Три привидни решения и три нови проблема, които поставя идеята за камери в детските градини

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивСлед среща между Министерството на образованието, синдикатът на учителите, сдружението на общините и представители на родителски организации вчера беше решено, че няма да има задължително видеонаблюдение в детските градини и яслите в страната, а камери ще се поставя само там, където има пълно съгласие от страна на родителите и служителите в заведението.


За задължителните камери настояваха от Националния инциативен комитет за качествена и иновативна образователна система с поредица от демонстрации след поредния случай на документирано насилие над деца от възпитатели. От гражданската организация обявиха, че няма да се откажат от идеята си.


Тревожните кадри на вербално и физическо насилие над деца не могат да се преглътнат лесно, нито могат да се подминат, но след едногодишен спор и гражданска активност по темата, педагозите и експертите от министерството достигнаха до съгласие, че камерите не са решението на този проблем и дори по-скоро биха натегнали напрежението между родителите и учителите, отколкото да го тушират. Само родителите все още не са напълно убедени.
Отстраняването на провинилите се всеки път когато това се случи, също не може да бъде трайно решение. И идва големият въпрос - какво може да е трайното решение, така че да е едновременно приложимо за цялата страна, ефективно и достатъчно бързо, за да няма повече пострадали деца.


Защо идеята за камерите първоначално заблуждава, че е добра


На фона на спешното търсене на решение, което всъщност продължава от вече почти една година след внасянето на петиция от родителския инициативен комитет миналата пролет, идеята за оборудването на всички детски градини с видео камери изглежда примамлива, защото привидно от раз може да реши три проблема.


Първо, би имала мигновен ефект върху поведението на възпитателите, които смятат, че незабелязано и безнаказано могат да бият и обиждат децата. Няма да го правят, ако знаят, че действията им се документират на видео и незабавно ще им се търси отговорност за подобно отношение, убедени са поддръжниците на идеята и родители от детската градина в Бургас, за която се разчу в началото на февруари. Къде обаче ще отиде този гняв на учителите и откъде изобщо се появява?


Второ, може да даде усещане за спокойствие на родителите, че във всеки момент биха могли да видят на екрана какво прави детето им. Това обаче не е практика, защото е правно неуреден въпрос, а там където има такава услуга, директори разказват, че родителите понякога се увличат и започват да звънят например, за да съобщят, че по вида му, на детето им му е топло или студено и трябва да бъде съответно съблечено или облечено.


Три привидни решения и три нови проблема, които поставя идеята за камери в детските градини

© Надежда Чипева, Капитал


В момента външни камери има в 80% от детските градини в София и вътрешни - в 50 от около 200 заведения. След случая в Бургас Столичната община изрази готовност да финансира поставянето им навсякъде, където бъдат поискани единодушно от родителите и служителите на градините. Вчера зам.-кметът Тодор Чобанов уточни обаче също и че ще се позволява частични мерки за вътрешно видеонаблюдение и "те категорично изключват варианта с изпращане на данни в интернет и публичното пространство". Така че тази примамлива и увличаща опция за родителите засега ще е недостъпна.


Дори и така, остава третото привидно добро качество на видеонаблюдението - с него споровете и чуденето какво ли се е случило, ако детето се прибере например със синка, ще се решават лесно само със справка във видео архива. Практиката за момента, там където има такива системи, е той да се пази за 30 дни назад, така че да може да се реагира своевременно в различни случаи. Камерите се поставят в общите помещения и коридорите, но не и в спалните и тоалетните, т.е. документират почти, но не съвсем всичко, което правят децата. Логичното опасение е, че синките пак могат да останат мистерия, но в детските градини да се обособят места, извън обхвата на камерите, където да се подхранва тормозът.


Защо всъщност не е добра идея


На втори прочит, всички положителни страни на идеята, които изтъкват застъпниците й в обществения дебат, са най-вече в услуга на родителите и администрацията, а не на самите деца.


Практиката от училищата, където отдавна се поставят камери, показва, че те не елиминират агресията, но пък се отразяват на психиката и поведението на учениците в други посоки. Заедно с това позволява на отговорните институции да отлагат търсенето и прилагането на решения за същинските проблеми - причините и факторите, заради които изобщо се проявява насилие.


Не е ясно какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от тази идея върху децата и за момента изгледите не са добри. Психологът Иван Игов цитира проучване на Националната мрежа на децата в дискусия по Би Ти Ви, според което в училищата, където има камери, част от децата развиват страх да отидат до тоалетната и стискат нуждите си цял ден, защото там няма камери и не се чустват защитени. Вижда се, че в тези случаи ефектът е точно обратен на желания и е тревожен. Игов нарича цялата идея "опит да се замести безсилието, патерица, най-вече на чиновниците, които не знаят какво друго да направят и по тази причина предлагат някакви уж бързи решения с технически средства."


Има ли изобщо възпитателната стойност, как ще се отрази на психиката и начина им на мислене това, че потенциално от четиригодишни до пълнолетието си да бъдат постоянно наблюдавани и под "защитата" на технологиите?


Според Асоциация "Родители", камерите биха изградили у децата "манталитет на затворници под постоянно наблюдение". "Ние не желаем да бъдем първото поколение българи, които ще превърнат децата си в обект на повсеместно следене. Камерите създават илюзията за краткосрочно решаване на проблема, но нанасят непоправими вреди върху психиката и нагласите на децата в дългосрочен план", коментират от там.


Протест "Не на насилието в детски градини и училища" пред Столична община, организиран на 15 февруари от Националния инциативен комитет за качествена и иновативна образователна система

© Велко Ангелов

Протест "Не на насилието в детски градини и училища" пред Столична община, организиран на 15 февруари от Националния инциативен комитет за качествена и иновативна образователна система


Ще спре ли насилието или просто насилниците ще се научат на повече дискретност? Какво послание изпраща идеята за постоянното видеонаблюдение към обществото за ролята и доверието в учителите? Това са друга част от въпросите, с които отвръщат противниците на идеята. Има и още. Особеното е, че и от двете страни на спора "за" и "против", има ожесточени родители и родителски организации, уверени в правотата си. Т.е. няма обществен консенсус по въпроса, докато сякаш вече е постигнат институционален.


Кой е врагът?


"С поставянето на камери в детските градини само ще маскираме истинския проблем, ще демотивираме учителите, ще изпаднем в спиралата с технически средства да продължаваме да търсим изгубеното доверие", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.


Същото смятат и общините и учителите, а същинските проблеми, за които трябва да се търсят решения са недостигът на кадри и на местата в детските градини, които водят до формирането на групи с по над 30 деца. Този проблем се пренася след това и в училищата. Така учителите работят в постоянно състояние на претоварване и стрес, който избива понякога в нехуманното отношение, на което сме свидетели неколкократно в последните две години.


Точно тези лоши примери, които не могат да бъдат преглътнати или подминати, задвижват омагьосания кръг и тревожната тенденция на растящото недоверие към учителите като съсловие. Проблемите на системата се задълбочават и условията на работа за учителите се влошават, което в някои случаи достига до медиите в поредна скандална проява на грубост към децата, а ответната реакция от родителите и обществото към индивида се пренасят автоматично върху цялата професионална общност. И всички заедно се преместват още една крачка към дъното.


Камерите и недоверието са обида за учителите, но всъщност не ги притесняват. "Да слагат, може би тогава биха се видели истинските проблеми, провокациите, неуважението, които понякога довеждат до такива грозни случки", коментира учител с дългогодишен опит пред "Дневник".


Обаче трябва да се има предвид и че възпитателният ефект от камерите ще е по-скоро обратен, предупреждава той. "Едно дете, което расте със съзнанието, че камерата е поставена, за да го защити от лошия учител... И изобщо едно общество, което смята за враг номер едно учителите си, не се развива в правилната посока. А проблемите са много и са на друго място", казва професионалистът.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  Това,че някой тарикат е решил да продаде десетки хиляди камери в детските градини- естествено,че няма да реши проблемите с възпитанието на децата!
  А на всички,които реват против възпитателките в детските градини- предлагам да пробват. да изкарат 5 дена между 30 деца, без да им дойде да повишат глас -и после да дават акъли!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 564 Неутрално

  В повечето случаи насилието е резултат от стрес. Поставянето на камери не само че няма да реши този проблем, но може и да го задълбочи или прехвърли в други свери.
  А провинилите се трябва да бъдат отстранявани, даже и да им се търси наказателна отговорност.
  Гледането на деца не е за всеки, това се отнася и за родители и за работещите в детски градини. Проблем е също и възпитанието на децата вкъщи, много хора просто не обръщат достатъчно внимание на децата си и/или възпитават често по неподходящ начин. И очакват работата им да бъде свършена в градината или училището.

 3. 3 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 564 Неутрално

  В повечето случаи насилието е резултат от стрес. Поставянето на камери не само че няма да реши този проблем, но може и да го задълбочи или прехвърли в други свери.
  А провинилите се трябва да бъдат отстранявани, даже и да им се търси наказателна отговорност.
  Гледането на деца не е за всеки, това се отнася и за родители и за работещите в детски градини. Проблем е също и възпитанието на децата вкъщи, много хора просто не обръщат достатъчно внимание на децата си и/или възпитават често по неподходящ начин. И очакват работата им да бъде свършена в градината или училището.

 4. 4 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже мой! Та насилието е част от живота!
  Като й/му е отвъртял един шамар какво?
  Не го е повредил детето!

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Има решение: да се сложат камери на работните места на родителите, които искат камери в детските градини. Така по цял ден учителките ще следят следящите ги родителки и няма да има време да бият децата им. И да ги възпитават. Така родителите ще се наложи сами да бият и възпитават децата си. Учителките пък ще захаресват професията си, станала интересна и забавна.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Няма технологични решения на морални проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Няма технологични решения на морални проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Да слагат, може би тогава биха се видели истинските проблеми, провокациите, неуважението, които понякога довеждат до такива грозни случки"
  Ако две или тригодишно дете е в състояние да ме провокира да го нападна с най-отвратителни думи и крясъци, да го хвана за косата и да го подмятам, ужасявайки и него и ВСИЧКИ деца, които са жертви на атаката, просто защото са там, тогава не просто не съм за тази професия. Тогава или съм за психиатър, или съм за съд.
  Всеки иска доверие, но проверките са обичайна практика във всяка професия, в която ти е поверено нещо и се очаква да си отговорен за него. Какво остава това да е малко дете.
  Щели да звънят майки "облечи ми детето, съблечи ми детето", що за глупости? Злоупотребата не е аргумент срещу употребата. Щели да упражнят тормоз над децата там, където няма камера, щото гневът ще се трупа, ако не се изсипе на мига върху бедното дете? Боже? Защо просто не предупредите хората да не си дават децата на детска градина, ако имат какъвто и да било друг вариант?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Ще ви разкажа истински случай от частно училище в чужбина. Млада възпитателка преглежда домашните на ученици първи клас и на дете, което е написало, че 2+2=7 поставя отличен. На въпроса на родителя, защо има отличен при положение, че това е грешно, отговорът на учителката е, че децата не трябва да се стресират.
  Друг интересен пример от държавно училище в чужбина. В класа се появяват въшки и половин година няма отърване. Оказва се, че според нормативната база на страната, учителите нямат право по своя инициатива да преглеждат децата (така, както нас на времето на входа на училището), за да ги прегледат, трябва да имат писменото съгласие на всички родители, ако го получат, то не могат да ги докосват с ръка (някаква защита от сексуални посегателства) и ако открият въшки трябва да скрият факта от останалите деца и родители, за да запазят достойнството на детето. Една майка се опъна, че тя в къщи щяла да си преглежда детето и после половин година (до лятната ваканция) яко въшки.
  Та трябва много да се внимава до къде е разума и от къде започва лигавщината.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  И двете неща ми се струват като приказки от 1001 нощ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Не сте длъжен да ми вярвате.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ученическите години трябва да се зачитат за трудов стаж

 13. 13 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 570 Гневно

  Нямам думи просто за коментарите, само мога да се радвам, че не живея сред такова насилие. Изнервени били от децата?? А шефът като ви изнерви или колежката, врътвате ли ѝ един шамар профилактично? Няма да се повреди, а? Или е ок, само ако нямате истински противник, гнусяри комплексирани.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":
  Не съм. Първо, защото не става ясно детето в кой клас е. Нито в коя държава. Второ, това с въшките, логично не е работа на учителите, няма и как да бъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Не съм си давала сметка до колко зловещи крайности може да доведе свободията. Не знам как да нарека либералното възпитание, освен свободия.
  Детето написало 2+2=7 и учителката у писала 6, за да не се стресира. Така се подготвят едни бъдещи бачкатори без грам мозък.
  В частния сектор, особено там, където се носи отговорност има камери. Понеже в една държавна детска градина никой персонално няма да плати например 100 000 лв., ако заведа дело срещу тях, за това не им пука има ли камери, няма ли и кой е виновен.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Проблемите в системата са ясни:

  1. Заплатите в сектора са минимални, което поражда нисък интерес към такава отговорна професия като възпитател.
  2. Заради първия проблем има постоянно текучество на кадри, защото опитните и подготвените възпитатели бягат да работят за по-големи заплати на частно, а местата се заемат от неподготвени хора.
  3. Липсата на достатъчно кадри принуждава градините да правят по-големи групи то допустимото, което пък води до пълна лудница и бавно, но сигурно полудяване на възпитателите.
  4. Не се извършва никакъв контрол върху психическото здраве на възпитателите, което дава познатите резултати - от случая с мед сестрата, блъскала бебето, до побоите в детските градини и възпитателни домове в София, Бургас, Борован и още незнайно къде. Нали не мислите, че тези случаи са единствени в страната?

  Има две решения на проблема - метода с моркова и метода с тоягата. Морковът е сериозно повишаване на заплатите в сектора, с което да остави опитните в градините и да спре текучеството и увеличението на групите. Тоягата е поставянето на камери и въвеждането на задължителни психически прегледи за работещите.

  Според мен трябва да се въведат и двете решения. Първо да се повишат заплатите, а след време да се въведе и поставяне на камери, НО записите да бъдат достояние само на директорите и да се съхраняват в самото учреждение, а след 30 дни задължително да се трият. При нужда да се използват като доказателство за насилие от страна на възпитателите, ако има жалби от родители. Но самите родители да нямат пряк достъп до записите. Задължително въвеждане на психически прегледи на тези възпитатели поне на една година или шест месеца. И въвеждане на по-строго законодателство, което да инкриминира насилието над деца в домове и градини като тормоз и посегателство над личността, което да се наказва със затвор. Само тоягата и само морковът не вършат работа. Трябват и двете.

  Колкото до доводите на психолога, че децата щели да се комплексират от наблюдението - за мен са пълни глупости. Аз искам децата ми да са защитени от тормоза на луди даскалици, защото точно този тормоз в такава крехка детска възраст може да нанесе непоправими щети върху детската психика и в последствие индивидът да отрасне като умствен изверг. Нека припомня, че извършителите на убийства, побойниците и серийните убийци всичко до един са живели в насилствена среда, където е имало боища и тормоз. Децата попиват всичко. Ако детето отрасне с мисълта, че боят и тормозът са решение на проблемите, познайте като възрастен човек как ще възпитава децата си... Насилието изражда насилие, което изражда насилие, което изражда насилие....

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Много трудно е да се отгледат деца. И поради това, че те са нашето бъдеще, тази задача трябва, без всякакви компромиси, да е възложена на педагози, за които това е призвание! Не казвам че това е само тяхно задължение обаче! Родителите, дали живот на детето, носят главната вина за неправилното му възпитание. Да, в по-голямата си част, те не са педагози, но могат да го научат, или поне да започнат, на морал и етика, в отношенията си с околните. Да го научат да постъпва правилно. Знам че много ще възразят, но е добре да осмислят възраженията си, и да преценят, насаме със себе си, дали са правилни и в полза на децата.
  И пак повтарям, че, "Учител е призвание", и професия за Избрани!

 18. 18 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Навсякъде има камери дами и господа от кварталния магазин до офисите, сигурно 80% от работните места имат видео наблюдение. ДА в държавните и общинските работни места вероятно няма. Идеята, че някои постоянно ви следи през камерите е изцяло нелепа. Камерите и видеозаписите са превенция и идеята е при събитие да може да се установи какво се е случило с ОТНОСИТЕЛНА точност. Това, че някой щял да се крие от камерите по никакъв начин не пречи да се разбере какво се е случило в "тъмната зона". Въпроса е какво ще се прави после. По същия начин седят нещата и в случаите когато се вижда какво става. Въпроса е комплексен и труден. Аз лично смятам, че е по-добре да се вижда когато има своеволия от учители отколкото да поставяме всички учители под общ знаменател като насилници.
  Цялостно погледнато в държавата има генерален проблем с това как да се отсеят некадърниците от способните и съвестните. И да - дъщеря ми беше в група с 36 деца при физическа възможност да се поберат 35 легла. В редките случаи когато всички бяха на линия пращаха някое от децата да спи в друга група... Няма физическа възможност да отделиш внимание на толкова деца и тогава идва лесния избор да привлечеш вниманието на всички с висок тон. Огромната част от родителите са олигофрени и възпитават децата си като насилници, но докато мога да избегна общуването с такива хора то няма как да избягам от възпитателите.

 19. 19 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Един проблем създаван с години няма как да се реши за дни.
  Чалга поколението вече се размножава, но не възпитава децата си в правилна насока.
  Учителите, възпитателите, преподавателите за голяма част от това поколение, са "тъпи", а авторитетът на образователните институции е сведен до нула пред децата им.
  Опростачаването на нацията става с любезното съдействие на все по- неграмотни управляващи и "калинки" по всички етажи на властта и администрацията.
  Резултатът е налице.Хора търсещи препитание стават възпитатели, въпреки че те не са възпитани и възпитават деца, които също са възпитавани от невъзпитани.
  Да бъдеш будител е призвание, а не професия и трябва да се възнаграждава достойно за да изгражда достойни личности.
  С "биг брадър" едва ли ще има ефект.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Как така няма да искат? А всички ние по улиците, офисите и халетата работим
  под окото на камерите, какво искат да скрият ???

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  От небето ли падат всички?
  Цяло ДЕСЕТИЛЕТИЕ вече в училищата има камери. Началото поставиха Директорите, пряко обвързани с "добрата" НПО Открехнат Социум. Сложиха ги ДА СЛЕДЯТ учителите. С КЕФ. Да могат да тормозят, наказват, издевателстват, тероризират...учителите.
  Министри, Началници на инспекторати, Кметове, службаши ВЪЗТОРЖЕНО подкрепиха и доразвиха тази практика ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ!
  Влезте в кабинета на произволно избран Директор на училище и веднага ще видите огромният монитор с кадри от класните стаи. Точно пред погледа на Директора. В РЕАЛНО ВРЕМЕ. Рез цялото работно време. И не само от класните стаи. От учителската стая също. От разните кабинети, коридори и дори служебни тоалетни /където има такива/. Вие като гост на Директора също можете да гледате. Даже ще ви покани да гледате. Да докаже колко е открит и услужлив.
  Покрай матурите се изгради ЦЯЛОСТНА ДЪРЖАВНА СИСТЕМА с тези камери, за да може министърът и министерството ДА ГЛЕДА. В реално време. Не само на матурите. ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!
  Вижда ли се как ученици издевателстват на учители. Вижда се. Какви мерки мислите, че вземат Директорите - "любопитковци"?
  Точно така - НАКАЗВАТ учителите.
  Какво е това?
  Просто е - викат му образователен мениджмънт.
  Разбира се учителите знаят всичко това. Мислите ли че имат доверие на такива Мениджъри.
  Знаят и за скритите микрофони....
  И на целия този тормоз очаквате да не изкрейзват?
  Ма те учителите наистина са със железни нерви, щом все още не са ударили с умрук по масата.
  !

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  След цяло десетилетие ИНСТИТУЦИОНАЛНО УТВЪРЖДАВАН МАСОВ ШПИОНАЖ над цяло съсловие уж равноправни граждани на републиката, сега вече шпионажът придоби епидемичен характер щом се включиха родители и децата им. А родителите насърчават децата си в училищата да шпионират учителите и своите съученици. След което настъпва времето на масовото изнудване и рекетиране.
  Е, сега това време дойде.
  На всичкото отгоре, като допълнение, по трите национални телевизии тече пиарска кампания за масово разпространение на практгиката измислена от Директора на 119 училище Деян Стаматов. Онзи същия, верен кадър дето беше заместник министър. Та верният кадър е "изобретил" АНОНИМНОТО ДОНОСНИЧЕСТВО. Сложил една кутия за АНОНИМНИ сигнали от ученици. Било срещу насилието. Всъщност анонимки против учителите МУ. Щото той си ги има учителите за своя собственост. А вярната МУ психоложка /активист на психологическата асоциация/ пропагандира това уродливо доносничество като панацея срещу, видите ли, учителското насилие...
  Директори и психолози в единен строй. Шпионаж и "антистрес" психотерапия...

  Либерални ценности и идеология се насаждат. Няма шега!
  !

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Едно време нямаше камери нито в детската градина нито в училището, животът беше по спокоен и за учителките и за родителите.

 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  Как мислите, при толкова много известни случаи на нахлуване на родители в училищата и последващи думи на омраза, закани, физически разправи, дори пребиване с колове, как пък един кадър не се оказа в нута? Как пък така всеки път тези работи все не са заснети от ШПИОНИРОЩЕТУ КАМЕРИ? Не сте ли се замисляли?
  Как пък така все охраната ги изпуснала и даже не ги видяла? Даже Директорите нищо не видяли!
  А?
  Обаче всеки път заключението е - учителите са си виновни, те са провокирали! И то след светкавична проверка разпоредена от....Началниците на Инспекторати!
  И нито един кадър. Даже полукадър няма.:)
  А?
  Има разбира се. Обаче НЕ Е ИЗГОДНО на шпиониращите. Не е ИЗГОДНО на НПО-тата. Не е изгодна на родители. Не е изгодно за ПРОПАГАНДАТА!
  Образът на учителят - ВРАГ, ще пострада. А толкова средства се хвърлят за изграждането му.
  Учителят е изгоден само като роб. Затова никой няма да си мърда пръста да вади записи в интерес на учителя. Даже старателно ще ги затрива!!!! По метода на Гутман!

  !

 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#24] от "AzDebil":

  Имам само един въпрос към теб

  Оправдаваш ли побоя над деца?
  Да или Не?

  С едно изречение, ако обичаш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#13] от "dasho":

  проблемът е че 90% процента от родителите възпитават децата си по същия начин - с шамари, крясъци и влачене.
  И за тях такова поведение е абсолютно нормално.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Имам повече от един въпрос към теб.
  Първият, засега:

  Всички учители ли бият?

  ДА или не?

  !

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  А сега на твоето въпросче.
  Защо англичаните не се отказват от членовредителните наказания в училище?
  Аз мисля по въпроса.
  А ТИ?
  !?
  !

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Още един въпрос Скорострелен:

  Оправдавш ли канадската масова практика за намаляване на агресията, всекидневно приложение на психотропни средства върху деца?

  ДА или НЕ?

  !

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Аз не знам , защо толкова се бунтуват учителите срещу тези камери. Какво толкова правят, че е такава тайна.

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Весело

  Ако искаш, моята фирма ще ти инсталира тайни камери навсякъде у дома, в офиса ти, в колата ти, в домовете на приятелките ти, при децата ти, /ако имаш внуци и при тях/, в ресторантите където си водиш деловите и другите разговори..... И микрофони....
  Само Аз ще гледам и слушам. Каквото си поискам ще го пускам в нета. Другото ще го пазя, докато не ми дойде на ум да ти направя безотказна предложение.:)
  Колко време ще ти трябва да разбереш защо трябва да откажеш?
  !

 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Весело

  До коментар [#30] от "Роси":

  #31 Е към теб Роси.

  !

 33. 33 Профил на Paps
  Paps
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...част от децата развиват страх да отидат до тоалетната и стискат нуждите си цял ден, защото там няма камери и не се чустват защитени...
  ...камерите биха изградили у децата "манталитет на затворници под постоянно наблюдение".
  Що за глупости?!? Дете на 3-4-5 години би нямало ни най-малка представа, че има камери ако родители и учители са достатъчно интелигентни и се чувстав комфортно с въпросните камери.
  Проблемът с тормоза над децата за мен е доста дълбок и за съжаление единствения начин да се разреши е намесата на държавата, което не виждам желание у никой да се случи, та затова е за съжаление.
  В детските градини в Англия например има строго определено със закон съотношение деца-брой учители - до 2 год мисля, че беше 3:1, 2-3години 4:1 и над 3 години 8:1. Така 1 учителка никога не остава и не работи сама с 30 деца, което съгласете се, би докарало всеко до лудост. Разбира се таксата не е 50 паунда на месец, а 60 на ден. Само че държавата отпуска 15 безплатни часа на седмица на всяко дете, навършило 3 години и безкрайни други варианти за финансиране като безданъчни ваучери, допълнително плащане по някои видове помощи и т.н и т.н. В крайна сметка за родителите пак остава да плащат много повече от въпросните 50 лева на месец, но аз лично никога не съм чувала за подобни примери с вербално и физическо насилие.
  Ниски заплати, невъзможно големи групи, все по-невъзпитани и изискващи деца и родители, срамно отношение към учителите от страна на семейство и общество - това са главните проблеми, не да има или да няма камери. И все пак ак моето дете посещаваше детска градина в България, а не в нормална държава, бих се чувставала много, много по-спокойна ако има камери и те се използват по предназначение и целят да подпомагат общото добруване.

  Paps
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#33] от "Paps":

  Ако разрешите едни въпроси.
  Какво ще стане в Англия ако някой си позволи да влезе тайно в детска градина и да инсталира записващи устройства или в сътрудничество с друг член на перлсонала или ръководството направи това? Какво ще стане в Англия, ако този някой се окаже собственик на многодневни записи за всички деца и възпитатели в поне една група? Какво ще стане в Англия ако въпросният субект се натъкне на нарушения, но не уведоми полицията или прокуратурата и даже умишлено ги игнорира, а направо почне да ги разпространява? Какво ще стане в Англия?
  Какво ще стане в Англия ако се окаже че този някой публично заяви желанието, си на базата на това свое деяние, да се поставят сега вече законни камери, които да му осигурят на него и на всеки негов последовател удоволствието да наблюдава децата и учителките във всяка детска градина, когато си пожелае, за да преценява той доколко законно те си вършат работата?
  Какво ли ще стане в Англия?
  ?
  !

 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#27] от "AzDebil":

  1. Не всички учители бият и слава на всевишните, но във въпросната детска градина само биещите са били против слагането на камери.
  Що ли тъй?
  2. Англичаните отдавна са се отказали от физическите наказания.
  3. Психотропните вещества се използват в САЩ, а не в Канада, не него одобрявм също толкова много, колкото и побоя. Едното не е алтернатива на другото и двете са насилие.
  4. НЕ МИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА.
  Одобряваш ли насилието срещу деца?
  ДА ИЛИ НЕ?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#27] от "AzDebil":

  П.С.
  Познавам както тактиката - нападението е най-добрата защита, така и техниката тай-сабаки.
  И двете не работят при мене, не се опитвай.
  ОЧАКВАМ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА.
  ОДОБРЯВАШ ЛИ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ДЕЦА?
  ДА ИЛИ НЕ?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":

  Аз па сечудя, какво ще стане в Англия, ако някоя лелка си позволи да влачи дете за косата и да му бие шамари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#37] от "rapidfire":

  Ще се случи точно това, което реши съдът.
  И не не одобрявам побоят над деца!

  А ти одобряваш ли УПОТРЕБАТА и ЗЛОУПОТРЕБАТА с деца за пропагандни цели?
  Какво ли ще се случи в Англия, ако родител употреби детето си, като носител на тайно поставена подслушвателна техника? Какво ли ще се случи ако се установи, че родител умишлено настройва и подкрепя детето си да предизвиква с поведение и действия, внушени му от родителя за правилни, психологически въздействия върху учител или възпитател, така че родителят да получи необходимата му за записване негативна реакция?
  Какво ли ще се случи в Англия, дали ще го обявят за герой - борец?
  Какво ли ще се случи в Англия, ако стане известно, че въпросният субект-родител е извършил всичко това в услуга на кауза, предложена му от социална група, търсеща подходящ мотив за пропагандиране на политически доктрини и идеологи?
  Какво ще се случи в Англия?

  Одобряваш ли?
  !

 39. 39 Профил на tedina
  tedina
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#23] от "Peni Nikol":

  Това, че не се е говорело за насилие, не значи че го е нямало.

 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#37] от "rapidfire":
  Скорострелен, твоят ник нали може да се преведе и така - град от въпроси, метафорично...
  Одобряваш ли език на омразата към учители?
  Одобряваш ли психически тормоз към учители?
  Одобряваш ли физическата разправа с учители?
  Одобряваш ли пребиването с кол на учители?
  Одобряваш ли ненавистта към учители?
  Одобряваш ли образът на врага-учител?

  Одобряваш ли презумпцията за виновност?

  ДА или не?

  !

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Нито един работник не би се съгласил да го наблюдава работодателя му!
  Фандъкова, като приема заявленията, да добави един въпрос за камерите и да раздели децата. Също и училищата, има по повече от едно в район!
  А тези дето са против камерите друга песен ще запеят, ако техните деца ги бият, убедена съм!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  Какво вярваш на такива измислици? Шестици, въшки, дрън-дрън. Това са полуистини извадени от контекст, най-малкото.

 43. 43 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В обединеното кралство налагат масово наблюдение след системен проблем с футболното насилие и множество смъртни случаи на стадиона. На днешно време няма толкова насилие вече, но и в България няма толкова, колкото е било преди, въчреки че в България няма такова масово видео наблюдение. Но пък в България не е имало такова жестоко насилие както в О К, за да се сравняват двете държави.

  Видимо е че при определени случаи, където смъртността оправдава личната свобода е нужно видео наблюдение. Но това не е панацея, защото и след масовото видеонаблюдение в О К продължават престъпленията от всякакъв характер.

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#40] от "AzDebil":

  За неразбралите повтарям:

  Познавам както тактиката - нападението е най-добрата защита, така и техниката тай-сабаки.
  И двете не работят при мене, не се опитвай.

  Какъв език на омразата от 3-5 годишни деца бре, галфон?
  Какви колове, кви пет пари ква милиция?
  Я иди си изпий хапчетата и се успокой.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK