Дилетантството - в апогей

Заседание на правителството в НДК

© Юлия Лазарова

Заседание на правителството в НДКВърховната управленска команда през последните 2-3 години се съсредоточи основно върху следните властови задачи:


- Такива, които са с внушителен пропаганден и дори шумотевичен ефект;
- Такива, които са свързани с преразпределение и усвояване на огромен финансов ресурс;
- Такива, които създават ореол около първия партиен и правителствен ръководител на виден държавен и обществен лидер с историческо значение и от европейски мащаб.


Напоследък се отвори още една писта за властови усилия и всеотдайности, горещ ентусиазъм и бликащо от щастие доволство, концентрирали в себе си базисното внимание на лицата в командния пункт и на капитанския мостик на страната ни:
- Такива, които попадат в кръга от задължения и намерения, срещи на високо равнище и хепънинги на председателството.


Докато върви тази неимоверно екзалтирана суета, докато се вихрят тези пориви на най-високото, на стратегическото равнище в държавата, на по-долните нива, в различните институции и администрации, структури и агенции техните ръководители са останали без надзора отгоре, без задушаващата и лишаващата ги от самоинициатива партийна прегръдка и се чувстват с развързани ръце.


Настъпил е техният час, дошло е тяхното време! Това им дава възможност да дишат с пълни гърди и да вършат всичко, което им хрумне и което им се ще.


Доколкото обменям опит с приятели и познати, колеги и събратя по принципи и ценности, вредом в тези институции и администрации, навсякъде в тези структури и агенции се е разгорял дух на реформи и преустройства, на разместване на сбора на събираемите и на носене на камъните от единия край на двора до другия. Тези искрометни, превъзторжени дела, дела и само дела се извършват от въоръжени до зъби с добри намерения и превъзбуждани като нажежено желязо от неприкрити амбиции ръководители.


Откриват се и се закриват дирекции и отдели, стартират се и се преустановяват дейности, докарват се и се изкарват хора, стоки, услуги и капитали, предрешават се и се разбиват лични човешки съдби.


Кипи неистов управленски дух


ръцете на ръководителите ги сърбят да правят нещо, да променят и прекрояват подчинените им ведомства, техните лични владичества по собствено усмотрение и по своя прищявка.


Край тях разни, прегърнали страстно и сластно шанса си, съветващи ги персони се стремят да прочетат по мимиките и жестовете им техните намерения, за да ги предложат изпреварващо, а междувременно възхваляват планираните решения като единствено верни, несъмнено правилни и неизбежно точни.


Пътьом се разчистват сметки с противници или с просто по-добри специалисти от тях.


Импровизацията достига своя пик, дилетантството – своя апогей. Рушат се процеси, които работят добре, а се правят нововъведения, които няма да работят по-добре, ако изобщо работят добре или въобще работят. Никой не се замисля за последиците от предприетото, то се предполага, че е към по-добро, а ако не се получи по-добро, то нещата и без това не вървят на добре, така че няма кой да може да каже и да докаже, че те са станали още по-зле, защото са направени по още по-лош начин.


Очевидно немалко институции като системи, като цели и стратегии, субекти и обекти на управлението, структура и ресурси, норми и ценности са достигнали до такова анархично и раздробено състояние, че хаосът в тях се самовъзпроизвежда и каквото и да се направи – и неразумно, и даже съвсем естествено - то все влошава нещата.


Всяка една такава система, загубила основна част от своята системност и всъщност останала без критичния минимум системност, не само предразполага стоящите по-горе да й пратят такъв ръководител, който пасва на това нейно не-системно, анти-системно състояние, но и подтиква, подкокоросва своя ръководител да продължи да задълбочава липсата й на системност, да разстройва и дезинтегрира системността й.


И въпросът не е в някоя отделна институция, въпросът е в това, че подобно явление има измеренията и присъщите черти на всеобщност, на масовост, на правило, на закон.


Законът на проваления и изродил се
в постпреходно проолигархично статукво Преход


Законът на подяждането и изяждането на държавата и държавността.


Би могло да се каже, че държавата ни като сложна, динамична, самоорганизираща се и самоанализираща се система преминава в своето развитие ("развитие") в качествено (злокачествено) нова фаза, когато тя вече е все по-малко система, с все повече хаос и анархия при функционирането й, затова нейните подсистеми и отделните елементи от тях (организации, структури, администрации, звена) вече не са системи, а слабо свързани, лишени от общ смисъл и единен замисъл, страдащи от дефицит на полезност и от свръхпредлагане на безидейност, хаотично съществуващи, произвеждащи хаос и губещи всякаква способност да целеполагат и целепостигат анархични образувания, които помежду си не се координират и взаимно си пречат, а сами за себе си функционират колкото се може по-безперспективно, като съхраняват някакви индикации, че са живи, но стават все по-малко жизнени


Не би могло да бъде другояче. Когато държавата като система губи своята системност, това незабавно рефлектира върху нейните подсистеми, които губят способността си да работят в система, а оттук това пряко се отразява на елементите във всяка от тези подсистеми – те се превръщат в нещо като черни дупки, поглъщащи човешки нерви и здраве, амбиции и съдби и произвеждащи безпътица и безхаберие, хаос и анархия.


Докато не е късно, трябва да се замислим над тези процеси. Разпадът на системността в държавата ни (а значи и в държавността) тръгва отгоре надолу.


В държавата ни като система вече не е налице най-същественото условие тя да е система – синергията, когато най-просто казано 1+ 1 = 3. Днес е налице неизбежният факт, че в нея 1 +1 = 1, а понякога и някъде имаме дори 1 + 1 = 0. Тоест съвместният ефект от усилията на отделните елементи на системата е по-малък от простия аритметичен сбор на техните способности.


Това състояние не е все още краят на държавата като система,
но е начало на края й


И може да се окаже, че няма нищо по-важно за онези, които искат да управляват България така, че тя да стане демократична, модерна, европейска и нормална държава, от това - да възстановят системността на държавата, състоянието на държавата ни като система. А на първо време те трябва да се опитат да спрат нейния разпад и деградирането й в механичен сбор от всякакви структури, общият резултат от дейността на които е много по-малък от простия аритметичен сбор от техните способности. И понякога, даже все по-често, дори клони към нула.


"Дневник" препечатва текста от страницата на Николай Слатински във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Разстроено

  "А на първо време те трябва да се опитат да спрат нейния разпад и деградирането й в механичен сбор от всякакви структури, общият резултат от дейността на които е много по-малък от простия аритметичен сбор от техните способности."

  Прост сбор...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Весело

  Кратко резюме на статията: "Кипи безсмислен труд". Ако обаче имаше и някой конкретен пример за такъв труд, нямаше да се разсърдим на автора.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Кокоооо,
  Твоите напъни да изкарваш бялото черно са безсмислени и ще стоите вечно извън парламента с такива статии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Адски "системен", Систематичен", подсистеменн", антисистемен".......Слатински, моля ви за молост за нервната ми система! Или казано на народен език...."немам нерви".
  Боя се не съм чела по-болно словоизлияние.И преди да поставя подобна "диагноза", прочетох това нещо три пъти! Само един цитат, щото не вярва много хора да прочетат свободното съчинение дори до средата:

  "Би могло да се каже, че държавата ни като сложна, динамична, самоорганизираща се и самоанализираща се система преминава в своето развитие ("развитие") в качествено (злокачествено) нова фаза, когато тя вече е все по-малко система, с все повече хаос и анархия при функционирането й, затова нейните подсистеми и отделните елементи от тях (организации, структури, администрации, звена) вече не са системи, а слабо свързани, лишени от общ смисъл и единен замисъл, страдащи от дефицит на полезност и от свръхпредлагане на безидейност.....

  Не би могло да бъде другояче. Когато държавата като система губи своята системност, това незабавно рефлектира върху нейните подсистеми, които губят способността си да работят в система, а оттук това пряко се отразява на елементите във всяка от тези подсистеми – те се превръщат в нещо като черни дупки, поглъщащи човешки нерви и здраве, амбиции и съдби и произвеждащи безпътица и безхаберие, хаос и анархия."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Нелепо противопоставяне.
  Да не би професионализмът да не нанася също толкова големи вреди?

  Сбъркана е самата система, така че няма значение дали се използва дилетантски или професионално.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  30 години са предостатъчни и за най ленивите, ако наистина искахме държава щяхме да я имаме отдавна, нищо до като съществува терминал 2 няма страшно!

  klimentm
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#2] от "stein":


  Европредседателството, войната с/у ИК са най първите дето ми идат на ум!

  klimentm
 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Моите впечатление от БГ администрациите, държавни и общински такива е - мудност. Отчайваща и всепоглъщаща мудност. Въобще не се напъват да свършат нещо обществено или личностно полезно. За живеещите в чужвина сбълъскът с подобна слабо работеща и бавна система си е направо малък културен шок.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  Как се променят нещата... Оригиналното значение на "дилетантство" е било за хора, които за свое удоволствие, а не професионално за да си изкарат хляба, се занимават с дадена дейност, например рисуват, колекционират, пеят... Днешното значение би било нещо като "хоби-зъм", нещо за което не получаваш материално възнаграждение и го правиш за свое удоволствие и за своя сметка.
  А днес в България народът плаща на дилетанта за да упражнява за свое удоволствие непрофесионализма си. О темпора.... И защо тогава се чудим къде сме?

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Тролският авангард на герберастите в атака :)

  Статията си е на право в 10-така!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Някой да си спомня че доктора по математика Слатински беше шеф на парламентарната комисия по национална сигурност? Имали по добър пример за дилетантство в държавните институции от този шеф на комисия по сигурност? И не е ли тази статия свързана с образованието и заемания пост от Слатински типичен пример за наглост?

 12. 12 Профил на itpro
  itpro
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Мозъкът ми отказва да приеме как хора, които нямат умствения багаж дори да разберат за какво се говори в дадена статия, си позволяват да я коментират, оценяват автора, поставят "диагнози". Във Фейсбук-ерата всички са експерти, имат мнение и не ги е страх да го изразяват. И най-простият може да критикува професора - това образование, няколко вагона повече прочетени книги, няколко написани книги - няма значение, всички имаме равното право самодоволно да си излеем простотията и никакви задръжки, които да ни поспрат да го направим.

  Дънинг-Крюгер...

 13. 13 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#11] от "tda10501756":

  Може би не знаеш, но след това беше съветник по националната сигурност на президента.
  Сега - той сам себе си не би могъл да назначи никъде.
  Кой го е нагласял и защо точно него - това е друга тема.

  Ма най-важното е, че казва истината.
  Няма никакво значение дали ни харесва - физически, психически или емоционално.
  Важното е, че изреченото е вярно.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 14. 14 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И понеже стана дума за образованост и образование - как мислиш, редно ли е изучен за прогимназиален учител(във ВТУ, великотърновския университет) да ръководи хората, назначените да пръкнат най-сетне т.н. е-правителство?
  Да им дава акъл? Да ги напътства?

  Щото впечатлилото те покрай Слатински е отпреди четвърт век.
  И е минало - слава Богу - без значими последствия.
  Докато прословутото, също обрасло по давност е-правителство, си е нашето настояще.
  И бъдеще!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Това напомня за виц от соца:
  Спорят лекар, архитект и политик.

  Лекар: Моята професия е най-старата – първото, което е направил Всевишният е операцията на Адам, от която сътворил Ева.

  Архитект: Да, но преди това Всевишният е построил мирозданието от хаоса. Да построиш от хаоса - това си е чиста архитектура!

  Политикът, гордо: А хаоса, хаоса кой го създаде, а?!

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#9] от "daskal1":

  It's only in England that dilettantism is considered a bad thing. In other countries it's called interdisciplinary research. 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Заболяването е генетично,българският народ си ги избира,те и ще им берат гайлето!

  klimentm
 18. 18 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мисля, че е резултат от управленска немощ на ресорното вице-премиер, а по-скоро подмолно насочвана дейност, за да се държат в подчинение и послушание всички видове калинки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK