Конфронтационният синдром на БСП

Конфронтационният синдром на БСП

© Пресцентър на БСПБСП има сериозен проблем, който като заинатено злоядо дете явно не желае да реши - конфронтационният й инфантилизъм. Това е крайно незрял стремеж постоянно да се противопоставя, да се дърля с цивилизованите нагласи и да не е в състояние да се разграничава.


Тя явно институционално не може да схване разликата между противопоставяне и разграничаване.
За нея нещата вървят в "за" и "против"


Те са ЗА всичко свое и ПРОТИВ всичко чуждо (не чуждестранно, просто не свое). Така се държат гангстерите. Те са за всичко, което е част от тяхната банда, и против външния свят.


Подобно поведение е тежък израз на онова, което на английски се нарича lack of judgment, но за съжаление на български не може да се преведе точно (нещо като липса на способност за преценка, вид морален инстинкт). В същото време в БСП има много свестни и стойностни хора (поне аз познавам доста). Институционалният ген обаче е много трудно преодолим.


Именно конфронтационният инфантилизъм на БСП, а не някаква преценка, ги карат да правят абсурдни твърдения за т.нар. Народен съд, да ходят демонстративно да се кланят на паметника на Тодор Живков, да подържат безкритично неразчленимото твърдение "тогава имаше работа и образование за всички", да изпадат във възторг от всичко руско, да не са в състояние да нарекат Сталин тиранин, да правят просташки демонстрации, когато в Народното събрание се отдава почит на избити без съд жертви. И т.н. И т.н.


Показателна е и реакцията на БСП към Истанбулската конвенция. Да речем, че имат резерви, че не са съгласни с член 3 или с нещо друго (макар че не виждам защо точно БСП ще се радикализира по този въпрос). Но БСП не е в състояние да каже "искаме да приемем конвенцията, но с резерва към чл. 3". Не, тя се нахвърля срещу целия документ с неукротима крещяща конфронтация, без каквато и да било способност да се разграничи. Да направи стъпка встрани. Да каже "сложно е".


За БСП нищо не е сложно


Нито собственото й минало, нито Народният съд, нито атомната енергетика, нито Русия, нито Истанбулската конвенция. Нито каквото и да било. Всичко е спонтанно "за" и "против". Останалото е мълчание.


Някои ще кажат "ами комунисти, какво да ги правиш". Не знам какво значи комунист. Виждал съм няколко в Англия, не съм убеден, че съм виждал автентичен комунист в България. Добре е да потърсим друго обяснение. Най-вече хората в БСП трябва да намерят друго обяснение. БСП няма как да стане лява партия, ако не се откаже от конфронтационния си инфантилизъм. И ако не се научи да се разграничава от миналото си, от спонтанните си реакции, от популистката си носталгия.


Като няма забележима лява партия в България, няма да има и дясна партия. А дебатът ляво - дясно, дори и поради липса на по-смислена възможност, е необходим на България.


Коментарът е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва със съгласието на автора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичко е гласове. Никой не ходи да гласува за тези партии, те са всички без изключение комунисти и ДС, затова се и обръща всяко листо да се намери някоя душа да гласува за тях. Сега ще дават до 200 лева за квартира на учители- защо, за гласове. Държавните служители се следят изкъсо, виждате във всички тефтери на мафията намереми сметки за изборите. Смятат по цял ден. Перлите Шанел не са евтини и дебело дупе да ходи на работа всеки ден не е лесно.

 2. 2 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  БСП с нищо не е по-различна от БКП. Освен по втората буква от името. Тази партия е от съветски тип. Те винаги са живели на принципа на противопоставянето. Ние сме против. Те винаги играят на контра. От създаването си. След преврата на 09.09.1944 унищожават всичката опозиция. И след загубата на партийният враг започват да търсят "враг с партиен билет". Те винаги се борят "срещу". Никога не са били "за". Електоратът им е с промити мозъци и все още разсъждава по същия начин. Те трябва да спрат лошото. Не могат да създадат доброто. Това е техният ген

  Димитър Димов
 3. 3 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "За БСП нищо не е сложно
  Нито собственото й минало, нито Народния съд, нито атомната енергетика, нито Русия, нито Истанбулската конвенция. Нито каквото и да било. Всичко е спонтанно "за" и "против".

  Много добро обобщение! Браво на автора.

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Първо се отрекоха от Тодор Живков, хвърлиха върху него цялата вина (но не казаха точно каква), вкараха го в затвора (в затвора ли беше, в ареста ли), после го извадиха, направиха го мъченик (ходел с кърпени чорапи) и благодетел (раздавал апартаменти на хората на изкуството), сложиха му паметник, свалиха го, пак го сложиха – само по отношение на Тодор Живков не могат да се определят, какво остава за цялото им минало.

 5. 5 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Весело

  "ами комунисти, какво да ги правиш"..


  просто дебили, сър...

 6. 6 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#2] от "Димитър Димов":

  "Никога не са били "за"...ааа не е така- те винаги са ЗА Русия.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Гневно

  Добре написано, лошото е, че ние сърбаме таза бесепарска попара.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Под вола теле.
  БСП има гафаджийски синдром. И той е следствие на стремежа им да съберат в една идеологическа торба несъвместими неща. Гафаджийско е и названието им "социалисти", при положение че никоя друга партия няма в състава си толкова милионери.
  Сигурно разчитат на успех, гледайки челния орит на Путин, който стъкми "национална идея" от парчета болшевизъм, руски царски империализм и клерикализъм.

  За мен обаче това са несъществени подробности. БСП и предшестващите я заглавия, още от самото начало са предатели на социалистическат идея.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Курнелия чрез конфронтация заграби лидерството в БСП и
  наложи конфронтацията като стил и метод на БСП.
  Тя толкова си може . . . . .
  На всичкото отгоре мислеше , че не помним как налапа техно. . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ръководството на БСП не разбира ли, че работи за ГЕРБ? Или нарочно го прави? Особено с вчерашната си изява. Бойко няма да пропусне, веднага ще се възползва от случая – още довечера по бТВ ще яхне вълната на антикомунизма и ще се изкара спасителната алтернатива на комунистите.

 11. 11 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Като ги видя тези дебелогъзи лелички от снимката и чичовците с издути шкембета, всичко става кристално ясно. Такъв е и начинът им на мислене! Дебелогъз!

 12. 12 Профил на saint_michael
  saint_michael
  Рейтинг: 217 Весело

  Явно автора не е разбрал че, БсП са марионетка, те нямат собствено мнение. Чакат какво ще им намекне бащицата от Кремъл. Нима не си спомняте, как се скараха с Атака в парламента кой обича повече Русия/разбирай Масква/. Личи си че, е младо момче, и има още да се чуди за неадекватните реакции на БСП.

 13. 13 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 217 Весело

  Дали ни изнася да се отвори дебат за лявото и дясното, ще стане неудобно някак. Защото при 20% ДДС и 15% за ЕТ всички сме леви. :-)

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":


  Добре написано, лошото е, че ние сърбаме таза бесепарска попара.
  —цитат от коментар 7 на stedim


  Такае, лошо е, че им сърбаме попарата, ама какв0о правим, по-точно НЕ правим, за да не им даваме възможност да продължават да дробят попара след попара.
  Напротив, избираме им (п)резидент, за вицето по-добре да замълчим, вкарваме ги в НС, с една дума пускаме им власт, а после ни е кофти.

 15. 15 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "Някои ще кажат "ами комунисти, какво да ги правиш". Не знам какво значи комунист. Виждал съм няколко в Англия, не съм убеден, че съм виждал автентичен комунист в България."

  Аз знам какво значи комунист. Автентични комунисти са съветските комунисти, а не английските. Каскетаджии с ниско образование, удивителна склонност за трепане, безаналогово чувство за безнаказаност, липса на самокритичност към собствените действия и пълна липса на критичност към престъпленията, извършени от комунисти над невинни. Страдат от дълбока амнезия имат пълен дефицит на чувство за справедливост - тяхното винаги е най.
  Разбират само от тояга - от нищо друго.
  Нашите пък комунисти са някакво уродливо копие на съветските комунисти. Считат, че тяхната първа родина е СССР, твърдят, че са незаменими и най-умни.
  Грешката на прехода е, че не ги окачихме на дърветата.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Авторът проявява към БСП мило, гальовно и снизходително отношение. И това към една партия с престъпно минало и настояще. Позволява си изрази като:
  "ами комунисти, какво да ги правиш"..
  А как ви звучат изрази като:
  "ами фашисти, какво да ги правиш".. ?!
  или
  "ами нацисти, какво да ги правиш"..?!
  Напоследък БСП не се разграничава от престъпното си комунистическо минало. Напротив, гордее се с него. Ходи да се прекланя пред гроба на комунистическия сатрап Живков, одобрява действията на така наречения Народен съд, противопоставя се на изучаването на комунизма, защото не иска той да бъде представен в лоша светлина...
  Задавам си въпроса, след като има закон за обявяването на комунизма за престъпен, тази партия, която не се разграничава от престъпленията на комунизма и дори се гордее с тях , на влиза ли под ударите на този закон , и не следва ли тя да се закрие и забрани, както се забраняват възникнали нацистки партии в Германия? Крайно време е това да стане, защото има юридически основания. Върху руините на БСП трябва да се изгради нова лява партия , но не от бившите членове на сегашната БСП. Има достатъчно кадри в лявото политическо пространство , които могат да изградят новата лява партия. Това обаче може да стане само по насилствен начин, със забрана на БСП. Защото досегашните опити да се изгради лява партия , която да е конкурентна на БСП се проваляха с жестокост. Преди 10-тина години имаше един Божинов , който имаше шанс да изгради такава партия , но него буквално го унищожиха. Умря при неизяснени обстоятелства. Могат да се посочат и други опити, но БСП към своите отцепници се отнася жестоко и брутално.


 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Ръководството на БСП не разбира ли, че работи за ГЕРБ? Или нарочно го прави? Особено с вчерашната си изява. Бойко няма да пропусне, веднага ще се възползва от случая – още довечера по бТВ ще яхне вълната на антикомунизма и ще се изкара спасителната алтернатива на комунистите.
  —цитат от коментар 10 на Fiji


  Почвам да си задавам въпроса БСП и ГЕРБ не са ли скачени съдове, както оприличаваме ДПС и "ПатрЕотите"? Четирите партии са в парламента и винаги между тях могат да стават всякакви политически комбинации така , че да не допуснат друга партия във властта. Те взаимно се подкрепят и поддържат , защото техният идеал е властта. Без съмнение и четирите партии са на трапезата без значение кой е официално на власт и кой опозиция. По някакво "странно" съвпадение, около 20% от гласувалите нямат политическо представителство в парламента. Другите 80% са представени от двата политически скачени съда БСП-ГЕРБ и ДПС-ПатрЕоти.

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Те са ЗА всичко свое и ПРОТИВ всичко чуждо (не чуждестранно, просто не свое). Така се държат гангстерите. Те са за всичко, което е част от тяхната банда, и против външния свят."

  Че те са си банда. ОПГ чиято единствена цел е да се докопа до властта, независимо от средствата. Затова се опитват да плюят по всичко и за всичко, но единственото което се получава е комично квичене. Плюенето, очернянето и квиченето са им основните оръжия днес, можем само да се благодарим на съдбата че днес Червената армия не е на Дунава за да им даде властта. Нашите комуняги не биха се посвенили да я използват за да се докопат до властта. Отново.

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма в българската история по-големи убийци и кръволоци от зовящите се *български кАмунисти*!Четейки документите им ще разбереш,че това не са нормални хора,а морални изроди.

 20. 20 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Кога ще заговорите за липсващата икономика в България,стига сте се занимавали с измислените ляво и дясно всички са или бивши или настоящи комунисти.Защо не виждате че никой нищо не прави, а продължава демонтажа на държавата.

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  Толкова е умсвеният им багаж и начинът на възприемане на действителноста.БКП/БСП винаги са имали комплекси-на тема пари,образование,имоти,положение....!Комичните опити за създаване на собствена "Интелигенция",учЕни" и "академици" са предизвиквали само подигравки в света!Хора от типа на Нинова,Т.Ерменков,Д.Стойнев,Жабурлянов...ВИНАГИ ще си останат "селяци"комплексари!!!Просто защото толкова си могат и защото селската андрешковщина е пропила мозъците им!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Какъв конфронтационен синдром? Хората просто имат чугун в главата и на Първомайската манифестация през 1986 са събрали критично количество гама радиация, която завинаги е настроила чугуна да ретранслира радио "Москва".

  И не съм съгласен с автора, че в БСП има много свестни и стойностни хора. Членството в БКП (с), ДПС, ГЕРБ и почти всяка българска партия е несъвместимо с качествата "свестен и стойностен". Партийните членове у нас по принцип трябва преди всичко да се отърват от свободата да изразяват собствено мнение, което ги лишава от морална стойност.

  И последно: БСП е най-консервативната пъртия в България. Консервативна в смисъл, че мрази всичко ново, умира от умиление към статуквото от периода 1945-1989 и би ни върнала към него или дори към руското генерал-губернаторство от 1878-79.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Неутрално


  И последно: БСП е най-консервативната пъртия в България. Консервативна в смисъл, че мрази всичко ново, умира от умиление към статуквото от периода 1945-1989 и би ни върнала към него или дори към руското генерал-губернаторство от 1878-79.
  —цитат от коментар 22 на majorman


  А консерватизмът е характерен за десните партии. Дясна е политиката за укрепване на едрия капитал, който в България е в ръцете на бившите членове на БКП.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Весело

  Ако дай Боже БКП/БСП остане извън парламента само 2 месеца .....тя ще се саморазпусне!Убеден съм!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#15] от "SSS":
  Грешката на прехода е, че не ги окачихме на дърветата.
  ––––––––––––––––
  Осъзнат грях - половин грях!
  А и никога няма да е късно, ако се премине към окачване...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Коментарът е много точен, с изключение на факта че в тази партия имало стойностни хора.Аз лично не виждам нито един такъв, поне от тези които са заели медийното пространство.Корнелия, Симов, Зарков , Жаблянов и пр.и и от другата страна Гергов -от трън та на глог че е по-висок.Защитници на тоталитарното минало ,от една страна и защитници на олигархичния капитализъм
  ,от друга.В същност лидерката е като "хамелеон в колебание"(б.а.цитирам израз, използван в предаването на ТВ Европа "Посоки", но не помня кой го каза!).Тя едновременно реабилитира "безкласовото общество"-на думи, а на дело си е част от олигархичната капиталистическа върхушка! Ако има такива, които са уж свестни (очевидно са в сянка), значи са идиоти, щом още са в тази партия или по-лошо-оправдават извършеното от тази партия насилие и всякакви безобразия , в т.ч. и извършените по време на злополучните им и провалени управления след 1989 г.- !Омръзна ми с техните жалби по миналото.Вярно че родителите и дядовците и бабите на голяма част от тях са си физически убийци-в т.ч. и убийците на спорния генерал Луков. Аз съм против шествие в негова прослава, но тогава да забранят и да се чества 9 септември, защото тогава са извършени масови убийства (извън така наречения Народен съд)-без съд и присъда.Опитайте се да забраните да празнуват 9 септември и ще видите какво ще стане -способни са да ни избият! Лошото е , че си имат електорат- облагодетелствани от приватизацията в тяхна полза, дечица и внучета на "активни борци" и всякакви маргинали. Бог да пази България!

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Много ми хареса това мнение, браво.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Е, не може да си Доктор Джекил и Мистър Хайд и в един момент да не ти проличи.
  Жалкото е, че при тридесет години непрестанни прояви на схизофренията им, все още съществуват на политическата ни сцена. Дължим го на феновете им (с които са си лика-прилика - в "диалектическо единство", както би казал Маркс)...

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Залогът е много висок. По бюрата на партийните ръководства се търкалят безброй социалистически проучвания, които показват огромня електорален потенциал на групата "Шефе, пУсни нещо да мразиме, че дзагинАхме иначе!". Оттам насетне всички партийни началства се оправдават, че "ако не се изсЕреме у модзъко ън таа паплач, неой другч' ни изпреари!". И очакванията на партийните пленуми, президиуми и пр. са точно ш тази посока - "как се нагаждаме към даденостите?"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 30. 30 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Най-голямата грешка на прехода, че не се извърши лустрация.Те от друго не разбират.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  И ГЕРБ са същите, затова не мърдаме напред.

 32. 32 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В БСП просто има различни мнения: за и против Истанбулската конвенция, за НАТО и за Русия, модерно социалдемократическо и носталгично комунистически течения.
  Винаги има лидерска битка, кигато се избира нов лидер, и винаги има вътрешна опозиция.
  Това се нарича демокрация и прави партията по-гъвкава. Имайте го предвид, когато след десетина години се чудите защо БСП още има милион гласа, а други партии, чиито лидер се избира с 99,9%, не съществуват.

 33. 33 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От коментарите по-горе става ясно, че ГЕРБ са разбрали безнадеждността на ситуацията и плашат яко на тролове. Да казвате че БСП е различна от ГЕРБ е все едно да не виждате, че даже ГЕРБ е подчинена на БСП- избра им Президент, уволни Председателя на НС под техен натиск, назначи Мая Костинбродска за омбудсман и изгони Антон от депутатсвото след първа команда на Корнелия и другото дето не го знаем не мога да го напиша, но следете парите къде отиват- само в БСП, БКП и ДС. ГЕРБ са по страшни от комунистите, защото са предатели и ренегати.

 34. 34 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 322 Весело

  Съгласявам се с автора и много от горните коментари. Единствено искам да отбележа, че това тяхното "Против" е едновременно силно на думи и едно такова меко, пасивно на действия. Реално тези комунисти, социалисти или обикновени кретени, по никакъв начин не се противопоставят на мутрогена от гробари, депресари и всевъзможни псевдопартиидиоти. Напротив, те са си активна част от него - Корнелия все едно не се знаят с Корпълентния от "Булгартабак"?

  БСП, бидейки в позицията на "опозиция" е пародия. Седят там само за да изглежда, че алтернатива има и това са те. В същото време по-малките партии биват задушени от електората гласуващ "за по-малкото зло".

  Имаше един диалог в "The Dark Knight Rises" - "Не може да има истинско отчаяние без надежда". Бочко е страстен читател, соцовете явно са киномани.

  panem et circenses
 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Комунистическото наглеене НЯМА КРАЙ. Мамин сладък.... Не бил виждал комунист??? Е, не бяха автентични, но мноооо видими. А ти потайно се изнесе. Че и "британец", тихомълком стана. Аман...

  roo
 36. 36 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В десетката.
  Супер коментар .

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  ,,...Но БСП не е в състояние да каже "искаме да приемем конвенцията, но с резерва към чл. 3". Не, тя се нахвърля срещу целия документ с неукротима крещяща конфронтация, без каквато и да било способност да се разграничи. Да направи стъпка встрани. Да каже "сложно е"...,,

  Не само те, но и афтентичните десни са на същото мнение

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#34] от "Анийдмъни":

  ,,...В същото време по-малките партии биват задушени от електората гласуващ "за по-малкото зло"...,,
  Ми той електората ви видя какво представлявате като коалиционен партньор на партията с най много гласове. Как са заканвахте да извивате ръце, да чупите пръсти. Как поставяхте условия. Те затова електоратът ви би дуспата и избра най малкото зло

 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#34] от "Анийдмъни":

  ,,...В същото време по-малките партии биват задушени от електората гласуващ "за по-малкото зло"...,,
  Ми той електората ви видя какво представлявате като коалиционен партньор на партията с най много гласове. Как са заканвахте да извивате ръце, да чупите пръсти. Как поставяхте условия. Те затова електоратът ви би дуспата и избра най малкото зло

 40. 40 Профил на К.Николов
  К.Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами какво да правят БСП? Те са свикнали все да са на цицката, а напоследък е суша за тях. Чудят се какви врътки да правят за да я захапят пак и отстрани изглежда малко налудничаво.

 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  А, какво да кажем за ДПС? За Партиидиотите? Дори за Герб? Всичките са едни и същи - имат си сегмент от електората и го обслужват. Гласоподавателите им са важни, особено на БСП, защото патреотите ще им ги дръпнат... пък дори и Герб.

 42. 42 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Обикновени престъпници. Но крайно опасни.Ако можеха биха върнали масовите убийства и лагерите.И не са глупави. Пет пари не дават за МАРКС-ЕНГЕЛС-ЛЕНИН-СТАЛИН.Печелят и живеят добре. Децата на тези изроди са на запад за истинско образование.

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Малко се е подвел в патоса си автора. Лявото навсякъде по света е конфронтационно по една проста причина - основна движеща сила на левите идеи е завистта - към успелите, към богатите, към капитала... И това е валидно от Великобритания до Сев. Корея.

  Проблемът на БСП е, че БКП не беше забранена, национализирана и низвергната със закон. Ако БСП бяха започнали на чисто от лозето на Габровски, може би днес нямаше да носят оковите на сталинското си минало. И може би цяла плеяда дайновци, иванкръстевци, христоивановци, левчевци нямаше да обикалят немили-недраги, а щяха да припознаят истинската си автентична идея.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#26] от "kate":

  Вярно бе :)) Свестните комунисти са в ГЕРБ - Бойко ,Цецка, Росен ,Лиляна , Цецо, Румяна, Севдалина .......та и още 60 парчета в парламента.

 45. 45 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 278 Весело

  За толкова години БСП не разбраха, че говоренето има последици.

  Ама иначе демокрацията им била отнела много... не, милички, собствената ви самонадеяност ви отне много.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Свещена простота.
  Виждал ментета, но не виждал автентичен...

  Точно в Лондон е публикуван световният "Манифест на комунистическата партия" на Маркс и Енгелс за комунинстически диктатури по света и у вас.

  В Лондон, Париж, Берлин... и разбира се Москва - в милиони екземпляри.

  От начало до край култът към Маркс, култът към Енгелс, култът към Ленин
  и въобще към Комунистическата партия е култ насущний за всеки комунист
  в СССР и комунистическия му т.нар. соцлагер.

  Авторът на матряла е роден след 1991 г?

  Или лъже?

  "Не знам какво значи комунист. Виждал съм няколко в Англия,
  не съм убеден, че съм виждал автентичен комунист в България."

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Повече са.

  Повече от няколко влачат Англия към вън от ЕС.
  А и България се напъват да завличат.

  "Не знам какво значи комунист. Виждал съм няколко в Англия,
  не съм убеден, че съм виждал автентичен комунист в България."

 48. 48 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ... интересно... има ли опозиция нЕкАде, дет' не сА конфронтира с управля'ащите?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  ,,...По някакво "странно" съвпадение, около 20% от гласувалите нямат политическо представителство в парламента. ...,,

  Как ша имат като едно 98% от тези 20% са гъбари и рибари

 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  На снимката: дебил до дебила, мила моя майно ле......

 51. 51 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Верни констатации, до известна степен и забавни. Ако ГЕРБ поиска БСП да се възпротиви за нещо най-елементарното е да го предложат.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#46] от "dnevnikar":

  Ето пример за "истински комунист": Той трябва да вярва в неизбежната "световна революция", диктатурата на пролетариата и това, че класовият враг трябва да бъде унищожен физически. (По възможност неговата собственост заграбена от "комуниста). Той вярва, че религията е "опиум за народа" и всички църкви трябва да бъдат разрушени", а свещениците избити или пратени в лагер.

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално


  БСП има сериозен проблем, който като заинатено злоядо дете явно не желае да реши - конфронтационният й инфантилизъм.

  Трудна за разбиране статия в уводната и част , но след като излезеш от там , много лесно разбираш , че това е явно поръчкова статия . Не в смисъл , че е поръчана , а че по всяко време може да се лансира в общественото пространство за определен род читатели . Който я консумират охотво , макар че е неразбираема по същество . Причина за тази констатация ? Ами употречата на високопарни думи , ,който дори нямат обяснение и в Речник за чужди думи . Пример - инфантилизъм . Гукаш в Гугъл , търсиш и намираш ... препоръка - за тази дума няма определение , ако имате мнение , споделете го на страницата . Почти същото е с понятието ИНСТУТИЦИОНАЛНО ДМИ ДУМАТА ИМА ДВЕ ЗНАЧЕНИЯ МЕДИЦИНСКО И ПРЕНОСНО . Е,, И ДВЕТЕ , МИСЛЯ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ УПОТРЕБЯТ НА МЯСТОТО , КОЕТО ГИ УПОТРЕБЯВА АВТОРА . ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ , ТЕ НЕ ЧЕТАТ ПОДРОБНОСТИТЕ . НО ГОВОР ВСЕ ПАК ЗА ИНТЕЛЕКТА .. На пишещи и четящи .

 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално


  Те са ЗА всичко свое и ПРОТИВ всичко чуждо (не чуждестранно, просто не свое). Така се държат гангстерите. Те са за всичко, което е част от тяхната банда, и против външния свят."

  Да бе , много удобничко - гангстери . Ало, господине , в България няма гангстери . Има МАФИОТИ . нО Е ЛЕСНО - ПОДМЕНЯШ НАИМЕНОВАНИЕТО И ИЗБЯГВАШ ВЪПРОСА - АМИ КАК ТАКА КОМУНИЗМА СИ ОТИДЕ И НА НЕГОВО МЯСТО ЦЪФНА мафията . защото и за тебе е ясно - мафия при СОЦИАЛИЦМА беше непознато понятие за българската ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ . , Разбираше се само като отличителен белег за капитализма , предимно италиански и американски . Но това едва ли го знаеш- тогава може би си ходил прав под масата . И сега е редно да разберем кои са БАНДАТА . Дали тези , които СЪЗДАДОХА държава , кои4то стигнаха 26- то място в СВЕТА по развита икономика , или тези които разбиха , ограбиха и съсипаха същата тази държава ?. Само не казвай , че са едни и същи . Все едно да си съградиш къща и след месец да я превърнеш в развалина . Е, примера не е много удачен - вие сте хора , които и един пиран не сте забили за ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА . Като противовес питай за Димитровград , Перник - Волуяк , Хайнбоаз ... примери безброй . Та по-кротко с бандитите , като се огледаш сутрин в огледалото , може и да ги разпознаеш .

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Подобно поведение е тежък израз на онова, което на английски се нарича lack of judgment, но за съжаление на български не може да се преведе точно (нещо като ....

  ... джендър . Или като Конвенцията . С който превод ошашавихте целия орталък , и накрая некадърността ви докара до там , че да прехвърлите топката в чужд двор . Друг да ви бере срама .

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Именно конфронтационният инфантилизъм на БСП, а не някаква преценка, ги карат да правят абсурдни твърдения за т.нар. Народен съд, да ходят демонстративно да се кланят на паметника на Тодор Живков, да подържат безкритично неразчленимото твърдение "тогава имаше работа и образование за всички", да изпадат във възторг от всичко руско, да не са в състояние да нарекат Сталин тиранин, да правят просташки демонстрации, когато в Народното събрание се отдава почит на избити без съд жертви. И т.н. И т.н.

  За инфантилизма вече говорих , сега да поговорим и за Така наречения Народен съд . Не , хлапе , не , той не е "така наречен " а Е Народен Съд. Това е Съд организиран отбългарско правителство , съставено не от БКП , както неграмотно твърдите , а от коалиция от партии , участвали и в правителствата по различни времена на капиталистализма и фашизма . . И ЕДНА от тези партии е била и БРП8К8. Тогава БКП НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА . Щом държите на историята , уважавайте фактите . Ако ги знаете , разбира се . А в правителството на Отечествения фронт , наречен така НЕ ПО предложение на комунистите , РАБОТНИЧЕСКАТА партия е участвала с четирима министри , от всичко петнадесет плюс един Министър- председател, който също не е бил комунист . Най- силен глас за съставянето на този съд е бил на НИКОЛА ПЕТКОВ , и на неговия земеделски съюз , също с четирима министри . За , ако искате да сте обективни , можете да цитирате и спора между Чърчил и Сталин за принципите му на работа . Като чърчил е заявил , че фашистите и техните помагачи трябва да се убиват там , където се заловял На което
  Сталин твърдо се противопоставил и заявил , че трябва поне да си съдятот законен съд . Това не е цитат а възпроизвеждане в свободен текст разговор , в който е взел участие и Рузвелт . И точно за това Жаблянов е прав , като е произнесъл думите , заради които е анатемосан . Защото си ви представям какви герои бихте се оказали , когато апострофирате тримата големи . И за това по цял свят са създадени подобни национални съдилища , . Които и в момента действат - спомнете си , за еврейската организация , създадена зъ лов на нацисти , която и в днешно време издирва и изправя пред съд военни престъпници от Втората световна война . Ама къде ти ще помните такива неща - вие просто не ги сте и чували . А за избитите без съд жертви трябва добре да поработите , а не само да плямпате . Народния съд е издал , присъди , осъдил е и привел в изпълнение присъдите .
  Има организация , доколкота знам в Държавния архив , която е създадена именно по повод на предстоящото изучаване на комунизма в учебните програми . Та председателя на тази комисия , която е изградена на антикомунистическа основа , казва при представянето на Програмата , че при създанането на Народния съд са спазени всички юридически методологии за създаването на един извънреден съд и че издаваните от него присъди са съобразени с тогава действащото право . А колкото до правешкия тиранин , Простия - министър- председателя на днешна България , се изцепи пред масмедиите на България - Ще бъда доволен , ако построя поне една трета от това , което е постройл Тодор Живков . Е няма как един " тиранин"да бърка бетон ида реди тухли , но ако си умажавате министъра , , признайте че Живков не можете го стигна и за век . Чети бре Пенчо , чети , преди да пишеш .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#5] от "rsw37525595":просто дебили, сър...


  Е , знае се колко са дебилите и управляващи могат да бъдат тези , които разполагат с техните гласове . А БСП само с двадесетте процента едво ли ще управляват скоро . Освен ако ... Ама не , дебилите са си дебили , а може и по- лошо да стане - идиотизма е следващото стъпало .

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  БСП-БКП не е някакво понятие без съдържание. Тя има свое съдържание, и членове, често и добре образовани, но без изключения хора-използвачи и далавераджии.
  А гласуващите за тази партия са винаги едни джендъри - мързели, и андрешковци.
  Некадърници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK