Откраднатите ни очи

Откраднатите ни очи

© Цветелина Белутова, КапиталСамо за седмица лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов успя да счупи скалата на недопустимата политическа хулиганщина. Най-напред изсипа лавина от обиди и цинизъм върху евродепутата от партията на Зелените Ска Келер. Не за друго, а заради солидарността й със защитниците на Пирин. Три дни по-късно през профила си във "Фейсбук" Симеонов поиска върху темата за т.нар. възродителен процес да бъде бъде наложена цензура до постигането на "консенсус по спорния период от края на 1980-те години". Повод стана излъченият по БНТ филм на Радослав Спасов и Нери Терзиева "Откраднати очи". Междувременно пропусна средния пръст на Емил Кошлуков в друго предаване на националната телевизия.


Симеонов е плосък политик - еднопланов и истеричен


Но претенцията му да ревизира не само историята на комунистическото насилие в България, а и художествената му интерпретация, отива зад предела на всяка поносимост. Подобен опит надхвърля даже овърдрафта на гаменското му поведение с "оная, пълничката баба" на границата с Турция, което през пролетта на 2016 г. го вкара в управлението на страната.
В декларацията от понеделник, подписана от Изпълнителното бюро на Националния фронт за спасение на България, е записано, че "под формата на "художествено произведение" (филмът "Откраднати очи") прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации".


Според същия текст филмът за престъплението "възродителен процес" е "груба "художествена" лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им". Всичко това било "изфабрикувано от медийната машина на антибългарски сили".


Във варианта, в който беше публикувана, тази декларация прави видима


фаталната несъвместимост


на партията, водена от Валери Симеонов, с демократичния парламентаризъм.


Само за два месеца – от края на декември 1984 г. до началото на март 1985 г. - в България насилствено бяха сменени имената на повече от 800 хил. етнически турци. Три години по-късно повече от 360 хил. души, в това число и деца и старци на преклонна възраст, бяха принудени да напуснат страната. Този факт послужи като основа на документ, който макар и с почти четвърт век закъснение Народното събрание гласува на 11 януари 2012 г. В него бе записано, че насилственото прогонване на български граждани от турски произход през 1989 г. е "форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим". Текстът беше приет за официална позиция на българския парламент със 122 гласа "за", нито един "против" и само трима "въздържали се" (от БСП).


Скритите мотиви на Валери Симеонов и Националния фронт за спасение на България да се правят, че не знаят за този документ, нямат никаква стойност. Важното в случая е друго - една все по-крайна в национализма си и открито ксенофобска парламентарна партия мародерства трагедиите на миналото. За да храни политическото си настояще.


Бях пряк свидетел на насилието, извършено над български граждани между 1985г. и 1989 г. Видях го със собствените си очи за разлика от мнозината, чиито глави Симеонов се опитва да пълни


с фетишите на декоративния си патриотизъм


Това, което, слава Богу, не видях, чух в разказите на приятели, преживели побоите във фургони край селата из Лудогорието. Чух го и в спомените на други приятели, побелели от унижението на насилственото преименуване и ужаса на последствията от неподчинението.


Ням как да забравя мрачните очи на колегите си във Великотърновския университет – етнически турци, които след една внезапна и принудителна ваканция се върнаха с чужди имена. Няма как да простя присмехулната лекомисленост, с която ги посрещнаха други колеги – етнически българи. След това никога повече не бяхме заедно.


Историята на т.нар. възродителен процес не е противоречива (по Симеонов).


Тя е просто противна


Това е историята на последната жестока конвулсия, с която комунистическия режим на Живков опита да спре срутването си. Сега на огъня, който кладат с останките от съборетината му, "патриотични" ченгета топлят изстиващата си слава. Крадат очите ни. За да не усетим, разиграват етюда на страж-попечител и събират публика с абракадабрата, че историческата памет на нацията е останала безпризорна.


Консенсус по "спорния период от края на 1980-те години" няма да има. Защото по него вече няма спор.


Остана само срам


Другият консенсус – срещу насилието в името на властта, отдавна би трябвало да е постигнат. Заради него през 2007 г. България влезе в клуба на свободните, а десет години по-късно напук на недоправената си демокрация е дори председател на съвета му. Ако Валери Симеонов не го е разбрал – какво, по дяволите, прави като вицепремиер в правителството на тази странна коалиция, в която все по-трудно намира с кого да си говори?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Гневно

  "Три години по-късно повече от 360 хил. души, в това число и деца и старци на преклонна възраст, бяха принудени да напуснат страната."

  Пак турска пропаганда! Никой не е бил принуждаван да напуска България освен десетина протурски активисти иначе нямаше да позволят на една трета от тях да се върнат още същата година!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Симеонов е срам:
  -за българският народ;
  -за българските политици;
  -за българските общественици;
  за претенциите ни да сме цивилизован народ и европейско общество!
  ПОЗОР!!!

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  Къде виждаш турска пропаганда ?
  Пак проверих .....няма цитат от никакви турски медии.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Спасов, с патрЕота Симеонов сте двете страни на една и съща монета...като скачени съдове сте и един без друг не можете. Приличате си и по стила на изказване/писане, тоест претендирате да сте някаква последна инстанция.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Във всяка друга страна след само една антидемократична и крайно националистична стъпка на В. Симеонов и той щеше не само да е аут от политиката, но и с повдигнато обвинение с всички изгледи да влезе в затвора.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  "Важното в случая е друго - една все по-крайна в национализма си и открито ксенофобска парламентарна партия мародерства трагедиите на миналото. За да храни политическото си настояще."

  Факт, така е. И още нещо важно тези така наречени "патриоти" са коалиционни партньори на ГЕРБ и участват в правителството със свои министри, заместник министри, областни управители и т.н. надолу по държавните служби и постове.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 603 Любопитно

  "овърдрафта на гаменското му поведение"
  -------------------------------------
  К'о каза? К'о?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Това е слабото място на простите хора - дай им власт и те ще си покажат всичките идиотщини.
  Те не могат и не им минава и през ума да замълчат, да помислят, като не знаят да се посъветват, напротив, те първосигнално плещят глупости и/или грубости и освен себе си излагат и всички нас, като държава.

 9. 9 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Гневно


  "Бях пряк свидетел на насилието, извършено над български граждани между 1985г. и 1989 г. Видях го със собствените си очи за разлика от мнозината, чиито глави Симеонов се опитва да пълни."

  Не съм фен на Валери Симеонов , но и подобни манипулативни статии не мога да търпя.
  Аз също съм свидетел на събитията и по това време бях в Шумен , Търговище , Разград , Антоново и т.н. и не съм срещал нито един бит " турчин"...
  А като претендирате за историческа истина защо няма и ред за преименуването на циганите през 1982г?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  Според същия текст филмът за престъплението "възродителен процес" е "груба "художествена" лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите
  ==========
  Нека се отвори дело , тогава.
  Дело против лъже публицистика !
  Да се разгледа пред съвета на Европа. ....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  "Три години по-късно повече от 360 хил. души, в това число и деца и старци на преклонна възраст, бяха принудени да напуснат страната."Пак турска пропаганда! Никой не е бил принуждаван да напуска България освен десетина протурски активисти иначе нямаше да позволят на една трета от тях да се върнат още същата година!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Пак "патреотична" комунистическа пропаганда - какво сега, след народния съд и престъпният възродителен процес ли ще ни го продавате като безобидна доброволна екскурзия?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#4] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Автора и Симеонофф ги остави и сподели ти от коя страна на монетата си?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  "Най-напред изсипа лавина от обиди и цинизъм върху евродепутата от партията на Зелените Ска Келер. Не за друго, а заради солидарността й със защитниците на Пирин..."
  Спасе, за да бъдем точни, изсипаните хули и обиди бяха най-вече за намеса във вътрешните работи на България, и то нееднократно

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  До коментар [#1] от "Julian Mall":Къде виждаш турска пропаганда ?Пак проверих .....няма цитат от никакви турски медии.
  —цитат от коментар 3 на eti mehter

  Да не би официалната турска позиция за т.н. Голяма екскурзия да се е променила че това било етническо прочистване и българските турци били насила изгонени от България

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чарли":

  Защо трябва да съм на всяка цена страна на монетата. По различни въпроси имам различно мнение и то достатъчно задълбочено. И не "захлебвам" като автора и патрЕота от това.

 16. 16 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Криво наложената демокрация ни задължава да слушаме дивотиите на слабоумните, които вардят примиерското кресло на г-н Борисов. Трудно можем да променим резултата от надпреварата в състезанието от сакати кранти.На конете с капаци им остава да цвилят и хвърлят къчове, а на нас-ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА!

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Валери, пряк свидетел на събитията през възродителния процес съм.
  Ти да не си се запопил, та лъжеш като дърт ром.
  Руските командоси, дошли на помощ на милицията, биеха наред и то здраво.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Ети, ти като един от малкото турци от български (или е по правилно да кажа татарски) произход в този форум може да разкажеш някаква лични впечатления от този "възродителен" процес. Мисля, че твоето мнение по тази тема ще бъде интересно за дискусията под тази тема.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  "какво сега, след народния съд и престъпният възродителен процес ли ще ни го продавате като безобидна доброволна екскурзия?"

  Екскурзия беше според тогавашната идеологическо линия на "възродителите" които наистина насилствено сменяха имената на турските бабички които не знаеха и бъкел български и отчитаха това като голям успех вместо да възпитават образованите турци в български дух!
  За някои наистина се оказа екскурзия за други доброволно изселване в Турция което бе насърчено от недалновидната политика на БКП по това време!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":

  като претендирате за историческа истина защо няма и ред за преименуването на циганите през 1982г?
  =========
  Това е много общо понятие.
  Тогава бяха сменени имената само на циганите с турски имена ....
  В Бг има цигани със сръбски , гръцки ....даже и с румънски имена и фамилии.
  Това е съществена разлика.

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#15] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  По този въпрос (Възрдителния процес и Голямата екскурзия) на какво мнение си?
  А за т.н. "народен съд"?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Три години по-късно повече от 360 хил. души, в това число и деца и старци на преклонна възраст, бяха принудени да напуснат страната. "
  Как ги ПРИНУДИХА? Взеха им къщите, уволниха ги от работа, спряха им пенсиите, изгониха децата им от училище ли? Или просто отвориха границата? А колко от тях после се върнаха, като видяха, че в Турция са по-нежелани? Това учтиво го пропускате.

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":

  то те сами се биха по между си пред консулската служба на Толбухин Защото турците не им даваха визи Е това цялата история по така наречения възродителен процес и неговите "жертви"

  гошо
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Възродителният процес е петно върху България и не е Валери Симеонов този, който ще налага неговия си "консенсус" върху историята. Но също така е факт, че "Откраднати очи" е един посредствен филм, да не кажа некадърен от гледна точка на изкуството. Това е по-важното, а Симеонов прави незаслужена реклама на един конюнктурен, слаб и почти забравен филм.

 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Гневно

  До коментар [#17] от "ruby":

  и лично Путин ги водеше ,тогава все още млад офицер от КГБ
  Само защо ги биеха бе ,защото не искаха да заминават за Турция ли

  гошо
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Какво да разказвам .....в казармата бях тогава. ....далеч от Толбухин (сега Добрич)

  Bukalemun
 27. 27 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Възродителният процес си е едно етническо прочистване и с това трудно може да спори дори особено дебелоглав политик като Симеонов. Това събитие и до ден днешен определя недоверието сред българските турци и мюсюлмани, дето са твърд електорат на ДПС. Ето един виц от онези години:
  - Викат Али в кметството и му казват - трябва да си избереш ново име. Предлагаме ти да се прекръстиш на Илия.
  - А не, пишете ме Иля.
  - Е защо Иля?
  - Ами като поискат руснаците да сменят имената в България, да съм готов.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Неутрално

  БТР-и са газели бебета?
  Предозиране.
  А бомбите във влака на гара Буново?
  Истината трябва да се разказва.
  Цялата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цяла статия за един мерзавец

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  "ПРИНУДИХА? Взеха им къщите, уволниха ги от работа, спряха им пенсиите, изгониха децата им от училище ли? Или просто отвориха границата? "
  —цитат от коментар 22 на Лео


  Не разбирате, защото не се поставяте на тяхно място.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Разстроено

  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Ми защото циганите си нямат партия в парламента!

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Защо да е срам? Както е казал Ботев, всяко правителство е заговор срещу свободата. Въпрасният персонаж е член на правителството.
  Тоест враг на човешката свобода.
  Срам за нас,че качваме враговете си на врата си.

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Ети, по онова време телефонистките прекъсваха разговори на гръцки език - "Говорете на български". В СУ бяха закрити курсовете по гръцки и по арменски. Сменяха се фамилиите от румънски произход - Флоров на Цветанов, например.
  Така че в по-голяма или по-малка степен бяха засегнати всички етнически малцинства. Трябваше да станем "еднородна социалистическа българска нация".

 34. 34 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чарли":

  Насилствената смяна на имената е била пълна глупост и естествено човек няма как да не осъди подобно нещо. Трябва да се има предвид обаче, че подобни процеси е имало и преди комунизма, както и в почти всички страни съседки на България. Идеята е била турците в България да бъдат асимилирани и да се избегне нещо като втори Северен Кипър. По това време е имало и силна турска пропаганда в България в условията на Студената война, имало е терористични атентати с жертви, извършени от протурски нелегални организации. Иначе жертви на смяната на имената са били и помаци и цигани.
  Относно Голямата екскурзия - считам, че е било далновидно решение в тогавашните условия и в отговор на политиката на Турция. Все пак тези които напускат България са го направили по собствено желание. Интересен е факта, че близо половината от "екскурзиантите" се завръщат до няколко месеца в България, разочаровани от Турция.
  Народният съд е нещото което в най-голяма степен трябва да тежи на съвестта на комунистите(както и политическите лагери на смъртта впоследствие). Подобен съд се създава по силата на подписани договори след ВСВ в много страни и целта му е да се търси отговорност на хора които са участвали в решения които тласкат страните им към съюз с Хитлер. За съжаление комунистите в България го използват за политическа саморазправа и затриват много хора, чиято единствена "вина" е, че имат различни политически възгледи. Унищожена е голяма част от истинския елит на България във всяка една сфера, а семействата им са подложени на гонения и преследвания десетилетия наред. Не мисля, че има човек който да даде положително мнение за Народния съд.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Тая бомба май се оказа направена в работилничките на ДС, а поне половината от терористите - агенти.
  Затова толкова бързо ги екзекутираха след светкавичен процес.

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#27] от "stein":

  Анекдотът има действителна основа - в Родопите помаците използват уж християнски имена, ама такива, които българските им съседи не използват. Типично руските са доста чести. Популярните християнски имена като Георги, Иван при помаците не се срещат.

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  На Спас Спасов му изневерява паметта - преименуването на турците не бе през 1985-1986, а през 1984-1985 година.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Истината трябва да се разказва.
  Цялата
  ==========
  +
  И ако това наистина стане , ще се окаже, че първото "пропукване" на Варшавския договор и въобще на източния блок , не е "падането на берлинската стена" , а именно "голямата екскурзия".....


  Bukalemun
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":
  Падането на берлинскота стена бе предшествано от "толяма екскурзия" на източногерманци през Унгария към Австрия и ГФР.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#29] от "Николай Теллалов":
  Цяла статия за един мерзавец
  ========
  Защо да е мерзавец ? Защитава си каузата , човека.....
  Ако не него , уважавай поне стотиците хиляди гласове , чрез които се е въздигнал до тоя пост.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  При цялата ми нтиптия към теб, тук ще се съглася: когато почна "екскрзията", хората тръгнаха дя си теглят спестявянита от ДСК; изтеглиха НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА от официално наличнит активи... и парите свършиха! Оказа се, ч спестяванията се въртят от държавата-партия, опоскани са.
  Което породи съмнения у насалението в останалите стряни от блока дали наистина имат пари в спестовните каси...

  Иначе, "възродителството" беше поръчно от Кремъл, полеви експеримент, защото в СССР искха да направят нещо такова с азиатските си републики, ама първо дя го пробват. Къде? Където се нявиха да го сторят.

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  счупи скалата на недопустимата политическа хулиганщина. Най-напред изсипа лавина от обиди и цинизъм върху евродепутата от партията на Зелените Ска Келер. Не за друго, а заради солидарността й със защитниците на Пирин"
  и от друга страна ......
  "Симеонов е плосък политик - еднопланов и истеричен"
  успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Аз мога да се обзаложа, че на следващите избори Обединени патриоти ще имат повече избиратели.
  Ще Ви кажа защо, интеретацията на спорен процес преди десетилетия не ми се струва толкова важно, колкото това, че ако не бяха те да надигнат глас и да се противооставят на Герб, ИК щеше да бъде приета. Хората разбраха малко късно, но сега възмутените стават повече, всеки опит на управляващите да се оправдаят, прави ситуацията по-лоша за тях.

  Освен това говорим за насилие срещу народ, който 500 години ни държал робство. Нямали сме право на армия и управление.
  Не оправдавам Възродителния процес, не бих подкрепила подобно варварско отношение, но трябва да се отчетат и фактите около него.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Зщитава мерзостна кауза.
  От какъв зор да уважавам онези, които изповдват мерзостна кауза?

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#39] от "patsis":

  Да , но там нямаше никакъв възродителен процес , смяня на имена , гонене , асимилация и т н....
  Те и румънците , стане ли петък ......идваха в Толбухин и Варна да пазаруват 3 дена на поразия .....опразваха магазините буквално !
  Тя работата не е само в местенето на едни хора , от едно място на друго.

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Освен ,че е престъпление т.н възродителен процес е менте патриотизъм. Най-малкото когато преименуваш един турчин с българско име това не го прави българин. Но комунягите на правешкия цървул ТодАр просто трябваше да намерят вътрешен враг за да замъгляват проблемите на недоносчето си НРБ .Бяха избили вече демократичната опозиция, оставаха им турците да бъдат посочени. A тези патрЕотЕ са точно отпадъчния продукт на онази милиционерщина....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  "Ням как да забравя мрачните очи на колегите си във Великотърновския университет – етнически турци, които след една внезапна и принудителна ваканция се върнаха с чужди имена. Няма как да простя присмехулната лекомисленост, с която ги посрещнаха други колеги – етнически българи. След това никога повече не бяхме заедно.".
  Раната , нанесена от този "процес" отвори бездна м/у етническите турци в България и сънародниците им българи. До този момент/зимата на 1984/ нямах усещането за турска принадлежност. На другия ден, след като бях вече с новото си българско име, вече бях туркиня. Парадокс, защитна реакция. Не знам. Татко и мама починаха един след друг от рак скоро след това. И двамата бяха на средна възраст. Мама беше само на 53г. Тумор в мозъка. Бяха учители. В голям град в Северна България.
  Няма да забравя автоматите на военните, нито ехидността на партийния секретар. Както и присмехулната радост затова, че сме си го "получили" най-сетне на сънародниците ми-бивши "приятели" и колеги. Случайно дочутите разговори на българи по спирките. Както и нагласата на поне 70% от народа на България, че цитирам колежката с иначе хубавия ник "hope":

  "Освен това говорим за насилие срещу народ, който 500 години ни държал робство. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  преди две години в Истанбул говорих (той ме заговори) с изселник , беше ходил до родното си село . та казва болницата я няма , училището го няма , късмет , че ме "изселиха" навремето ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  преди две години в Истанбул говорих (той ме заговори) с изселник , беше ходил до родното си село . та казва болницата я няма , училището го няма , късмет , че ме "изселиха" навремето ...
  —цитат от коментар 48 на дерибеев


  Всички изселници казват така. В Турция ги посрещнаха добре, всички имаха професии и се устроиха. А ако бяха останали в България, щяха да теглят гладните години през 90'те заедно с останалите. Всяко зло за добро. Само че, това не оправдава събитията за смяна на имената.

 50. 50 Профил на block
  block
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Три години по-късно повече от 360 хил. души, в това число и деца и старци на преклонна възраст, бяха принудени да напуснат страната."Пак турска пропаганда! Никой не е бил принуждаван да напуска България освен десетина протурски активисти иначе нямаше да позволят на една трета от тях да се върнат още същата година!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  млъкни боклук! лично аз познавам хора на които им обясняваха "или си тръгваш или живот повече няма за тебе" познавам и хора в Разград които ги бяха "събеседвали" милиционерите. значи такива като тебе са просто жалки и гнусни...

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  "присмехулната радост затова, че сме си го "получили" най-сетне на сънародниците ми-бивши "приятели" и колеги. Случайно дочутите разговори на българи по спирките. "
  —цитат от коментар 47 на Kami


  Не е било радост. Сред българите обикаляха слухове, че "обидените" турци за отмъщение слагали отрова в храната на детските градини, нападали сами оставени вкъщи дечица и заплашвали, че така както 500 години са ни клали пак ще ни колят. Мисля че, в България имаше хора на щат да фабрикуват такива слухове.

  Спомняте ли си 2 паралелни митинга в Кърджали по време на изселването? Единият турски, другият - български. Българите буквално се страхуваха от довчерашните си съседи.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":
  До коментар [#49] от "half truth":
  ===========
  Верни са тия данни . Особено в градове като Бурса ....където работодатели , буквално вземали цели семейства , настанявали ги ....със всичките им там осигуровки и т.н.... с цел да им бъдат работници във фабриките .....
  При мен стана малко по различно. Почнах от кръглата нула !
  Не че нямах избор.....
  Така реших най вече. ...

  Bukalemun
 53. 53 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#50] от "blockblock":

  То, как да ти отговори човек, като ти гледа изразните средства. Лично познавам турци, които като са тръгвали, са си запалили къщите- видиш ли, по-добре изгорени с основи, отколкото някой гяур да се нанесе. 6 месеца по-късно, същите се връщат, с подвита опашка, и ги настаняват в...безплатно общежитие.
  Та истина за оова време има много, но едно нещо е ясно- щом 32 години по-късно още ровим из нечистотиите, то ние сме глупци, неспособни да погледнат напред.
  Помниш ки къде беше Германия 32 години след 1945?

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf1":

  И каква е намесата във вътрешните ни работи?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lemmy":

  Може би сте прав, но е добре да отбелижите, че Валери Симеонов не може да забранява да се излъчва филм по БНТ. Заради това, че не му харесва е още по-недопустимо.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#47] от "Kami":

  /зимата на 1984/ нямах усещането за турска принадлежност. На другия ден, след като бях вече с новото си българско име, вече бях туркиня
  ========
  Ха хааа.....и ти ли го помниш това ?
  Като ни събираха с калашниците пред клуба на доброволните отряди , не можах да повярвам колко много турци е имало в квартала ни !
  Хора и семейства които ги знаех като българи , се оказаха турци .... :)

  Bukalemun
 57. 57 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Спасов - а ти къде видя, че бебета, деца и жени са мачкани с танкове ? Къде е доказателството, че български куршум е убил Тюркян, заради която ежегодно ДСП прави митинги ? Аз съм съвременник на събитията. Къде са доказателствата за насилственото гонене на турците ? Защо пропускаш факта, че хиляди турци след като отидоха в Турция се върнаха в България още по времето на Живков ?
  И кога най-после в България ще бъде поставен въпроса за извинение от страна на Турция заради зверствата на които е бил подложе българския народ по време на Османската империя ? Нали Турция се е обявила за наследник на тази империя. Къде са турските политици, които да се извинят ? Интересно е къде е турската интелигенция, която досега не поставя въпроса за нуждата от това извинение ?
  Но пък от наша страна дълги години се правеше какво ли не, за да е възможно турци, които си живеят в Турция и не знаят български език да гласуват на български избори.

 58. 58 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf1":И каква е намесата във вътрешните ни работи?
  —цитат от коментар 54 на Gopeто


  https://trud.bg/турски-министър-агитира-за-дост/

 59. 59 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kami": /зимата на 1984/ нямах усещането за турска принадлежност. На другия ден, след като бях вече с новото си българско име, вече бях туркиня========Ха хааа.....и ти ли го помниш това ?Като ни събираха с калашниците пред клуба на доброволните отряди , не можах да повярвам колко много турци е имало в квартала ни !Хора и семейства които ги знаех като българи , се оказаха турци .... :)
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  Всичко помня Ети..и сменените имена в турските гробища на починалите ми родители...всичко помня. Затова и напуснах България, но в посока Австрия. Защото все още се надявам да забравя и окончателно да простя. Не на властите, а на обикновените българи, които ни обърнаха гръб, подиграваха ни се и злорадстваха. Ей като тоя, дето е постнал помията след коментара ти.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 60. 60 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "гошо":

  Абсолютно си прав!

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не знам защо хората не искат да се придържат към фактите, без да ги украсяват и оцветяват. Разбира се, че смяната на имената на турците беше хем пълна глупост, хем безобразие. Не можеш да хванеш ей така и да прекръстиш някого. Разбира се, че е обидно и унизително. И нашите турци си тръгнаха обидени. И мен да иска някой да ме прекръщава, и аз ще си вдигна шапката. Но и разбира се, че турците ни не бяха директно изгонени - те си тръгнаха сами обидени и унизени. И това не оневинява тези, дето го сътвориха това безобразие. Както и не оправдава създаването на етнически партии години по-късно. Още по-малко такава като ДОСТ, чийто тартор в качеството си на бг депутат търси закрила в турското посолство. А едното и другото нямат пък абсолютно нищо общо с безобразното и абсолютно безотговорно поведение на ФранциСка Келер, която и много от собствените й сънародници не траят.

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#59:"Kami"][/quote]

  Нищо не ви дължим. Дори и извинение. Надявам се, че като си в Австрия поне не си с български паспорт ! Ще е доста странно да си в Австрия с български паспорт и да чакаш извинение.
  А да ти казвам ли как се разделяха по времето на юговойната сърби и хървати ? Така че по-спокойно. Ако бяхме сърби или хървати, България щеше да ви се види доста тясна и то за отрицателно време. Достатъчно ви търпим претенциите.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#59] от "Kami":

  тоя, дето е постнал помията след коментара ти.
  ========
  Ти помни помни , но не злорадствай .....остави ги !
  Иначе не би била по различна от тях.....
  Направила си своя избор .....те също....
  Гледай си кефа на живота !

  Bukalemun
 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#59] от "Kami":
  До коментар [#63] от "eti mehter":
  От мен лично имате молба за извинение. Моля само не слагайте всички под общ знаменател. Много от нас открито се възмущаваха от това безобразие. Отказвахме категорично да ходим по митингите, където трябваше да ревем “единство”, ясно и на всеослушание сме си обявявали позицията. Аз лично бих я изразила и пред нашите турци, ама как, като не познавах нито един? Е, само дотам. Но и какво друго можеше да се направи?
  А за конкретния случай: това е отделна тема и е абсурдно да се набърква с изцепките на изтрещяла зелена депутатка!

  Мърфи е оптимист!
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Разстроено

  До коментар [#59] от "Kami":

  Не на властите, а на обикновените българи, които ни обърнаха гръб, подиграваха ни се и злорадстваха.
  =========
  Уви ....така беше за съжаление. .....имаше и такива ....
  Знаеш ли , аз и това преглътнах.....
  Но когато видях как по центъра на града хората са наизлезли с плакати "България за българите , турците за Турция"....лека полека разбрах ,че дните ми в България са преброени !
  А милиционерите покрай тях , се подсмихваха даже....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#36] от "patsis":
  Анекдотът има истинска основа
  .....»»Не само в Родопите май.Имах колега в СУ, Айдън се казваше. Пристигна един ден с ново име-Денис.Обаче отбеляза, че било почти като Дениз( коет на турски значело море-ако не бъркам нещо).

 67. 67 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":
  "Но когато видях как по центъра на града хората са наизлезли с плакати "България за българите , турците за Турция"....лека полека разбрах ,че дните ми в България са преброени ! "

  Всъщност Ети,не бива да им се сърдим. Пропагандата в социалистическа България им промиваше мозъците ката ден. Само като погледнеше човек учебниците по история. Ние бяхме стигматизирани като "врага, поробителя". На комуноидите им трябваше враг за резерва, в случай че това с лошите капиталисти се провали. И затова вкараха/по нареждане на Кремъл/, процесът за имената в действие, затова ДС си взриви собствените съграждани, за да се разпали една кампания на неистова, екзистенциална омраза към нас.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#64] от "султана глаушева":

  Това беше мило, въпреки че не смятам който и да е от обикновените българи за виновни. Просто тогава изведнъж се почувствах на ничия земя, някак останах без Родина с някакво непознато , чуждо за мен име...Трудно е да се опише. Не живеех в квартал с турци, всички съседи бяха българи. Но като гледах хората, които насилствено бяха преселени от Южна България към Белене със сите си дисаги, някак ми засядаше буца в гърлото. Такова нещо те променя завинаги.
  Благодаря за съпричастието. Жива и здрава!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kami":

  На комуноидите им трябваше враг за резерва,
  =========
  Нали ти казвам. ....всичко е въпрос на избор !
  Кой каквото търси рано или късно го намира .......
  А това че им били промити мозъците , не може да ги оневинява до безкрай !
  Помня , в България имаше много умни и разсъдливи хора , чийто мозък колкото и да беше промит , работеше автономно !

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Гневно

  [quote#50:"blockblock"][/quote]
  Блокирал мозък на кого ще ги разправяш тези? Единствените които бяха насилствено експулсирани в Турция бяха тези които открито се съпротивляваха на смяната на имената! Самата Турция спря да ги пуска и тези които не успяха да минат границата свободно се върнаха! Не като нашите българи в Източна и Западна Тракия които са преживели цялата голгота от насилия докато се доберат до българската граница през лятото на1913г!

  До коментар [#50] от "blockblock":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Валери, пряк свидетел на събитията през възродителния процес съм.Ти да не си се запопил, та лъжеш като дърт ром.Руските командоси, дошли на помощ на милицията, биеха наред и то здраво.
  —цитат от коментар 17 на ruby: ДАНС в Църквата


  Руските командоси? Не беше ли Путин начело?
  Яка трева! Откъде да си я набавя?
  А иначе - насилственото преименуване на българските мюсюлмани, арогантно наречено "възродителен процес", бе тъпотия и престъпление. Имаше немалко бити хора, заплашвани хора, насилие... За което впрочем няма осъдени, главно защото мнозина от тогавашните а и сегашни лидери на ДПС бяха съучастници. Факт е и участието на турските служби в създаването на терористични групи в България още преди тези мрачни събития. Факт са и атентатите. Както и пропагандата сред българските мюсюлмани да се изселват в "Ана Ватан", майката родина Турция. Който факт НЕ може да служи за оправдание за масовото преименуване и насилието!
  Обаче сюжетът на въпросния филм наистина "се завързва" от откровена пропагандна лъжа: Главният герой е водач на артилерийски влекач, при масов протест срещу преименуването жените слагат пред веригите на влекача своите бебета, а "нашичкият" льоло, идиотът му с идиот, ги гази. После полудява, в лудницата се запознава с майка на сгазено от него бебе, лумва любов между тях и т.н. и пр. Само че отдавна е доказано - не е имало такова нещо, т.е. газене на бебета. Повтарям: Побоища и насилие е имало. Но е гадно дори в художествен филрм да се вкарва такава откровена пропагандна измишльотина - до нищо добро не води, както се вижда и от коментарите.
  За сведение: Още тогава наричах "пълна глупост и безумие" цялата тази гадост с т.нар. "възродителен процес". Не се правя на дисидент, казвал съм го в разговори с приятели, не по радиото. Оказа се, че се намерил кой да ме докладва... Както и да е, лично мои истории, да не ви занимавам с тях.
  "Възродителният процес" е престъпление, макар и да не е геноцид, а виновните не бяха наказани! И затова е редно фактите да се изнасят максимално обективно, раната още я има. "Откраднати очи" със сигурност щеше да е по-силен филм, ако си бе спестил някои пропагандни залитания.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 72. 72 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#65] от "eti mehter":"Но когато видях как по центъра на града хората са наизлезли с плакати "България за българите , турците за Турция"....лека полека разбрах ,че дните ми в България са преброени ! "Всъщност Ети,не бива да им се сърдим. Пропагандата в социалистическа България им промиваше мозъците ката ден.
  —цитат от коментар 67 на Kami

  За съжаление така беше. Далеч не всички се поддадоха на пропагандата, но мнозина се подведоха. Включително иначе умни и добри хора. Които по-късно си признаха: "Боже, как лесно ни насъскаха едни срещу други!"
  Ето затова повтарям: Да внимаваме много с пропагандата и днес. Няма да ни доведе до добро... Да изведем поуки от историята ни, а не нови поводи за омраза!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#69] от "eti mehter":
  До коментар [#67] от "Kami":
  Пардон, че се набърквам пак, ако не е желателно, веднага спирам. За промитите мозъци не е точно така. Много от нас на нито една дума не им вярваха. Поради многото евтини лъжи. И бруталната, просташка пропаганда и агитация. Дори когато говореха истини (както впоследствие се установи), и тогава не им вярвахме. Т.е.промивката при много докара точно до обратния ефект. А промитите вчера са промити и днес. Само перилния препарат е друга марка.

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  " Още тогава наричах "пълна глупост и безумие" цялата тази гадост с т.нар. "възродителен процес". Не се правя на дисидент, казвал съм го в разговори с приятели, не по радиото. Оказа се, че се намерил кой да ме докладва...

  Парадоксалното е че през лятото на 1989г. пишех писма до редакциите на вестниците в които се възмущавах от патриотарските митинги и шествия организирани от властта и даже ми бяха пратили покана да се явя в милицията където така и не се появих. Скоро дойде 10 и нямаше никакви последствия. Затова пък в годините на демокрацията трябваше да изпитам на гърба си цялата отмъстителност на ДПС и обслужващите го български мекерета.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#70] от "Julian Mall":

  Единствените които бяха насилствено експулсирани в Турция бяха тези които открито се съпротивляваха на смяната на имената!
  ==========
  Тия които се съпротивляваха , отиваха направо в Белене , а за някои дори липсваше информация , къде са ги пратили.

  Bukalemun
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#70] от "Julian Mall":

  ! Самата Турция спря да ги пуска и тези които не успяха да минат границата свободно се върнаха!
  ========
  Тук пак заговорваш истини ,но с хастара навън !
  Турция разбира се, че затвори границата от своя страна , но го стори от хуманитарни съображения. Българските власти пък , умишлено усилваха инерцията на самия поток от хора , отиващи към Турция .....
  Както навсякъде , провокаторите помагаха в това отношение .....
  Даже и самия старт при изгонването , бе достатъчно красноречив. ....даваше се 24 часа време да напуснеш страната ....и то само с един куфар !
  Целта бе всяване на паника и несъгласуваност , при заминаване .....
  След няколко гранични инцидента , Турция реши да затвори границата ....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Преименуването беше тотална политическа грешка на комунягите-така настроиха 1 милион български турци срещу държавата!Наистина,имаше терор,бомбени атентати,диверсии,намеса на турски служби,но тези "активисти" да с били 5-10 000 души максимум.Трябваше да изолират и обезвредят само тях-затвори бол,а и смъртни присъди имаше тогава за престъпления против държавата.Това е длъжна да направи ВСЯКА държава,трябва да го прави и сега-врагове ,маскирани като депутати,проповедници,имами,аташета,културтрегери,инвеститори,подмушквачи да се установяват от ДАНС и Съдът да им отсъжда заслуженото!

 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":До коментар [#49] от "half truth":===========Верни са тия данни . Особено в градове като Бурса ....където работодатели , буквално вземали цели семейства , настанявали ги ....със всичките им там осигуровки и т.н.... с цел да им бъдат работници във фабриките .....При мен стана малко по различно. Почнах от кръглата нула !Не че нямах избор.....Така реших най вече. ...
  —цитат от коментар 52 на eti mehter

  Чак пък осигурени :) В началото на 90'те да си намериш работа в частния сектор със осигувка беше късмет. Но пък маше много работа и недостиг на квалифицирани кадри. Затова нашите преселници успяха да се вградят много добре. Всеки имаше някаква професия и всички пълнолетни работеха и то здраво. Нещо не виждано в Турция, която е приела много други мигранти. Като кажа, че съм от България метните все още казват, "Хората от вишия край са много трудолюбиви".

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Че кого да възраждат източногерманците? Малкото сорбско малцинство?

  А в съседна Полша си го имаше - останалите в Полша след ВСВ украинци бяха изселени от Югоизточна в Северозападна Полша, лишени от свои училища, католиците от източен обред лишени от своите храмове и т.н. Възродени бяха силезийците и мазурите, които при отварянето на границите масово се изселваха в Западна Германия.

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Е, то още през 1969-70-та, по време на "обединяването на семействата" български турци, уволнили се от казармата, заминаваха за Турция и след месец минаваха през поделението си да се сбогуват със стари познати и да се изфукат, че заминават като гастарбайтери за Германия - щото бяха учили в български техникуми.

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#66] от "тулса":

  Да - Кара Дениз, произнасяно Денис - Черно Море.
  Отделно многобройните Альоши, Алексеевци, Андреевци - вместо Али и Ахмед, Методиевци - вместо Мехмед, Вески - вместо Фатми...
  Именикът на всяка етническа група и социална група е строго разграничен - вие не можете да си представите руска дворянка на име Фьокла или Матрьона, нали?

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  До коментар [#68] от "Kami":

  Ками, не сте само Вие. Нещата бяха толкова противни, че срещу тях реагираха дори хора, които бяха от чисто български произход.
  По това време ходех на курсове по японски език. Имах съкурсист Станислав, 16-годишен. Като стана изродителният процес той бе толкова възмутен, че почна да твърди, че не бил българин, щото баща му произхождал от бежанци от Одрин, а майка му - от бежанци от Охрид, та той бил полутурчин, полумакедонец! Доводите, че щом дядовците и бабите му са бягали от Македония и Източна Тракия в България, значи са се чувствали българи, не достигаха до съзнанието му.

 83. 83 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Прав беше проф. Константинов преди дни, когато нарече Валери Симеонов "неефективен политик". Бих добавила и арогантен. Той тества прага на издръжливост към изцепките му у Борисов, прави опит за вдигане на рейтинга и тежестта си в коалицията ОП, и реализация на поетите ангажименти относно Банско и само там ли. Интересът му към плажните концесии е неприкрит и трудно може да бъде обяснен със законността. Като епизод пореден борецът за спасение на България се намесва и в програмата на БНТ...
  Но не е виновен Валери Симеонов... гласувалите за него са виновни. Защото "патриотичните" игри са за тях, а печалбите са за него; и тези от мотела "Козият рог" са само малка част от финансовия резултат.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 84. 84 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Добре го е ашладисал авторът татарина Далаверко.
  Само дето последният се храни с негативна енергия и колкото повече прах се вдига, нему е по-добре.
  Просто го оставете тихомълком да се хързулне по нанадолнището на историята.
  От такива пластмасови люде следа не остава.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Julian Mall":

  ДПС е креатура на ДС, изненадвам се, че го забравяш.
  Чрез тази организация българските турци бяха поставени под контрол, почти както циганите са в робство на бароните си.

  властта ражда паразити
 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "stem":
  СЪВЕТСКИ наблюдатели имаше, за командоси не съм сигурен.

  властта ражда паразити
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Дори бяха твърде много. И зарежи че обръщаха гръб, ами по време на заминаването открито мародерстваха комшиите си. Свидетел съм на такова в село Радинград Разградско.

  властта ражда паразити
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kami":

  Бездната я имаше и преди.
  Колко смесени бракове знаеш и преди "възраждането"? А след него стана съвсем безнадеждно. От личен опит го казвам.

  Някъде беше писала, че си се почувствала туркиня едва след прикръстнането.
  Е, моят приятел и състудент Мехмед от Кърджали нещо подобно казваше: бях патриот, чак великобългарски шовинист, докато не ми тикнаха в муцуната "мръсен турчин".
  Прадядо му е бил стражар, изгонил е разбойнически чети на османски аги след Съединението, та и него не пощадиха, прекръстиха му надгробието.

  Всички властници в тази страна са гледали между етносите да се поддържа напрежение, инак обединен, народът би извил вратовете на чорбаджии всякакви.
  Затова и в историята рядко пише, че наред с оръжия и муниции Ботевите четници носели позиви към турските сиромаси, приканвали ги да се присъединят към въстанието.

  властта ражда паразити
 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#84] от "Чушкопек":

  Добре казано

  властта ражда паразити
 90. 90 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#62] от "krf54523578":
  Извинявай, чуваш ли се какви ги дрънкаш? На кого и какво търпиш? И какво развяваш сърби и хървати? Да не мислиш, че за тях не е било трагедия да се бият един с друг? Знаеш ли колко смесени семейства е имало, дето са страдали от тази абсурдна война, внесена отвън? Какви ги дрънкаш? Глупак!

  Мърфи е оптимист!
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":
  Турция затвори границата си за да не остане без петата си колона в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#85] от "Николай Теллалов":

  Няма такова нещо. Дори и преди 10 ноември когато с право се е гледало на турците като маша на Турция и много от тях особено по-образованите са вербувани за агенти на ДС в много от случаите това е формално и много от тях се оказват двойни агенти като тези които взривиха влака на гара Буново! Какво да говорим за след 10 ноември когато България стана разграден двор и ДПС се контролираше директно от Турция. Ами активистите на движените редовно ходят в Турция на семинари където ги подковават как да защитават турските интереси включително и кметове които се оказват по едно и съща време в Турция уж на почивка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#81] от "patsis":вие не можете да си представите руска дворянка на име Фьокла или Матрьона, нали?
  ....Матрьона не познавам, но праправнучка на Лев Толстой се казва Фекла Толстая:
  https://24smi.org/celebrity/4450-fekla-tolstaia.html

 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#92] от "Julian Mall":

  Вярвай си

  властта ражда паразити
 95. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Преимерно дъщерята на Распутин, Распутина, Матрёна Григорьевна.
  ПП
  Значението на Матрьона е "майчинска", но и "дама с положение" :-)

 96. 96 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "Важното в случая е друго - една все по-крайна в национализма си и открито ксенофобска парламентарна партия...."
  --------------------

  Г-н Спасов, не клеветете национализма, защото тази доктрина няма нищо общо с Възродителния процес. Национализмът е либерална идеология, чиято цел е да се справи с универсализма и империализма. Освен това корените на национализма са преди всичко икономически, а не идеологични. От 75 години в България няма истински националисти и това няма да се промени в следващите още 100 г.

  Друг неправилен термин, който медиите, подведени от политиците, често използват е "ксенофобия". Националистът се опълчва на "ксените", т.е. чуждите, но не и на своите, които, бидейки български граждани (макар и не етнически българи), той е длъжен да интегрира в обществото. Национализмът е най-рационалният подход, към хора, които трябва да бъдат включени в едно общество - споделяне и приемане на общи ценности, определени като "национални", без това да става революционно.

  Тъй като В. Симеонов е неграмотен, няма да питам, какво ли знае той за руската "охранническа" дейност в България, която е по-опасна от цялата машина на Ердоган.

  Бел. под линия: На руските охранници имаме кръстени улици в повечето български градове, разни училища, а някои от тях се изучават и в образованието. Ето, това се "ксените", срещу които истинският националист трябва да се бори.

  CONTADOR GRATUITO!
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#96] от "г-н Думанов":

  Бояне, твоята дефиниция на национализма е доста... мммм... некласическа

  властта ражда паразити
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чак сега забелязах умопомрачително идиотската фраза:

  " Освен това говорим за насилие срещу народ, който 500 години ни държал робство. "

  На автора на тази нелепица е редно да му анулират дипломата за каквото там образование има. Никога един народ не е държал друг народ в робство или дори в подчинение. Това е монопол на ВЛАСТНИЦИТЕ, а те държат в робство и собствения си народ (етнос). И стабилизират господството си, като дават някакви дребни привилегийки на "своя" етнос, така че подвластните да етноси да зраждуват и да не се обединяват срещу потисниците си.

  Да не говорим колко кретенско е да държиш отговорни за робството хора, родени столетие след приключването на това робство (и моменталното изпадане в друго, под "родни" робовладелци, тъй като проектът за чиста и свята е заменен с монархия, власт на чорбаджиите, дето преди това в мнозинството си били лоялни на султана). Ами най малкото е логично, че след освобождението се изнасят онези, които са имали причина да се боят от мъст, а са останали тези, които не са смятали, че са заслужили отмъщение. Оттук меракът да държим правнуците отговорни за прадядовите грехове е дваж по-нелепо.

  Благодаря за вниманието.

  властта ражда паразити
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да допълня предишното: питате ли се защо османците толкова лесно завладяват трите български царства плюс отделните куп деспотства?
  Защото народът не е имал желание да защитава онези, които са го управлявали. Което намеква що за управление е било.

  властта ражда паразити
 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#99] от "Николай Теллалов":

  "питате ли се защо османците толкова лесно завладяват трите български царства плюс отделните куп деспотства?"

  Редовно се питаме. Но въпросът Ви има сбъркана конструкция. По-точният въпрос е: Защо балканските феодали не оказват сериозна съпротива на османците?
  И отговорът няма нищо общо с "желанията на народа", който по онова време на непрекъснати между феодални сблъсъци не е знаел кой точно му е господаря. Дори се стига до куриоза да възпее пръв съюзник на османците като "велик бранител" срещу османците какъвто е случая с Марко Кралеви.
  Дали отговорът не се крие в "децентрлизираното" управление срещу силно "централизираното" управление на военно-олигархичната османска държава. Има и значение по-правоверната (и по-млада) монотеистична религия, все още не полазена от "богомили" и други ереси в каквото състояние е било православието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK