Българската икономика - напред и нагоре

Българската икономика - напред и нагоре

© Юлия ЛазароваАнализът е на Десислава Николова от Института за пазарна икономика.


Тази седмица бяха публикувани най-ранните данни за съвкупното производство през четвъртото тримесечие, както и редовните тримесечни данни за пазара на труда. И двете статистики потвърждават, че икономиката на България продължава да расте с добър темп и да създава нови работни места. Растежът на реалния брутен вътрешен продукт (на база коригирани данни) през четвъртото тримесечие е 3.6% на годишна база. Макар и да е малко по-нисък от растежа през предходните три тримесечия (когато се движи между 3.7% за първите две тримесечия и 3.9% за третото според коригираните данни), той все пак остава над средното за ЕС.


След експресната оценка за последното тримесечие обаче става по-малко вероятно икономиката да достигне 4%-ния растеж за цялата 2017 г. Неизгладените данни дават растеж на годишна база от 3.6%, 3.9% и 3.8% съответно за първите три тримесечия, както прогнозира Министерството на финансите в актуализираната си средносрочна рамка. Този темп на експанзия на икономиката се случва на фона както на рекордно създаване на нови работни места, така и на рекордно висок коефициент на заетост. През 3-то и 4-то тримесечие на 2017 г. броят заети (15+) се увеличават съответно със 172 300 и 161 700 души на годишна база, което е съпоставимо с най-високите темпове на създаване на нова заетост от периода на предишния бум на трудовия пазар в края на 2006 и началото на 2007 г.
Разликата с бума от 2005-2008 г. обаче е в темповете на растеж, които в момента остават 1.5-2 пъти по-ниски спрямо растежа тогава. Макар и коефициентът на заетост в момента да изпреварва пиковите стойности от 2008 г. (51-52% за населението на 15+ години) и да достига 52-53%, то хората, които работят, са с около 200 хил. по-малко заради демографските процеси (отрицателен естествен прираст и нетна емиграция). Това, комбинирано с далеч по ниското капиталообразуване сега, снижава потенциала на икономиката и води до по-ниски темпове на растеж.


По данни на НСИ.

© Институт за пазарна икономика

По данни на НСИ.


Докато при предишния бум инвестициите в основен капитал достигаха и надхвърляха 6 млрд. лева на тримесечие в пика си (в постоянни цени), сега едва успяват да прехвърлят 4 млрд. лева. Основната причина за това е далеч по-малкият приток на чужд капитал в момента – както под формата на преки инвестиции, така и под формата на заемен капитал. Преките чуждестранни инвестиции в България са около 900 млн. евро за първите 11 месеца, което е сходно с нивото им за същия период на миналата година. Т.е. за годината те ще се от порядъка на 1 млрд. евро или малко повече, което е несравнимо с притока на преки чуждестранни инвестиции предишния бум, когато бяха между 3 и 9 млрд. евро на година (2005-2008 г.).


Видно е, че в момента основният ресурс, който се използва за запълването на новите работни места, са хората над 55 години. Коефициентът на заетост за тези на 55-64 г. при предишния бум не надхвърляше 46-47%, а през 2017 г. вече се движи около 59-60%. При тези над 65 г. също имаме сериозно покачване на заетостта – от около 3-4% преди до 5-6% сега. Това е както заради процеса на застаряване на населението през последните 10-15 години, така и заради постепенното покачване на пенсионната възраст и изискуемия стаж – по-чувствително за жените - от предишния бум досега. Докато мъжете се пенсионираха на 63 г. в периода 2005-2008 г., а жените – на 58-59.5 г., то пенсионната възраст за 2017 г. е 64 г. за мъжете и 61 за жените.


При другите възрастови групи заетостта или е сходна с предишния бум, или е по-ниска, като при младежите на 15-34 г. тя все още е видимо по-ниска от стойностите при предишния бум. Докато през 2005-2008 г. заетостта в групата на 15-24 годишните е достигала 27-28%, а при тези на 25-34 г. е била 78-79%, то сега тя се движи около 23-25% и 74-75%, респективно. Това навежда на мисълта, че именно при младежите има все още неизползван ресурс за трудовия пазар, който при една продължаваща експанзия на икономиката (както се очаква) би могъл да бъде ангажиран.


Като цяло данните за БВП и пазара на труда подкрепят част от нашите притеснения и отхвърлят други. Отхвърлят страховете ни от миналата година, че пикът на заетостта вече е достигнат и по-нататъшен растеж е невъзможен – е, оказа се, че е възможен и на пазара на труда се включва все още свободен ресурс. Въпреки това опасенията ни, че растежът при този бум предвид ситуацията с човешкия фактор и капитала в икономиката ще се движи в рамките на 3.5-4% и няма да успее да надхвърли 4%-та граница, засега се потвърждават.


През 2018 г. икономиката най-вероятно ще запази този курс, освен ако страната не успее да привлече голям брой чужди работници и значителен чужд капитал. Първото е спорно, ако говорим за сериозен приток на работна ръка, но второто не е невъзможно предвид новия бум в строителството, който набира сила в големите градове.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Новият строителен бум може да се окаже нов балон, но да не ставаме пророци на злото.
  Доброто винаги идва по-бавно, отколкото искаме.
  Затова е дядо Йоцо, да види това, което ние не виждаме.

  Еретик
 2. 2 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ами сравнете разтежа на нашето БВП с това на Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и Полша - сериозно изоставаме Бойкооооооо

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Ами сравнете разтежа на нашето БВП с това на Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и Полша - сериозно изоставаме Бойкооооооо
  —цитат от коментар 2 на ourson


  ами наложи това сравнение върху социологически проучвания и закономерно ще стигнеш до графа "други" 3.3% . зациклилото отричане отдавна не носи дивиденти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 842 Весело
 5. 5 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  Колко да е напред и колко да е нагоре икономика, където официалната МРЗ е има-няма 250 евро...?! Заложения модел на ниски доходи, съчетан с липса на правосъдие и проблеми с обществената сигурност си казват думата.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  До коментар [#2] от "ourson":

  Абсолютно вярно!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":


  До коментар [#6] от "penetrating":

  Аз кат ва глеам и чита по са радвахте на отрицателния растеж при корифеьт оришарски през 2013- 2014. Когато икономиката пъплеше с 0,9%, остави дупка в бюджета от 1,5млрд.лв. . Пренасочени 650млн. към северозападна българия от които нищо не се видя къде отидоха

 8. 8 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 536 Неутрално

  С едно дума сви ти обречени да сме на опашката. Тъй като демографският прираст няма тенденция да се променя, трябва да се привличат чужди капитали. А чужди капитали няма да дойдат при корупцията и несигурността. Тоест ни трябва съдебна реформа, борба с корупцията, и оттам идват инвестициите, по-висок растеж, по-добър стандарт на живот, намаляване на отрицателния прираст или дори достигане на нулево ниво, в което вярвам, че е постижимо в близко бъдеще (10-15 години) при правилна политика, която би довела до втори деца и завръщане пони на някаква част от емигрантите, които дори да не живеят постоянно тука, биха могли да развиват икономическа дейност и да придобиват капитали, все още по-достъпни от на Запад.

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Имаме 2 млн емигранти навън и половин милион цигани тук които работят предимно в "Благоустроиство и чистота" и общаци по строежите.
  При това положение и 3.6 % е голямо постижение...
  .. Висок растеж се постига с други хора и друга икономика..

 10. 10 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1906 Разстроено

  Висок растеж се постига със смяна на системата!Смяна на корумпетата!

 11. 11 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#7] от "сидер":

  Не знам, дали си забелязал..., ама Орешарски го няма от 5 години...!
  Освен оправдания с тройната коалиция и Орешарски или Костов, друго няма ли да има откъм ГЕРБ? Смешни проценти растеж, които са в рамките на статистическата грешка и голямо отчитане на успехи. Хора не останаха в България, вследствие на големия растеж и доходи...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Та значи ясно е че демографията е едната спирачка за постигане на по-добри показатели. Другата е - свитите чуждестранни инвестиции. И за двете си има причини, които можем имперично да сведем до няколко прости отговора. За демографията - никите доходи, изключителното разслоение ( социално неравенство, олигархия и т.н. ), слабите и неефективни здравни и образователни системи. За инвестициите - корупция, организирана престъпност, незачитане върховентсвото на закона, проблем в правораздавателната система и не на последно място инфраструктурата. Като аз лично смятам че за инфраструктурата Бойка има доста голяма вина. Вторачи се в южната част на държават, пренасочи парите за дунавската стратегия основно в София, наистина се изгради нещо добро основно с европарички. Но не бива да се забравя че на юг от Балкана демографските ресурси са ограничени и вече заетоста почти е стигнала своя пик. На север има градове като Враца, Плевен, Видин и други които имат потенциала да поемат инвестиции ако наоколо имаше читава инфраструктура. Това разпокъсване и разпарчедосване не Родината за което ГЕРБ имат основна вина, ще им бъде напомнено и надявам се изкарано през носа когато му дойде времето.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  абе аз съм си все на черешата, ама дано са прави.

 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Имаме 2 млн емигранти навън и половин милион цигани тук които работят предимно в "Благоустроиство и чистота" и общаци по строежите.При това положение и 3.6 % е голямо постижение... .. Висок растеж се постига с други хора и друга икономика..
  —цитат от коментар 9 на lynyrds


  И един милион "администрация". моля не я забравяйте :)

 15. 15 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#2] от "ourson":

  Хайде ограмоти ни и дай линкчета да видим как растежа на изброените от теб е по-голям от нашия.

 16. 16 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Автентичните преди година ни надуваха ушите как икономиката се унищожава и всичко върви към гибел,сега седнали да дават акъл как могло да се увеличи още повече растежа.Чиба,бе.

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  ,,....Смешни проценти растеж, които са в рамките на статистическата грешка и голямо отчитане на успехи....,,

  За вас и 5% и 10% пак ще са в рамките на статистическата грешка

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  ,,....Смешни проценти растеж, които са в рамките на статистическата грешка и голямо отчитане на успехи....,,

  За вас и 5% и 10% пак ще са в рамките на статистическата грешка

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#16] от "tosho_toto":

  Е ама ако начело е оришарски и при 0,9% растеж пак ша риват на вижте Оришарски дойде на власт и растежа тръгна нагоре

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Каква е тези стъкмистика, подемът във икономиката се отразява
  на статуса на населението, а такова не се забелязва !!!

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Христо и Радан не харесват това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#15] от "tda10501756":

  Ами ето
  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8662991/2-14022018-BP-EN.pdf/ccf970c0-bb55-4a22-b8ea-d50d5a92586d

  Вземам си думите назад за Словакия, но ще добавя Естония, Ирландия, Кипър,Латвия, Литва, Малта, Словения. Обърнете внимание и на близкия до нас растеж на Холандия и Финландия. Къде са те къде сминий!

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#22] от "ourson":

  Е да верно е вашето твърдение, ама в управлението на тези държави не са участвали корифеи като Станишев, Оришарски, Чобанов, които върнаха икономиката ни само с пет години назад. Това 2012 година да завърши с 1,1% и тенденция за 2013 към 3%, а я свиеш за 2013 на 0,9% с тенденция до 1,1% и си направо корифей в икономиката

 24. 24 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Добро сравнение между сегашния растеж и този при Станишев. Сега ръстът е около 2 пъти по- нисък, чуждестранните инвестиции много по-малко. Заетостта сега е повече като процент, но това идва от вдигането на пенсионната възраст. При младежите заетостта е по-ниска отпреди 10 години.
  Но по- притеснителното е, че ръстът ни е много по- нисък от Румъния, Чехия, Полша. Не само сме най- бедните, но и вторите по бедност се отдалечават.

 25. 25 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#23] от "сидер":

  Виж графиката в статията. Заетостта се влошава при цялото управление на Борисов 1 и трендът се обръща в полижитекен през 2014, при Орешарски.

 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 772 Неутрално

  I'ma ojivlenie , Zabelqzva se

  А в главата на избирателя още е тъмна нощ.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  Напред и нагоре, само дето чуждите инвеститори не ни вярват .

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4133 Любопитно

  Нищо подобно не се забелязва с невъоръжено око?

  klimentm
 29. 29 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Да бе,да!И 20% от населението ,получаващо по 40 лв. за Великден и Коледа.....Егати икономиката!

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#8] от "tamolin":
  "при правилна политика, която би довела до втори деца "
  =============
  Ей тая изобщо не я подхващай, че е кьорфишек. Все се оплакват, че е заради доходите, но когато се замислиш, в началото на 20 век са живели по-зле, но са имали по пет деца. "Бежанците" пътьом се забременяваха, само ние чакаме печалба от лотарията за второ.

  Еретик
 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#25] от "jig":

  И без графиката го знаех това нещо за свиващата се заетост. Един твой колега от 2009 та до 2013 година ми проглушаваше ушите, че нямало криза в България, че намаляващата заетост било от грешната политика на кабинета.Доди Оришарски на власт и обърна плочата, кризата свърши, финансовият корифей Оришарски вдига България от дъното. Лекичко го чукнах по нослето, че през 2012 при криза в България БВП се вдига с 1,1% при прогноза за 2013 година 3% при Оришарски процента ще падне под 1%, което и стана. Също така му казах, че заетостта през 2013 леко ще скочи следствие на прогнозите независимо Оришарски. От тогава до сега този човек не пише коментари за финанси, чат пат пише коментари за политика. Та ного фнимавай зафащаш са с човек с основно образование

 32. 32 Профил на veso1001
  veso1001
  Рейтинг: 233 Неутрално

  няма как да има инвестиции като преди, защото чуждите инвеститори разбраха, че тук инвестициите минават през Боко и мафията. Да не са луди да идват

 33. 33 Профил на veso1001
  veso1001
  Рейтинг: 233 Неутрално

  няма как да има инвестиции като преди, защото чуждите инвеститори разбраха, че тук инвестициите минават през Боко и мафията. Да не са луди да идват

 34. 34 Профил на veso1001
  veso1001
  Рейтинг: 233 Неутрално

  няма как да има инвестиции като преди, защото чуждите инвеститори разбраха, че тук инвестициите минават през Боко и мафията. Да не са луди да идват

 35. 35 Профил на veso1001
  veso1001
  Рейтинг: 233 Неутрално

  няма как да има инвестиции като преди, защото чуждите инвеститори разбраха, че тук инвестициите минават през Боко и мафията. Да не са луди да идват

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#28] от "klimentm":


  На ,,слепият,, и най силната лупа да му дадеш пак няма да види нищо

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#7] от "сидер":

  Естествено,че се радваха на Орешсрски!Той все пак беше зам. финасов министър при Костов...

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  4-5 ръст в Европа е смешен?!Е,за пет Манафа заЕвропа е смешен-те и петте не могат да докарат до 3% на изборите...

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#16] от "tosho_toto":

  Те друго освен да дават акъл не могат.За работа не ги търси..

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#27] от "Роси":

  Ако под "чужди инвестиции" имате предвид от Австрия,Малта,Кипър,Малдивите-не ми ги хвалете-това са Червени куфарчета.Такива бяха по времето на Серж
  Днес са по-малко,но не са в строежи на молове и жилища,а в произиводство.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4209 Весело

  До коментар [#37] от "yanne":

  ,,Естествено,че се радваха на Орешсрски!Той все пак беше зам. финасов министър при Костов...,,

  А ве по това време стана голем майтап. Един фин мин. счупи едно дървено сметало в една глава

 42. 42 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 465 Неутрално

  За няколко години в Сърбия американците инвестираха 4 млрд, Китайците -5...При тези инвестиции там, с нашия ръст, "големите" чуждестранни инвестици у нас или бягството, се чудя коя ли дупка на кавала ще бъдем след има-няма няколко години. А тея говорят в захлас за възход?!

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Образование и правосъдие. Друго не ни трябва.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 893 Неутрално

  ПЧИ (преките чувдестранни инвестиции) са по-малко от трансферите на българите работещи в чужбина и пращащи пари у нас на близките си...Това е доста срамен факт за икономиката и за съжаление говори много за инвестиционния климат.

  Статията не казва нищо за структурата на БВП и кои сектори дефакто допринасят за този растеж но като знаем, че потреблението традиционно е с най-голям дял в БВП да не се окаже че растем заради купени (вносни) хладилници и телевизори...В предишни периоди ръстът се дьлжеше предимно на добивната индустрия (КЦМ, Аурубис и пр.) която поризвежда стока с борсова цена, която като расте дърпа и икономиката нагоре (поне на хартия). Но намалената безработица е безспорен плюс все пак.

 45. 45 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Не съм експерт, но ми се струва че нещо, малко като абсолютна стойност, по-лесно расте с бързи темпове.

  За да не бъда песимист, бих отбелязал че наистина доходите се покачват (въпреки сериозния ръст И на цените). Появяват се все повече български фирми в секторите с висока добавена стойност и прочее. В същото време обаче, разликите между "бедни" (тези за които икономическият растеж върви по-бавно) и "богати" продължава да се увеличава...

  panem et circenses
 46. 46 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 369 Неутрално

  В България растежа от 4% неможе да се сравнява с Полша и растеж от 4%. Причината е прозаична и казана в статията - демография и намаляване на работното население. Също и в Чехия, където само украйнците са 120 х.
  Българският растеж би бил донякъде сравним с Румънския. При тях обаче няма борд, а и имат доста по добра база (добивна индустрия, демография). Затова и имат по-волатилна икономика.
  И видно е от графиките, вдигането на Мин.пенсия и заплата е имало силно ползотворно влияние — независимо от мантрите как ще фалираме.

 47. 47 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Малък срив в АйТи сектора в световен мащаб и нещата стават на .....''Отиде коння у ряката ''

  ...само казвам

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Икономиката тръгна нагоре когат' нефта падна и Европа дръпна. Тикви. А не благодарение на мутрочипа.


  До коментар [#7] от "сидер":

  Ти сайдер от тиква пил ли си...

 49. 49 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Прочетох заглавието и коментарите до №30.На останалите се извинявам.
  Статията няма нужда да я чета.Ще е дрън дрън дрън.
  На умиращия като му шибнеш една инжекция адреналин ще живне за кратко.Те това сме ние.Тя Европа е същото та какво остава за нас.
  На каката от снимката предлагам да провери за последните 30г. как е нараствал БВП на Китай,Европа,САЩ ,България.Да направи съответните графики и повече да не ме занимава с глупости.
  Ако направи и графиките за собствените инвестиции да отива в икн. техникум и да иска 3ка. по ик. анализ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK