Президентът между "А" и "Я", или въпроси към въпросите на Радев

Румен Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Румен РадевИзбори 2023

Само конкретните действия имат стойност, затова президентът Радев е пред избор дали да остане при думите, които са подразнили премиера, или да действа. Това казва в коментара си лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Дневник" публикува текста от неговия профил във "Фейсбук". Акцентите са на редакцията.


Вчера след провокацията на Борисов от интервюто му пред Хекимян Радев контраатакува с въпроси и намеци. Борисов веднага отвърна, като отрече и замаза всичко с голословия. Сега топката е обратно у Радев. От това какво ще направи той сега зависи много.


Причините за тази размяна на удари може да са множество.
Борисов е в уязвима позиция заради "Магнитски", напрежението в банковия сектор, очертаващия се провал с Шенген, или еврочакалнята, авантюрата със срещата Ердоган - ЕС, както и катастрофата с модернизацията на армията.


Радев е в положение да използва тези уязвимости и едновременно с това препречва пътя на Борисов за спасение в президентството, ако някоя от тях ескалира до криза.


Със сигурност напрежението има общо и с пазарлъците за инсталиране на наследник на Цацаров. Очевидна е връзката и със следващия опит за прекрояване на оръжейния сектор, който ще върви по линия както на новите възможности по закона на Пеевски за КТБ, така и по предстоящото предоговаряне на лицензите от икономическия министър Караниколов – разбирай, Пеевски.


Извън тези конкретни залози в тази конфронтация бяха казани или намекнати неща, които не бива да останат без последици. Радев трябва да бъде подложен на натиск да превърне риторичните подхвърляния в конкретни институционални действия. Като е казал "А", да каже и останалите букви до "Я".


Конкретно:


Вчера президентът попита за общ бизнес на Борисов с Пеевски (което Борисов отрече). И за техни срещи (което Борисов практически потвърди). Сега Радев ще каже ли какво знае, или ще остави голото отрицание на Борисов да е последната дума по темата?


Радев намекна за сервиране на шербет на срещата ЕС – Ердоган във Варна.


Сега ще каже ли, че


всъщност става дума за тютюн


и ще отговори ли на нашия призив към него да свика КСНС по темата "Булгартабак" и контрабандата?


Ще поиска ли да разбере къде потъна турският доклад, ще изиска ли пълна информация от турските служби и Интерпол?


Президентът говори за размяна на подаръци между ГЕРБ и ДПС и подкрепата на закона на Пеевски.


Сега ще наложи ли вето на закона за вторичното разграбване на КТБ, както го призовахме?


Ще поиска ли пълен отчет от синдиците на КТБ


за това какво е събрано и как са използвани отменителните искове – има ли избирателност и индикации за оказване на натиск в полза на трети лица? Въпроси, които ние зададохме още преди година.


Президентът попита за Пеевски, а ще пита ли и за Цеко Минев?


В своето изявление по повод първата годишнина от встъпването си в длъжност Радев се похвали, че е отворил стенограмата от консултациите в президентството за КТБ. Сега ще се намеси ли в ситуацията около ПИБ?


Ще настоява ли БНБ да отговори какъв е размерът на кредитите към свързани лица в ПИБ и защо това не е било "забелязано", при положение че още преди една година в своя доклад по семестъра ЕК отбеляза, че има такъв проблем, и изрази съмнения в стрес тестовете.


Ще настоява ли президентът за нова оценка на състоянието на банковия сектор?


Ще попита ли гуверньора на БНБ Димитър Радев и шефа на банковия надзор Димитър Костов дали им е оказван натиск около продажбата на Общинска банка? Ще настоява ли България да се върне към плановете за присъединяване към Европейския банков съюз?


През цялата година Радев флиртуваше с темата за корупцията. Напоследък почна да споменава и съдебната реформа. Ще посмее ли публично да заеме позицията, че няма и не може да има реална борба с корупцията в България без радикално реформирана прокуратура? Ще посмее ли да обвърже указа си за бъдещия нов главен прокурор с предварително и публично поставени изисквания за това каква да бъде реформата на прокуратурата, която този човек да се ангажира да провежда?


В изявленията си, които толкова са подразнили Борисов, Радев говори за кризата на българската демокрация и парламентаризъм. При срещите си с българите в чужбина отпреди няколко месеца той флиртуваше с темата за електронното гласуване. Сега ще го защити ли от очевидното намерение на управляващи и опозиция да провалят въвеждането му, както правим това ние?


Радев беше избран като носител на алтернатива от една


неочаквана електорална коалиция на недоволните от статуквото


Сега, когато това статукво се клати, ще играе ли президентът в отбора на тази коалиция, или ще избере лоялността към лобитата, които са се строили в сенките зад него?


Ако теглим чертата, се вижда, че разстоянието между А и Я е пътят от празните фрази до конкретните факти;
от участието в маневри със зависимости и сделки - до институционалното действие и съживяването на законността;
от това да си фигурант в една феодализирана държава - до това да помогнеш за възстановяването на българската демокрация.


Това е изборът пред Радев днес.
Само конкретните действия и факти имат някаква стойност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK