Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не

Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не

© Надежда Чипева, КапиталВ края на 2017 г. бяха приети промени в Закона за МВР, Закона за чужденците и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, чиято цел беше да улеснят бизнеса в наемането на граждани от страни извън ЕС. Цените на някои свързани с процеса административни услуги бяха намалени, а продължителността на някои срокове – съкратена.


Една от най-важните стъпки обаче беше пропусната – ревизията на максималната квота от чуждестранни работници в българските предприятия. В момента работниците от трети страни не могат да формират повече от 10 на сто от средносписъчната численост на наетите – безсмислено ограничение, което на практика връзва ръцете на много малки и средни предприятия. Според обсъжданите сега промени, внесени между първо и второ гласуване на новия пакет от мерки, този дял ще се увеличи до 20%, а за МСП – до 35%.


Очаквано тези предложения срещнаха съпротивата на синдикатите. Между редовете от стенограмите от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество и официалното становище КТ "Подкрепа" и КНСБ откриваме техни твърдения, противоречащи не само на икономическата логика, но и на официалните данни за развитието на българската икономика. Синдикатите твърдят че: "... липсва доказана потребност за предприемане на подобна стъпка. Статистиката показва, че през последните 18 месеца само 10 работодатели са поискали да наемат граждани от трети държави над законовите 10%."
Тук очевидно става дума за някакъв когнитивен дисонанс. Според синдикатите хем няма работодатели, които да искат да запълнят над 10% от позициите си с чужденци, хем приемането на тази разпоредба би довела до "трудов и социален дъмпинг върху българския работник". В становището на КТ "Подкрепа" и КНСБ се промъква внушението, че едва ли не всяко малко или средно предприятие в страната ще подмени 35% от числения си състав с чужденци ("Напомняме, че малките и средните компании са 99,8% от всички български предприятия!").
Още при предишния пакет от промени посочихме, че:

 1. - Вероятността пазарът на труда в България да бъде "залят" от чужда работна ръка дори при липса на каквито и да е ограничения за нейния достъп е минимална. България се конкурира за вноса на кадри с редица други страни от ЕС, които могат да предложат много по-добри условия от българските работодатели.


  - Разликата в нивото на заплащане между България и изпращащите работници страни (като Украйна, Молдова и Македония) не е достатъчно голяма, за да предизвика натиск върху ръста на възнагражденията на българските работници. Ние не сме нито Германия, нито Австрия или Великобритания, за да може публичната политика да става заложник на такива опасения.

Още от становището на синдикатите: "Твърденията и оценките на различни "експерти" за нуждите на бизнеса от кадри и добрите условия на труд, които ще привлекат десетки хиляди граждани на трети държави в България, се оказват безпочвени. (...) Недостигът на кадри първо трябва да бъде доказан с ясни, недвусмислени официални данни, каквито в момента няма."


Според редовните наблюдения на НСИ недостиг на труд не само има във всички сектори на икономиката, но той се е удвоил само в рамките на последните 24 месеца. По-ясни и недвусмислени данни от тези трудно ще бъдат открити.


Относителен дял на предприятията, определящи недостига на работна сила като фактор, затрудняващ производството им (%)

По данни на НСИ

© ИПИ

По данни на НСИ


Аргументът, че българските работодатели искат да си внесат работници само за да не плащат по-високи заплати на българите[1], на практика съдържа допускането, че незаетата работна ръка в страната иначе покрива нуждите на бизнеса, но иска прекалено високи заплати. Структурата на безработните лица обаче е на практика аналогична с тази от 2008 г. – 55% от безработните са без квалификация, а близо 30% са с начално и по-ниско образование. Цената на труда е винаги фактор, но дали възможността за наемане на част от безработните българи не се е изгубила именно някъде по линията "непомръднала квалификация – рекорден ръст на минималната работна заплата през последните години"?


В същото време Националната стратегия за учене през целия живот се е засилила към втори пореден провал[2]. Може би, ако бяхме успели поне през 2017 г. да постигнем заложената за далечната вече 2013 г. 5-процентова цел за участие на населението в този процес, нещата щяха да изглеждат другояче. Това не е провал само на бизнеса, а и на тясно публични политики като образованието (включително в минали периоди) и мерките на пазара на труда (които продължават да прикриват последствията от безработицата, а не да борят причините за нея).


Напълно възможно е в един момент да се окаже, че "решението" на недостига на труд чрез връщането на българските работници от чужбина (което предлагат синдикатите) всъщност минава именно през вноса на работници от трети страни. Българските работодатели в много сектори просто няма как в момента да предоставят сравними с техните западноевропейски конкуренти условия на работа и заплащане. За да бъдат стопени тези разлики, икономиката трябва да продължи да се развива, а това е изключително трудно, когато предприятията не разполагат с нужния им трудов ресурс. Как изобщо си представяме обратната ситуация?


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.
[1] През последното тримесечие на 2017 г. ръстът на средната брутна заплата на годишна база в частния сектор е 10,7%. През последното тримесечие на 2016 г. годишният ръст беше 9,4% , а през 2015 г. – 9%, и то при близо два пъти по-нисък недостиг на работна сила. Очевидно е, че когато икономиката създава предпоставки за това, трудовите възнаграждения нарастват.
[2] През 2016 г. делът на българите на възраст 25-64 години, които участват в учене през целия живот, е 2,2% - 5 пъти по-нисък от средния за ЕС и 13,5 пъти по-нисък от този в страната с най-висок резултат – Швеция.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Не пускайте чужди работници, иначе заплатите никога няма да се увеличат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2964 Гневно

  Никой никому не е роб.
  Синдикатите нямат право да говорят за връщане на българите от гурбет, т.е. превръщане на работещите навън българи в членска маса на синдикатите.
  Българите в чужбина са там по свое решение. Не всички са щастливи, но всички са го решили сами.
  Работодателите имат подобни права както и работниците. Един български работник сам решава къде да работи. Един български и дори небългарски работодател сам решава къде да инвестира.
  Никой никому не е роб.

  подпис
 3. 3 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2964 Весело

  Философията на синдикатите ми прилича на един стар междуселски конфликт - младежите от чуждо села нямат право да закачат нашите моми.

  подпис
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Те за това в Германия и Великобритсния са ниски заплатите, щото не са се усетили да изгонят чуждите работници.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 492 Неутрално

  ,,Българските работодатели в много сектори просто няма как в момента да предоставят сравними с техните западноевропейски конкуренти условия на работа и заплащане."
  Българските работодатели повече от 20 години получаваха евтин и квалифициран труд за жълти стотинки. Манталитета на нашите посерковци е, като на дребни тарикати, ако може да не плати.

  OCTAVIAN
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  Липсват квалифицирани работници, а настоящите нямат стимул (пък и средства) да се квалифицират сами

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  И двете страни се държат като жирафи заровили глава в пясъка. Естествено че искането за внос на работна ръка е да се удържи натискът за увеличение на заплатите, защото при над 1-1.5 милиона в чужбина дори да стимулираш 20% да се върнат това е достатъчно за момента. Но къде бяха синдикатите през годините, когато МРЗ не стигаше за елементарна издръжка, а цените си растяха. Това увеличение до 500+ МРЗ трябваше да се случи поне преди 4-5 години и сега да се гони цел поне 500€ за да няма този проблем.

 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  С тези работодатели, такива заплати. За да се вдигнат доходите трябва да се привлекат повече външни инвеститори, както направиха Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Дори Румъния ни изпревари и замина напред. Със сезонна работа по хотели, събиране на реколта и шивашки предприятията конкуриращи Бангладеш, толкоз. Заплати, с които не можеш да докараш и украинци.

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  "Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши" - Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

  http://www.podoko.eu/?p=528

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  А тия 2 милиона българи нали заради безработицата избягаха?
  Сега какво, плана е да внасяме тарамбуки, та да я втасаме още повече?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2930 Весело

  Ние индийци и пакистанци си имаме !

  Щото японци няма да дойдат ...

 12. 12 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Практиката показва, че нашенските работодатели за по-висока или по-добра квалификация не искат да плащат. Предпочитат да наемат дори и хора без, каквато и да било квалификация, пък после да се оплакват, че квалифицираните искали пари. За какво ти говори факта, че курсове или обучения за повишаване на квалификацията организирани от работодателите са, голяма рядкост...?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 13. 13 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  Да не забравяме, че Лилето Павлова е с червен аристократичен произход. На такива им е заложено генетично, да лъжат без да им трепне окото...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 14. 14 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Да идват,чакаме ги с нетърпение...От 1997г ни правят дъмпинг, с работещите пенсионери и сега до там я докараха ,че няма кой да работи...Свикнахме на дъмпинга,НО ПРОСТО НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ, В НЕПАЗАРНИ УСЛОВИЯ!

 15. 15 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Каквито и закони да се приемат, с тези заплати работници от Европа няма да дойдат. Инак в Африка и Азия хората едва ли чували за България, та все някои ще се мина да дойдат. За да се задържат обаче, трябва да се затегне граничния режим като при бае Тодар, да не бягат на Запад. Инак с тукашните заплати, едва ли някога ще съберат пари за билет да се върнат обратно.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  това обаче е и философията на Доналдо, "моят президент"

 17. 17 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  В този случай някакъв протекционизъм за сега (и обозримото близко бъдеще) е умното нещо.

  ЕС е половин милиард, работна ръка има, не е редно да бъдат оставяни чорбаджиите хептен да тарикатеят. Да наемат датчани като не им стигат българи. За бачкери извън ЕС е редно да има сериозни ограничения, България е с достатъчно по-ниски нива на заплащане от ЕС и има много мегдан за дигане на заплатите с което да бъдат привличани българи и ЕС граждани

  Use your Illusion
 18. 18 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#15] от "gianni":

  Абе..., даже и черните от Африка и тия от Пакистан и Бангладеш ни заобикалят, заедно с бягащите сирийци. Това, за какво говори? Че доходите тук са повече от мизерни. Даже и китайците са ни изпреварили по заплати...!
  Привличането на хора не става със закони, ами става с доходи, условия и законност. Такова нещо тук няма. Работодателите ще си останат с чакането да дойде някой от чуждина, че да работи за 250 евро цял месец...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 19. 19 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#17] от "saint evlampi":

  Протекционизъм на какво или за какво...? С червени бизнесмени, налапали нещо около приватизацията, толкова! С управляващи, дето са учили за милиционери, толкова...! Това са резултатите - мизерни доходи и задълбочаваща се емиграция.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#18] от "tww09306483":

  нормално е някой, решил да напусне родното си място, да търси навън максимално добри условия.

  Например една немалка част от участиците в Голямата екскурзия след кратък престой в Турция заминаха за ФРГ.

 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  "Протекционизъм на какво или за какво...?"

  Буква по буква ли да ти го изсричам? Написал съм го в прав текст - протекционизъм по отношение на това да не могат лесно да бъдат наемани бачкери извън ЕС понеже в текущия контекст отчитайки множество фактори това е умното нещо.

  Много сте смешни умнокрасивците заслепени в желанието си непрекъснато да плювате. Бетер чугуните сте, нищо не мое ви влезе в главите и да се обсъжда конструктивно, само плюване и псевдоинтелектуалско вайкане. Кой да ги дигне заплатите? Ти кво предлагаш? Бойко с декрет ли? Ми няма да сработи, опитвано е по цял свят. Това което може да се направи е сравнително level field отчитащ текущите особености на България в ЕС което включва и горепосочения протекционизъм, нататък - ти си челеби - развивай предприемачество, пълни гуша, карай бентлита и всички подобни хубави неща

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#21] от "saint evlampi":

  Няма значение откъде са бачкерите. Дали са от ЕС или извън него. И едните и другите искат заплата, която ги устройва. Тоест, след като си платят храната и квартирата, да им остане нещо, за да спестят или да го пратят в къщи на семействата си.
  За какво съм плюл или кое не е истина? Доходите мизерни ли са? Да, мизерни са. Управляват ли ни прости милиционери, които идея си нямат, какво да правят с икономиката? Да, такива ни управляват. Не знам, за какви декрети ми говориш, но управлението е в ръцете на Борисов, а резултата от управлението му е: ниски доходи и продължаваща емиграция. Или ще ми кажеш, че не вярно? Какво следва да се обсъжда конструктивно? Резултата от управлението на Борисов е пред нас, ти ми говориш за времето...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 23. 23 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Първо да изградим "дуална образователна система" в поне 2/3 от бившите техникуми. Там е голям резерва.

  Освен това инвеститорите да се насочат към областните градове в Северна България (където е предвиден строеж на пътища).

  В държавните компании също всичко е много раздуто.

 24. 24 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  Наплякал си същите неща които говори един клошар със стърчащо от джоба шише мастика. Явно това е умнокрасивото 'дясно' ниво.

  Каква точно е твоята идея за повишаване за заплатите и стандарта? Ако чисто хипотетично (ся да не се размечтаете прекалено задругата изпод опашката на коня) туриме Ристю да е цар какво ше направи негово величество та да биеме сички в ЕС по стандарт и заплати?

  Ама без псевдоинтелектуалско циврене на ниво квартален алкохолик, спаси поне част от безнадеждно срутената умнокрасива репутация с конструктивни предложения :)

  Use your Illusion
 25. 25 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2964 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":
  това обаче е и философията на Доналдо, "моят президент"

  Радвам се, че тук има хора, които са запомнили кой е моят президент.

  подпис
 26. 26 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  И междудругото - нека за протокола да изясним позициите понеже увърташ в типичен умнокрасив стил:

  Ти конкретно за облекчено наемане на бачкери извън ЕС ли си?

  Да или Не? Без умнокрасиви лупинги дали има или няма значение, ясна позиция сложи та да се види хубаво антибългарската ви позиция за пореден път просто ей така напук щото сте под опашката на коня

  Use your Illusion
 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не.

  Е къв дъмпинг, то по ниски заплати от туй в момента няма накъде.

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван К":

  предполам, че бизтесменът Доналдо (както и много други републиканци) в миталото е бил заинтересован от евтина работна ръка и по-достъпни източно-европейски дългокраки красавици.

  Кандидат-президентът Доналдо обаче успя да идентифицира огромна група американци, блянуващи за протекционизъм.
  Доналдо заложи на тази карта и съответно спечели за голяма изненада на всите експерти и експертчета.

  Бълг. патриот Валери Симеонов има малко по-различни възгледи относно протекционизма.

 29. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1131 Весело

  Ами, погледнете футбола и сами решете дали чуждите работници са полезни за обществото.

 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  И в момента има възможност за набиране на чуждестранни работници особено за по - квалифицирани. Но все пак да пробват, аз си мисля че освен някой от северна Корея няма кой друг да им се навие.

 31. 31 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  В Германия заплатите наистина не нарастват, заради натиска от по-евтината работна ръка в Източна и Южна Европа. Това се споменава винаги, когато се говори за германското икономическо чудо от последните десет години.

 32. 32 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#24] от "saint evlampi":

  До коментар [#26] от "saint evlampi":

  Боли ме оная работа, откъде щели да се опитват да внасят работници. Няма никакво значение, защото за заплата от 250 евро, няма да дойде никой. Ако не си разбрал, мераците на ГЕРБ са да вкарват работници от Индия. Ама ние тука си имаме предостатъчно индийци от едно време. Та, пак си помисли, какво говори това, за ГЕРБ...!
  Идеите за повишаване на заплатите и стандарта би трябвало да са на тия, които управляват. Но, както казах очевидно, те нямат никаква идея, какво да правят с този проблем. Недей да ми въртиш изтъркания номер, да ме питаш, какво аз предлагам. Не аз управлявам и това не е мой проблем. Аз съм от позицията да искам и да казвам, че тия дето управляват, хабер нямат какво да правят. И това много ясно се вижда по доходите и стандарта в България. Как да се подобри е задача на тия, които управляват и проблем на тия, дето са гласували за тях! Ха сега кажи, какво мислиш да прави ГЕРБ, че България да не е най-бедната държава в Европа и българите да не емигрират, ами да започнат да се прибират обратно?! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4946 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  ++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  Както казваше моя набор, Иванчо Писито, работа, работа, работа в България има много, пари няма. А няма и да има. След като мигрантите бягат от тук ужасени, кой би дошъл тук от чужбина? Украйна, Молдова....., коя друга и защо? Нашата валута е подбита 2-3 пъти от еврото, в Украйна - колко пъти, а в Молдова? Ако е 10 пъти, далаверата е 300-400% и май си струва. Това обаче води до директен износ на валута и сриване на и без това скромния валутен резерв. Нормално е държавата да пречи на този процес. Още повече, че половината валута идва от т. н. еврофондове, които са все по-малко гарантирани.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1131 Весело

  Тук очевидно става дума за някакъв когнитивен дисонанс. Според синдикатите хем няма работодатели, които да искат да запълнят над 10% от позициите си с чужденци, хем приемането на тази разпоредба би довела до "трудов и социален дъмпинг върху българския работник". В становището на КТ "Подкрепа" и КНСБ се промъква внушението, че едва ли не всяко малко или средно предприятие в страната ще подмени 35% от числения си състав с чужденци ("Напомняме, че малките и средните компании са 99,8% от всички български предприятия!").
  -----------------------------------------
  Когнитивният дисонанс - не е сигурно. Сигурно е, при теб авторе има липса на познание. Отварянето на пазара на труда неминуемо води до по-бавен растеж на заплатите, освен ако не сме държавата с най-ниски заплати. Елементарно е - увеличава се предлагането.

 36. 36 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "55% от безработните са без квалификация, а близо 30% са с начално и по-ниско образование" - Това показва къде е проблемът - етнос със своеобразен манталитет ще стане мнозинство в страната. Ценностната му система не е много европейска - веселие, ранни женитби, висока раждаемост, малък интерес към трудова дейност, ранно отпадане от училище. Не е срамно да откраднеш или измамиш някого, срамно е да ходиш на училище. Удобни са само покрай изборите, през останалото време страната се прави, че не ги вижда. Ясно е, че с такива хора бизнесът трудно ще се оправи. Остава въпросът защо с последователна политика за ниски доходи нашия бизнес прогони работоспособните и работожелаещите българи от България?

  master
 37. 37 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Ама ти си тоя дето циври бе байко, аз какво да ти казвам?

  Моята позиция е че по конкретния въпрос за бачкери извън ЕС предвид положението в момента протекционизмът е умното нещо. Не че ми пука, ако ще да пуснат милион севернокорейци, считам че е по-добре да не се улеснява допълнително наемането на бачкери извън ЕС поне докато не скочи двойно стандарта. Вече какво ще се реши е друг въпрос и който е оправен ше го измисли а който е ревльо ше циври.

  В България има чудесни условия за развитие, който циври също има избор - сега изходни визи няма. Но е показателно че упорито отказваш да кажеш ясна позиция по въпроса на темата, ей затова ще сте още дълго под опашката на коня и ще циврите по форумите как сте 'умни' но неразбрани

  Use your Illusion
 38. 38 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#37] от "saint evlampi":

  Къде видя да цивря? Просто съжалявам, че живеем в най-бедната държава в Европа...
  Колкото до чудесните условия в България мисля, че няма какво да се коментира. Разходи се из произволно избрано малко градче в дълбоката провинция, че да ти се напълни окото с бедност и мизерия....

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 39. 39 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#37] от "saint evlampi":

  "циври", "ревльо", мисля че правилно си се определил като тъпо-грозен. Лексиката ти го издава.

  Иначе, да. Смятам че нашият трудов пазар трябва да се отвори за граждани на страни извън ЕС.
  При наши условия.

  Например в момента ако няма НИКАКВИ други условия при наемането на чужд работник, освен заплата >3 000 лева чисто на месец, IT индустрията ще излезе на качествено друго ниво за 1-2 години.
  Покрай нея, маса пари за ресторантьори, селски стопани, счетоводители и т.н.
  Само един такъв ход ще вкара няколко милиарда лева в България за доста кратък срок.
  Може да се мисли за много повече в тази посока.
  Ама трябва да се мисли, а грозно-тъпите които ни управляват не са способни на тая работа

 40. 40 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 921 Неутрално

  "Българските работодатели в много сектори просто няма как в момента да предоставят сравними с техните западноевропейски конкуренти условия на работа и заплащане. "?! - нпълно голословно твърдение, което не е и не може да бъде подкрепено с никакви числа и факти. голяма част от фирмите в България изнасят на западноевропейските пазари, тоест могат си позволят ако не същото, поне близко на западноевропейското заплащане. сравнете нивата на заплата и печалби спрямо БВП в България спрямо други страни.
  какъв анализаторски институт е като бълва клишета и догми, а не аргументи с факти и числа. колко и кои фирми са фалирали или преместили бизнеса си в чужбина заради заради високите нива на заплащане в България??
  минималната заплата в България е 260 евро (бруто) - последно място в ЕС, на предпоследно е Литва с 400 евро, след това Румъния 410 евро. искам от института доказателства, че тук производителноста е почти 2 пъти по-ниска отколкото в Румъния. според "анализите" на същия "институт" повишението на минималната заплата щеше да доведе до по-висока безработица и инфлация, а последните години се случва точно обратното.
  Дневник, излагате се и вие като публикувате подобни слаби "анализи".

  Истината ни прави свободни.
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8665 Неутрално

  Щом няма българи , ще внасяме. Всички европейски държави внасят работна ръка и са къде по-напред от нас.

 42. 42 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#39] от "Noal":

  Ами направи партия с плямпаниците ти оформени като платформа, спечели изборите и царувай умнокрасивецо.

  Ама не можеш, можеш само да цивриш безсилно :)

  Но е хубаво да се види - умнокрасивците са за още по-улеснено отваряне на пазара на труда за бачкери извън ЕС което НЕМИНУЕМО би довело до забавяне на ръста на заплащането което действително е нереално ниско на фона на ЕС и не отразява някаква качествена разлика в уменията и производителността на българите. Тоест, яростна антибългарщина за пореден път просто ей така напук.

  Резултат - на паша под опашката на коня и псевдоинтелектуалско циврене по форумите

  Use your Illusion
 43. 43 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#38] от "tww09306483":

  Тебе кой точно те назначи за говорител на групите хора които сънуваш че 'защитаваш'? И като се пишеш такъв защитник какво точно реално предприемаш за подобряване на тяхното положение?

  Революция ли ше дигаш? Я пробвай :)

  Use your Illusion
 44. 44 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2902 Любопитно

  До коментар [#19] от "tww09306483":


  :Протекционизъм на какво или за какво...? С червени бизнесмени, налапали нещо около приватизацията, толкова.
  —цитат от коментар 19 на tww09306483


  Та питам..как стана така,че само червени бизнесмени направиха гушката?...кой им даде да плюскат...имаше и една синя между тях ама тя взе, че оглави БСП...

 45. 45 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#40] от "Forrest Gump":

  Маса шивашки предприятия затвориха защото бизнеса им върви при 500 заплата, а при повече клиента избира фирма от Бангладеш.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Всички анализи на т.нар. "институт по пазарна икономика" се характеризират със скриване на факти, изнасяне само на това което е изгодно и при това тълкувано едностранчиво. Например, според The World Factbook, Швейцария при малко по-голямо население от нас има 5,159 милиона работна сила , а ние 2,581 милиона. Хайде швейцарците са с добре платени, прекомерно работливи и не работят на черно. Вземаме Сърбия, ами работната сила при същото население е 2,92 милиона, разлика 400 000 хиляди. Е, тази разлика от Филипините ли ще дойде?

  Ето и другите ни съседи:

  Гърция 10,7 млн - > 4.769 млн
  Румъния 21,5 млн - > 8,951 млн
  Македония 2,103 - > 0,950 млн

  Навсякъде процентно, работната сила е повече.

 47. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  След като ни залива с информация от рода на това колко е страшен темпът на нарастване на работната заплата в България, може ли т.нар. "институт" да каже каква част от разходите за производство у нас отиват за работна заплата. А какви са разходите за повишаване на производителността. Може ли да ги сравнят с тези в другите европейски страни? Инак, както е тръгнало, ще трябва да се внасят роби от Сомалия и Централно-Африканската република.

 48. 48 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#42] от "saint evlampi":

  Яростна тъпотия виждам у теб :)
  Ръста на заплатите в някои сектори е стигнал тавана и бизнеса не може да расте.
  Вноса на скъпи специалисти от Азия например може само да донесе пари за всички в Родината.
  Ама ти си тъп и грозен, няма как да вденеш

 49. 49 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 771 Неутрално

  дори минималната заплата да стане 400-500 евро пак ще е мизерия.Емиграция единственото решение.Самата кочина няма никакво бъдеще.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 50. 50 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":


  До коментар [#1] от "lz2":Те за това в Германия и Великобритсния са ниски заплатите, щото не са се усетили да изгонят чуждите работници.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Ти усещаш ли се каква голяма глупост си написал..как може да сравняваш пост комунистическа България съсипана от съвецка окупация с една бивша колониална държава източила ресурсите и ограбила богатството на почти целия свят...че даже и Румъния която Чаушеску остави без една стотинка външен дълг...ти добре ли си изобщо?...

 51. 51 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 511 Неутрално

  брей ;държавнически ; грижи , значи няма данъчен метод който да накара бизнес-милиционерите да оставят част от печалбата на работниците или да влагат в нови машини и оборудване , но е далеч по-лесно да си внесеш нови работници които да работят при робовладелските условия ? и за колко време ще е тази ;мярка; ? докато и нововнесените не избягат ? и след това какво ? окрадоха всички фондове за да хранят ;злите кучета; и е въпрос на време да започнат иземване на собственост за да си плащат охраната , а закони ли няма в тая посока ? колкото и каквито пожелаете

 52. 52 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Липсата на работна ръка в страна като България може да доведе до две положителни неща.
  1)Заплатите и условията на труд в някой сектори ще се подобрят защото работодателите ще започнат да "крадат" служители на конкуренцията предлагащи им по-добри условия.
  2)На бизнеса ще му се наложи да инвестира в машини и съоръжения за по-ефективно производство.
  3)Темпът на нарастване на средната и минималната работна заплата ще продължава да изпреварва темпът на растежа на икономиката.
  Внасянето на работници от чужбина в повечето сфери на икономиката и в мащаби с другите икономики от ЕС е практически невъзможно.
  Казано накратко само добри новини за работниците и служителите.

 53. 53 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#48] от "Noal":

  "Ръста на заплатите в някои сектори е стигнал тавана и бизнеса не може да расте"

  Глупости. 'Таван' на заплатите няма, ако не можеш да привлечеш хора в половин милиарден ЕС за парите които даваш и нещеш да шариш повече - аут, остава тоя дето може. Разни 'бизнесменчита' много сте се размечтали за капиталистически социализъм - държавата да осигурява безумно ефтини ропчета с измислени доводи че 'бизнеса не може да расте'. Да се надяваме че това няма да се случи. В България заплащането е повече от конкурентно ниско, неприлично ниско е. С декрет не може да се вдигне но може да се избегнат силите които да пречат на неминуемото вдигане и протекции по отношение на бачкери извън ЕС са добра мярка засега (и за близко бъдеще). Тея глупости как щели да дойдат азиатци да ти носят милиарди ги разказвай на пейката пред некоя панелка

  Use your Illusion
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#53] от "saint evlampi":

  Точно.Имат на разположение 510 милионен пазар на труда в ЕС.Като искат качество да си внесат датчани и шведи.Нали проблема не били заплатите.

 56. 56 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#55] от "ТТТ":

  По-принцип съм съгласен с иронията ти,но дори и да искат не могат да внесат кой знае колко работници от западна Европа.
  Ти ако си един швед,холандец...и т.н. ще дойдеш ли да работиш в България дори за същата заплата като в родната ти държава?
  Едва ли!
  Да не говорим,че много малко(ако изобщо има такива)работодатели ще платят такива заплати.
  И преди съм го казвал социалните системи на повечето държави осигуряват в пъти по-висок доход на не работещите в тях,отколкото пазара на труда на работещите у нас.
  За да ги накарат да напуснат сравнително подредените си и правови държави и да ги заменят с България,която всички знаем колко подредена и правова е,трябва да им предложат някаква компенсация или стимул.Това значи по-високи заплати от тези в техните страни,дори по-високи от тези на другите западни държави,а това няма как да стане.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  Зависи от работодателите, позицията на работника и нивото на конкуренция в сектора.
  От друга страна заплащането не е достатъчно за да може работника сам да повишава квалификацията си...
  Затова и някои сектори растат, други стагнират...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#56] от "alvell":

  Доста западняци биха харесали живота в България на заплата забележимо по-ниска номинално от тази която зимат у тях си.

  Но имат предразсъдъци. И докато за тях е разбираемо, пустосването и вайкането съчетано с безкритично прехласване по 'уредените' държави на хора с претенции за интелектуалщина е много смешно. Единственият реален проблем са кремълските кражби и влияние, това като влезе в некви санитарни норми България е слънце просто

  Use your Illusion
 59. 59 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Предател, национелен предател, соросутка

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 60. 60 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#15] от "gianni":Абе..., даже и черните от Африка и тия от Пакистан и Бангладеш ни заобикалят, заедно с бягащите сирийци. Това, за какво говори? Че доходите тук са повече от мизерни. Даже и китайците са ни изпреварили по заплати...!Привличането на хора не става със закони, ами става с доходи, условия и законност. Такова нещо тук няма. Работодателите ще си останат с чакането да дойде някой от чуждина, че да работи за 250 евро цял месец...!
  —цитат от коментар 18 на tww09306483


  За съжаление си прав. По заплати сме страна от Третия свят, колкото и да не ни се иска.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country

  Отаблицата по-горе може да видите, че минималната ни заплата е съпоставима с тази в страни като Бразилия и Колумбия в Южна Америка. В Африка ни търсете рамо до рамо с Габон, а и в бедните африкански страни не говорят и разбират слвянски езици. Затова пък украинците, молдовците, арменците, както и киргизите, като последните бият всички рекорди с 14 долара минимална месечна заплата може и да се навият да поработят в България, докато успеят да се преместят в Западна Европа, разбира се.
  Няма как да се върнат и 20% от българите в чужбина не само заради заплатите, но и заради редица други проблеми. За какво един човек да замени развита страна с такава от Третия свят? Аз лично нямам такива намерения и не познавам българи, които имат подобни намерения.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 61. 61 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#58] от "saint evlampi":

  Да де...! Сам казваш, че кражбите не престават, ами стават още по-големи! И това се случва по време на управлението на ГЕРБ. Всичко останало е следствие...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11107 Любопитно

  Нашите младежи стоят по кафетата и се надяват на социални и пенсиите на бабите си, а ще внасяме работна ръка???

 63. 63 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#61] от "tww09306483":

  "Сам казваш, че кражбите не престават, ами стават още по-големи!"

  Не бъркай това което ти сънуваш с това което аз казвам :)

  Use your Illusion
 64. 64 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#63] от "saint evlampi":

  Интересно... Ти казваш нещо, пък после се обясняваш, че това дето си го казал не било така, ами само ни се струвало, че е така...! Познато. Вожда ви и той същия... :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 65. 65 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3119 Весело

  До коментар [#64] от "tww09306483":

  Симпатяга, отровното кремълско влияние в България не се случва ог оня ден. Освен това са много добри в схемите и не е толкова лесно да бъдат препятствани колкото изглежда.

  А ти се упражнявай в умнокрасива реторика колкото искаш, само да те подсетя че още не си казал в прав текст одобряваш ли да бъде улеснено наемането на бачкери извън ЕС за което определени кръгове лобират с явна цел да бъде ограничено неизбежното естествено нарастване на заплащането в България.

  Локуми и аз мога да разтягам до утре, кажи по същество, без увъртане

  Use your Illusion
 66. 66 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 347 Разстроено

  за съжаление докато ни управляват бивши агенти ще си бъдем все тая дупка. Другата част от уравнението е фалит на значителна част от мутробизнесмените. Те са точно тези дето реват за още роби.
  Наскоро ми разправяха за един евреин, който искал да инвенстира в страната. Човека се занимавал с електроника, идеята била да се проектират и сглобяват ектронни устройства, но като разбрал колко трудно се намират квалифицирани инженери се отказал и инвестирал в Израел, т.е. за много производства заплатите не са определящи.
  Поуката - в икономиката важи принципа на Мечо Пух " Колкото повече, толкова повече". Но с тия т...ви начело при нас всичко е наопаки.

 67. 67 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#60] от "andreas_hofer":
  Проблемът в България са единствено ниските заплати.И при тяхното повишаване доста хора ще се завърнат.Такива като вас може би не,но доста други биха се завърнали.Все пак не всички са преподаватели в университети.Повечето са обикновени бачкатори.

 68. 68 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#67] от "ТТТ":

  Ниски в сравнение с Германия или с Мозамбик?Ако плащаш на работник 2000 евро,съгласен ли си да платиш 8000 евро за квадратен метър апартамент?И заплатите растат,но не толкова бързо ,колкото ви се иска.И защо безработицата е само около 5%?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK