Ще бъде ли 2018 революционна като 1968 г.

Прага, 1968 г.

© Národní archiv Praha

Прага, 1968 г.От този манифест читателят придобива усещането, че консерваторите в Европа са антиимпериалисти (Европейският съюз, недоволстват те, е "империя на парите и регулациите"), антиколониалисти ("емиграцията без асимилация се превръща в колонизация") и пазители на националните държави от високомерието на проевропейските елити (които, настояват авторите, са "заслепени от суетни, самодоволни виждания за утопично бъдеще").


Трудно е за вярване, но почвеническата революция, към която те призовават, прилича на левичарските бунтове от 1968 г. Подобно на протестиращите тогава, тези интелектуалци се опитват не просто да спечелят изборите, а да променят начина, по който хората мислят и живеят. В същото време те искат тъкмо да демонтират наследството от левичарската 1968 г. в Европа.
Ключовата концепция, вдъхновила 1968 г., беше "признание". За тогавашното поколение признанието означаваше хората без политическа власт да имат същите политически права като овластените. Докато ключовата дума в настоящата почвеническа революция е "уважение", с което бунтарите от ХХІ век искат да кажат, че равните права не променят факта, че имаме различна политическа власт.


Ако демонстрантите от 1968 г. се вълнуваха от правата на малцинствата – етнически, религиозни и сексуални (един от лозунгите тогава беше "Всички сме малцинства") – днешната почвеническа революция се вълнува от правата на мнозинствата. Ако 1968 г. настояваше нациите да изповядат своите грехове – да си спомним германския канцлер Вили Бранд, коленичил пред паметника на въстанието във Варшавското гето – днешните почвеници се стремят да възвестят божествената невинност на своите нации. (Наскоро приетият закон в Полша, който криминализира всяко твърдение за полско участие в холокоста, е особено позорна илюстрация на този факт.) Ако поколението от 1968 г. си представяше себе си като потомство на убитите евреи, почвеническите водачи предпочитат да се представят като защитници на държавата Израел.


Днешните десни популистки партии са преди всичко културни партии. Те приемат властта си като възможност за формиране на националната идентичност, за коригиране на историческия наратив. Те не се интересуват особено от промяна в данъчното облагане или социалната система. За тях далеч по-важно е как обществото се свързва със своето минало и на какво са учени децата. Дебатът за имиграцията предоставя възможност най-вече да се определи кой принадлежи и кой може да принадлежи към политическата общност.


Ала докато в отделните страни революцията на почвениците приема формата на битка между либерали и консерватори, на равнището на Европейския съюз тя се преживява като конфликт между Запада и Изтока на Европа. Или по-точно като конфликт между две различни версии на консерватизма.


Западноевропейският консерватизъм е последица от 1968 г. Той е приел прогресизма, формирал Запада през последния половин век – включително свободата на словото и правото човек да бъде различен – но отхвърля онова, което привижда като крайностите на 1968 г. В Западна Европа е възможно известни активисти и водачи на крайната десница да бъдат открити гейове, без това да предизвиква повдигане на веждите.


В своята източна версия консерватизмът представлява по-радикална форма на почвеничеството. Той отхвърля модерността като цяло и приема културните промени от последните десетилетия като опит за унищожаване на националните култури на обществата в Централна и Източна Европа. Да бъдеш консерватор в Централна Европа означава да отхвърляш не само крайностите на 1968 г., но и всяка форма на космополитизъм или различие.


Този възглед няма по-красноречив изразител от унгарския премиер Виктор Орбан. "Трябва да заявим, че не искаме да бъдем различни и не искаме да сме смесени", заяви той този месец. "Не искаме нашия цвят, традиции и национална култура да се смесват с тези на другите. Изобщо не го искаме. Не искаме да бъдем страна на различието. Искаме да бъдем такива, каквито сме били преди 1100 години в равнините на Карпатите." (Забележително е колко добре унгарският министър-председател помни какво е било да си унгарец преди единадесет века).


Неговата позиция очертава разликите между източната и западната версия на консерватизма. На Запад консерваторите смятат, че не е достатъчно човек да вземе австрийски или немски паспорт, за да стане австриец или германец, а той трябва да възприеме и доминиращата култура. В представата на Виктор Орбан човек не може да стане унгарец, ако не се е родил унгарец.
И тъкмо в това се крие парадоксът на днешната почвеническа революция в Европа. Както Източна, така и Западна Европа през последните години преживяха завой надясно, но вместо това да допринесе за единството на Европа, завоят дори разшири пропастта, съществуваща между двата региона.


Макар западноевропейците да поставят под съмнение предимствата от различието, от известно време те живеят в културно разнолики общества. Докато жителите на Централна и Източна Европа живеят в етнически хомогенни общества и вярват, че различието никога няма да ги сполети. Консерваторите в Западна Европа мечтаят за континент, където обществата ще бъдат формирани от мнозинствата; на Изток те мечтаят за общество без малцинства и за правителства без опозиция.


Затова и макар консервативни политически лидери като Виктор Орбан, който иска да върне страната си 1100 години назад, и Себастиан Курц, новият 31-годишен консервативен министър-председател на Австрия, да имат близки възгледи по въпроси като контрола над миграцията или недоверието в стария консерватизъм, те далеч не са естествени съюзници, когато става дума за бъдещето на Европейския съюз.


Всъщност те се различават, както 1968 г. беше различна на Запад и на Изток. На Запад това беше революция за суверенитета на индивида. А на Изток – революция за суверенитета на нацията.


"Дневник" препечатва статията от портала "Култура". Англоезичната версия на текста е публикувана в "Ню Йорк таймс".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Голям тюрлю гювеч е замесил др.Кръстев, а нещата са далеч по прости. Хората просто не искат да са безлична, неразличаема, сива маса, която може да се моделира така или иначе по волята на някои космополитни социални инжинери.

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "В своята източна версия консерватизмът представлява по-радикална форма на почвеничеството. Той отхвърля модерността като цяло и приема културните промени от последните десетилетия като опит за унищожаване на националните култури на обществата в Централна и Източна Европа. Да бъдеш консерватор в Централна Европа, означава да отхвърляш не само крайностите на 1968 г., но и всяка форма на космополитизъм или различие."

  Което ни поставя наравно с крайните привърженици на Брекзит. Ние не разбираме че този консерватизам ни обрича на регрес и застой, гарниран с корупция на държавно ниво, а те не разборат икономическите последствия от излизането им от ЕС

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  "Ако демонстрантите от 1968 г. се вълнуваха от правата на малцинствата – етнически, религиозни и сексуални (един от лозунгите тогава беше "Всички сме малцинства") – днешната почвеническа революция се вълнува от правата на мнозинствата"
  ============
  Ами нормално. Хората защитават това, което е застрашено.
  В името на малцинствата местното бяло мнозинство бавно бе докарано до комплексирана пасмина, която е длъжна да обслужва изключенията.
  Е, през 1968 аз се вълнувах от това дали ще ми купят вафла, но всеки изживява своето време.

  Еретик
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Според мен 1968-а трудно може се нярече революционна.
  1956-а е била такава.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  По принцип харесвам таланта на Иван Кръстев да разказва популярно сложните политически и социални теми и проблеми!
  Намирам този му текст доста краен, защото консерватизъм очевидно е необходим на Европа!
  И изобщо не е задължително този консерватизъм да е реакционен и мракобесен!!!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Мъка, Кръстев, а?
  Мдам ... Кръстев се хвърля явно в битката.
  За някои неща съм съгласен с него, за други - не.
  И най не съм съгласен да се пънат да командват пак битката тия, които я докараха до тука. Като му чета "Анабазиса" ...
  Аре ся, тъй лееекинко, лееекинко и - у лево, у лево ...

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  "Затова и макар консервативни политически лидери като Виктор Орбан, който иска да върне страната си 1100 години назад"

  Аз па си мислим, че мигрантите ще ни върнат 1100 год назад, щото они си живеят у онова време. :)

 8. 8 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  " човек не може да стане унгарец, ако не се е родил унгарец."
  Ми донякъде си е така, ако не си го чувал от малък , как ли се учи унгарски на 20-30 годишна възраст. За българския може би също важи донякъде. И за повечето източно европейски езици.

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "В Западна Европа е възможно известни активисти и водачи на крайната десница да бъдат открити гейове, без това да предизвиква повдигане на веждите."

  А, що само там? У нас отдавна сме забелязали, че политици от всички цветове, когато са в опозиция изглеждат нормални, но като дойдат на власт се превръщат в педераси. А веждите не си ги вдигаме, за да не ни влизат фини прахови частици в очите.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Ако Иван Кръстев с тея мъгливи тези и нулеви анализи им е гуру на афтентичните - жална им .....перспектива ....!

  [email protected]
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada":

  "В Западна Европа е възможно известни активисти и водачи на крайната десница да бъдат открити гейове, без това да предизвиква повдигане на веждите."

  Кръстев не може да разбере, че хората не са против гейовете, а против гейските работи. :)

 12. 12 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако трябва да опишем 1968 ,поне в Европа , то това не само Париж , но също и Чехословакия. И в последната не става въпрос чак толкова за права на малцинствата, нали. По скоро за правата и свободата на всички. И нтяма защо да се прави на ударен Иван Кръстев , и след 50 години има различия.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Всъщност те се различават, както 1968 г. беше различна на Запад и на Изток. На Запад това беше революция за суверенитета на индивида. А на Изток – революция за суверенитета на нацията."
  ------------------------------------------------------
  Ами сега ще е обратното бе, Кръстев. Не се чуди!

 14. 14 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Баш стратегът на Центъра за либерални стратегии и днес ние е сервиран :). Претоплен полуфабрикат, ама за толкова стигат бюджетите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  На хората им писна от глобализация, която им изнася работните места, докарва им чужди работници за да изкриви пазара на труда и ги убеждава, че нелегалната миграция е нещо нормално.
  На хората им писна и зловещо налаганата политкоректност в замяна на критичното мислене и свободата да изразяват възгледите си. Писна им социалното инженерство. Хората в Централна и Източна Европа са по-чувствителни към социално инженерство и културни революции, защото са си патили 45 години от революционери и милиционери. Затова не минава номерът....

 16. 16 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Интернет носи със себе си crowd - crowd funding, crowd sourcing - положителни неща. Но естествено носи и негативни - ако навремето е имало тъй наречените "лудити", то сега наблюдаваме crowd-лудитизъм :) Навремето лудитите са се опитвали да спрат технологичния прогрес, сега се опитват да спрат (може би) неизбежния културен прогрес. Дали този път ще успеят, или след време децата ни ще се усмихват сещайки се за обречените усилия на невежите - предстои да видим. "Лудити 2.0" / "Лудитите Reloaded" :)

  An eye for an eye makes the whole world blind
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  неизбежния културен прогрес
  —цитат от коментар 16 на kopili


  За мултикултуризъма ли иде реч, че по-сложно и от Кръстев се изказваш. :)

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Едно четиво дето разправя, че мултикултуризма няма бъдеще. На кой да вярвам. :)

  http://pickeringpost.com/story/tribalism-is-killing-multiculturalism/8024

 19. 19 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#16] от "kopili":

  Не знам за какъв "културен" прогрес говорите, но съм забелязал, че хората на клутурата за да оцеляват, се налага да бъдат зависими от някой, който дава парите /не изказват собствено мнение/. Също съм забелязал, че обикновено най-обърканите хора, се пишат за хора на културата. Някак отдавна хората на "културата" загубиха /не че някога са го имали истински/ авторитет пред мен. Преди години, културугените са били образовани и за това са се имали за по-умни. Сега вече всички хора са образовани и са "интелигенция" и повечето хора са дори по-образовани от културугените. Те обаче още се мислят за каймака на обществото и това е само защото са известни и медийно отразявани.

 20. 20 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Общото между източния и западния консерватизъм е, че за пръв път от много, наистина много време Европа (Хитлер също е бил част от Европа, както и Наполеон, а и руската революция е родена във виенски и цюрихски кафенета) се чувства нападната, отбраняваща се. И е озадачена как се е докарала дотам.
  Иначе чисто технически не е проблем да се справи с външните предизвикателства - ето Израел, една плюнка държава с исторически европейска култура, общо-взето се оправя и не се оплаква.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поантиране по И.К... Райчостойчене... Араламбене... И вся остальная сволочь... Нема време сам да си употребиш мозъка. Ако го имаш...

  roo
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  "В Западна Европа е възможно известни активисти и водачи на крайната десница да бъдат открити гейове, без това да предизвиква повдигане на веждите."А, що само там? У нас отдавна сме забелязали, че политици от всички цветове, когато са в опозиция изглеждат нормални, но като дойдат на власт се превръщат в педераси. А веждите не си ги вдигаме, за да не ни влизат фини прахови частици в очите.
  —цитат от коментар 9 на tamada


  Не си разбрал, Кръстев има предвид "гей" в добрият смисъл на думата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  "Ще бъде ли 2018 революционна като 1968 г."

  Като прочетох заглавието си помислих , че Кръстев ще говори за Пражката пролет, за революцията в Чехословакия , потушена жестоко с инвазията на СССР и неговите сателити. Нищо подобно. Той дори не споменава за нея, а говори за движението и бунтовете на хипитата, които бяха главно във Франция. Техните протести, които бяха в основата си левичарски, той нарича революция, а не борбата на народа на Чехословакия за елементарни човешки права.
  Кръстев се надява с подобни писания да отклони вниманието ни от комунизма като явление и практика , който беше залял половин Европа, последиците от което се чувстват болезнено до днес. Целта е да забравим за комунизма и да претопляме старите манджи за фашизма и нацизма. Все едно , че комунизъм не е имало в Европа , все едно , че не е имало желязна завеса, все едно , че не имало милиони жертви на комунизма , които днес са забравени, все едно , че няма рецидиви на комунизма като практика и идеология, които съществуват до днес.

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Не знам какво им става на всички леви интелектуалстващи,особено на тези с червен произход?!Не мина номерът с ИК и не спират да обиждат българите и Източна Европа като цяло!Никакви революции няма-просто тук левичарските номер с джендърство,толерастия и налагане насила на мултикултурализъм не минават.Знам,и че се облизват за солидното финансиране през ИК,ама сори-пари за нищоправци нямаме излишни!Предлагам им да се насочат към Африка и Арабския свят-там наиситина има проблеми с правата на хората.

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  Дрън-дрън!

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#16] от "kopili":

  Айде пак с глупостите-джендъризмът и либерастията били "културен прогрес" !Айде,няма нужда!Наистина!

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Респект! 👏👏👏

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Персонално не виждам проблем с желанието получаващите гражданство на една страна да възприемат културата и. Според написаното от г-н Кръстев (прочетох и статията в НЙТ за да сверя текста) виждането на "нативистите" (не зная защо в текста тук се наричат "почвеници") че "за да стане австриец или германец, а той трябва да възприеме и доминиращата култура." е изцяло арогантно и неприемлимо. (В оригинала продължава с Орбан и спекулацията, че според същия ако не си роден в Унгария не можеш да бъдеш унгарец; Смешното е, че има примерно виетнамци родени в Унгария които не се считат за унгарци, но това е отделен въпрос свързан със самоопределението на личността като гражданин и като култура към която принадлежи, две много различни неща.)

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ако бъде толкова революционна, соросоидите ще трябва да се разделят със синекурните си длъжности и да си търсят работа. И на топ-соросоида му препоръчвам да изкара курсове за заварчици. Търсят се. Защото под мостовете добрите места вече са заети!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Ами аз също не припознавам в Пражката пролет революция, защото рефрмите на Дубчек по-късно бяха проведени в по-разшрен вариант от Горбачов. Мисля, че е очевидно: Перестройката бе план за превръщане на партийната номенклатура в капиталисти.
  Под революция разбирам нещо съвсем друго, например Будапеща-1956: власт на граждански комитети, самоуправление по предприятията, строго доброволни кооперации в селото, местна самоотбрана, отнемане привилегиите на партията и недопускане на партийни привилегии изобщо.
  Та Пражката пролет има само една заслуга - че предизвика инвазия.

  Онова пък във Франция, ако и да е давало заявки да прерасне в революция, бързо бе предадено от синдикалните бюрократи. Положителният ефект бе, че стресна властите, но само толкоз.

  (от друга страна, бай Георги Константинов - онзи койта взриви паметника на Сталин няколко седмици преди титулярът да пукне - смята, че подценявам френските събития)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  соросоидите ще трябва да се разделят със синекурните си длъжности и да си търсят работа.
  =======
  Да ама те са хитри и няма да го направят !
  Винаги обаче ще го препоръчват !
  Между другото , статии от подобен тип са по главозамайващи и от ИК.....
  Гледай само .....обвиняват Орбан ,че си помни миналото !

  Bukalemun
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":
  Че кой, ако не Орбан, ще знае що за кухня е соросоидната? Нали е бил там и я е видял! И като види отврат, какво - да стои в блатото ли? Всеки с една мозъчна клетка го вижда.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1720 Весело

  И този пишещ събрат си плю във физиономията. Действително, никога не е късно човек да стане за резил! Имам чувството, че това правило е всеобхватно, без изключения. Сигурно тогава въпросът е само в това, на каква цена...

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дон Кихот":

  ИК направо беше прекрсна възможност всички НПО-лимонки да гръмнат.Ама всички!От Кръстев,който се държеше що-годе на ниво,та до Дичев,Дайнов и Радан Кънев.Петте Файтона да не ги споменавам!

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Това е класика :)

  The European Union Capital of Culture competition has rejected the city of Székesfehérvár after claiming a video presented by the city’s mayor showed the city to be too white and Christian.

  https://www.youtube.com/watch?v=cCBUouBU_Oo

  http://www.breitbart.com/london/2018/02/21/eu-rejects-hungarian-city-capital-culture-project-due-lack-migrants-many-white-people/

  Само не знам как са одобрили Пловдив, сигурно някой роми сме им показали от Шекер махала. :)

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Днешните десни популистки партии са преди всичко културни партии. Те приемат властта си като възможност за формиране на националната идентичност, за коригиране на историческия наратив.
  =========
  Значи вършат благородно дело ! Евалла на такива !
  И после какво е 《формират》 ?
  Националната идентичност не е пластелин , че да се формира в рамките на едно , две правителства !
  Това е хилядолетна работа. ....малко уважение !

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2227 Весело

  Кръстев, свободата на словото не се е родила през 1968 г. Ти много добре го знаеш, ама пусти хонорари...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne":
  Уйче, Истанбулската конвенция ни я предложи Баце. И казА , да не си биеш булката, като те ядосаме във форума. Засега спирането на боя се отлага. Вземи я зАведи на почивка и я качи в някой файтон. Ако направиш това във Виена, ще ти реже салатата шест месеца на тънко. През това време, Баце съвсем ще изчезне от женските сънища. Като го гледам как надебелява.

 39. 39 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Всъщност те се различават, както 1968 г. беше различна на Запад и на Изток. На Запад това беше революция за суверенитета на индивида. А на Изток – революция за суверенитета на нацията."!!! Не е вярно нито едното, нито другото!

 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Геносе Кръстев, като една реинкарнация на Троцки в цялото си великолепие!
  Чак ми доставя удоволствие да отговоря с един мой шарж на прословутият Марксов манифест. Нищо че вече съм го публикувал тук. За нагледно срество на мултикултурните неолиберални радикали.
  Внимавайте какво си пожелавате революционери.:)

  Призрак броди из Европа. Призракът на автономията.
  Първа крачка е тотална автономия ОТ мисълта.
  Втора крачка е тотална автономия от моралността.
  Трета крачка е тотална автономия от истината.
  Четвърта крачка е автономия от семейството и неговите стереотипи.
  Пета крачка - автономия от обществото.
  Шеста крачка - автономия от общността.
  Седма крачка – автономия от личността.
  Осма крачка - автономия от човечността.
  Девета крачка - автономия от автономията.
  Здравей глобален хуманоид.

  Въпросът не се състои в това да обясняваме света. Предизвикателството е той ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН.
  А който ретроградно се съпротивлява, да бъде ОТСТРАНЕН!

  Радвайте се! Триумфът на мултикултурализма е близко.
  Дойде времето на безкрайната автономия от свободата!

  АВТОНОМИЯ ОТ СВОБОДАТА!!!!!!

  !
  :)

 41. 41 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 627 Весело

  наистина е весело за колко прости работи какви сложни глупости могат да се изпишат...

  2018 няма да има революция като 1968 по една проста причина и тя е, че 1968 година е последната на бейбибумърите, демек пика на навлизане в европа и сащ на младежи в живота - тогава е имало много младеж, много тестостерон, много глупост по улиците - това ражда ... "революция" - от 2013 година бейбибумърите, това "забележително" поколение, което е.м. на запада навлиза в пенсия - пенсионните системи са пробити - няма достатъчно младежи които да изкарват пенсиите на "новите" все повече пенсионери, няма тестостерон по улиците, има страх и несигурност пред телевизора за старческото бъдеще - никой няма да излезе на улицата, но пенсионера не го мързи да гласува -затова кръстев, няма запад, няма изток, нема лево, нема десно, няма да има революция, ще има една кротка безоткатна контрареволюция... и ако продължаваш да пишеш глупости, няма да вземеш завоя както през 1989 и на стари години ще останеш без препитание, щото тези грантове от които сега "захлебваш" ще спрат...

  Je suis дани кирилов
 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#38] от "zegi":

  "Уйче " ти е онова,дето си го чешеш, докато гледаш Палнета....Ни най-малко не ме интересува кой е внесъл декларацията,а кой не се спря да я рекламира.И не спира и днес даже.

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Иначе съм изненадан,че още не са пуснали поредния Дичов пасквил.Сигурно утре...

 44. 44 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 654 Весело

  Без да чета умнотиите на другаря Кръстев - Не.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#45] от "pzx09553013":

  Въпроса е разгледан и обяснен много отдавна - интелектуалците смятат че не получават дължимото им уважение от обществото ето защо предпочитат да са подръжници на съмнителни режими и хора.

  klimentm
 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#45] от "pzx09553013":възхваляваха комунистическият режим и си осигуряваха апартаменти,вили,почивки в държавни станции,награди,звания.Сега се продават за пари.

  Последното не е вярно братчед - днес не се продават за пари, а за жълти стотинки.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#41] от "samarianin":

  Добре казано

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Така и не схващате,че уважението се заслужава.Вазов са го уважавали,например.Или Захари Стоянов.И още и още.Професионалните интелектуалци тип Кръстев,Дичев,Дайнов-второ поколение червени културтрегери така и не схванаха,че уважението трябва да го заслужат...

 50. 50 Профил на pzx09553013
  pzx09553013
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "pzx09553013":Въпроса е разгледан и обяснен много отдавна - интелектуалците смятат че не получават дължимото им уважение от обществото ето защо предпочитат да са подръжници на съмнителни режими и хора.
  —цитат от коментар 46 на klimentm


  Един истински интелектуалец никога няма да продаде морала си за пари.А ще се бори само за кауза,която смята за справедлива.Прави вплечатление,че всичките"интелектуалци",които са проводници на политкоректността са все комунистически отрочета-и Левчев, и Дичев,и Дайнов и Кръстев.Бащите им са си вадили хляба с подобна дейност,те правят същото.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Интелектуалците разбират от много неща, но едно не успяха да проумеят....
  Че хуманизма и хуманността , са две съвсем различни понятия .....
  Оттам нататък всичко тръгва в неправилни пропорции. ....
  На тях кой ще им обясни ,че грешат ?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на pzx09553013
  pzx09553013
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В момента се извършва един експеримент без аналог в 200 хилядната човешка история.В общи линии човешката история е протичала като дадена група,племе или народ са завземали дадена територия и са я отстоявали срещу нашественици.И са приемали чужди хора да бъдат част от тяхната група,племе,народ само ако те приемат техният начин на живот,порядки,култура.В момента в държави като Германия и Швеция се приемат чужди на тяхната култура хора,които категорично не желаят да приемат местните нрави и начин на живот.И въпреки това на тези хора се осигуряват безплатни жилища и парични средства.Особено фрапиращ е примера със сириеца,който имал 4 жени и 24 деца като получавали над 30 хиляди евро месечни помощи.Това е лудост и противоречи на човешката природа.

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#49] от "yanne":

  Схващам, но в случая нещата опират до психология и обяснението не е мое а пак на интелектуалци

  klimentm
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#49] от "yanne":

  Схващам, но в случая нещата опират до психология и обяснението не е мое а пак на интелектуалци

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#49] от "yanne":


  Мисля че по едно време Дядо Вазов бяга от България?!

  klimentm
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#50] от "pzx09553013":

  Ами обяснимо е аз съм израстнал в работническо селско семейство и станах багерист, не съм се интересувал от Кант, Достоевски или Попър.

  klimentm
 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  Не от България,а от Стамболов,но това не променя уважението на българите към него,а точно за това говорим.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално


  Наистина не разбирам защо някои хора четат Иван Кръстев.
  За тях има къде-къде по-лесни автори.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#57] от "yanne":


  Действително българите към които наистина изпитваме респект са много малко, просто не ни е национална черта да признаваме други авторитети било то морални или интелектуални, освен себе си, една от най лошите ни черти според мен.

  klimentm
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  До коментар [#51] от "eti mehter":


  Защо са различни ети?

  klimentm
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#56] от "klimentm":

  Абе гледам аз, че имаш пренебрежително отношение към интелектиалците, пък то било защото си представител на класата-хегемон :-)

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#47] от "Тони Шнайдера":

  "С малки суми, но редовно!", нали така ни съветваха от ТОТО-то :-)

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  За любителите давам линк за документалния филм"Революцията (1968) със сцени на хипитата от Сан Франциско от 1960-те https://vimeo.com/174481019 . 1.5 часа реалности.

  Интересно е също, че на 25 август 1968 в Москва се провежда митинг против нахлуването в Чехословакия.

  За Париж 1968 няма да пиша, навярно всички са наясно.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#61] от "daskal1":

  "Класата хегемон" е чудесно попадение даскале! Всъщност може би оставам у четящите грешно впечатление,аз уважавам интелектуалците,да бих притежавал лекотата с която пише Кръстев бих сътворил чудеса (отново българска черта май) но не ми е от бога дадено,това последното ме навежда на мисълта че интелектуалните черти не се предобиват?! Ще си кютам в класата хегемон!

  klimentm
 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#64] от "klimentm":

  Имам доста възражения към твоята теза. За г-н Кръстев лекотата с която пише е плод на дълги и сериозни инвестиции плод на привилегированото положение в което се е намирал, оттам добрия английски и възможностите за шлифовка в разни школи, а и усета за ситуационно пласиране. Виж, последното е наистина критичен атрибут, както казват някои :-).
  В замяна на това ние тук имаме свободата на волната мисъл и не винаги стилизирания речник :-). Мислил ли си някога колко си изписал в този форум и какъв обем "несресани мисли" лежат като необработени пластове за бъдните поколения?
  Да сме здрави!

 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Смешно е нравствен фалшификат като автора да претендира за морална легитимност.

 67. 67 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Иван Кръстев не е много наясно какво беше през 1968 г., защото е много млад. По онова време управлението по социалистически модел беше в своя апогей; бурно развитие на индустрията и селското стопанство, благоденствие и огромни социални придобивки за хората. САЩ и цяла западна Европа беше обладана от идеите на социализма. Като начин за преодоляване на желанието на народите да въведат социализма в своите държави, американците създадоха хипи- движението, започнаха войната във Виетнам, сключиха съюз с мафията, дадоха и карт бланш за повсеместно разпространение на наркотиците, отначало като идея за разгрома на негърското движение на "Черните пантери", а после за приспиване на цялата бунтарска младеж. Диверсията на капитала, с цел запазване на статуквото и парите си, успя да създаде контрареволюционна ситуация в Чехия- Прага, по онова време. Нито чехите, нито словаците имаха някаква нужда да се бунтуват, нито да променят социализма. ЗНАМ ГО ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО от непосредствените ми контакти с чехи и словаци и преките ми наблюдения при посещението ми в Чехословакия. Интересно е, че Горбачовата "демокрация" постъпи по същия унищожителен начин спрямо народите в бившите социалистически държави: наркотици, хазарт, проституция, мизерия, грабителска приватизация, зверска задлъжнялост до гроб, идиотска здравна система, неефективно обществено и социално осигуряване. Днес у нас по- малко от 10% владеят повече от 90% от националното богатство и сме с над 2 милиона по- малко! Като бесни кучета се нахвърлят върху всеки един като Орбан, когато се опитва да защити държавата и народа си!

 68. 68 Профил на pzx09553013
  pzx09553013
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "bobhunter":

  Точно.Тези бунтове в Париж до голяма степен са били инспирирани от съветското разузнаване.Интересно,че точно през 1968г е образувана терористичната групировка"Фракция Червена армия",а две години по-късно и "Червените бригади".
  Сегашната криза отново е инспирирана от неокомунистите-борците за политкоректност.Така че без комунизъм,но по комунистически.И по времето на комунизма най-големият грях беше да си патриот и националист.Много хора са избити и лежали по лагери и затвори с обвинение"великобългарски шовинизъм".

 69. 69 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Bullshits!
  1968-ма нямаше Фейсбук!
  2018-та, Революция, ако има такава, ще е виртуална!

  Да разлая троловете!!
 70. 70 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Чехословакия, Франция, Северна Ирландия малко ли е?

 71. 71 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#45] от "pzx09553013":

  Ми те са едни и същи.
  Виж им биографиите.

  Panta rhei....
 72. 72 Профил на pzx09553013
  pzx09553013
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "pzx09553013":Ми те са едни и същи.Виж им биографиите.
  —цитат от коментар 71 на Molossian


  Това имам предвид.Синовете поеха щафетата от бащите.Знаят къде да ядат бял хляб.

 73. 73 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Добра статия на Кръстев. Чудесно вдигане на летвата!

  ключовите думи "признание", "уважение" гравитират около базовото, че почти всяка "борба" е всъщност за свобода, в смисъла на равни на човешки права.
  Доколкото западноевропейците са значително по-наясно с реалната си обществена организация - тяхната борба е да не позволяват образуването на "политическа каста" - вечни политици, които менят убежденията си, оставайки на власт.
  В този смисъл техния консерватизъм е наистина консервативен - т.е. срещу "гъвкавите" реал-политици, а целта най-общо казано е обществото да се ръководи от (консервативни) ценности/традиции, а не от личности.
  "Революционното" там е, че някакси все не им се получава - основните им "консерватори" все се оказват вечни реал-политици (Тачър, Меркел).

  При нас - източноевропейските "консерватори" са абсолютен полюс на почвеничеството на Достоевски.
  Управляващите източни консерватори са бивши "реформатори", яхнали колелото на властта по начин, който не им позволява безболезнено слизане. Консерватизма им се състои в това, че не искат нищо да се променя и никой да им се бърка (да клати властта). И тъй като не могат открито да поискат да станат царе, започват да го усукват - Орбан за "както преди 1100 години", Борисов - "стабилност и безалтернативност" и т.н.
  В този дух засега най-"консервативен" е Путин, а зад него спринтира Ердоган.

  В някакъв смисъл западните vs. източните консервативни идеи са като алтернативни тълкувания на израза "управление на мнозинството" (мнозинството да управлява vs. да управляваме мнозинството).

  Не вярвам да дочакаме революция на Запад. Бих гледал на изток.

 74. 74 Профил на pzx09553013
  pzx09553013
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "wowbagger":

  Сомо дето Кръстев говори за хората от западна и източна Европа,а не за политиците като цяло.И естествено лъже.Като това,че хората от източна Европаживеели в етнически хомогенни.Няма нито една държава в източна Европа,която да е етнически хомогенна.България има най-голям процент мюсюлманско население в целият ЕС.Цигански малцинства има в почти всички държави от източна Европа,но малко в западна Европа.Чудно защо ли?

 75. 75 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Трябва ли да се отговаря на Кръстев?
  Изглежда, трябва. Защото размишленията му по оста Изток-Запад са наводнени с неразбиране на случващото се в бившия "лагер". А може би не е неразбиране, а вписване в изискванията на донорите.
  А там, в лагера де, бившият, тече процес на изтрезвяване.
  Да покажа реакцията, изтрезвяването на "изтока", през словото на "поетесата на Майдана", защото портал "Култура" няма да сподели тази изповед: "Цветная революция в Украине step by step (доклад для Сената Чехии)"
  https://bilchenko.wordpress.com/

  Ecrasez l’infâme
 76. 76 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  1968, 2018. Пука му на Кръстев дали 2018 ще бъде "революционна" или не. Добро упражнение, с финтове - всъщност е използвал годините, за да каже това, и то многократно, за което му се плаща - "Изтока", "Запада", Източна Европа, Западна Европа. И не мога да разбера, какво има срещу Орбан, когото цитира - "Не искаме нашия цвят, традиции и национална култура да се смесват с тези на другите". Ами правилна позиция на държавник, а не на безполово или многополово същество.

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#67] от "bobhunter":

  ....Диверсията на капитала, с цел запазване на статуквото и парите си, успя да създаде контрареволюционна ситуация в Чехия- Прага, по онова време. Нито чехите, нито словаците имаха някаква нужда да се бунтуват, нито да променят социализма. ЗНАМ ГО ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО от непосредствените ми контакти с чехи и словаци и преките ми наблюдения при посещението ми в Чехословакия. .....
  —цитат от коментар 67 на bobhunter


  Пък аз мога да Ви кажа от първо лице единствено число по какъв повод е било посещението Ви в Чехословакия и с какви чехи и словаци са били непосредствените Ви контакти. Като служител на създаденото през 1967 год. Шесто управление на Държавна сигурност - „За борба с идеологическите диверсии и противодържавните прояви“. Така ли е, колега? Така е, тъпи милиционери си бяхте в Шесто, тъпи милиционери си и останахте, колкото и да се мъчите да се присламчите към разузнаването и контраразузнаването. Не, че и там бяхме много цвете, де....

 78. 78 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  След провала на военния комплот срещу Батенберг, Стамболов подлага на репресии всички русофили, дори убива приятеля си Олимпи Панов, през Турция Вазов отива в Одеса, където написва "Под игото". Всяко зло за добро, поради политическите му пристрастия в България, даже е бил министър по едно време, едва ли щеше да му остане време да напише такава книга, но изгнаничеството е довело до добър резултат.

 79. 79 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 221 Весело

  Кажи си бе Иване, кажи си, че Сорос ти плаща...

  Баси и купона
 80. 80 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Искаме да бъдем такива, каквито сме били преди 1100 години в равнините на Карпатите." -- направо да си спомнят какво е да си истински унгарец като азиатски степен номад и да си ходят обратно там.
  Носители на ценности и цивилизация милите хуни.

 81. 81 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  /.../.При нас - източноевропейските "консерватори" са абсолютен полюс на почвеничеството на Достоевски.Управляващите източни консерватори са бивши "реформатори", яхнали колелото на властта по начин, който не им позволява безболезнено слизане. Консерватизма им се състои в това, че не искат нищо да се променя и никой да им се бърка (да клати властта). И тъй като не могат открито да поискат да станат царе, започват да го усукват - Орбан за "както преди 1100 години", Борисов - "стабилност и безалтернативност" и т.н. В този дух засега най-"консервативен" е Путин, а зад него спринтира Ердоган./.../
  —цитат от коментар 73 на wowbagger


  Така е, колега, рашките истерично искаха връщане в уютен безвремеви Брежневизъм, ама ако може с Царъ, Богъ, и Моралъ, и Путя им го даде, и още ще им го дава. А сега в цяла Европа че и в САЩ се надигна същото желание. Неизпълнимо по презумпция, но умело яхнато от демагози.

  Идването на Путя се случи в същия исторически отрязък в който България се отказа от дуполюсната англосонска система и почна да търси "спасители" почвайки с царчето. После и Сидеров изгря за няколко години. Имаше и всякакви Янета, Барекови... Въобще, в този смисъл, България го преболедува това преди много от европейските колеги. Днес нашия парламент е огледален на австрийския--евро-популисти+обединени патриоти, и червена опозиция.

  Но при нас никога не било примерно партия на Слави Трифонов да стане най-голяма, както е сега с 5 звезди на техния си Слави в Италия. Нито Сидеров някога е бил на нивото на Льопенката по популярност. Нито сме имали Жорж Ганчев или Пеевски за президент като в Чехия.

  Авторът на материала правилно сочи именно "централна Европа" а не нас.
  Колко хора си пипкат зърната фантазирайки за "български Путин" или "български Орбан" ама няма да стане.

  Още втората световна се видя под маските на цивилизацията кой на кое ниво е. Унгарците и поляците и хърватите се оказаха най-склонни към зверства и погроми, докато българите и румънците по-скоро едни "източни италианци" които може и да са фашаги, ама от най-вялите. Както после и станаха най-вялите сталинисти.

  Тази вялост, това невпрягане, прави българите в известен смисъл англичаните или швецарците на източна Европа, и който фантазира изведнъж да полудеем като сърби или унгарци, а патриот само на думи.

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Много приказки, много... глупости. Типично творение на объркан соросоид който се чуди как да оправдае гранта. А най-големият парадокс е, че левичара либераст Иван Кръстев обвинява в левичарство десните консерватори. Наистина не е лесно да си соросоид днешно време, чудиш се как изкараш нещо смислено ама в "правилната" линия а то не се получава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  В момента се извършва един експеримент без аналог в 200 хилядната човешка история.
  —цитат от коментар 52 на pzx09553013

  Това не е експеримент, това е съзнателна диверсия от страна на управниците, план за разрушаване на обществото и от там на държавата. Във военно време/а нашето е такова защото имаме война на цивилизациите/ такива ги съдят по късата процедура и след това до стената.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  През т.нар. Пражка пролет ЖЖ написал "Тоталитаризмът"
  и заминал да го публикува в Прага.

  Но това е встрани от темата.
  Ний специализирами в недъзите на капитализма.

  До коментар [#12] от "tam17540965":

  Ако трябва да опишем 1968 ,поне в Европа , то това не само Париж , но също и Чехословакия. И в последната не става въпрос чак толкова за права на малцинствата, нали. По скоро за правата и свободата на всички.

  И нтяма защо да се прави на ударен Иван Кръстев , и след 50 години има различия.

 85. 85 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#83:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  Ето как лесно стигнахте от стандартни наци глупости към призоваване към тероризъм, със задължителен патос "аз не съм терориста, те ме принудиха!" "христосу акбар!".
  Учебници трябва да се пишат по психическото ви състояние.

 86. 86 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#73] от "wowbagger":Сомо дето Кръстев говори за хората от западна и източна Европа,а не за политиците като цяло.И естествено лъже.Като това,че хората от източна Европаживеели в етнически хомогенни.Няма нито една държава в източна Европа,която да е етнически хомогенна.България има най-голям процент мюсюлманско население в целият ЕС.Цигански малцинства има в почти всички държави от източна Европа,но малко в западна Европа.Чудно защо ли?
  —цитат от коментар 74 на pzx09553013


  По официална информация в Германия официално живеят около 10% чужденци (без германски паспорт). По разбираеми причини не се обявява официално колко хора с немски паспорти са с чужд етнически произход (деца на пришълци и натурализирани), но всички данни сочат над 20% - (турски, руски, полски)
  При всяко положение в Германия над 30% (всеки 3-ти) или не са родени в Германия или са деца в семейство чужденци.
  Разбира се - никой няма да спомене там думата "малцинство".

  Германия е най-многолюдната държава от ЕС, но в никакъв случай не е сред най-етнически пъстрите в Западна Европа.

 87. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":


  Голям тюрлю гювеч е замесил др.Кръстев, а нещата са далеч по прости. Хората просто не искат да са безлична, неразличаема, сива маса, която може да се моделира така или иначе по волята на някои космополитни социални инжинери.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Аз съм съгласен по отношение на тюрлю гювеча, макар че примера с Орбан е показателен и според мен сполучлив.
  Но с втората част, за безличната маса, моделирана от...кой може да моделира когото и да е?
  Все едно дали става дума за американски гражданин, африканец и или от коя да е страна в ЕС, кой може да моделира отделния човек в каквато и да е посока, ако той не го допускаш.
  Да, съгласен съм че простите хора във всяка държава са обект на моделиране, само че много и различни са мераклиите за моделиране и моделираните пак от своя страна правят една доста пъстра палитра. Ако вземем нашия пример, има носталгични комунисти, има т.н. патриоти (последователи на великото патриотично трио - Сидеров, Каракачанов и Симеонов), намират се и консерватори в тесния смисълна думата и дори има и вярващи и верни на БПЦ, независимо от безобразния състав на нейното ръководство ( почти 100% ДС) и въпреки че не са провели поне една благотворителна акция, но си носят скъпите часовници и се возят в скъпите коли и "леко' съгрешават в сексуалната област, като дори си правят и разпространяват клипове за това в мрежата. Примерно у нас, кой от кого е моделиран и кои са безличните - интересно нали?
  А иначе, хубавата ни страна, чудесната кухня и хубави напитки, хубавите ни жени да не забравяме, никой не може да ни вземе и ако полагаме (според възможностите и желанията разбира се:)) някакви усилия да си познаваме добре езика, какво значение има дали ще сме съединени европейски щати или насипна купчина от държави с управляващи а ла Орбан. Всеки ще си е идентичен на себе си, но общите ни неща си остават, както впрочем са си останали независимо от турско, т.н. фашистко или комунстическо робство/управление и устройство.

 88. 88 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  АВТОНОМИЯ ОТ СВОБОДАТА!!!!!!!:)
  —цитат от коментар 40 на AzDebil


  Само дето едни, като автора и самия "Дневник", са по-свободни от другите!

  Пък и не им пука нито за нашите мнения, нито за гласа народен, щото било "популизъм". Важно е хонорарите да текат.

  Просто гьонсуратлък, брате!

  Гьонсуратлък.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 89. 89 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредната статия на Кръстев, която (безуспешно) се опитва да внуши на Западния човек, че между него и Източния човек има непреодолими различия.
  Разделяй и владей, так держать!

  "Макар западноевропейците да поставят под съмнение предимствата от различието, от известно време те живеят в културно разнолики общества. Докато жителите на Централна и Източна Европа живеят в етнически хомогенни общества и вярват, че различието никога няма да ги сполети."

  - Уникална лъжа, предназначена за мириканци, които не различават една европейска държава от друга.

  "Консерваторите в Западна Европа мечтаят за континент, където обществата ще бъдат формирани от мнозинствата; на Изток те мечтаят за общество без малцинства и за правителства без опозиция."

  - Тук вече може да се говори или за лудост, или за безбрежна като Русия наглост.

  Дневник, имайте някаква хигиена и преглеждайте статиите, преди да ги плеснете на сайта си.

 90. 90 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Весело

  Иван Кръстев лъже пред американците като възрастен представител на малцинства, които по думите му липсват в "етнически хомогенната" Централна и Източна Европа.

  Само че го превеждат на български и става за резил.
  Веднъж като станеш за смях, вече никой не ти взима насериозно.

 91. 91 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  “Докато жителите на Централна и Източна Европа живеят в етнически хомогенни общества....”

  Ако всичко останало в статията подлежи на обсъждане и може да мине за вярно след като е мнение на автора, горният цитат е или обикновена недомислица, или откровена манипулация....

  И то написана от българин, който сигурно е чувал за огромните маси цигани, които се очертават като най-големия проблем на голяма част от страните в Източна Европа. Отделно за Бългрия стои и бъдещият проблем с дост и апетитите ердогански.

 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "Докато жителите на Централна и Източна Европа живеят в етнически хомогенни общества и вярват, че различието никога няма да ги сполети. "
  Това пък откъде го изсмука наш Иван?
  Паралела му с 1968 също не е най-доброто попадение, поне за тези които познават онези времена.
  Хипитата от тогава рипаха слещу властта за повече СВОБОДА, сегашните социални инженери се натискат за власт и драпат за силата на ДЪРЖАВАТА да си реализират изчанчените си визионерски фантасмагории дето им се въртят из главите.
  Аз не мога да видя прилика между тях.
  Но ми е интересно, докъде ще стигнат късните троцкисти.

 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Иван Кръстев лъже пред американците ...Само че го превеждат на български и става за резил.
  —цитат от коментар 90 на solange

  +++++++++++
  Това е ключовото обяснение! Чудех се какво някак си ме дразни в неговите писания, нещо като песъчинка в окото а не можеш да разбереш какво е. А то е точно това - Кръстев пише за тези които му плащат. Нагажда се към техният стереотип, към техните Опорни Точки. А плащащите са в чужбина, те нямат нашата картина за света, имат своя.

  От гледна точка на плащащите е идеален, получават това за което плащат и то поднесено в интелектуален стил, укрепва вярата им че те са правите. Потвърждава ТЯХНАТА картина на света и те естествено са доволни, готови отново да поръчват и плащат.

  Но незнайно защо го превеждат на български а пред нас веднага лъсва пълната неадекватност на написаното, огромното разминаване между написаното и реалността. Това едва ли го вълнува, не ние му плащаме. Но поръчителите му би трябвало да се замислят, получава се отрицателен пропаганден ефект.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Такова нещо като консервативна революция не съществува и никога не е съществувало. Двата термина си противоречат екзистенциално. Нещо като дървено желязо. А това, което виждаме в момента не е вълна на консерватизъм, а на демагогия и популизъм, която води до окарикатуряване на консервативните ценности и обвързването им с език на омраза и екстремизъм. А това е сигурен признак за провал.

 95. 95 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  В България ситуацията е същата - достатъчно е да се види какви меркантилни и простовати палячовци - патрЕоти уж защитават традиционните ценности, за да се направи извода за какво става дума.

 96. 96 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#73] от "wowbagger":

  Много точен анализ !

 97. 97 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#52] от "pzx09553013":

  Това не отговаря на истината - В Римската империя този който е римски гражданин, е можел свободно да изповядва всяка религия и да спазва собствените си обичаи, (изключение прави християнството до Миланския едикт, когато е признато за равностойно с останалите религии). В Римската империя етносът и религията не са били от значение за получаване на римско гражданство, служене в армията, заемане на длъжност и т.н.

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Той особено си помни миналото на комсомолски активист.

 99. 99 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#97] от "antonio_vivaldi":

  И кой е получавал римско гражданство до 212 година ? Да не би всеки,който е поискал?То до 212 г дори не всички живущи в империята са имали такова. Освен това римляните не са хрантутили новодошлите,а те са си извоювали мястото в римската общество било чрез служба в армията,било чрез други дейности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK