Безсрамие и свобода

Безсрамие и свобода

© Николай ДойчиновТекстът е публикуван в портала "Култура"


Този текст е дълъг, но не безцелно, а за да обясни защо по БНТ днес имаме аналитично предаване "Среден пръст" и липсва критика към безобразията на един вицепремиер.


Свободата и срамът взаимно се предполагат. Срам изпитва свободният човек, който сам отговаря за делата си. Затова и всяко освобождение е свързано с чувство на срам от предхождащата го несвобода. "Човек се ражда свободен, а навсякъде е в окови" e просвещенската укорителна констатация, с която Русо оповестява диалектиката между свободата и срама от несвободата в модерния свят.
Българското освобождение през 1989 г. също произведе съответна доза срам. Срам от това, че 45 години обществото е живяло като послушник на един доста примитивен и потиснически режим, зазубряло е идеологията му, оправдавало е и е съучаствало в престъпленията му. Тъй като освобождението дойде неочаквано и без подготовка, срамът също беше частичен и разколебан.
Но все пак този срам удържа повече от 20 години и спомогна за налагането на определени обществени, ако не табута, то поне норми. Една такава норма бе например забраната на политизацията на етнос и религия. "Голямата екскурзия" от 1989 г. на турските "изселници" е безспорно срамна история за един свободен народ – за индоктринирано, несвободно население тя може да мине и за нещо нормално.


По същите причини стана срамотно да се преследват и дискриминират хора за техните политически възгледи, раса, пол, сексуална ориентация и т.н. Тези норми бяха включени и в българската конституция и закони, а страната се присъедини към международни организации, които споделят същото чувство на срам. Срам от това да третираш другия (или себе си) като несвободен и неравен.


Двадесет години по-късно


Срамът обаче излинява с времето. Източна Европа днес не е смачканият и унизен регион, който беше през 1989 г. Повечето от страните днес са членки на ЕС и по доходи са вече в доста високи категории. Регионът премина през поне двадесет години на сериозен икономически растеж. Днес Варшава, Прага и Будапеща са сравними с всеки един богат европейски град (без два-три мегаполиса като Лондон). Източна Европа има днес с какво да се гордее и самочувствието ѝ не е без основание.


Със самочувствието идва и желанието да се разделиш със срама от несвободата в миналото. Тази раздяла става по два начина – унгарско-полски и руски. Унгарско-полският твърди, че истинското освобождение на региона не се е случило през 1989 г., а едва с "консервативната революция" на Орбан и Качински, която окончателно слага край на комунизма. Годините преди нея са половинчат преход, който само замества едни господари с други: СССР с Европа. Истинските освободители днес имат право да скъсат и с табутата, и с нормите, които този "половинчат" преход "наложи" на обществата им. Затова днешните революционери няма защо да се срамуват от несвободата на комунизма – те са тези, които окончателно го погребват и се освобождават от неговата сянка.


Иронията е в това, че диалектиката на срам и свобода е желязна. Поради което "новите освободители" заместват срама от комунизма със срам от измислени робства като "прехода" или "диктата" на ЕС. Нов срам за стар. Фалшив за истински.


Руският вариант е по-прост. Според президента Путин Русия просто няма от какво да се срамува. Сталин е най-великият лидер (според руснаците като цяло) и е естествено продължение на православната царистка традиция. Времената са били тогава такива, а иначе синтезът между власт и народ си е винаги един и същ.


Проблемът с руското решение е, че когато срамът изчезне, с него си заминава и свободата. Фалшивият срам може да доведе също до подобен резултат, но в по-лека форма.


А в България?


Ние се лутаме между двата горепосочени варианта. БСП развиха хроничен дефицит на срам от несвободата (в стил "Какво ни отне демокрацията") и затова естествено и по традиция предпочитат руското решение. "Атака" и националистите пък са по-близо до унгарско-полското.
Бойко Борисов както винаги е балансьор и се колебае между имперсонализации на Тодор Живков и Виктор Орбан. Задачата му става още по-сложна заради стремежа му да поддържа и "европейски" образ (особено за председателството). Това означава, че върху Живков и Орбан се наслагва и силуетът на Ангела Меркел. Макар и изглеждащи невъзможни, тези етюди са всъщност учудващо сполучливи.


Така или иначе хибридният български вариант също като другите два релативизира срама от несвободата и подменя истинския с фалшив срам от илюзорни "заробвания" – от ЕС и САЩ. Резултатът е ескалация на безсрамието, която се вижда почти навсякъде. Вече е напълно в реда на нещата:


– да обиждаш хората за раса, пол, сексуална ориентация – на "ирански трансджендъри" например;
– да твърдиш, че човешките права са заговор срещу отечеството;
– да си бил в ДС;
– да твърдиш, че европейците са гейове и розови пудели;
– да основаваш патриотична партия, защото си бил в ДС и си бранил интересите на отечеството;
– да смяташ, че идеологията за равенство между половете е преувеличена измислица и е вредна;
– да твърдиш, че ЕС и СССР са едно и също;
– да показваш среден пръст по БНТ;
– да се снимаш с букет пред паметника на Тодор Живков;
– да буташ възрастна жена на границата, защото е туркиня;
– да обиждаш жена на средна възраст неясно защо, но може би защото е депутат от Европейския парламент и е хомосексуална;
– да твърдиш убедено, че опозиционерите са по принцип и в частност обратни;
– да твърдиш същото само с намеци и т.н. и т.н.


Всичко това минава за борба с "политическата коректност" и определено има освобождаващ ефект върху много хора. Това, което се освобождава, не е много лицеприятно, но самото освобождение е факт. Пък било то и освобождение само като облекчение.


Съучастието на медиите


Ако следи мнозинството от българските медии, човек ще остане с впечатлението, че в обществото тече перманентна вакханалия с елементи от Содом и Гомор. "Страшна катастрофа", "Манекенка с кожна болест", "Скандал в ефир за джендъри", "Андрей Еди Кой Си взе важното решение за красавицата Еди Коя Си", "Грантовите медии сами се разкриха", "Заклаха българка в Холандия" Това е бърз преглед през водещите новини за деня на оборотна т.нар. медия. Интересното е, че в този поток политически и неполитически новини се сливат и накрая човек се загубва в това кой какво съдбоносно решение е взел, дали ще се жени или просто е хванал кожна болест.
Наглед всичко това е невинно и е само хватка за привличане на внимание. Общото впечатление, което се създава обаче, е на пълен разгул и морален упадък – силикони, секс, някой прекарва другия, някой пък сам се прекарал (като въпросните "грантови медии").


Посланието на тази журналистическа вакханалия е едно и много ясно – хората, оставени на самите себе си, са безсрамни мръсници, които само гледат как да ударят кьоравото – финансово или плътски. Тези медии всъщност плачат за Спасител, за някой който да избави крехките и корумпируеми индивиди от залитането им в грях.


Вече сигурно се досетихте и кой е този спасител. ТОЙ е този, който остава чист над потока, когото снимат само пред камината с внучето, и на когото не смеят да се набъркат в личния живот.


Той е ВЛАСТТА, Великия Инквизитор, Командора.


Медийното безсрамие в този смисъл е структурно – то подготвя почвата за контрол над медиите и за забрана за критика на властта в тях. Нужна е силна ръка, която да спре разгула, защото хората не могат да не злоупотребят със свободата си. Те се опиват от нея и пропадат морално всекидневно.


В Русия тази диалектика на медиен разгул и медиен контрол е много ясна. Властта институционално е имунизирана срещу медиен разгул: ако някой пише срещу нея – спира да пише или по-лошо. Срещу противниците на властта обаче може. И у нас властта се опитва да се издига над разгула като просто овладява медиите една след друга – къде с договорки, къде с политически назначения, къде с покупко-продажба с неизвестен (първоначално) собственик.


Дон Жуан и Командора


Моцарт поставя гениалната си опера "Дон Жуан" в Прага две години преди избухването на Френската революция. В нея е заложено предчувствието на ужаса от загубата на свободата, от идването на Командора, който повлича фриволния и безотговорен либертин в ада.


Вглеждайки се в историята след това, предчувствието поне в началото се оказва вярно – революционната република се изражда в якобинска диктатура, а после в автократична империя. И все пак обаче, както в операта, така и в историята Дон Жуан излиза краен победител. Той е този, който спечелва и разбиране, и симпатия, и съчувствие. За разлика от него днес Командорите нямат добра слава, както и Великите Инквизитори.


Това, което остава валидно от времето на Моцарт, е механиката на социален контрол обаче. Ако успеете да убедите едно общество, че то е било завзето от безотговорни либертини (донжуановци), ще стане лесно да му назначите Командор.


Съвременна България прилича малко на фарсова версия на финала на Дон Жуан. Медиите непрекъснато изброяват всички 1003 фриволности и похождения на героя, хор от интелектуалци-апокалиптици им приглася и размахва Истанбулската конвенция с намек, че цялата работа ще завърши в ада. И всички са в очакване на идването на Командора, който да възстанови изконните български ценности.


Докато плачат за измислен Командор, загубили срам за това, че все пак са възрастни и могат сами да управляват и себе си, и държавата си, хората губят свободата си.
Защото няма свобода без срам от несвободата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Свободата по времето на тоталитарният режим беше мета, обект на стремеж, символ на светлина...
  Онова, което днес разбират под "свобода" е свободата да бъдеш брутален, високомерен, да не зачиташ никого и нищо...
  Тъжна работа

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Добре е описал Смилов несвободата и липсата на срам в БГ територията , само е пропуснал лъжата. Лъжат ни без да мигнат и даже не си мислят ,че им вярваме, Всекидневно ни показват среден пръст от всички екрани и първи страници и не се извиняват!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Смилов, Смилов, заради такива възгледи десните събират по една шепа хора на изборите.
  Защото искате и джендъри и мигранти и ислям и за всичкото все комунизмът ви е виновен.
  И спрете с тая конвенция, не разбрахте ли че само в този форум има хора, които я подкрепят.
  А колкото и да е "Отворено" едно общество, то все пак не е цялото общество...

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Разстроено

  И спрете с тая конвенция, не разбрахте ли че само в този форум има хора, които я подкрепят.
  —цитат от коментар 3 на НеКой

  Нали и вие сте затова в този форум – за да ни плюете. Ако спрем да сме разумни и ние, по кого ще си размахвате средните пръсти.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fiji":

  И защо смятате, че сте разумни, а 90 % от хората в България не са?

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Любопитно

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Тези 90% от коя статистика ги извади?

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Ми нека да има референдум, тогава ще разбереш откъде...

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Любопитно

  До коментар [#7] от "НеКой":

  А тези милиони българи, които напуснаха и продължават да напускат България, те защо бягат, като толкова сте разумни вие и вашето управление?

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Това което Автора не споменал е че тази вакханалия от димки , скандали , свинщини и какво ли не в БГ условия служи основно за прикриване на друго действие - КРАЖБАТА!
  Било тя на нещо нематериално като свободата, било то на конкретни “детайли “ като КТБ, Пирин, Лукойл, Булгартабак , Черноморието и....
  Резултат - масова бедност и шепа “необяснимо” охранили се прасурси ??!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Как искаш да стоят у нас като влязохме в клуба на богатите????
  В ЕС, в който има държави с многократно по-висок стандарт от нашият.
  Мислиш, че в Гърция не е същото ли, в Румъния?

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Уважаеми г-н Смислов, явно сте понаучили нещо от Гьобелс...
  Защо заедно с безспорни истини пробутвате откровени лъжи. Например:
  "– да смяташ, че идеологията за равенство между половете е преувеличена измислица и е вредна;"
  Ами да, вредна е! И Вие знаете, че е вредна. Тази идеология се прокламираше от комунягите преди време...
  Според мен дясното виждане по въпроса е, че половете имат еднакви права, но това е доста различно от написаното от Вас...

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Влязохме в клуба на богатите с цървулите си и вместо да се видим на какво приличаме, да вземем акъл от тях за постигане на такъв стандарт, да се опитаме и ние да станем достойни членове на клуба, ние им се перчим, обиждаме ги и им се караме, че не ни приемат за равни на тях.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fiji":

  Ти с моабети ли ще им стигнеш стандарта?
  Ми то когато те са били империи, ние сме били под турско робство.
  Няма настигане влакът, сори.
  Иначе как ми се иска...

 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5077 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":
  Всъщност, майцепродавците на руска заРплата сте нищожен процент, но по стар боилшевишки навик обичате да говорите от името на целия народ.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alarmstufe: Rot":

  Освен да обиждате, друго можете ли?
  Русия в тази статия никой не спонава, но ти явно не можеш без опорни точки.
  И какво ще кажеш, че преди 100 години сме били еднакво богати с Германия, Франция и Англия ли?
  И че само социализмът е попречил да ги стигнем.
  Да, можеше да намалим изоставането с малко, на за жалост ние играем в различни лиги.
  Колкото и да е неприятно да го кажем.

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  "Днес Варшава, Прага и Будапеща са сравними с всеки един богат европейски град"

  Стигнах до тук и не сметнах за нужно, да продължавам по-надолу.
  Факт е, че във фалирала Гърция се живее в пъти по-добре, отколкото във въпросните.
  Смилов да пита българските емигранти, дали ходят да сменят памперсите на възрастни поляци.

 17. 17 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Колкото и да съм съгласен с теб, за съжаление прогресивно мислещите хора не сме много повече от 10%. И точно затова, понеже някой попита по-надолу, няма да успеем да сигнем европейските страни скоро. Трябва култура и свободомислие за да се постигне това към, което се стремим (или поне някои). Със сегашното мислене на мнозинството, най-много да настигнем саудитска арабия и турция!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#17] от "pm":

  Аз мисля, че разумните хора са много повече от 10%, но не са достатъчно смели – мислят разумно, но когато трябва да действат, се хващат за малкото, което имат, и от страх да не го изгубят и него, се примиряват със всичко, от което до този момент са се възмущавали. Липсва им свободата да бъдат смели. Липсва им вярата, че могат да променят нещо.

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Какво е "наложило" препечатването на този текст от някакъв сайт!?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Sneaky Kitten
  Sneaky Kitten
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Съучастието на медиите

  ...

  Посланието на тази журналистическа вакханалия е едно и много ясно – хората, оставени на самите себе си, са безсрамни мръсници, които само гледат как да ударят кьоравото – финансово или плътски. Тези медии всъщност плачат за Спасител, за някой който да избави крехките и корумпируеми индивиди от залитането им в грях.

  Вече сигурно се досетихте и кой е този спасител. ТОЙ е този, който остава чист над потока, когото снимат само пред камината с внучето, и на когото не смеят да се набъркат в личния живот.

  Той е ВЛАСТТА, Великия Инквизитор, Командора.

  Медийното безсрамие в този смисъл е структурно..."

  +∞

  dont be stupit dont be limb
 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Статията е много добра, но не и песимизма, който лъха от нея. Защото въпреки всичката помия, с която ни засипват, а и тук някои се опитват да ни убедят че сме нищожества, има достатъчно факти, които се натрупват в обратната посока.

 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "Вече сигурно се досетихте и кой е този спасител. ТОЙ е този, който остава чист над потока, когото снимат само пред камината с внучето, и на когото не смеят да се набъркат в личния живот.

  Той е ВЛАСТТА, Великия Инквизитор, Командора."

  Добре де, разбрахме че Бойко е причинил страдание на Прокопиев, като не го е приел по личния каолински казус на бизнесмена.
  Ама чак пък "Инквизитор"...моля ви не обиждайте интелигентността ни! Дори не е смешно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Какво е "наложило" препечатването на този текст от някакъв сайт!?
  —цитат от коментар 19 на svoboden


  Имат си някакви квоти, вестникарите - малко джендър, Путин, Русия ,Тръмп.. Очевидно е.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  Добре е поставена точката - върху липсата на срам...
  Запомняща се е все още наглата фраза "Предпочитаме ги с мезе"... Да вмъкна, че синът на рози ритан и племенник на бившата шефка на ЮНЕСКО беше престъпник дори по българските закони...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Призрак броди из Европа. Призракът на автономията.
  Първа крачка е тотална автономия ОТ мисълта.
  Втора крачка е тотална автономия от моралността.
  Трета крачка е тотална автономия от истината.
  Четвърта крачка е автономия от семейството и неговите стереотипи.
  Пета крачка - автономия от обществото.
  Шеста крачка - автономия от общността.
  Седма крачка – автономия от личността.
  Осма крачка - автономия от човечността.
  Девета крачка - автономия от автономията.
  Здравей глобален хуманоид.

  Въпросът не се състои в това да обясняваме света. Предизвикателството е той ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН.
  А който ретроградно се съпротивлява, да бъде ОТСТРАНЕН!

  Радвайте се! Триумфът на мултикултурализма е близко.
  Дойде времето на безкрайната автономия от свободата!

  !
  :)

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  За свобода могат да пишат свободни хора в свободни медии. Свободната медия и свободният човек се самоиздържат. Другото е ненаучна фантастика!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":Минималната заплата (1700 евро) в Люксембург е по-висока от максималната в България!

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fiji":Ти нищо ли не си разбрала за изтеклите 28 години?

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#17] от "pm":

  Със сегашното мислене на мнозинството, най-много да настигнем саудитска арабия и турция!!
  ===========
  Щом се намираш в клуб в който ти е дадена свободата да не зачиташ свободата на мнозинството , то и въпросното мнозинство има свободата да догонва когото и в която посока поиска .
  Ако не си съгласен с тази теза , тогава нарушаваш елементарното право на свободата на мислене .
  Право с което клуба в който се намираш , е заложил като основа на своите принципи за свобода !

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3786 Любопитно

  Моцарт поставя гениалната си опера "Дон Жуан" в Прага две години преди избухването на Френската революция. В нея е заложено предчувствието на ужаса от загубата на свободата,
  ========
  Невероятно !
  Ако великия композитор е видял предварително наближаващата дата безсрамната революция 1789 , и я заложил в творбата си .....тогава "Дон Жуан " е нещо повече от музика ....вътре в която може би е кодирана и формулата на безсрамната свобода !

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Тъй като освобождението дойде неочаквано и без подготовка, срамът също беше частичен и разколебан.
  =========
  Горбачов май още живееше ......нека го попитат него , защо !

  Bukalemun
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Ако успеете да убедите едно общество, че то е било завзето от безотговорни либертини (донжуановци), ще стане лесно да му назначите Командор.
  —цитат от коментар 0 на 0


  Ердоган, Орбан, Тръмп, ..

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":Влязохме в клуба на богатите с цървулите си и вместо да се видим на какво приличаме, да вземем акъл от тях за постигане на такъв стандарт, да се опитаме и ние да станем достойни членове на клуба, ние им се перчим, обиждаме ги и им се караме, че не ни приемат за равни на тях.
  —цитат от коментар 12 на Fiji


  Със вземане на акъл не се става свободен човек/народ. А този който не е свободен, няма да стане равен. В това отношение Орбан е с едно рамо пред Вас. Той макар и фалшиво си е изградил самочувствие на свободен.

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3536 Весело

  До коментар [#6] от "Fiji":

  От статистиката на професора Иво Христов, е там са 80 ,но явно са се увеличили.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#35] от "half truth":

  В това отношение Орбан е с едно рамо пред Вас. Той макар и фалшиво си е изградил самочувствие на свободен.
  ==========
  Защо да е фалшиво ?
  Орбан не е от догонващите.
  Той си е направил своя избор . Избор различен от ония които имат самочувствието да ги догонват !
  Векторната свобода на Орбан е в различна посока от тази на Брюксел.
  Те затова и не го долюбват !

  Bukalemun
 38. 38 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Все едно е дали цитираш Русо или Маркс, не е твое. Статията е безобразно дълга. Няма съдържателна причина за дължината. Хонорар? Русия не може да ни е виновна постоянно. Западните страни също имат свои интереси. Мащабите на грантовете компрометират закона за държавния бюджет. Имаме колосална несвобода на т.н. по Сорос гражданско общество. Вместо ремонт на представителността ни се предлага да плащаме на НПО и да се откажем от гласа си. Лобита държат представители у нас на заплата и ги наричат наше гражданско общество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK