посланието, което той отправи към домакините, бе толкова детинско, та чак не-смешно: "Спрете ги тия протести!"


Повярвал си е на пропагандата


Оставил се е да бъде убеден от собствените си рупори, че някаква зловеща фигура, именувана от пропагандата "Иво Прокопиев", е организатор на протестите за Пирин и за двете лъвчета. И му отива на крака, да му каже да ги спре тия протести...


Да повярваш на пропаганда – т.е. на словесни конструкции, които нямат нищо общо с реалността, а целят единствено запазването на нечия власт – е глупаво занимание. Защото по този начин доброволно се "разкачаш" от действителността. И, разбира се, започваш да се губиш из нея.


Воюваш не с когото трябва и - още по-важно – доверяваш се не на когото трябва. И така си оголваш гърба за всякакви ножове, както се случи и на Борисов тия дни, когато цялата пропагандна машина изведнъж се обърна срещу него с обвинения, че праща клети български лъвчета на западните дегенерати, вместо български дечица да им се радват в китния български град Пазарджик.


Тия приключения с думите не се случват само на Борисов, разбира се. В последните дни истерията покрай Истанбулската конвенция произведе обвинения към нейните защитници, че искали да разпространяват "джендър идеология". Никой от крещящите, разбира се, няма ни най-малка представа какво е съдържанието на термина "джендър идеология". Доколкото мога да се ориентирам, крещящите имат предвид нещо като: "Еврогейовете ще нахлуят и ще ни превърнат в обратни, като ни нахлузят джендър идеологията си..."


Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно


Защото случаят, разбира се, е точно обратният. В страните със зряла социология "джендър идеология" означава: онези роли на "мъжкост" и "женскост", които дадено общество предписва на мъжете и жените си. Например джендър идеология е момченцата да са облечени в синьо, а момиченцата – в пембяно; на момченцата да се купуват пищовчета, а на момиченцата – кукли; момченцата да ходят в панталони, а момиченцата – в роклички; мъжете да са късо подстригани, а жените – с дълга коса; мъжете да се бият по кръчмите, а жените да стоят в кухнята и да готвят.


Типична джендър идеология е традиционната българска "мъдрост": "Жената да е непразна, печката да пуши (т.е. нещо да не й е наред), дървата да са мокри." Руснаците, както често им се случва, изразяват тази традиционна джендър идеология по по-хард начин: "Колкото по-често биеш жената, толкова по-вкусна супа ще ядеш."


Та: джендър идеологията, това е пакетът от онези роли, които обществото традиционно предписва на мъжете и жените. Онзи, който не е съгласен – например е убеден, че и мъжете могат да ходят с дълга коса и да готвят вкъщи – са именно противниците на джендър идеологията.


Следователно българските истерици, които тръбят за традиционните ценности и как да пазим децата си от еврогейовете – те са ЗА джендър идеологията. Именно те искат да я запазят по нашите земи. А онези по-цивилизовани техни сънародници, които не са съгласни жената да си стои в кухнята и да бъде бита, та да готви по-вкусно – тези са ПРОТИВ джендър идеологията. Прословутата Истанбулска конвенция е точно такъв противник на джендър идеологията; а Корнелия Нинова (например) е върл неин поддръжник.


Това недоразумение е една от многото причини всеки, който чете книги поне от време на време, да недоумява какъв е този обществен писък в България по темата за "джендъра". Щеше да е много смешно, ако обаче четящите книги не знаеха и друго. А именно: че в момента, в който думите загубят собствените си значения, преставаме да сме способни да си подреждаме отношенията помежду си с помощта на думи. Когато думите умрат, единственият обществен регулатор остава


голото, неприкрито, нагло, злорадо насилие


Колкото повече заживяваме в свят от неясни, безсмислени думи, толкова повече насилието се настанява в ежедневието ни. Единственият начин да го изгоним е да възстановим значението на думите. А това с крясък и с пропаганда не става.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (480)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Езоповият език на Бойко Борисов не се разбира от всички, но пък е най силното му оръжие и му дава 4, 5 мандата.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 2. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Езоповият език на Бойко Борисов не се разбира от всички, но пък е най силното му оръжие и му дава 4, 5 мандата.
  —цитат от коментар 2 на Wornoxmaniak Северозападн екземпляр

  Четири и половина мандата?

  Показателно е, че дори такъв апологет на Баце ги кара на "половинки"!

 3. 4 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тая с плакатчето като я гледам,не ми се вярва да знае къде е Истанбул.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 4. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Весело

  Ако махнем пасажа за Борисов,остава само една гола пропаганда в подкрепа на ИК.

 5. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Типична джендър идеология е традиционната българска "мъдрост": "Жената да е непразна, печката да пуши (т.е. нещо да не й е наред), дървата да са мокри". Руснаците, както често им се случва, изразяват тази традиционна джендър идеология по по-хард начин:"Колкото по-често биеш жената, толкова по-вкусна супа ще ядеш".

  ------------

  Ненависта на Дайнов към българи, руснаци, ... сигурно и сърби, и други народи около нас е маниакална !

  За него това са изостанали хора,народи, общости ... с изостанали нрави, с не-модерен (не-западен) начин на живот, слушащи не-хубава (на-западна - рок/блус ..) музика, .... т.н.

  Това му се казва расизъм.
  С тази идеология са се оправдавали Западняците когато са тръгнали да колонизират останалата част от света преди 4- века : те, ЗАпадняците, са напредналите общества, и имат за мисия да цивилизоват по изостаналите части от земята, с народи изостанали и прости.

  Каква е обаче следстието от този начин на мислене?
  1. напредналите имат за мисия да налагат модерен начин на живот на изостаналите (да ги натискат да приемат Истамбулската Конвенция например)
  и тук обаче :
  2) да се намесват в работите на изосталите държави - тоест, да ги командват

  и накрая, в екстермен вариант :
  3) напредалите имат право да унищожават изостаналите !

 6. 7 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Автора, един човек със объркани мисли, старателно се опитва да обърка и нашите. НЕ!!драги! Понеже отново ни мислите за малоумни, и се опитвате да изкривявате нещата около Джендърската зараза, ние като едни търсещи истината хора потърсихме да видим какво се е случило на местата където е победила трайно вашиа любим Джендъризъм. В Швеция се вижда добре какво е постигнала с децата. Те не са той и тя, не играят с играчките които ги влекат, там децата са ТО. А в Норвегия е направо Трагично.
  Хайде не ни занимавайте с поредните си лъжи и измишлотини. Видяхме ви че умеете да лъжете убедително с красиви думи и доводи, но ни омръзна да ви слушаме и да оборваме поредните лъжи.
  Просто стойте далече от нас, от децата ни, от страната ни!!!

 7. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Колкото повече заживяваме в свят от неясни, безсмислени думи, толкова повече насилието се настанява в ежедневието ни. "

  Ми то и цялата ИК е написана с неясни и на пръв поглед безсмислени думи. Следователно?

  Прочее, авторът чел ли е “Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли?

  Panta rhei....
 8. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  когато думите умрат се ражда действието...

 9. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  ... сме останали само ние, хомо сапиенс, поради една причина: имали сме най-развития език. С негова помощ сме могли да обсъждаме какво, как и с кого да правим ...

  Съгласен, макар да може да се впуснем в уточнения, допълнения и всякакви подробности.
  Това не е важно.

  Бих попитал Дайнов - след като е така, то лично Дайнов като как си го представя "връщането на значението на думите"?
  След като има ясно разминаване в "какво" да се връща и след като се е самокапсулирала и изолирала групата, която визира Дайнов "с кого" да връща.
  Но пък по въпроса "как" - там е ясна. Пак със старата, добра пропаганда. Която току що е рагромил ...
  Та Дайнов тази "програма" без "насилие" как я вижда?
  Като в стария лаф, че ще градим мир, докато камък върху камък не остане ...

 10. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Не е случайно, че Евгени Дайнов е на западни пари от 1989.

  Той е представител на "напредналите", западни елити и неговата мисия на местна българска, туземска почва, е да обосновава защо изостанала държава като България трябва да е подчинена на Запада - защото е изостанала и не заслужава да има независимост !

  Сигурно когато Индия е била колония на Англия, англичаните са наемали местни индиици, които са говорели същото на местното туземно индииско население : вие, индииците сте изостанали хора, и манталитет традиционен (демек тъпи сте), и затова трябва да се подчинявате на Англия , тази модерна и напреднала държва !

  Тоест, Евгени Дайнов е представител на колониалния западен елит, финансиран от него, и има за мисия да натрапва на местното туземно българско население колко е изостаналао (демек просто) и как правилното нещо да направи е да слуша въпросния западен елит.
  Тоест мисията на Евгени Дайное е да придържа България в колониален статут.
  За това му плащат, а и изгелжда той самия вярва в това.

 11. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Дайнов - апологетът на крайния либерализъм. Дали ги е научил тези неща от Института по история на БКП. Колко е вярно, че комунистическият начин на мислене е много близък с крайния либерален

 12. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  Дайнов, много елементарно бе, брат. Ама па е платено, А?

 15. 16 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  “... В последните дни истерията покрай Истанбулската конвенция произведе обвинения към нейните защитници, че искали да разпространяват "джендър идеология". Никой от крещящите, разбира се, няма ни най-малка представа какво е съдържанието на термина "джендър идеология". ...“ Хайде, бе- ние. “крещящите“, не можем да четем, не сме чели “трудовете“ на лесбийката бътлър и нямаме интелекта да разберем какво е “джендър перформативност“, някои сред нас не са юристи и не знаем какво изрично се забранява в чл.11 ал.1 и ал.2 от КРБ- така ли? Що се отнася до това твърдение, то едни богослови от ВТУ са го формулирали чудесно, като над 99% от мотивите им съвпадат и с юридическите мотиви за отхвърляне на ратификацията на ИК, а именно:
  “1. Истанбулската конвенция отваря възможности за въвеждането на дефиниции за човека и на ценности, които противоречат на християнската ни идентичност като личности – мъже и жени, на християнската ни традиция като народ и на способността ни като общество – спасило евреите през Втората световна война – да защитим слабите от всяка форма на насилие. В редица текстове на конвенцията (напр. чл. 3, б, чл. 4, ал. 2, чл. 66, ал. 1 и т. н.) се въвежда понятието джендър не само в смисъл на социален пол, но и в смисъл на идентичност.

  1.1. Конвенцията вменява на едно неюридическо понятие (знаково за определени ЛГБТ среди) юридическо значение за всички българи;

  1.1.1. За първи път то е изведено през 50-те години на ХХ в. от лингвистиката и е въведено в сексологията;

  1.1.2. Впоследствие – особено след 1990 г., когато Джудит Бътлър формулира понятието джендър перформативност – то се използва като инструмент за целите на една нова идеология, синтезирала културния марксизъм и тежкия комплекс за вина в развитите обществата с колониално, робовладелско и нацистко минало.

  1.2. На трето място идва използването му в документи като Истанбулската конвенция, като норма, която всяко национално законодателство трябва да приложи, генерира и развие за целите на споменатата вече идеология;

  1.3. Четвъртото му приложение е на нивото на политическата демагогия. За тази цел всеки опонент бива „стигматизиран“ като протагонист на „домашното насилие“ или дори като геополитически лобист.

  2. Понятието джендър е квазинаучно и е част от идеологията на джендър идентичността, съгласно която полът е изцяло социален конструкт:

  2.1. Въвеждането в законодателството на идеологически натоварено понятие създава възможности за последващото налагане на културни модели и ценностни нагласи, които рушат основите на личностната идентичност и на семейството като основна структурна единица на обществото.

  2.2. Предвидените в Конвенцията мерки за промяна на социалните модели на поведение на жените и мъжете (чл. 12, ал. 1) и за джендър образование с цел изкореняване на техните стереотипни роли (чл. 14, ал. 1) са инструктивни изисквания, които имат изцяло идеологическо съдържание. Като такива, те нямат място в националното законодателство.

  2.3. Ратифицирането на Истанбулската конвенция в този ѝ вид (и превод) от Българския парламент ще докаже дефицит в националното законодателство по отношение насилието изобщо: спрямо жените, спрямо децата, а защо не и спрямо човека по принцип.

  2.4. Основателно се поставя въпросът: съществува ли такъв правен дефицит в България? Ако отговорът е „да“, тогава следващият въпрос към законодателната (и изпълнителната) ни власт е „защо“?

  2.4.1. Защо правното министерство досега не е инициирало (и не инициира) законодателни промени в тази област през последните три десетилетия от най-новата ни история?

  2.4.2. Ако отговорът е „не“, тогава какво (освен дипломатическата куртоазия) прави въпросната Истанбулска конвенция насъщна потребност за дневния ред на обществото ни?

  2.5. Джендър идеологията е единственото ново, което липсва в нашето национално законодателство.

  2.6. Ратифицирането на конвенцията всъщност ще наложи понятието джендър не на равнището на сексологична хипотеза (където му е мястото), а на равнището на идеология, тоталитарно налагана на всеки българин – от новороденото, до всеки от нас като обект на правото.

  3. Истанбулската конвенция и заложените в нея модели на обществено поведение, морални предписания и законово нормотворство са провокация към Православното християнство като „традиционна религия в Република България“ (Конституция на РБ, чл. 13 [3]).
  3.3. Полът се отнася към различния начин на функциониране на богодаруваната природа, на която в еднаква степен са носители и мъжът, и жената.

  3.4. Полът е природна (биологична) характеристика, която трябва да бъде осъществена в рамките на брачното съжителство като служение на съпружеството, родителството, майчинството, бащинството.

  3.5. Всички тези „социални роли“ не могат да бъдат отделени от тяхната биологична, природна обусловеност и да бъдат мислени като „джендърни роли“, т. е. като създаване на социална полова идентичност.

  3.6. Социалната и културната реализация на мъжа и жената предполага зададеното в тяхната природа полово различие и не може да се сведе до т. нар. джендърни роли.
  4.1. Семейството е естествената среда, в която зададеният пол може да бъде осъществен като съпружество, родителство, майчинство или бащинство в живота на отделната личност.

  4.2. Идеята на джендър идеологията за изграждането на джендърни роли или идентичности, които подменят тези служения на мъжа и жената няма антропологично основание и е изцяло идеологически конструкт.

  С оглед всичко, казано до тук, питаме: кое прави ратифицирането на тази конвенция (в този ѝ вид и превод) жизненоважна тема за дневния ред на обществото ни?

  Демографската и ценностната криза, масираната имиграция на млади и образовани българи, са много по-насъщни проблеми, които трябва да бъдат предмет на обществения дебат, на законодателни инициативи и на конкретни управленски действия тук и сега...“
  https://dveri.bg/uaqxc

 16. 17 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Незнам. Дори Аз започвам да се съмнявам? След пробива в международната политика може да му хареса и да ни изостави, да се отдаде.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 19 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#7] от "Голямото прочистване":

  А в Норвегия било направо трагично! Ти да видиш в България какво е - и тука "дете" е в среден род и му се вика "То". Шог! Ужас! И от времето на Кирил и Методий е така!

 19. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Ко речи автора, че не разбрах. :)

  Или май е писал да си вземе хонорара само.

 20. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "Wornoxmaniak Северозападн екземпляр":


  До коментар [#3] от "xm...":Незнам. Дори Аз започвам да се съмнявам? След пробива в международната политика може да му хареса и да ни изостави, да се отдаде.
  —цитат от коментар 17 на Wornoxmaniak Северозападн екземпляр


  Може... целувките с Юнкер стават все по-страстни...

 21. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Сложно.
  Сложно за възприемане от народ, избрал на свободни избори да го управляват комунисти и русофили.
  Два пъти.
  Дори три, ако броим и коалицията.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 23 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Весело

  Дайнов, много елементарно бе, брат. Ама па е платено, А?
  —цитат от коментар 15 на ВЕЛКОВ


  За сметка на това в България има толкова много безплатни защитници на статуквото, че ум да ти зайде ;) Освен, разбира се, ако не са те самите на държавната копанка - я в община, я в общинско дружество, я в министерство, я във холдинг, който печели постоянно държавни поръчкки ;)

  No Pain No Gain
 23. 24 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  “...Та: джендър идеологията, това е пакетът от онези роли, които обществото традиционно предписва на мъжете и жените....“ Тцъ- “пакетът“ от ролите, които едно общество приписва на мъжете и жените, са различни не само за всяко отделно общество, но и за всяка отделна субкултура в него. Пример- за народността “българи“ продажбата на бебе е недопустимо и изключителнои тежко престъпление, непростим грях, докато за една малцинствена група продажбата на бебета е доходоносен бизнес. Според Дан Браун “....Публикувано във факти.бг: ..Науката по дефиниция е търсене на физически доказателства за неща, които са неизвестни или още не са определени, и отхвърляне на суеверията и грешните схващания в полза на проверимите факти. Когато науката дава отговор, той е универсален. Хората не воюват заради този отговор, а се обединяват около него...“ Поради тази причина, политическите и нпо защитници на ИК не можете да пресъздадете НАУЧНАТА ОСНОВА на термина “социален пол“, използван в ИК, просто , защото в него не съществува такава НАУЧНА ОСНОВА .Този термин е изцяло мисловна конструкция- като например словосъчетанието “въздушни кули“ в символизмът като литературно течение. Целият мисловен конструкт е основан на синкретизма на човешката мисъл, но ИЗВЪН научната и биологичната му основа, което го прави просто едно интелектуално упражнение на извратения лесбийски ум на бътлър и нищо повече. Твърдя това не просто като юрист, а и в качеството си на хетеросексуална жена от женски биологичен пол, на която й е писнало всякакви девиации да се представят за постмодернистични нови утопично философски теоретични авангарди.. И накрая- “...Според Маркузе цялата патология (или по-точно – онова, което масовото примитивно съзнание смята за патология!) трябва да бъде определена за норма, а досегашната норма – за патология. Затова трябва да бъдат използвани предразсъдъците по отношение на маргиналите в развитото буржоазно общество. „Под станалите консервативни народни класи, пише Маркузе в „Едноизмерният човек”, има субстрат от парии и аутсайдери, други раси, други цветове, потиснати и експлоатирани, безработни, и такива, които не могат да бъдат наети... Тяхната революционност ще взриви (frappe) системата отвътре...” По-късно в „Репресивната толерантност” (1965) той доразвива тези свои идеи с призив за „нова толерантност” към точно тези „репресирани” маргинални групи. От манипулирани, индоктринирани и репресирани те трябва да бъдат толерирани, техните недостатъци трябва да бъдат представяни като предимства, а „нормалните им човешки качества” – като недостатъци! „Едва тогава – заключава Маркузе в „Репресивната толерантност” – най-после ще разрушим буржоазното общество“...“
  http://glasove.com/categories/interviuta/news/dots-momchil-doychev-politicheskata-korektnost-e-edin-ot-vragovete-na-demokratsiyata

 24. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":Незнам. Дори Аз започвам да се съмнявам? След пробива в международната политика може да му хареса и да ни изостави, да се отдаде.
  —цитат от коментар 17 на Wornoxmaniak Северозападн екземпляр

  Че Той нали отдаде?
  "Няма мърдане"!

 25. 26 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#16] от "някоя си":

  Уау !!! Двери БГ ... "Нашата вяра ела и виж" !?
  А ако не искам да ви гледам вярата, респ. сайта, трябва насила да ми я навирате в очите ли?

  Някоя си, хайде поспрете се малко с това копи и пейст на сайтове, моля.
  Със силно викане не става, т.е. и целия Интернет да изкопирате и поставите във форума на Дневник, пак няма да сте убедителна!

  П.П. Чудя се вече дали не е време някой да отвори тема за кемтрейлса, че силно викащите да се изходят и пози жизнено важен въпрос за нас и нашите деца?

 26. 27 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Руснаците, както често им се случва, изразяват тази традиционна джендър !
  —цитат от коментар 6 на WWW

  Охааа! Автора хем е успял да вмъкне" колно е примитивен българския народ" , хем е успял да пусне някоя обидна дума за руснаците "варварите бият жени" , хем ни е уведомил, че "всичко освен думата на Прокопиев е пропаганда", хем е натряскал поредните глупотевини в полза на Истанбулската конвенция.
  Ами опитал се е човека да събере всичките грантове в едно и да оправдае получените пари.
  И точно такива дя казват, "другите сеят пропаганда" е крайно смешно.

 27. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  "Та: джендър идеологията, това е пакетът от онези роли, които обществото традиционно предписва на мъжете и жените. Онзи, който не е съгласен – например е убеден, че и мъжете могат да ходят с дълга коса и да готвят вкъщи – са именно противниците на джендър идеологията."

  Ха-ха-ха, ето как един образован човек с едно изречение изобличава поредната конспиративна теория на Коста-Перчовския безмозъчен тръст.

  Brain power vs. Dumb obstinacy.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 29 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Дайната пак говори за Бойко Борисов на всяко трето изречение. Досада...

 29. 30 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Дайнов - апологетът на крайния либерализъм. Дали ги е научил тези неща от Института по история на БКП. Колко е вярно, че комунистическият начин на мислене е много близък с крайния либерален
  —цитат от коментар 12 на daam


  Има си комунистичекста закваска. Преходът е закономерен и (под)платен.

 30. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мисисипски":

  "Тая с плакатчето като я гледам,не ми се вярва да знае къде е Истанбул."

  Не е нужно да знае - достатъчно е било да й кажат, че там са джендърите.

  😆😆😆😆😈

  И тя е готова да ги отблъсне с ГОЛИ ГЪРДИ обратно в омразната им бърлога!

  Уффф, за момент си го представих... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Та: джендър идеологията, това е пакетът от онези роли, които обществото традиционно предписва на мъжете и жените. Онзи, който не е съгласен – например е убеден, че и мъжете могат да ходят с дълга коса и да готвят вкъщи – са именно противниците на джендър идеологията."Ха-ха-ха, ето как един образован човек с едно изречение изобличава поредната конспиративна теория на Коста-Перчовския безмозъчен тръст.Brain power vs. Dumb obstinacy.
  —цитат от коментар 28 на Norman Granz


  Я да видим какво пише в ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА по въпроса:
  "Gender identity, an individual’s self-conception as being male or female, as distinguished from actual biological sex. "
  Сега аз на енциклопедия Британика ли да вярвам,или на Женята от Миндя.Все пак предпочитам да се доверя на енциклопедията.

 32. 33 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И така- ако защитниците на ИК и джендър идеологията искате качествен и стойностен политически диспут за нуждата или вредата от ратифициране на ИК, то като за начало е добре да обясните на широката общественост точно тази основна цел и съставка на джендър идеологията, описана от маркузе- “....От манипулирани, индоктринирани и репресирани те трябва да бъдат толерирани, техните недостатъци трябва да бъдат представяни като предимства, а „нормалните им човешки качества” – като недостатъци! „Едва тогава – заключава Маркузе в „Репресивната толерантност” – най-после ще разрушим буржоазното общество“...“ С две думи- маркузе ИЗИСКВА И ОСЪЗНАВА, че на практика БЕЗ ПОЗИТИВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ на глбти, НЯМА ДА ИМА ВЗРИВЯВАНЕ на “буржоазното“ стандартно общество, нали така?:) Ерго- вече НЕ МОЖЕТЕ да отречете, че това е и целта на глбти, които постоянно реват, че НЯМАТ права, а юридическата реалност в България е следната- те имат ТОЧНО ТОЛКОВА ПРАВА, КАКВИТО ПРИТЕЖАВАТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БГ. ГРАЖДАНИ, само, че искат за себе си ПРИВИЛЕГИИ, основани на психичните им проблеми:) А КРБ НЕ ДОПУСКА положителна дискриминация, както и ПРИВИЛЕГИИ за който и да е било на основа “пол“- т.е. “биологичен пол“. Ето- тук се явява и нуждата от термина “социален пол“- за да не се набива искането за ПРИВИЛЕГИИ от страна на глбти спрямо правата на другите хора:)

 33. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Добре е казано, обаче който не иска, няма да разбере. Тези предпочитат да се плашат един друг с "джендърите".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#32] от "musashii":

  Ами може би ако понаучиш молко английски, ще разбереш и разликата между identity и ideology.

  Между другото, на български думите са същите: идентичност и идеология.

  Явно тълковен речник ти трябва...

  😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 36 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Протестариатът е новия пролетариат. Същите кърваво червени идеи, същата омраза към демокрацията, налагане на привилегии за определени групи, революционна ленинска реторика. Същите са интелектуално деградиралите професори, които го поддържат. Червената чума се завръща пребоядисана в либерално-зелена джендър идеология.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#34] от "stein":

  "Тези предпочитат да се плашат един друг с "джендърите"."

  Ама каква дъвка им пуснаха да жвакат, а?

  Вместо да следят важните процеси в държавата ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 38 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При този автор пробелемата е, че думите се раждат умрели.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 39 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "Голямото прочистване":А в Норвегия било направо трагично! Ти да видиш в България какво е
  —цитат от коментар 19 на v.surovina

  Ама като си толкова отворена, защо не вземеш да заведеш децата си в Норвегия? Ако ти ги набележат джендърите там за Изземане, понеже са харесали на някой, да те видим колко ще ти е забавно. Да не дойдеш и ти през сълзи да искаш някой после да ти ги спасява.
  На такива незнаещи или отворени вече сме се нагледали в нета. Доволно има трагични истории оттам.
  А за.шведското понятие ТО не се опитвай да го изкривяваш през българския език. Много добре знаем че там означава Неопределен пол.

 39. 40 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  За това, че ИК се превърна в плашило на комунетата съм съгласен...останалото си е обичайното бръщолевене на Дайнов срещу Бойко за да се пише актуален на деня...

 40. 41 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ние може да съживим някои думички и да се разберем коя какво е. Но няма значение, защото думичките са в юридически документи, прочитът на които не зависи от нас. Ако се подпише конвенцията, органът ГРЕВИО ще решава кое какво вместо нас. Има РИСК. На този риск може да се отговори с лесно решение, политиките, които конвенцията засяга да се контролират от нашите законодатели.

  Какво вече не е ясно? Да са мислили, като са писали конвенцията. И дали ПЕС или ЕНП ще са доволни - не ми пука.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#26] от "zippie":“...А ако не искам да ви гледам вярата, респ. сайта, трябва насила да ми я навирате в очите ли?...“ Аз съм 100% атеистка и е видно, че Вие УМИШЛЕНО не четете написаното от мен, а именно- “...Що се отнася до това твърдение, то едни богослови от ВТУ са го формулирали чудесно, като над 99% от мотивите ИМ СЪВПАДАТ И С ЮРИДИЧЕСКИТЕ МОТИВИ за отхвърляне на ратификацията на ИК“. Явно сте незрящ и не виждате само този цитат...

 43. 44 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "Слушайки крясъците, заместили разговорите в българското публично пространство..."
  Така е Дайнов, щото на теб ти пускат дописките по няколко пъти на седмица, а здравият разум трябва да излезе да крещи по улиците, че иначе по повечето медии не го пишат...

 44. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Що не вземе някой юрист да отговори/да обори точка по точка написаното от учители в тяхното открито писмо, а се занимаваме единствено с общи приказки за "светлото бъдеще", ако ИК бъде ратифицирана, или за "мрачното средновековие", ако не бъде ратифицирана?

  https://www.peticiq.com/195280

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 45. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  джендър-ът е враг на тутраканската...
  пореднотъо оперативно меропри1тие
  на консултантите в руското посолство
  и шаренковата терористична клетка.

 46. 47 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Разстроено

  До коментар [#39] от "Голямото прочистване":

  А намали малко огнената вода..а!НИКОЙ в Норвегия или Швеция не налага на НИКОГО кактъв да се чувства!Оставам с впечатлението че никога не си излизал извън Михайловградски окръг.За нормалноста и социалните грижи в Скандинавието само можеш да мечтаеш.Там НИКОЙ не се занимава с тъпотиите за които бълнуваш.Децата още от 3 годишни задължително учат език,започват да се занимават със спорт....най-важното в скандинавското образование е че пооштряват заложбите на децата и ги развиват...а не като у нас всички да бъдат вкарани в калъп!Но ти това едва ли ще го разбереш....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 47. 48 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Например джендър идеология е момченцата да са облечени в синьо, а момиченцата – в пембяно"

  Да, това е пример за съвременен стереотип за "мъжки" и "женски" цвят за деца - на момченцето се купува синя бебешка количка, а на момиченцата - розова. Може и друг цвят - по желание на родителите. Но обратното? Никогаш - това е "джендърско"!!

  А само преди време е било точно обратното - синият цвят е бил за момиченцата, а розовия - за момченцата. Мога да ви дам и линк естествено, ако някой се съмнява.

  Ето това е културен стереотип, основан на пола. Това е което се има предвид на английски под "джендър" . И никое момченце не трябва да понася подигравки и обиди, ако има розов цвят дрешка, само защото сега и при нас е модерно този цвят да е за момиченца.

 48. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аха,
  малко "подправка" тип "борисов знаете не става" и после си пльосна Дайнов платената реклама за джендарастията.

  Малко срам нямаш ли бе Дайнов?
  Кьорав ли си за мотивите МИ срещу джендарастията? На децата и внуците ми посягат.
  Попитай как и ще ти напиша съвсем ясно.

  До тоя хонорар ли опря точно? Вярно, че за платена реклама се плаща от джендарастите три пъти повече, ама честта нищо ли не струва?

  Относно книгите.
  Препоръчвам прочитане на Галактика номер 47.
  Така един малко по-друг, напредничав малко поглед какво следва след джендарастията.
  Не, книгата не е за обратни, но третира до какво може да доведе прекаленото вживяване по тъп начин в ясни неща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#32:"musashii"][/quote]

  Gender identity не е само самовъзприемането, а и приемането от другите. "се възприема или е възприеман". Самовъзприемането е само една част. Разширете си понятието малко и не изваждайте само частния случай. От девет кладенеца вода за една дума. След малко ще излезе оня със списъка от болести, само защото в тях имало думата gender, но не излиза със списъка от болести с думата age - щото и тоя дума я има в ИК например.

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  '"органът ГРЕВИО ще решава кое какво вместо нас"

  Поредната лъжа и плашило за гаргите - органът дава съвети и препоръки, пише доклад. Къде пише, че ще решава вместо нас?? Лъжите ви край нямат. Честно казано, мислех, че има и по-интелигентни хора.

 53. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#45] от "baba_zozolana":

  За мен е изумително, как текстове от ИК противоречат на конвенцията за права на детето. Иначе за защита на детето били сладурите с розови потници...

 54. 55 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#45] от "baba_zozolana": То няма какво да им отговоря- съгласна съм 100% със съдържанието на цялото писмо- точка по точка. Мога само да напиша реалните юридически термини, чието съдържание е описано във всяка точка, но това няма да има никакво значение за джендър апологетите, чиято цел е УНИЩОЖАВАНЕ на обществото в България, а това значи- и на законодателството, което се е задължило да спазва това общество. Само, че -в България няма да успеят.

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 57 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  В медиите има много заблуждаващи коментари от привържениците на "Цариградската "конвенцията.

  Това с особена сила се отнася до превода на думата "джендър". Т. н. "социален пол" по отножение на лицата със съответен биологичен пол не е това, което успокоително ни се втълпява.

  Социалният пол на една биологична жена е майка (родилка, ако ви е по-ясно), а на един биологичен мъж е баща(осеменител, ако ви е по-ясно). Джендър е само алтернативният пол, който една билогична жена или мъж са си избрали или са били принудени да практикуват в сексуалните си отношения си с другите. Ако не са го избрали доброволно, то може да са го получили в резултат на хирургическа, медикаментозна или друга (психологическа) интервенция или в резултат на някаква вродена аномалия или в естественото им билогично или психическо съзряване.

  На една жена по биологичен пол, която практикува сексуални отношения с друга жена джендърът е лесбийка, ако е биологичен мъж по пол с друг мъж, то джендърът е гей.

  Тия приказки за социалните роли на нежната жена в кухнята и на силният мъж в мината или в банката са за балъци. Няма мъж, който да си е сменил джендъра, щото прави салата, мие чиниии и сам си глади ризите. Както няма жена, която има друг джендър щото кара камион, самолет или управлява банка.

  И в заключение - с кои точно социални стереотипи за ролята на пола мислите да се борите в училище? Най-старият и устойчив стереотип е, че жената трябва да стане майка/родилка, а мъжът да стане баща/осеменител (доброволен). И после , ако е рекъл Господ, да станат баба и дядо. Така се предават гените на племето и на целия човешки род. С това ли, уважаеми, мислите да се борите? Ако отговорът ви е ДА, то значи сте на една крачка от физическата разправа, която традиционните родители ще ви устроят. Те искат да продължат своя род, да видят дъщерите си майки и синовете си бащи.

  Да е ясно - в тази конвенция (както и да е преведен), терминът джендърът обозначава придобитата полова идентичност, която е различна от биологичната такава. Няма джендър жена-родилка и баща-осеменител. Има джендър лесбийка, джендър гей, джендър транссексуален, интерсексуален, кросдресър и др. Не се оставяйте да ви баламосват с приказки за наивници. В този смисъл Ист. конвенция разглежда джендъра като основание за предоставяне на убежище и забрана за връщане в страната на произход поради страх от репресия.

 57. 58 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И въобще мнението ми по темата е, ча няма какво да се дърлим. ГЕРБ прехвърлиха проблема към Върховния съд (удобно или не - не знам) и съдът трябва да се произнесе до няколко месеца дали има проблем и какъв е той. Дотогава можем да си чешем езиците.

 58. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#57] от "stoil_stoilov":

  Много добре казано.

 59. 60 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво защитава истанбулската конвенция, пробутвана ни от едно НПО наречено с гръмкото име Съвет на Европа и нямащо нищо общо със структурите на Еворпейският съюз:

  1. Дискриминация по пол, защото защитава жени, деца, мигранти и ЛГБТ, но не и ВСИЧКИ граждани, както би трябвало да прави всеки нормален закон. Съвсен нахално вътре се твъди, че видите ли, това не се било водело дискриминация по пол. хахаха
  2. Въвеждане на жедндър образование, чрез практики за разчупване на стеретипните роли на пола.
  3. Право на почти всички мигранти да получат убежище, като заявят, че са преследвани или дискриминирани по пол в родината си или че са с различен джендър /ЛГБТ/
  4. Възможност всеки да подаде сигнал за домашно насилие и този сигнал се разследва, дори "жертвата" да не е съгласна или да отрече такова насилие.
  5. Финансиране от държавата на НПО организации, които да "внедряват" въпросните описани красоти.
  6. Загуба на суверинитет, защото тази конвенцийка се поставя над Конституцията на Република България и се прави един орган доминиран от НПО организации, който да "следи напредъка" на всяка държава.

 60. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#58] от "Черен хумор на кило":


  И въобще мнението ми по темата е, ча няма какво да се дърлим. ГЕРБ прехвърлиха проблема към Върховния съд (удобно или не - не знам) и съдът трябва да се произнесе до няколко месеца дали има проблем и какъв е той. Дотогава можем да си чешем езиците.
  —цитат от коментар 58 на Черен хумор на кило


  За друг съд иде реч, ма карай. То само за това ако си се объркал...

 61. 62 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#54] от "ВЕЛКОВ":


  До коментар [#45] от "baba_zozolana":За мен е изумително, как текстове от ИК противоречат на конвенцията за права на детето. Иначе за защита на детето били сладурите с розови потници...
  —цитат от коментар 54 на ВЕЛКОВ


  Само като видя кои са противниците на ИК и ме избива на смях...как няма един нормален а се комунета бе...

 62. 63 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Малко срам нямаш ли бе Дайнов?Кьорав ли си за мотивите МИ срещу джендарастията? На децата и внуците ми посягат.Попитай как и ще ти напиша съвсем ясно.До тоя хонорар ли опря точно?
  —цитат от коментар 49 на Росен (Путлер капут)


  Бат Росене,
  Евгени Дайнов е човек учил в Англия, май Оксфорд , и като такъв е попил в такънта си Западния начин на мислене. След това се е върнал в БЪлгария, и целия период след 1989 година е проводник на този начин на мислене.

  Каква е основата на "Западния начин на мислене"?

  Идеите тук са само за прикритие, сърцевината е следната: ние , Западняците сме най-напредналата част от света, използва се често фразата "Цивилизования свят".

  Вие другите, сте изостанали/диваци/прости/невежи ... следоватлно ние, Западняците имаме дълг/мисия/привилегия ... да властваме над вас !
  Тоест - вашите ресурси (земя/природни изкопаеми/пазари/ ... хора! ) трябва да станат наши ресурси !
  Това е базата на която с стъпил колонизлизма предните векове, това е и базата на съвременния нео-колонизлизъм. Конкретните идеи, инструменти, метофи с времето се менят - сега актулана е Истамбулската КОнвенция.

  Ти самия си съгласен с тази неоколониална теза, така че ще клекнеш, няма къде да ходиш. И други работи ще приемеш.
  Ще подпишеш конвенцията и хоро ще играеш!

 63. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#62] от "BiGman1":

  Джендър идеологията не те ли притеснява как ще се отрази на внучката ти?

 64. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#32:"musashii"]
  —цитат от коментар 51 на Черен хумор на кило
  Gender identity не е само самовъзприемането, а и приемането от другите. "се възприема или е възприеман". Самовъзприемането е само една част. Разширете си понятието малко и не изваждайте само частния случай. От девет кладенеца вода за една дума. След малко ще излезе оня със списъка от болести, само защото в тях имало думата gender, но не излиза със списъка от болести с думата age - щото и тоя дума я има в ИК например. [/quote]

  Аз се доверявам на енциклопедия Британика,а не на приказки на хора,които са пряко заинтересовани от въвеждането на термина"gender"в законодателството.Пълни глупости са,че означавало "нестеоритипни роли на пола".Все пак говорим за държава,в която от десетилетия има жени във всички обществени сфери,включително армия и полиция.Вкара ли се този термин в законодателството ще завалят дела срещу България заради дискриминация срещу ЛБГТ,защото не им позволяват да сключват брак и осиновяват деца.това е скритата цел,защото като се ратифицира конвенцията ТЯ СТАВА ЧАСТ ОТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО.

 65. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#21] от "ВЕЛКОВ":

  Почти като тези на Живков с Брежнев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#64] от "ВЕЛКОВ":


  До коментар [#62] от "BiGman1":Джендър идеологията не те ли притеснява как ще се отрази на внучката ти?
  —цитат от коментар 64 на ВЕЛКОВ


  Не...имат глава на раменете, домашно възпитание и личен пример...явно при теб имаш някакви съмнения...

 67. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#54] от "ВЕЛКОВ":
  —цитат от коментар 62 на BiGman1


  Е по-голям комунист от Бойко Методиев Борисов има ли?Под пъти над път хвали Тодор Живков,даже присъства при откриване на паметника му.Даже е напуснал МВР,защото не е искал да се деполитизира и да запази членството в БКП.А пък той е привърженик на конвенцията.

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#62] от "BiGman1":

  "Само като видя кои са противниците на ИК и ме избива на смях...как няма един нормален а се комунета бе..."

  Сите мъжкари, братче.

  Като Александър Лилов, Янаки Стоилов, Серго, Вигенин, Ивелин ... как му беше името?

  А Курнфлка забравила да гласува против - зер, едно е да напомпваш пейзаниата в Коста Перчово, друго е да те изключат от ПЕС...

  Оооох, мъко червена... 🙂😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 71 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "Черен хумор на кило":
  —цитат от коментар 61 на ВЕЛКОВ


  Да, сори, Конституционния. Прав си. Просто съм на филма "The post", където делото е във Supreme Court и по инерция. Стават грешки. Предполагам ти не правиш и ще съм благодарен да ми посочиш и другите ми грешки отнодно конвенцията.

 71. 72 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#62] от "BiGman1":


  Само като видя кои са противниците на ИК и ме избива на смях...как няма един нормален а се комунета бе...
  —цитат от коментар 62 на BiGman1


  Като види човек защитниците на ИК какви антикомунисти сте, ум да му зайде. същински либерали, закърмени с левите болшевишки идеи. При това имате нахалството да наричате нормалните, консервативни десни граждани комунета. :-) Точно пък вие лявотолерастите болшевики! Колко иронично.

 72. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  *Курнелка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 74 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какво защитава истанбулската конвенция, пробутвана ни от едно НПО наречено с гръмкото име Съвет на Европа и нямащо нищо общо със структурите на Еворпейският съюз:1. Дискриминация по пол, защото защитава жени, деца, мигранти и ЛГБТ, но не и ВСИЧКИ граждани, както би трябвало да прави всеки нормален закон. Съвсен нахално вътре се твъди, че видите ли, това не се било водело дискриминация по пол. хахаха2. Въвеждане на жедндър образование, чрез практики за разчупване на стеретипните роли на пола.3. Право на почти всички мигранти да получат убежище, като заявят, че са преследвани или дискриминирани по пол в родината си или че са с различен джендър /ЛГБТ/4. Възможност всеки да подаде сигнал за домашно насилие и този сигнал се разследва, дори "жертвата" да не е съгласна или да отрече такова насилие.5. Финансиране от държавата на НПО организации, които да "внедряват" въпросните описани красоти.6. Загуба на суверинитет, защото тази конвенцийка се поставя над Конституцията на Република България и се прави един орган доминиран от НПО организации, който да "следи напредъка" на всяка държава.
  —цитат от коментар 60 на xox55541929


  В общи линии си описал Новия Фашизъм. Хитлер и СС ще ни изглеждат като малки хулиганчета.
  Аз не мога да си представя че може да има чак толкоз оглупял народ по света да се съглси такава чума да приближи страната му, та камо ли да повери Децата си в ръцете на тези.
  П.с. А жената на снимката ще остане в историята като една любяща майка, готова на какво ли не за децата си.

 74. 75 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#42] от "musashii":

  "Gender"е термин,който се използва от хомосексуалистите
  —цитат от коментар 42 на musashii

  Та къде в Енциклопедия Британика го видя това за ползването на термина от хомосексуалисти!?

  Може би тук:
  https://www.britannica.com/topic/gender-grammar или тук: https://www.britannica.com/art/gender-musical-instrument

  По тази ти логика, значи ли, че всички хора занимаващи се с английски език или с музика и ползващи термина са хомосексуалисти?

  :D

 75. 76 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#69:"WWW"][/quote]

  Такива бяха 100 процента доносници на ДС по времето на комунизма.Другият вариант е да са лежали по затворите или лагерите.И сега същите комунисти прегърнаха знамето на антикомунизма.Естествено в анонимен форум всеки може да се прави на какъвто поиска.

 76. 77 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#65:"musashii"][/quote]

  "дела срещу България заради дискриминация срещу ЛБГТ,защото не им позволяват да сключват брак и осиновяват деца"

  Лъжа - поредна. Босна и Полша са ратифицирали конвенцията например, но в тези страни не се разрешавата еднополовите бракове. Защо ли са толкова тъпи?? Ами опитват да предпазят жените и децата си от домашно насилие.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "musashii":
  —цитат от коментар 75 на zippie


  Gender identity, an individual’s self-conception as being male or female, as distinguished from actual biological sex. For most persons, gender identity and biological characteristics are the same. There are, however, circumstances in which an individual experiences little or no connection between sex and gender; in transsexualism, for example, biological sexual characteristics are distinct and unambiguous, but the affected person believes that he or she is—or ought to be—of the opposite sex.
  Това пише в енциклопедия Британика.А ти си вкарвай каквато искаш логика.Вярвам на енциклопедията ,не на теб.

 79. 80 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#77] от "Черен хумор на кило": “...Лъжа - поредна...“ Лъжа , ама не е лъжа, а ИСТИНА! Що не отвориш апис-а и не зададеш търсене “ операция за смяна на пола“ и да видиш колко и какви решения на наши съдилища има по въпроса, а? Не разбрахте ли, че ник “мусаши“ и аз сме юристи и боравим с автентичните решения на съдилищата, които са публично достъпни?

 80. 81 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#69] от "WWW":

  Зледователно това предполага : Гранца е от господарската раса, макар и от крайчето и, а ти си от унтерменшрните !
  Следователно ти трябва да му служиш на Гранца !

  Той е служител на господарите, уредил се е със службица в колонията, ти си от колониалното туземно население !
  Той е отгоре, ти си отдолу .
  ===============
  Ей го на един който си живее в миналото и мечтата за социално равенство...ми няма го бе, живеем в капиталистическо общество...има бедни и богати...даже в любимата ти Русия е така...единствено разликата е че там е диктатура а в ЕС демокрация и който може и има акъл ще е отгоре...а такива като теб ще хленчят...

 81. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#65:"musashii"]
  —цитат от коментар 77 на Черен хумор на кило
  "дела срещу България заради дискриминация срещу ЛБГТ,защото не им позволяват да сключват брак и осиновяват деца"Лъжа - поредна. Босна и Полша са ратифицирали конвенцията например, но в тези страни не се разрешавата еднополовите бракове. Защо ли са толкова тъпи?? Ами опитват да предпазят жените и децата си от домашно насилие. [/quote]

  Ти откъде знаеш каква е ситуацията в Полша или Босна и че няма заведени такива дела?Вече в България имаше заведено такова дело и то преди да бъде ратифицирана тази конвенция.Така че щом се ратифицира и делата ще завалят.
  И как ще предпазиш жени и деца от домашно насилие с някаква конвенция?Посочи ми само ЕДИН ТЕКСТ от конвенцията,който да го няма в българското законодателство.Само един.

 82. 84 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#78] от "Norman Granz":


  До коментар [#72] от "xox55541929":"...либерали, закърмени с левите болшевишки идеи. ..."Ето това имам предвид под невеж, но инат.Либерализмът е толкова далеч от болшевизма, колкото Коста Перчово* от Оксфорд**.__________*където е роден Велков**където е завършил Дайнов😆😆😆😎
  —цитат от коментар 78 на Norman Granz


  Доообре.
  ЛиберализЪма е новият начин /новата доктрина/ другарите да прокарат болшевизЪма и комунизЪма.

 83. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 86 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#73] от "Norman Granz":


  До коментар [#70] от "Norman Granz":*Курнелка...
  —цитат от коментар 73 на Norman Granz


  Предното по ми хареса...:)

 85. 87 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#79:"musashii"][/quote]

  Ето ти и определение от нашата У: С него се описва начинът, по който даден човек се възприема, от гледна точка на своята полова принадлежност Т.е. дали човекът се възприема или е възприеман от другите

  В английския език с gender (джендър) се обозначават групата думи, с които характеризираме изгледа и социалните роли на хора и животни през фокуса на човешките биологични полове. Т.е. на тези думи, с които в дадено общество се обозначава кое се смята за женствено, т.е. присъщо на женския пол като изглед или поведение и кое за мъжествено."

  Ако ще си пействаме определения, можем да продължаваме до безкрайност. Мисля, че няма смисъл. Казвате, че ще се узаконят еднополовите бракове, аз ви казвам, че и други държави са ратифицирали конвенцията, но там не са разрешени еднопоровите бракове. Вие нямате доказателство за твърдението си, аз имам:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Recognition_of_same-sex_unions_in_Poland
  https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Bosnia_and_Herzegovina #Recognition_of_same-sex_relationships

  . Естествено вие печелите, просто защото вече сте си формирал мнението. И ви предлагам направо да застанете с пушките на входовете на училищата и детските градини, за да чакате джендърите и травеститите. Отсега мога да ви кажа колко ще видите - толкова колкото сте видели и досега около вас - 0. Нула. Зиро. Нада.

 86. 88 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  днешният лявоболшевишки материал е слаба ракия, стегнете се дРУГАРИ, така де все пак имате бойна задача да браните с телата си тая конвенция

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 87. 89 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  днешният лявоболшевишки материал е слаба ракия, стегнете се дРУГАРИ, така де все пак имате бойна задача да браните с телата си тая конвенция

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#81] от "BiGman1":

  "Ей го на един който си живее в миналото и мечтата за социално равенство...ми няма го бе, живеем в капиталистическо общество...има бедни и богати..."

  Колега, това са "десни", не ги обиждайте! 😆

  Истината е, че такива си мечтаят за един нов "девети" със съответния "народен съд", ама нещо ми казва, че нема да ги огрее...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 91 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#82:"musashii"][/quote]

  "Ти откъде знаеш каква е ситуацията в Полша или Босна и че няма заведени такива дела?"

  Ами няма, щото наистина няма. Но на страха очите са големи. Ако има такива, покажете. И какво е решението съответно - дали е разрешила държавата им на двама гейове да се оженят.

 90. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 93 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#87] от "Черен хумор на кило": “... И ви предлагам направо да застанете с пушките на входовете на училищата и детските градини, за да чакате джендърите и травеститите. ...“ Не познахте. Юристите не се борим като вас- привържениците на маркузе чрез деструкция на “буржоазното общество“- ние сме част от ПАЗИТЕЛИТЕ на това общество, защото познаваме действителният смисъл и съдържание на общозадължителните правила за поведение в това общество, наречени закони. Та- ние се борим чрез законите със законови средства, а не с пушки и пистолети. Нашият интелект и професионалните ни знания са доста повече от пушките, защото ние знаем как да съберем пушките, къде да ги насочим, срещу кого да гио насочим и каква обществена ценност защитаваме чрез тях. Що не пробвате да си изясните понятията “обществена опасност на престъпното деяние“ и “правен интерес на българските граждани“ и чак тогава да мрънкате смешки- все едно сме атакисти на 16 години и Вие ни поучавате, а?

 92. 94 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#82:"musashii"][/quote]

  "И как ще предпазиш жени и деца от домашно насилие с някаква конвенция?Посочи ми само ЕДИН ТЕКСТ от конвенцията,който да го няма в българското законодателство.Само един."

  "Страните гарантират, най-малкото в случаите, в които жертвите и техните семейства могат да бъдат в опасност, че те ще бъдат информирани, когато извършителят избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно;"

  Сега жертвата и семействата предупреждават ли се?

  "Страните гарантират, че разследването или наказателното преследване на
  престъпленията, установени в съответствие с членове 35, 36, 37, 38 и 39 от настоящата Конвенция, не трябва да зависи изцяло от съобщаване или жалба от жертва, ако престъплението е извършено изцяло или частично на тяхна територия,"

  Сега по ЗЗДН разследване започва след жалба на жертвата.

  Искахте текст, дадох ви и текст.

 93. 95 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#92] от "BiGman1": “...Да бе...всичките които сме за европейски и демократични ценности сме обратни ...“- Да- след като застъпвате джендър идеологията, чиито две идеологически съставки са джендър перформатирането на лесбийката бътлър и крайнолевичарската идеология на маркузе- “нормата да стане патология, а патологията да стане норма, с цел разрушаване на буржоазното общество“.

 94. 96 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#87] Не познахте. Юристите не се борим като вас- привържениците на маркузе чрез деструкция на “буржоазното общество“- ние сме част от ПАЗИТЕЛИТЕ на това общество, защото познаваме действителният смисъл и съдържание на общозадължителните правила за поведение в това общество,
  —цитат от коментар 93 на някоя си


  Аз затова ви предложих да изчакаме решението на Конституционния съд.

 95. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ето пет лъжи за конФекцията, които Дайнов заобикаля.

  http://glasove.com/categories/skandalyt/news/eto-nyakoi-ot-lyzhite-za-istanbulskata-konvenciya

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 98 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 811 Любопитно

  Здравейте всички,
  От много години се преобличам с женски дрехи, когато остана самичък, но напоследък много искам да го споделя с вас или с някой, който може да ми помогне да продължа да го правя и навън. Сигурен съм че не съм единствения с такъв проблем, и се надявам темата да е полезна за още много объркани момчета като мен? Та, търся момиче, на което да разкажа историята си, да ме научи да се гримирам, да ходя на токчета, на стил на обличане, на подходящи аксесоари, с което да мога да излизам по магазините и да си пазаруваме дрехи и бельо, да си споделяме преживявания и други такива неща. Ако някое момиче е широко скроено и отворено към подобни приятелски отношения моля да ме намери в Скайп wornoxmarty_cd. Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 97. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#92] от "BiGman1":

  Чети линка ми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 100 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  '"органът ГРЕВИО ще решава кое какво вместо нас"Поредната лъжа и плашило за гаргите - органът дава съвети и препоръки, пише доклад. Къде пише, че ще решава вместо нас?? Лъжите ви край нямат. Честно казано, мислех, че има и по-интелигентни хора.
  —цитат от коментар 53 на Черен хумор на кило


  Де да бяха "лъжи". Дъртата парясница бкп/дс/бсп пак се доказа като перфектен познавач на българската народопсихология /която прилежно ката ден формираше в продължение на десетилетия/ и уцели в десетката с плашилото ИК.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 99. 101 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#82:"musashii"]
  —цитат от коментар 94 на Черен хумор на кило
  "И как ще предпазиш жени и деца от домашно насилие с някаква конвенция?Посочи ми само ЕДИН ТЕКСТ от конвенцията,който да го няма в българското законодателство.Само един.""Страните гарантират, най-малкото в случаите, в които жертвите и техните семейства могат да бъдат в опасност, че те ще бъдат информирани, когато извършителят избяга или бъде пуснат на свобода временно или окончателно;"Сега жертвата и семействата предупреждават ли се?"Страните гарантират, че разследването или наказателното преследване на престъпленията, установени в съответствие с членове 35, 36, 37, 38 и 39 от настоящата Конвенция, не трябва да зависи изцяло от съобщаване или жалба от жертва, ако престъплението е извършено изцяло или частично на тяхна територия,"Сега по ЗЗДН разследване започва след жалба на жертвата. Искахте текст, дадох ви и текст. [/quote]

  Ами естествено,че по жалба на жертвата ще се задейства процедурата.Щото в противен случай някой ,който има зъб на някое семейство винаги може да направи донос,съпругът бие жената.И после ще ги разкарват по институциите.Друг е въпросът,когато се касае за престъпления от общ характер-тогава трябва да има достатъчно данни за извършено престъпление и не е необходимо единствено жертвата да се оплаче.
  Относно пускането на свобода-един мъж насилник може да се задържи само въз основа на НПК и наказателен процес.И пострадалата има право по всяко време да бъде информирана за хода на делото.Така че винаги научават кога е задържан даден насилник и кога е пуснат.Тия дето са ви писали опорните точки явно и понятие си нямат,че никой не може да бъде задържан за повече от 24 часа без прокурорско разрешение и за повече от 72 часа без съдийско разрешение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK