Доброволната военна служба – от "Великолепната седморка" до Валтер Калашников

Доброволната военна служба – от "Великолепната седморка" до Валтер Калашников

© null, ReutersВ градчето Роуз крийк, забравено от Бога някъде из Дивия запад, безчинства банда. Рекетира, плячкосва и дави в кръв всеки опит за бунт. В безизходицата си жителите му наемат шестима въоръжени мъже и опитния стрелец Крис, за да ги защитават в неравната битка. Това е историята, около която е сглобен сценарият на един от най-популярните уестърни - "Великолепната седморка".


С няколко незначителни нюанса горе-долу така ще изглежда и резултатът от прилагането на новия Закон за частната охранителна дейност, който влезе в сила миналата седмица. Той ще развърже ръцете на кметове в общини с малки и отдалечени населени места да наемат частни охранители. На пръв поглед идеята изглежда благородна. Но е двулична най-малко по три причини.


Първо, защото защитата на живота, здравето и собствеността на гражданите е задължение на Министерството на вътрешните работи. С насърчението, което получава от законодателя, то официално ще абдикира от него, за да го прехвърли на опитния стрелец Крис и хората му.
Второ, без да е свършило работата си, МВР е финансирано от изоставените граждани през държавния бюджет с 1.2 млрд. лв. И още веднъж през местните данъци и такси, от които общините правят дарения на полицията. Само за миналата година тяхната сума е около 2.2 млн. лв. Сега гражданите ще трябва да плащат и трети път - за частни охранители, които държавата сама ще им посочва.


Трето, ограбваните, малтретирани и изплашени за живота си хора из периферията на държавата най-вероятно ще станат жертва и на нова вълна от нагласени обществени поръчки за избор на пазачите им. Практиката до момента не два никакво основание за надежда, че няма да се случи точно това: държавните чиновници да насочат парите за частна охрана към лоялни кметове по места, които да им ги връщат след това през също толкова лоялни "великолепни седморки". Нищо че според новите опорни точки на ГЕРБ корупцията е "виртуална", нещо като "усещане" (по Лиляна Павлова), разнасяно от вестниците (по Владислав Горанов) и затова не може да се пипне, преброи или да се измери.


С други думи, вместо да се търсят сложни и рисковани трикове за източване на бюджета за вътрешна сигурност, оттук нататък той ще се оттича направо през обществени поръчки за дейност, вменена на МВР по закон, но вече делегирана на външни изпълнители.


Бъдещите победители


Години наред държавата не пожела да направи така, че общинските структури, създадени, за да опазват обществените ред и сигурност, да разполагат с ресурс и правомощия, за да свършат работата си. И до ден днешен те не могат да носят оръжие, да задържат и дори да проверяват документи за самоличност. Това, което ще се случи сега, е, че за разлика от колегите си частните полицаи ще носят оръжие, ще проверяват документи и дори ще могат да задържат по подозрение за престъпна дейност.


С такъв мандат, но и при пълната финансова и институционална подкрепа, която държавата им е подготвила, бъдещите победители в търговете за охранителна дейност на села и паланки трудно ще устоят на изкушението да се превърнат в рекетьори и "квазифеодални структури", както основателно подозира политологът Стойчо Стойчев.


Бойци на свободна практика


В историята за градчето Роуз крийг, почти изтребено от бандитски набези, сподвижниците на стрелеца Крис имат само няколко дни, за да обучат местните как да държат пушки и сами да влизат в сражение с лошите. Целта е съвсем прагматична – да опазят царевицата си, за да не умрат от глад. Но мотивацията им е романтична - the blaze of glory (блясъкът на славата, от англ.). Звучи също като патриотичната мечта на военния министър Красимир Каракачанов да реставрира наборната военна повинност. Понеже това няма как да се случи, съвсем навреме той се примири с компромиса – доброволна служба под знамената за "онези млади хора, които така са възпитани и имат желание".


В този си вариант, след като преминат шест- или деветмесечно обучение по строева подготовка, изпълнение на команди, носене и използване на оръжие, самозащита и обезвреждане на противник, доброволците, които не проявят интерес към кадрова служба в армията, щели да попълнят нейния резерв. Идеята на Каракачанов е за два набора годишно от по 1000 младежи. Т.е. след края на приключението им държавата ще е произвела по около 2000 бойци на свободна практика.


Според предложението на министъра на отбраната по време на обучението си доброволците ще получават заплата от около 600 лв. Заедно с другите сметки по издръжката им те ще струват на държавата близо 54 млн. лв. на година (данните са на Министерството на отбраната отпреди няколко години). Тези пари ще излязат пак от сметката на онези данъкоплатци, обезумели от бедност, безпомощност и тормоза на кърските разбойници.


След като осигури парите за кратковременна заетост на доброволни донаборници, държавата ще трябва да се погрижи и за базите, в които да ги забавлява с ролеви игри. Да, да, точно с игри! Защото ефектът от изгърмяването на бюджетен ресурс за идеята на Каракачанов може би ще придаде някакъв смисъл на присъствието му в управлението на държавата, но няма да реши проблемите с комплектоването на армията. Там се губят 2400 резервисти и 5500 професионални войници, за чието обучение са нужни години. Но има и още един проблем.


Срещу наем, разбира се!


След 2000 г. по данни на агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната" броят на войсковите имоти с отпаднало предназначение надхвърли 700. Става дума за стрелбища, гарнизони, казарми и складове. От тях около 350 трябваше да бъдат продадени на търг и вероятно повечето са вече частна собственост. Други 350 военни имота бяха дадени безвъзмездно на общините, областните администрации или други държавни ведомства. Плановете за останалите предвиждаха те да бъдат заменени срещу жилища за офицерския състав на армията.


Колко от някогашните казарми все още са собственост на Министерството на отбраната и колко от тях са годни за използване, не е ясно. За това и въпросът, къде ще настани Каракачанов доброволците си е съвсем основателен.


Един вариант е мотел "Козият рог" на коалиционния му партньор Валери Симеонов в Малко Търново. Там през пролетта на тази година нощуваха полицаите, командировани за охрана на южната граница, но само той няма да свърши работа. Ще трябва да бъдат потърсени и собствениците на вече продадените военни имоти. Срещу наем, разбира се.


Профилът на другите


Вероятността, младеж на 19–20 години с добро образование и ясна представа за кариерата си да прахоса половин година в патриотично набиване по плаца, е твърде нищожна. Така се избистря профилът на другите, които биха го направили – млади, посредствено образовани, без професионална квалификация, без перспектива и по тази причина готови да служат - в най-широкия смисъл на думата.


Селските охранителни гвардии, които държавата ще финансира целево и избирателно, ще имат нужда точно от такова свежо попълнение. И това, вярвайте, ще е блестящият вариант за реализацията на "онези млади хора...". Защото има и друг път.


Той води към ротите на налудничави герои като самопровъзгласилия се за подполковник Валтер Калашников, Българско народно опълчение "Шипка", Войнския съюз "Васил Левски" и пр. полулегални паравоенни структури. След като с бездействието си държавата позволи съществуването им, сега току–виж се оказало, че доброволно ще обучи и редниците им.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Прекрасен анализ.
  Гответе се за Дивия запад. Мутрите от 90-те ще ви се сторят като детска игра с оловни войничета.

  С неговата висичайша подкрепа, да се свети името му. Вярвате ли в живота след ГЕРБ?

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Спасе, ненужно язвителен си брат. Има къде да бъде настанен съставът на доброволните военнослужещи. И във военният университет в Търново, и във военноморското във Варна и на много други подобни места.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Това ще бетонира Ценко Чоковците. Трудно може да се роди по-абсурдна идея!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уго Шмайзер се казва немеца пройзвел това нещо ..както всяко нещо Руснаците го крадат...и както всяко нещо примерно матрьошките са ...типично японски но всяко отраднато нещо се покрива с руски лъжи.....така сега чакаме и лъжите за 3 март от "освоодителите";))))

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 371 Неутрално

  ГЕРБ и ОП - /не/очаквано зле управление!!!
  Ама какво да очакваш от глупаци и простаци - простотия и глупости безкрай!
  Най-жалкото е, че сами си ги избраха!

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  е не е за пренебрегване и ефектът който видът на маршируващите новобранци ще има върху морала на пълчищата пенсионирани фатмаци и съветчици

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  .. частните полицаи ще носят оръжие, ще проверяват документи ..

  и как се подържа реда ( в смисъл на проверяване на документи) в една държава като Англия, където няма лични документи.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Идеята за доброволна служба е глупост, а реализирането и е безумие !!!

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "......онези данъкоплатци, обезумели от бедност, безпомощност и тормоза на кърските разбойници....."

  Ало, данъкоплатците, не ми обезумявайте - вие си ги избрахте!

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  млади, посредствено образовани, без професионална квалификация, без перспектива и по тази причина готови да служат - в най-широкия смисъл на думата.
  ------------------------------
  От целия си тюрлю-гювеч Спасчо единствено е уцелил профила на кандидатите за коя да е армия по света

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много добър анализ. И дано се разбере, че зад уж патриотичната идея се крие намерение за усвояване на едни пари. Като начало герберските бригади освободени от санирането, ще се заемат да постегнат една-две бивши казарми. Ще се плати на комисии да ги обследват, на персонал да ги поддържа...
  В това време ще се отслаби професионалната армия , няма да се купи самолет, няма да плува корабче....Путин харесва това.
  На най-простия въпрос "Защо не дадат оръжие и не увеличат правомощията на общинската полиция" отговора е : защото дебеловратите огладняха , а парите намаляват, защото трябва да се осигури изборната победа на Герб и в малките населени места, където матреала още здраво държи за Партията (и той не знае защо, ама на ...)

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Идеите винаги са добри, но тяхното реализиране минава през блатото на корупцията, кръговете от фирми и посредствеността ! Ако се иска действителен резултат, трябва знаещи и можещи хора, които да ги реализират с цената на много усилия, средства и най - вече честност !

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1898 Любопитно

  ..........дай ся да СЕДИМЕ БЕЗ АРМИЯ.......!!!!!?????.......ами НИЕ които дадахме две години от ЖИВОТА СИ В АРМИЯТА......да го отчетеме като ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ ЛИ........?????!!!!!.....да НАБЛЕГНЕМЕ на ГЕЙ ПАРАДИТЕ........а АРМИЯТА ДА Я РАЗТУРИМЕ.....!!!!????......./това ли ПРЕДЛАГА АВТОРА....????!!!!!....../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Държавата официално дава оръжие и власт на мутрите да плячкосват в забутаните краища на територията. С гавазин начело - толкоз.
  Терминал 2.

 15. 15 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Когато гербаджиите предлагат закон е 90% сигурно, че е някаква схема за точене на пари. От къде на къде частни охранители ще вършат работата на МВР?! Масово кметовете са гербаджии и "обществените поръчки" за наемане на частни охранители ще бъдат опорочени. Ако си един феодал от управляващата партия в малка община, какво ти пречи да си създадеш охранителна фирма (те имат опит в тая сфера), да спечелиш "честно" конкурса и после да колиш и да бесиш в целия град? Така общината ти плаща за "охранителна" дейност и в същото време имаш неограничена власт над хората, които стават почти беззащитни. Хората ще разчитат на защита от някой частник, който може да има полза определен гражданин да не е изобщо защитен.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  ГЕРБ и ОП - /не/очаквано зле управление!!! Ама какво да очакваш от глупаци и простаци - простотия и глупости безкрай! Най-жалкото е, че сами си ги избраха!
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  Има и по-жалко - избираме само простаци (не са глупаци, а селски хитреци)!
  Върви поредният проект - кастинг на политици!

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Уго Шмайзер се казва немеца пройзвел това нещо ..както всяко нещо Руснаците го крадат..
  —цитат от коментар 4 на marks_nazi

  Статията говори за Валтер Калашников, а не за Михаил Калашников и едноименния автомат.

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 970 Неутрално

  От кАмунизъм уупс зрял какво беше тошовизъм, през див капитализъм отиваме към фоедализъм. Сега местни феодали легално с цялата държавна подкрепа + репресивен апарат при това законно ще се бетонират и ще имат лични гвардии.

  Направо да се закрива мвр и съда и да се назначават шерифи. Това братя галеви ще са като чавдарчета в сравнение с това, което ни чака.

  ПС малките букви където трябва да са главни не е от неграмотност, а за да подчертая незначителността.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  ... Ако се иска действителен резултат, трябва знаещи и можещи хора, които да ги реализират с цената на много усилия, средства и най - вече честност !
  —цитат от коментар 12 на nip03542908

  Честни хора няма никъде - има спазване на правила, ясни и стриктни - при неспазването им има санкции. Включ и в Швейцария - правила, а не пожелания, които зависели от съзнанието на индивида (и комунизма затова не успял, защото "нямало съзнание"). И който не спазва правилото знае, и е сигурен че ще го санкционират.

 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Гледах тези дни интервю с две момчета,които наемали апартаменти и ги обирали. Много наглост и нахалство демонстрираха. И тва не е единичен случай. В неделя цигани убли чове за забавление! До къде ще стигнем,ей?
  Казармата трябва да се върне,най-вече защото семейството като начин на възпитание не съществува и израстват хора,които нямат критерии за справедливост,уважение и трудови навици!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До № 2 "...Спасе, ненужно язвителен си брат...."

  То и сега има милиционери, ама на всичките им дадоха по едно бюро.

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Такълбери на всеки километър? Става страшно!

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Държавата, която има задължението да налага правото и закона и има правото да използва насилие/наказателна репресия за това (чрез полиция, прокуратура и съдилища) срещу нашите данъци е абдикирала от задължението си, но иска да разшири правото си.
  Затова подобни популистки закони и предложения целят да разширят правото и да свалят задълженията на отговорните...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#20] от "Без коз":

  Ако твоето семейство е негодно и имаш нужда някой да ти набие обръчите, много други семейства не са такива. Затова си гледай себе си, решавай за себе си и не ми давай акъл какво да се прави с моите деца.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Казармата трябва да се върне,най-вече защото семейството като начин на възпитание не съществува и израстват хора,които нямат критерии за справедливост,уважение и трудови навици!
  —цитат от коментар 20 на Без коз

  Възпитанието е през началните години. На 19-20 е късно и безполезно. Формиран характер на такава възраст се променя само на две места - психиатричен стационар и затвор. Между затвора и казармата могат да се намерят прилики, но те са твърде недостатъчни за превъзпитание.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Весело

  Бе то "Великолепната седморка" бе плагиатство от "Седемте самураи" на Акира Куросава, ама Дивият Запад е по-близо до общата култура на читателите на Винету, та гениалната идея за местните охранители ще да е дошла при тях по косвен път!

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добра статия, не без тресчици за дялане, но добра - като храна за размисъл.
  Изводите от този размисъл обаче надали ще бъдат публикувани тук, дори някой от авторите на Дневник да се престраши да ги направи.

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "attitude":

  Всъщност по добре да дадат оръжие на населението, вместо пак само на мутрите

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Веднъж убиеш ли устрема после трудно се догонва. Та и при военните е така.

 30. 30 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Какъв е проблема във всяко населено място местните сами да си организират такава "охранителна фирма" и да си се оправят с крадците, убийците и изнасилвачите по закона на Линч?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Любопитно

  Ми дай вместо да стават войници , младежите да лежкунят!

  [email protected]
 32. 32 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Щели да им плащат по 600 лева. Аз доколкото знам заплатата на професионален войник редник е по-малка. МФ отпуска пари за попълване на около 500 професионални войници годишно, а тука изведнъж щели да отпуснат пари за около 2000 годишно, при това първата група попълва места в съществуваща военна инфраструктура, а за втората тепърва ще се създава - необходимия за обучението на доброволците сержантски и офицерски състав тепърва ли ще се назначава, или ще се изтегли от бойните формирования? Ей богу няма такава тъпотия. Просто съм убеден, че гнусното ченге агент Иван изпълнява стриктен план по доразгромяване на остатъците от българската армия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 33. 33 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 891 Весело

  симбиозата между националисти и популисти ражда чудовища ...или пък откровенни тъпизми

 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#24] от "tokkay":

  С този страх лъхащ от коментара Ви,мисля,че нямате деца и ,че самият Вие сте в тази възраст,потенциялен донаборник.
  Принципно коментарите Ви преливат от простотия и не съм изненандан от реакцията Ви.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Единствената армия, от която имаме нужда, и която можем да поддържаме, е професионалната.

  Всичко друго е безумен популизъм и беззъба носталгия по една отдавна умряла епоха...

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Гербавите в това отношение са истински професионалисти. Само да не забравят, че има и други, дето умеем да стреляме с калашник. По-добре да не го правят туй дето са си го наумили. Не виждат ли в Сирия какво стана? Или си мислят, че тук са имунизирани. Ако ще правят ново Гестапо, да го направят със закон и в рамките на държавната власт, за да могат поне да го контролират.

 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#25] от "dokker":

  Не вярвам тези празни приказки ...изречени от докер :) :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "attitude":Всъщност по добре да дадат оръжие на населението, вместо пак само на мутрите
  —цитат от коментар 28 на Николай Теллалов


  Не знам защо си получил толкова минуси , на очевидно правилна идея . То оръжие всеки може да си вземе, с предимство са мутри и криминални, но проблема е в законите за самоотбрана. Ако почнеш да гърмиш по крадеца на кокошки, ще ти стъжнят живота заради не пропорционално използвана сила.
  Държавата прави всичко възможно да отслаби дребния човек и да го предаде в ръцете на крадците - осъдиха Опиц, осъдиха човечец пуснал ток по оградата си... Крадците са сигурен електорат, хем съдействат , хем не ги е страх от затвор.

 39. 39 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#34] от "Без коз":

  Мисля, че бях достатъчно ясен относно чуждата паничка.

  No Pain No Gain
 40. 40 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Недоносчето Валтер Калашников е само задния двор на Шкембак-воеводата, а магаретата са му перата и динко. На цялата тази циркова менажерия и се дърпат юздите от решетника, гостоприемно охранен у нас управител наблюдаващ ехидно европейската интеграция и реализация на страната.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 41. 41 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#39] от "tokkay":

  Със сигурност мисленето не Ви се отдава.Вярвам,че не съм единственият,който го твърди.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Това ще бетонира Ценко Чоковците. Трудно може да се роди по-абсурдна идея!
  —цитат от коментар 3 на today  Както и полувоенните руски и " патриотични " формирования .
  Това е " десния " и про-европейски ГАРБ .
  Престъпници и мръсници ще ни охраняват, а ние ще плащаме повече от 1,3 милиарда на униформени и напълно безполезни тумбаци, а отделно и на Ценко Чоковците, нещо което и комунистите от БСП не са си го и помисляли, за разлика от тъпите комунисто-милиционери от " десния " ГЕРБ !
  ВАШАТА МАМИЦА МРЪСНА И КРАДЛИВА СГАН !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "Без коз":

  Понеже от бая време ми се набивате на очи (като всички БГ строители в Германия):

  В Германия как е положението, като не им е наборна армията ?

  M ?

 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  ГЕРБ и ОП - /не/очаквано зле управление!!! Ама какво да очакваш от глупаци и простаци - простотия и глупости безкрай! Най-жалкото е, че сами си ги избраха!
  —цитат от коментар 5 на chinaski  Да, глупаци и простаци, но слуги на КОЙ . Това правителство е на КОЙ и тези марокански скакалци оглозгаха държавата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Идеята за доброволна служба е глупост, а реализирането и е безумие !!!
  —цитат от коментар 8 на valtoro  И в двата случая става въпрос за ЗАКОННО ограбване на България !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Лесно се пуска джина от бутилката, мъчно се вкарва обратно. По-добре държавата да си гледа работатакакто трябва...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Какъв е проблема във всяко населено място местните сами да си организират такава "охранителна фирма" и да си се оправят с крадците, убийците и изнасилвачите по закона на Линч?
  —цитат от коментар 30 на Darcas  Имам 2 въпроса :

  1. Досещаш ли се каква камарила от безмозъчни дебили ще " поемат в ръцете си " такъв род " охранители " ?

  2. Ако ще се изграждат отряди от местни мутри, тогава защо плащаме 1,3 милиарда на униформените тумбаци и разните високи токчета на синекурни службици по учасъците ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 775 Гневно

  и 2-те идеи са абсолютна простотия, то какво да се очаква от олигофрен като Каракачанов, доброволна армия щял да прави, абе байхуй, 21-век сме, ще мине 1 дрон и ще изтрепе половината доброволна армия с пушки на по 50 години

  братче, в Бг верно действа отрицателната селекция

 49. 49 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В Германия как е положението, като не им е наборна армията?
  —цитат от коментар 43 на Мухарем Сербезовски‏


  И на какво основание сравняваме България с Германия?

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Весело

  До коментар [#45] от "niksan1":

  Че вие какво искате от Гангстери за Експресно Разграбване на България?

 51. 51 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много наглост и нахалство демонстрираха. И тва не е единичен случай. В неделя цигани убли чове за забавление!
  —цитат от коментар 20 на Без коз


  И Вие искате да дадем оръжия на тези хора, и дори да ги научим как да ги ползват???

  Уау, направо се почувствах в безопасност!

 52. 52 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vorknkx":

  На общо основание.

  Вие какво мислите по въпроса, подчекнат от строителите ?

 53. 53 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 270 Неутрално

  как искате хора ратифициращи истанбулска конвенция,да ви говорят за патриотизъм,мъжество,чест.Ама дневник,какъв в е тя страх и истерия около Шипка и Васил Левски,нали Европа е зад вас,що не се справите с тях?Как допускате,руско финансирани паравоенни,да си правят гаргара с вас,ито при Европцедатество?Европа толкова ли е страхлив а и слаба,или няма вече мъже в редиците й?

 54. 54 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Така се избистря профилът на другите, които биха го направили – млади, посредствено образовани, без професионална квалификация, без перспектива и по тази причина готови да служат
  =============
  Вярно, само че от кои слоеве на обществото се набират по света (а сигурно и у нас) професионалните войници ?
  Не вярвам в Щатите младеж с интереси и талант в музиката, икономиката или инженерните науки да предпочете първо военната служба - освен ако няма възможност да си плати обучението. Тогава обаче подписва договор за професионален войник, изкарва 5 (?) години договор и армията му плаща университета.
  Тук практически всеки може да си позволи висше образование (за качеството не коментирам) по държавна поръчка, така че плащането на едни 200 лв. на семестър трудно могат да са стимул за професионална служба.
  А за поредната недомислица на скаталия се от редовна военна служба настоящ министър на отбраната изобщо няма смисъл да се коментира - ясно е че пак става дума за едни пари които трябва да се похарчат (откраднат).

 55. 55 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 840 Неутрално

  . Просто съм убеден, че гнусното ченге агент Иван изпълнява стриктен план по доразгромяване на остатъците от българската армия.
  —цитат от коментар 32 на меншевик

  Чак пък толкова конспиративно едва ли.
  Става въпрос за поредния начин за крадене на обществени средства.

 56. 56 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "Защото има и друг път. Той води към ротите на налудничави герои като самопровъзгласилия се за подполковник Валтер Калашников, Българско народно опълчение "Шипка", Войнския съюз "Васил Левски" и пр. полулегални паравоенни структури. "

  Путин харесва това:)

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мухарем Сербезовски‏":

  В Германия има съдилища,полиция,Югендам, все институции еквивалента им в България са само параван за "държавността". В Германия безпризаорни деца,и децата не влизат в дворовете на други хора "да си играят".
  Съгласен ли сте,м?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 59. 59 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 548 Разстроено

  До коментар [#40] от "Чушкопек":

  +++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!

 60. 60 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#58] от "Без коз":

  "съдилища,полиция,Югендам, все институции еквивалента им в България са само параван за "държавността"

  А щеше да им е по-евтино това сичкото да го заменят с една наборна армия.

  Съгласен, М ?

 61. 61 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мухарем Сербезовски‏":

  Ще помогне особено!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 62. 62 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#49:"Vorknkx"][/quote]

  "И на какво основание сравняваме България с Германия?"

  Моабет да става,говори колкото да не е "капо".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 63. 63 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#62] от "Без коз":

  Който го е страх от вълци, да не ходи в гората. От строители не се гнуся.

 64. 64 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#61] от "Без коз":

  Имам известни съмнения, че ще проявят интерес към предложението Ви.

 65. 65 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  поредната тъпня на дамаджан -войводата,той не може да оправи съществуващите структури и прочие тръгнал нови да създава.....мисля че има нещо доста гнило зад това освен да измъкнат някой лев покрай създаването му

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  "Той води към ротите на налудничави герои като самопровъзгласилия се за подполковник Валтер Калашников, Българско народно опълчение "Шипка", Войнския съюз "Васил Левски" и пр. полулегални паравоенни структури. След като с бездействието си държавата позволи съществуването им, сега току–виж се оказало, че доброволно ще обучи и редниците им."

  Разкрит е коварният план за създаване на проруски паравоенни структури. Ами Спасе не ти остава нищо друго освен да предложиш контраплан за създаване на турски проксита както в Сирия от българските муслими под ръководството на вонни съветници от НАТО?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Щеше да е смешно,ако не беше тъжно.

 68. 68 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 627 Весело

  Няма страшно. Икономически не е устойчив този модел с мутрите. Ще се засили обезлюдяването. Ще фалира някой и друг кмет. Ще позападнат общините избрали частни охранители и ще мине и тази идиотщина на герберастията.
  Колкото по-бързо дойде икономическото сътресение, толкова по-бързо ще се освободи държавата от тази плесен. Забавянето ще е по-дълбоко сътресение и по-болезнено.

 69. 69 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Спаско много си нагличък моето момче,ми нали точно вие правозащитниците,напълно блокирахте работата на полицията в селата. Ми нали точно вашите любими ромляни получаваха на секундата адвокат които правеше на шашави цялото РПУ. Тва крадци,дървари и т.н колко сте измъкнали на вашата съвест го оставям. А онова законче за стойността на кражбата и минималната заплата прието под ваш натиск помниш ли го?

  Въпреки всичко, България ще я бъде!
 70. 70 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 875 Неутрално

  След толкова безумия из парламента ,не е ли време натрода да поиска нов вот за парламент?
  Нещо все по неадекватни решения се чуват май и случват там.

 71. 71 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 875 Гневно

  Дневник го накацали и фашизоиди!!
  Става вече кофти из форума-смрад на партенки !
  Ново е и неприятно едвам се псомушвам през другите тролове сега и това!

 72. 72 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар 69. Хубавото във Вашия коментар е само номерът му, но и той се е получил случайно. Полицията никога не е искала да работи, ефективно и за намаляване на простъпността, за което най-малко са виновни правозащитниците. Само акции за пред електората. Ако цялото МВР излезе в дългосрочен отпуск, престъпността значително ще намалее, а може дори да изчезне напълно. Стандартите за защита правата на човека, гарантират правилно цивилизационно развитие на обществото. Трудното е да се достигнат. А на който не му харесва да се спазват правата на човека, много лесно може да си избере някоя страна, където правата на човека не се от съществено значение. На криво МВР, правозащитниците са му виновни. За това такива корифей, като военния министър ще спасяват ситуацията с бездарната, но пък скъпа "работа" на МВР.

 73. 73 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Облекчете режима на получаване на огнестрелно оръжие. Ограниченията бяха въведени от комунистите, защото се страхуваха от народни въстания.

  Сегашните управляващи от кого се страхуват, че продължават тази политика?

 74. 74 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 563 Неутрално

  А защо не трудови войски?
  Които да помагат например за разчистване и изпълнение на задачи при бедствия и аварии.
  Хем ще става по-бързо, без обществени поръчки и прочие нагласени работи.

 75. 75 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Че Каракачанов е доста посредствен е ясно на всеки, но не очаквах да е толкова тъп. А тая история с частните охранители показва НЕСПОСОБНОСТ на Държавата да се справи с основното си задължение - да гарантира защитата на гражданите.
  Значи, данъкоплатецът ще продължава да храни една некадърна полиция, но ще си плаща отделно за личната защита. Ами време е, Европа да отнема суверенитета на такива страни и да ги управлява в директен режим. Дистанционно управление от Европа, с минимална власт на Държавата България е единствената надежда за прилично съществуване на народа.

 76. 76 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Залезът на държавата ви е само въпрос на време !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 77. 77 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Има смисъл в доброволната военна служба, но трябва да се подходи по-инак. Образователният ценз трябва да е по-висок, а не до 8-ми клас, защото в Устава е записано, че войникът трябва да се противопоставя на неадекватни заповеди на командващия. Как възпитаник на 4-то ОУ в Харманли ще прецени, дали заповедта, издадена от офицер на три ракии е адекватна? Ще действа и ще затрие и себе си, и частта, барабар с офицера....
  Друг проблем е, как ще съжителстват българи и цигани/български граждани. По време на глупашката си служба разбрах, че това е невъзможно. Знам го и днес. Всъщност г-н Спасов (до скоро за мен просто Спас, но след серия силни материали вече е г-н) е прав - с привличането на нискообразовани люде, войската може да се превърне в сган, неспособна на нищо. Орки за пушечно месо.
  От 75 г. БА е източник на обогатяване на изроди, които си нямат представа за реалния живот. Само като видя униформа и пагон ми се драйфа. МВР не правят изключение.

  Всъщност има измислена система - създаване на корпус от хора, добри представители на средната класа, които след серия от данъчни облекчения се задължават да помагат при нужда, наред с професионалните военни.

  CONTADOR GRATUITO!
 78. 78 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Пост скриптум: Зябравих да да добавя, че казармата в България превръща хората в нещо средно между имбецил и идиот, т.е. дебил. И то не идва от самата служба, а от бездействие и скука.

  CONTADOR GRATUITO!
 79. 79 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Весело

  До коментар [#76] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тя вашата изчезна още по времето на Филип Втори.

  CONTADOR GRATUITO!
 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1839 Весело

  Опорката на каракачанските ксенофоби, че доброволната военна служба щяла да помогне за кандидатстват на други позиции, като например за пожарникари е толкова тъпа, колкото и комична! Защото необходимо ли е един 18, 19 или 20 годишен младеж, да си губи времето с доброволна безплатна военна служба, след като директно може да отиде в пожарната и да постъпи на кадрова служба...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1839 Весело

  А защо не трудови войски?Които да помагат например за разчистване и изпълнение на задачи при бедствия и аварии.Хем ще става по-бързо, без обществени поръчки и прочие нагласени работи.
  —цитат от коментар 74 на dokoro


  Ти ще изпратиш ли примерно осемнадесет годишния си син да работи като трудовак и да "разчиства" както казваш безплатно или срещу символично каракачанско заплащане в размер на 200, 300 лева...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 82. 82 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 721 Неутрално

  ..........дай ся да СЕДИМЕ БЕЗ АРМИЯ.......!!!!!?????.......ами НИЕ които дадахме две години от ЖИВОТА СИ В АРМИЯТА......да го отчетеме като ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ ЛИ........?????!!!!!.....да НАБЛЕГНЕМЕ на ГЕЙ ПАРАДИТЕ........а АРМИЯТА ДА Я РАЗТУРИМЕ.....!!!!????......./това ли ПРЕДЛАГА АВТОРА....????!!!!!....../
  —цитат от коментар 13 на kesh


  Да, отчети го като изгубено време, ако все още не си стигнал до този извод. И същевременно наблегни на работата, да създадеш нещо полезно за себе си и за околните и зарежи този бизнес с писането на анти ЕС и про руски коментари - първо, че е ниско платен и второ - не създава никакви блага за никой сънародник, освен ако не си руски гражданин предрешен като български-лумпен-патриот.

  No Pain No Gain
 83. 83 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 721 Любопитно

  нали точно вие правозащитниците,напълно блокирахте работата на полицията в селата. Ми нали точно вашите любими ромляни получаваха на секундата адвокат които правеше на шашави цялото РПУ. Тва крадци,дървари и т.н колко сте измъкнали на вашата съвест го оставям. А онова законче за стойността на кражбата и минималната заплата прието под ваш натиск помниш ли го?
  —цитат от коментар 69 на Борис Тодоров


  Имаш нещо против правовия ред ли? Или смяташ, че не всички сме равни пред закона? МВР-то вместо да люпи семки и да се крие по храстите, да вземе да се реформира и да започне да си изпълнява задълженията, а именно да служи на гражданите, като им осигури сигурност за живота, собствеността и бизнеса им. Всичко останало е кьорфишеци, нови вратички за крадене на народни пари и увеличаване на хаоса в държавата, вместо да се случва точно обратното!

  No Pain No Gain
 84. 84 Профил на block
  block
  Рейтинг: 822 Неутрално

  ..........дай ся да СЕДИМЕ БЕЗ АРМИЯ.......!!!!!?????.......ами НИЕ които дадахме две години от ЖИВОТА СИ В АРМИЯТА......да го отчетеме като ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ ЛИ........?????!!!!!.....да НАБЛЕГНЕМЕ на ГЕЙ ПАРАДИТЕ........а АРМИЯТА ДА Я РАЗТУРИМЕ.....!!!!????......./това ли ПРЕДЛАГА АВТОРА....????!!!!!....../
  —цитат от коментар 13 на kesh


  ама записвай се бе душа. лесно е, отиваш във военното подаваш там молба и си готов да браниш родината от гейпълчищата.

 85. 85 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В САЩ и Канада този въпрос е решен отдавна и доста рационално. създаден е т.н. резерв. Хората, които желаят се записват в резерва, обучават ги и от време на време се събират на учения, за което им плащат.

  В Швейцария пък всеки мъж е войник, държи си оръжието в къщи и периодично го викат на учения.

  Аз съм изненадан, че зад всяко начинание в България се търси задна мисъл, по възможност зловеща и обезателно свързана с това да се завлекат едни пари.

  Впрочем няма нищо лошо всеки младеж, а защо не и девойките, да преминат през компактно, базово боенно обучение. Това разбира се е моето виждане.

  Освен това имаме далечна историческа традиция - поне в първото Царство всеки мъж е бил войник (а както знаем Крум въоръжил и жените по време на боенните кампании на ромеите срещу България), поддъжал е военно оборудване и боен кон, който не можел да ползува за селскостопанска работа по мирно време. Ако не съм прав, да се изкажат историците.

  По време на 100 гоишната война Англичаните са били успешни срещу французите и поради това, че в Английската армия е имало не само благородници, но и простолюдие (например стрелците).

  Така че, въвличане на по-широки слоеве от населението във военното дело е по-скоро положително. Ама не както при руснаците през 18 и 19 век да тикаш насилствено крепостни селяни в армията, които са си били общо взето роби и следователно напълно немотивирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK