В България това е масов спорт

В България това е масов спорт

© Асен ТоневРеалност ли е корупцията в България? Или просто "усещане" и "вестникарско внушение"? Две "дребни" новини, които останаха почти незабелязани, ни приближават до отговора, коментира Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

За да противодейства на корупцията, България вече си има специален закон и специална комисия, която пък съвсем скоро ще си има новоизбран председател (или отдавна подготвен "наш" човек). Едва пръкнала се, комисията веднага се впусна (заедно с прокуратурата) в първата си акция - срещу кмет на малка община. Твърди се, че се "договарял сам със себе си" и раздавал обществени поръчки на свои роднини. Местното население (или една организирана част от него) протестира и си иска кмета, понеже не вярва, че е виновен.


Но комисията има много сериозен проблем с доверието: голяма част от обществото смята, че засега корупцията получава повече съдействие, отколкото противодействие - и очаква да види същата активност срещу нейните прояви по високите етажи на властта. Оттам обаче се чуват гласове, че такива прояви няма, доколкото няма доказателства и присъди. И че корупцията всъщност е не толкова реалност, колкото "емоционална категория", "усещане" и "вестникарско внушение".

Кметска епидемия


Докато се ограничава само по "високите етажи", този дебат едва ли може да излъчи победител. Защото, първо, като неизбежен арбитър в него се явява прокуратурата, а доверието в нея е също доста проблематично. И второ, защото политическите (и финансовите) залози са твърде големи.
Затова нека да видим какво става по "ниските етажи на властта". Ще ни помогнат две "дребни" новини, които останаха почти незабелязани.
Тази неделя в десетина села из страната се проведоха извънредни кметски избори. Всъщност такива избори се провеждат непрекъснато - по кметските места, особено в по-малките общини и населени места, има голямо текучество. Причините за това са разнообразни, но сред най-често срещаните е конфликтът на интереси и по-конкретно драматичният по мащабите си сблъсък със законовата забрана за съвместяване на публичния пост с търговска дейност. Кметове системно "забравят" да прекратят участието си в търговски дружества или пък (като в споменатия по-горе случай) въртят бизнес със себе си чрез подставени лица.


Например: общински кмет дал десетки хиляди левове общински пари на частна фирма, за да може тя да участва в търг, обявен от самия него.


"Бившата" фирма на селски кмет десет години изпълнявала общински обществени поръчки. Той смята, че не е направил нищо нередно и че отстраняването му се дължи на "политическа атака". Съжалява, че се е "набъркал в тая политика", но въпреки това се е кандидатирал пак.


В същата община се наблюдава нещо като кметска епидемия - само през последните няколко месеца заради непозволена търговска дейност са отстранени шестима кметове.


Съветнически неволи


Още по-показателна е втората новина. "Български общини могат да останат без общински съветници", алармира тези дни председателката на общинския съвет в черноморска община (любима туристическа дестинация), която оглавява и Националната асоциация на председателите на общински съвети. Оказва се, че вече и общинските съветници са изправени пред същите драматични неволи с конфликта на интереси. Причината: новият антикорупционен закон императивно им забранява да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери или членове на ръководните органи на търговски дружества, имащи сключени договори с общината, в която са общински съветници, или с нейни търговски дружества и предприятия. Заради този текст в 80% от общините към момента имало голямо притеснение.


Това притеснение е разбираемо, но изричането му на глас е толкова потресаващо със своята безсрамна откровеност, че чак звучи като фейлетон. Не е обаче. Общинарите, видите ли, не били против самите ограничения по принцип. Даже много харесват закона. Ама ако може, той да не важи за тях. Затова искат "да бъдат уточнени законовите текстове", така че за вече сключените договори да бъде уредено заварено положение. Защото "много общинари вече изпълняват задълженията си неправомерно" (тоест имат търговско взимане-даване със собствените си общини). И сега са изправени пред драматичен избор (бизнес договорите с общината или мястото в общинския съвет), който хич не им се иска да правят.


Колко точно са изпадналите в това незавидно положение и какво ще изберат е трудно да се каже. Но ако се съди по твърдението на цитираната председателка, че "в един момент може да останем без общински съветници", трябва да са много. И е твърде вероятно за повечето от тях бизнесът да се окаже по-важен от службата в интерес на обществото и "доверието на избирателите". Иначе (без договорите и съответните облаги) за какво са се "набъркали в тая политика" и какъв е смисълът да остават в нея?

Елитът в този масов спорт


Разбира се, някои ще кажат, че не е задължително всеки подобен случай да бъде разглеждан като корупция в нейния тесен смисъл. Но това е въпрос на терминология и дефиниция, който и в новия антикорупционен закон въобще не е решен. Във всеки случай става дума за конфликт на интереси, който е нещо като преддверие към корупцията и задължителна съставка в нейния по-широк смисъл, включващ най-разнообразни форми на (зло)употреба (с) на властта. Както се вижда, близо десет години след приемането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по низините на властта това явление не само не е изкоренено, но дори се е превърнало в нещо като масов спорт.


Но "високото спортно майсторство", елитът в този спорт е по върховете на властта, където интересите и изкушенията са много по-големи. От друга страна там "предотвратяването и установяването" е далеч по-малко вероятно, понеже възможностите и лостовете за прикритие са много повече. Високите етажи на властта сами си избират и назначават хората, които да ги контролират и да "противодействат" на корупцията.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Това е начин на съществуване на политическата класа и нейните административни, съдебни и полицейски помощници.

 2. 2 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "Иначе (без договорите и съответните облаги) за какво са се "набъркали в тая политика" и какъв е смисълът да остават в нея?"

  В това най-вероятно има много голяма доза истина. Не съм сигурен за "висшите майстори на спорта" обаче. Реално наистина там може да има много повече лостове за прикриване и машинации, но хората са по-склонни да крадат и лъжат на дребно. Ниските нива също може да се ожесточат още повече с намаляването на европейски фондове. Систематичното третиране на закона като врата в поле е повсеместен проблем, с който справянето изглежда по-трудно.

  panem et circenses
 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  корупцията е повсеместна и навсякъде ,някой да чул обществена поръчка ,изпълнена на случаен конкурсен принцип ,изпипана и качествено изработена , аз не съм ,още 1926-7 година съм се възхищавал на организираността на Царство България ,където всички обществени поръчки са обявявани в Държавен вестник ,параметри ,изисквания ,участници , търгове ,а на следващия път резултата от търговете отново в ДВ , всичко прозрачно и точно ,преди близо 100 г в България .

 4. 4 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Това, което описваш е едно прекрасно приложение на така очакваното "електронно правителство". Гледам с влажен поглед напред към времето, когато ще стане факт.

  panem et circenses
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  Ясен Бояджиев, разбира се, не е прав.
  Това не е никакъв "масов спорт".
  Това е "Системата". На сужукарите. Която вече лъсва като новите дрехи на царя.

  От преди поне пет години младежите масово се пренасочват към кариерата "служба".
  А те са онези, които са "най-мобилни" за "накъде духа вятърът".
  От няколко години свежите външни инвестиции са еврофондовете.
  Още преди десет години Бойко Борисов дойде на власт и все се връща под лозунга "На мен, (и чрез мен), дават еврофондове".

  Е, царят си се "разсъбличаше".
  Сега просто вече му лъсва съвсем дирникът ...

  Прочее ... за Системата.
  Това, че така бързичко и масово се е притеснил местният, дребен сужукариат, е показателно и за един друг аспект на същата тази Система. Че са напълно наясно с характеристиките и, че са в задруга, близка като закони до чисто мафиотските. Или на глутницата.
  Ма тя все тая ...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Напълно прав е г-н Бояджиев. Борисов и сега толерира чрез Цацаров и комисията живковата ‘приказка за голямата и малката правда’

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Усещането си е усещане, но ако човек е близо до проблематиката си обществени поръчки, знае със сигурност и с конкретни примери, че става дума за факти, а не голо усещане.
  Дори ако само се направи ретроспективен преглед на вече възложените поръчки, ще изплуват доста ясни резултати, атова е елемнтарна работа, доколкото архива на АОП е на разположение и това е начин тайното да стане явно.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Корупцията в България е повече във въображението на противниците на властта!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Масов спорт, масов спорт, ама си имаме олимпийци и професионалисти.Магистрали, КТБ, Шиши в огледалото , мамещия на белот, неустойките за Белене, Пирин на безработния Йоргос, ехе , колко още. Що не вземат да организират една „Корупциада”. Ще сме втори след руснаците.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  "Високите етажи на властта сами си избират и назначават хората, които да ги контролират и да "противодействат" на корупцията."
  И това ли е усещане?

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Законът е изключително глупав според него общински съветници и кметове трябва да са само безработни и пенсионери. Аз виждам в това задаващо се некадърно управление, а не борба с корупцията.
  Нашата администрация работи за в пъти по-малко пари от всяка друга в Европа и вместо да се радваме, че за нищожно плащане от наша страна се върши немалко искаме от тях едва ли не да гладуват със семействата си за да ни е по-хубаво на нас!

 13. 13 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Партийния секретар пак се обади. Много интересно как точно другарите се правят на първи борци с корупцията.

 14. 14 Профил на dobrinpetkov
  dobrinpetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":

  Никой няма нищо против администрацията да са бизнесмени. Важно е бизнесът им да не е свързан с обществените поръчки, защото тогава има конфликт на интереси. Ако човек държи много на бизнеса си, то да си остане бизнесмен. Ако иска да служи на хората, то да служи на хората. А не както сега, всеки бизнесмен иска да е в държавната администрация, за да си прави сам обществени поръчки.

 15. 15 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Затова няма инвестиции ,защото големите инвеститори са противници на властта?Познай кой е казал “Който не е с нас е против нас“

 16. 16 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Добре, а какво точно очаква да постигне с дудненето? Това се прави от десетилетия и неизменно няма никакъв ефект. Като вече и информационният ефект го няма, щото вече кажи-речи всеки знае за какво става дума в бг-то - стига да се погледне маймуната, която е премиер, за да му стане ясно на човек.
  "Интелектуалните" напъни на съвременната българска "интелигенция" са сравними с група кроманьонци изнасилващи прасе.

 17. 17 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 758 Неутрално

  наистина, нямам никаква идея защо продължават да пишат такива статии - първо, ситуацията е такава от десетилетия, второ - всекиму е ясно, че е така.

 18. 18 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Много си е прав даже. Сега са суджуците и еврофондовете, преди тях беше приватизацията и играчите бяха различни.но корупцията си беше все така повсеместна.

 19. 19 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 519 Неутрално

  От лични наблюдения знам, че 90% от хората тръгват да се занимават с политика с готов бизнес план. За съжаление няма високоморални интусиасти които да харчат личен ресурс, време и средства за общественото благо. Ако все пак такива се намерят то оцеляването им в нашенската политическа система е доста проблематично.

  Морски
 20. 20 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":

  Никъде не пише, че не могат да бъдат бизнесмени, менажери или от свибодни професии.
  Просто техните бизнес интереси не трябва да имат пресечна точка с обществените поръчки на дадената община.
  Възможности за работа и бизнес много, свят голям.

  Морски
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1708 Любопитно

  Познай кой е казал “Който не е с нас е против нас“
  —цитат от коментар 15 на hodounski


  Не е Сталин както си мислите.
  Казал го е Исус Христос, цялата фраза е "Който не е с мен, е против мен и който не събира с мен - разпилява."

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на
  Рейтинг: Весело

  Предлагам да си имаме Национален ден на корупцията, през който да празнуваме и да се поздравяваме за нови корупционни успехи. Стига с тоя негативизъм, както беше казал един некорумпиран. Също така, в икономическия да се въведат нови курсове по:

  Въведение в корупционните практики
  Корупционен мениджмънт

  А пък Д.П. да води по БНТ1 рубриката "Спечели и ти ..."

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2287 Любопитно

  още 1926-7 година съм се възхищавал на организираността на Царство България ,където всички обществени поръчки са обявявани в Държавен вестник.
  —цитат от коментар 3 на edin drug

  Това е по времето на Александър Цанков, осъден на смърт и конфискация на цялото му за фашиСка дейност от "Необходимия военно временен Народен съд", който БСП искат да се възстанови.

 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Корупцията в България е повече във въображението на противниците на властта!
  —цитат от коментар 9 на lz2


  Браво,бе! Как ти ражда ТИКВАТА такива бисери?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 315 Весело

  Корупцията в България е повече във въображението на противниците на властта!
  —цитат от коментар 9 на lz2


  Да, така казват и министрите във властта - Борисов, Павлова, Дончев, Горанов ... Корупция няма, а има само усещане за корупция ... А откъде ли идва усещането за корупция и дали това усещане е само при противниците на властта? Как се нарича плащането на пари на катаджии за почерпка и как се нарича плащането под масата в болницата? Или това са само усещания във въображението? По случайност, и на запад от нас посочват, че сме доста корумпирани, но вероятно пак става въпрос за усещания и въображение.

  Изобщо, хората в България и в чужбина имат усещане за корупция, а управляващите, които получават пари от курупция и прокуратурата, която трябва да разследва корупцията, смятат че корупция няма. Голяма изненада!

 26. 26 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#17] от "vstoyanov":

  Когато даваш пари на катаджията това корупция ли е?! А, на лекаря в болницата, а на чиновника в общината?! За да се прекрати това ( възможно ли е изобщо ), трябва ли специален закон или това е въпрос на манталитет?! Струва ми се, че г-н Бояджиев знае отговора.

 27. 27 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Борците за демокрация жертви на демокрацията.
  Пълната безидейност на десницата стига само до опорките на левицата.
  Трагедия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK