Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовДрамата "Гинка-Теменужка" изглежда като извадена от някой сатирично-фантазиен роман на братята Стругацки, развиващ се в затънтено провинциално градче, намиращо се неизвестно къде. Само че, както и в романите на братята, всъщност става дума за това, какво реално ни се случва – или, по-точно, ни бива случвано от властта. Започват да ни пробутват вече


напълно сюрреалистични сюжети


- наративи, предлагани от властта, в които няма нито логика, нито причинно-следствени връзки, нито дори елементарна правдоподобност.
Примерите валят отвсякъде и особено – след началото на прословутото Председателство. Властта гласува за "втори лифт" в Банско, без в документа да има словосъчетанието "втори лифт". Но всички институции и медийни рупори на властта са впрегнати да обясняват, че цялата работа е за "втори лифт". Проект за "втори лифт" няма и никога не е имало. Но всички сме приканвани да подкрепим въпросното правителствено решение за "втори лифт".


Аналогично е положението с "двете лъвчета". Всички институции на властта – и техните медийни рупори - бяха впрегнати, за да бъдат преместени животинките от несъществуващия (без лиценз) зоопарк в Разград към също толкова несъществуващия зоопарк в Пазарджик. От който пък зоопарк (т.е. пазарджишкия) си признаваха, че нямат никаква представа, как да отглеждат големи котки. Държавата, по думите на Нено Димов, не можеше да направи нищо за спасяването на лъвчетата, а после се оказа, че – може.


Това не са просто купища лъжи, ръсени с цел заблуда на противника (т.е. на данъкоплатеца). Положението е доста по-драматично, както виждаме в сюжета "Гинка-Теменужка". Става дума за нарушаване на самите основания на съществуването на света в някакъв подреден вид – т.е. на логиката и на причинно-следствената връзка.


Да видим обясненията на Теменужка за оставката й: "Процедурата (т.е. по продажбата на ЧЕЗ на Гинка от Пазарджик) се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия."


Това, по правилата на формалната логика, е Пропозиция А: нито българската държава, нито някой български държавник има каквато и да е връзка с продажбата на ЧЕЗ. От това би трябвало да следва Пропозиция Б: министър Петкова да съобщи на всички да си гледат работата и да не я занимават – нито нея, нито който и да е български държавник – със сделката.


Само че вместо Пропозиция Б, получаваме Пропозиция Г ("Гинка"): "И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката".


Така... Българската държава няма нищо общо, но енергийният министър подава оставка, за да пази името на премиера... Нещо такова има някъде при руския писател Гогол: че има хора, които бъркат 2 + 2 и изкарват резултата 5; но има и такива, които, когато бъркат 2 + 2, изкарват резултата "тиган".


Анти-логически скок прави и премиерът Борисов:


"Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим... Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка..."


От което би трябвало, по правилата на логиката, да следва нещо като: "Затова – никакви оставки!". Само че вместо Пропозиция Б, ние отново виждаме появата на Пропозиция Г ("Гинка"): "Почтеното и правилното е - това я (т.е. министър Петкова) посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка."


Няма университет в света, който да не напише опашата


двойка по дисциплината "Логика" както на българския премиер


така и на неговата (екс) енергийна министърка. У нас, обаче, точно тази липса на логика при висшите държавни ръководители не прави никому никакво впечатление. Защо?


Защото, след дългогодишни усилия, властта е успяла да ни изкара от сферата на европейския тип мислене, поне – по отношение на неговите философски основания.


В западната философия съществува правилото, че едно нещо е или налично (съществува, има го) или не е налично (няма го). В случая – в главите на Борисов и Петкова няма логика, което би следвало да доведе до тяхната дисквалификация като държавници. Защото, съгласете се, хора, лишени от логика, още утре могат да ни вкарат във война, без изобщо да искат.

Бойко Борисов и вече бившия министър на енергетиката - Теменужка Петкова (архивна снимка)

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и вече бившия министър на енергетиката - Теменужка Петкова (архивна снимка)


Има, обаче, един много тесен – бутиков – дял на философията, който обяснява случващото (ни) се. Този дял е разработен, сравнително скоро, от африкански философи с цел да помогнат на западните хора да разберат, как мислят – и следователно, как действат – африканците.


Най-видният подобен африкански философ, на име Ахиле Мбембе, обяснява следното. Според западните хора, онова, което не е налично, го няма. Не и в Африка, обаче. Там, ако нещо не е налично, то най-вероятно си съществува – има го – но не е разположено във видимия, а в "невидимия" свят.


Тази концепция Мбембе назовава "едновременна множественост" (simultaneous multiplicity), в която "...като правило, всяко едно нещо скрива друго някакво нещо..."


Да се върнем към нашия случай. Не сме учудени от липсата на логика при управляващите, защото отдавна сме в света на "едновременната множественост". Знаем, че ако в тезите на Борисов и Петкова няма формална логика, то това не значи, че няма никаква логика. Има – някаква невидима, "едновременно-множествена" логика, "скрита" в някакво нещо, което изглежда като съвсем друго нещо.


От което си вадим съотвените изводи. Щом министър подава оставка заради някаква уж частна сделка, значи правителството е намесено в нея, по някакъв начин "а ла Мбембе": "едно нещо скрива някакво друго нещо". Щом пък премиерът е поискал оставката на съответни министър – значи


държавата е замесена в сделката на най-високо ниво


Самата Гинка не се оказва никаква "Пропозиция Г", а – нещо, което скрива някакво друго нещо. Не тя купува ЧЕЗ. Някой, обитаващ "невидимия" свят, го прави. Ако сега всички държавни институции се впрегнат да доказват, че именно тя купува – тогава ще знаем, че въпросният обитател на невидимия свят (който обитател не е "наличен", но съществува) е някой с огромна и съвсем реална власт върху държавата. Може би ще се окаже същият, заради когото през лятото всички държавни органи бяха впрегнати, за


да бъде откраднат частен бизнес (скандала "Гебрев")


Да приложим принципа на този Мбембе (как да не се влюбиш във философ с такова име?) към казуса "Пирин" – т.е. да поразмишляваме върху онова, което съществува в невидимия свят, "скрито" от нещо във видимия.
В решението на правителството от 28 декември за "втори лифт" никъде не става дума; но какво ли е "скрито" зад съжителството, на два съседни реда от решението, на "Водохващания" и на "Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии..."?


Причинно-следствена връзка от "западен" (т.е. наличен) тип тук няма; но има връзка, разположена в "невидимия" свят, а именно: в Банско снегът е прекалено малко (мястото е прекалено ниско, а тече и глобално затопляне). Затова се произвежда изкуствен сняг. За него са необходими резервоари с вода ("водохващания"). И изведнъж – схващаме "едновремено-множествената" логика на цялата работа. Ще се правят "водохващания", за да може после да се каже: "Абе имаме ги резервоарите за изкуствения сняг, ама сега ни трябват


писти, върху които да го изсипваме


после – въжени линии за извозване на скиорите; а по-сетне – нови хотели за настаняването им".


Няма нужда да прилагаме концепцията на "едновременната множественост" към казуса с лъвчетата, нали? Там "скритото" нещо отдавна стана ясно...


Благодарим ти, колега Мбембе. Ако не ни беше разяснил логиката на африканците, щяхме да се чудим, дали нашите управляващи са идиоти или просто се правят на такива. Нито са идиоти, нито се правят. Просто техните истински действия и намерения са "скрити" (в "невидимия" свят) от онова, което ни пробутват като


своя уж-идиотия във видимия


Ние сме онези, които биват правени на идиоти. А ликвидирането на логиката и на причинно-следствената връзка е чудесен инструмент за тежко и трайно видиотяване на данъкоплатците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  От АБВ на Гоце и румбата пикаещия във фонтани вчера неволно ни разясниха за какво е назначена теменужка, цитат "Нашето притеснение е, че оставката на енергийния министър ще забави строежа на АЕЦ Белене".
  Това като го прочетох ми прилоша

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Добре Дайнов, прекрасен анализ! Абе ти май много отдавна ги знаеш тия работи, никаква изненада не са за теб?

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  Баце нарочно ли си осра прецедателството - гаф след гаф ... дори и за БСП2 с цялата им корупция и некадърност ми се струва странно ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#4] от "danvan":

  Баце какъв точно се явява в случая? Акционер в чез или купувач?

  Че не разбирам умнокрасивото възмущение. То по принцип е ирационално де, ама поне формално за какво бучите в този случай?

  Use your Illusion
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 408 Неутрално


  Хареса ми тази фраза от текста по-горе:

  "да бъде откраднат частен бизнес"

  Колкото и да не харесвам ЧЕЗ (монополист, спиране на тока, неинвестиране в мрежата) трябва да се признае, че репресивния апарат на държавата (НАП, КЕДВР, Прокуратура) смляха от глоби и проверки въпросната фирма (последно 10 милиона глоба ли бяха ??).
  После се чудим защо никоя нормална западна фирма не идва да инвестира в скапаната ни мафиотска държавица.

 8. 8 Профил на cartmann
  cartmann
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Огладнели са, няма вече руски капитали за разпределяне

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4252 Любопитно

  Скоро ще разберем ..Гинка ..паравн на кого е?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Първо, не се продава инфраструктурата, а концесията. Самата инфраструктура: Жици, стълбове и трансформатори, резервни части ремонтна техника, сграден фонд и прочие, са си държавни. После, няма как сделка с предмет на дейност в България, да се сключва на чужда територия по чужди закони и това няма нищо общо със свободата на движение на стоки и капитали.

  мурзилка
 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1021 Гневно

  Добре де Гена нали наскоро пшеше как в зората на демокрацията си вършал из Лондон като 007 си спасил татковината.
  Ми изправи се като мъж кажи истината с факти и имена ако ги знаеш ако ли не млъкни и не се обаждай.
  Стига само ченгеджйиски номера сега на редичка ще се наредят и Татяна,Илиян,Смилов и сие демократи накрая даже Костов ще се изкаже и кво нищо.
  Дето се казва накрая най смели ще излезнат Сашо Диков и Йоло Денев ако се изкажат и те по темата,
  Айде стига толкова театър нема нужда.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 353 Весело

  До коментар [#2] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  И като го попитат какво ще стане?

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  Тази сделка все повече взема да намирисва!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Честито на новите акционери, вкл. мажритарния Б.Б, и членове Цв. Цв., В . Ч-па, Пееевски, Доооган и дребната маса от несъстоятелноста, включваща бъдещите директори, управители, членове на Управителен съвет, Бордове на директорите и т.н. Сделката на 20-тилетието. Само продажбата на Нефтохим-Бургас може (а може ли към момента) да я. конкурира.
  Следват АЕЦ "Козлудуй", и Мариците, след като американците си заминат....

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  До коментар [#4] от "danvan":

  Не е нарочно това осиране,а просто толкова си може!

 16. 16 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Защо не се засрамите управляващи и не престанете да ни правите на глупаци.?Всичко което е написано е вярно и е едно от многото неща който това правителство прави и ще продължава да прави докато ние си мълчим.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Психоанализа е добро занимание , ама става още по идиотско. Те са решили по ЗАДАЧА,..... или по простотия да занулят България. Няма да се спрат и няма да станат хуманисти. Вече съм убедена - или те или ние. Ако е мирно ,.....което искам , ще трябва поне 50% от активите да се "одържавят". Няма да е комунизъм ,а връщане на откраднатото. Някой вярва ли тази ГИНКА да спечели честно пари, да построи 5 соларни паркове ( обикновен човек не може да прави соларен парк). Единственото в което вярваме , че това са пари свалени от всички нас.

 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 353 Весело

  До коментар [#5] от "saint evlampi":
  „Баце какъв точно се явява в случая?”

  Случаен пожарникар, озовал се случайно на поста премиер в едно подобие на държава, избран от грознотъпи хора, реално основнообогатяващ се олигарх, а за пред грознотъпата публика -играещ ролята на глух и сляп свидетел.

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Ха така ...
  "Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП"
  https://bivol.bg/ginka-cez-2.html

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2555 Неутрално
 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Весело

  "Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти"

  Някои нямат нужда друг да ги прави на идиоти. Не са голяма извадка, но ги има! Създават определена екзотика, напомнят ни за динозаврите от времето на разцвета на болшевизма.

 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2178 Любопитно

  след близо десет години гербава власт ,все още се намират хора които се мъчат да открият някаква ЛОГИКА в действията на баце и шайката му ?

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#4] от "danvan":Баце какъв точно се явява в случая? Акционер в чез или купувач?Че не разбирам умнокрасивото възмущение. То по принцип е ирационално де, ама поне формално за какво бучите в този случай?
  —цитат от коментар 5 на saint evlampi


  не се прави на малоумен, жена със запорирани сметки демек фалирала, според нея банка и отпуска кредит няколко стотин милиона за да купи нещо струващо 1.5 милиарда ?

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  след близо десет години гербава власт ,все още се намират хора които се мъчат да открият някаква ЛОГИКА в действията на баце и шайката му ?
  —цитат от коментар 23 на Stewie


  логика има - дай да откраднем колкото може повече, на всички нива- администрация, кметове, зам министри, министри та чак до пожарникаря

 27. 27 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 758 Весело

  Ако не беше подала оставка Петкова, писъците щяха да са пак по посока на Борисов - щото е позната на министърката Върбакова е спечелила надпреварата по чешките закони, хахах....
  Точно същите другари като Женята палиха офисите на ЧЕЗ и плюха по тях, а сега, когато българска компания купува акциите и поема мениджмънта, взеха да им пресмятат "милиардите" и да се гърчат като червеи и да плюят като кобри - пак срещу Борисов. Като през февруари 2013. Държавата се оттегли изцяло от пазара на електроенергия и си има КЕР, начело на който все още е др. Иванов, дясна ръка на тов. Иван Йорданович, тъй че, Дайнов, давай го по-спокойно. Пийни една ракия и си включи солара на беседката, производителю на "зелена" енергия.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#4] от "danvan":Баце какъв точно се явява в случая? Акционер в чез или купувач?Че не разбирам умнокрасивото възмущение. То по принцип е ирационално де, ама поне формално за какво бучите в този случай?
  —цитат от коментар 5 на saint evlampi


  Снабдяването с ток на половин България е национална сигурност. Някаква незнайна Гинка да придобие ЕРПто е фарс, най-малко.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Не коментирам политическите напъни на този ...... Но да не си прави гаргара с братя Стругацки, както стана модерно напоследък. Всякакви неуки и неосведомени хорица, все с тях илюстрират постните си мисловни напъни. Нито са ги чели, нито разбрали. Ако братята познаваха Ев ГЕНИЯТ, щяха в хор да кажат: Женя, пить меньше надо!

  roo
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Мдааа, обичам да се сещам на старите си шеги. Преди 4-5-6 г когато хората скачаха за цената на бензина... казах: Бензина няма да стане 3 лв, но тока ще стане!
  Кеф, защото бензин ще заредиш в съседна нормална държава... но ток не можеш да си докараш от там.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#28] от "schwimmwagen":

  Е нали в момента има проверки. Досега като какъв да се меси?

  Use your Illusion
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9038 Неутрално

  Дрън дрън тинтири минтири, зачетох се и веднага се сетих от кой може да е статията.

 33. 33 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#24] от "carmello":

  И Баце е шеф на банката? Или на Чез? Или се казва Гинка? А умнико?

  Use your Illusion
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Баце нарочно ли си осра прецедателството - гаф след гаф ... дори и за БСП2 с цялата им корупция и некадърност ми се струва странно ...
  —цитат от коментар 4 на danvan

  Не, Бойко си мислеше, че ще може да се възползва от Председателството, за да ни пробута непопулярни решения. Затова предварително толкова упорито ни втълпяваха колко е важно това Председателство и че не трябва да вадим кирливите си ризи, защото не е патриотично.

 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#28] от "schwimmwagen":Е нали в момента има проверки. Досега като какъв да се меси?
  —цитат от коментар 31 на saint evlampi


  Боко лично не знам, какво може да направи.. Държавата ,обаче трябва да има начин да влияе при избора на собственик. Имай предвид ,че компанията вероятно ще се препродаде няколко пъти следващите месеци.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1543 Весело

  много рев, много сополи.
  А помните ли че по същата схема беше шитнат и дела на Еон, е верно не беше в София и не се стигна до оставки.
  ми свииквайте - всички намаляват цени Енерго про ги вдига и все още продава най скъпия ток в България

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Аз не мога да разбера каква е тази драма. За какви "скрити" и "невидими" светове става дума? Гинка от Пазарджик си напазарувала ЧЕЗ. Е и? Какво от това - защо да не си го напазарува? А откъде са й парите? Вас какво ви интересува - когато ЧЕЗ обявиха, че продават вие защо не отидохте да се пробвате? Ама как ще го управлява? Ами както и досега - криво-ляво. То пък много сложно да управляваш една фирма с готова инфраструктура и два милиона крепостни. Ама кой стои зад сделката? Вас какво ви интересува - когато енергото беше държавно спираха ли ви тока? Спираха ви го. Когато дойде ЧЕЗ драха ли ви в сметките? Драха ви. Сега какво сте се развикали? Най-много хем да ви дерат, хем да ви спират тока. Но каква радост ще бъде когато ви го пускат! И преди да продължите да ми философствате по въпроса за ЧЕЗ и Гинка я вземете да ми отговорите на следния въпрос - след като сте турнали Бойко да ви управлява държавата кой друг освен Гинка си въобразявате, че ще дойде да ви управлява електроразпределението?

 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2541 Любопитно

  До коментар [#15] от "bat_plamen":

  ами ако го прави защото е шпионин на Путин , какво ще правим

  гошо
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Също такава беше, нелогично-логична, реакцията на Бойко и по отношение строежа на един от лотовете на магистрала Хемус. Бойко заяви, че обществената поръчка не била спечелена от фирми близки до Пеевски и Валентин Златев, но за да не пада петно върху репутацията на правителството, се разпореди за нова обществена поръчка.
  Старите хора казват: гузен негонен бяга.

 41. 41 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 339 Любопитно

  Добре де, аз едно нещо не мога да разбера: Частна компания купува друга частна компания. Какво трябва да направи държавата, ако всичко откъм финансовата част е законно?
  Единственото интересно е, че навремето ЕРП-тата ги продадоха на компании с опит в такива дейности, а въпросните Инерком ме съмнява да имат такъв, тоест се нарушават условията на договора за приватизация.
  Да, енергетиката е свързана с националната сигурност, но нима комуникациите (визирам БТК), не са?
  А и друго нещо, като е чужда компания, "мед им капе на някои", като е българска, винаги ще да е лоша...
  Странен народ сме.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  А най-интересно е твърдението на Борисов, че стратегически сделки в България, засягащи националната сигурност между чужди фирми по чудждо законодателство могат да станат пред изумения поглед на България. Не, че поне веднъж не го наблюдавахме при Борисов (сделката за БТК). Дали и тук собственикът не е същият?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#42] от "penetrating":

  Кое от случилото се досега нарушава Българските закони?

  Use your Illusion
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  До коментар [#33] от "saint evlampi":

  И..., коя е банката? Ами, ако се окаже верен слуха, че банката е ББР...?! :)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  Позор в Булгаристан!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Философията ебембе обяснява всичко.

 47. 47 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 313 Неутрално

  След царя с царевичака дойде гинка с върбака.
  Тя също чака да ни прецака!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "saint evlampi":

  ми най малко Гинка и Теменужка са в лек конфликт на интереси

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  секи 4ти км

  Last but not least:
  с Коалиция "Обединени идиоти"

  "Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти"

 51. 51 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#49] от "rfq35526131":

  И Теменужка по тоя случай се махна. Друго?

  Use your Illusion
 52. 52 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#48] от "niksan1":

  Родих се нормален. После си купих йоника и се научих да свиря :)

  Use your Illusion
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Весело

  До коментар [#38] от "Един препатил":

  - след като сте турнали Бойко да ви управлява държавата кой друг освен Гинка си въобразявате, че ще дойде да ви управлява електроразпределението?“

  Въпроса изчерпва всичко! Остава да благодарим че е Гинка а не Бай Сали!

  klimentm
 54. 54 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#44] от "tww09306483":

  Тука опитвам да си говориме за закони, опитай при Гала на кафе със слуховете

  Use your Illusion
 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  Уф, Дайнов, чел си ти Стругацки ама....те не са били за тебе..
  Що ли им опетни творчеството с тая Гинкина помия в Жанр-Борисов.
  Иначе Дайнов е прав сега.
  И пак в повече му е оная тъпня с африканската "философия". Ще вземат да го погнат за некоректен и дискриминационен език на омразата...:) Точно него либерала.:)
  Обаче по същество.
  Дайнов, гербералските изцепки вярно не вървят по Атинската логика на Аристотел, обаче в европейската философия си имаме прекрасен инструмент - Диалектическа логика. Не се отплесвай към разни Мбембета. ДИАЛЕКТИЧЕСКА ЛОГИКА!
  Жанрът Борисов е Диалектик.
  !

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Пра пра пра стари...

  Мъдри животни:
  Гузен негонен лае.

  още

  Агресия: a Beast's... пардон...
  is the Best sort of оправдание ;)

  До коментар [#40] от "Fiji":

  Старите хора казват: гузен негонен бяга.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Весело

  До коментар [#54] от "saint evlampi":


  Това е пределно ясно изписано в статията след като не са нарушени никои закони и в това се кълнат премиер и министър, за по сигурно министъра подава оставка а за още по сигурно премиера я приема, не е логично но е стоманобетонно като алиби!

  klimentm
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Весело

  До коментар [#54] от "saint evlampi":


  И ако прилича на “Комедия от грешки” явно актьорите не да виновни!

  klimentm
 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Любопитно

  UNIYED EU UNION

  Ти кажи, трольо
  Как са съобразени Българските закони?

  До коментар [#43] от "saint evlampi":
  До коментар [#42] от "penetrating":

  Кое от случилото се досега нарушава Българските закони?

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  "или как ни правят на идиоти"
  Защо да ни правят, ние сме си идиоти. Я вижте, кого сме си избрали да ни управлява. Нормални хора ще го направят ли. Всичко било законно, излиза , че само познанството на Гинка и Теменужка е незаконно, затова последната трябва да си ходи.

 61. 61 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#16] от "abvgd7891ie56_1.":

  От два дни само за това се говори. Кой мълчи!? А, за преговорите, медиите на ТИМ, от миналата седмица.

 62. 62 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#48] от "niksan1":

  Забелязал съм че тези дето раздават квалификации за други са най-големите дебили.

 63. 63 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#26] от "carmello":

  Кой от кого краде? От чешката държава? От банка? От кого?

 64. 64 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Ей няма угодия братче, зайо що си със шапка, после що си без шапка.

  Ми министрите не растат във вакуум, нормално е да познават хора, не сме сто милиона. При такова положение щом си дава оставката какво нередно има? Ако беше упорствала щеше да е пискане до небесата за суджуци и роднини.

  Вече окончателно не мога да различавам умнокрасивец от ремсист - все гледат диверсия, поводът няма значение

  Use your Illusion
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Весело

  До коментар [#64] от "saint evlampi":

  Нищо няма, само дето изглежда “ Гузен негонен бяга”разбира се че Гинчето и Теменужка могат да се познават колкото си искат!

  klimentm
 66. 66 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":

  Знае ги Ванка, щото ги е учил! Беше ги позабравил тия философски къдрословия, но сега ги възроди. Амо как само звучи: "онова, което не е налично, го няма. Не и в Африка, обаче. Там, ако нещо не е налично, то най-вероятно си съществува – има го – но не е разположено във видимия, а в "невидимия" свят."! Та, вероятно , и идиотеията, за която споменува, не само я има, но е видима отдалече!

 67. 67 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#56] от "dnevnikar":

  Това хич даже не е "бягане", а само част от играта на "жмичка"! Или както се казва в народа "Мижи Мунчо да те лажим"!

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#2] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Ами как ще попитат, когато са слугинаж. Аз и досега не съм чул например някой да попита или да разследва кой реално стои зад Делян Пеевски, защото и с просто око личи, че е подставено лице. Или кой реално стои зад Доган или зад ББ. Вместо това слушаме мнения за това какви велики олигарси или политически фактори били. Досега не чух журналист, политолог, политик, дори от тези които критикуват Пеевски например да заявят кои са му кукловодите. Слушаме евтини внушения и недомлъвки за някакво "задкулисие" като за някакво НЛО, дошло от друга планета. Това е срамно и позорно и за журналистите и за политиците.

 69. 69 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Много коментари много нещо,а въпросите в статията са два.С какво министърката е сгафила за да си подаде оставката и защо Премиера не я защитава след като тя не носи отговорност за сделка между две частни фирми извън България?

 70. 70 Профил на toolarmy
  toolarmy
  Рейтинг: 225 Гневно

  Не мога да приема, че Тиквата е станал толкова нагъл, че хич не му дреме да си напазарува ЧЕЗ с крадени пари?
  Всичките политици в тази държава са такива клоуни и страхливци. Хвани някакви лъжепатриоти и бий с тях по главата дървените глави на комунистите. Един не му каза в очите, че пазарджишката Гинка е Борисов.
  ДАНС, манс и прочие всякакви хрантутници, дето само службицата си пазят, щели да проверяват...
  Мутрата си гепи бизнес, а онези тъпаци, дето си мислят, че са опозиция, крякат в кокошарника и не смеят да го посочат. Трагедия.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3373 Любопитно

  До коментар [#7] от "praseta_mezeta":

  "Колкото и да не харесвам ЧЕЗ (монополист, спиране на тока, неинвестиране в мрежата) трябва да се признае, че репресивния апарат на държавата (НАП, КЕДВР, Прокуратура) смляха от глоби и проверки въпросната фирма (последно 10 милиона глоба ли бяха ??).
  После се чудим защо никоя нормална западна фирма не идва да инвестира в скапаната ни мафиотска държавица."
  ============
  Едното правителство на Борисов подаде оставка заради енергоразпределителите. В цяла България се хилят, че нашите пенсионери хранят чешките. Разберете се какво искате.
  Аз не казвам че новата фирма ще е по-добра. Но вие оревахте мъчителите си.

  Еретик
 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Весело

  До коментар [#69] от "registriran":

  вижте сега, г-н Борисов е вярващ човек... щом стори курбан, значи искрено вярва в Гинка :)... а г-жа Теменужка пък явно вярва че пътят към оня, по-добрия свят минава през тенджерата :)

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво Дайнов, във форма си пич. Верно е много мбембено положението.

 77. 77 Профил на palamarkata
  palamarkata
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Пише се изкуствен, не искуствен

 78. 78 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Иван Костов си има два хамерикански ТЕЦ-а. Цо пък ГЕРП да си нямат ЕРеПе? И без това царевичака ги хариза на безценица....
  На печелившите - честито!
  На народа - да го ду-а...

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 79. 79 Профил на Antonio
  Antonio
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#7] от "praseta_mezeta":
  Отдавна никой не се чуди защо не идват големи инвеститори. То е ясно на всички по света! Друго е чудно сега - защо аджеба, след като се знае от всички каква е ситуацията в България, изведнъж започнаха да се сключват големи сделки? Общинска банка, BiT, Нова ТВ, Telenor, ЧЕЗ!


  Кроасан ти купих, без хляб го изяде!
 80. 80 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#41] от "jif44392826":

  Не е там работата. И ЧЕЗ и ЕОН и ЕВН бяха ДЪРЖАВНИ компании,на чужди държави. Ся някой ше ревне за Лукойл. Ама Лукойл е частен, мултинационален концерн. Мажоритарния дял на Ръша в него е седем процента.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Абе за какви братя Стругацки и Гогол тук говорите? Най- ясно и конкретно го е написал Михаил Булгаков в първите страници на "Майстора и Маргарита". Горе-долу там пише така: "Анушка разля олиото..."

 83. 83 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако някой си мисли,че подобни сделки стават без съгласието на Борисов е в голямо заблуждение.Типичен пример е управлението на футболният клуб " Левски? ",чийто фен е той.Собственикът Тодор Батков дълги години отказваше всякакви оферти за продажба на клуба.И изведнъж дарява безвъзмездно акциите си на адвоката на Пеевски и на Иво Тонев,който цял живот е бил незначителен футболен деятел и после изведнъж стана шеф на тотото.След това Спас Русев купува "Виваком",но заедно с това става и собственик на "Левски".Говорим за човек,който никога не се е интересувал от футбол.Ясно е от кой са били посъветвани Пеевски и после Русев да поемат клуба и чий представител е бил Тонев.

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  До коментар [#43] от "saint evlampi":

  Ами например поне законът за пране на пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на petko_napetov
  petko_napetov
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Тази сделка напомня как преди 1/4 век българската газоразпределителна мрежа беше поверена на току-що завършил студент, който взе първия си заемен милион от Карамански хихи

 86. 86 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 472 Неутрално
 87. 87 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Ако някой си мисли,че подобни сделки стават без съгласието на Борисов е в голямо заблуждение.
  —цитат от коментар 83 на ТТТ

  Разбира се. И оставката на Теменужка е за заблуда – да ни пратят по грешна следа. Мислят си, че хората са толкова големи балъци, че да повярват на този етюд "Теменужка-Гинка".

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Като цяло съм съгласна с ЕД почти по всички точки, но не съм съгласна, че няма логика в одтавката на Теменужка Петкова. Просто не беше обяснена добре, не зная защо. Правилното според мене обяснение щеше да е: "Министърът на енергетиката няма как да влияе на една сделка между Чешката държава и частна фирма. Поне защото е много малка (ТП) за подобно влияние. Но понеже все пак познава Гинка от Пазарджик и то от 20 години, а всички, особено БСП са се наострили да ни търсят слаби места и даже под вола теле, за да ни ударят, ние се презастраховаме и жертваме министърката." Ето това е обяснението.
  Иначе няма начин да ме убедят, че ЧЕЗ не са се консултирали, с КОЙто трябва на кого да продадат бизнеса си тук. Просто няма как.

 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Това с новите течения в африканската философия е ново и интересно за мен.
  Благодаря на Дайнов за споменаването им.
  Ще чета по-издълбочко.

 91. 91 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#24:"carmello"][/quote]

  Банката действа съвсем нормално в случая - отпуска кредит, с който да купиш нещо на 1/5 от цената му, щото ЧЕЗ искат да се изнесат като бит джендър и продават т.е. пласира си парите при нулев риск и добра доходност. Ама има една тъмна и неясна фигура, която е навела Гинка на мисълта, че може да купи ЧЕЗ, ЧЕЗ на мисълта, че може да се продаде на Гинка, пратил е Гинка в банката, преди това е навел ЧЕЗ на мисълта, че не им се стои тука... Не знам кой е, може да е някой, дето хич не го подозираме в момента.

  Жалко за ЧЕЗ, бяха много по-коректни и оправни от останалите ютилитита.

 92. 92 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 529 Неутрално

  А как поне един от форумците не се сети, че щом тия дето купуват ЧЕЗ ще получат кредит от 320 млн, то значи могат да си позволят юристи достатъчно мастити, които да им дават акъл? И вероятно свичкио документално им е ОК! Почакайте да видим какво ще каже ДАНС и КЕВР, пък тогава ще крякаме! До тук само приказки и глупотевини - всички се надпреварват в красноречие. За Дайнов е ясно - ще получи някой лев за статията.

 93. 93 Профил на Dencho Nyagolov
  Dencho Nyagolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много точни истини са написани в статията,браво на автора.

 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Обяснено е много логично и човек започва да мисли, че всъщност май наистина е така.

 95. 95 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Аз и досега не съм чул например някой да попита или да разследва кой реално стои зад Делян Пеевски, защото и с просто око личи, че е подставено лице. Или кой реално стои зад Доган или зад ББ.
  —цитат от коментар 68 на antonio_vivaldi

  Има нещо фундаментално сбъркано в този въпрос и евентуалния отговор. Кой седи зад изредените. Или трябва да произнаем, че ние като народ, който гласува, седим зад тях или да кажем, че редовно ни фалшифицират изборите. Изхвърлихме Филип Димитров, извхвърлихме Костов, единият бил гей, другият циганин и простъпник.
  Ами ето ви добрите управници - царя, ББ, после кой? Корнелия само остана.

 96. 96 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1317 Весело

  Бай Винету , селски лакомник за власт , жени и пари.
  —цитат от коментар 6 на gl_avatar


  Баце е един аскетичен стар бекяр. Долу ръцете от него !

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Айде да разгледаме един тъп,но защо не-реалистичен сюжет!България се бъзика с ЧЕЗ-глоби,стачки,лицензи,арбитражи и ЧЕЗ решава да да се избъзика радикално с България.Идва някаква никаква кака с 320 млн..,парите са в банковата сметка на ЧЕЗ и Чез гледа сеир!

 99. 99 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът е, че избирателите гласуват за управляващи, които използват африкански тип философия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 100. 100 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#62] от "Владислав Алексиев":

  Темата е важна и е нормално да бъде обсъждана. Ако не ви харесва, не я четете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK