Това ли са "нормалните българи"

Вицепремиерът Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Вицепремиерът Валери СимеоновАко такива хора са "нормалните българи", ако именно те определят бъдещето на страната, България определено не я чака нищо добро, коментира авторът на "Дойче веле" Ясен Бояджиев. Ето какво го кара да мисли така:

Кои и какви са "нормалните българи"? Така зададен, въпросът е безсмислен и даже глуповат, защото допуска, че съществува някаква абсолютна и общовалидна нормалност. Виж, ако се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това питане вероятно би могло да послужи за "изчисляване" на някакъв съвкупен образ на българина в проценти. Съмнявам се обаче, че този образ ще е реалистичен. Давам пример. Ако попитате дали е нормално да се уважават възрастните хора и да им се прави място в трамвая, 100% от анкетираните ще отговорят положително. Което обаче няма да попречи на някого да влачи по земята някоя бабичка, ако с нещо не му е харесала. Нито ще попречи на десетина процента от населението да изберат същия този човек за народен представител.


Двама евродепутати


Тъй че никога не бих си позволил да задам този въпрос, но се виждам принуден да го направя заради изявата на един български политик и евродепутат, който, без изобщо да се притеснява, си позволява да говори за и от името на "нормалните българи" и да обяснява какво харесват и какво не харесват те. Въпросният депутат е известен с това, че влезе в Европейския парламент като част от отдавна несъществуващата коалиция "България без цензура", финансирана обилно, по думите на прокуратурата, от източвана и впоследствие фалирана банка. Сега на тукашна почва вече е част от друга (патриотична) коалиция, която пък е част от управляващото мнозинство и от правителството. Освен това депутатът е известен с гневните си изказвания по "циганските" въпроси и с радикалните си предложения за тяхното решаване. А напоследък - и с подкрепата си за даване на повече простор за ски спорта в Пирин, изразена неотдавна с личното му присъствие в първата редица на съответното (контра)шествие в София.
Повод за въпросната му изява стана посещението на германска евродепутатка, която подкрепя запазването на повече простор за дивата природа. Тази евродепутатка се прочу напоследък с това, че при изслушването на българския премиер в парламента в Страсбург го попита какво мисли за протестите в защита на природата в Пирин. После в София се включи в поредния такъв протест и изрази позицията си пред участниците в него. Което впрочем е не само нейно право като свободен гражданин в една (както се твърди) свободна страна от ЕС, но и част от служебните ѝ задължения - доколкото защитата на Пирин е проблем и на европейското право, чието спазване Европейският парламент (и всеки негов член, при това на цялата територия на съюза) е призван да следи.

Така евродепутатката си навлече гнева на българския си колега, чиято писмена позиция по въпроса започва така: "Отново изразявам подкрепата си за министър Нено Димов - министър на околната среда и водите. Включването на крайно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското нашествие в Европа, срещу него го прави по-симпатичен на нормалните българи." Тук няма да обсъждам качествата на министъра, нито ще се впускам в правните и екологически аспекти на темата за Пирин. Само ще отбележа, без да споделям винаги и за всичко аргументите на зелените, че често защитата на околната среда явно е последна грижа на министъра на околната среда. Но сега темата ни е друга.


Кое е "нормално"?


Логиката на цитираното изречение недвусмислено сочи, че щом си позволява да говори от тяхно име, евродепутатът причислява и себе си (освен министъра) към "нормалните българи". А щом той е "нормален българин", от стила, езика и съдържанието на писмото му могат да се направят изводи за каква "нормалност" става дума.


Първо, когато спориш за нещо, очевидно е "нормално" най-напред да разбъркаш съществото на спора с други теми и неусетно да го подмениш - примерно заместваш Пирин с бежанците, нелегалните имигранти и т.нар. "ислямско нашествие". После елиминираш аргументите на опонента си и се опитваш да го унижиш и компрометираш, като го атакуваш на лична основа и му пришиваш някой и друг гръмко звучащ етикет. В случая: "крайнолеви зелени екстремисти", "крайнолява групировка", "десоциализирани анархисти", "революционери без кауза". Освен това "нормалният българин" задължително трябва да повтаря (от доказателства няма нужда, а могат и да се измислят!), че несъгласните с него са "платени" ("протестиращи на грантова издръжка" с "нечистоплътна мотивация"). За разлика от него самия, който е напълно чистоплътно мотивиран (но очевидно е забравил с чии пари е влязъл в парламента, както и че заплатата му се плаща и от "ненормалните българи").


Второ, когато става дума за непознати, чужди и различни от тях (включително за "ненормалните българи"), "нормалните" забравят какво е човещина и състрадание, стоварват колективно върху тях вината за всички злини и се втурват да ги мразят. За целта си измислят някаква конспиративна страхотия, като например т.нар. "ислямско нашествие". Някои "нормални" политици си изкарват хляба изцяло с това занимание.


Трето, "нормалният българин" очевидно послъгва, без да му мигне окото. Колкото по-невероятна, безсрамна и извратена е лъжата, толкова по-добре. Например: казваш за зелен евродепутат от Германия, че "не е известно да е бранил немската природа така пламенно" (както българската), надявайки се, че никой няма да провери. Това твърдение обаче е като детска игра в сравнение със следващото: "Не е известно тази крайнолява групировка да е отрекла ислямисткия тероризъм. Напротив, наблюдава се странна симбиоза между "екологични" екстремисти от жълтопаветен тип и ислямски фундаменталисти." От което вероятно трябва да се подразбира, че протестиращите в защита на природата подкрепят тероризма, следователно са виновни за неговите жертви, следователно и те са терористи


Изводите


Ако тръгнем да обобщаваме конкретните параметри на "нормалността", идентифицирани в написаното от евродепутата, трябва да кажем, че "нормалният българин" очевидно е доста скаран с фактите, логическото мислене, истината, доброто възпитание, морала, културата.
Да, положително има българи, които в една или друга степен отговарят на тази характеристика. Но е спорно какъв е делът им. Едно обаче е сигурно: ако те определят бъдещето, България не я чака нищо добро.


Накрая - някои вероятно ще попитат защо не казвам нищо за една позиция по същия повод, разпространена от другата патриотична партия в управляващата коалиция (и подписана от вицепремиер в правителството), в която посетилата България евродепутатка не само е наречена "зелена джихадистка", но и се призовава за нейното "експулсиране с камионетка до Капъкуле". Не казвам нищо за това "произведение" по две причини. Първо, всичко написано по-горе важи с пълна сила и за тази позиция. И второ, в сравнение с нея писмото на евродепутата изглежда едва ли не като джентълменска закачка - толкова отвратително е написаното, че не е удобно да се цитира. Наложи се дори правителството официално да се разграничи. Което е малко странно - как да се разграничиш от себе си?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Браво на Ясен Бояджиев!
  Срам за един Вицепремиер,срам и за премиер,който има такъв коалиционен партньор.

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Весело

  "зелена джихадистка"

  Ами те са си такива...
  На какво се обиждат?!?!?
  Това даже е похвала......

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Я Ясен Бояджиев да ни напомни - колко български евродепутата са ходили в Германия, да подкрепят германските протестиращи и да дават официално акъл на германското правителство!?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 734 Неутрално

  ...,
  Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита:
  "Богат е", казва, пък го не пита
  колко е души изгорил живи,
  сироти колко той е ограбил
  и пред олтарят бога измамил
  с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

  Христо Ботев

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Не само се опитват да се лансират като "нормални", но и са с изключителното право над всичко свързано с думата "патриотизъм". Скоро ще призовават и за обикновени българи, дръзнали да ги критикуват, да бъдат еккспулсирани с камионетки. По същия начин могат да бъдат заклеймени като родоизменници и предатели всички несъгласни с репресивния режим и завладяването на всички властови механизми от мафията, което се наблюдава в момента.
  Отново изплува най-долната фашизоидна ченгеджийска утайка начело на държавата!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Валерката смята, че говори на мнозинството българи. Времената са такива, че в момента е по-актуално да показваш среден пръст на всеки.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#6] от "Индиана":

  Не на всеки, а само на едни 50 -тина човека, които правят държавата и правителството на луди по всякакви измислени поводи, а па си викат и помощници от екстремистките европейци.....

  [email protected]
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Браво на Ясен Бояджиев!Срам за един Вицепремиер,срам и за премиер,който има такъв коалиционен партньор.
  —цитат от коментар 1 на Cara Mia


  браво на партийния секретар на БКП в програма Хоризонт - никога кадрите на ПАртията не са ни подвеждали - разтропани, съобразителни, почти умни и красиви!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Ха, де? Какви са "нормалните" българи?
  Нямам никаква представа за обобщения образ, но за себе си мога да кажа следното:
  Одобрявам ли идването на Ска Келер и участието й в протест срещу български министър? - Изобщо не.
  Одобрявам ли грубостите в декларацита на Симеонов по този повод? - Изобщо не.
  Одобрявам ли ратифицирането на ИК в момента? - Не. Успяхме да овърдаляме в толкова катран и перушина, аргументите за и против дотам брадясаха и заживяха свой собствен живот, че дори започването на нормално обсъждане не е възможно. И част от проблема е в това, че дадени части от конвенцията са изначално тъпо написани и още по-тъпо преведени.
  Обаче защо тъй се рипна срещу "джендърите"? От хомофобия? От простотия?
  Възможно е. Обаче според мен най-вече заради това, че "нормалните българи" са яко уплашени от чисто генетичното изчезване на "рода" и всичко, което духа в тази посока, ги стряска много. Понеже "нормалните българи" не се вълнуват от 75 страници обснения, нито толкова от социалната роля на нещо си, а си казват " бе що строих тая къща, като избгаха..", "бе що не мога да си прегърна внучето, ами го гледам на скайп и не му разбирам, че говори на английски...", "що не мога да съм при мама сега, когато има вече нужда от мен..", "що не продадох дедовата къща, все се надявах децата да я стегнат един ден"...и ей такива едни базисни неща.
  Та така, уважаеми авторе.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Тъй наречените Патриоти са низкочели самозванци..радетели на руският феодализъм ,нетърпящи инакомислещите.Комплексирани шутове взели се за "фактор".Идентични с типове като Бареков и КошЛуков.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Другарката Ска беше изобличена от другарят от Скат.
  И правилно.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  А Белев, и особено Сандов са по-нормални, така ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ами ако николко не са ходили, това говори за това колко ни пука за общия ни европейски дом.
  Защо когато има митинг на "Алтернатива за Германия", колегите им ПАТРИОТИ не ги подкрепят. Това е тяхно право, а и задължение

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ми не е лесен този въпрос, дето го поставя Ясен Бояджиев. Кой българин е по близък до образа на "нормален" бай Ганю , Николай Бареков или Валери Симеонов? И двамата се стараят с хъз и упование. И още колко покрай тях.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Не може всички да сме умни и красиви. :)

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":

  От всичките евродепутати единствено Бареков и Неков биха могли да се окепазят по този начин.
  Останалите са поне с обичайни когнитивни способности и не би им хрумнало да ходят да протестират в чужди държави като навлеци.

  Доброто е заразно
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на block
  block
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ми и аз ако реша да стана "нормален" по дефиницията на валерката, какво ми пречи като го видя някъде по улицата или нещо на митинг да му мятам камъни и дървье по кухата кратуна? ми нищо не ми пречи...

  явно още не съм се нормализирал съвсем

 22. 22 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ами не би трябвало да се казва "нормални", защото какво е нормално се определя от самото общество. За съжаление свободно и демократично мислещите бъгари са около 10%!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Скоро ще призовават и за обикновени българи, дръзнали да ги критикуват, да бъдат еккспулсирани с камионетки.
  —цитат от коментар 5 на virtual brain

  А, не. Обещавам ти, че ако дръзнеш да критикуваш и нкой пожелае да те "експулсира" с камионетка или без, първа ще съм на улицата.
  Това, че си вадим очите във форума, нма никакво значение.

  Доброто е заразно
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Бай Ганьо - вице премиер на баш Бай Ганьо.

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#24] от "virtual brain":

  Доста обидно.
  С какво конкретно го заслужих? Че си позволвам да пиша коментари?

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ами не знам какво му не е нормалното на Валери..средната му възраст е към 50-накъдето бие и средната на реално живеещите в България, мрази малцинствата което е преобладаваща харакнеристика на т.нар. българска етническа общност, говори простотии които са на почит при мат'ряла и е лаком до несвяст което също отговаря на боготвореното консуматорско общество в момента у нас..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Монгола е тежък психопат.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2783 Любопитно

  Тъй като често се дава като пример за едно от добрите неща, които България и българите са направили - ей така като го гледате и слушате Валери Симеонов, ако беше през 40-те министър или общественик щеше ли да е за спасяването на българските евреи?

 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бай Ганьо - вице премиер на баш Бай Ганьо.
  —цитат от коментар 25 на gl_avatar


  ++++
  А малките Бай Ганьовчета-тролове стоят отстрани и грухтят одобрително, горди че са част от свинщината. Истнски българи!

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  И ето ни пак, сакралната тема, при това не по същество, а какво казал този и какво онзи и кой е по-прав.
  Това че въпросната дама беше доста неподготвена и нейното участие в нашите работи изглеждаше доста комично и не на място е факт.
  Това че една сюрия дръвници, дето си ги знаем не от вчера се изхвърля и пише и говори простотии също не е изненада.
  Аз едно не разбирам, след като уж се уточни, даже каза и протоколира, че става дума само за втори лифт и разширение на пистите в рамките на 2.5%, защо правитеслтвото се опъва да вкара това в плана за управление на парка, както го предложи и Боян Петров.
  Не е ли ясно, че всичко, както впрочем го каза и Плевнелиев опира до НЕДОВЕРИЕТО, което не е случайно и също не е от днес.
  Защото нещата трябва да станат ясни и да бъдат свършени днес, а не утре, някой да ни обяснява, както го правят за концесията на Витоша, че нещо не било наред в договора, че някой друг и отдавна я бил подписал и видиш ли, сега вече нищо не може да са направи.

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#29] от "Yard":

  Еднозначно не мога да отговоря, разбира се, но мога да ти кажа, че Симеонов от години спонсорира един селски отбор по бокс, най-вече заради едно момче (циганче), дето м.г. стана европейски шампион, ако не се лъжа. Може и да не е шампион, но е сигурно, че е циганче, а финансовата подкрепа е от Симеонов.
  Той е доста противоречив образ, тоест.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":От всичките евродепутати единствено Бареков и Неков биха могли да се окепазят по този начин.Останалите са поне с обичайни когнитивни способности и не би им хрумнало да ходят да протестират в чужди държави като навлеци.
  —цитат от коментар 19 на dogwoman

  Какви "навлеци"?
  Статутът на евродупетата спрямо целия ЕС е същият, какъвто е този на родния дупетат - става еманация на "суверена", а не само на нахията, в която е избран. Да не говорим за още по-тясното "разбиране" - на които "са му гласували", да ма прощава гражданинът Сакскобургготски.

  В този смисъл тази евродупетатка е в пълното си право да е на протеста.
  Както Джамбазки би имал пълното право да е на протест на "негови хора" в Германия, например.

  Простотията на Джамбазки и особено на Валери Симеонов няма смисъл да коментираме. Там е или - или. Дори самото допускане да се "дебатира" някаква "резонност" извисява такива отношения допустими и легитимира агресивната простащина.
  Прочее - и разсъжденията на Бояджиев за "нормалността" пак са в това русло на легитимиране.
  Простотията ходи по хората, а не по гората. Та простотията в този смисъл е "нормална".
  Не е нормална да ни лази на челата. А ние да си гънем някаква ентелехентска линия с политически сметки ...

 34. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#26] от "dogwoman":

  Айде, сега, знаем се тия, дето пишат тук от малко по-дълго. :) Щом съвестта ти позволява - продължавай да пишеш, каквото ти казват да мислиш. Все пак нивото ти е наистина малко над шилешкото тролене, което прави напъните ти за прокарване на партийната линия и опорки неверотно забавни.

  ПП: Управлявате в коалиция с кремълски васали. Фашизоиден вицепремиер, министър на отбраната - ченге от ДС!!!!, Сидеров - златен пръст. Прокарвате законите на Пеевски, Ментата и тия зад тях! Срам!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Този велик втори лифт, явно много дълбоко бърка на някои чувствителни елементи в някои чувствителни места...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  "зелена джихадистка"Ами те са си такива...
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Hadjiminchev


  Някакви факти имаш ли да подкрепиш наглото си твърдение или и ти като твоите гуру ще разчиташ на незнанието и неориентираността на обикновените хора?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  До коментар [#6] от "Индиана":Не на всеки, а само на едни 50 -тина човека, които правят държавата и правителството на луди по всякакви измислени поводи, а па си викат и помощници от екстремистките европейци.....
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Всъщност "50-тината човека" са откъм страната, на която ти си застанал.
  Това, че не ви обръщат внимание съвсем не значи, че одобряват вашите изцепки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  Тъй наречените Патриоти са низкочели самозванци..радетели на руският феодализъм ,нетърпящи инакомислещите.Комплексирани шутове взели се за "фактор".Идентични с типове като Бареков и КошЛуков.....
  —цитат от коментар 12 на Messerschmitt


  Дето са казали хората: "Дай му малко власт, за да го видиш колко струва"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  До коментар [#10] от "hhhuuunnnn":
  До коментар [#13] от "НеКой":

  Аз като казвам, че по плодовете им ще ги познаете не говоря напразно.
  Вижте ги как сами се показват ботовете, които са неспособни да гледат без партийните си очила.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Позицията на палячото Симеонов по отношение на зеления траверс е една от малкото му които споделям.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  ВС насади правителството на пачи яйца

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Не, не етака за евродепутатите. Ска Келер може да твърди, че представлява само избирателите от района (държавата), където е избрана.
  Тя има право да се кандидатира от България, но ако бъде избрана от България, ще представлява България, не Германия.
  Българска Конституция: "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ."
  Регламент за ЕП: "Парламентът се състои от „представителите на народите на държавите, обединени в Общността“.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  "....."нормалният българин" очевидно е доста скаран с фактите, логическото мислене, истината, доброто възпитание, морала, културата."

  За съжаление десетилетният ми опит на тази земя ме е убедил, че нещата стоят точно така. И самият факт, че в правителство и европарламент се разполагат подобни субекти, свидетелства, че има достатъчно пък такива, които да ги изберат. А много от "ненормалните" не сме представени. И то не толкова, защото няма кой да гласува за нашите представители, з защото почти няма кой да ни представлява,

 45. 45 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  ...А, не. Обещавам ти, че ако дръзнеш да критикуваш и нкой пожелае да те "експулсира" с камионетка или без, първа ще съм на улицата.
  Това, че си вадим очите във форума, нма никакво значение.
  —цитат от коментар 23 на dogwoman

  Ха-ха, това бетер в стил обещанията на Вожда, дето гласува законови промени за да може да се строи на 48%, но се пъне и обещава, че една керемидка нямало да се сложи.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 46. 46 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#5] от "virtual brain":


  Не само се опитват да се лансират като "нормални", но и са с изключителното право над всичко свързано с думата "патриотизъм". Скоро ще призовават и за обикновени българи, дръзнали да ги критикуват, да бъдат еккспулсирани с камионетки. По същия начин могат да бъдат заклеймени като родоизменници и предатели всички несъгласни с репресивния режим и завладяването на всички властови механизми от мафията, което се наблюдава в момента.Отново изплува най-долната фашизоидна ченгеджийска утайка начело на държавата!
  —цитат от коментар 5 на virtual brain


  "Диктатура на ПатрЕотерата" - като Диктатурата на Прилетариата, но с нови идеологически дрешки

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 47. 47 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#5] от "virtual brain":


  Не само се опитват да се лансират като "нормални", но и са с изключителното право над всичко свързано с думата "патриотизъм". Скоро ще призовават и за обикновени българи, дръзнали да ги критикуват, да бъдат еккспулсирани с камионетки. По същия начин могат да бъдат заклеймени като родоизменници и предатели всички несъгласни с репресивния режим и завладяването на всички властови механизми от мафията, което се наблюдава в момента.Отново изплува най-долната фашизоидна ченгеджийска утайка начело на държавата!
  —цитат от коментар 5 на virtual brain


  "Диктатура на ПатрЕотерата" - като Диктатурата на Прилетариата, но с нови идеологически дрешки

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Няма къде да ходиш...! Бойко каза, че от конвенцията няма мърдане! Налягай си парцалките и не разваляй партийната дисциплина! :)
  Плюс това, какво не му харесваш на Валерката? Я виж, как хубаво крепи стабилността...! :)

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22

  Ами не знам какво му не е нормалното на Валери..средната му възраст е към 50-накъдето бие и средната на реално живеещите в България, мрази малцинствата което е преобладаваща харакнеристика на т.нар. българска етническа общност, говори простотии които са на почит при мат'ряла и е лаком до несвяст което също отговаря на боготвореното консуматорско общество в момента у нас..
  —цитат от коментар 27 на ostin22

  Не разбирам защо мрази малцинствата, след като той е типичен представител, видим индобългарски произход. А не би трябвало да мразиш кръвта и произхода си.
  Например д-р Чирков – гордея се че е роден в България такъв талант! Надали и той се замисля за раса и произход!
  Евродепутатчето и вицето са си родени мразители.
  Прости и амбициозни "хора", по игра на случая възкачени на високо и дарени с някаква временна власт.
  Всичко е до време. Лошото е, че ние се случихме да живеем точно в това време, в което най-простата и агресивна прослойка държи кормилото.

 50. 50 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Гневно

  До коментар [#6] от "Индиана":Не на всеки, а само на едни 50 -тина човека, които правят държавата и правителството на луди по всякакви измислени поводи, а па си викат и помощници от екстремистките европейци.....
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Малка подробност е, че т. нар. правителство, т.е. бандата на 3-та шишковци правят всички в държавата на луди, ама на разните дървени бастуни това май не им прави впечатление...

 51. 51 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Е, да - ако българинът изобщо мрази нещо, то е да му се дава акъл. И най-вече - когато му се дава акъл, който му е нужен.

  Но Ясен Бояджиев греши. "Нормалният" българин гласува за кретени, лъжци и крадци и пише коментари под статии, защото за толкова му стига акълът.
  (И аз съм в бройката, не се хабете.)

 52. 52 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#36] от "Храбър":

  Джихад (на арабски: جهاد) е понятие в исляма, произлизащо от арабския корен със значение „стремя се“, „полагам усилие“, „боря се“.

  Так че кое точно е наглото!?!?!?
  Но може и да си прав , че не са борци за опазване на природата , а просто изнудвачи.

 53. 53 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1138 Гневно

  А иначе, отговаряйки на въпроса на автора - това ли са "нормалните" българи - ами май да - съдейки по "Премиера", "Президента" , Валери Сиемонов, русенския тюфлек Каракачанов, "патрЕота" СидОроф - все хора, избрани и влезли в парламента от същите такива избиратели, то излиза че да - това са "нормалните" българи.

  За тях няма нищо по-нормнално от това да наритат някого само защото е "мангал", междувременно да шамаросат жената след като са ударили няколко мъжки ракии, да напсуват гадните педали и европейските меки китки...

 54. 54 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211959167480092&set=a.1386267182265.2048913.1399595161&type=3&theater

  Ето ги нормалните българи. Но това явно е от грешният превод на Стамбулският ферман.

 55. 55 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#25] от "gl_avatar":

  На Бай Хуй.

 56. 56 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Я Ясен Бояджиев да ни напомни - колко български евродепутата са ходили в Германия, да подкрепят германските протестиращи и да дават официално акъл на германското правителство!?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Ако Германия беше пародия на държава, можеше и да се налага чужди политици да ходят да се застъпват за антикорупционни протести, но за разлика от България не е

  Порусначен народ- слаба държава
 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Ако Германия беше пародия на държава, можеше и да се налага чужди политици да ходят да се застъпват за антикорупционни протести, но за разлика от България не е
  —цитат от коментар 56 на mr_vach


  То проблемът е, че Западните държави лека полека почват да се превръщат в пародия на държави където здравия разум липсва. Швеция, УК и Германия върви по техните стъпки.

  За физическо изнасилване на 13-15 годишна от мигрант дават 2 месеца. Ако по повода се разпсуваш в Нета и теглиш една на съдията, мигранта и правителството - 6 месеца.

 58. 58 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Е, няма как доказан простак, като теб, да не харесва баш простака в България!

 59. 59 Профил на Аlоhа
  Аlоhа
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът на „Запорожци 2“.

 60. 60 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Без да защитавам Далавери, тая Ска е много крива ска, защото в нито един момент не упомена ,че е в България на частно посещение.
  Ето защо, мнението и може (и обикновено) се определя като такова на ЕП, което е сериозно нарушение на всички видове вътрешни правилници на въпросния.
  В това си качество ската подлежи на (най-малкото) санкции. Преди 2 дни един полят беше изритан за по-малко нарушение.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Срам ме е, че това нещо е вицепремиер на България.

 62. 62 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Ами това, което казвате (ще се разплача) за дядовите къщи - е от ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ на същите тези министри, и други разбира се.
  Т.е. не е лошо да критикувате собственото си управление, което е довело до това.

 63. 63 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ска-та нема начин да не е и за истанбулската конвенция.
  Много ми е неясен пола и.

 64. 64 Профил на Аlоhа
  Аlоhа
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun": "...колко български евродепутата са ходили в Германия, да подкрепят германските протестиращи."

  Имаш ли зелен евродепутат?!

  Немаш.

 65. 65 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 718 Весело

  Нищо лично,, но този на снимката по-скоро прилича на татарин, отколкото на българин.

 66. 66 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  това не означава абсолютно нищо.

  Birds of a feather flock together.
 67. 67 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  2014...

  Ska Keller
  German Green candidate Ska Keller said the parliament’s report on a roadmap against homophobia offers some concrete guidelines on getting the strategy up and running.

  “I would simply have a look at the European Parliament's report on a roadmap against homophobia,” she said.

  Keller noted the report, adopted by a large majority of MEPs in February, points to the mutual recognition of all existing marriages across the EU.

  “It would be a very good starting point for a European strategy against homophobia and discrimination,” she said.

 68. 68 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Разстроено

  Валерката смята, че говори на мнозинството българи. Времената са такива, че в момента е по-актуално да показваш среден пръст на всеки.
  —цитат от коментар 6 на Индиана  Няма съгласие сред мнозинството българи какви са ни ценностите... Поради това показването на среден пръст на съюзниците ни (дори на форума на "Дневник") се представя за патриотизъм...

 69. 69 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минас Бахдасарян":
  Не сме мръднали :(

 70. 70 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "Това ли са нормалните българи"

  Да, за разлика от автора на статията и препечатващите го.

  И в морето ми е до колене .....................
 71. 71 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#62] от "elibal":

  Ама аз никъде не съм казала, че е лошо да се протестира срещу некадърността на министри. Къде съм го казала?
  Просто обяснявам защо според мен няма нищо общо този страх и потрес нито с конвенция, нито с джендъри.

  Доброто е заразно
 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#66] от "Xumpomo name":

  За мен означава, и то не малко. Означава, че няма значение дали е циганин или какъв е, щом има амбицията и дисциплината да прави смислени неща. Прави ми добро впечатление.

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами, не съм гласувал за Ска Келер, Валери Симеонов, Джамбазки. Това като отговор устройва ли Ви?

 74. 74 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Точно така г-н Бояджиев!
  Но вече започнах да се питам наистина, кое "нормално" е нормално за България и българите?! И колкото повече се опитвам да си отговоря, толкова по-страшен отговор ми се очертава!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 75. 75 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сигурно трябва да си мислим, че нормалните българи пишат у дойче веле?
  Едвалине

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 76. 76 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Нищо лично,, но този на снимката по-скоро прилича на татарин, отколкото на българин.
  —цитат от коментар 65 на objective


  Всъщност, татарите са ни "братовчеди". Волжка България е била първата държава на територията на днешен Татарстан в Русия (през периода 700–1238 г.). Столицата на Волжка България е град Болгар и все още съществова. Макар че мнозинството от днешното население на Татарстан изповядва толерантен вариант на исляма (Джадидизъм), татарите имат силна българска идентичност:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan #Middle_Ages

 77. 77 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#74] от "Cassi":
  "Нацията ни е болна от безумие. Лудостта, като че е заразна. Аз понеже съм силно любопитна, всеки ден излизам и общувам в кафенето или на улицата, и водя разговори с най-различни хора. Народът масово полудява. И то агресивно. Изключително е трудно вече да проведеш кротък и спокоен разговор… Започнах да им съчувствам. Защото аз съм щастлив човек - аз си имам книгите, библиотеката, много приятели - един друг живот. Ами ако живеех единствено с този български бит, досега да съм в лудница. Ние живеем в два коренно различни свята - един духовен, и един масово опростачващ се. "
  Проф. Елка Константинова: Нацията ни е болна от безумие."
  02.05.2008
  А сега е 2018 г.! Това е положението...

 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Браво+++
  Авторът доста сполучливо е пресъздал аргументацията на една група хора, която обичат да лепят етикети на едро на неудобните за тях форумци: болшевики, анархокомунисти, платени от Сорос, алтернативно сексуални и какви ли не още клевети. Естествено, от доказтелства няма нужда. В същото време те парадират със своята "нормалност" и се изживяват като един вид морални стожери.
  Това, което наблюдаваме в обществото, всекидневно се разиграва в мини-вариант във форума.

  "После елиминираш аргументите на опонента си и се опитваш да го унижиш и компрометираш, като го атакуваш на лична основа и му пришиваш някой и друг гръмко звучащ етикет. В случая: "крайнолеви зелени екстремисти", "крайнолява групировка", "десоциализирани анархисти", "революционери без кауза". Освен това "нормалният българин" задължително трябва да повтаря (от доказателства няма нужда, а могат и да се измислят!), че несъгласните с него са "платени" ("протестиращи на грантова издръжка" с "нечистоплътна мотивация"). "

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 79. 79 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  я ти си припомни м/у Германия и България, коя от двете е на опашката по правораздаване и ефективна съдебна система и под мониторинг десет години след приема й в ЕС? :)

 80. 80 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 623 Разстроено

  До коментар [#24] от "virtual brain":Опорките на една пропагандна милиционерска...

  Тва беше грозно, не го очаквах. Знаеш че когато форумът се превърне в ехостая ще е мъртъв. Но явно Валери задава тона тези дни.

 81. 81 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Весело

  Идва някаква да подгрее зелената агитка. Накакъв опонент я оплю. Някакъв трети (авторът) ми вика "ти нор-ма-лен ли си, бе?". Вижте какво, всичките не сте прави. :-) Явно изборният сезон е започнал отрано, време е за здравословен скептицизъм.

 82. 82 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Тенденциозно и роболепно написано от Ясен Бояджиев.Тая СКА заслужава ритници отвсякъде!Абсолютна селска пръчка ,която депутатства на гърба на наивните хорица.В Германия не смее да гъкне срещу Меркел,а тук навирила опашка!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 83. 83 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Такива като теб са причината внучетата да не са в България. Ти лично и такива като теб. Млъкни вече и се засрами... чакай, извинявай, забравих че твоята порода нямат нито срам, нито родина. Вие за пари сте готови на всичко.

 84. 84 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 74 Разстроено

  Написаното е 100 % правилно. Симеонов, Сидеров, Джамбазки, Каракачанов- всичките са или ненормални или нечестни ( или и двете). Срам е че толерираме лъжите и гафовете им. Омразата винаги е плод на дълбоки комплекси- вижда се от злобните им муцуни!

 85. 85 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Нормалните българи" са неонацисти, коита са в управлението на държавата.Това е факт, който може да има фатални последици за българското общество

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#73] от "Ivan Tcholakov":

  И да не си гласувал те те представят в НС и Европарламента, това устройва ли те?!
  Или продължаваш да мислиш че си невинен?!

  klimentm
 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#82] от "Аксел":


  “Наивните хорица” в Германия не живеят ли в най мощната държава в ЕС?! Кои са наивните тези дето благоденстват или онези дето псуват евродепутат но живеят в..... , Айде да не казвам къде!

  klimentm
 88. 88 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#86] от "klimentm":

  Моля, моля. Само за моите псувни си отговарям.

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Прочетох "Дойче Веле" и спрях.Ясно е от сега-атака срещу правителството,лека защита за ИК....

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#77] от "objektivist96":

  Елка Клнстантинова издаваше първото порновестниче в България...Морално....

 91. 91 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ясно. Бояджиев между другото е закодирал пропаганда за Истанбулската конвенция. Школата на дружество "Георги Кирков" си личи даже след школовка в Дойче веле.
  Разбрахме - всички сме ненормални, само джендърите са нормални.
  Останалото за евродепутатката и глупостите на бургазлията е за пълнеж.
  Българите сме ненормални?!
  Бояджиев си е заслужил един мой комента, който отправих къмз Смилов. За теб Бояджиев. Отива ти!

  Призрак броди из Европа. Призракът на автономията.
  Първа крачка е тотална автономия ОТ мисълта.
  Втора крачка е тотална автономия от моралността.
  Трета крачка е тотална автономия от истината.
  Четвърта крачка е автономия от семейството и неговите стереотипи.
  Пета крачка - автономия от обществото.
  Шеста крачка - автономия от общността.
  Седма крачка – автономия от личността.
  Осма крачка - автономия от човечността.
  Девета крачка - автономия от автономията.
  Здравей глобален хуманоид.

  Въпросът не се състои в това да обясняваме света. Предизвикателството е той ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН.
  А който ретроградно се съпротивлява, да бъде ОТСТРАНЕН!

  Радвайте се! Триумфът на мултикултурализма е близко.
  Дойде времето на безкрайната автономия от свободата!

  !
  :)

 92. 92 Профил на miyrem_022
  miyrem_022
  Рейтинг: 233 Неутрално

  гражданина живее на гърба на селянина малко остана а вие ще гладувате Герб щтеви оправя щте ровите кошчетата за боклук

 93. 93 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Старахме се да се покажем на целокупна Европа, а се получи както обикновено.
  Дето викаше баба - ср...хме на метеното.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#76] от "plamen_b":

  Татарите може и ваши братовчеди да са,ама не са на българите.Татарите завладяват Волжска България.Но те не са наши роднини.Все едно да кажете,че турците са ни роднини.

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#83] от "nocomnet":

  Причината внучетата ви да са в чужбина е най-вероятно,че сте възпитавали децата си да стана емигранти.Това беше доста модерно преди 30-тина години.

 96. 96 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1887 Разстроено

  Когато си мъртъв или глупав - си е за "цял" живот и само ти не го знаеш. Та така и за нашите пАтреоте.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 97. 97 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#76] от "plamen_b":

  това, че Ленин е прекръстил Волжска България на Татарстан лекичко го пропускаш.

 98. 98 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Евала за статията!

  Наистина в България група екстремисти-"патриоти" са си присвоили "нормалността" и се опитват да налагт своите крайни възгледи за "нормално" на всички останали. И на това трябва да се сложи край.

 99. 99 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#56] от "mr_vach":


  Ако Германия беше пародия на държава, можеше и да се налага чужди политици да ходят да се застъпват за антикорупционни протести, но за разлика от България не е.
  —цитат от коментар 56 на mr_vach


  Правилно е да се каже:
  Ако Германия беше пародия на държава, можеше и ПОЗВОЛИ чужди политици да ходят да се застъпват за антикорупционни протести, но за разлика от България не е ...

 100. 100 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Тоя Валери Симеонов ми мяза на турчин. Само на мене ли?

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK