Конвулсивното общество и насилието

Акция срещу насилието в училище, 2016 г.

© Анелия Николова

Акция срещу насилието в училище, 2016 г.Текстът е публикуван в портала "Култура".


Светът на българското "общо живеене" все повече се деформира от тегнещото напрежение помежду ни. Усеща се по много неща, особено по истерията в публичните разпри, без значение кой "крив", кой "прав". Усеща се и по нескритото желание спорещите да се хванат "гуша за гуша", та да се довърши опонентът дори физически с оглед на все по-явното убеждение, че ситуацията не може да се реши по легален начин.


Въпрос на описание е как ще изразим днешната българска ситуация. Едни провиждат в нея "отмирането на думите" заради "паралелен свят от лъжи, които да поддържат властта на Единствения" (Евгений Дайнов). Други – "липса на среден терен на разбирателство и формулиране на обществен интерес" (Огнян Минчев).


В търсене на обяснение ще си послужа с друг термин, който заимствам от френския политолог и политик Ален Пейрефит – превръщаме се в "конвулсивно общество". В парадигмата на Пейрефит "конвулсивното общество" се отличава от "демократичното" или "репресивното" по няколко признака: първо, представителната национална демокрация престава да функционира и всичко си остава на локално равнище; второ, гражданското участие деградира и започва да се обезсмисля; трето, в създалата се бездна от притъпени обществените рефлекси в даден момент се стига до някаква компенсаторна, чисто физиологична (конвулсивна) реакция, каквато е избликът на насилие. Обществото се оказва потопено в безпричинна агресия. Симптомите са налице, ала обикновено се пренебрегват и потискат,
докато не се премине един праг на допустимостта
и не започнат да
"гърмят бушоните"


Притеснението ми е, че престъпваме този праг. И ако сме в "конвулсивна ситуация", разговорът е сериозен; той ни най-малко не се свежда до морализаторство и далеч надхвърля текущата политическа ситуация.


Не, това не означава, че актуалната политика трябва да бъде презряна или загърбена, не ме разбирайте превратно. Ала онова, което в случая ме вълнува, клокочи под "политическата обвивка" на поредния "велик ход" на Бойко Борисов или ответната акция от курса на не знам каква си борба, провеждана от Корнелия Нинова; то се е утаило по-дълбоко дори от поредната корупционна схема, възпроизвеждаща се на толкова много места в България, независимо от коя политическа сила е кметът и в мандата на кое правителство се разплита чорапът.


Става дума за усета ни като общество към определени събития, който не бива да се притъпява.
Веднага ще дам един пример. Гледах разтърсващ репортаж по btv за една човешка трагедия – 36-годишна майка в с. Радовене изхвърля новороденото си дете в тоалетна в двора и затрупва тялото му с камъни, след което мъжът, с когото тя живее, подава сигнал в полицията. Да, знам, че това не е първият подобен случай, ала напълно разбирам потреса на репортерката, търсеща думи да изрази целия този ужас.


След което вече по темата "корупция" в студиото бе поканена да говори Татяна Дончева. И трябва да призная, че бях стъписан от контравъпроса ѝ: "А защо е толкова възмутена репортерката?" "Нали такива хора винаги е имало, има и ще има. По-примитивни, по-елементарни. Ако имат интелект и пари, жените правят аборт, ако ли не – действат така."
Цитирам дословно Татяна Дончева, без да искам да я набеждавам в каквото и да било. В случая думите ѝ са само пример за масовите нагласи в обществото: "Какво да се възмущаваме, щом има такива случаи."


Ние обаче сме човешки същества тъкмо защото се възмущаваме. И то от такива случаи. Докато не претръпваме пред факти за убийството на деца и захвърлянето им в тоалетна, докато имаме праг на чувствителност, който клони към нормата.


Моралът не прекъсва на българската граница
и не е "шенгенски продукт"


Обратното е наистина страшно. Защото тогава насилието и убийството започват да се превръщат в норма.


Иначе трябва да се приеме и че двамата младежи от Айтос – съответно на 16 и 20 години – убили преди дни 70-годишен бездомник "за удоволствие", и то с десетки удари с нож, са отново "случаи в нормата".


Какво да се възмущаваме, стават такива работи.
Нали са от етнос, където "такива хора винаги е имало и ще има".


И това вероятно не трябва да ни безпокои – щом е "нормално" такива неща да се случват.
Тогава не трябва да имаме притеснения и за убития в края на януари 53-годишен бездомник от Варна, смазан от бой от 14-годишно момче, докато негов приятел на 13 години снимал убийството с телефона си.


Всичко пак би могло да се обясни с етноса на непълнолетния извършител.
Той обаче е ходил на училище, а родителите му, работещи хора, твърдят, че бил "много добро дете".


И с това примерите далеч не се изчерпват. В средата на декември двама ученици от спортното училище в Ямбол без малко щяха да убият таксиметров шофьор. Човекът се отърва като по чудо с множество рани и загуба на кръв. Момчетата обаче са "добри ученици" и от "добър етнос". А хладнокръвно проведената от тях акция е потресаваща с агресията си.


Какво да говорим и за поредното непълнолетно и "добро момче" и от "добър етнос" от Варна, което преди дни едва не уби охранител в нощен клуб (10 удара с нож) само защото е било изведено навън след сбиване и бурен скандал.


Това "нормални случаи" с "примитивни и елементарни хора" ли са или


симптоми за смазваща агресия,
разтърсваща цялото общество


Струва ми се, че те са "конвулсивни симптоми" на нещо много сериозно – на желанието да се причини болка, прерастващо в пълно незачитане на човешката личност.


В такива ситуации страдат най-уязвимите – децата и възрастните. И не случайно повечето от жертвите са бездомници или самотни възрастни хора, за които извършителите са убедени, че няма кой да се застъпи.


Виждам го с очите си в София. Преди няколко вечери две момчета в трамвая тръгнаха да ритат възрастна просякиня, помъкнала някакви кашони. Тя се уплаши, взе да ги моли да я остават на мира. Няколко души се намесихме. Едното от момчетата ме изгледа, изпсува и каза, че не му се занимавало, инак щяло да ми смени физиономията. Слязоха на спирката. А можеше и да стане друго.


С което искам да се върна в началото.


Страшно е, когато "нормалното" и "ненормалното" разменят местата си. Когато на човешкото същество започне да се гледа като на "отпадък", "боклук" или "вторична суровина", която и без това скоро ще гние в земята. Когато човешкият "оголен живот" (Джорджо Агамбен) се сведе до животинското. Когато се приеме, че има хора, обречени на обругаване.


Човешкият живот е особен дар. Той не е рожба на конвулсивна реакция.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Горната снимка на бит-пазара натрапва мисълта "не на насилието", пък аз миля, че по-актуална би била мисълта "не на глада", щото народът е казал "Гладът е по-силен и от тока!" Виждал съм сред животните и хората, как гладът предизвиква насилие, но не съм видял до сега как толерантносттта към различието и преодоляването на предразсъдъците да е утолило глада на някого!!! Следователно има степенуване на приоритетите, а толерантността към различието, преодоляването на предразсъдъците и превенцията на насилието не са първите редици на нашето общество!!!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  представителната национална демокрация престава да функционира и всичко си остава на локално равнище" - имаше избори парламентарни и президентски и да някои останаха на локално равнище (жълти павета и пет сайта)
  " второ, гражданското участие деградира и започва да се обезсмисля" - действително търсен/постигнат ефект чрез професионални 30 протестиращи
  " трето, в създалата се бездна от притъпени обществените рефлекси в даден момент се стига до някаква компенсаторна, чисто физиологична (конвулсивна) реакция, каквато е избликът на насилие." - търсена реакция в опит за налагане на "защита" от насилие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 644 Неутрално

  ..... защото е нарушен принципът за престъпление и наказание: ако има престъпление, задължително трябва да има и адекватно наказание. А това не се спазва от както се потопихме в кривоизградената ни демокрация.

 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Въпрос на описание е как ще изразим днешната българска ситуация. Едни провиждат в нея "отмирането на думите" заради "паралелен свят от лъжи, които да поддържат властта на Единствения" (Евгений Дайнов). Други – "липса на среден терен на разбирателство и формулиране на обществен интерес" (Огнян Минчев).

  ----------

  В БЪлгария живеят по официална статисктика 7 милиона.

  От тези 7 милиона, автора Тони Николов, е избрал да посочи за пример как мисли българина 2-а "мислители" , които живеят на грантови пари от 1989 година до сега.
  А грантите се дават от тези които имат пари - от олигархията, в случая не-бългаската.

  Тоест - за автора българина които живее в БЪлгария не заслужава внимание.
  Важно е какво мисли олигархията , която финансура една малка група от такива грантаджии като Дайнов и Минчев.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  а преди 1989 как са живели ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  ... в създалата се бездна от притъпени обществените рефлекси в даден момент се стига до някаква компенсаторна, чисто физиологична (конвулсивна) реакция, каквато е избликът на насилие. Обществото се оказва потопено в безпричинна агресия ...

  Няма следствие без причина, Тони!
  Пак си вземате теория, според която някакси се опитвате да вкарате в схема фактите.
  При това - с витиеватост и евфемизми.

  А нещата са прости, разголени и озъбени в елементарността си.
  Обществото ни е превзето от социопатията. От горе до долу.
  Това е!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Аз бих казал, толерантност(към различния), следване на християнските ценности(към ближния си и към семейните ценности) и консервативен подход (в икономиката и в социалните отношения) ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4206 Неутрално

  Агресията и езика на омразата са ярко изразени в обществото - така е. И снего трябва да се борим.
  Същото е и в този форум. Дневник трябва да се бори с това явление още по-безкомпромисно.

 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  колко е важно да се говори по този въпрос. степента на насилие и агресия в българия ме карат да се радвам че съм в чужбина, и да изтръпвам от мисълта за връщане.
  спред мен проблемът е свързан с възпитанието и чувството за липса на справедливост. не оправдавам никога никой агресивен и насилник - просто ние сме възпитани и отрасваме в проста, злобна, агресивна обстановка и впоследствие средата не предразполага към промяна на изградените навици.

 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Преди много години, в зората на промените, когато направих забележка на един клошар, който рано сутринта си пиеше ракията точно пред входа на кооперацията ми, той, след доста мислене, ми отвърна:
  А ТЕ ЗАЩО ИЗНЕСОХА ВЪЛГАРИЯ?
  Сега с право би казал: ЗАЩО ДА НЕ ЛЪЖА И КРАДА, СЛЕД КАТО ВСИЧКИ "УПРАВЛЯВАЩИ" НИ САМО С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТ? ЗАЩО ДА НЕ СЕ САМОРАЗПРАВЯМ СЛЕД КАТО ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА МОГАТ ДА ТЕ ПОГНАТ САМО ПО НЯКАКВИ "ПОДОЗРЕНИЯ", А СТОТИЦИ РАЗБОЙНИЦИ СПОКОЙНО СЕ РАЗХОЖДАТ НА СВОБОДА?
  И ще бъде напълно прав.

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Пак джендър статийки..Няма да мине номера.Никоя партия да не си прави илюзии-защита на ИК и джендър идеология може и да докара грант,но ще доведе до погром на изборите.

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Волно или неволно, казахте си го - в основата стоят властническите отношения.
  Това е коренът, не може преборите следствията, ако не смеете да посечете причината.

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  По-скоре отгоре - и отгоре надолу тече отровата, заразява.

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Има реални причини и примери за да бъде написан подобен текст, има смисъл и да го прочетем - най-малкото за да ни стресне и събуди добре заспалото ни гражданско чувство.
  Друг е въпроса, това българска черта ли е или по-скоро не е, поне според мен и мащаба дали е извън всякакви норми или просто имаме достъп до информация за какво къде се е случило, което ни кара да го усещаме като нещо извънредно.
  И не за да омаловажам или извинявам подобни идиотщини, но видяхме в Австрия човек който 20 години държи в мазето дъщеря си, барабар с детето, което е от него или анмериканското семейство, за което напоследък стана дума, че е държало децата си като в затвор десетки години - та подобни неща за които научаваме показват че възможните отклонения от т.н. "човешко" са вероятно безкрайни и някакви дали примитивни или съвсем не подобни личности е имало и за съжаление ще има.
  В чисто политически и обществен план обаче, ние май наистина сериозно се отличаваме от едни немци например и това има преки последици за живота на всички ни. Мисля че не трябва да се задоволяваме с това, че виждаме почти ежедневно карикаурите ( наистина добре направени) на тримата дебелаци, които в прекия смисъл на думата ни управляват или че можем в един или друг форум да пишем каквото ни дойде на акъла, а да се вземем в ръце и да намерим една идея по-достойни заместници на настоящите слуги на народа.

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Пак джендър статийки..Няма да мине номера.Никоя партия да не си прави илюзии-защита на ИК и джендър идеология може и да докара грант,но ще доведе до погром на изборите.
  —цитат от коментар 11 на yanne

  Кое е джендър статийка, бе гений? Това че утре могат да пребият баща ти защото физиономовта му не е харесала на някой с твоето мислене? Или това че у нас пребиват известен артист в траймвая, защото е с тъмна коса и очи и приличал на дебилчето на циганин?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Волно или неволно, казахте си го - в основата стоят властническите отношения.Това е коренът, не може преборите следствията, ако не смеете да посечете причината.
  —цитат от коментар 12 на Николай Теллалов

  Та викате, че добрият "Цар" би оправил работите?
  "Да се разберат там" и подир тях и светлият им пример и мат'рялът, обгрижен, умилен и просълзен ...
  Мдам ...

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  "ВОЙНАТА Е МИР ,СВОБОДАТА Е РОБСТВО ,НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА"

  България е една обречена на тоталитаризъм държава ,такъв е маТряла !

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Пак джендър статийки..Няма да мине номера.Никоя партия да не си прави илюзии-защита на ИК и джендър идеология може и да докара грант,но ще доведе до погром на изборите.
  —цитат от коментар 11 на yanne


  Подобни болни мозъци, стоят в основата на омразата, ксенофобията и насилието! За тях са важни изборите. Правата на човека не струват пукнат грош! За радост храната на подобни екземпляри стана съвсем оскъдна, след като бежанските потоци секнаха...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  "А нещата са прости, разголени и озъбени в елементарността си.
  Обществото ни е превзето от социопатията. От горе до долу.
  Това е!"

  Обвинявате автора, че витиевато и излишно усложнено излага тезата си и дава те горния "краен" извод и както се казва точка.
  Да, ама не е така и няма как да бъде, защото за т.н. социопатия има причини и тези причини нито са прости сами по себе си, нито може да бъдат лесно решени обсточтелствата които на чиято основа те възникват и съществуват.
  Върви процес на разслоение в обчеството и това е в ход от 89-а и продължава.
  И този процес не е никак прост - едни отидоха в чужбина, други емигрират вътрешно, за да опазят доколкото е възможно от простотията. Отделно се делим на хора с различни възможности по отношение на финансово икономическото си дередже, като за да не ни стане скучно, през цялото време сме под въздействието на големи групи хора, коитро имат интерес тази ситуация да продължава и със своите значителни медийни и политически възможности, те я подклаждат и раздухват.
  И крайния резултат, наличието на тежката социопатия предизвиква необходимостта, да бъде разбудена критична маса хора, за да може да излезе от ситуацията.
  Дали и кога това ще се случи, зависи от нас самите и в този смисъл текстовете на автора, поне според мен си поставят такива цели, така че вместо да го оплюваме, за предпочитане е да се замислим, къде се намира всеки един от нас и искаме ли и можем ли да свършиме неща, които да допринесат за излизане от тази летаргия.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":"А нещата са прости, разголени и озъбени в елементарността си.Обществото ни е превзето от социопатията. От горе до долу.Това е!"Обвинявате автора, че витиевато и излишно усложнено излага тезата си и дава те горния "краен" извод и както се казва точка.Да, ама не е така и няма как да бъде, защото за т.н. социопатия има причини и тези причини нито са прости сами по себе си, нито може да бъдат лесно решени обсточтелствата които на чиято основа те възникват и съществуват.Върви процес на разслоение в обчеството и това е в ход от 89-а и продължава.И този процес не е никак прост - едни отидоха в чужбина, други емигрират вътрешно, за да опазят доколкото е възможно от простотията. Отделно се делим на хора с различни възможности по отношение на финансово икономическото си дередже, като за да не ни стане скучно, през цялото време сме под въздействието на големи групи хора, коитро имат интерес тази ситуация да продължава и със своите значителни медийни и политически възможности, те я подклаждат и раздухват.И крайния резултат, наличието на тежката социопатия предизвиква необходимостта, да бъде разбудена критична маса хора, за да може да излезе от ситуацията.Дали и кога това ще се случи, зависи от нас самите и в този смисъл текстовете на автора, поне според мен си поставят такива цели, така че вместо да го оплюваме, за предпочитане е да се замислим, къде се намира всеки един от нас и искаме ли и можем ли да свършиме неща, които да допринесат за излизане от тази летаргия.
  —цитат от коментар 19 на tsvetko_51

  ... И крайния резултат, наличието на тежката социопатия предизвиква необходимостта, да бъде разбудена критична маса хора, за да може да излезе от ситуацията ...
  Ъхъм.
  Само да ви питам - как "будите"?
  С "алабаланица"? Или с "Пожар!"?
  И кого будите? Критична маса хора? Които се лигавят с алабаланици?
  Те никога не са били "критична маса". И няма и да бъдат.
  Както виждате - и у нас не са голяма маса, камо ли критична. Тези, които се заравят в алабаланиците ...

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Нещо бъркаш.
  Моето мото е: ни бог, ни цар, ни господар

  Да прочетеш коментарами като апел към "добър цар" е меко казано странно, нелогично.

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Теллалов":
  Вие се хванахте за думата. :)
  Аз си имах едно съмненийце, та затова я турих и в кавички.
  Нейсе!
  Ако я заместим с "елит" - това би трябвало да ви задоволи, мисля.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":

  Пак извън целта.
  Аз съм против елитите. По-точно - всички да са елит. По Кропоткин.

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Весело

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":
  Кропоткин?
  Ми така кажете! Ама пак не излиза сметката ...
  Защото в уравнението на Кропоткин ви липсва общността, кооперацията на масата и отдадеността им на общо дело.
  Властта се балансира от отговорността. При нас този баланс не само де факто е разрушен, но вече се официализира скъсването на "пъпната им връв". Отговорността е занулена. А вие очаквате "общо дело"!

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  О, не ни пробутвай тезата, че повсеместната агресия се дължи на глада. Гладният човек може да открадне, но не и да насилва за удоволствие. И толерантността не зависи нито от това колко си нахранен, нито колко пари имаш, нито колко си умен и образован. Толерантността е заложено човешко качество – или го имаш, или не. Разбира се, и тя като всички други качества и чувства, може да се възпитава и трябва да се възпитава у подрастващите още от най-ранна възраст.

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  ..... защото е нарушен принципът за престъпление и наказание: ако има престъпление, задължително трябва да има и адекватно наказание. А това не се спазва от както се потопихме в кривоизградената ни демокрация.
  —цитат от коментар 3 на paf

  Прав си за нарушения принцип, но той не е нарушен сега, след 10-ти ноември. Да не би преди това наказанията да са отговаряли на престъпленията? Нямам предвид само Народния съд и лагерите, а за всички престъпления – знаем ли за всички тях, знаем ли какви присъди са имали или нямали съответните извършители – не! Информация сме имали само колкото е трябвало да знаем, а на базата на такава оскъдна информация не сме можели да правим адекватни заключения.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  Агресията и езика на омразата са ярко изразени в обществото - така е. И снего трябва да се борим. Същото е и в този форум. Дневник трябва да се бори с това явление още по-безкомпромисно.
  —цитат от коментар 8 на ВЕЛКОВ

  Прав си. Аз самата се улавям, че много често взех да ползвам агресивен тон във форума. Като ми се случи нещо лошо, и си казвам, че това е защото съм станала много критична към другомислещите, защото обиждам, без да се замислям, че и те са хора с чувства, и спирам да пиша. Но после някой казва нещо или прави нещо, което отново ме изважда от равновесие и отново влизам във форума. Мисля си, че ако не си излея гнева, ще изпуша. Съжалявам, защото по принцип съм толерантен човек, но има неща, с които не трябва да се примиряваме.

 28. 28 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Проблемът не е в думите, а във факта, че маргинални групи, под влияние на една идеология, отричаща тотално и несъвпадаща с цивилизационният код на българското общество и неговите ценности, се натрапва грубо, нагло и цинично, като на всеки нейн опонент се лепва етикета“ примитив, “бай Ганьо“, невеж, необразован, дивак, варварин“ и всякакви други епитети с негативни конотации. Абсолютно нормално е едно общество да отговори на такъв зловещ натиск за собственото му унищожаване, с категоричността на своите ценности, опазили го като народност и народ през вековете. Няма как да ме принудите например, да променя цивилизационният си избор, да спра да харесвам това:
  1. https://www.youtube.com/watch?v=lIGSWtcpPMc и това
  2. https://www.youtube.com/watch?v=wS1-wFlbsrs
  и да ме принудите да се влея в общият мейнстрийм на джендър идеологията. Когато и ако принудите мюсюлманите да приемат моят цивилизационен избор, да посещават заедно с мен опера, театър и балет, в подходящият за тези събития дрес код, когато принудите един транссексуален да потисне поривите си да се чувства като лице с пол, несъвпадащ с биологичният му пол, когато принудите един травестит да не се облича, когато реши, с дрехи на другия биологичен пол, тогава и само тогава можете да изисквате от мен аз да преразгледам вивилизационният си код и ценностите си. Тъй като описаните условия не са изпълнени, аз ОТКАЗВАМ да променя манталитета си и критериите си за нормално и ненормално, за норма и девиация, които съм формирала въз основа на собствените си професионални научни медицински знания, и да се подчиня на вашата ненаучна, дискриминационна и сриваща основите на българското общество джендър идеология. Това е от мен- който разбрал- разбрал. Който не е разбрал- много му здраве- не е от моя цивилизационен код и не съм длъжна да му разяснявам нищо.

 29. 29 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Потресващ анализ! Благодаря,господин Николов!
  Обаче страшният въпрос е:Как,по дяволите,да се справим?!

  Джордж Оруел-1984
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#9] от "owen":

  колко е важно да се говори по този въпрос. степента на насилие и агресия в българия ме карат да се радвам че съм в чужбина, и да изтръпвам от мисълта за връщане. спред мен проблемът е свързан с възпитанието и чувството за липса на справедливост. не оправдавам никога никой агресивен и насилник - просто ние сме възпитани и отрасваме в проста, злобна, агресивна обстановка и впоследствие средата не предразполага към промяна на изградените навици.
  —цитат от коментар 9 на owen


  Нещо много сте се ибъркали. Степента на сигурност в България е в ПЪТИ по-голяма отколкото в "чужбина". По-скоро бих се разходил в София през ноща, отколкото в Париж или Лондон, не дай си боже в Марсилия или някъде по южните градове на Италия. Няма да говорим за някой квартали в САЩ или пък Бразилия.

 32. 32 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Така и не се разбра извода от статията, ното нейната цел /подозирам, че е да покпрепи ИК хахах/. Да! Има млади хора, които са откровено глупави, агресивни и нетолерантни /не само млади/. Да имало ги е преди, има ги сега и честно казано винаги ще ги има, дори всички НПО-та, по всички земни кълбета да започнат да ги обгрижват. Природата на някой хора е такава. Някой може и да се поправят чрез отношение и "възпиание", но повечето от тези случаи са по-скоро безвъзратно загубени в живота.

 33. 33 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Досег с темата има и статията на проф. Георги Фотев "Солидарността, която не е механична" https://offnews.bg/analizi/solidarnostta-koiato-ne-e-mehanichna-671806.html

  Аз имам свое обяснение, но тук няма да го лансирам. Само ще кажа, че съм оптимист. Властта има ограничен във времето мандат, да се смени на избори не е проблем. Но сменящите се във властта политически партии трябва да вземат отнякъде ум и разум, откъде - от интелектуалците. Мисля, че интелектуалците трябва да се дръпнат малко на дистанция от политическите партии, да оберат малко активизма и съображенията около препитанието и да погледнат с уважение един спрямо друг като опоненти. Резултатът от цивилизования и интелектуално честен дебат е необходим на политическите партии да го използват, това е голяма отговорност. Мисля, че с трупане на опит ще се получи.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  "Страшно е, когато "нормалното" и "ненормалното" разменят местата си."
  И е страшно, когато има хора, които не правят разлика между тях.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Опасявам се, че нямате представа каква е "формулата на Кропоткин".
  Или силно повърхностна, недоразбрана представа, което е още по-лошо от никаква.

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  Проблемът е в едни пари 1.1 млрд. дето се дават на безброй полицаи да бездействат. И кой знае колко за съдии... Най-сериозният проблем е с управлението на държавата. Събереш гербери и идиоти, получваш престъпност навсякъде.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  Върнаха ни в 90-те. Отне им две десетилетия, ама успяха.

 38. 38 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ivan Tcholakov": “...Това е лудостта всичко да се свежда до правно регламентиране и регулиране....“ Не, ситуацията не е такава. Умишлено се подлага на правно регулиране, за да се въздигне в правна норма девиацията, а да се въздигне в девиация нормата. Защото законите са общозадължителни правила за поведение, насочени към неограничен кръг субекти. И престъпването -т.е. неизпълнението на закона, има за правна последица държавна или гражданскоправна санкция. Т.е .- има идеологии , които злоупотребяват със силата на един закон и за това господството им се НАЛАГА умишлено чрез международни конвенции, международни договори и национални закони. Това е най- чистият вид злоупотреба с право и злоупотреба със закона!

 39. 39 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ще добавя още един случай от агресивната хроника, която Тони Николов привежда. И този път не става дума за малолетни, за малцинства, за бедни.

  Шеф Петров блъска кола, в която е и Милена и се започват нападки в медиите, диващина и очевидно взаимно незачитане на двама известни люде, далеч не бедни, които можеха културно да уредят въпроса помежду си.

  Та..само на нисшите духом ли да припишем тази конвулсия?

  Или да я запишем и на В.Сидеров, който озаптяваха с полиция пред НАТФИЗ. И защо глупакът да не се вихри след като така правят всички, отгоре-надолу по социалната стълбица?

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Така се случи с мен, че преди много години когато се гътна Тато от една будка на пловдивската гара си купих книга с хубава подвързия, дебела, от абсолютно непознат за мен американец, а бе като тухла направо. Наредена беше сред Чук-Чук и подобните ежедневници от бума в издаването.
  Алвин Тофлър - Третата вълна.
  После, разбрах че тарикатите я изучавали н АОНСУ-то, ама се пазели другарите от матряла да не я четат.
  Та, от тогава (вече близо 30г, за мен. тя е публикувана 1980-та в Щатите) се забавлявам да наблюдавам проявите на борбите между "второвълновици" и "третовълновици". По Тофлър - кой чел, разбрал, кой не - да чете.
  Покрай Истанбулската Конвенция някой спомена Маркузе.
  Тоя съм го чувал от лекциите на уважаваната от мен проф. Ив. Апостолова. Тури ми шестица за някво есе дето бях сглобил за Томас Кун за парадигмите в науката, това бе е чудо невиждано за мен, защото преди това едва хващах терца по идеологическите предмети в СУ, като някои дори искаха да ме гонят щот съм бил няма си къв и провалял нам си кво си.
  Та сега, чета от любопитство Маркузе и се забавлявам да си маркирам (бързо разпознавам, ако щете) латентни марксисти, маскирали се наивно и набръжко на "маркузисти".
  Тони Николов, френски възпитаник, позиционирал се като "десен", портал "Култура" - изобщо сериозна работа по нашите ширини джурка понятието "НОРМАЛНО" в някъв словесен кюп да ошашви и вземе акъла на виртуалния фейс матрял с една единствена цел - да разрушим буржоазното общество.
  А, успее ли в това - след него идват следващите.
  Ония с цялата сила на държавата с все прокурорите й, съответните дансаджии и опищолени униформи и нинджи, на които ние дето много-много не се коркаме като им плащаме масрафа ще ни наложат техните разбирания за НОРМАЛНО.
  Скъпи ми Тони, споменатите от теб случки не са и никога не са биле НОРМАЛНО в което и да е общество!
  Това са девиантни, гранични отклонения от НОРМАТА.
  И да, правилно е отбелязала Т. Дончева. Такива неща е имало и ще има.
  И винаги ще се възмущаваме, ние НОРМАЛНИТЕ хора от това.
  Обаче, когато някой от гранични, девиантни случаи се опита (по Маркузе) да ни вкара в девиантния кюп трябва да бъдем особено внимателни и браним свободата си със зъби и нокти.
  Та, да привърша - както навремето след Тофлър изпитвах удоволствие да си закарфичвам "второ" и "трето" вълновици, сега подкован с Маркузето ми е кеф да си разпознавам скритите марксистки лимонки.
  Ама, верно ИК се оказа голям лакмус в обществото, нали?
  Патреотарите не ги броим - те са ясни, ама за другите си беше от полза.
  Бай дъ уей, Петте партии още мълчат относно ИК.
  Що ли? Да ни би да бегат от лакмуса?....

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "k_":

  + макар че не с всичко съм съгласен

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ivan Tcholakov": “...Това е лудостта всичко да се свежда до правно регламентиране и регулиране....“ Не, ситуацията не е такава. Умишлено се подлага на правно регулиране, за да се въздигне в правна норма девиацията, а да се въздигне в девиация нормата. Защото законите са общозадължителни правила за поведение, насочени към неограничен кръг субекти. И престъпването -т.е. неизпълнението на закона, има за правна последица държавна или гражданскоправна санкция. Т.е .- има идеологии , които злоупотребяват със силата на един закон и за това господството им се НАЛАГА умишлено чрез международни конвенции, международни договори и национални закони. Това е най- чистият вид злоупотреба с право и злоупотреба със закона!
  —цитат от коментар 38 на някоя си


  Погледнах контекста:
  "
  В късно модерната епоха си прокарва път нова механична солидарност, която произтича от пълзящия във всички координати на социалната сфера юридизъм. Това е лудостта всичко да се свежда до правно регламентиране и регулиране. Юриспруденцията претендира да е панацея за всичко. Успоредно върви с разстрела на интимността и функционализация на човешките отношения.
  "

  Целият параграф много ми харесва. Възможно е в някои случаи да има умисъл (за ИК съм убеден, че има), в други случаи да има искрена вяра зад юридизма. Така или иначе той отнема свобода, а несвободният човек губи морала си. И колкото по-аморален човек става, толкова повече ще се вадят основания за още правни норми и така се развърта този порочен процес към момента, в който обществото претърпи някакъв вид катастрофа. "Конвулсия" ли да я наречем..., може би.

  На инстинкт бях писал някъде, че правният минимализъм трябва да го приемем насериозно. Той е нужен не само за да улесним и опростим живота си, но и както сега разбирам, за да пазим свободата си. Ще ни трябват интелектуалци, ще има и други предизвикателства, това ми е мотивът.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#8] от "ВЕЛКОВ":

  “Агресията и езика на омразата са ярко изразени в обществото - така е. И снего трябва да се борим.”

  С извинение, бих Ви възразил при все че “език на омразата” няма нито правна дефиниция, нито историческа традиция”.
  Не можете да твърдите, че в една “мъгла” (подменена реалност, заличени ценности/променящо се “напред-назад” законодателство) причина за ПТП-та са “превишената скорост” (агресията) и “отнемането на предимство/права” (омразата).
  Ако с нещо трябва да се “борим” (не долюбвам боренето, защото е вид насилие, а на всяко действие има пропорционално противодействие), то е как да се направи “мълата” видима/прозрачна/ясна. Било като закон, било като процедура. Военен човек сте и по-добре от мен знаете, че суровата дисциплина (изрично ограничаване на “човешките права”) е за предпочитане, наложителна е пред алтернативата “свободно боравене/стрелба” с оръжието (пълна свобода за отнемане на човешки живот). И това отнемане на живот няма да е толкова заради агресия или омраза, а защото оръжието е създадено да убива. А то може да убива и поради любопитство, и поради невежество, и по команда (закон), и поради агресия (налагане на собствената воля над другия).
  Та вместо да се “борим” по-добре е да се образоваме, да уважаваме Закона ( не да се промяна “иди ми-дойде ми” и всяка хрумка да се узаконява като закона за КТБ и n-то й разграбване) ... и да не вярваме сляпо на всяка кирлива манипулация на някакви “културници” от Сороски университет. Винаги ще има черпаклии, които ще се възмущават на празен черпак, без да се питат що е празен черпака или откъде или как да бъде напълнен.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#15] от "danvan":

  Айде,да не се правите на приятно разсеян!От десет кладенеца вода носите,и пак до там стигате-пробутването на джендъризма,а опорката как всеки,който не го подкрепял е пияница,който пие,бие,и е с вмиросан потник..Ааа,и слуша чалга...Ами не е така.Просто не е.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rim":

  Не са важни за мен изборите-за едни пет партийки,които си сменят името през няколко месеца става дума.За тях говоря.А това,което винаги пропускате(то няма значение за вас,всъщност)е мнението на хората.За крайно леви екстремисти е нормално.

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ivan Tcholakov":
  Къде да бъде границата на юридическия минимализъм? Кой я определя?
  Огромната част от обществото (почти 100%, но със сигурност не изцяло/абсолютно 100%) приема, че убийството е неприемливо. Има ситуационни изключения, разбира се - самозащита, война и пр.
  Как да се наказва? Вече единодушието не е толкова голямо, разпада се. Смърт за смърт, доживотен, с право или без замяна, или десетилетия затвор но все пак с шанс за излизане.

  И като се почне от убийството, през насилие с леки или тежки последствия, кражба, лъжа, измама, клевета и пр. се слиза надолу по скалата докато се стигне до ежедневното общуване в обществото.
  Ежедневното общуване в общия случаи не е равно и безпроблемно. Има от всичко - лъжа, измама, клевета, насилие и пр. до убийство. Честотата на събитията е различна - няма толкова убийства, колкото лъжи и измами.
  И сега въпросът е къде да се постави юридическата бариера, тригер, след които да се употреби/задейства владетелят на абсолютното насилие ДЪРЖАВАТА за да се ограничат/предотвратят лошотиите в обществото?
  Сложна игра е това. Можеш с лошотията (в целия спектър) да се бориш с всички средства без да използваш абсолютното насилие на Държавата. Църквата играе така. Всеки лично има своето мнение, къде да бъде границата за отключване и прилагане с каква сила на абсолютното насилие.
  От тая амалгама от мнение, все пак се намира някакви общоприети маркери. Те са фиксирани в НПК. "Фиксирани" не е съвсем точно, защото и там е записано за еди какво си провинение е предвидено "от ХХХ до ХХХ". Последно решение взима съдията, натоварен с тая неблагодарна задача.
  Тези, които настояват упорито маркерът/границата на прилагане на Държавното насилие да се премести рязко от установената, но вечно колебаеща се, му позиция в посока регулиране, вкл. в интимните човешки отношения, водени от собствените си представи за един по-съвършен свят са най-обикновени революционери склонни да приемат краткосрочно масово насилие, в името на реализацията на собствените им визии за бъдещия по-добър бъдещ свят. Според тях.
  Дали би бил добър света в който за един малко по-груб (отвратително груб за тях, хеле ако е придружен със сексуални намеци относно майките им) публичен коментар от подпийнал чичка в селския автобус относно оперението на двойка джендъри, чичката би бил свален на следващата спирка и набутан с главата надолу в патрулката?
  За тях - несъмнено да, това е техния идеал за общество.
  За мен - не.
  Е за това е спора.
  В какъв свят искаме да живеем. 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fiji":

  "Гладният човек може да открадне, но не и да насилва за удоволствие."

  Може за съжаление. Започва с насилие уж само за да се нахрани и след това продължава по-нататък с насилие, защото то се е оказало печеливша стратегия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK