Дядо Добри и добротата

Снимката е от профил за дядо Добри във "Фейсбук"

Снимката е от профил за дядо Добри във "Фейсбук"Той беше от хората, в които светостта просиява, съчетана с простотата и естествеността на живота. А това е особен дар.


Не знам защо сме свикнали да възприемаме святото единствено като изключение от нашия свят или категоричен разрив с него. Вярно, има и такива светци: преподобните Паисий Хилендарски или Софроний Врачански са духовни феномени, ярко открояващи се сред всепоробващата тъма; такива са и някои от новомъчениците на комунизма, чиито имена тепърва узнаваме.


Ала винаги е имало и ще има и други праведници, чийто брой и жизнен подвиг е известен само на Бога. Тяхното съществуване е също "скандал за разума", подчинен на логиката на кесаря, но по друг начин. Те спазват установените закони, изглеждат толкова кротки и безобидни, че властта на кесаря сякаш не ги забелязва. Независимо че всъщност са стълб и утвърждение на правдата, доколкото това е възможно тук на земята.
Става дума за "невидимите светци". За хора, чиято праведност може да мине за юродивост или простоватост. За онези, които обикновено не забелязваме или не сме в състояние да различим на улицата. Още повече че често и те не съзнават какво представляват, какво носят в себе си. Докато не дойде ден, когато техният жизнен подвиг се оказва дар, неимоверно нужен на другите.


Дядо Добри (Добре Добрев) бе от тези невидими светци. И той стана видим едва тогава, когато поразени от несправедливостта, очите ни се отвориха за неговия дар в света: добротата.
Не се наемам да твърдя, че рожденото име на човека задава насоката на неговия живот. Ала в случая на дядо Добри си беше точно така. И той бе не просто добър, а невероятно добър. Да не кажа ангелски добър човек.


Тъкмо това привличаше хората като магнит. Затова малки и големи се спираха пред него, искаха да го заговорят или прегърнат, децата го обичаха. А гълъбите в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" кацаха по ръцете и главата му, сякаш припознавайки го за небесен жител. Звучи сантиментално, ала е истина, многократно съм го виждал с очите си.


Просто дядо Добри носеше онзи лъч липсваща доброта, чийто остър дефицит усещаме толкова болезнено.


Нямащ нищо, той даряваше онова, което хората му предоставяха, превръщайки ги по този начин в дарители.


Беден, но просветлен, той разпръсваше мрака около себе си, носейки радост на другите.
С достолепието си на старозаветен пророк той сякаш отваряше пролука във времето, в която многото му години ни вкарваха в съприкосновение с вечността.


Тези дни си дадох сметка, че щом е роден през 1914 г., жизненият му път събира в едно двете световни войни, комунистическия режим и прехода след 1989 г. Сиреч най-сложните български времена, в които по свидетелствата на съселяните си той винаги си е бил един и същ: вярващ, трудолюбив и почтен. Сякаш ангелът на историята го е опазил, за да ни се открие като пример на доброто в сетните му дни.


Всеки, който го е познавал, едва ли ще забрави присъствието му. Истинско чудо е, че във време, болезнено обзето от всевъзможни врагове и страхове, дядо Добри бе обикнат и припознат от толкова много хора. Може би защото бе най-чистата антитеза на омразата. Още е пред очите ми как в предверието на "Св. Александър Невски" той се покланяше на всеки новодошъл – без да иска нещо, а от радостта на срещата. Виждал съм го как внезапно тръгва към видимо непознат човек с желанието да му каже нещо; нямам представа какво, но допускам, че е било важно. Спомням си как веднъж ме повика с пръст, затърси нещо из вътрешния си джоб и ми подари малка книжка с възрожденска молитва към Пресвета Богородица. Тя ще ми остане спомен от него.


На поклонението пред тялото му в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Байлово видях сълзи в очите на много различни хора. Особено смайващо бе да се види как притихнали тийнейджъри с бунтарски прически се покланят пред него. Явно и те осъзнаваха, че нещо от нашия свят си отива, че не става дума само за някаква съвременна приказка.


Просто живеем във време, когато хората искат повече, отколкото дават. Затова и дарът на дядо Добри все повече ще ни липсва.


"Дневник" препечатва текста от Портала "Култура"

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Много хубав текст. Трябва обаче да опазим спомена за Дядо Добри вечно жив.

 2. 2 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1095 Разстроено
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Хубав човек, дано има повече такива като него!
  Поклон!

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Най-после нещо свястно и от портял "Култура".
  "...Той винаги си е бил един и същ: вярващ, трудолюбив и почтен."
  Какво ни пречи и ние да сме такива?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Хубав човек, дано има повече такива като него!Поклон!
  —цитат от коментар 3 на НеКой

  Дано и поповете от Софийска Митрополия се поучат, защото споделянето на църковни имоти с гангстери е обида към доста възрожденски родове чиито патрони са дарили всичко на църквата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Любопитно

  Светец, голям дарител, добряк!!!
  Всъщност един лев не е дал за болни деца, за бедни и гладни.
  ПРОСИЛ ЗА ЦЪРКВАТА. Дарявал на църквата.
  Покосен от старчески промени в мисълта още преди десетилетие.
  Поне добряк.

 7. 7 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Красиви думи за един достоен човек.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Величаенето на човек, не дал реално нищо на обществото (нито в културен, нито в образователен, нито в друг аспект) беше демонстрирано в един филм - Форест Гъмб (13 оскара).
  Това да сме добри е важно за средата, в която живеем, но не е достатъчно за нейното изграждане. За мен църквата е неприемлива институция в 21 век и контактът на Дядо Добри с нея не помага по никакъв начин на останалите човеци.
  Издигането на този образ като модел на подражание може да доведе само и единствено до катастрофа. Виж, ако просеше за болни и бедни деца - тогава би заслужил огримна почит.

 9. 9 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Весело

  Господин Тони, объркан човек сте вие.
  Объркани послания подавате.
  Обърканост сред хората създавате.
  Евтин манипулатор.

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Моят приятел-селският поп каза, че не понавал дядо Добри, не бил получил нищо от него и не можел да оцени личността му.

  Кой въобще яхна тази идея да пише и да възвеличава дядо Добри. С какво е допринесъл този човек. Помислете бе, хора!
  Толкова много други има, дали здравето си за благото на човеците. Слепи ли сте, та позволявате тонидимовци и други подобни да ви водят за носа.

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Любопитно

  Тази статия в резюме:
  "Интелектуалец" призовава - "дарявайте на църквата, та ако трябва и да просите за да има какво.

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Дневник, Модератора, крайно време е някои тролове да отидат на вечен бан!

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#10] от "ruby: ДАНС в Църквата":

  Всъщност прав е твоят приятел селският поп, че не може да оцени личността на човек, когото не познава. И аз пиша хубави неща за Дядо Добри по публикации в медиите. Ама вече рядко се казват и пишат добри думи, не мислите ли? С какво е допринесъл ли - с пълното отричане на себе си - дал е всичко на Църквата, защото е вярвал, че тя ще го разпредели правилно. Никой не знае къде и за какво са отишли събраните пари, но това не ви пречи да оплювате всички по веригата. Форест Гъмп е добър пример - вярваше, трудеше се, имаше ценности и правеше добро. Това е напълно достатъчно. И ако мислите, че Църквата (като събрание на вярващи) е излишна днес, може би сте прав. Може би сте намерили по-добра опора, по-добра цел и по-дълбок смисъл. Всеки има свободата да погуби душата си.

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Чел съм ,че хората в някои държави на Югоизточна Азия като Бирма,също помагат безвъзмездно на монаси и хора в беда.

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Прав си за нещо.
  С парите на дядо Добри, някой попове си спасяваха "душите", но другите човеци нищо не намазаха. За мен моралът струва много повече от "душата" в религиозен смисъл.
  До коментар [#12] от "Paolo Di Canio":

  От моя гледна точка ти си един от троловете.

 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  От цялата история ,друго ми направи впечатление - Дядо Добри, просяк живеещ в нищета,се оказва най-крупния частен дарител на храм-паметник Ал. Невски с 35000лв. Да се смееш ли ,да плачеш ли ! Инак целокупното българско човечество умрат да се пишат големи христиени.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#6] от "ruby: ДАНС в Църквата":

  Може и да има правда в това което казваш.Само, че възниква един въпрос—ти като си толкова знаещ и съдещ, какво направи за болните и бедните, какъв пример даде?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13277 Неутрално

  Споменът за него, разказите за него ще го опазят от забрава, от хорската лошотия и ще увеличат следовниците му.
  Вечна памет

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  "Просто живеем във време, когато хората искат повече, отколкото дават"

  За жалост е точно така.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Прекаляване.
  Да бе дарил нещо за делото на отец Иван в Нови Хан, бих приел славословията за основателни.
  А така - куха работа.

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#6] от "ruby: ДАНС в Църквата":

  +

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#9] от "ruby: ДАНС в Църквата":

  Не е объркан. Просто нагаждач.

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "Paolo Di Canio":

  Самопредлагаш ли се?

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 12287 Неутрално

  Вечна му памет, добър човек, един от малкото останали по нашите ширини.

 25. 25 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 951 Любопитно

  "На поклонението пред тялото му в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Байлово ... "

  Ама в Байлово ли !?
  Че той на тази църква беше ли нещо дарил?
  Или просто не е достоен за "Св. Александър Невски" ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 26. 26 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Всеки да направи 1/1000 в негова памет полза ще има велика. А той наистина го е правил, както каза епископът, да запали една искра в нас, в нашите мъртви души. Бог да го прости.

 27. 27 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Вечна му памет на дядо Добри.

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK