Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"

© Асен ТоневИсторическите съвпадения са кривото огледало на случващото се. Сякаш за да покажат, че политика и история никога не се припокриват напълно, макар да са неотделими.


Вчера един заместник-председател на българското Народно събрание се прости с поста си по причина на историята. По-точно поради твърдението си (вкарано, а сетне изкарано от декларация на БСП), че "Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие". Няма да се впускам в анализ на твърденията на г-н Валери Жаблянов, нито в аргументацията му как "Народният съд е създаден във връзка с чл. 37 от Търновската конституция и с наредба-закон от 1944 г.". С решение на Върховния съд от 1996 г. бяха отменени присъдите на Първи и Втори състав на Народния съд тъкмо поради "липса на доказателства", а в чл. 2 на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен (от 5 май 2000 г.) се осъжда "безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения Народен съд. Доколкото ми е известно, този закон още е в сила.
Онова, което г-н Жаблянов, изглежда, не иска да разбере, е, че вълната от възмущение срещу него не е, защото е изразил "лично мнение" (преповтарящо комунистическия разказ на НРБ), и то по едни травматични в българската памет събития. Към тях, както и към предшестващото ги, със сигурност ще се връщаме. Историята не може да се пише в черно и бяло. Би могло да се говори много за действията на Богдан Филов по присъединяването на България към Тристранния пакт, по отговорността на личности като Петър Габровски или Александър Белев при налагането на безчовечния Закон за защита на нацията, насочен срещу евреите, и т.н. Но работата е там, че последвалият "Народен съд" е всичко друго, но не и подобие на правосъдие. Самата комунистическа пропаганда го величаеше като "Възмездието" – пълната саморазправа с политическите противници, което се потвърждава и от броя на произнесените присъди: 2730 осъдени на смърт, 1924 доживотни присъди и над 5000 други присъди с различен срок.


"Необходимо и неизбежно правосъдие" – такова нещо наистина нашата история не помни. А пък веднага след "Народния съд" следва разправата със семействата и близките на осъдените: изселени са 4325 семейства, общо наброяващи 11 875 души. Репресия, която явно също носи "необходим и неизбежен характер", простирайки се чак до внуците им.


Затова ми се иска да се върна към онези събития през погледа на един човек, за когото е редно да си спомним тези дни. Става дума за друг един заместник-председател на българското Народно събрание, който точно преди 75 години (март 1943 г.) е бламиран (свален от поста си) след написването на една доста по-различна декларация. А именно – за Димитър Пешев, спасителя на българските евреи, обявен за праведник в Израел, чийто бюст се намира в Съвета на Европа, а фондацията "Раул Валенберг" направи медал с лика му.


Пак повтарям, че пряка връзка между Валери Жаблянов и Димитър Пешев няма и не може да има. Освен ако г-н Жаблянов не е използвал същия парламентарен кабинет. Историята понякога си прави такива шеги.


Заслугите на Пешев по спасяването на близо 50 000 евреи са толкова безспорни, че в случая няма нужда да се връщам към тях.


Само искам да цитирам откъс от неговото протестно писмо до премиера Богдан Филов, подкрепено от 42 народни представители от тогавашното парламентарно мнозинство:
Един елементарен правов ред е нужен за управлението, както въздухът е нужен за живота.
Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство – тя е преди всичко елемент на политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ.


С това писмо Димитър Пешев зачерква политическата си кариера, за да се превърне, по определението на италианския си биограф Габриеле Нисим, в "човека, който спря Хитлер". Или ако искате, в българския Оскар Шиндлер, който още чака някой Спилбърг да направи филм за него.


След 9 септември 1944 г. Димитър Пешев не се крие от комунистите. Знае кой е и има съзнание за стореното от него. Дори оставя бележка на вратата на жилището си, че ако не си е вкъщи, могат да го потърсят на долния етаж при сестра му, където често се отбива. На 14 ноември следобед в дома му нахълтват група милиционери. Обръщат изоснови жилището му, прибират всички ценности, пари, документи, множество книги, цялата му спортна екипировка – той е запален скиор. Не получава документ за конфискуваното и никога повече не вижда иззетите скъпи вещи. В затвора е наблъскан в една килия с близо шейсет души. Вътре са и хората, на които се е противопоставил в парламента, спасявайки "честта на България".


Той обаче не губи хладнокръвие, убеден, че няма вина. Едва след публикуването на Наредбата-закон за Народния съд започва да си дава сметка, че се подготвя нещо страшно. И започва да се бои за живота си. Като дългогодишен адвокат и опитен юрист решава да се обърне към кантората на колегите си Меворах и Лиджи. Адвокат Меворах (бащата на Валери Петров) отказва да поема защитата му, аргументирайки се със своята партийна принадлежност (към комунистическата партия). Има решение на БКП, че на комунистите не се разрешава да помагат на "фашисти". Адвокатът Давид Лиджи приема, защото знае кой е Димитър Пешев, но пропуска първото заседание в съда. Обявява, че е болен. Дори представя медицинска бележка, удостоверяваща, че не трябва да работи в продължение на месец поради нервно изтощение.
По-късно пред племенниците на Пешев Давид Лиджи заявява, че просто не можел да се яви в съда: нямало да издържи да види колегата си на подсъдимата скамейка.


Тогава близките предлагат на друг адвокат евреин – Йосиф Яшаров, да поеме защитата на Пешев. Той, без да се колебае, приема. Години по-късно, в своя реч в памет на Пешев, дори споделя:


"Смятах, че е чест и привилегия да поема защитата му като адвокат." Комунистическият режим не смята така. На 1 април 1948 г. единственият адвокат, дръзнал да поеме защитата на Пешев, получава кратко уведомление, че се отнемат завинаги адвокатските му права, защото е "вражески настроен към народната власт на Отечествения фронт и нейните мероприятия". Това също е част от разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие". Адвокат Яшаров е принуден да напусне родната си страна и да замине за Израел.


На процеса Пешев има шанса да бъде защитаван от истински адвокат. При мнозина от подсъдимите служебните защитници играят ролята на втори обвинители. Той все по-ясно си дава сметка, че случващото се е маскарад на правосъдие. "Революционният съд" е съставен от избрани от комунистическата партия съдебни заседатели. Прокурорите, наричани "народни обвинители" – пряко от Министерския съвет, тоест от просъветското управление.


Два дни след разпита му в съда Пешев посреща най-тежката си Нова година в килията. В утрото на 1 януари на обвиняемите е подготвена жестока шега. Внезапно вратите на килиите се отварят. Но това не е знак за жадуваната свобода. Затворът се огласява от специално подготвен концерт. "Това бяха песни, разказва в записките си Пешев, специално в духа, който се поддържаше, дух на революционна ярост. Ясно се разбираха думите на песента: "Фашисти, вас смърт ви чака."


Смъртните присъди на "Народния съд" вече са постановени в шифровани телеграми от Георги Димитров до Трайчо Костов, тоест спуснати от Москва към София. Това също е част от "необходимото и неизбежно правосъдие".


Скоро обвиняемите са върнати в затвора, за да чакат присъдата. Димитър Пешев свидетелства: "Истинска мъка беше да се наблюдават особено онези застрашени за живота си; страданието им беше изписано по лицата, то се предаваше и на другите, които чувстваха онова, което преживяват. Всичко се разбиваше от неверието на тези измъчени хора, изживели толкова разочарования от правото, съда и справедливостта. Мъчно беше да се вдъхне надежда там, където тя беше почти изчезнала след толкоз изживени разочарования и потъпкани човешки права."


На 1 февруари преди обед обвиняемите са отведени в Съдебната палата. Всичките 134-ма обвиняеми от Втори състав са признати от Народния съд за виновни. От тях 67 получават смъртни присъди. Пешев, благодарение на защитата на адвокат Яшаров и няколко свидетелски показания като това на Петко Стайнов, се "отървава" с 15 години. Двадесет народни представители, подписали неговата декларация, с която се спасяват българските евреи, получават смъртна присъда, шестима – доживотен затвор.


"Аз се отказвам да описвам картината след прочитането на присъдата – свидетелства Пешев, за това е необходимо перото на голям гениален писател."


Той вижда как отвеждат на смърт Димитър Икономов, депутатът от Дупница, който пръв иска среща с него, разказвайки му за покъртителната ситуация с евреите от Беломорието, за "всички тези жени, деца и мъже, натоварени с багажи, отчаяни, плачещи за помощ, но безпомощни, едвам влачещи се неизвестно закъде".


Вижда как отвеждат и неговия приятел, депутата Иван Петров, който подкрепя с всички сили декларацията на 42-мата, единственият народен представител, напуснал пленарната зала, когато се гласува присъединяването на България към Тристранния пакт.


Сетне отвеждат към камиона и друг негов близък приятел – Спас Ганев, който успява само да промълви: "Целуни децата ми."


Всичко това Димитър Пешев описва през 1969-1970 г. в четири тетрадки, озаглавени "Народният съд", които наследниците му предават на Държавния архив чак след 1989 г.


Описва го във време, когато е "никой" – лишен е от граждански права, не получава пенсия, няма жилище, не разполага с никакви средства за съществуване, подпомаган е единствено от най-близките си роднини.


С тези свои записки, в пълен разрез с комунистическия разказ за събитията, един бивш подпредседател на Народното събрание поема риска да остави своето "самиздатско свидетелство" за поколенията.


С убеждението, че "може би някога, когато ще се гледа по-спокойно на миналото, това събитие ще даде сюжет на някой гениален писател да опише трагедията на едно време, пред ужаса на което ще изтръпнат бъдещите хора, които ще бъдат, да вярваме в това, по-културни, умни и благородни, за да не допускат подобни прояви на политически фанатизъм".


Уви, ако се съди по декларацията на един вече бивш заместник-председател на Народното събрание и на неговата парламентарна група, изглежда, че скъсването с този "политически фанатизъм" все още не е настъпило.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Заслугите на Пешев по спасяването на близо 50 000 евреи са толкова безспорни, че в случая няма нужда да се връщам към тях
  ______________
  Де да можеха да кажат същото и евреите в Беломорието и Вардарско!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  "Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство – тя е преди всичко елемент на политика. Тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание".
  Какви хора са управлявали България. Като гледам днешните, ми идва да се разплача.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Млъкни бе!!! как не те е срам! Комунист мръсен!

 5. 5 Профил на block
  block
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Голям изрод си,да знаеш!
  —цитат от коментар 3 на tedif


  не, просто му е толкова акъла...

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  Абе , Тони, абе, Николов - като ''Би могло да се говори много за действията на Богдан Филов по присъединяването на България към Тристранния пакт, по отговорността на личности като Петър Габровски или Александър Белев '' - що АНБЛОК /както са ги осъдили / покрай сухото и суровото, пак така АНБЛОК са им отменени присъдите и са реабилитирани и достойни хора и доказани престъпници ????
  Някой може ли да отговори, ама не юридически, а логично ????

  [email protected]
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  На потомсвените полул@мпени прегърнали болшевизма всякакъв морал и достойнство са им чужди!Полуграмотните дейци взели власта се нахвърлят върху всеки който не е като тях.Унищожават и смазват интелегенцията само защото ги превъзхожда умсвено.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8
  hunt
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Разстроено

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Колко сте жалки само! Жабляновци!

 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Жаблянката няма да може да осмисли този текст, щото чугуна трудно пропуска мисъл...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Комунизма вирее само сред илитерати и полуграмотни селяни.Само човек без способности и образование става комунист.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  Завистта винаги е била една от главните движещи сили в тоталитарните режими. Н е само "умственото превъзходство", а всякакъв знак за различие от масата по какъвто и да е било критерий на издигнатост. Може би би трябвало да уточня, че става въпрос за агресивната завист, но мисля че това се подразбира.

 13. 13 Профил на terminal^velocity
  *****
  Неутрално

  Абе народния съд е наложен от западните страни, най-вече от англетата. Аре да не си кривим душите. Сега , че видиели възможност да опукат и няколко политически конкурента по между другото, не е за гордост ама по скоро е било изключение.
  Кат се напънали илитератчетата демократи и в Б-я се оказа , че никога е нямало нацисти, ами интересно как сме били първи дружки с фюрера тогава.....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  "Би могло да се говори много за действията на Богдан Филов по присъединяването на България към Тристранния пакт, по отговорността на личности като Петър Габровски или Александър Белев при налагането на безчовечния Закон за защита на нацията, насочен срещу евреите, и т.н."

  Би могло, но за съжаление не се говори по тази тема! Александър Белев например е заслужавал да бъде съден и да получи тежка присъда (най-малкото доживотен затвор) за това което е вършил преди 09.09.1944 г. Другите двама в цитата също са заслужавали да бъдат наказани.

  Големия проблем на този така наречен Народен съд е, че осъжда на смърт много невинни хора, които нямат вина за разлика от гореизброените трима.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Абе другорю Жабокреков, аз към теб, партията и твоите партийни другари и съратници имам само два въпроса относно псевдо народния съд.
  В края на 1940 и началото на 1941г, твоята любима партия пускаше ли позиви по заповед на Москва да притискате Царя и българското правителство да се влиза в оста колкото се може по-скоро, понеже в най-скоро време и СССР щял да влиза?
  И вотрия ми въпрос е, ако гореизложеното е вярно, защо същите тея пускали позивите от твоята пратия не бяха съдени и осъдени и убити?
  Знам, че от вас и иделогията ви няма нищо по-лицемерно и лъжовно, така че не очаквам и да ми отговорите.
  И все пак, за да не съм голословен
  https://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/sobolev.htm

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Разстроено

  "Вижда как отвеждат и неговия приятел, депутата Иван Петров, който подкрепя с всички сили декларацията на 42-мата, единственият народен представител, напуснал пленарната зала, когато се гласува присъединяването на България към Тристранния пакт."

  Ето още един пример как Народния съд наказва човек, който няма никаква вина за вкарването на България в Оста на злото (Тристранния пакт).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#13] от "terminal^velocity":

  След края на ВСВ подобни извънредни съдилища, но под друго име са проведени във всички държави, които са били част от Тристрания пакт, както и страните, които са били окупирани от Германия и са управлявани от пронацистки колаборационисти. Само няколко примера - Унгария, Словакия, Югославия, Гърция, Румъния, Франция, Белгия и други....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#13] от "terminal^velocity":

  Айде стига с тази глупост вече. Англетата не са наложили да трепаш наред, да промениш съдбите на хиляди семейства завинаги. Народния съд е дело на тези дето взривяват църкви и обират мандри. Даже нямам думи да изразя възмущението си от такива дела и тези.

 21. 21 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  А това как ще го коментираш: http://www.budnaera.com/2008-01/2008-04-11_09.html

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#6] от "karabastun":

  На този престъпник Александър Белев не му е отменена присъдата през 1996 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тоест всеки осъден от "Народния" съд е бил като Пешев?
  Силно се съмнявам, защото ако всички бяха като него, кой щеше да е направил България съюзник на Хитлер?

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ще е полезно да се разкажат още такива истории за пострадали от т.нар. Народен съд невинни българи - например Никола Мушанов. Не че изроди като жаблянов ще се трогнат, но поне нормалните хора да знаят и да помнят...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 25. 25 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Само едно ми идва на ум - ЛУСТРАЦИЯ СЕГА

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#21] от "kpenkov":

  По горе го коментирах вече, но хайде за теб ще повторя отново. Комунистическите изроди използват така наречения Народен съд за разправа и унищожение на всякаква опозицията срещу тях. Така те освен виновни политици избиват и много невинни хора. В огромната си част осъдените от Народния съд са били невинни хора. Безспорен факт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  Именно. Впрочем Тони Николов пише за виновните в своята статия, аз цитирах въпросния откъс в коментар [#15] и получих над 10 минуса без никой досега да ми отговори на този коментар и да напише нещо за тези трима, които даже според Тони Николов са виновни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#22] от "Иво":

  Нали забелязваш !?
  В новите учебници по политпросвета има фиксация върху ''Народния съд'', само че липсват фашизма, профашистките организации в България, антиеврейското законодателство и масовите убийства на български граждани по време на царуването на Борис Трети.

  [email protected]
 29. 29 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  Неутрален съюзник на Хитлер, нямаме нито един войник пратен в полза на Хитлер. Както е и Русията с пакта за ненападение. „Добрите” са чакали наготово половината Полша.Политика,кво да праиш.Тук фашисти е имало само в изкривените мозъци на шумкарите, да си оправдават поразиите.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Бастуне, а в няколко вече коментара написах същото. В българските учебници трябва да пише както за престъпленията на комунистите в България преди и след септември 1944 г., така и за престъпленията извършени от различни политици в периода 1924 г до 1944 г. Защото през по-голямата част от във въпросния период от време България не е била демократична и свободна държава. А, Николай Телланов с основание добави, че престъпления са вършени и преди 1924 г.

  Или накратко трябва да се учи цялата ни история след Освободжението на страната ни през 1878 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Тоест всеки осъден от "Народния" съд е бил като Пешев?Силно се съмнявам, защото ако всички бяха като него, кой щеше да е направил България съюзник на Хитлер?
  —цитат от коментар 23 на Николай Теллалов


  Съюзник да , но дано си даваш сметка , че в онези безумни години нашият мъдър цар и е направил всичко възможно български войник никога повече да не се сражава извън пределите на родината си . И сега си отговори на въпроса кой и кога ни въвлече във войната ?

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Весело

  До коментар [#29] от "nema_labavo":

  Много смешно!
  Я разкажи, че не е имало фашисти в Царство България на антифашистката коалиция, която е интензивно е бомбардирала София и други български населени места с цел да се свали фашистката власт!

  [email protected]
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#30] от "Иво":

  Ми и аз това написах - ама получих 20 минуса и нито един отговор на въпроса си - логично ли е всички осъдени от Народния съд да са невинни?

  [email protected]
 34. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Басти,предвид промитото ти съзнание ще кажа -в Царство България не е имало фашизъм!Имало ЗАКОННО избрани правителства и дейсвуващ парламент.И зако борещ срещу терористите взривящи ж.п.линии и грабещи мандри.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 35. 35 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Бомбардировките са резултат на това, че сме съюзник. Я кажи дали и колко военни действия и операции е имало тук, освен бомбардировките?

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":Неутрален съюзник на Хитлер, нямаме нито един войник пратен в полза на Хитлер. Тук фашисти е имало само в изкривените мозъци на шумкарите, да си оправдават поразиите.
  —цитат от коментар 29 на nema_labavo


  Интересен израз сте измислили.... неутрален съюзник!? Дали така са смятали за нас Съюзниците по време и след ВСВ!? По скоро не, иначе нямаше да ни сложат сред страните победени във ВСВ. Освен това има български войници по време на войната, които са пратени в окупирана Югославия и, които са се били срещу местните партизани, които са СЪЮЗНИЦИ на Великобритания, САЩ и Съюзниците като цяло. Освен това България обявява война Великобритания и САЩ и ние водим въздушна война срещу тези две държави. А, профашистки и пронацистки организации преди 1944 г. в България е имало много. Само няколко имена, ако не ги знаете:
  Съюз на българските национални легиони, Съюз на ратниците за напредъка на българщината, Съюз „Българска родна защита“, Национална задруга - фашисти и други подобни!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Не всички са били невинни, но както каза някой наскоро за народния съд - това е като да стреляш с картечница в тълпата, щото в нея има убиец. Съжалявам, но не помня кой го каза.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#34] от "Messerschmitt":

  Това го кажи на CBO, той също като теб е убеден антикомунист и русофоб, но признава, че след преврата през 1934 г. до 1944 г. България НЕ Е демократична държава! Дискутирай този въпрос с него, ако може... и ако той се яви под тази статия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Заслугите на Пешев по спасяването на близо 50 000 евреи са толкова безспорни, че в случая няма нужда да се връщам към тях______________Де да можеха да кажат същото и евреите в Беломорието и Вардарско!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ако можеха да го кажат и евреите от Биробиджан? Може ли да сте такива ненормалници на Позитано?

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#29] от "nema_labavo":Много смешно!Я разкажи, че не е имало фашисти в Царство България на антифашистката коалиция, която е интензивно е бомбардирала София и други български населени места с цел да се свали фашистката власт!
  —цитат от коментар 32 на karabastun


  Да ти припомням ли, че първо Матушката ти бомбардира български градове, още 1941 г. Ама като не четете, пишете глупости...

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#34] от "Messerschmitt":

  Това върви да го разкажеш в София - там има посолства на САЩ и на Велкобритания - ще те изслушат и ще ти се посмеят - обясни, че летците им са загинали тука, за да пречат на ''ЗАКОННО избрани правителства и дейсвуващ парламент'' - и може вече и да не се смеят!

  [email protected]
 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#13] от "terminal^velocity":След края на ВСВ подобни извънредни съдилища, но под друго име са проведени във всички държави, които са били част от Тристрания пакт, както и страните, които са били окупирани от Германия и са управлявани от пронацистки колаборационисти. Само няколко примера - Унгария, Словакия, Югославия, Гърция, Румъния, Франция, Белгия и други....
  —цитат от коментар 19 на Иво


  И никъде няма толкова изтрепани невинни хора, колкото у нас...

 43. 43 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Така нареченият "народен съд" , нито е народен (защото е сформиран по заповед от Москва) , нито е съд в юридическия смисъл на думата!Било е саморазправа , като част от жертвите са убити , без да са съдени дори и от този монтиран от съветската армия "съд"! Дори и елементът на отмъщение не е водещ ! Заповедта на Сталин е била да се ликвидират стожерите на Българската държава , за да стане зависима и кротка и да може да се моделира по болшевишката воля ! В това отношение сталинската школа е ползвала богатия си опит от моделирането на руския народ чрез терор, умишлен глад , лагери и масови убийства, за да стане това, което е и досега ! За наше съжаление и сега сме свидетели на примирение и податливост на внушения от всякакъв характер у нашия народ и недоверие в принципите на Демокрацията

  , което му пречи да заеме своето достойно място сред другите европейски народи !

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Комунистите винаги са били диваци и варвари!

 45. 45 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Интересен е израза, но не измислих друг. Не сме участвали или подкрепяли военни действия с Хитлер. Организации по онова време е имало всякакви, както и престъпления. На виждам никакъв смисъл да оправдаеш народния съд с довод, че и преди е имало престъпления.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#42] от "bez_ime2":

  Вярно !
  Ето ти от Уикито :
  България е в положение на война с Великобритания и САЩ от 13 декември 1941 година.[20] След като се установяват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват оттам бомбордировъчна война . Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 сериозно ранени, разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в десетки пъти повече.
  Народният съд е наименование на извънреден съд, действал в Царство България в периода от декември 1944 до април 1945 г. - осъдени са НА СМЪРТ 2 730 души,
  Значи дори осъдените са два пъти по-малко от нещастните техни жертви от цивилното население !!!!

  [email protected]
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#42] от "bez_ime2":Вярно !Ето ти от Уикито :България е в положение на война с Великобритания и САЩ от 13 декември 1941 година.[20] След като се установяват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват оттам бомбордировъчна война . Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 сериозно ранени, разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в десетки пъти повече.Народният съд е наименование на извънреден съд, действал в Царство България в периода от декември 1944 до април 1945 г. - осъдени са НА СМЪРТ 2 730 души, Значи дори осъдените са два пъти по-малко от нещастните техни жертви от цивилното население !!!!
  —цитат от коментар 46 на karabastun


  Ти да не си пиян? Или се наливаш с препарат за вани?

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#32] от "karabastun":др.червен мутант,в Царство България не е имало *фашизъм*,такъв има в Италия!Четете бре,червени говеда!
  —цитат от коментар 47 на tedif


  Престани да обиждаш нещастните животни, какво са ти направили... :)

 50. 50 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Много добра статия. За съжаление споменатите в статията убийци си имат достойни заместници, които чакат своя час. От нас зависи жабляновщината да не се разшири.

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  ,,...Какви хора са управлявали България. Като гледам днешните, ми идва да се разплача.....,,

  Фашисти ве, фашисти както ги определя др. жабалянов. Ма както са оказва в целия свят по това време, ВСВ, единствен режим с името ФАШИСТКИ е бил режимът на Мусолини. Дори режимът на Хитлер е бил Национал социалистически, така е по документи

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Нека погледнем към демократична Франция, 8775 разстреляни без съд и още 1500 със съд и присъда.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "nema_labavo":

  Какво значи "неутрален съюзник"? От територията на България излитат самолети, и то не само немски, да бомбардират цели в Гърция и Югославия.
  Да не говорим за снабдяването на вермахта и луфтваффе.

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "v.n.t.news":

  Българските войници тогава на запад стигат до Албания (където има сблъсък поради неодразумение с италиански части), а на юг - до Бяло море.
  За мъдростта на царя да не спорим - могъл е да се противопостави на съюзничесвото с Райха,след като против Германия още от септември 1939 е пракически целият свят със смазващото си икономическо превъзходство (тоест с потенциала да произвежда оръжия и муниции, както и да мобилизира войници).
  Самият Хитлер в Майн кампф пише, че за Фатерланда е самоубийствена война на два фронта, а Германия се бие на ЧЕТИРИ - на запад, на изток, в северна Африка и срещу съпротива в окупирани страни.
  От 1940-а върху немските градове на всеки три месеца се изсипва по ЕДИН КИЛОТОН експлозиви в авиационни бомби.
  Мъдрост ли е да се обвържеш с обречения, нека и като "неутрален съюзник"?

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "Messerschmitt":

  Законно избрани след два преврата и суспендирана конституция, ъхъ, Густав, точно така е.

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  ,,Силно се съмнявам, защото ако всички бяха като него, кой щеше да е направил България съюзник на Хитлер?,,

  България е направена съюзник на Хитлер по заповед на Старин. Намери и прочети книгата ,,спомени на разузнавача,, забравих името на автора. Тта там е писано черно на бяло, че по заповед на Сталин чрез нашия консул в Москва, царят вкарва ългария в тристранния пакт. Това е било направено с цел България да бъде връзката на Англия с Хитлер. Там също пише, че през СССР и България Англия е пратила нота до Германия за човечно отношение към нейните войници пленени от Германия, което и станало

 57. 57 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#32] от "karabastun":

  ,,Я разкажи, че не е имало фашисти в Царство България на антифашистката коалиция, която е интензивно е бомбардирала София и други български населени места с цел да се свали фашистката власт!,,
  [email protected]

  И така твойта антифашистка коалиция си е чисто и просто антихитлеристка коалиция, справка историята. Антифашистка се нарича от Българските комунисти за оправдание на този прословут народен съд и партизанското движение. Нали по голяма тяжест има да се каже ние партизаните са борихме срещу фашизъма и съдихме фашистите

 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "сидер":

  Това как оправдава активните присъединители на България към Оста?

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#57] от "сидер":

  Да не ровим - ето уикито!
  Трите големи (или Велики сили): Великобритания, САЩ и СССР са естествени съюзници, но договорните отношения между тях са установени значително по-късно от реалното начало на тяхното сътрудничество.Антифашистката коалиция се разширява значително на 1 януари 1942 г., когато във Вашингтон към трите големи държави се присъединяват още 21. Те всички подписват Декларацията на Обединените нации
  Съюзът популярно е наричан още Антихитлеристка коалиция или Антифашистка коалиция.

  [email protected]
 60. 60 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":,,Силно се съмнявам, защото ако всички бяха като него, кой щеше да е направил България съюзник на Хитлер?,,България е направена съюзник на Хитлер по заповед на Старин. Намери и прочети книгата ,,спомени на разузнавача,, забравих името на автора. Тта там е писано черно на бяло, че по заповед на Сталин чрез нашия консул в Москва, царят вкарва ългария в тристранния пакт. Това е било направено с цел България да бъде връзката на Англия с Хитлер. Там също пише, че през СССР и България Англия е пратила нота до Германия за човечно отношение към нейните войници пленени от Германия, което и станало
  —цитат от коментар 56 на сидер


  Ех ама си измисляте историята, както ви пасне. Хайде обясни сега, откъде тогава Сталин има тази власт над Царството, че да и определя, дали да влезе в тристранния пакт или не?

 61. 61 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Весело

  До коментар [#60] от "von_seeckt":

  ''ткъде тогава Сталин има тази власт над Царството, че да и определя, дали да влезе в тристранния пакт или не?''
  ----------------------------------
  Ясно откъде - от Путин !
  Путин лично е ръководил и Народният съд !

  [email protected]
 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 898 Разстроено

  Списъците с влиятелните хора у нас, които трябва да бъдат ликвидирани, са дадени от съветското посолство на политбюрото на бкп. За изпълнение. Заедно със списъка на хората, които трябва да бъдат просто изолирани. Не забравяйте, че на България е обявена война от страна на СССР и армията му е окупатор. Така, че напълно "законно" отнася дори и архивите до 9-ти!! Които за да получим обратно, трябва сега да заплатим солена сума и да получим нещо доста прочистено.
  За тези, които все още милеят за тато - СССР получи като подарък златото покриващо българския лев. 98% от урания на атомните бомби на СССР (и Русия сега) е български. Изнесен също като подарък, от Горупсо. За самата съсипия на икономиката и селското стопанство, за моралния деградеж и разпада на обществото - вообще не ми се говори.
  Помнете това, за да не се повтори.

 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  Ураний? Защо не "уран", както (поне доскоро) се пише в българските речници?

  Спорът, породен от статията, не е за това кой е съставил списъците, а дали всички в тези списъци са били като Пешев.
  И ако е имало наистина виновни, то в какво точно са виновни.

  властта ражда паразити
 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Нека погледнем към демократична Франция, 8775 разстреляни без съд и още 1500 със съд и присъда.
  —цитат от коментар 52 на von_seeckt


  И това ли те вдъхновява? Не е лошо да отидеш да се прегледаш на 4-ти километър...

 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#60:"von_seeckt"][/quote]

  Хайде Всезнайко, ти ни обясни, защо БРП-комунисти (секция на коминтерна) приветстват влизането на България в Тристранния пакт?

 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#57] от "сидер":Да не ровим - ето уикито!Трите големи (или Велики сили): Великобритания, САЩ и СССР са естествени съюзници, но договорните отношения между тях са установени значително по-късно от реалното начало на тяхното сътрудничество.Антифашистката коалиция се разширява значително на 1 януари 1942 г., когато във Вашингтон към трите големи държави се присъединяват още 21. Те всички подписват Декларацията на Обединените нации Съюзът популярно е наричан още Антихитлеристка коалиция или Антифашистка коалиция.
  —цитат от коментар 59 на karabastun


  Уикипедия ли е единственият ти източник на информация? Много зле!

 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "bez_ime2":

  При всичките й кусури, Уикито е каталог на източници на информация

  властта ражда паразити
 68. 68 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Както и авторът отбелязва, Законът за обявяване на комунистическия режим за престъпен още не е отменен. Само на мене ли ми струва, че този закон може да се приложи веднага за забрана на БСП?

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Абе , Тони, абе, Николов - като ''Би могло да се говори много за действията на Богдан Филов по присъединяването на България към Тристранния пакт, по отговорността на личности като Петър Габровски или Александър Белев '' - що АНБЛОК /както са ги осъдили / покрай сухото и суровото, пак така АНБЛОК са им отменени присъдите и са реабилитирани и достойни хора и доказани престъпници ????Някой може ли да отговори, ама не юридически, а логично ????
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Не са реабилитирани,а присъдите са отменени защото
  Нардния съд не може да се смята за съд,а актовете му за присъди.Безспорно има извършени и тежки престъпления от някои от изправените пред Народния "съд" ,но да се оправдае с това гнусното престъпление на режима е все едно да се приеме,че мутрите силово са събирали и дължими вземания и затова не са престъпници.

 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#69] от "slonsco":

  Тоест от юридическа гледна точка, покрай да речем възстановената справедливост за невинните, въпросът за отговорността за съюзничеството на България с Хитлер остава без отговор.
  ВСИЧКИ репресирани станаха "цвят на нацията", а царска България се оказа земен рай с мъдър цар, идеални политици, чорбаджии-филантропи, честни на макс чиновници, генерали герои...

  Това ли е РОДОЛЮБИЕ - живот в удобна лъжа? Отказ от знаене на истината, по възможност цялата и нищо друго, ако ще и да заболи от някои факти?

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  ЛЮБОПИТЕН БОКЛУК-ТРОЛ

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 72. 72 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#11] от "Messerschmitt":

  И умен и честен? Ако е умен, не е честен! Ако е честен, не е умен! А, ако е умен е честен, не може да бъде комунист!

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Т.н.народен съд е едно безобразие. И не само той, а и съпътстващата саморазправа с “буржоазията”, когато сульо и пульо започват да си отмъщават на всичко, що не е било голтак. Но тези “трибунали на победителите”в победените страни нямат общо с правосъдие. Просто победителите налагат собственото си правосъдие. Абсурд при народния е, че сред учредителите е и Никола Петков, който след това сам увисва на бесилото. А при личността на Пешев мен лично ме учудва едно:той е сред подписалите Закона за защита на нацията, според който евреите трябва да носят жълти звезди, отнема им се имущество,изселват се, забраняват се бракове и дори извънбрачни отношения с неевреи. А след това същият той фактически ги спасява от физическо унищожение! Две коренно противоположни действия на един и същи човек! При него поне доброто побеждава. За разлика от много други, които дават воля на злобата, завистта и проклетията си, започвайки да си отмъщават на хора, на които и на малкия пръст не могат да стъпят!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Т.н.народен съд е едно безобразие. И не само той, а и съпътстващата саморазправа с “буржоазията”, когато сульо и пульо започват да си отмъщават на всичко, що не е било голтак. Но тези “трибунали на победителите”в победените страни нямат общо с правосъдие. Просто победителите налагат собственото си правосъдие. Абсурд при народния е, че сред учредителите е и Никола Петков, който след това сам увисва на бесилото. А при личността на Пешев мен лично ме учудва едно:той е сред подписалите Закона за защита на нацията, според който евреите трябва да носят жълти звезди, отнема им се имущество,изселват се, забраняват се бракове и дори извънбрачни отношения с неевреи. А след това същият той фактически ги спасява от физическо унищожение! Две коренно противоположни действия на един и същи човек! При него поне доброто побеждава. За разлика от много други, които дават воля на злобата, завистта и проклетията си, започвайки да си отмъщават на хора, на които и на малкия пръст не могат да стъпят!
  —цитат от коментар 73 на султана глаушева


  Какви са тези глупости, които дрънкаш?

 75. 75 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Любопитно

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  Не са глупости. Другарката преднамерено и целенасочено внушава, че Пешев и други като него са заслужили "неизбежното и необходимо правосъдие" на Жабльо.

  Въпросът е кога и ТЯ, и Жабльо ще си получат същото правосъдие.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 76. 76 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Любопитно

  Жабльо, защо толкова те е страх от Народен съд в днешно време? Ще ти спретнем маса състави – 5, 10, 12,15, колкото искаш! Баце ще драсне телеграми (или имейли) на съдиите с точната бройка осъдени (на смърт), а ти ще имаш "цялата свобода" да докажеш, че не са прави. После ще те закарат в Орландовци и ти ще кажеш на всички как това е просто един лош кошмар....

  Само дето НЕ Е никакъв кошмар, а една от най–черните страници в нашата история!!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 77. 77 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всички, които защитават "необходимото и неизбежно правосъдие" първо да видят колко осъдени има в Нюрнбергския процес. Явно живелите в социализма трудно или въобще не осмислят презумпцията за невинност (невинен до доказване на противното).
  Трудно ми е да приема, че хора очевидно интелигентни и логични* хора могат да мислят така, освен ако по някакъв начин, макар и непряко, са облагодетелствани от "народния съд" - придобити апартаменти, високи постове, служби и службички, обществено положение, образование и т.н., което не би се получило така ако не бяха избити, изселени, уволнени и т.н. толкова много хора.
  Да си затваряш очите за такова явно беззаконие?! Е, трябва да има причина...
  И да забравяш, че мнозинството от организиралите тези процеси после също са избити или репресирани (Т.Костов, Г.Димитров, В.Коларов,....) от същата тази партия с главно П.
  А че е имало виновни всред избитите, да имало е. Но никой не ги е съдил - просто както е наредил Коминтерна (т.е. Сталин) са ги избили. Даже Д. Пешев, който е бил абсолютно невинен и с добър адвокат се е "отървал" с 15 години и пълна загуба на граждански права.

  * както личи по написаното от тях - езика който се ползва и най-вече търсенето на логични основания, каквито всъщност практически липсват.

 78. 78 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Весело

  Бих добавил че има нещо мазохистично в това да възхваляваш бившите комунистически/социалистически режими.
  Няма друг "стой" в последните два века който да е провеждал широкомащабен геноцид над собствен народ. Примери - СССР - между 20 и 30 милиона избити от Сталин, Гологодомора в Украйна, народи преселени в Сибир и т.н.; Маоистите в Китай - 40 милиона избити от собствения народ. Червените кмери - само 2 милиона, т.е. 1/4 от населението. Всъщност в България комунистите не са с върхови постижения.

  А че западняците не са цвете , това всички го знаят. Но поне си броят собствените народи за хора, за разлика от комунистите.

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  ...Де да можеха да кажат същото и евреите в Беломорието и Вардарско!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Което пък бащите на помиярите от БСП (АБПФК) изобщо не могат и да посмеят да кажат - те само са убивали, много от тях СОБСТВЕНОРЪЧНО. За бащата на Ирина Бокова го знаем - изобщо в България да си килър (убиец) не е срамно. Напротив, получавали са пенсии в пъти над ср. РЗ за времето си. И са убивали не фашисти (що е то фашист бе комуненца?), а най вече техни другари, на които им е писвало да мръзнат за тоя дето духа в Балкана.

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  родителите ти случайно да не са били ОФ квартални активисти?


 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#78] от "Minddestruction":

  "...А че е имало виновни всред избитите, да имало е. Но никой не ги е съдил - просто както е наредил Коминтерна (т.е. Сталин) са ги избили...."

  И каква е била тази "вина"? Особено пък сравнена с примери от съвремието ни! Колко убийци в момента се разхождат по улиците или в самото НС?

  "... Даже Д. Пешев, който е бил абсолютно невинен и с добър адвокат се е "отървал" с 15 години и пълна загуба на граждански права...."

  Ами май 2/3 са били абсолютно невинни, а виновните са били някакви кокошкари.

  Между другото няма нищо по отвратително от вменяването на вина за "фашист"! Защото Европа и САЩ са воювали срещу "НАЦИЗМА", а не срещу някакъв си фашизъм! (нещо като "джендъризма")

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  абе бастун, като наричаш Богдан Филов престъпник по какви критерии го съдиш бе т....? С кого го сравняваш? С Г. Димитров - тарабата ли, с Г. Боков, В. Червенков или някое друго лайно-помияр от БКП?

 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#42] от "bez_ime2":

  Да, факт. Това е точно така. И аз винаги съм отбелязвал този факт в предишните си коментари по темата. Ще го направя отново - в ОГРОМНАТА си част осъдените на смърт и доживотен затвор от страна на народния съд българи са били НЕВИННИ хора!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Гледам, жаблянката пише под няколко профила.

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#45] от "nema_labavo":

  Ето тук вие се заблуждавате! Разбира се, че НЕ оправдавам народния съд! Няма оправдание подобен съд, който осъжда на смърт хиляди НЕВИННИ хора! Просто отбелязах факта, че подобни съдилища след края на ВСВ има във всички страни съюзници на нацистка Германия и фашистка Италия, та дори и в страните, които не са били съюзници на Оста, а просто са били окупирани - примерно Белгия и Норвегия. И при тези съдилища в тези други държави също има отсъдени и изпълнени смъртни присъди на нацистките колаборационисти. Давам ви пример... проверете съдбата на лидерите на Румъния, Унгария, Усташка Хърватска, Словакия, които също като Филов подписват Тристрания пакт. Проверете съдбата на колоборационистките лидери във Франция, Белгия, Норвегия, Гърция, Югославия и т.н. всички те са получили или смъртна присъда или доживотен затвор. Това го казвам за да разберете, че присъединяването на България към Оста на злото е черна страница в нашата българска история. И политиците, които правят тази грешка са заслужавали наказание! Това наказание са получили всички останали европейски лидери от гореизброените държави!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#55] от "Николай Теллалов":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  България е направена съюзник на Хитлер по заповед на Сталин.
  —цитат от коментар 56 на сидер


  Сидере, осъзнаваш ли каква чудовищна глупост и лъжа си написал!? Сталин ли управляваше България през 1940 г. когато Филов подписа Тристранния пакт!? БКП ли управляваше българския парламент и депутати, който подкрепиха включването на страната ни към Тристрания пакт и Оста на злото!? Отговорът е НЕ разбира се! По това време в българското законодателство е имало закони срещу българските комунисти, техните организации и тяхната дейност в страната. Те са били преследвани даже.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Това е най-срамното петно в Народния съд - осъждане на Пешев за антисемитизъм. Моля бастуните да обяснят кое е неизбежното и необходимото тук?

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#77] от "Minddestruction":

  Между другото тук е много важно да се отбележи, че освен Нюрнбергски процес в Германия след края на ВСВ се провеждат още няколко процеси срещу бивши нацисти. И тези съдилища пращат на смърт още стотици други водещи нацисти извършили престъпления през ВСВ. Това всичко в Западна Германия. В Източна Германия руснаците също правят съдебни процеси срещу заловени нацисти в контролираната от тях територии и съответно там също има осъдени на смърт нацисти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво": Богдан Филов не е заслужавал смъртна присъда, според мен.

 91. 91 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "Иво":

  Прочетете стиховете на Маяковски, възхваляващи фашизма и Мусолини. Те са публикувани във в. "Правда" през 30те години. Знаехте ли, че Маяковски е писал такива стихове. Вероятно не, БКП държеше това в тайна, както и КПСС.

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#90] от "Maria Nenova":

  Според мен също... или поне доживотен затвор. Просто няма как неговата историческа вина при подписването на Тристранния пакт и вкарването на България в Оста на злото да остане ненаказано. Както написах по горе всички други европейски политически лидери (в Румъния, Унгария, Словакия, Хърватия и т.н) които също както Филов присъединяват страните си към Тристрания пакт след края на войната са били съдени в собствените си държави и са получили или смъртна присъда или доживотен затвор!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#91] от "Maria Nenova":

  Не знаех за това. Благодаря, ще погледна за това, когато имам повечко време в бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Няма смисъл да се спори с комунисти - те не мислят, те изпълняват.
  Така като са изпълнили повелята на Сталин за създаване и задачи пред т.н. "Народен" съд, така и днес, каквото се спусне от Москва и великото джудже.
  И е въпрос на време, под простото действие на законите на природата, техния брой да намалява.
  Е има и ще има хора, които да се подвеждат по уж социални идеи за преразпределение на заработеното от другите, глупави в техните очи хора или по национални мегаломански и нямащи нищо общо с днешната действителност идеи, но слава Богу, живота си върви общо взето в правилната посока - а кучетата, нека си лаят:).

 95. 95 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кимон Георгиев е решил да се разправи с бившите си противници,било те виновни или невинни както е ставало до тогава в България.Удал му се случая--другото са празни приказки на хора които искат да се изкарат велики ,като четат някои избрани документи от далечното минало в топли кабинети,с тлъсти хонорари.

 96. 96 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Този материал трябва да се прочете пред народното събрани "в зала", както не знам защо казват нечленувано. Но нещо по-важно. Спомените на Димитър Пешев са били издадени през 2004 г, и са изчерпани. От тогава те сякаш не са преиздавани. Впрочем издаването им е станало една година след като излиза книгата "Човекът, който спря Хитлер: Историята на Димитър Пешев, спасил евреите на една нация", която също е изчерпана.

 97. 97 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Стига сме обръщали внимание на това говедо Жаблянов и неговите дивотии. Да мрат в забвение и той и неговите другари - в парламента, извън него и в космическото пространство. Не стига, че са живи още, а и нахални. А тези, които толкова пледират за правилно осъдени, да вземат да прочетат историческите свидетелства, а не научно-популярни статии, написани неизвестно от кого. Пфуууу!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  Ами отворете си материалите за Народния съд във Варна, например - ще видите какви "светли личности" са били "съдени" там.
  Поставям "съдени" също в кавички, защото в доста случаи съдиите и съдебните заседатели са били близки роднини на убити или изтезавани от подсъдимите...

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3998 Разстроено

  До коментар [#63] от "Николай Теллалов":

  Е, ами то всички са се концентрирали на Народния съд в София - ама София не е България. А в Интернет се отварят материалите от Народния съд в Старозагорска и Варненска области /тогавашни/ и се вижда какви "прекрасни хора", истински елит на нацията са били осъдени!

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3998 Разстроено

  До коментар [#70] от "Николай Теллалов":

  ВСИЧКИ репресирани станаха "цвят на нацията",

  Нали? На стената с имената на репресираните в София можем да прочетем и името на Иван Кирилов Вешев от Дирекция на Полицията - въвел "изтезанието по френска метода" след специализация във Франция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK